فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1394)

نشریه راهبرد توسعه
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1394)

  • 214 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/10/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن سبحانی صفحه 5
  • مقالات
  • علی نقی مصلح شیرازی، مهدی تاجیک* صفحه 29
    تاثیر فرهنگ ملی به عنوان یک متغیر تعیین کننده بر ساختار ها و نظام های مدیریتی در مطالعات مختلف مورد توجه محققان قرار گرفته است. در این پژوهش با استناد به الگوی فرهنگی هافستد و همچنین مولفه نهادی گزارش رقابت پذیری جهانی (2014-2013)، به بررسی ارتباط فرهنگ ملی و سطح توسعه یافتگی نهادی کشورها پرداخته شده است. نخست کشور ها به کمک تحلیل خوشه ایو با تکنیک K-MEANS به دو گونه فرهنگی تقسیم بندی شده اند به طوری که در گونه یک، امتیازات مربوط به ابعاد فرهنگی «فاصله قدرت»، «اجتناب از عدم اطمینان» و«مردسالاری» نسبت به گونه دو بالاتر و ابعاد فرهنگی «دوراندیشی» و«فردگرایی» پایین تر می باشد. در این تقسیم بندی جمهوری اسلامی ایران، در گونه یک فرهنگی قرار می-گیرد. به منظور بررسی وضعیت نهادی در دو گونه فرهنگی از آزمون مقایسه میانگین ها استفاده شده است. پس از انجام آزمون شاپیرو- ویلک و مشخص شدن وضعیت توزیع داده ها در گونه های فرهنگی، آزمون ناپارامتریک من- ویتنی جهت بررسی فرضیه های پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج این آزمون نشان می دهد که امتیاز مولفه نهادی و متغیر های مربوطه به جز دو متغیر نهادی «دست و پاگیر بودن مقررات دولتی» و«حمایت از سرمایه گذاران» بین کشور های مستقر در گونه یک و گونه دو اختلاف معناداری داشته و به عبارتی وضعیت نهادی کشور های گونه یک نسبت به گونه دو بدتر می باشد.
    کلیدواژگان: مدل فرهنگی هافستد، مولفه نهادی، رقابت پذیری جهانی
  • حسن بلخاری قهی*، مهدی ناظمی اردکانی، احمدعلی امامی، محمدرضا اسماعیل یزدی صفحه 66
    بررسی مباحث مربوط به مدرنیته به دلیل گستردگی ابعاد و زیرساخت های فکری، فرهنگی، اجتماعی و هنری یکی از مهمترین دغدغه های زندگی جوامع بشری امروز است. مدرنیته به مثابه سبکی از زندگی و اندیشیدن، روش هایی را در اختیار قرار داده است که تنها از طریق شناخت کامل و همه جانبه آن می توان پیوندهای بومی و میراث ملی فرهنگ ها را حفظ کرد. لذا در مقاله پیش رو سعی بر آن است تا با محور قرار دادن موضوع دین و مدرنیته و با هدف در کنگرش های فلسفی متفکرین، زمینه های ظهور و بروز آنها را در گستره هنر معاصر فراهم نماید. بنابراین با استفاده از منابع و اسناد کتابخانه ای و مطالعه مروری، به بررسی و تحلیل روابط مشترک و گاه متناقض دین و مدرنیته از نگاه فلاسفه غرب و متفکران اسلامی پرداخته و با انعکاس و تطبیق دیدگاه های بنیادین آنها در خصوص فرآیند مدرنیته و مولفه های آن، به بیان بنیادهای اصولی آنها از این دو منظر می پردازد.
    کلیدواژگان: دین، مدرنیته، مفاهیم اسلامی، بنیان ها
  • یوسف قنبری، سمیه محمود صالحی* صفحه 84
    لازمه گریز از پیامدهای نامطلوب گردشگری ودستیابی به الگوی بهینه توسعه گردشگری، برنامه ریزی زمین و ارزیابی توان اکولوژیکی است. اکوتوریسم به طور عمده بر منابع وجاذبه هایی استوار است که محیط طبیعی در اختیار گردشگر قرار می دهد که بهره گیری از آن هم به امکانات و شرایط مناسب نیاز دارد و هم مستلزم حفاظت از منابع طبیعی می باشد، این امر از طریق ارزیابی توان و ظرفیت محیط زیست طبیعی برای جذب گردشگران قابل تحقق است. همچنین موقعیت جغرافیایی ویژه و تنوع پدیده های طبیعی باعث شده که ایران به عنوان پنجمین کشور دارای تنوع طبیعی جهان شناخته شود، اما برنامه ریزی برای استفاده از این شرایط هنوز در ابتدای راه است و کار مهم و اساسی برای بهره برداری از جاذبه های طبیعی صورت نگرفته است. همچنین وضعیت اکوتوریسم کشور با مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی فراوانی همراه است که برای برنامه ریزی در زمینه رفع آن ابتدا باید این چالش ها را شناسایی کنیم و با در نظر گرفتن فرصت هایی که در این زمینه داریم از وقوع مشکلات در آینده جلوگیری کنیم.
    پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای، اسنادی در پی هدف شناسایی و بررسی مهمترین چالش های صنعت اکوتوریسم ایران می باشد. یافته های پژوهش نشان دهنده وجود چالش های زیاد در صنعت اکوتوریسم در کشور ایران است، که از جمله چالش های اجتماعی موجود در این صنعت می توان به عدم عدالت اجتماعی، عدم امنیت، عدم مشارکت و... اشاره کرد و در بحث چالش های زیست محیطی نبود حفاظت طبیعی، عدم شناخت کامل پدیده های اکوتوریستی کشور مشکلاتی ایجاد کرده است. علاوه بر این در زمینه چالش های اقتصادی هم با نبود راه های ارتباطی مناسب در جاذبه ها، نبود امکانات اقامتی، خدماتی و رفاهی، ضعف تبلیغات و عدم تمایل مردم جهت سرمایه گذاری روبرو هستیم که برنامه ریزی در راستای دستیابی به توسعه پایدار می تواند به نوعی این چالش ها را رفع کند.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، چالش ها و جاذبه های آن، ایران
  • مطالعه عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات در صنایع کوچک و متوسط / مورد مطالعه: مدیران ارشد شهرک های صنعتی شهر کرمان
    نورمحمد یعقوبی، نرگس علی آبادی، مهتا جودزاده* صفحه 104
    صنایع کوچک و متوسط نقش مهمی در توسعه اقتصادی یک کشور دارند و نظریه های مختلف بر اهمیت فناوری اطلاعات در کسب و کارهای کوچک و متوسط تاکید دارند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات در صنایع کوچک و متوسط با استفاده از تلفیق سازه های دو مدل پذیرش فناوری دیویس و نظریه رفتار برنامه ریزی شده آجزن است. تحقیق توصیفی-همبستگی حاضر به منظور جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده نموده است. برای این منظور 38 گویه برای سنجش مدل تحقیق تدوین گردید و در اختیار خبرگان حوزه فناوری اطلاعات قرار گرفت. جامعه آماری این تحقیق کلیه مدیران ارشد کسب و کارهای کوچک و متوسط زیر 50 تن کارکن شهرک های صنعتی شهر کرمان به تعداد 117 واحد می باشد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و Amos و از روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که کلیه متغیرهای این مدل به غیر از رابطه میان سهولت استفاده درک شده بر نگرش به استفاده از فناوری اطلاعات در صنایع کوچک و متوسط دارای تاثیر مثبت و معناداری می باشند.
    کلیدواژگان: پذیرش فناوری اطلاعات، فناوری اطلاعات، کسب و کارهای کوچک و متوسط
  • بررسی اثر توسعه مالی بر کاهش فقر با تاکید بر بخش بانکی / مطالعه موردی کشوره ای منتخب در حال توسعه
    فرشید گوهری، محمدعلی ابوترابی، لیدا گوهری* صفحه 132
    با توجه به اهمیت کاهش فقر در کشورهای در حال توسعه، این مقاله به بررسی اثر توسعه مالی بر کاهش فقر با استفاده از روش داده های پنل نامتوازن برای 29 کشور در حال توسعه با درآمد متوسط به بالا بین سال های 2011-1990 پرداخته است. برای این منظور با استفاده از میانگین وزنی سه شاخص توسعه مالی نسبت M2 به تولید ناخالص داخلی، نسبت بدهی بخش خصوصی به سیستم بانکی به تولید ناخالص داخلی و نسبت دارایی های بانک های سپرده پذیر به تولید ناخالص داخلی، به محاسبه شاخص کلی توسعه مالی با استفاده از روش تجزیه به مولفه های اصلی با نرم افزار SAS پرداخته و اثر این چهار شاخص توسعه مالی بر کاهش فقر به طور جداگانه با استفاده از نرم افزار Eviews برآورد شد. همچنین برای انتخاب الگوی مناسب از نرم افزار Stata استفاده شد. نتایج برآورد نشان می دهد که هر چهار شاخص توسعه مالی اثر مثبت و معنی داری بر کاهش فقر در کشورهای در حال توسعه منتخب داشته اند. به علاوه سرمایه گذاری مستقیم خارجی و درآمد سرانه نیز اثرات مثبت و معنی داری را از خود نشان دادند. اما اثر درجه باز بودن اقتصاد با اثر منفی برکاهش فقر در مدل ظاهر شد.
    کلیدواژگان: کاهش فقر، توسعه مالی، کشورهای در حال توسعه، پانل دیتا
  • امیر رضا نریمانی*، مهدی اسلام پناه، مهرداد صباغی، امین تجملیان صفحه 161
    امروزه رابطه صنعت و دانشگاه با گسترش عواملی از جمله جهانی سازی، رشد روزافزون رقابت در سطح المللی و تغییرات سریع فناوری، سوی توسعه سریع بازار دانش، تغییر کرده است و دولت باید سعی کنند تا به منظور افزایش نوآوری، کارایی و ایجاد ثروت، بصورتی فعال با دانشگاه و صنعت همکاری و تعاملات بین سازمانی داشته باشند. اینگونه همکاری و تعاملات سازمانی تواند مزایای زیادی نظیر توسعه کشور، کاهش هزینه، دانش بیشتر و عمیق و غیره را به همراه داشته باشند. در واقع چنانچه فعالیتی همکاری و ارتباط میان دانشگاه وسازمان بدرستی و بگونهی اثربخش مدیریت شوند، منافع حاصله نیز حداکثر خواهند بود. عوامل مختلفی بر تعاملات و همکاریی بین سازمانی میان دانشگاه، دولت و صنعت تاثیر دارند. وجود همکاریی بین سازمانی میان دانشگاه، دولت و صنعت زمانی ممکن و اثربخش خواهد بود که تمام افراد به زبانی مشترک با هم ارتباط برقرار کنند. دانشگاه عمدتا با زبان گسترش مرزهای دانش و صنایع با زبان زمان و هزینه سخن گویند. این عدم هم زبانی امکان تعامل و همکاری موثر آنها با یکدیگر را کاهش دهد. و از طرفی دیگر با ایجاد مفاهمه از طریق خودگشودگی طرفین توان میزان آگاهی دانشگاه و صنعت را از یکدیگر افزایش داد و در تعامل باهم سازنده تر و اثربخش تر ظاهر شوند. در این فرایند اگر فقط یک طرف اقدام به خودگشودگی نماید و دیگری آن را انجام ندهد ارتباط بخوبی برقرار نمی شود.
    کلیدواژگان: ارتباط صنعت و دانشگاه، مراکز تحقیقی، خودگشودگی، مفاهمه
  • هاشم داداش پور*، بهرام علیزاده، فرامرز رستمی صفحه 181
    عدالت مفهومی مناقشه برانگیز است. از این رو، صورت بندی های متفاوتی از آن تاکنون ارایه شده است. در صورت بندی های پیشین، عدالت اجتماعی به حالت توزیعی و جبرانی در شهر تقلیل یافته است و در صورت بندی های معاصر از عدالت اجتماعی به عنوان یک گفتمان انتقادی که هدفش حذف تبعیض، کاهش فقر، جدایی گزینی اجتماعی و سلطه است، یاد می شود. این چنین مفهوم سازی از عدالت فضایی در شهر، نیازمند شناخت بازیگران قدرت در عرصه های مختلف اجتماعی، سیاسی و تحلیل روابط قدرت، ساختارها و فرآیندهای برنامه ریزی است. رسیدن به این مهم، نیازمند بازتعریف بعضی از مفاهیم بنیادی شهر همانند فضای شهری، اصل مشارکت (توزیع قدرت)، اصل برابری (نبود تبعیض)، اصل تفاوت و آزادی است. پارادایم غالب نظام برنامه ریزی شهری ایران، پاردایم جامع- عقلانی است. این پارادایم، نگاه کالبد محور، آمرانه، فن سالارانه، تمرکزگرایانه، نخبه گرایانه و از بالا به پایین به شهر دارد. در این پارادایم فکری، جایگاهی برای اصولی همانند مشارکت سیاسی و اجتماعی شهروندان، آزادی، عدالت و تفاوت وجود ندارد. در این حالت عدالت فضایی، به حالت توزیعی و جبرانی در شهر تقلیل یافته و از طرح پرسش هایی که ساختاری و فرایندی بوده، باز می ماند. از این رو، برای رسیدن به برنامه ریزی شهری عدالت محور باید از سیاست های کالبد محور و فن سالارانه فاصله گرفته و به سمت سیاست های همه جانبه و مشارکت جویانه حرکت کرد و در آن به مدیریت محلی قدرت داد و در نهایت مطابق اصل آزادی، به بعد سیاسی شهر توجه بیشتر کرد تا ساکنین شهر حقوق خود را از طرح های توسعه شهری(بی عدالتی ها و نابرابری های آشکار) مطالبه نمایند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، حق معطوف به شهر، نابرابری، عدالت فضایی، مکتب اسلام
|
  • Dr. Ali Naghi Mosleh Shirazi, Mahdi Tajik* Page 29
    In different studies, the effect of cultural differences, in national scope, on managerial systems have been explored. The aim of this article is to investigate the relationship between national culture and institutional advancement (based on Hofstede model and Global Competitiveness Report). So, first by cluster analysis(k-means technique), the countries have been classified in two type so that in type Ι, the score of "uncertainty avoidance", “power distance" and " masculinity " are higher than those in type ΙΙ and " long-term orientation" and "individualism" are lesser. Then the Hypothesizes tested by Mann-Whitney analytical test. The results indicate that the institutional scores are meaningfully different between two cultural clusters.
    Keywords: Hofstede Cultural Model, Institutions Pillar, World Competitiveness Report
  • Dr. Hasan Bolkhari Ghohi*, Dr. Mahdi Nazemi Ardakani, Ahmad Ali Emami, Mohammad Reza Esmaeel Yazdi Page 66
    Examining the issues related to modernity, due to the diversity of its intellectual, cultural, social, and artistic aspects and foundations, is one of the major concerns of today's societies. Modernity, as a life style and a way of thinking, has conferred methods, only through thorough understanding of which, can the local ties and cultural heritage of nations be preserved. This article is an attempt to focus on religion and modernity and to comprehend the philosophical stances of scholars, in order to prepare the grounds for their emergence in the contemporary art. Therefore, by employing the library research method the paper studies and analyzes the common and at times contradictory relationship between religion and modernity, from the point of view of western philosophers and Islamic thinkers. Further, by comparing their fundamental views about the process of modernity and its components, it will explain their principal foundations.
    Keywords: Religion, Modernity, Islamic Concepts, Foundations
  • Dr. Yoosef Ghanbari, Somayeh Mahmoud Salehi* Page 84
    Requisites of avoiding adverse consequences of tourism and obtaining optimum pattern of tourism development are land planning and assessment of ecological capabilities. Ecotourism is mainly based on those resources and attractions that the natural environment provides for the tourist and utilizing it requires facilities and good circumstances along with protecting natural resources. This could be realized through assessment of capabilities and capacity of natural environment to attract tourists. In addition, specific geographical location and kinds of natural phenomena have made Iran the fifth country in terms of natural diversity. However, planning to exploit these conditions is still in its infancy and no important or great task has been conducted to exploit natural attractions. In addition, ecotourism situation of Iran accompanies many social, economic and environmental issues and these challenges should be recognized first to plan for removing them and prevent later problems by considering opportunities we have in this domain. The present study has attempted to recognize and investigate main challenges in ecotourism industry of Iran using descriptive-analytic method and collecting data through library and documentary method. Results of the study suggest many challenges in ecotourism industry of Iran. Among social challenges in ecotourism industry are lack of social justice, insecurity and lack of participation. Environmental challenges include lack of natural protection and understanding of tourist phenomena in the country that have created problems. Furthermore, in the domain of economic challenges we face issues including lack of proper roads in attractions, lack of accommodations and amenities, poor promotions, and unwillingness of people to invest. Planning to achieve sustainable development could address these challenges in some ways.
    Keywords: Ecotourism, Ecotourism Challenges, Attractions, Iran
  • Dr. Noor Mohammad Yaghobi, Narges Aliabadi, Mahta Joodzadeh* Page 104
    Small and medium industries have an important role in the economic development of a country and the various theories have relied on the importance of information technology in small and medium-sized businesses. The purpose of this research is identifying the affecting factors on adoption of technological innovations in Small and Medium Industries with using a combination of the two structures Davi's technology acceptance model and the theory of planned behavior of Jzn. Research - descriptive correlational study used a questionnaire to collect the data. For this purpose, 38 items were developed to assess the research model and most were Information Technology experts. The Survey contain of all senior managers of small and medium-sized businesses fewer than 50 employees to 117 units is the industrial town of Kerman. Information obtained by using SPSS and Amos and the method of structural equation modeling (SEM) analysis was performed. Results showes that all variables in the model except for the relationship between perceived ease of use on attitude toward the use of technological innovations in small and medium industries have positive significant impact.
    Keywords: Acceptance of Information Technology, Information Technology, Small, Medium Businesses
  • Farshid Gohari, Dr. Mohammad Ali Abotorabi, Lida Gohari* Page 132
    Due to important of poverty reduction in developing countries, this article examines the effect of financial development on poverty reduction using unbalanced panel data for 29 developing countries with upper middle income between the years 1990 to 2011. For this purpose, the weighted average was calculated of three indicators of financial development that include Ratio of Liquid Liabilities to Gross domestic product, Private Credit by Deposit Money Banks to Gross domestic product and the Ratio of Deposit money Bank Assets to Gross domestic product, the multilateral index of financial development using PCA with SAS software, and the four indicators of financial development on poverty reduction was estimated separately using Eviews software. Stata software was used to select the appropriate model. The results show that all four indicators of financial development have significant and positive effects on poverty reduction in developing countries have been selected. In addition, foreign direct investment and income also showed positive effects. However, the negative effect of openness on reducing poverty appeared in model.
    Keywords: Poverty Reduction, Economic Development, Developing Countries, Panel Data
  • Amir Reza Narimani*, Mahdi Eslam Panah, Mehrdad Sabaghi, Amin Tajamolian Page 161
    The relationship between industry and university has changed towards the fast development of knowledge market with the expansion of factors such as globalization, daily increase of competition at international level and fast technological changes. In order to increase innovation, efficiency and creation of wealth, universities and industry must have a suitable interaction. Different factors have impacts on cooperation between university and industry and it will be effective when they could establish link through a common language. Universities mainly speak with the language of expansion of knowledge frontiers and industries with the language of gaining profit and reducing costs. This lack of common language reduces the possibility of their effective interaction and cooperation with each other. On the other hands, by using the Johari Window and its application in intra-organizational communications, it is possible with the expansion of public area to increase the rate of awareness of university and industry from each other and they could emerge more effective in interaction with each other. In this process, if only one side of action begins to divulge and the other one does not perform it, no link will be established. So, one of the measures which they should make is to understand and attract the trust of each other.
    Keywords: Relationship between Industry, University, Research Centers, Self, openness, Discourse
  • Dr. Hashem Dadashpoor*, Bahram Alizade, Faramarz Rostami Page 181
    Justice is a controversial concept. Therefore, different definitions have been presented from it to now. In the former definition, social justice concept has been reduced to compensation and distribution concept while in contemporary definition has been remembered from social justice as a critical discourse that it`s aim is to eliminate and reduce discrimination, poverty, social segregation and domination. For understanding this concept from spatial justice in the city, we need to know the power players, power relations, structures and processes of planning. With these in mind, we need to redefine some of the basic concepts of city such as urban space, participation principle (power distribution), equality principle (no discrimination), difference and liberty principle. The dominant thought paradigm of urban planning system of Iran is rational-comprehensive kind. This paradigm to the whol city has a physical, authoritarian, technocratic, centralized, and elitist and top-bottom view. In this thought paradigm is meaningless some principles such as liberty, equality, difference, and also political and social participation of citizens. In this case, the justice concept reduced to distributive and compensation equity and it away from question of structural and process in city. Therefore to achieve to urban planning of justice oriented we must away from physical and technocratic policy and we move to comprehensive and cooperative policies. Also we must empower the local management and pay more attention to political dimension of the city until city residents protest to discrimination of urban development plan (injustices and obvious inequalities) and those claim their rights from the city.
    Keywords: Urban Planning, The Right to the City, Inequality, Spatial Justice, Islamic School