فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1387)

نشریه راهبرد توسعه
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1387)

  • 262 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/08/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میزگرد علمی
  • مقالات
  • دکترمحسن رضایی صفحه 49
    چشم انداز، مهمترین زیرساخت تحول اقتصادی و اجتماعی است. یک تصویر آرمانی قابل تحقق از ایران آینده است که به یک خواسته ملی و عزم ملی تبدیل می شود و موجب هدایت تمامی تحولات و تغییرات بسوی یک آینده مشخص و معین می گردد، لذا توانایی مدیران و رهبران را در جهت مدیریت هدفمند بر چالش ها و فرصت ها را افزایش می دهد. سیاست گذاری وهدایت یک جنبش اجتماعی ومبارزه سیاسی اقتصادی از الزامات تحقق چشم اندار محسوب می شود. این اقدامات بستر یک انقلاب اقتصادی- اجتماعی را درکشور بوجود می آورد.
    کلیدواژگان: سند چشم انداز، تحول اقتصادی، تحول اجتماعی، اصلاحات اقتصادی
  • علی قنبری، هاشم سپانلو صفحه 61
    دامنه و حجم دخالت ها و فعالیت های اقتصادی دولت ایران طی سال های گذشته به اندازه ای وسیع و گسترده بوده است که صاحبنظران و منتقدان اقتصاد ایران، دولت را عامل اصلی تورم، رکود و آشفتگی اقتصادی می دانند. بر این اساس کارشناسان اقتصادی و مسئولین نظام به این نتیجه رسیدند که بدنه اقتصادی دولت حجیم و عظیم شده و دولت جهت اداره بنگاه های دولتی، هزینه های مالی و مدیریتی فراوانی صرف کرده و مستقیما به تصدی گری روی آورده است. در پی این نتیجه گیری بود که بحث تنظیم سیاست های کلی اصل 44 بر اساس اصل 110 قانون اساسی در مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح و پس از تایید رهبری به دستگاه های اجرایی ابلاغ شد. لذا با توجه به گسترش و تقویت بخش های خصوصی و تعاونی در جهت کوچکتر شدن دولت به منظور رسیدن به کارایی و رقابت پذیری، عدالت اجتماعی و اقتصادی و تغییر اقتصاد دولتی به اقتصادی کارآمد، اجرای صحیح سیاست های کلی اصل 44 و نظارت بر نحوه عملکرد مؤسسات مربوطه از ضروریات و الزامات اقتصاد ایران می باشد. در دو دهه اخیر و در طی برنامه های 5 ساله اول تا چهارم توسعه، رویکرد دولت ها به سمت آزادسازی اقتصادی و حرکت به سوی خصوصی سازی بوده است، اما نتایج عینی اقتصاد ایران بیانگر آن است که دولت ها در راستای تحقق این رویکرد چندان موفق نبوده اند و با توجه به ابلاغیه بند”ج“سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی از سوی مقام معظم رهبری اهمیت این موضوع روشن تر می گردد.
    در این ابلاغیه به تصویب قوانین جدید و تغییر در قوانین موجود اشاره شده و در جهت حسن اجرای آن به نظارت بر عملکرد دستگاه های دولتی از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام و سایر نهادهای نظارتی مسؤول تاکید شده است. لذا در این مقاله برآنیم تا پس از بررسی اصل 44 قانون اساسی و سیاست های اجرایی و اهداف آن، به بررسی موانع موجود در اجرای سیاست های کلی اصل 44 و ارائه راهکارها و ساختار نظارتی مناسب در جهت برطرف نمودن این مشکلات و کارآمد کردن این سیاست ها بپردازیم.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، اصل 44، سیاست های کلی، برنامه های توسعه، نهادهای نظارتی
  • حسین عیوضلو صفحه 89
    تجربه 30 ساله نظام جمهوری اسلامی در ایران و فاصله میان آمال و اهداف و واقعیت عملکردها، مبین ضرورت بازبینی و بازنگری در نگرش ها و روش ها و فرایندهاست. هر گونه ساده اندیشی و عوام گرایی در این زمینه، امکان دستیابی تدریجی به اهداف اصلی این نظام را با مشکل مواجه می کند. بدیهی است این ناکامی، گناه کبیره ای خواهد بود که به راحتی قابل جبران و بخشش نیست. بر اساس این حقیقت در این مقاله سعی می شود که موانع موجود فراروی نظام اقتصادی ایران در زمینه نگرش ها، روش ها، ساختارها و رفتارها مورد شناسایی قرار گرفته و راه حل های پیشنهادی در قالب الزامات نظام تصمیم گیری اقتصادی ارائه گردد. ضرورت واقع گرایی و برنامه ریزی واقع بینانه و فرایندی، بر اساس شناخت و تحلیل واقعیت ها، توجه به حقایق اقتصادی به عنوان جنبه ای جبری در تصمیم گیری اقتصادی، تبیین علمی معیارهای تصمیم گیری عدالت و کارایی و قابل فهم و قابل سنجش کردن این معیارها با استفاده از شاخص ها و سنجه های توافق شده و اجماعی و تفکیک حوزه تصمیم سازی از حوزه تصمیم گیری و شرط لازم بودن حوزه تصمیم سازی نسبت به حوزه تصمیم گیری و پذیرش الزامات وهزینه های تصمیم گیری و ایجاد زیرساخت های لازم در چارچوب اهمیت دادن به مباحث فلسفه اجتماعی، اخلاق اجتماعی و عدالت اجتماعی و اقتصاد سیاسی از جمله مهترین الزامات این نظام می باشند.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، اقتصاد اسلامی، اقتصاد سالم، اقتصاد سیاسی، نظام تصمیم گیری اقتصادی، عدالت اقتصادی، موانع ساختاری، نگرش و روش
  • مهدی ناظمی صفحه 113
    شوراهای عالی متعددی در رده مدیریت راهبردی کشور در طول سالیان مختلف بدون نقشه قبلی ایجاد شدند. تاسیس هر کدام از این شوراها در مقطع زمانی خاصی و متناسب با شرایط و مقتضیات معینی ممکن است درست بوده و موجب حل مسائل و مشکلاتی شده باشند اما عملکرد مجموعه این شوراها در انتهای دهه سوم انقلاب اسلامی به گونه ای ارزیابی شد که ضرورت تحول و مهندسی مجدد آنها اجتناب ناپذیر به نظر رسید.
    هزینه های بالای تصمیم گیری در رده راهبردی هر سازمان و کشوری ایجاب می کند که ساختاری مناسب برای این رده طراحی شود. طراحی چنین ساختاری باید مبتنی بر مبانی و اصولی که سازگار با فرهنگ و ارزش های آن سازمان و جامعه است، صورت پذیرد. مهندسی شوراهای عالی تصمیم گیری کشور و تعیین اینکه ترکیب و تعداد شوراها و تعامل و ارتباط آنها چگونه باشد، موضوعی است که در صدر موضوعات مهندسی فرهنگی کشور قرار می گیرد. اگر اشکال اساسی در کارکرد و عملکرد شوراهای عالی متعدد تصمیم گیری در رده راهبردی گذشته در کشور، عدم وجود مبانی و اصول روشن و نقشه از قبل ترسیم شده در تاسیس آنها بود، همین اشکال نیز در ادغام شوراها و وضعیت جدید به نظر می رسد. مهندسی فرهنگی نظام مدیریت راهبردی کشور مبتنی بر مبانی و اصول برگرفته از فرهنگ و ارزش های اسلامی می تواند شرط لازم اثربخشی تلاش فراوان مدیران رده عالی کشور محسوب گردد.
    کلیدواژگان: مهندسی فرهنگی کشور، مدیریت فرهنگی کشور، تحول، ساماندهی، ساختار، شورای عالی
  • میثم موسایی صفحه 136
    کشور ما در تقسیم بندی جهانی از جمله کشورهای در حال توسعه محسوب می شود. این گذار برای جامعه ما از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا از یک طرف خواهان توسعه هستیم و از طرف دیگر می خواهیم ارزش های خود را حفظ کرده و در این سفر پرموج، هویت خود را از دست ندهیم، از این روی این تحول بزرگ از حساسیت بالایی برخوردار است. به ویژه اگر توجه داشته باشیم که تا کنون در دنیای کنونی پیش نیامده که یک کشور با گرایش اسلامی به رشد و توسعه همه جانبه اقتصادی و اجتماعی نایل شده باشد. علاوه بر این، گروهی بر این عقیده هستند که دین، مانع توسعه است و نمی توان هم دیندار بود و هم توسعه یافته.
    این مقاله در صدد است که به این سؤال اساسی پاسخ دهد که آیا فرهنگ اسلامی در درون خود توسعه برانگیز است یا توسعه ستیز؟ برای این که بتوانیم برای این سؤال، پاسخی شایسته پیدا کنیم به سؤالات زیر نیز باید پاسخ دهیم تا پاسخ سؤال اصلی پیدا شود:-«پیشنیازهای فرهنگی توسعه» چیست؟ و از چه عناصری تشکیل شده است؟
    -دیدگاه اسلام درباره پیش نیازها و عناصر فرهنگی مؤثر بر توسعه چیست؟
    روش ما برای یافتن پاسخ مسائل مذکور در این مقاله، تحلیل محتوای متون دینی برای یافتن درجه سازگاری فرهنگ دینی با پیشنیازهای توسعه و تحلیل متون مربوط به ادبیات توسعه به منظور دستیابی به اساسی ترین پیشنیازهای فرهنگی توسعه است. در این مقاله به این نتیجه رسیده ایم که اساسی ترین پیشنیازهای فرهنگی توسعه عبارتند از: اعتقاد به مطلوبیت به دنیا؛ اعتقاد به برخورد علمی با مسایل و اهمیت دادن به نقش عقل؛ اعتقاد به آزادی ابراز اندیشه؛ اعتقاد به برابر بودن انسان ها و احترام به حقوق دیگران، اعتقاد به پذیرش نظم جمعی؛ اعتقاد به توسعه، عدم تعارض فرهنگی در جامعه.
    کلیدواژگان: اسلام، پیشنیازهای فرهنگی توسعه، توسعه اقتصادی و توسعه فرهنگی
  • محمد مهدی نصوحیان صفحه 165
    در هنگام مرور ادبیات مربوط به سرمایه اجتماعی و توسعه به این مطلب پی می بریم که روابط اجتماعی، فرصت هایی هستند برای بسیج منابعی که مشوق رشد و توسعه اند. همچنین سرمایه اجتماعی می تواند با پیوند با فضای سیاسی، نقش مؤثرتری در چشم انداز توسعه در جامعه بازی کند. این امر مستلزم ارزیابی جدی تر پروژه ها و برآورد دقیق تر تاثیر این یا آن سیاست بر سرمایه اجتماعی و همچنین نقش سرمایه اجتماعی در حوزه سیاست به ویژه در توسعه سیاسی است. واژه اعتماد گرچه به ظاهر ساده است اما در خود بار معنایی سنگینی دارد که در تئوری های نوسازی و توسعه سیاسی نادیده انگاشته شده است. این واژه به علت گستردگی معنایی، می تواند در مرحله گذار از بحران های موجود در روند توسعه سیاسی به نحو مؤثری به نظام سیاسی کمک کند. اعتماد در ورودی نظام، تصمیم گیری ها، الگوسازی ها، برنامه ریزی ها، عملکردها و خروجی نظام و خصوصا بر روی بازخورد سیستم نقش فعال و مؤثری دارد و به صورت یک عامل و عنصر نامرئی اثر خود را در نظام باقی می گذارد و نبود آن در جامعه موجب ناآرامی و حتی بحران می شود. در روند اعتمادسازی متقابل میان مردم و حکومت، نه تنها نظام سیاسی بلکه نهادهای غیرحکومتی و نخبگان جامعه می توانند نقش مؤثری ایفا کنند.
    کلیدواژگان: اعتماد، سرمایه اجتماعی، توسعه سیاسی، مردم، حکومت، نهادهای غیر حکومتی
  • مقالات وارده
  • علیرضا رضایی صفحه 183
    نظام بین الملل ضمن تاثیر بر هویت دولت ها، بخشی از رفتارها، ایستارها و اهداف سیاست خارجی آنها را تعیین می کند، از سوی دیگر داده های سیاست خارجی کشورها هم به نوبه خود به صورت نهاده وارد نظام بین المللی شده و آن را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین جهت، نمی توان داده های سیاست خارجی دولت ها را در دوران ساختار دو قطبی نظام بین المللی و بعد از آن یکی دانست، زیرا نه تنها دسترسی به اهداف سیاست خارجی در بستر نظام بین المللی صورت می گیرد، بلکه استراتژی های سیاست خارجی هر کشور متاثر از جایگاه خویش در ساختار نظام بین المللی می باشد. در این مقاله به دنبال پاسخی برای این سؤال هستیم که تبیین مطلوب و کارآمد از سیاست خارجی در بستر نظام بین المللی چگونه امکانپذیر است؟ در این راستا سیاستگذاری خارجی و تحلیل سیاست خارجی یک کشور منوط به در نظر داشتن دو فاکتور زیر است: الف- چگونگی هدف گذاری و شناخت اهداف سیاست خارجی آن کشور؛ ب- استراتژی (شیوه دستیابی به اهداف) در سیاست خارجی آن کشور. در این مقاله در قسمت نخست ضمن بررسی مبنای هدف گذاری در سیاست خارجی، انواع اهداف سیاست خارجی را از مناظر مختلف تحلیل می نمایم. در قسمت بعد به بررسی شیوه دستیابی به اهداف در سیاست خارجی، که عمدتا به محیط عملیاتی سیاست خارجی برمی گردد، می پردازیم.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، نظام بین المللی، ساختار نظام بین المللی، نظم بین المللی، اهداف سیاست خارجی، استراتژی سیاست خارجی، موازنه نرم
  • محمدرحیم عیوضی صفحه 209
    رویکردهای سیاست خارجی آقای دکتر احمدی نژاد را در حوزه های دخیل در سیاست خارجی در زمینه های دولت ملی، هویت دولت جمهوری اسلامی، منافع و اهداف ملی، انقلاب اسلامی و نظام بین الملل اینطور می توان برشمرد: دولت ملی در چارچوب ایدئولوژی و جهان بینی اسلامی- شیعی تعریف می گردد و نه تنها ماهیت سکولار و عرفی ندارد بلکه از سرشتی کاملا دینی و اسلامی برخوردار است. این گفتمان از نظر سیاست اخلاقی به دولت و حکومت می نگرد که تاسیس یک جامعه دینی مبتنی بر اصول و ارزش های فرازمانی و فرامکانی شریعت اسلام در مرکز ثقل خود دارد. انقلاب اسلامی و آرمان ها، اصول و ارزش های آن یکی از مقدمات بنیادی و یکی از عناصر اساسی تعیین و تعریف کننده هویت ملی ایران است.
    هویت جمهوری اسلامی ایران حاصل برآیند عنصر «هویت اسلام» «انقلاب اسلامی» و «ایران» است و این عناصر اهمیت و اولویت بیشتری نسبت به «ایرانیت» در تکوین هویت جمهوری اسلامی ایران ایفا می کنند. در دوره آقای احمدی نژاد ماهیت و هویت اسلامی- انقلابی جمهوری اسلامی ایران، معنا و مدلول منافع و اهداف ملی آن را نیز تعیین و تعریف می کند. منافع و اهداف ملی هم برحسب ارزش ها، آرمان ها و اصول اسلامی و انقلاب اسلامی تعریف می گردد. منافع حیاتی، امنیتی و اقتصادی و همچنین منافع معطوف به نظم جهانی و ایدئولوژیک نیز در عرصه سیاست خارجی پی گیری می شود. به علاوه انقلاب اسلامی یک انقلاب ملی و محدود نیست بلکه انقلاب اسلامی ایران ماهیت و هویت فراملی و فرامرزی دارد. انقلاب ایران بر مبنای ایدئولوژی اسلام شیعی استوار است که یک دین و جهان بینی جهانشمول و فراملی است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، انقلاب اسلامی، گفتمان حاکم، دولت ملی، هویت دولت جمهوری اسلامی، منافع و اهداف ملی
  • محمدرضا قائمی نیک صفحه 231
    تا چندی در محافل عمومی سخن از فردید و فردیدیان رایج نبود تا آن که حرف هایی مبنی بر خشونت طلب بودن، خطرناک بودن و در دست گرفتن قدرت توسط فردیدی ها در جمهوری اسلامی شایع شد و جماعت فردیدی در رد آن به روشن سازی هویتشان و بازسازی نسبتشان با جمهوری اسلامی پرداختند که نمونه اش پرونده «خردنامه همشهری» در مهر 86 بود. با توجه به بازشدن دوباره پرونده آنان و تعیین نسبتی که با جمهوری اسلامی می کنند، مساله ما در این نوشتار متوجه مسائلی از این قبیل است که: موضعی که فردیدی ها در قبال تمدن غرب و چگونگی نقد آن دارند، چگونه است؟ فردیدی ها چه نسبتی با انقلاب اسلامی برقرار کرده اند؟ گفتمان فردیدی ها اکنون چه جایگاهی می تواند در جمهوری اسلامی داشته باشد؟ و دامن زدن به سنت فردیدی چه موانعی را در مسیر پیشرفت گفتمان ضد غربی جمهوری اسلامی به روایت امام خمینی(ره) و شهید مطهری قرار می دهد؟ به این منظور در این نوشتار به بررسی اجمالی آراء فردیدی ها با تاکید بر موضع گیری شان در برابر دو مقوله «انقلاب اسلامی» و «تکنولوژی و علم مدرن» می پردازیم و با مقایسه آن با آراء امام خمینی(ره) و شهید مطهری و موضع آنها در برابر غرب در پی بیان این نکته هستیم که اولا گفتمان فکری سید احمد فردید و شاگردانش با گفتمان فکری حضرت امام(ره) متفاوت است و ثانیا گفتمان فردیدی، اگر چه در برهه های خاص- مانند نقد ابتدایی غرب و در ادامه نقد روشنفکری دینی- به انقلاب اسلامی کمک کرده است، اما به دلیل غلبه گفتمان نقد غرب بالاخص در روایت هایدگری اش، این گفتمان پاسخ گوی نیاز امروز و وجه ایجابی جمهوری اسلامی نمی تواند باشد.
    کلیدواژگان: غرب زدگی، فردیدی ها، اسلام، تکنولوژی و علم جدید، انقلاب اسلامی
|
  • Dr. Mohsen Rezaee Page 49
    Iran’s 1404 perspective document is the main infrastructure of socioeconomic evolution and offers an ideal realizable image of Iran’s future which is the national desire and purpose. It can conduct all developments and changes toward a clear and specific future. As the result it can expand the ability of managers and policy makers to lead and control the challenges and opportunities. Policy making and leading a social movement and politico economic contest are the necessities of realization of a perspective. These can pave the way for evolving the socioeconomic revolution in the country.
  • Dr. Ali Ghanbari, Hashem Sepanloo Page 61
    Economic experts and critics of Iranian economy recognize Iranian government as the main factor of inflation, stagnancy and economic turmoil because of its great interference and economic activities in the past years. Accordingly, economic experts and the statesmen concluded that the economic bodies of the government has been grown in a way it impose a lot of cost to the government and cause that the government directly mange the economic sectors. Because of this notion, regulation of general policies of article 44 according to article 110 of the Iran’s Constitution has been discussed in the Expediency Council and after the endorsement by the Supreme Leader has been imparted to the executive institutions. So, it is necessary to perform correctly the general policies of the article 44 and to supervise the functions of related institutions to expand and support the private and cooperative sectors to small the government to achieve efficiency, competativity, socioeconomic justice and changing economic sector of the government into the efficient one.In two recent decades, and during four, 5 years programs the governments approach have been directed to liberate and privatize the economy but the objective results of Iranian economy show that the governments have failed to achieve these goals. This has been emphasized by Supreme Leader in the provision “C” of the general policies of article 44.In this communiqué has been mentioned to adaptation of new rules and changing present laws and also has been emphasized on supervision on functions of executive institutions on behalf of Expediency Council and other supervisor institutions. Discussing general policies of article 44 ad its executive policies and purposes, this article studies the present obstacles to performance of general policies of article 44 and at last it recommends some policies and supervision structure to tackle these problems and making efficient these policies.
  • Dr. Hussein Eyvazlu Page 89
    30 years experience of the Islamic Republic of Iran’s system and the gap between goals and realities of measures show that the ways, means and attitudes should be revisited. In this regard any kind of simplification and inattention can harden gradual achievement to the main goals of this system. Clearly, this failure is a great sin which can not be forgiven. Accordingly, in this article the author is trying to clarify main obstacles in Iran’s economic system in respect of attitudes, methods, structures and behaviors and finally some recommended solutions in context of requirements of economic decision making system have been mentioned. Some of these requirements are as follow: the necessity of realistic programming& procedural according to recognition and analysis of facts, paying attention to economic realities as a compulsory dimension in economic decision making, scientific explanation of justice & efficiency decision making standards and making them intelligible and commensurable by consensus scales, separation of decision making & decision building spheres and the prerequisite of the latter than the first one, accepting the requirements and costs of decision making, creating the necessary infrastructures to emphasize on matters like: social philosophy, social morality & social justice and political economy.
  • Dr. Mahdi Nazemi Page 113
    Several high councils in strategic management of the state have been established without certain plan in recent years. Probably establishing any of them at special time was appropriate and solved some problems of the country but the function of collection of these councils at the end of the third decade of Islamic Revolution necessitates the revision and changing in their engineering. Expensive costs of decision making at strategic level of any institution and the country require planning appropriate structure at this level. This planning should be based on principals that are compatible with culture and values of the institution or the country. Engineering of the decision making in high councils of the state and their structure and number and their interactions with each other are a subject of high attention in Engineering of high councils. If previously the main functional problem of several decision making high councils at strategic level was lack of clear principals and planning in their creation, this is exactly the problem now, which can emerge once again in new situation of merging councils. Cultural engineering of the state strategic management, which should be based on Islamic culture and values, is the prerequisite of efficiency of high rank manager of the sate.
  • Dr. Meysam Musaaei Page 136
    Iran is a developing country in world economic categories. This transition has special important for our society because we want development and on the other hand we try to preserve our values and identity, accordingly this great evolution has high sensitivity specially if we consider that there is no Islamic state which can achieve to total socioeconomic development and growth. On the other hand some believe that religion is an obstacle for development and we can not be religious and developed together. The article is trying to answer to this main question: is the Islamic culture per se agrees with development or not? To answer this question we should answer two secondary questions:-What are the Cultural prerequisites of development? What are the main factors of it?-What is the Islam view on Cultural prerequisites of economic development?Answering these questions, we applied content analysis method on religious texts and development literature to find compatibility of Cultural prerequisites of economic development with religious culture. In this article, we conclude that the main Cultural prerequisites of economic development are belief in utility of the world, belief in scientific approach to the issues and the importance of the intellect role, belief in freedom of expression of ideas, belief in equality of mankind and respect to human rights, belief in acceptance of collective order, belief in development and lack of cultural clash in society
  • Mohammad Mahdi Nasuhian Page 165
    Reviewing literature of social capital and development, we find that social relations are opportunities for mobilization of resources, which are supporting growth and development. Social capital with regard to political situation can play an effective role in development perspective of the society. This requires rigid evaluation of projects and assessment of impact of this or that policy on social capital and also role of social capital in political sphere especially political development. Although “trust” is a simple word but it has great meaning, which is neglected in modernization and development theories. Because of its great meaning, this word can effectively help to political system in political development process in the transition period of current crises. Trust in the input of the system has an active role and can effect on decision-making, patterns, planning, functions, and also in output of it, especially on the feedback of the system. Trust as an invisible factor effects on system and lack of it cause turmoil and even crisis in society. In mutual confidence building between people and government, not only the political system but also the NGOs and elites can play effective role.
  • Alireza Rezaee Page 183
    Having Influence on identity of states, International system determines some parts of state behaviors, attitudes and purposes of their foreign policy. On the other hand, foreign policies of the states enter as inputs in international system and affect it. Accordingly, foreign policies of the states before and after the bipolar structure of international system are different because achieving to purposes of foreign policy is based on the context of international system and also foreign policy strategy of every state is shaped by its place in the structure of international system. This article is trying to answer this question: How can we justify desirable and effective explanation of foreign policy in international system? To answer this question, we should consider two elements in foreign policy making and analysis of foreign policy of the state:-way of aiming and recognition of foreign policy purposes-strategies of foreign policy of the stateStudying the basis of aiming in foreign policy, we analyze different kind of foreign policy from various perspectives, and then ways of achieving to purposes of foreign policy in operational environment has been studied.
  • Dr. Mohammad Rahim Eyvazi Page 209
    Dr. Ahmadinejad’s foreign policy approaches in foreign policy spheres like national government, the identity of the government of Islamic Republic, national goals & interests, Islamic revolution and international system are as follow:National government is defined in the context of Islamic- Shiite ideology & ontology and not only it does not have secular nature but also it has religious and Islamic essence. This discourse views the government from the perspective of amoral politics in which establishment of religious society is based on Trans temporal & Trans spatial principals of Islamic Sharia. Islamic Revolution and its ideals, principals and values are one of the preliminary fundamentals and one of the basic elements of definition of Iran’s national identity.Identity of the government of Islamic Republic is the resultant of Islam identity, Islamic Revolution, and Iran. These elements have priority and importance over Iranian nature in formation of Islamic Republic of Iran’s identity. During Ahmadinejad’s presidency period, Islamic Revolutionary nature & identity of the Islamic Republic of Iran define and give meaning to national goals & interests of it. These goals & interests are defined according to Islamic values, ideals and principals and Islamic Revolution. Vital, security, economic, world order and ideological interests are pursuing in foreign policy sphere too.Likewise, Islamic Revolution is not a local and limited Revolution but it has transnational and trans-border nature and identity. Islamic Revolution is based on Islamic-Shiite ideology which is a global & transnational religion and ontology. Internationally, the first stimulus of the Islamic Republic of Iran is the expansion of values relating to Islam sovereignty to establish an Islamic global society. According to this discourse, current international system is not compatible with Islamic one and it should change into Islamic global system. One of the main goals of the foreign policy of the 9th government is description & clarifying of just order and status, and also criticism of international organization in order to change & alter them to establish Islamic desirable just order & system.
  • Mohammadreza Ghaeminik Page 231
    It was not common to talk about Fardid and Fardidians in public circles till some people talked about their sense of violence and dangerousness of them and trying to take power in their hand in Islamic Republic. At this time Fardidians tried to clarify their identity and explain their relations with the Islamic Republic. “Kheradname Hamshahri” issue which published in Mehr 1386 was one of these attempts. Discussing again of the Fardidians issue and their relations to the Islamic Republic, this article tries to answer following questions:What is the stance of Fardidians toward western civilization and how they criticize it? What is the relation of Fardidians with the Islamic Revolution? What is the place of Fardidians’ discourse in Islamic Republic? What kind of obstacles can make of expanding Fardidians’ tradition in the way of developing of anti-western discourse of Islamic Republic? (Which is the result of Imam Khomeini& Shahid Motahari’s view?) To answer these questions, first we mentioned the ideas of Fardidians with emphasis on their views on “Islamic Republic” and “science and modern technology”, and then we compare their views on the West with Imam Khomeini& Shahid Motahari’s thoughts. We conclude that seyyed Ahmad Fardid’s discourse is different with Imam’s. Although some times fardid’s discourse has contributed to the Islamic Revolution but because of dominance of the west criticism especially in Heideggerian narrative, this discourse can not applicable in today’s Islamic Republic. I believe that in current situation of the Islamic Republic and regarding to declining of religious intellectuality, we should refer to Imam Khomeini & Shahid Motahari’s view instead of discussing about fardid’s views on intellectual project of Islamic Republic. In my point of view, fardid’s tradition because of some reasons which are inherent in it can halt the intellectual project of Islamic republic.