فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1389)

نشریه راهبرد توسعه
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1389)

  • 350 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقالات
  • هاشم داداش پور، فرانک احمدی صفحه 51
    با رشد جهانی شدن و تغییرات سریع در فضای جهانی، موضوع رقابت پذیری منطقه ای از اهمیت فزاینده ای برای شتاب بخشیدن به توسعه منطقه ای برخوردار شده است. یکی از پیامدهای جهانی شدن، ظهور اقتصادهای منطقه ای قدرتمندی است که تولید ناخالص منطقه ای برخی از آن ها خیلی زیادتر از تولید ناخالص ملی بیشتر کشورهاست. به همین دلیل است که برخی از نویسندگان به طور جدی معتقدند که این مناطق اند که محرک اصلی اقتصاد ملی هستند و نه کشورها. در واکنش به این انگاره است که از دهه 1990 میلادی، مفهوم رقابت پذیری منطقه ای در محافل عمومی سیاسی کشورهای توسعه یافته و برخی کشورهای در حال توسعه به یک موضوع غالب تبدیل شده است تا کشورها از طریق آن بتوانند به مجموعه ای روشن از سیاست ها برای تحریک توسعه منطقه ای در کشورهای خودشان دست یازند. با درک این موقعیت است که مقاله حاضر در جستجوی پاسخ به برخی سؤالات اساسی است تا از طریق آن ها، تبیین تحولات مفهومی و نظری و نیز قلمرو و ابعاد مختلف رقابت پذیری منطقه ای میسر شود. بر این اساس در پژوهش حاضر، با بیان سابقه پیدایش مفهوم رقابت پذیری منطقه ای، رویکردهای نظری و مدل های تببین کننده و مؤلفه های اصلی سازنده این مفهوم ارائه شده و با یک نتیجه گیری مقاله به نهایت می رسد.
  • حسین کریمی هسنیجه، زهرا نجفی، سمیرا پاک نژاد صفحه 81
    امروزه بسیاری از کشورهای در حال توسعه با وجود شرایط نامطلوب داخلی و مسائل حاد اقتصادی، درصدد دست یافتن به یک رشد اقتصادی پایدار و مستمر هستند؛ در حالیکه یک رشد اقتصادی پایدار که محتاج به انباشت منابع بهره ور است، خود می تواند به بهره وری و کارآیی در استفاده از منابع مزبور کمک کند. این مقاله به بررسی عوامل مؤثر بر رشد اقتصادی کشورهای عضو کنفرانس اسلامی و ایران می پردازد. بدین منظور با استفاده از رگرسیون پنل دیتا و از روش اثرات ثابت و تصادفی و حداقل مربعات معمولی (OLS) نقش دو متغیر سرمایه گذاری خارجی و ارزش افزوده بخش صنعت با استفاده از چهار الگو مورد برآورد قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که در الگوی مورد بررسی متغیرهای سرمایه انسانی، آزادسازی تجاری و سرمایه گذاری مستقیم خارجی دارای ضرایب مثبت و معناداری هستند، ولی متغیر تورم ضریب منفی ولی معناداری دارد. نتایج بدست آمده با تئوری اقتصاد کلان کاملا هم خوانی دارند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، آزادسازی تجاری، سرمایه انسانی، تورم
  • مهدی صادقی شاهدانی، حسین میسمی، احسان آقاجانی معمار، مهدی قائمی اصل صفحه 102
    این تحقیق به بررسی وضعیت متغیرهای اقتصادی منتخب در بین برخی از کشورهای اسلامی که می توانند در افق 1404 شمسی به عنوان رقیب ایران مطرح باشند، می پردازد. این گروه از کشورها عبارت اند از: ترکیه، عربستان، مصر، سوریه، قزاقستان و پاکستان. به لحاظ زمانی تحلیلی که انجام می شود شامل دوره 2000 تا 2008 میلادی می گردد و همچنین پیش بینی خود را در رابطه با متغیرهای مورد نظر در افق 1404ش. (2025م.) نیز ارائه می دهد. سؤال اصلی آن است که آیا کشور ایران با وضع اقتصادی فعلی، می تواند در افق چشم انداز 1404، آن طور که در سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران مطرح شده است، به جایگاه اول اقتصادی در بین تمامی کشورهای منطقه خاورمیانه و در تمامی متغیرها دست یابد؟
    به منظور پاسخ به این سؤال، سه متغیر کلان اقتصادی در دوره ای نه ساله مورد بررسی قرار می گیرد. این متغیرها عبارت اند از تولید ناخالص داخلی سرانه، تورم و حجم صادرات. یافته های این تحقیق نشان می دهد که در هر سه حوزه کشور ایران در مقایسه با رقبایش در وضعیت مطلوبی قرار نداشته و اگر بخواهد در آینده و در افق چشم انداز نیز به همین منوال ادامه دهد، امکان دستیابی به اهداف تعیین شده در سند چشم انداز وجود ندارد. با توجه به عملکرد نه ساله ایران و کشورهای رقیب می توان ادعا کرد که در افق 1404 احتمال آنکه کشورهایی مانند عربستان و ترکیه به عنوان قدرت های اقتصادی اول منطقه مطرح شوند، بیشتر از ایران است.
    کلیدواژگان: کشورهای اسلامی، شاخص های اقتصادی، کشورهای در حال توسعه، کشورهای توسعه یافته، ایران
  • ابوالفضل شاه آبادی، عبدالله پورجوان صفحه 129
    اهمیت نقش هدایت گری و تنظیمی دولت ها در دستیابی به رشد اقتصادی مستمر و باثبات هر روز بیش از پیش در محافل علمی آکادمیک و سیاستگذاری آشکار می شود. هدف بررسی حاضر، تحلیل ارتباط بین شاخص حکمرانی، قدرت رقابت پذیری و رشد اقتصادی است. بدین منظور، از برخی داده ها و اطلاعات اقتصادی 101 کشور که به سه گروه توسعه یافته، تازه صنعتی شده و در حال توسعه تقسیم شده اند، در طی دوره زمانی2006- 1996 میلادی استفاده کرده ایم. یافته های پژوهش حاکی از آن است که کشورهایی که نهادهای تنظیم گری و کیفیت حکمرانی آنها بهتر بوده است، سرمایه گذاری مستقیم خارجی بیشتری جذب نموده، و منابع و امکانات کشور را بیشتر به سمت افزایش هزینه های تحقیق و توسعه سوق داده اند، و از طریق ایجاد تناسب بین نرخ رشد نقدینگی و نرخ رشد اقتصادی تا حدود زیادی تورم را کنترل کرده اند، و همچنین هزینه های دسترسی به عوامل تولید از قبیل نرخ بهره واقعی و نرخ ارز را متناسب با فضای اقتصادی به مکانیسم بازارها سپرده اند. نهایتا نتایج نشان می دهند که در این فضا، قدرت رقابت پذیری اقتصاد افزایش می یابد و شاهد توسعه فضای رقابتی در عرصه ملی و بین المللی خواهیم بود. همچنین عملکردهای مطلوب تر حکمرانی در میان کشورها باعث می شود نسبت صادرات کالاهای با تکنولوژی بالا به کل صادرات و همچنین نسبت ارزش افزوده بخش کارخانه ای به کل ارزش افزوده افزایش یابد و سهم این کشورها از تولید جهانی، صادرات و واردات جهانی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، رقابت پذیری، ثبات اقتصادی، رشد اقتصادی
  • حسین مهرابی بشرآبادی، سیدجعفر حسینی صفحه 169
    بعد از بحران نفتی دهه 1970 میلادی و افزایش شدید قیمت های نفت، کشورهای توسعه یافته بر روی سیاست-های مدیریت تقاضای انرژی به خصوص نفت خام تمرکز یافتند. اما در مقابل در کشورهای در حال توسعه که ذخایر عظیم نفتی را دارا بودند، میزان مصرف سرانه فرآورده های نفتی همواره روندی صعودی را تجربه کرده است. از سوی دیگر به دلیل مشکلات نهادی فراوان در این کشورها، استفاده از سیاست-های صرف قیمتی جهت کنترل تقاضا همواره محل تردید بوده است. از این رو در این تحقیق سعی شده است با استفاده از الگوی داده های تلفیقی نامتوازن، کشش های درآمدی و قیمتی مصرف فرآورده های نفتی در ده کشور منتخب عضو اوپک که عبارتند از: الجزایر، اکوادر، امارات، اندونزی، ایران، عربستان، لیبی، کویت، نیجریه و ونزوئلا در فاصله زمانی 2007-1982 و نقش سیاست های قیمتی در مدیریت تقاضای آنها بررسی شود. نتایج حاکی از آن است که تغییرات قیمتی اثر معناداری بر تغییرات مصرف این فرآورده ها ندارد. در حالی که تغییرات درآمد سرانه می تواند اثر معناداری بر میزان مصرف فرآورده های نفتی در این کشورها داشته باشد. بنابراین استفاده از راهکارهای غیر قیمتی مدیریت تقاضا در کنار روش های قیمتی می تواند به عنوان یک ابزار سیاستی بهتر مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت تقاضا، کشش قیمتی، داده های تلفیقی نامتوازن
  • لطف الله فروزنده دهکردی، حسین رحیمی کلور صفحه 186
    گسترش تجارت جهانی، تغییرات سریع در الگوهای مصرف و تقاضا، انقلاب در فناوری اطلاعات و نیز افزایش در کمیت و کیفیت رقبای محلی و بین المللی در دو دهه اخیر موجب گردیده، مفهوم رقابت پذیری از اهمیت ویژه ای برخوردار شود، لذا در این مقاله مفاهیم اصلی و اساسی رقابت پذیری، مؤلفه های تاثیرگذار در رقابت پذیری، رابطه توسعه اقتصادی با رقابت پذیری اقتصاد، رقابت پذیری و صادرات تبیین گردیده و ضمن بر شماری عناصر سه گانه توسعه و رونق اقتصادی یک کشور، به موارد رقابت پذیری و یکپارچگی در حوزه سیاست های صنعتی با نگرش های کاملا بومی اشاره گردیده است.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، مدل توسعه اقتصادی، فضای رقابتی، صادرات، سیاست های صنعتی
  • علی محمداحمدی، حسن محمدغفاری، رضا وفایی یگانه صفحه 200
    جامعه ایران، یک جامعه اسلامی است و انتظار آن است که اسلام به عنوان دینی هادی افراد و اداره کننده جامعه، در همه عرصه های اجتماعی و اقتصادی حضور داشته باشد. پژوهش، دانش تولید می کند و کاربرد دانش در عمل، سبب توسعه می شود. از این رو ورود مباحث، ارزش ها و احکام اسلامی در آموزه های اقتصاد از طریق اهتمام به پژوهش و تحقیقات بسیار در حوزه اقتصاد با رویکرد اسلامی و به تعبیری اقتصاد اسلامی میسر است. این نوشتار درصدد است تا چالش های نظام پژوهش در اقتصاد ایران را با استفاده از روش توصیفی و استفاده از داده های پیمایشی نظرخواهی 46 نفر از پژوهشگران اقتصاد اسلامی، مورد بررسی قرار دهد. یافته های حاصل از نظرات صاحب نظران در خصوص پژوهش در اقتصاد اسلامی نشان می دهد این افراد ضرورت توسعه کمی و کیفی پژوهش در اقتصاد اسلامی را ضروری دانسته، اما وضعیت فعلی آن را مناسب نمی دانند و اجرای اقدامات مناسب در حمایت و توسعه پژوهش در اقتصاد اسلامی را ضروری می دانند. در پایان نیز راهکارهایی در جهت بهبود فعالیت های علمی- پژوهشی در این حوزه پیشنهاد می نماید
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، پژوهش، پژوهشگر، توسعه کیفی، چالش ها
  • سعید عیسی زاده، جهانبخش مهرانفر صفحه 218
    ایران در سال های گذشته، شاهد توسعه سریع شهرها و افزایش چشمگیر جمعیت شهری بوده است. جمعیت شهری ایران که در نخستین سرشماری انجام شده در کشور (سال 1335ش.)، حدود 31 درصد بود، هم اکنون به 68 درصد جمعیت کشور افزایش یافته است. مهاجرت بی رویه از مناطق روستایی، مهمترین علت افزایش جمعیت شهرها طی چند دهه اخیر بوده است. این مهاجرت ها و افزایش میزان شهرنشینی، مصرف انرژی در ایران را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. بر اساس آمار منتشر شده، متوسط مصرف سالانه انرژی در ایران، معادل 155 میلیون تن نفت خام می باشد و از این نظر در رتبه سیزدهم جهان جای دارد. این مطالعه، ارتباط میان مصرف کل انرژی و سطح شهرنشینی در ایران را برای دوره 1385-1350 شمسی، با استفاده از روش خود توضیح برداری با وقفه های گسترده (ARDL) مورد بررسی قرار می دهد. نتایج آن، حاکی از ارتباط مثبت و قوی میان شهرنشینی و مصرف کل انرژی، در بلندمدت است. همچنین، آزمون علیت گرانجری در خصوص مسیر ارتباط بین شهرنشینی و مصرف انرژی، یک رابطه یک طرفه از شهرنشینی به مصرف انرژی را مشخص کرده و نشان می دهد که شهرنشینی علیت گرانجر مصرف انرژی می باشد.
    کلیدواژگان: مهاجرت داخلی، شهرنشینی، مصرف انرژی، ARDL، رابطه علیت گرانجری
  • علی اکبر امین بیدختی، ماشاءالله نظری صفحه 238
    حوزه مدیریت در حال طی کردن مرحله گذار پاردایم سازمانی از مدرن به پست مدرن است. بسیاری از شرکت ها در حال گذار از مدیریت سنتی سلسله مراتبی به مدیریت مشارکتی هستند. در این راستا یکی از قابلیت های مهم سازمانی که می تواند به سازمان ها در مقایسه با سازمان های دیگر مزیت سازمانی پایدار ایجاد کند، سرمایه اجتماعی است. به عبارتی این سرمایه قادر است سازمان ها را از شکل سنتی به سوی سازمان یادگیرنده هدایت نماید. سرمایه اجتماعی از دارایی های نامشهودی است که می تواند در توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی یک جامعه کار ساز باشد. لذا بر این اساس مقاله حاضر در پی آن است که مشخص نمایدکه با این سرمایه ارزشمند می توان، ویژگی های فرهنگ سازمانی یادگیرنده را ایجاد کرد، یعنی کارکنان سازمان را توانمند، کارآفرینی سازمانی را تقویت، و خلاقیت افراد سازمان را افزایش داد و از طرفی فرایندهای مدیریت دانش را توسعه داد. با ایجاد چنین شرایط مناسبی می توان به یک سازمان یادگیرنده تبدیل شد. سازمان یادگیرنده شدن باعث می شود که مؤلفه های سرمایه اجتماعی در سازمان نهادینه شوند. چنانچه اگر تمامی سازمان ها در این راه گام بردارند، این امر باعث می شود که عملکردهای اقتصادی بهبود یابند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سازمان یادگیرنده، فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش
  • حسن کریمی فرد صفحه 267
    امروزه آینده نگاری به یکی از ابزارهای مهم سیاستگذاران برای کمک به ترسیم چشم اندازها و اتخاذ تصمیمات میان مدت تا بلندمدت تبدیل شده است. نگاشت آینده های مطلوب و امکان پذیر با همفکری و اجماع بخش های خصوصی، دانشگاهی و نهادهای حکومتی و تلاش برای تحقق چنین آینده ای را می توان آینده نگاری نامید. استفاده از نتایج و دانش حاصل از آینده نگاری برای تصمیم گیری و سیاست گذاری از مزایای انجام این فعالیت می باشد، سیاستگذاری هایی که این گونه وضع می شوند، احتمال موفقیت فراوان دارند؛ زیرا از حمایت های فراوانی در جامعه برخوردار هستند. برای انجام آینده نگاری موفقیت آمیز آگاهی از روند شکل گیری و پیشرفت دانش آینده نگاری و شناخت دقیق روش های آینده نگاری الزامی می باشد. دانش آینده نگاری ابتدا در ژاپن و بر اساس تلفیق سه دانش سیاستگذاری، برنامه ریزی و مطالعات آینده اندیشی بوجود آمد. در یک فعالیت آینده نگاری از روش های مختلفی استفاده می شود که از آن جمله می توان به دلفی، ذهن انگیزی، پانل کارشناسان، سناریوها و... اشاره کرد. ما در این مقاله در پی توضیح فرایند شکل گیری دانش آینده نگاری و مهمترین روش های آن می باشیم.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، آینده نگاری علم و تکنولوژی، پیش بینی، سیاستگذاری، همفکری، دلفی، پیمایش موضوعات، سناریوها، پانل کارشناسان
  • سیدمحمدحسن مصطفوی صفحه 286
    بحث اخلاق از یونان باستان مطرح بوده و یکی از آثار ارسطو تحت عنوان اخلاق، هنوز به عنوان یک کتاب کلاسیک در رشته های مربوطه در دانشگاه ها مطرح بوده و تدریس می شود. اقتصاد نیز تا قبل از تاسیس علم اقتصاد، ذیل اخلاق جای می گرفت و پس از تاسیس علم اقتصاد توسط آدام اسمیت، تا مدت ها علم اقتصاد در زیرمجموعه اخلاق تدریس می شد تا کم کم با تعریف جدیدی از انسان به عنوان «انسان اقتصادی» و نیز تسلط روش اثبات گرایی و بویژه استفاده از ابزار ریاضیات، اقتصاد به مرور از اخلاق فاصله گرفت و در نیمه اول قرن بیستم، جدایی کامل این دو به وقوع پیوست تا اینکه پس از بروز مشکلاتی از جمله افراط در فردگرایی از نیمه قرن بیستم، گرایشی خلاف این روند در اقتصاددانان به وجود آمد.
    بحث توسعه نیز به معنای خاص آن که در قرن بیستم طرح شد، به همین سرنوشت دچار گردید. اقتصاددانان نسل اول توسعه، این موضوع را مکانیکی می دیدند و بیشتر، رشد را معیار آن می دانستند تا معضلات رشد بی اخلاق و بدون جهت که فقر، نابرابری و تخریب محیط زیست پیامد آن بود. این امر صاحب نظران را بر آن داشت تا در تئوری های توسعه، تجدیدنظر کرده و اخلاق توسعه را مطرح نمایند. در این مقاله که با روشی تحلیلی و توصیفی و با داده های اسنادی و کتابخانه ای تدوین شده، این روندها بررسی گردیده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، رشد اقتصادی، اخلاق توسعه، فقر، نابرابری، تخریب محیط زیست، انسان اقتصادی، روش اثباتی، فردگرایی، سرمایه اجتماعی
  • مقاله وارده
  • نوذر شفیعی، زهرا صادقی صفحه 309
    یکی از تحولاتی که پس از انقلاب در عرصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به وقوع پیوست، طرح سیاست نگاه به شرق در دولت نهم می باشد. سیاست نگاه به شرق جمهوری اسلامی ایران از جمله سیاست های راهبردی است که با هدف توازن بخشیدن به مراودات سیاسی و اقتصادی با کشورهای غربی از یک سو، و کشورهای جنوب شرقیآسیا با توجه به امکانات بالقوه آن ها صورت می گیرد. با توجه به این که سیاست نگاه به شرق بعد از انقلاب مطرح شده، اما با روی کارآمدن دولت نهم، جنبه رسمی تری به خود گرفت و دستگاه سیاست خارجی ایران آن را به طور جدی در دستور کار خود قرار داده است که این امر ناشی از مساله هسته ای ایران و تهدیدهایی است که از سوی غرب بر ایران وارد می شود. از این رو، اولین اقدام در عرصه سیاست خارجی دولت نهم مقابله با شرایط تهدیدآمیزی است که از سوی نظام سلطه جهانی به سرکردگی امریکا علیه ملت ایران تحمیل می شود. از این نظر پرداختن به مساله هسته ای در کانون دیپلماسی دولت نهم قرار گرفت. از این رو یکی دیگر از ارکان یا مؤلفه های دولت نهم در زمینه سیاست خارجی، متنوع ساختن گزینه های سیاست و روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران می باشد. دولت نهم قائل به محدود شدن روابط خارجی با چند دولت قدرتمند از قبیل کشورهای اروپایی نیست و سعی در استفاده از تمام ظرفیت های موجود برای تعامل با سایر کشورها از قبیل دولت های منطقه ای، امریکای لاتین، روسیه و چین دارد که در تقابل با چنین رویکردی است. اما این که کشورهای آسیایی ظرفیت های لازم را در برابر کشورهای غربی در سیاست نگاه به شرق ایران می توانند داشته باشند، مساله ای است که در این مقاله به آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، روابط خارجی، شرق، غرب
|
  • Dr. Hasem Dadashpour, Faranak Ahmadi Page 51
    Spreading globalization and rapid developments in global sphere, the regional competitiveness found greater importance in accelerating to regional development. One of the outcomes of globalization is emerging the strong regional economies which their gross domestic products are higher than the GDP of most of the states. Accordingly some of experts firmly believe that these regions encourage the national economy more than the states. In response to this doctrine from the 1990s the concept of regional competitiveness has been changed into dominant issue in pubic political circles of developed and some developing countries. Resorting to this concept these countries try to reach to the clear policies to encourage regional development. Bearing this in mind the author tries to find the answer of some basic questions to facilitate the justification and description of some theoretical and conceptual developments and the sphere and dimension of regional competitiveness. This article contains the history of emerging the concept of regional competitiveness and the theoretical and descriptive models and the principal elements of the concept.
  • Dr. Hussein Karimi, Zahra Najaffi, Samira Paknejad Page 81
    Today most of the developing countries in spite of undesirable domestic conditions and economic problems, are attempting to reach to constant and stable economic growth. While a stable economic growth requires to accumulating productive sources, it can help to productivity and efficiency of those resources. This article is discussing influential factors on economic growth of OIC's members. Using panel data regression, fixed effect and random effect and OLS method, the role of two variables of foreign investment and value in industry sector have been evaluated by four models. The findings show that the variables like human capital, trade freedom and foreign direct investment have positive and valid coefficient but the inflation variable has negative but valid coefficient. The results have coincidence with macro-economic theory completely.
  • Dr. Mahdi Sadeqishahedani, Hussien Meysami, Ehsan Aqajani Memar, Mahdi Ghaemi Asl Page 102
    This article is discussing the selected economic variables among some Islamic countries which could be a rival for Iran in 2025. These countries are turkey, Saudi Arabia, Egypt, Syria, Kazakhstan and Pakistan. This study refers to the period of 2000 to 2008 and predicts the situation of selected variable in 2025. The main question of the research is that “can Iran with the current economic situation reach to the aims of Vision Plan in 2025 which is reaching to the first economic place among all Middle East countries in all variables?” To answer this question three macro economic variables in a nine year period has been studied. These variables are: gross domestic products per capita, inflation and the volume of exports. The findings of the research show that in all three variables Iran is not in a desirable situation and if it goes on like that Iran cannot reach to the purposes of Vision Plan. According to the Iranian and other countries economic functions during nine years we can claim that it is more probable that in 2025 countries like Saudi Arabia and turkey reach to the top rank of economy in the region instead of Iran.
  • Dr. Abolfazl Shahabadi, Abdollah Pourjavan Page 129
    According to Importance of the role of regulatory and guidance of the governments, to access continuous and stable economic growth, it reveals each day more and more in the policy making and scientific academic. The purpose in this study is the analysis of relationship between governance indicators, competitiveness and economic growth. Therefore, we use some of economic data for 101 countries that are divided in three groups, developed, newly industrialized and developing countries, for during 1996 to 2006. The Results represent the countries with better regulatory institutions and quality of governance, absorb more foreign direct investment, and guide more recourses and facilities of the country to increasing of Research and Development expenditures (R&D), and according to creating proportion between money supply growth rate and the rate of economic growth to controlling inflation to some extend, and also, proportionate with economic space, transfer the costs of accessing to production factors such as real interest rate and exchange rate to markets mechanism. Finally, the findings show that increasing of competitiveness power in this space, and we will see developing of competitive environment in the international and domestic space. And then, the more appropriate performances of governance between countries causes to increase high technology exports to total export of goods and services ratio, and manufacturing value added to total value added ratio too, and increase shares of these countries from international production and global exports and imports.
  • Dr. Hossein Mehrrabi Boshrabadi, Seyed Jafar Hosseini Page 169
    After the oil crisis in the 1970’s decade and severely oil price increasing, the developed countries concentrated on the demand management policies of energy, particularly in oil demand. But on the opposition, in the developing countries that have immense oil reservoir, the per capita oil products consumptions always have increasing trend. On the other hand, for the abundant institutional problem in these countries, the use of only price policies for the demand control, always have been doubtful. Thus, this research has tried with the use of unbalanced panel data, to survey the income and price elasticities of oil products in ten elected OPEC countries that consist of Algeria, Ecuador, United Arab Emirates, Indonesia, Iran, Saudi Arabia, Libya, Kuwait, Nigeria, Venezuela, and function of price policies in the demand management in the 1982-2007 intervals. Results indicate that price variations have no significant effect on the consumption of these products. But per capita income variations can have significant effect on the oil products in these countries. So the use of non-price demand management approaches beside the price approaches can examine as the better policy instrument.
  • Dr. Lotfollah Forozandeh Dehkordi, Hossein Rahimi Kolour Page 186
    World trade development, rapid changes in consumption and demand, revolution in information technology, and increasing in quantity and quality of local and international rivals in the last two decades have caused the term " competitiveness " to be of special importance. Hence, in this article we have explained the main and fundamental contexts of "competitiveness," effective components in "competitiveness," the relationship between economical development and competitiveness in economics, as well as competitiveness and exports. In addition, enumerating the three dimensions of development and economical prosperity of a country, we have discussed the cases of competitiveness and integration in the areas of industrial policies from perfect indigenous viewpoint.
  • Dr. Alimohammad Ahmadi, Hasan Mohammad Qaffari, Reza Vafaee Yeganeh Page 200
    Iranian society is an Islamic one which is expected that Islam presents as a conducting behavior to individuals and managing the society in all social and economic aspects of social life. Research creates knowledge and applying knowledge in practice, results in development. Accordingly, entering the issues, values and Islamic teachings in economic doctrines is possible through attempts in research in economic sphere with regard to Islamic approach in other words Islamic economy. This article is to study the challenges of research system in Iranian economy through the descriptive method and using the data of a survey from 46 Islamic economy researches questionnaire. The findings of the survey show that these experts necessitate the development of quantitative and qualitative research in Islamic economy. They evaluate the current situation as undesirable and necessitate the implementation of suitable actions to support researches in Islamic economy. Finally the author recommends some methods to improve the scientific and research activities in this regards.
  • Dr. Saied Eisazadeh, Jahanbakhsh Mehranfar Page 218
    Iran has experienced fast growing in urban population recently. Massive numbers of people have been migrating to cities and town across Iran. According to the first public census of population in 1335, 31 percent of population was located in urban areas, and nowadays it increased to 68 percent. This immigration of rural people to urban areas has caused main increase in energy consumption. Refer to the statistics; the average annual energy consumption in Iran is 155 million tone in terms of crude oil that it means Iran is 13th energy consumption in the world. This paper develops a function of energy consumption, population growth, economic growth and urbanization process. Besides, This study provides empirical evidence for urbanization and energy consumption for Iran over the period 1350-1385 through the use of ARDL testing approach. the results show there is a strong relationship between energy consumption and urbanization level in the long run in Iran. Also the Granger causality test shows there is causality running from urbanization to total energy consumption both in long run and in the short run.
  • Dr. Ali Akbar Amin Beidokhti, Mashaalla Nazari Page 238
    Management is in the transition stage of the organizational Paradigm from modern to post modern. Many of the companies in transition moving from traditional management to participatory management. In this context, one of the most important organizational capabilities that can create sustainable organizational advantage for one organization compared to other organizations is social capital. in other words, this capital is able to lead organizations form traditional form to learning organization. Social capital is Intangible assets that can be highly effective in economic cultural and social development of a society. There fore, the aim of this article is to show that it is possible to create learning organization cultural characteristics with the help of valuable social capital. that is, to make organizational capable staff, the strengthening of institutional entrepreneurship, and increase workers creativity. in addition, with the help of social capital to develop the knowledge management process and convert organization in to learning organization. Through this, the social capital compacts will be internalized. If all organizations move in this way, it will lead to improved economic performance.
  • Hassan Karimifard Page 267
    Today foresight is one of the instruments which contribute policy makers to design viewpoints and making mid-term and long-term decisions. The definition of foresight is imagining the desirable and possible futures according to consensus of private sectors, governmental and academic institutes and trying to implement this kind of future. Using the results and knowledge of foresight for decision and policy making is one of the benefits of that method. The policies which have been adopted through foresight may reach to their goals more possibly because they have more support from the people and society. To do a successful foresight, we should understand the trend of formation and development of foresight science and grasp exactly the foresight methods. Foresight first created in Japan based on merging three sciences of policymaking, planning and futures studies. It's been using lots of methods in foresight such as Delphi, brain storming, expert's panel, and scenarios. This article is to discuss formation foresight knowledge and the main methods of that.
  • Seyyed Mohammad Hassan Mostafavi Page 286
    Ethic is a subject, which has been discussed since ancient Greece. One of the books of Aristotle entitled Ethic is teaching as a classic text in relevant courses. Economy before foundation of economics has been categorized under the morality also it has continued Again after the foundation of economics by Adam smith. Gradually by defining the human as economic human and dominance of positivism and applying the mathematics, it has separated from morality and in the first half of twenty century full separation occurred. In the second half of twenty century as the result of extravagance in individualism the opposite attitude among economists has been created. The development issue is one of these matters in twenty century. The first generation of economists viewed the development mechanically and evaluated it through growth and as the result the ignored the problems of growth of immorality which poverty and inequality and environmental damages are the product of it. This trend caused to review the development theories and introduce the ethic of development. In This article these trends has been discussing through analytical and explanation methods by documentary study.
  • Dr. Nozar Shafiee, Zahra Sadeqi Page 309
    One of the main developments in Iranian foreign policy after the revolution is the Eastward policy of the ninth government. The eastward policy of the Islamic Republic of Iran is one of the strategic policies, which its goal is to balance the political and economic interactions between west countries from the one hand and the south East Asian countries according to their potential capabilities on the other hand. Although the Eastward policy adopted after the Islamic revolution but it has been pursuing formally by the ninth government. This is because of the Iran nuclear issue and the west threats on Iran. Accordingly the first action of the ninth government in foreign policy was the resistance against threats of hegemonic system of the west and specially the United States. Iranian nuclear issue is one of the important problems, which the ninth government emphasizes on it. One of the strategies of foreign policy of the ninth government was to multiply the choices of Islamic republic foreign policy. The ninth government does not believe in limiting the foreign relations of the state to some European countries but it wants to enhance its relations and applies all capabilities to interact with the foreign countries like Latin American countries, Russia and china. This article studies the potentialities of Asian countries against western states in Iranian Eastward policy.