فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1392)

نشریه راهبرد توسعه
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • سعید کیان پور صفحه 38
    این پرسش که چگونه بخشی از جهان، که به طور کلی غرب خوانده می شود، در موضع قدرت قرار گرفته و فعلا قدرت بلامنازع جهان در حیطه علم، تکنولوژی، اقتصاد و نظامی گری است، برای بسیاری از دانشجویان، متفکرین و قشرهای تحصیلکرده در کشور ما و سایر کشورها پیوسته مطرح بوده و در واقع یکی از مهمترین پرسش هایی است که در زمینه اقتصاد، جامعه شناسی، سیاست و دیپلماسی مطرح است. در این مقاله سعی شده تا با استفاده از یک دید توسعه ای و سیر تاریخی، چرایی این موضوع که چرا غرب غلبه کرده و به توسعه رسیده است؛ به این موضوع پرداخته و برخی راهکارها و چالش های مربوط به این زمینه را برای ایران بازگو گردد.
  • سیدجواد امام جمعه زاده، زهرا صادقی نقدعلی صفحه 64
    ارزشها و هنجارها، بن و اساس هر نظام به شمار میآید که تاثیر به سزایی در ثبات و دگرگونی نظام اجتماعی و سیاسی دارند. ارزشها و هنجارها، فرهنگ و هویت یک کشور را شکل میدهند که با کوچکترین تغییر، فرهنگ و هویت نظام را دگرگون میسازد. بر این اساس تقویت ارزشها و هنجارها سبب انسجام ملی نظام میگردد. نظام سیاسی و اجتماعی ایران در طول تاریخ با وقوع انقلاب دچار تغییر و تحولاتی گردید که تاثیر قابل توجهی در ارزشها و هنجارهای ایران گذاشت. هر گونه تغییر و دگرگونی در ارزشها و هنجارهای داخلی علاوه بر این که سبب دگرگونی در ثبات و انسجام داخلی میشود، عاملی برای دسیسه بیگانگان می شود که امنیت ملی ایران را به خطر میاندازد. چرا که ممکن است در این شرایط هر لحظه جامعه دچار توطئه خارجی گردد.
    کلیدواژگان: ارزش، هنجار، وفاق اجتماعی، انحراف اجتماعی، استانداردها، امنیت ملی، جنبشهای جدید اجتماعی
  • یاسر بشیربنائم، هاجر آرامون صفحه 91
    مدیران در سازمان های امروزی با چالش های فراوانی روبه رو می باشند. از جمله مشکلات پیش روی مدیران، رویارویی با مشکلات موجود و چالش های آینده و احتمالی است که جهت از میان برداشتن هر یک، گزینه های فراوانی وجود دارد که هر یک از گزینه ها دارای معایب و محاسن فراوانی بوده و هنر مدیریت، انتخاب بهترین گزینه از میان گزینه های موجود است که این انتخاب، موجب هدایت سازمان در مسیر درست می گردد. حال باید به این سوال پاسخ داد که آیا هر تصمیمی که در سازمان گرفته می شود، می توان آن را تصمیم راهبردی نام نهاد؟ به طور یقین و با توجه به تحقیق انجام شده می توانیم چنین بیان نماییم که تصمیماتی که به این نحو گرفته می شود، راهبردی نیست؛ زیرا مشکل و ضرورت و فشار عوامل باعث می شوند که انسان مجبور به اتخاذ تصمیم شود، پس این تصمیم راهبردی نیست. ولی وقتی که تصمیمی بر اساس تحلیل از عناصر و پیش بینی آینده و بر اساس منطق گرفته می شود، می تواند راهبردی باشد. مقاله حاضر نیز به دنبال این هدف است که برای مدیران این مطلب را روشن نماید که چگونه سطح تصمیمات خود را به تصمیم راهبردی ارتقاء دهند و موجب پیشرفت سازمان گردند. نوع تحقیق حاضر مروری، و از بعد هدف نیز می توان گفت که کاربردی است و از حیث روش در جایگاه یک تحقیق توصیفی است. در مقاله حاضر تصمیم گیری راهبردی به طور کامل توصیف گردیده و عوامل موثر بر آن نیز پس از بررسی، سعی شده تا حد ممکن به طور جامع بیان گردد. در این مقاله، ویژگی های یک تصمیم راهبردی به طور شفاف توضیح داده شده که مدیران با مقایسه آن با تصمیمات خود، پی ببرند که آیا تصمیماتشان راهبردی است یا نه؟ در صورت منفی بودن جواب سعی نمایند که نگرش خود را با ویژگی های بیان شده تطبیق نمایند، زیرا با استناد بر نتایج به دست آمده از پژوهش های عملی صاحب نظران در زمینه راهبرد و تحقیق و بررسی های فراوان، می توان چنین استنباط کرد که تصمیم گیری راهبردی به طور مستقیم در هدایت سازمان به سوی موفقیت تاثیر بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری راهبردی، ویژگی ها و عوامل موثر تصمیمات راهبردی، مدل های تصمیم گیری راهبردی
  • علی کارشناسان، اصغر مبارک صفحه 124
    این مقاله با توجه به عضویت ایران به عنوان ناظر در سازمان جهانی تجارت (WTO) به بررسی آثار آزادسازی تجاری و مالی بر وضعیت عملکردهای اقتصادی در هر دو بخش واقعی و مالی اقتصاد ایران با استفاده از الگوی خود رگرسیون برداری می پردازد. نتایج این مقاله دلالت بر اثر مثبت پدیده آزادسازی تجاری بر رشد و توسعه هر دو بخش واقعی و مالی در اقتصاد ایران دارد. با این وجود، پدیده آزادسازی مالی اثر معنی داری بر رشد بخش واقعی ندارد و اثر مثبت این پدیده بر رشد و توسعه بخش مالی نیز در مقایسه با آزادسازی تجاری کمرنگ است. در نتیجه می توان چنین استنباط نمود که افزایش سطح تجارت در اقتصاد ایران موجب افزایش سطح توسعه مالی و همچنین رشد اقتصادی می گردد، اما برای اینکه آزادسازی مالی بتواند تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی داشته باشد، لازم است تا پیش شرط ها و زمینه های آن فراهم گردد.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، آزادسازی مالی، رشد اقتصادی، توسعه مالی
  • شهروز شریعتی، مهدی عباسی شاهکوه صفحه 142
    گفتمان حاکم بر انقلاب اسلامی بر اساس اصل دعوت، ناگزیر از صدور ارزش های معنوی و اسلامی می باشد و منطق و داعیه شکل گیری آن همانند دیگر جنبش های اسلامی سده بیستم، بازگشت به اسلام اصیل است؛ با این وجود به نظر می رسد عدم الگوسازی دنیوی و نیل به حیات طیبه این گفتمان را در مقابل گفتمان های مسلط و متخاصم ناکام گذارد. انقلاب اسلامی برای نیل به منویات خویش نیاز به مقادیر معتنابه از ثروت و قدرت ملی دارد تا با اتکای به این منابع از تهدیدات نرم و سخت دشمنان مصون مانده و در عین حال بتواند از جنبش های رهایی بخش و مستضعفان عالم دفاع نماید. با مفروض داشتن این نکته که نفت ماده ای تمام شدنی است و وابستگی به نفت افزون بر محدودیت های مالی جهت توسعه ملی، آثار مخربی را در توسعه سیاسی و فرهنگی جامعه ایرانی پدیدار کرده است و در نظر داشتن این مساله که ایران به واسطه دارا بودن نیروی انسانی مستعد و نخبه می تواند با تولیدات علمی، ثروت و قدرت برای کشور تولید نماید؛ این مقاله می کوشد این فرضیه را مورد آزمون قرار دهد که جمهوری اسلامی ایران برای نیل به اهداف انقلابی، دفاع از کیان خویش و صدور انقلاب، نیازمند توسعه علمی و تجاری سازی تولیدات داخلی است. از این منظر، تولید دانش و فن آوری روزآمد و نوین و صدور آن به کشورهای دیگر در عین حال که موجب تولید ثروت خواهد شد، افزایش توان جمهوری اسلامی ایران را نیز در معناسازی و پیشبرد گفتمان صدور انقلاب اسلامی به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ایران، انقلاب اسلامی، جنبش نرم افزاری، صدور انقلاب، نوسازی، منافع ملی
  • شهرام فتاحی، مینو نظیفی نایینی، سحر عباسپور صفحه 166
    بررسی ارتباط میان رشد اقتصادی و کیفیت محیط زیست، نقش مهمی در ترسیم چشم انداز توسعه بهینه اقتصادی در کشور ایفا می کند. رشد اقتصادی می تواند زمینه ارتقاء سلامت را فراهم آورد؛ اما در صورت عدم اتخاذ سیاست های مناسب، آلودگی های ناشی از رشد اقتصادی می تواند تاثیر منفی بر سلامت داشته باشد. در این مقاله رابطه بین رشد اقتصادی، سلامت و آلودگی هوا را در چارچوب یک مدل معادلات همزمان بررسی می کند. سه معادله ساختاری فرض می شود که تغییرات متغیرهای درونزا را توضیح می دهند. متغیرهای درونزای مدل معادلات همزمان عبارتند از رشد اقتصادی (رشد تولید ناخالص داخلی)، وضعیت سلامت (شاخص امید به زندگی) و آلودگی هوا (میزان انتشار گاز دی اکسید کربن). این مدل با استفاده از روش حداقل مربعات دو مرحله ای در اقتصاد ایران تخمین زده شد.
    نتایج نشان می دهند که رشد اقتصادی با وضعیت سلامت و آلودگی هوا رابطه دارد و با بهبود شاخص های توسعه انسانی از طریق شاخص های سلامت، تولید ناخالص داخلی رشد خواهد داشت. همچنین افزایش زندگی شهری و افزایش استفاده از زیرساخت های فیزیکی، بر روی تولید ناخالص داخلی موثر بوده است. نتیجه دیگر از این مطالعه این است که بین افزایش تولید ناخالص داخلی و افزایش آلودگی رابطه مستقیمی وجود و دیگر اینکه باز بون اقتصاد بر روی آلودگی اثر منفی دارد‎؛ به این معنی که هرچه باز بودن اقتصاد بیشتر شود، آلودگی هوا نیز بیشتر می شود
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سلامت، آلودگی هوا، مدل معادلات همزمان، امید به زندگی، دی، اکسیدکربن
  • احمد تقدیسی، احمد حجاریان، سجاد درست، الهام تقی زاده صفحه 188
    مساله اشتغال و به طور کلی نیروی انسانی در مسائل اقتصادی جایگاه ویژه ای دارد. در اقتصاد ایران، اشتغال از دغدغه های اصلی سیاست گذاران اقتصادی است. تجزیه و تحلیل روند اشتغال و ساختار آن در سطح کشور و مناطق شهری و روستایی آن مستلزم شناخت دقیق استعدادها و توان بالقوه بخش ها و ترکیب آن در مناطق است تا بتوان برنامه ریزی و اشتغال زایی متوازن و متعادلی را در هر یک از بخش ها و مناطق محقق ساخت. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت اشتغال بخش های عمده اقتصادی به تفکیک مناطق شهری و روستایی کشور در طی سال 1387 می باشد که بدین منظور با استفاده از مدل تفکیک مکانی بخش های پایه که صادر کننده نیروی شاغل خود بوده اند، مشخص گردیده اند. نتایج حاکی از آن است در بخش کشاورزی در نقاط شهری تعداد استان هایی که در گروه فعالیت پایه ای بوده اند، بیشترین سهم را در میان سایر بخش ها به خود اختصاص داده اند. همچنین در بخش صنعت روستایی نیز تعداد 13 استان دارای وضعیت پایه ای هستند که کمترین سهم را در میان سایر بخش ها به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: اشتغال، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، نیروی کار، ضریب مکانی، استان های کشور
|
  • Saeed Kian Poor Page 38
    There is a question for students, scientists, some of educated that how part of the world, known to the west, is power place in technology, economic, science, militarism, this is one of the best important questions in field of economic, diplomatic, policy and sociology.Target in this article is to say why the west has predominated whit use of development vision and historical orbit then will repeat way out of a difficulty for Iran.
    Keywords: Cultural Development, Social Development, Economic Development, Developed Orbit
  • Dr. Seyed Javad Emamjomeezadeh, Zahra Sadeghi Naghdali Page 64
    Values and norms of each system are bin. They are important effect on the stability and transformation of social and political systems. Values and norms are shaped culture and identity a country with the smallest change، culture and identity system makes the change. According strengthen to these values and norms is cause National integrity system. Social and political system of Iran in history when the revolution occurred, changes have been, it had a significant effect on the values and norms. Any changes in the values and norms of international in addition to the changes in the stability and internal consistency, factor is a foreign conspiracy that endangers the national security of Iran. Because this condition may develop at any time of the conspiracy.
    Keywords: Values, norms, social consensus, social deviance, standards, national security, new social movements
  • Yaser Bashir Banaem, Hajar Aramoon Page 91
    The Managers are faced with many challenges in today’s organizations. One of the problems facing managers is faced with the problems and challenges of the future that To solve each of them, There are many options that have been many Advantages and disadvantages of each option and Management’s art is choice best option from among the available options, That this choice will be led the organization in the right direction. Now, this question must be answered, that whether every decision is taken it can be called the strategic decisions? Certainly can be expressed according to research, what decisions to be taken in this manner, does not strategic. Because just problems and needs and impact of factors cause that people to be forced to make decisions, so this is not a strategic decision. But when the decision is based on the analysis and prediction of the future and also is based on logic, Can be strategic. The purpose of this paper is to make clear to managers that How to make promote their Decision to the strategic decision and will be can improve their organization. Type of this research is case study (review) and from dimension of the purpose also can Said that is applied and from the dimension of research method is descriptive. In the present paper, Strategic decision are described completely And also after studying we try expressed impact factors as much as possible comprehensively. In this paper, features of a strategic decision clearly explained that managers with compare it with their decisions, the managers understand that whether their decisions is strategic or not? If their answer was negative, they must trying match their attitude with Features expressed, because, according to the results of scientific research by experts in the field of strategy, we can do results from this study that, strategic decision has a directly effective on the Guidance of the organization to the success.
    Keywords: Strategic Decision Making, Characteristics, Influence Factors Of Strategic Decisions, Decision, Makers
  • Dr. Ali Karshenasan, Asghar Mobarak Page 124
    In this Paper we have attempted to examine the impact of trade and financial liberalization on both real and financial sectors of Iranian Economy. We have used a Vector Auto Regression (VAR) model to test our hypothesis. The result shows that trade liberalization play an important role in economic growth and financial development. However, financial liberalization have had negligible impact, indicating that if financial liberalization is to have its significant effects on the economy, the government has to provide pre-requisites and pre-conditions needed. Until then the country has to follow a prudential financial policy.
    Keywords: Trade Liberalization, Financial, Financial Development Liberalization, Economic Growth
  • Dr. Shahrooz Shariati, Mahdi Abbasi Shahkoh Page 142
    The concept of exporting the Islamic Revolution derives from a particular worldview that perceives Islamic revolution as the means whereby Muslims and non-Muslims can liberate themselves from the oppression of tyrants who serve the interests of international imperialism. Although the political elites in Iran agree upon the desirability of exporting revolution, no unanimity exists on the means of achieving this goal. From the other side after three decades it seems that Iran could not have depicted a successful model of export of revolution. Events which are not favorite for Islamic Revolution and considered as one of the most challenges before Islamic republic of Iran. Meanwhile scientific achievements of Islamic Republic of Iran that have had considerable international reflection, can bring power, wealth and prestige for Iran. From the other hand because of finishing oil sources in middle time, dependence on oil revenues will cause more problems for Iran revelation. Therefore Islamic Republic for export of its thoughts must depict Iran as a model with a high level of scientific power and capacity and then through making direct relations with other countries use scientific technology for export of thought. In other words, scientific relations can result in expanded political, religious, and ideological interactions and subsequently propagation of thought. This article emphasis the importance of scientific movement as export of revolution and will show that how the scientific movements can close Iran to the revolution aims and also cause increasing power, wealth and national interest for Islamic republic of Iran.
    Keywords: Iran, Islamic Revolution, Scientific Movement, Export of Revolution, National Interest
  • Dr. Shahram Fatahi, Minoo Nazifi, Sahar Abbaspour Page 166
    The relationship between economic growth and environmental quality plays an important role in the perspective of economic development. Although economic growth can provide health promotion; in the absence of appropriate policies, pollution from economic growth can have negative effects on health. In this paper, the relationship between economic growth, health and air pollution are reviewed in the context of a TSLS equations model. Three structural equations are assumed to be able to explain the endogenous variables. Endogenous variables in a TSLS model are such as economic growth (GDP growth), health (life expectancy) and air pollution (carbon dioxide emissions). This model was estimated using a two-stage least squares method.The results show that economic growth and air pollution is associated with health status. The improvements in human development indicators by health indicators will result in GDP growth. Also, any increase in urban life and physical infrastructure are associated with increase in the GDP. Another result is that there is a direct correlation between GDP growth and increasing pollution and economic openness has a negative impact on pollution which means that the greater economic openness, more air pollution.
    Keywords: Economic Growth, Health, Pollution, TSLS Equations Models, Life Expectancy, Carbon Dioxide
  • Dr. Ahmad Taghdisi, Ahmad Hajjarian, Sajjad Dorost, Elham Taghizadeh Page 188
    The problem of employment and overall staffing has a special place in the economy. The economy, employment is the major economic policy.Analysis of employment trends in various regions of the country and it requires a detailed knowledge. The purpose of this paper is to determine the employment status using a spatial resolution. The results indicate that the agricultural sector in urban areas have the highest proportion. In the rural sector, which is the lowest number in 13 provinces.
    Keywords: Employment, Economic Development, Social Development, Labor, Location Factors, Iran's Provinces