فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1389)

نشریه راهبرد توسعه
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1389)

  • 366 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • میزگرد علمی
  • صفحه 9
  • مقالات
  • سیدمحمدحسن مصطفوی صفحه 65
    اقتصاد در زمان شکل گیری و به رسمیت شناخته شدن به عنوان یک رشته علمی از سوی آدام اسمیت، در بستر فلسفه غوطه ور بود و از آبشخور اخلاق تغذیه شده و تا مدت ها به عنوان اقتصاد سیاسی نامیده می شد که به علت سیطره اقتصاد کلان بر آن و در ارتباط با سیاست و سیاستگذاری، با باید و نبایدها و ارزش ها سر و کار داشت؛ اما این فرزند ناخلف، هر چه با ریاضیات بیشتر عجین شد، روش علوم طبیعی را بیش از پیش برگرفت و صبغه پوزیتیویستی بیشتری یافت و نهایتا با افراط در فردگرایی، کاملا از اخلاق جدا افتاد.
    محصول یک چنین اقتصادی در عرصه ها و رشته های مختلف، مشکلاتی را به بار آورد؛ از جمله اینکه اعتماد و همبستگی را تحت الشعاع قرار داد، و در توسعه، تخریب محیط زیست و ایجاد نابرابری، بی عدالتی و گسست اجتماعی را در پی داشت.
    در واکنش به این فرایند، در دهه های نیمه قرن بیستم، گرایشات انتقادی، هم در اقتصاد توسط اندیشمندانی چون لیونل رابینز بروز نمود و سپس به طرح مفهوم و گسترش مبحث سرمایه اجتماعی منجر گردید؛ و هم در توسعه توسط صاحب نظران برجسته توسعه مانند دنیس گولت و دیوید آلن کراکر مطرح و بحث های اخلاق و اقتصاد، اخلاق توسعه و فلسفه اخلاق توسعه به ادبیات اقتصادی وارد گردید که رفته رفته اهمیت خود را در محافل و مراکز علمی، بیش از پیش آشکار می نماید.
    این مقاله که به روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای تدوین یافته است، مروری بر مباحث فوق دارد و به اصلی ترین چالش های توسعه بویژه از دیدگاه یکی از برجسته ترین اندیشمندان اقتصاد و اخلاق توسعه؛ دنیس گولت می پردازد که مهمترین آنها تحت الشعاع قرار گرفتن محیط زیست، عدالت و یکپارچگی اجتماعی است. سپس آموزه های اسلامی درباره این سه مقوله که در روزگار جدید به آن ها توجه بایسته نشده و مشکلات بسیاری ایجاد کرده، ارائه می گردد و چند پیشنهاد، پایان بخش مقاله است.
    کلیدواژگان: اقتصاد، اخلاق، توسعه، اخلاق توسعه، فلسفه اخلاق توسعه، محیط زیست، عدالت، یکپارچگی اجتماعی
  • حمیدرضا وزیر زنجانی، لطف الله فروزنده دهکردی صفحه 92
    مدیریت، دستاورد خلاقیت و انضباط فکری بشر بوده و ظهور آن در حوزه روابط انسانی و تعامل انسان ها می باشد و کارکرد عمده آن، برخورداری فزون تر انسان از سعی و کوشش فرد و جمع است. از این رو در تعالیم عالیه مکتب حیات بخش اسلام که دارای آیینی در ابعاد اجتماعی و کاربردی است، تبیین جایگاه مدیریت و طرح مباحث آن یک ضرورت به حساب می آید. همچنین اهمیت جایگاه مدیریت در اسلام و تفکر اسلامی، چه در سطح کلان (امت اسلامی) و چه در سطح خرد (سازمان ها)، ایجاب می نماید تا صاحب نظران مسلمان با استعانت از فرهنگ و ارزش های غنی اسلامی و با اتکاء به کتاب خدا، سنت و عترت و با تلاش و کوشش خستگی ناپذیر، عزم خود را در دستیابی به الگوی جامع نظام مدیریت اسلامی جزم نموده و حرکت نظام مندی را در این راستا آغاز نمایند. لذا در این مقاله سعی شده است مبانی فکری در تدوین اصول مدیریت اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. جدا از ظاهر نسبتا متنوع در اکثریت اصول مدون توسط صاحب نظران، وجود نوعی هماهنگی و توازن مبنایی در تمامی اصول مدیریت اسلامی قابل مشاهده است و مبنای تمامی این اصول، برگرفته از اصول اعتقادی می باشد. همچنین بر اساس یک بررسی تطبیقی مشخص می گردد که اصول مدیریت غربی برگرفته از جهان بینی علمی(مادی) بوده، در صورتی که اصول مدیریت اسلامی بر اساس جهان بینی اسلامی (مذهبی) می باشد که این امر نشانگر ریشه دار بودن این اصول است و اکثر اصول مدیریت غربی بعد از مدتی، ارزش و اهمیت خود را از دست داده و اصولی جدید جایگزین آن می گردد.
    کلیدواژگان: مبانی فکری (جهان بینی)، علم کلام، منابع مدیریت اسلامی، شناخت شناسی دین، اصول مدیریت اسلامی
  • نادر مهرگان، حسن دلیری صفحه 119
    در سال های اخیر، جوامع اقتصادی دنیا به دنبال شناخت جنبه-های رفتاری کنشگران خود هستند و از این بین، نگرش های مذهبی افراد، یکی از مهمترین متغیرهایی است که باعث ایجاد اخلاق و نوع رفتار آتی آنان خواهد شد. در این مقاله، نگرش های برخواسته از مذهب در قالب سرمایه جدیدی به نام سرمایه مذهبی، معرفی شده و به تببین چگونگی تولید سرمایه مذهبی از نگرش های اخلاقی در افراد جامعه پرداخته شده است. سپس چارچوب مفهومی سرمایه مذهبی را توضیح داده و در ادامه به چگونگی اثرگذاری سرمایه مذهبی بر شاخص های توسعه اقتصادی در جامعه پرداخته ایم. نتایج کلی حاصل از مطالعات نظری این پژوهش حکایت از آن دارد که نگرش های اخلاقی در قالب سرمایه مذهبی بروز کرده و بر بسیاری از شاخص های توسعه اقتصادی از جمله رشد اقتصادی، توزیع درآمد، عدالت، مصرف، کاهش جرم، افزایش رفاه و... اثر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سرمایه مذهبی، توسعه اقتصادی، مذهب، اخلاق
  • مریم مقدس بیات صفحه 142
    امروزه، طرفداران اقتصاد هنجاری، جداسازی امور ارزشی از امور اثباتی را باعث بروز مشکلات اقتصادی می دانند. تفاوت ها و شباهت های بسیاری بین نظام اقتصادی غربی و بودایی وجود دارد. آنچه این دو در آن مشترک هستند، شناسایی سه مرحله فرآیند اقتصادی یعنی کسب، حفظ و بهره برداری ثروت جهت ارضای خواسته ها و نیازها است. در اقتصاد غربی، اکتساب ثروت، بدون هیچ گونه محدودیت اخلاقی صورت می گیرد، که این خود سبب استثمار اقتصادی می شود. در آئین بودا، ارزش های اقتصادی با کیفیت و چگونگی زندگی مرتبط است. از این دیدگاه، کیفیت زندگی تنها در ارتباط با آسایش مادی تعریف نمی شود، بلکه سلامتی روان و رهایی ذهن و روح از تمام تمایلات منفی، از اهداف مهم آن به شمار می رود. اقتصاد بودایی یک سری قوانین اقتصادی است که تا حدودی الهام گرفته از باورهای بودایی است. به همین دلیل، تعالیم اخلاقی و اجتماعی مکتب بودا، زمینه ساز مفاهیم اقتصاد بودایی است و این دو چنان با هم عجین شده اند که بیان راهکارهای اقتصادی بدون توجه به تعالیم اخلاقی، ناقص می باشد. در این نوشته تلاش بر این است که با استفاده از منابع در دسترس، پاره ای از قوانین و راهبردهای اقتصادی بودایی، مطرح گردد.
    کلیدواژگان: اقتصاد بودایی، اعتدال، نیازها، خواسته ها
  • علی نصیری اقدم، طاهر ملکی صفحه 155
    هدف از این مقاله شناسایی و درک راهبردهای سازمان بین المللی کار، در ایجاد اشتغال است. بررسی ها نشان می دهد که این سازمان به دنبال ایجاد و تعمیق «مشاغل شایسته» است و در راهبردهایی که برای ایجاد اشتغال پیشنهاد می دهد، به قید شایسته بودن مشاغل توجه دارد. سازمان بین المللی کار در راستای ایجاد شغل، چند راهبرد مکمل را اتخاذ کرده است. مهمترین این راهبردها، برنامه سرمایه گذاری اشتغال محور است که توصیه می کند در پروژه های عمرانی، از فناوری های کاربر استفاده شود. مطالعات تجربی نشان می دهد که: 1- کل هزینه رویکردهای نیروی کار محور 10 تا 30 درصد کمتر از روش های تجهیزات محور است؛ 2- نیاز به نرخ ارز را 50 تا 60 درصد کاهش می دهد؛ 3- با مقدار سرمایه گذاری مشابه 2 تا 4 برابر بیشتر اشتغال ایجاد می کند؛ و 4- مخصوصا در رویکرد اخیر برای نیروی کار غیرماهر و نیمه ماهر نیز شغلی دست و پا می شود که از منظر کاهش فقر هم حایز اهمیت است. علاوه بر این، کیفیت پروژه های کار محور با روش های تجهیزات محور، قابل رقابت است. برنامه های مکمل این راهبرد، یکی برنامه مشارکت بخش های خصوصی و عمومی است و دیگری برنامه ترویج و توسعه پیمانکاری های کوچک. این برنامه ها کمک می کند که پتانسیل استفاده از نیروی کار داخلی و بدون سرمایه به وجود آید و نیاز کمتری به نیروی کار و سرمایه خارجی ایجاد شود. منتها شرط لازم تحقق این برنامه ها این است که دولت در درون خود قابلیت های لازم برای مدیریت انبوهی از پیمان کاران کوچک و از جمله آموزش آن ها را ایجاد کند.
    کلیدواژگان: اشتغال، مشاغل شایسته، سازمان بین المللی کار، برنامه سرمایه گذاری اشتغال محور، برنامه مشارکت بخش های خصوصی و عمومی، توسعه پیمانکارهای کوچک
  • سمیه شکروی، هاجر مرادیان صفحه 197
    بحران مالی جهانی اخیر با ابعاد وسیع اثرگذاری، موجب گردیدکه مطالعه علل آن، مورد توجه خاص محافل علمی قرار گیرد. در نگاه کلی، عدم توجه به قواعد بازی جهانی و شناخت نادرست سیاستگذاران از نظام بازار، بر عملکرد اقتصاد جهانی و وقوع بحران تاثیر داشته است و ریشه یابی و شناسایی علل بروز آن مطمئنا نقش حیاتی در جلوگیری از وقوع دوباره و مدیریت آن دارد. از این رو این مقاله، با هدف شناسایی عوامل ایجادکننده بحران، ابتدا به بررسی روند شکل گیری آن می پردازد. تاثیر بی ثباتی و کاهش کیفیت دارایی بانک ها در گسترش بحران، از دیگر موارد مورد توجه در ریشه یابی بحران است که منجر به ورشکستگی بانک های مختلف گردید. تحلیل این موضوع، از طریق بررسی عملکرد چند بانک نمونه و بررسی شاخص هایی نظیر مطالبات معوق و هزینه مترتب برآن انجام می گیرد. در پایان نیز راهکارهایی به منظور مقابله با بحران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بحران مالی، عملکرد بانک ها، مطالبات معوق
  • سید مجتبی زرگر، ابراهیم خیرخواهان صفحه 219
    بحران مالی و اعتباری که در حال حاضر کشورهای صنعتی و بسیاری از کشورهای در حال توسعه با آن روبرو هستند، ابعاد بسیار گسترده ای دارد. صندوق بین المللی پول در آوریل سال 2008 میلادی زیان های ناشی از این بحران را که پس از بحران سال 1929، مهمترین بحران اقتصادی جهان محسوب می شود، حدود یک هزار میلیارد دلار برآورد کرده بود؛ اما این رقم در حال حاضر به مراتب بیش از پیش بینی های اولیه است. تعدادی از کشورهای آسیایی مانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی، چین، سنگاپور، ژاپن و... که در زمره سهامداران مؤسسات اعتباری ورشکسته یا زیان دیده در امریکا و اروپا هستند نیز از این بحران آسیب های فراوانی دیده اند. با توجه به وابستگی شدید اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی و کاهش قیمت حامل های انرژی در بازار جهانی و در نتیجه کاهش درآمدهای ارزی کشور، مطمئنا بحران جهانی می تواند بر اقتصاد کشور ما نیز تاثیرات قابل تاملی داشته باشد. در این مقاله ضمن بررسی تاثیر بحران مالی غرب بر اقتصاد جهان و ایران، فرصت ها و تهدیدهای پیش روی اقتصاد ایران در شرایط بحران مالی جهانی شناسایی شده و بر اساس مطالعات کتابخانه ای و بررسی اسناد و مدارک موجود، راهکارهایی عملی برای کاهش تبعات منفی این بحران بر اقتصاد کشور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بحران مالی، اقتصاد جهانی، ایران، فرصت ها، تهدیدها، راهکارها
  • عزت الله عباسیان، حجت الله هاشم بیگی صفحه 243
    مقاله حاضر به بررسی اثر شوک های حاصل از هزینه های دولت بر اشتغال بخش های عمده اقتصادی (کشاورزی، خدمات و صنعت) طی دوره 1385-1357 می پردازد. در این تحقیق، هزینه های دولت به تفکیک امور (اقتصادی، اجتماعی، دفاعی و عمومی) در نظر گرفته شده اند. برای تخمین مدل ها از مدل خودرگرسیون برداری (VAR) استفاده شده و جهت تعیین اثر شوک ها، از توابع عکس العمل تحریک (که از کاربردهای مدلVAR است) استفاده می شود. همچنین، جهت مقایسه اثر شوک مالیات ها با هزینه ها، متغیرهای مالیات مستقیم و مالیات غیرمستقیم نیز وارد مدل ها شده اند.
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که شوک وارده از طرف هزینه های دولت، اکثرا در میان مدت یا بلندمدت دارای اثر مثبت است و در کوتاه مدت بر اشتغال بخش های اقتصادی، اثر منفی دارد. اشتغال بخش صنعت با هزینه های دولت در امور دفاعی و اقتصادی رابطه مثبت دارد. اشتغال بخش کشاورزی، با هزینه های دولت در امور اجتماعی ارتباط مثبت داشته و با هزینه های اقتصادی ارتباط منفی دارد. اشتغال بخش خدمات با هزینه های دولت در امور اقتصادی ارتباط مثبت و با هزینه های دولت در امور اجتماعی و عمومی ارتباط منفی دارد.
    کلیدواژگان: هزینه های دولت، توابع عکس العمل تحریک، اشتغال، بخش های عمده اقتصادی، VAR
  • علی اسدی، حجت ورمزیاری صفحه 261
    در طول دهه های اخیر، با توجه به رشد جمعیت و لزوم تامین امنیت غذایی، فشار بر منابع طبیعی، به خصوص در کشورهای در حال توسعه افزایش یافته است. هر چند این فشار در کوتاه مدت تا حدودی چالش امنیت غذایی را مرتفع ساخته، ولی ردپای محیط زیستی عمده ای را بر جای گذاشته است. بنابراین امروزه کشورهای در حال توسعه با چالش اساسی برای تولید پایدار محصولات غذایی مواجه هستند. به منظور مواجهه با این چالش، کشورهای مذکور سیاست های توسعه کشاورزی پایدار را اتخاذ کرده اند. در این راستا، ارزیابی میزان پایداری نظام های کشاورزی موجود در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و به خصوص محیط زیستی، در ترسیم چشم انداز توسعه کشاورزی پایدار و طراحی راهکارهای عملی آن، بسیار حائز اهمیت است. در این مطالعه ابتدا دو چارچوب ارزیابی بعد محیط زیستی پایداری نظام های کشاورزی تبیین شده و سپس دو چارچوب ارزیابی جامع پایداری نظام های کشاورزی مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت نیز یک روش عملیاتی برای ارزیابی بعد محیط زیستی پایداری نظام های کشاورزی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: فشار، منابع طبیعی، چارچوب ارزیابی، پایداری، نظام های کشاورزی
  • مقالات وارده
  • محمدرحیم عیوضی صفحه 291
    به لحاظ تاریخی برای مردم سالاری دو تاریخ مجزا می توان در نظر گرفت؛ یکی مردم سالاری که با تجلی در مدینه النبی به منصه ظهور رسید و در سیر تحولات جهان اسلام ادامه یافته و با پیروزی انقلاب اسلامی، ظهوری دیگر یافته است که از آن به نام «مردم سالاری دینی» یاد می شود و دیگری مردم سالاری شکل گرفته در جامعه غربی که اصطلاحا می توان آن را «مردم سالاری سکولار» نامید؛ اگر چه این نام در ادبیات غربی متعارف نیست و از آن به مفهوم «مردم سالاری» یاد می شود. در این مقاله اشاره خواهد شد که مردم سالاری دینی ضرورتا از مفهوم دمکراسی غربی به عاریت گرفته نشده است، زیرا مردم سالاری دینی و دموکراسی غربی تفاوت های بنیادین با هم دارند که مشهورترین آنها این است که دموکراسی دارای خاستگاهی اومانیستی است، ولی مردم سالاری دینی فقط در قالب و بستر جهان بینی الهی قابل طرح است. این تفاوت های اساسی در این مقاله بررسی و ارزیابی خواهد شد.
    کلیدواژگان: مردم سالاری، مردم سالاری دینی، لیبرال دمکراسی، دمکراسی، انقلاب اسلامی
  • امیرمسعود شهرام نیا، مجید اسکندری صفحه 312
    در این مقاله، با رویکردی تاریخی - تحلیلی به ریشه یابی علل ناکامی نخبگان عصر قاجار در روند توسعه یافتگی ایران می پردازیم. نخبگان ایران در تاریخ معاصر (عصر قاجار) به سه دسته تقسیم شده اند: 1- بخشی از نخبگان حاکم که اساسا خواهان توسعه کشور نبودند؛ 2- عده ای از نخبگان حاکم که در پی اصلاح و نوسازی بودند؛ 3- نخبگان فکری. گروه اول که تحت عنوان نخبگان ضدتوسعه از آنها یاد شده است، به عنوان یکی از موانع اصلی توسعه و عامل خنثی کردن قدرت اصلاح طلبان به ایفای نقش پرداخته اند. گروه دوم نیز به دو دلیل در هدایت کشور به سمت توسعه موزون و همه جانبه ناکام ماندند: 1- ویژگی ها و ضعف عملکرد خویش؛ 2- ساختارهای سیاسی- اقتصادی نامناسب و کارشکنی نخبگان ضدتوسعه. روشنفکران نیز به دلایلی مانند ساختار سیاسی استبدادی، بیگانگی با فرهنگ جامعه و نگاه تک بعدی به توسعه، نتوانستند به نحو مطلوب به ایفای نقش بپردازند. این مقاله در صدد پاسخگویی به این سؤال است که چه عواملی زمینه و بستر لازم را برای ناکامی نخبگان عصر قاجار در روند توسعه یافتگی ایران فراهم آورده است؟ فرضیه مقاله این است که عواملی از قبیل: ساختار سیاسی استبدادی، فرهنگ توسعه نیافته، دخالت بیگانگان در امور ایران، ضعف عملکرد شاهان و فرمانروایان، نقش مخرب نظام اقتصاد جهانی و عملکرد نخبگان در نوسازی و توسعه به شیوه غربی، همگی زمینه ساز ناکامی نخبگان عصر قاجار در روند توسعه یافتگی ایران شده است.
    کلیدواژگان: توسعه، نخبه، روشنفکر، شایسته سالاری، گردش نخبگان، اجماع نظر نخبگان، تقابل نخبگان
  • سیدمصطفی ابطحی، فرزانه دشتی صفحه 332
    نوسازی در تجربه اروپائیان بر پایه مدرنیته و به کمک بورژوازی و دولت مطلقه و ملی و مدرن و از گذر تغییرات اجتماعی رادیکال و همه جانبه به ظهور جوامع مدرن و توسعه یافته انجامید، اما در کشور ایران با وجود تلاش هایی که در عصر رضا شاه صورت گرفت، شبه نوسازی منجر به ایجاد جامعه ای مدرن و توسعه یافته نگردید. از جمله عوامل و علل مهم در عدم موفقیت در امر شبه نوسازی، برداشت ایدئولوژیک و یک سویه از مدرنیته و نوسازی و عدم وجود یک چارچوب تئوریک منسجم و جامع؛ متناسب با شرایط و وضعیت ایران(خصوصا با توجه رویکردهای ضددینی این شبه نوسازی)، فقدان ائتلاف و اجماع بین نخبگان سیاسی و فکری و در نتیجه ضعف دولت و بی ثباتی سیاسی و فقدان اقتدار و مشروعیت، ضعف و غیبت بوروژوازی ملی و اصیل و رابطه بین دولت و گروه ها و طبقات اجتماعی، عدم موفقیت در انجام تغییرات اساسی و ساختاری به دلیل مخالفت گروه های غیر مولد حاکم و نیز دخالت عوامل خارجی می باشند. در این پژوهش می کوشیم با تحلیل و تبیین این علل و عوامل، راه تازه ای برای برون رفت از تنگنا و بن بست توسعه نیافتگی ارائه نمائیم.
    کلیدواژگان: نوسازی، توسعه، مدرنیته، دولت، ملت
|
  • Dr. Seyyed Mohammad Hasan Mostafavi Page 65
    Economy at the beginning of its formation and being recognized as a scientific course by Adam smith was submerged in philosophy and was supported by the ethic and for long time was named as political economy. At that time because of supremacy of macro economy on it and its relation to policy and policy making dealt with norms and values. Mixing more with mathematics, this undutiful child adopted increasingly the natural sciences’ method and positivistic attitude and finally completely separated from ethic by excessiveness in individualism. The product of such an economy in different areas caused some problems, including that affected the confidence and solidarity, and in the development process, caused the destruction of environment and extension of inequality and injustice and social cleavages. In reaction to this process in twenty century critical attitudes appeared either in economy by intellectuals like Lionel Rabines, and then resulted in raising and development the concept and discussion of social capital; and either in development was raised by prominent authorities of development like Denis Goulet and David Alen Grocker, and consequently the topics like ethic and economy, ethic and development were introduced in economics literature that gradually approved its importance in the scientific circle. This article which has been compiled by descriptive-analytic method according to library data is a review of above mentioned issues and discuses the main challenges of development particularly from the viewpoints of one of the most prominent scientists of the economy and ethics of development, Denis Goulet. The most important challenges are affecting the environment, justice and social solidarity. Then Islamic instructions about these three topics will discuss- which in new era have been neglected and caused many problems. Finally some suggestions would be mentioned.
  • Hamid Reza Vazir Zanjani, Dr. Lotfollah Forozandeh Dehkordi Page 92
    Management is the result of creativity and Intellectual discipline of human and on the other hand it creates creativity in human relations and interaction sphere and its main function is gaining more from human attempts individually and collectively. Accordingly in Islamic teachings which have instructions in social and practical aspects, it is necessary to explain it. Because of importance of management role in Islam and Islamic thought in macro level –Islamic Ummah- and in micro level- institutions- it is necessary that the Muslim thinkers by resorting to Islamic culture and values, Quran, Sunnah and Etrah and through inexhaustible efforts try to reach to the comprehensive model of Islamic management and start a systematic method to accomplish that mission. This article is studied the intellectual basis of compiling principals of Islamic management. Apart from the diversity feature of the text on the compiled principals of Islamic management, there is some harmony and balance in the principals of Islamic management which the man basis of them is the faithful principals. According to a comparative study, the western management principals originated from materialistic scientific ontology whereas the principals of Islamic management are according to Islamic ontology- religious- which it shows the authenticity of the principals. On the other hand, most of the western principals lost their importance and the new one replaced them.
  • Hassan Daliri, Nader Mehregan Page 119
    In recent years the economic societies of the world has been studying the behavior of their agents to shape suitable manner toward them. One of the main important factors is the religious attitudes of the agents which can establish the ethic and the future behavior of them. In this article the religious attitudes has introduced as a new capital; called religious capital and explained the way of producing the religious capital from ethical attitudes of the member of society. Then the conceptual framework of religious capital has been mentioned and the way of effecting of religious capital to economic development indexes has been discussed. The result of the theoretical studies of this research proved that ethical attitudes in the framework of religious capital have great effects on the variables like: economic growth, income distribution, justice, consumption, reducing the crime rates, increasing the level of welfare etc.
  • Maryam Moghaddas Bayat Page 142
    Nowadays, adherents of normative Economics believe that detachment normative affaires from positive affaires results in economic problems. There are similarities and dissimilarities between Western Economics and Buddhist Economics. They have some in common, such as identifying three stages of economic process means that, satisfying needs throughout creating, keeping and utilizing wealth. Man can create wealth without any ethical limitations that brings about economic exploitation in Western Economics. Economic normative is related to quality of life in Buddhism. From the viewpoint of Buddhism, the materialistic values and relief is not the whole value of life but mental health and salvation of negative desires is the main goals of Buddhism. Buddhist Economics is a set of rules partly inspired by Buddhist believes. Therefore, moral and social training of Buddhism is the foundation of Buddhist Economics and recognizing the whole economic strategies of Buddhism is impossible without realizing the moral training because of the certain combination of moralities and economic rules. This paper tries to state some of economic rules of Buddhism using the available references.
  • Ali Nasii Aqdam, Taher Maleki Page 155
    The aim of this article is to introduce and recognize the International labor organization's strategies on entrepreneurship. Researches show that this organization is pursuing the suitable occupations and in its suggestions about making jobs insists on the suitable condition of the jobs. International labor organization to making jobs adopted several complementary strategies. The main strategy is occupation-based investment which through that policy, in construction projects the labor intensive technologies is used. According to empirical studies:1. The total costs in labor intensive approaches is 10 to 30 percent lower of materiel intensive methods.2. It decreases the need to exchange rate 50 to 60 percent.3. With similar investment, makes 2 to 4 times more jobs.4. Specially in the recent approach, the unprofessional and semi professional labor forces can find a job which is important factor in decreasing the poverty. In addition the qualification of the labor intensive projects can compete the material intensive projects. The complementary plans of this strategy are the participation of private and public sectors and the promoting and expansion of small contractors. These programs contribute to use internal labor forces without capital and help to create fewer needs to external labor forces and foreign investments. But the necessary requirement of realization of these projects is that the government in its internal organization creates the necessary capabilities to manage lots of small contractors and can educate them.
  • Somayeh Shokravi, Hajar Moradian Page 197
    In the eyes of high international academic societies it is very important to study global financial crisis and its very influential aspects. From a general point of view lack of due attention to international relationship and misunderstanding of rule makers in regard with market system have negatively affected global economy and have caused serious problems. Therefore, fact-finding and root study of dominating factors, which caused financial crisis, are very crucial and by doing so we can prevent such crisis from happening again and will know how to manage them while happen in the future.As a result current text, which aims at finding causes of financial crisis, tries to pinpoint actual process of shaping the crisis. It is also important to highlight effects of lack of equilibrium and cut in bank assets and treasure as main items, which end in bankruptcy of the banks, which must be studied well.This research is done through analysis of several nominated banks activities together with a few more elements such as delayed accumulated credit and its costs on banking system. At the end of this study we offer some useful suggestions to tackle the crisis.
  • Seyyed Mojtaba Zargar, Ibrahim Kheyrkhahan Page 219
    The financial and credit crisis that industrial and most of the developing countries face it, have very extensive dimensions. International Monitory Fund has assessed the losses of this crisis- which is considered as the most important economic crisis since the 1929 crisis- at April 2008 about one billion dollar, but this figure is much more that the first forecasts. Some Asian countries such as Saudi Arabia, United Arab Emirates, China, Singapore, Japan etc which are among stock holders of bankrupted credit institutions in US and Europe also have faced a lot of hams and lose of the crisis. Given the intense and strong dependence of Iran's economy to oil incomes and given the decreasing of the energy prices in world market and as a result decreasing the foreign exchange income of the country, certainly the world crisis can also have dramatic effects on our economy. In this article, the opportunities and threats of financial crisis to Iran and world economy is studied on according to library and documentary studies practical suggestion to decrease the negative consequences of the crisis on our economy has been mentioned.
  • Dr. Ezzatollah Abbasian, Hojjatohhah Hashem Beigi Page 243
    This article discusses the effects of government's expenditure on preoccupation of main economic sectors during 1357-1385. It this research the government's expenditure has been considered separately-economic, social, defense and public affairs. To estimate the models, the Vector Auto Regressive (VAR) has been applied and to determine the effects of shocks the impulse response function has been used. Furthermore to compare the shocks effects of taxes with expenditures, the direct and indirect tax variables has considered in the models. The results of the research shows that the effects of government's expenditure shocks have positive consequence in mid and long terms but it has negative effects in short term on preoccupation of main economic sectors. The preoccupation of industrial sector has positive relation with the government's expenditure in defense and economic sectors. The preoccupation of agricultural sector has positive relation with the government's expenditure in social sector and has negative relation to expenditure in economic sector. The preoccupation of services sector has positive relation with the government's expenditure in economic sector and has negative relation to expenditure in social sector.
  • Dr. Ali Asadi, Hojjat Varmazyari Page 261
    Regarding to the population growth and necessity of food security, pressure on the natural resources has been increased particularly in developing countries in recent decades. However this pressure has addressed the challenge of food security in short-term but it has induced major environmental footprint. Thus, developing countries face with substantial dilemma in sustainable food crops production. For addressing this dilemma, these countries have focused on the policies of sustainable agriculture needed to assessment of agricultural systems sustainability in three dimensions including economic, social and environmental dimensions, which is important for designing scope of sustainable agricultural development and its practical solutions. In this study, initially two frameworks of environmental assessment of agricultural systems sustainability has explained and then, two frameworks of comprehensive assessment of agricultural systems sustainability has investigated and finally, one practical methodology has presented for environmental assessment of agricultural systems sustainability.
  • Dr. Mohhamad Rahim Eyvazi Page 291
    Historically, there are two origins for democracy in history; one is the democracy which appeared its manifestation in Medina and has continued in the process of Islamic development history through the Islamic revolution in Iran; that is called by the title f religious democracy. The other one is the democracy developed in western societies which can be called “secular democracy” although this is not the common name for that in western counties and it refers by the concept of democracy normally. Religious democracy and western one has several basic differences which the main important of them is that the democracy originated from humanistic roots but the religious democracy can be introduced through divine ontology. These differences have been discussed in this article.
  • Dr. Amir Masoud Shahram Nia, Majid Eskandari Page 312
    In this article by applying historical- analytic approaches we discuss the root causes of Ghajar elite's failure in development trend of Iran. Iranian elites in the contemporary history i.e. Ghajar elites are divided into three groups: 1. some of ruling elites that basically did not want country’s development.2. Some of ruling elites that sought to reform and modernization.3. Intellectual elite. The first group which was the anti-development elites has served as the main obstacle of development and as neutralizing factor of the power of reformist. The second group, likewise, failed to guide the country to balanced overall development because of two reasons: 1. their characteristics and their malfunction.2.the unsuitable political-economic structure and the obstructionism of anti-development elites. Intellectuals, too, because of despotic political structure and a single dimension view to development couldnt serve their function in desirable way. This article seeks to answer this question that which factors have paved the way for the failure of elites of Ghajar era in Iran's development process? The hypothesis of the article is that the following factors caused the Ghajar elites’ Failure in development process of Iranian society: despotic political structure, undeveloped culture, and foreigners’ interfere in internal affairs, the weakness of kings and rulers, the destructive role of world economic system and the function of elites in modernization in western methods.
  • Dr. Seyyed Mostafa Abtahi, Farzaneh Dashti Page 332
    Modernization in European experience was based on modernity and with the help of bourgeois, absolute national and modern government, and through radical social changes resulted in creating modern and developed societies. But in Iran despite of Reza Shah's attempts semi modernization did not result in modern and developed society. Of the main important reasons in failure of semi modernization are: ideological and unidirectional view from modernity and modernization, lack of cohesion and comprehensive theoretical framework suitable for Iranian situation- specially regarding to secular aspects of this semi modernization- lack of consensus among the political and philosophical elites and as the result weakness of state and political instability, lack of authority and legitimacy, lack and weakness of national and authentic bourgeois and the relations between state and groups and social classes, failure in implementation of basic and structural changes as a result of opposition of ruling groups and foreign interference. Explaining and analyzing these elements this article is to present the solutions of these challenges of undevelopment.