فهرست مطالب

انتظار موعود - سال دوازدهم شماره 38 (پاییز 1391)

فصلنامه انتظار موعود
سال دوازدهم شماره 38 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی ربانی گلپایگانی صفحه 7
    در منابع روایی شیعه و اهل سنت، درباره امامت حدیثی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که چون با کلمه «من مات» آغاز شده، به حدیث «من مات...» (حدیث مرگ جاهلی) معروف است. مفاد حدیث این است که اگر کسی بدون این که امام شرعی خود را بشناسد و به امامت او معتقد باشد، از دنیا برود؛ به مرگ جاهلی از دنیا رفته است؛ یعنی از ایمان و اسلام خود در آخرت بهره ای نخواهد برد. این مطلب گویای جایگاه رفیع امامت، و شخصیت والای امام است. امام، پس از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم راهنمایی و رهبری امت اسلامی را بر عهده دارد، و شناخت درست اسلام تنها از طریق او به دست می آید. لذا او باید از «عصمت» برخوردار باشد. این ویژگی به اهل بیت خاص پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم که در «آیه تطهیر» و «حدیث کسا» معرفی شده اند، اختصاص دارد. بدین جهت، مقصود از امام در حدیث «من مات...» امامان معصوم از خاندان رسالت می باشند. آنان همان امامان دوازده گانه شیعه امامیه اند که آخرینشان حضرت حجت بن الحسن العسکری عجل الله تعالی فرجه الشریف است. پس، او امام عصر و زمان ماست و هرکس بدون شناخت و اعتقاد به امامت او از دنیا برود، به مرگ جاهلی مرده است.
    کلیدواژگان: حدیث من مات، امام، امامت، عصمت، مرگ جاهلی، معرفت، بیعت، اطاعت
  • علی اصغر پور عزت صفحه 29
    نام امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف نامی بسیار اثرگذار و هدایتگر است؛ نامی که بر منزلت او در هستی دلالت دارد؛ هدایت شده ای که هدایتگر است و امامت جهانیان را برعهده دارد؛ امام بر زمان ها و دوران هاست و نام او شکل دهنده بسیاری از واقعیت های زمانه است.
    مهدی باوری، ازجمله سرمایه های ارزشمند مسلمانان برای ورود موفق به آینده است؛ سرمایه ای معنوی که ملل دیگر مجبورند برای ایجاد آن، مسیرهای کاذب و صادق زیادی را طی کنند تا با اتکا به قدرت وهم و تخیل خویش، واقعیت هایی تحمیلی و بیگانه با حقیقت را پردازش نمایند؛ در حالی که جامعه اسلامی، در انگاره کلان خود، اعم از شیعه و سنی، از این سرمایه معنوی حقیقی بهره مند است؛ سرمایه ای معنوی با ظرفیت فوق العاده برای آفرینش های هنری، ادبی، فناورانه و ساختاری، در امتداد ساخت واقعیت آینده.
    این پژوهش درصدد است تا با تامل بر ابعاد و ارزش های گوناگون این سرمایه پایان نیافتنی، راهبردهایی را برای استفاده هوشمندانه تر از آن معرفی نماید؛ راهبردهایی که مهدی باوری را در فراگردهای گوناگون شکل دهی ارکان جوامع آینده نافذ سازد و با ابتناء بر این سرمایه معنوی، آینده ای زیباتر و خردمندانه تر بیافریند.
    کلیدواژگان: امام مهدی و امید ملی، سرمایه معنوی منجی باوری، آینده روشن و پیروزی قطعی، ساخت اجتماعی واقعیت، ساخت واقعیت آینده، انتظار فوق فعال و آینده ساز
  • نجم الدین طبسی نجفی، رحیم کارگر * صفحه 43

    یکی از موضوعات مطرح در زمینه معارف مهدویت، زندگی و ازدواج حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف است. پرسش این است که آیا آن حضرت ازدواج کرده و ذریه و فرزند دارد؟ بنابراین فرض که امام مهدی دارای زن و فرزند است، این سوال مطرح می شود که آیا فرزندان ایشان در ایام ظهور امام یا پس از وفات وی، در به عهده گرفتن امور بعد از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف نقش و سهمی دارند؟ در این صورت، آیا آن ها بر امت رهبری کرده و بر مردم جهان و مناطق گوناگون حکمرانی نموده، امور را پس ازامام بر دوش می گیرند و متولی و مصدرکارها می گردند؟ حتی ممکن است که این مساله پیش بیاید که آیا در عصر غیبت، آن ها بر بعضی مناطق دنیا حکومت و آن جا را اداره می کنند؟ مقاله حاضر در صدد بررسی و تحلیل این مساله است.

    کلیدواژگان: ذریه امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، ازدواج حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، حکمرانی فرزندان امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، اداره دنیا توسط فرزندان امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف
  • محمد جواد ولی زاده صفحه 67
    در منابع دینی، بشدت از تعیین زمان ظهور، به هر شکل آن (اعم از دقیق و تفصیلی یا حدودی و یا اجمالی)، نهی، و حتی به تکذیب افرادی که اقدام به چنین عملی نمایند، امر شده است.
    محل بحث در این تحقیق، قسم دوم، یعنی نقد و بررسی «تعیین حدودی زمان ظهور» است که تمسک عمده مخالفان، روایات منع توقیت می باشد. ولی موافقان تعیین حدودی زمان ظهور، توقیت حدودی را، تخصصا از شمول روایات منع توقیت خارج می دانند. مخالفان توقیت حدودی ظهور، با استناد به وجود اطلاق در عبارت توقیت در روایات از طریق بررسی معنا و مفهوم «وقت» در معاجم لغت و اثبات اتمام مقدمات حکمت و فقدان قرینه دال بر تقیید در مساله مورد نظر؛ این مطلب را به اثبات می رسانند که می توان و بایستی حسب قاعده مسلم عقلی «اصاله الاطلاق» به اطلاق «توقیت» وارده در روایات تمسک نمود و هرگونه توقیتی، من جمله توقیت حدودی زمان ظهور را نفی کرد.
    به رغم فقدان قرینه دال بر تقیید، قرائنی دال بر عدم تقیید و وجود اطلاق در کلام، در دست است که موجب استحکام بیش از پیش اطلاق خواهد شد. برخی از این قرائن در موضوع مورد نظر عبارتند از: 1. اشاره روایات به امکان وقوع بدا در امر ظهور، 2. فرا رسیدن ناگهانی ظهور، 3. وجود تالی فاسد.
    براساس روایات، وظیفه منتظران در دوران غیبت، نزدیک دیدن ظهور و کسب آمادگی جوارحی و جوانحی برای فرا رسیدن این واقعه بزرگ است. همچنین مبلغان مهدویت و انتظار، بایستی تلاش خود را به اصل قضیه انتظار و زنده نگه داشتن حس زیبای انتظار و یادآوری وظایف منتظران متوجه نمایند و از پرداختن به موضوعات بی فایده و بعضا انحرافی، خودداری کنند.
    کلیدواژگان: تعیین حدودی زمان ظهور، مهدویت، انتظار، منتظران، روایات توقیت
  • روح الله شاهدی، سید اسحاق حسینی کوهساری صفحه 91
    در بخش پایانی زیارت آل یاسین، زائر بر اساس آموزه های امام، به عرضه باورهای خود به محضر ایشان می پردازد؛ و حتمی و مسلم بودن آن ها را با کلمه«حق»، که به معنای تحقق، ثبوت و ضد باطل است (ابن منظور، 1414: ج10، ص49؛ قرشی، 1371: ج2، ص159 و راغب اصفهانی، 1412: ص246)؛ تاکید می کند. زائر پس از ارائه اعتقادات خویش درباره توحید، نبوت و امامت به عرضه باورداشت رجعت که از ضروریات مذهب تشیع است و در دوران حضور و حیات آخرین امام واقع می شود؛ می پردازد. سپس به حقانیت مرگ و سایر مواقف پس از آن شهادت می دهد و سرانجام ضرورت مودت به اهل بیت و پیروی از آنان را اعلام می دارد. در این نوشتار، مطابقت آموزه رجعت، مرگ، مواقف پس از آن و لزوم پیروی از اهل بیت علیهم السلام بر اساس آیات قرآن بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: رجعت، میزان، صراط، حشر، حساب، مودت اهل بیت علیهم السلام
  • صغری لک زایی، زهرا قاسم نژاد صفحه 115
    در عصر ائمه علیهم السلام علل و عوامل گوناگونی سبب شد که جریان های انحرافی در جامعه اسلامی گسترش یابد. در قرن سوم هجری مصادف با دوره امامت امام رضا علیه السلام، جریان های انحرافی به دلایل سیاسی، فرهنگی، علمی، اجتماعی، اقتصادی، به اوج خود رسید. فرقه های واقفیه، غلات، مفوضه، مجبره، معتزله، زیدیه، متصوفه و خوارج را می توان از جنبش ها و جریان های انحرافی جامعه اسلامی برشمرد. با بررسی و مطالعه کلیه اسناد و مدارک موجود در این زمینه، به ویژه کتاب های رجالی و روایات امام رضا علیه السلام و سیره عملی ایشان در جامعه، می توان برخورد امام با جریان ها و جنبش های انحرافی جامعه را به گونه های ذیل خلاصه نمود:گفت وگو و مناظره با سران جنبش ها و جریان های انحرافی، پرورش نخبگان علمی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، ارتباط امام با خواص جامعه و دفع شبهات آنان، ترویج تشیع اعتقادی، اعلام فهرست مراجع دینی مورد تایید، انتشار فهرستی از پایه گذاران جریان های انحرافی و بیان عمق انحراف آن ها در قالب احادیثی کوتاه، مبارزه با انتشار تردید ها و تشکیک های دشمن، استفاده از اصل تحریم، ترویج عقاید و باورهای کلامی صحیح و رد عقاید و باورهای نادرست جریان های انحرافی، تفسیر صحیح آیات قرآن کریم، ترویج فرهنگ مهدویت، استفاده از اصل کرامت.
    موارد پیش گفته، گونه های برخورد امام رضا علیه السلام با جنبش ها و جریان های انحرافی جامعه اسلامی است. در این نوشتار، به بیان جزئیات آن همراه با نمونه های عینی و عملی در جامعه رضوی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: امام رضا علیه السلام، جریانات انحرافی، گونه های برخورد، جامعه اسلامی
  • سید مجید امامی صفحه 143
    «پایان گرایی» یا «پایان باوری»، و تقریر از بحران و نافرجامی های دوره مدرن، بدنه اصلی عوامل معرفتی و غیر معرفتی اندیشه های پست مدرن بوده است (خصوصا اندیشه های نیچه و لیوتار). ظهورجهانی سازی، همزمان با این دوره و این تقاریر رخ داد و خود را به عنوان طرحی دیگر چنان عرضه کرد که تا امروز پیامد های عینی این نافرجامی ها در زندگی روزمره توده های مردم پنهان است؛ ولی تعارض های عمیقی را در ساحت اندیشه باقی گذارد. مقاله حاضر می کوشد با تبیین و شرحی متفاوت از جهانی شدن درپرتو ایده های پست مدرنیسم و نحله های پایان باور، آن را به مصاف مقایسه و مواجهه با اندیشه های آخرالزمانی شیعه وارد سازد تا اساسا تغایر ماهوی این دو مشخص گردد. پایان گرایی و ادبیات آخرالزمانی شیعه در واقع آغاز باوری و ترسیم رهاشدن حقیقی و عینی ظرفیت های عالم برای انسان کامل جهت تحقق سعادت است که البته در کشاکش ظهور و اظهار فساد فی الارض و اضطراب و اضطرار انسان رخ می دهد؛ اما پایان باوری به افق پسامدرنیته نیست و فرجام عالم و انسان را نیکو و سعید می داند. پایان عالم در تشیع، بهار روزگاران است، نه خزان یاس و سقوط و این همه محقق نمی گردد، مگر به اقامه عدالت و ظهور عصاره امامت؛ یعنی حضرت حجت. مقاله ذیل، به روش های غیر تجربی و با ابزارهای کتابخانه ای و تحلیل های مفهومی نگاشته شده و رویکردی مقایسه ای دارد.
    کلیدواژگان: موعودگرایی (میسیانیزم)، جهانی شدن، پایان گرایی، بحران مدرن، مهدویت
|
  • Ali Rabbani Golpaygani Page 7
    There is a narration from the Prophet in Shia and Sunni sources pertaining to the issue of Imamate. This narration is known as a narration of “the Death of Ignorance” since it initiates with this term. This narration states that the death of one who dies while he does not recognize the Imam of his age and does not believe in his Imamate is like the death of ignorance. It means that his belief and Islam will come of no avail for him in the hereafter. This points to the sublime place of Imamate and to the high status of the Imam. Imam is one who undertakes the guidance of people after the Prophet and it is just through him that Islam will be realized properly. It implies that Imam should be infallible. This trait is exclusive to the household of the Prophet; thosewho are referred to in the verse of purification and in the hadith of “Kasã’”. As a result, just the infallible Imams are intended by the abovementioned narration. They are the twelve Imams of the Shia in which the last one is Hojjah Bin al-Hassan al-‘Askari who is the Imam of our age and everyone who dies without knowing him and without believing in his Imamate will have the death of ignorance.
    Keywords: “The narration of those who die'”, “Imam”, “Imamate”, “Infallibility”, “The death of ignorance”, “Allegiance”, “Obedience”
  • Ali Asghar Pour Ezzat Page 29
    The name of Imam Mahdi (a) is both effective and instructive. It leads to its high status in the universe and hints to one who is guided and is a guider; one who undertakes the divine leadership of all people of the universe. He is the Imam of all ages and his name has a constructive role for many of the realities.To believe in him is one of the precious capitals for Moslems to successfully create the future. This is a spiritual capital that non-Moslems have no other way but to obtain it through various correct and incorrect ways and to use their imagination to be able to match their exotic beliefs with the reality. However, the Islamic society, including the Shia and the Sunni, enjoy this real spiritual capital; a capital that possesses an extensive capacity to create artistic, literary, productive, and structural works to be used along the path of constructing the reality of the future. This article wants to have a deeper vision on the various scopes and values of this infinite capital source and to offer some guidelines for how to use it more intelligently. These guidelines make the belief in Mahdi to have a sharper effect in constructing the pillars of a future-made society and help people use this divine capital to achieve a future that is more intellectual and more attractive.
    Keywords: “Imam Mahdi (a)and national hope”_“To believe in the Savior being a spiritual asset”_“A bright future_an assured victory”_“Constructing a real society”_“Creating the reality of the future”_“A super_active_a future_making awaiting”
  • Najm Al Din Tabasinajafi, Rahim K., Atilde, Rgar Page 43

    The life and marriage of Imam Mahdi (a) is one of the issues that isdiscussed in the field of Mahdism. Some of the raised questions are as follows: Did he ever get married and has progeny? If we assume that he has progeny, another question raises that whether they will have a special role during or after the Imam’s appearance. If so, will they accept to lead people, to rule over people in various places of the world, to undertake people’s affairs after the Imam, and to stand for taking the control of what is needed? Even it would come to mind that whether they take the control of people and rule in some places of the world during the time of occupation. The article is to analyze this issue and to give answer to these inquiries.

    Keywords: “The offspring of Imam Mahdi (a)”, “The marriage of Imam Mahdi (a)”, “The ruling of Imam Mahdi's progeny”, “The world being run by the progeny of Imam Mahdi (a)”
  • Mohammad Jav, Atilde, Dwaliz, Atilde, Deh Page 67
    In religious sources, it is highly prohibited to estimate the time of the Appearance; whether to determine it exactly, or approximately and imprecisely. Even we are ordained to refute those who proceed to do so. In this research paper, we are going to analyze the issue of “estimating the approximate time of the Appearance”. Those who forbid it refer to the content of some narrations. But those who permit it claim that to guess the approximate time of the Appearance is out of the realm of these narrations. However, those who are against them assert that the meaning of these narrations are general. They refer to the real meaning of “time” in dictionaries and with the help of a sort of principles of jurisprudence and that there is no evidence to say those narrations are limited to just exactly determining the time, claim that based on the “principle of generality”, which is an undisputed intellectual principle, one has to cling to the general meaning of these narrations which state that all sort of setting a time for the Appearance, be it even approximately, is forbidden.Furthermore, to act in accordance to the general meaning of these narrations will gain more meaning if we consider that not only is not there any evidence to make the general meaning of these narration limited, there are some proofs stating that it should not be limited either. Some of those proofs are as follows: 1. Narrations declaring that the time of the Appearance is subject to change2. That the time of the Appearance would arrive abruptly3. That to determine the time accompanies corruptionIn accordance to the narrations, one has to think that the time of the Appearance is not far from him and one has to be prepared for this great event physically and spiritually. Those who want to spread the culture of Madiism and awaiting should focalize their effort on the subject of awaiting, try to enliven the attractive feeling of awaiting, remind people about the traits that one who waits should possess, and avoid discussing about baseless or sometimes aberrant issues.
    Keywords: “To approximately estimate the time of the Appearance”_“Mahdism”_“Awaiting”_“Those who await”_“The narrations pertaining to setting a time”
  • Rouh Allah Sh, Atilde, Hedi, Sayyedish, Atilde, Qhoseinykouhs, Atilde, Ri Page 91
    a reciter, at the last part of ‘ÃlYãsin supplication, as he has learnt from the Imam, presents his beliefs to him and confirms the certainty of his beliefs with adding the word “haqq” at the end of each part. This word denotes the meaning of existence, trueness and not being false.[1] Then, when the reciter has submitted his belief about monotheism, prophethood, and Imamate initiates to present his belief about Raj’ah which is a Shia necessary belief and will took place during the lifetime of the last Imam (A) and at time of his appearance. Afterward, the reciter will testify to the certainty of death and various phases existed after it. Finally, he declares that to be in love with the Ahl al-Baiyt and to follow them is a must. This paper is intended to have a research about the belief in Raj’ah, death, several phases existed after it, the necessity of following the Ahl al-Baiytall based on the verses of the Quran.
    Keywords: “Rajah”, “Mizãn”, “Sirãt”, “Resurrection”, “Account”, “To love the Ahl al Baiyt”
  • Soghr, Atilde, Lakz, Atilde, Ee, Zahra Q., Atilde, Semnij, Atilde, D Page 115
    During the life of the Imams a variety of factors led to the spread of some diversion flows within the body of Islamic society. In the fourth century, during the Imamate of Imam Riza (a), due to some political, cultural, scientific, social, and economic reasons, the number of these diversion flows reached the highest level. Some of the sects like, Wãqifiyyah, Gholãt, Mofawwezah, Mojabbirah, Mo’tazilah, Zaydiyyah, Motesawwefah, and Khawãrij, are some of the aberrantmovements emerged among Moslems.We, with the aid of the available documents, specially by referring to the science of the narrators and figures, the narrations of Imam Riza (a), and his practical way of life in society, can briefly refer to the following methods applied by the Imam confronted with these misleading movements: To conduct a debate with the heads of these aberrant movements, to train some scientific, cultural, political, and economic elites, to have correlations with important people of the society and to answer their misconceptions, to spread the Shia school of thought, to announce the list of the religious authorities for people to refer, to declare the name of those who invented these devious movements and to express the depth of their deviation through some brief narrations, to fight against promulgating doubts and misconceptions, to say that nothing should be done unless it is proven to be allowed, to spread the correct theological beliefs and to reject the false belief of these devious movements, to interpret the Quran in an accurate way, to promote the culture of Mahdism, and to remind people about principleof HumanDignity.These are some of the methods practiced by Imam Riza (a) in regard with his deal with thediversion movements. In this writing, we intend to explain them in detail with referring to the visual and practical instanced practiced by the Imam in his society.
    Keywords: “Imam Riza (a)”, “Diversion flows”, “Various ways of dealing with”, “Islamic society”
  • Sayyedmajidem, Atilde, Mi Page 143
    Endism or to believe in the end and to explain the crisis and failures took place during the modern age are those things that construct the major body parts of cognitive and non-cognitive notions of postmodern era. (Especially in Nietzsche and Lyotard school of thought.) The idea of globalization, emerged during this period of time and showed itself in a way that made the result of these failures to remain concealed within the everyday life of people. Nonetheless, it led to a profound crisis to exist within the realm of thought. This paper, using the postmodern ideas and the beliefs pertaining to endism, attempts to clarify the issue of globalization and to offer a deferent explanation therein to compare it with the Shia belief pertaining to the Apocalypse and to specify the basic contradiction existed between them.Endism and the Shia belief in the Apocalypse is in fact an starting point for having access to the capacities of the universe to lead mankind reach salvation. It just can be gained when there is a corruption on the earth and mankind are confronted with anxiety and tensions. Endism, however, considers the end of the world to be blissful and auspicious. The Shia believes it to be the spring time of the world not the time of decline and fall. Nonetheless, it wont be achieved but through the emergence of one who would implement justice in the world and he is no one but the last Imam. This assay is written with the help of available library tools, is based on a non-experimental and cognitive analysis methodsand has a comparative approach.
    Keywords: “Messianism”, “Globalization”, “Endism”, “Modern crisis”, “Mahdism”