فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1391)

نشریه راهبرد توسعه
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1391)

  • 222 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • افسانه موسوی آزاد کسمایی صفحه 23
    ایران از موهبت منابع زیرزمینی برخوردار است که در این میان، نفت مقام ویژه ای را در اقتصادکشور داراست؛ به طوری که درآمد حاصل از صادرات آن، مهمترین منبع درآمد ارزی و اصلی ترین منبع درآمدی دولت را تشکیل می دهد. تجربه نشان می دهد که تغییرات قیمت جهانی نفت، موجب نوسان در این درآمدها شده است. حساب ذخیره ارزی با هدف ایجاد ثبات درآمدهای نفتی و تبدیل این دارایی ها به سرمایه گذاری های مولد از ابتدای برنامه سوم توسعه ایجاد گردید. با توجه به اهمیت موضوع، این مقاله به دنبال ارزیابی عملکرد این حساب با رویکرد استفاده بهینه درآمدهای نفتی در اقتصاد ایران می باشد. در این راستا ضمن بررسی مبانی نظری و تجارب سایر صندوق ها، به بررسی عملکرد این حساب پرداخته شده است. این بررسی نشان می دهد که حساب ذخیره ارزی نه تنها در دستیابی به اهداف اشاره شده موفقیت چندانی نداشته، بلکه از بعد شاخص شفافیت نیز در مقایسه با سایر صندوق ها، از شفافیت کمتری برخوردار بوده است. با توجه به تغییر سازوکار بکارگیری درآمدهای نفت و ایجاد صندوق توسعه ملی، می توان انتظار داشت کارایی استفاده از منابع نفتی در اقتصاد ایران افزایش یابد.
    کلیدواژگان: درآمد نفت، حساب ذخیره ارزی، صندوق توسعه ملی، اقتصاد ایران
  • حمید برقی، یوسف قنبری صفحه 53
    بخش کشاورزی به عنوان بخش پایه و استراتژیک اقتصاد، تامین کننده غذا و مواد اولیه برای سایر بخش ها است. در صورت فعالیت مفید این بخش است که زمینه فعالیت و پیشرفت سایر بخش ها تهیه شده و کشور به سوی توسعه سوق می یابد. از طرفی بخش کشاورزی به دلیل بهره وری پایین و داشتن ریسک های خارج از کنترل، همواره به چندین ابزار حمایتی در کنار اعطای تسهیلات ارزان قیمت نیاز دارد. لذا موتور محرک سرمایه گذاری در کشاورزی همان پشتیبانی سرمایه گذاری های زیربنایی دولت است. همچنین افزایش هدفمند میزان تسهیلات سرمایه ای بانک ها بویژه از نوع ارزان قیمت، می تواند موجب بهبود سرمایه گذاری در بخش کشاورزی باشد. یکی از سیاست های دولت در این زمینه، اعطای یارانه است. با توجه به ماهیت و وقوع ریسک بخش کشاورزی، نحوه اعطای یارانه نیز توجه خاصی را می طلبد. هدف از تدوین این مقاله شناخت چالش های پیش روی بخش کشاورزی در زمینه هدفمند کردن یارانه ها می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که اعطای یارانه به تولید بخش کشاورزی، سهم اندکی از کل یارانه های بخش دارد و بهتر است دولت با هوشمندی و تدبیر و رعایت اولویت ها، با افزایش سهم تولید از یارانه های اختصاص یافته، حمایت خود را از تولید کشاورزی افزایش دهد. همچنین از میان یارانه های تولیدی کشاورزی، یارانه بیمه کشاورزی از نظر فنی و مدیریتی توجیه منطقی دارد.
    کلیدواژگان: هدفمند کردن یارانه، بخش کشاورزی، توسعه کشاورزی، بیمه کشاورزی، تسهیلات
  • ابوالفضل شاه آبادی، زهرا خانی صفحه 64
    یکی از دغدغه های اساسی در برنامه های توسعه، کاهش نرخ بیکاری می باشد به طوری که تلاش در جهت کاهش نرخ بیکاری به عنوان یکی از اهداف مدنظر سیاست گذاران اقتصادی بوده است. براساس مبانی نظری و مطالعات تجربی قیمت نسبی عوامل و رشد بهره وری کل عوامل نقش تعیین کننده ای بر نرخ بیکاری دارد. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی تحلیلی و آماری اثر قیمت نسبی عوامل (نرخ سود، نرخ دستمزد) و رشد بهره-وری کل عوامل بر نرخ بیکاری اقتصاد ایران طی برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران(1386-1368) می باشد. نتایج مطالعه بیانگر ارتباط غیرمستقیم مابین نرخ رشد بهره وری کل عوامل با نرخ بیکاری است. همچنین می توان بیان داشت ماحصل سیاست های کلان اقتصادی موجب انحراف قیمت نسبی عوامل تولید به نفع سرمایه فیزیکی (بویژه وارداتی) و به ضرر سایر مولفه های تولید بویژه نیروی کار و در نتیجه افزایش نرخ بیکاری گردیده است. لذا به منظور افزایش نرخ رشد بهره-وری کل عوامل و کاهش نرخ بیکاری و حرکت از اقتصاد سرمایه و منابع محور به سمت اقتصاد دانش محور، ضروری است جهت گیری سیاست های کلان اقتصادی (ارزی، تجاری، مالی و پولی) در راستای اصلاح قیمت نسبی عوامل به نفع مولفه های دانش و نیروی کار باشد.
    کلیدواژگان: نرخ بیکاری، قیمت نسبی عوامل، بهره وری کل عوامل، اقتصاد ایران
  • موسی شهبازی غیاثی صفحه 91
    توسعه بنگاه های کوچک و متوسط، یکی از سیاست های مهمی است که در دهه اخیر مورد توجه بسیاری از کشورها قرار گرفته است. این بنگاه ها با داشتن مزیت هایی چون بهره وری و توان نوآوری بالا، منسجم بودن از نظر ساختار و مدیریت، انعطاف با تغییرات و نیازهای بازار، عدم وجود پیچیدگی های مدیریتی و کمک به توازن درآمد، می-توانند نقش موثری در توسعه اشتغال و کارآفرینی ایفا نمایند.
    سازگاری و تطابق شرایط اقتصاد ایران با کسب و کارهای کوچک و متوسط، ضرورت ارائه راهبردها و سیاست های کلان توسعه بنگاه های کوچک و متوسط و راهکارهای عملیاتی متناسب را همگام با تغییرات اقتصاد جهانی بیش از پیش کرده است. از این رو در این مقاله ضمن بررسی جایگاه بنگاه های کوچک و متوسط در اقتصاد و بویژه در ایران و مروری بر آمار و عملکرد این بنگاه ها در کشور، به ارائه راهبردهای توسعه بنگاه های کوچک و متوسط پرداخته ایم و در نهایت به ارائه پیشنهادات و راهکارهای تکمیلی در ابعاد سازمانی، بسترسازی، عوامل پیرامونی، توجه به سرمایه های انسانی و مهارت های لازم کسب و کار و فراهم نمودن رشد و توسعه بنگاه های کوچک و متوسط پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: کسب و کارهای کوچک و متوسط، کارآفرینی، صنایع کوچک، سیاست های حمایتی
  • محسن مرادی، باقر مقدس زاده، هدی عین آبادی صفحه 112
    در بازار بسیار رقابتی امروز، نیاز سازمان ها به حفظ نیروی انسانی متخصص بیش از پیش آشکار شده است. اساسا تدوین استراتژی های پاداش، راهبردی در جهت وصول به این مهم است. پاداش عبارت از پیامدهای ارزشمند مثبت کار برای افراد می باشد. پاداش ارائه یک پیامد خوشایند برای انجام رفتاری مطلوب از فرد به منظور افزایش احتمال تکرار است. دو نوع پاداش به طور کلی وجود دارند که عبارتند از پاداش درونی و پاداش بیرونی. پاداش های درونی آنهایی هستند که شخص احساس خرسندی و رضایت از انجام کار خود می کند. اینها پاداش های خود ترغیب هستند. پاداش های بیرونی شامل پرداخت پول، ارتقاء و دادن مزایای دیگر است. اینها خارج از شغل هستند و از یک منبع خارجی مانند مدیریت تامین می شوند. پژوهش حاضر نیز به طراحی نظام پاداش دهی مدیران بر اساس مدل کارت امتیازی متوازن می پردازد، تا بتوان ضمن ارزیابی عملکرد سازمان با هر دو معیار مالی و غیر مالی، اثربخشی پاداش تخصیص یافته به مدیران را اندازه گیری کرد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مدیران صنایع استان خراسان رضوی می باشد. روش گردآوری داده ها شامل بررسی اسناد و مدارک، مصاحبه(در صورت نیاز) و پرسشنامه بوده و از روش تحقیق توصیفی- میدانی استفاده شده است. بدین منظور در گام اول شاخص های موثر در پاداش مدیران با نظرسنجی از مدیران شناسایی شده و سپس برای طراحی مدل از روش تحلیل مسیر استفاده شده است. در این تحقیق شش نوع از شاخص های پاداش سازمانی در ارتباط با چهار بعد از ابعاد BSC مورد بررسی قرار گرفته است که پس از تعیین تحلیل مسیر، میزان و تاثیر هر یک از انواع شاخص های پاداش بر ابعاد BSC مشخص گردیده است. نتایج نشان می دهد داده های گردآوری شده به خوبی مدل پیشنهادی محقق را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: کارت امتیازدهی متوازن، پاداش های درونی، پاداش های بیرونی، ارزیابی عملکرد، سیستم پرداخت پاداش
  • غلامرضا گودرزی، خلیل نوروزی، محمد نوروزی صفحه 127
    اکتساب فناوری به روش های گوناگون صورت می پذیرد، یکی از این روش ها انتقال آن است. به منظور یک انتقال موفق، می بایست تمامی ابعاد آن مورد توجه قرار گرفته و زیرساخت های لازم آن در تمامی ابعاد امنیتی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی برای این امر فراهم گردند. با توجه به خلاء موجود در مطالعات فرهنگی- اجتماعی انتقال فناوری، این پژوهش به بررسی مولفه های فرهنگی- اجتماعی آن در افق چشم انداز 1404 جمهوری اسلامی ایران پرداخته و با ارائه مدلی شبکه ای (ANP)، شاخصه ها و مولفه هایی را که تحت تاثیر انتقال فناوری هستند را اولویت بندی نموده است.
    شاخصه ها و مولفه های مورد استفاده در این پژوهش، از شاخصه های مصوب بالادستی نظیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای فرهنگ عمومی و پیوست فرهنگی به دست آمده و پس از جمع بندی نظرات خبرگان در مورد میزان تاثیر هر یک از این شاخصه ها، مواردی که اهمیت بالاتری داشتند، شناسایی شدند و پس از مقایسات زوجی، نتایج نهایی حاصل گردید. در رتبه بندی نهایی شاخصه ها با مدل شبکه ای موارد اخلاق، هویت و استقلال، و از بین مولفه ها موارد روابط فرهنگی، نگرش نسبت به شرایط زندگی در ایران و احساس تعلق به فرهنگ و روش زندگی اسلامی- ایرانی حائز رتبه بالاتر گردیدند.
    کلیدواژگان: فناوری، انتقال فناوری، چشم انداز 1404، جمهوری اسلامی ایران، فرهنگی اجتماعی
  • امین نیک پور، یاسر برکم صفحه 151
    از سال 1991 میلادی، اصطلاح چابکی برای اولین بار به منظور توصیف ظرفیت لازم برای تولید مدرن به کار گرفته شد. چابکی به معنای توانایی پاسخ گویی و واکنش سریع و موفقیت آمیز به تغییرات محیطی است. همانند تولیدکنندگان، سایر سازمان ها و موسسات ناچارند که برای رقابت در قرن بیست و یکم، به دنبال چابکی باشند چرا که سازمان های مدرن با فشار فزاینده ای جهت یافتن راه های جدید رقابت کارآمد در بازار پویای جهانی مواجه هستند. چابکی، توانایی سازمان برای عرضه محصولات و خدمات با کیفیت بالا را ارتقا داده و در نتیجه عامل مهمی برای بهره وری سازمان می باشد. در این مقاله سعی شده است که ضمن مرور ادبیات موضوع، دلایل نیاز به سازمان چابک، ویژگی های سازمان چابک، مدل های دستیابی به سازمان چابک، قابلیت های چابکی و روش های بهبود این قابلیت ها، اصول و ابزارهای طراحی سازمان چابک، و مزایای حاصل از بهبود و افزایش سطح چابکی سازمانی بیان شود.
    کلیدواژگان: تغییر، چابکی سازمانی، سازمان چابک، بهره وری سازمانی
  • سعید حجازی فر صفحه 172
    بررسی فرایند خط مشی گذاری نشان می دهد که عوامل متعددی در اتخاذ خط مشی ها و اجرای آنها دخیل هستند. در این مورد عواملی وجود دارند که در درون سیستم اداری خط مشی گذاری دخیل اند که در درون محیط داخلی خط مشی گذاری اتفاق می افتند. اما عوامل دیگری هم هستند که در خارج از سیستم داخلی خط مشی گذاری هستند و در محیط خارجی آن قرار دارند. این عوامل با آنکه در خارج از محیط داخلی خط مشی گذاری قرار دارند، اما بر روی فرایند خط مشی گذاری تاثیر می گذارند و آن را در جهتی که می خواهند سوق می دهند. به این محیط خارجی در اصطلاح محیط خط مشی گذاری گفته می شود. این مقاله در پی آن است که این محیط خط مشی گذاری را شناسایی و عواملی را که در این محیط بر خط مشی ها تاثیر می گذارند، بررسی نماید. نتایج این بررسی نشان می دهد که عواملی چون ارزش ها، سیستم های اطلاع رسانی، رسانه ها، انتقال سیاست، ساختارها و موسسات اجتماعی، منابع و امکانات، عامه مردم و افکار عمومی، مراکز سیاست پژوه، نظام ملی نوآوری، جهانی شدن وگروه های ذی نفوذ از مهترین عوامل موجود در این محیط هستند.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، محیط خط مشی گذاری، ارزش ها، رسانه ها، گروه های ذی نفوذ
  • مسعود پورکیانی، مهدیه ملازاده صفحه 195
    رشد اقتصادی، از دانش و اطلاعات سرچشمه می گیرد. این امر موجب افزایش اهمیت سرمایه فکری به عنوان مقوله ای پژوهشی و اقتصادی شده است. نقش و سهم سرمایه فکری در پیشرفت مدیریتی، فنی و اجتماعی اقتصاد موضوع تحقیقات جدید قرار گرفته است، به گونه ای که دانش سازمانی، عامل اصلی مزیت رقابتی و خلق ارزش شناخته شده است. بنابراین، دستیابی به مزیت رقابتی و بقای سازمان در گرو توانایی آن در خلق، ذخیره، توزیع و کاربرد دارایی های دانشی است. اندازه- گیری سرمایه فکری بر اساس رویکردی راهبردی از دارایی های نامشهود استوار است. اثر این دارایی ها بر مبنای میزان خلق ارزش و منافعی که برای سازمان در پی دارد، سنجیده می شود. در سال های اخیر برای اندازه گیری سرمایه فکری، چندین رویکرد و الگو مطرح شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه مشتری
|
  • Afsaneh Mousavi Azad Kasmaei Page 23
    Iran enjoys blessing of underground resourses and among them oil is an important resourse so that it’s export revenue is the most important foreign earnings and the main source of government income. Experience shows that changes in world oil price has lead to volatility in those earnings. "The foreign currency reserve account of the oil Income" with the objective of stablishing oil earnings and converting it’s revenues to productive investments, has established since the beginning of the third development plan.Therefore this article aims to evaluate the performance of this account. In this regard, beside the theoretical related issues and the other fund experiences, the performance of this account has also been investigated. The results shows that the foreign currency reserve account, not only did not succeed in achiving stated goals but also in comparision with funds in other countries has a less transpancy. So, "The national development fund (Oil Fund)" stablished in the fifth development plan, can be expected to increase the efficiency of oil earnings in Iran’ economy.
    Keywords: Oil Earnings, Foreign Currency Reserve Account, National Development Fund Iran Economy
  • Dr. Hamid Barghi, Dr. Yousof Ghanbari Page 53
    Agriculture as the strategic foundation of economic is providing food and raw materials for other sectors. If the activities in this sector are useful, activities and progress in other sectors will be effective and will lead to the country's development.Also because of low efficiency and out of control risks, the sector always requires several supportive tools, along with Low-cost facilities. Thus the driving force for investment in agricultural is to support government's infrastructure investments. Also to increases the amount of targeted capital facilities from banks, especially the Low-cost kind, can be enhanced investment in agriculture sector. One of government's policies in this area is subsidies. Due to the nature and risks of the agricultural sector, the subsidy also requires special attention. This paper aims to develop understanding of the challenges facing agriculture in the subsidies. The research results show that Subsidies to agricultural production have a small share of total subsidies, and it is better that government with intelligence and prudence and compliance and respecting priorities tries to increase the share of subsidies allocated to agriculture production sector. Also amongst the production of agricultural subsidies, subsidies for agricultural insurance in terms of technical and management is reasonably justified.
    Keywords: The Subsidies, The Agricultural Sector, Agricultural Development, Agricultural Insurance, Utilities
  • Dr. Abolfazl Shahabadi, Zahra Khani Page 64
    One of the major concerns in developing programs is to reduce unemployment rates. This means that efforts to reduce unemployment as one of the objectives of economic policymakers. Based on theoretical and experimental studies of relative prices and total factor productivity growth on unemployment is a determinant role. Therefore, the present study is statistical analysis effect of relative price factors (interest rates, wage rates) and total factor productivity growth on unemployment rate during the economic development of economic, social and cultural Islamic Republic of Iran (1386-1368). The results of indirect communication between total factor productivity growth rate with the unemployment rate. Also, the result can be stated macroeconomic policies are offset relative prices of production factors in favor of diverting the relative prices of production factors physical capital (especially imported) and to the detriment of other factors of production, especially labor and increasing unemployment. So in order to increase the growth rate of total factor productivity and reduce unemployment rate and movement of capital and resource-based economy to a knowledge based economy is necessary Orientation macroeconomic policies (exchange rate, trade, fiscal and monetary) in order to modify the relative price factors in favor of labor and knowledge components.
    Keywords: Unemployment Rate, Relative Price of Factors, Total Factor Productivity, Iran's Economy
  • Mousa Shahbazi Ghiasi Page 91
    Development of small and medium-sized enterprises, has been an important policy concern in many countries in recent decades. These firms with having advantages such as high efficiency and be innovative, integrative view of management and structure, flexible to changing market needs, the lack of administrative complexities and help income distribution, can play an effective role in the development of employment opportunities and entrepreneurship.Adaptation of the economic conditions for small and medium businesses, increases the need to provide guidelines and policies of small and medium enterprise development and appropriate operational strategies in line with the changes of the global economy Therefore, in this paper, having analyzed the role of small and medium enterprises in the economy, and performance of firms in the country, we introduce development strategies of small and medium enterprises. And we finally Further suggestions and guidelines on organizational aspects, infrastructure, peripheral factors, the human capital and provide the necessary business skills for small and medium businesses.
    Keywords: Small, Medium Enterprises (SMEs), Entrepreneurship, Small Industries, Supporting Policies
  • Dr. Mohsen Moradi, Dr. Bagher Moghaddaszadeh, Hoda Eeinabadi Page 112
    In today’s competitive market, the organizations’ need to maintain their professional human resources is clearly understood. Declaration of rewarding strategies is one way to reach this goal. Reward is defined as the positive outcome of individuals’ jobs. It is the presentation of a pleasant outcome for the performance of the desired behavior by the individual in order to increase the repetition probability. There are generally two types of rewards, internal and external rewards. This study aims at designing the Managers Rewarding System based on balanced score card (BSC) model so that the effectiveness of the reward given to the managers while evaluating the organization’s performance can be measured with both financial and non-financial criteria. The statistical society of this study consists of all the managers of Khorasan-e-Razavi Province’s industry. The method of data collection includes the review of the documents, interviews (if needed) and questionnaire and descriptive- field research method is used. Because of this, at the first step, the effective parameters on managers’ rewards were identified by surveying them and then path analysis method was used to design the model. In this study, six types of organizational rewards were determined in relation to four dimensions of BSC and the effect of each of the different types of reward standards on BSC dimensions was determined after path analysis determination. Results strongly supports author’s proposed model.
    Keywords: Balanced Score Card, Internal Rewards, External Rewards
  • Dr. Gholamreza Gudarzi, Khalil Noruzi, Mohammad Noruzi Page 127
    Acquisition of technology is accomplished through various methods one of which is technology transfer. In order to have a successful transfer all of its dimensions must be considered and its essential substructures should be provided in all political, economical, cultural, social and security dimensions. Given to the existing vacuum in cultural-social studies of technology transfer the present survey studies its Socio-Cultural components in the Islamic Republic of Iran's outlook horizon of the next two decades. It has prioritized indexes and components that are affected by technology transfer through representing analytic network process (ANP) model.The indexes and components used in this survey have been obtained from superior approved indexes like Higher Council of Cultural Revolution, Public Culture Council and Cultural Appendix and cases with higher importance have been identified after collecting expert's views about impact level of each index. Final results were obtained after paired comparisons. In final ranking of indexes with network model cases such as behavior, identity and independence and among components cases such as cultural relations, attitude towards living conditions in Iran and sense of belonging to culture and Islamic-Iranian life style obtained higher ranks.
    Keywords: Technology, Technology Transfer, Outlook of the Next Two Decades, Islamic Republic of Iran, Socio, Cultural
  • Amin Nikpour, Ýyaser Barkom Page 151
    From 1991 term agility for first applied toward description necessary caliber for modern production. Agility means capacity toward rapid responsiveness and reflex to environmental changes. Like manufacturers other organizations and enterprises are inevitable to follow of agility for competition in century 21 as modern organizations face with increasing press for finding efficient competition new ways in universal dynamic market. Agility increases the organization capacity for offering quality products and services and accordingly agility is an important factor for organization productivity. In this article has been tried in addition to explain subject literature, to state reasons need into agile organization, agile organization traits, models for achievement an agile organization, agility abilities and ways toward improvement theirs, tenets and tools for drawing agile organization, and resultant advantages of improving and increasing level of organizational agility.
    Keywords: Change, Organizational Agility, Agile Organization, Organizational Productivity
  • Saeed Hejazifar Page 172
    Policy process review shows that several factors are involved in the adoption of policies and their implementation. In this case, some factors are involved within policy administration systems that occur within policy environment. There are other factors that are outside the internal system of policy and the external environment have the factors that are outside the internal environment policy but impress on the policy process and lead to direction that they want. This external environment is called policy environment. This paper is seeking to identify this policy environment and review factors of policy environment that influence the policis. The results of this study indicate that factors such as values, information systems, media, Policy-Transfer, social structures and institutions, resources and Facilities, omnibus and public opinion, policy research centers, national innovation system, globalization and Interest Groups are most important factors in this environment.
    Keywords: Policy Making, Policy Environment, Values, Media, Interest Groups
  • Dr. Masood Pourkaini, Mahdieh Mollazadeh Page 195
    Economic growth is originated from knowledge and information. This affair has caused importance increase of intellectual capital as research or economic category. The role and share of intellectual capital has been placed as new researches subjects in economy management, technical and social progress, So that organizational knowledge has been known as the main factor of competitive advantage and value creation. Therefore, acquiring competitive advantage and organization’s survival depends on its ability in knowledge assets’ creation, storage, distribution and appliance. Intellectual capital measurement is based on a strategic approach of intangible assets. The effect of these assets is measured based on the rate of value and advantages creation that it has for the organization. In recent years, several approaches and pattern have been mentioned for intellectual capital measurement.
    Keywords: Intellectual Capital, Human Capital, Structural Capital, Customer Capital