فهرست مطالب

انتظار موعود - سال سیزدهم شماره 40 (بهار 1392)

فصلنامه انتظار موعود
سال سیزدهم شماره 40 (بهار 1392)

  • بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/03/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله شاکری زواردهی، رضوانه شاهرخی ساردو صفحه 7
    موضوع مورد بررسی در این پژوهش، «مهدویت و آینده پژوهی» است که به بررسی مفهوم مهدویت و آینده پژوهی و روابط موجود میان آن دو و نیز کارکردهای هر یک پرداخته است. از آن جا که آینده پژوهی به شناخت یا مطالعه آینده های ممکن و مطلوب جامعه می پردازد، می توان براساس شناخت گذشته و شرایط کنونی، آینده های ممکن و محتمل جامعه را تخمین زد. این بحث در جوامع اسلامی از جایگاه خاصی برخوردار است؛ زیرا از منظر دینی، آینده سازی در ظهور امام منتظر4 پاسخی روشن و جامع به پرسش های فطری و بنیادین بشر در خصوص زندگی مطلوب و آرمانی آینده است. با وجود برخی تفاوت ها که در پیش فرض ها، مسئله ها و غایات، میان آینده پژوهی و مهدویت پژوهی است، تشابهات موجود میان آن دو، نسبتی تفصیلی را موجب گشته که امکان تعامل متقابل و تنگاتنگی را با حفظ استقلال معرفتی و روشی آن ها فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: آینده، آینده مطلوب، آینده نگری، آینده پژوهی، مهدویت، مهدویت پژوهی، انتظار
  • حامد پوررستمی صفحه 31
    «آینده پژوهی»، هنر شکل دادن به آینده است؛ به آن شکل که آینده را می خواهیم. آینده شناسی از این منظر، دانش شناخت تغییرات است و شناخت آینده از حیاتی ترین علوم مورد نیاز هر انسانی است. در اسلام، «مهدویت»، قلب تپنده تحقیقات آینده محور، است و آینده پژوه مسلمان نمی تواند در تحقیقات خود از ظرفیت ها و آموزه های فرهنگ مهدوی بهره نبرد؛ اما این عرصه، دارای الزامات و بایسته های پژوهشی ویژه ای است. به نظر می رسد این بایسته ها در سه حوزه بایسته های نظری، مانند 1)مثبت اندیشی امیدوارانه؛ 2)نگاه کیفی به ظهور، نه کمی؛ بایسته های روشی، مانند 1)مکانیسم پیش بینی آینده؛ 2) حکومت طمانینه شرعی در فرایند و استنتاجات تحقیق و بایسته های تبلیغی، مانند 1)تبیین مبانی فکری و مواد معرفتی دکترین مهدویت و ارائه شاخصه های حق و باطل؛ 2)نمایاندن کارکردهای جامعه مهدوی قابل بررسی باشند که در این مقاله به بخشی از آن ها اشاره می شود.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مهدویت، بایسته های پژوهشی، بایسته های نظری، بایسته های روشی، بایسته های تبلیغی
  • علی اصغر پورعزت، میثم علیپور، علی اصغر سعدآبادی صفحه 49
    تجلی انتظار بر فراگرد آینده سازی، از جمله جلوه های بسیار مهم و تحلیل ناشده مهدویت است. شان امام مهدی4 در هدایت گری مردم، در دوران غیبت نیز تامل برانگیز است و بر شکل گیری روندهای آینده تاثیر شگرفی دارد؛ تا حدی که می توان گفت، نام، کردار و منش ادراک شده او، همچون فانوسی در تاریکی دریا، هدایتگر کشتی های سردرگمی است که در ابهام خود در مسیر آینده، در معرض انحراف و گم گشتگی قرار دارند.
    رویکرد استعاره ای به منزلت امام، به منزله فانوس هدایت و چراغ روشنی بخش مسیر مردم از حال به آینده، در امتداد تعابیری در سنت چهارده معصوم:، نظیر «مصباح الهدی» و «طاووس اهل جنت» ذکر می شود. این رویکرد، در امتداد مضامین آیات شریف و ادعیه وارد شده که شناخت امام را شرط ناگزیر فلاح و رستگاری و حفظ ایمان دانسته، اطاعت آگاهانه از ایشان را لازمه اسلام و بندگی در پیشگاه پروردگار می داند؛ مورد تاکید قرار می گیرد و معرفت امام را نتیجه معرفت ثقلین و اطاعت از امر پروردگار فرض می کند.
    نتیجه آن که شان امام معصوم7 در ظهور و غیبت، همواره هدایتگر آحاد بندگان خداوند متعال بوده، آیت هدایت و چراغ روشنی بخش راه آنان به سوی آینده ای است که در اعماق زمان پیش رو قرار دارد.
    کلیدواژگان: مهدی و هدایت شدگی، مصباح الهدی، فانوس دریایی، هدایت گری و راه یابی، استعاره، داستان پردازی
  • غلامرضا بهروزی لک، مهدی حاجی سیاری صفحه 71
    «پس نگری»، یکی از روش های موثر آینده پژوهی برای رقم زدن آینده های بلند مدت است. در مقاله حاضر با بهره گیری از این روش تلاش شده است وجوه الگویی ارتباطات در جامعه مهدوی برای جامعه امروز، بررسی و به سوالاتی نظیر چگونگی وضعیت ارتباطات در جامعه فعلی؛ ویژگی های ارتباطات در «جامعه حدی» (جامعه الگویی) و گام های مورد نیاز برای تحقق چشم انداز مورد نظر، در خصوص ارتباطات مناسب در جامعه حدی پاسخ داده شود. روش پژوهش مورد استفاده، بهره گیری از روش کتابخانه ای و بررسی مستندات موجود در زمینه مهدویت و مصاحبه با تعدادی از کارشناسان رسانه بوده است. دستاورد این پژوهش عبارت است از این که اسلام دین حق است و باید ندای حق را به گوش همگان رساند و از آن جا که مسلمانان طالب خیر و سعادت همه بشر هستند، این خیرخواهی اقتضا می کند با بهره گیری از دانش ارتباطات، رسانه ای زمینه ساز و منتظر، برای تحقق مدینه فاضله و جامعه مورد نظرامام زمان4 فراهم آوریم و با استفاده مناسب از امکان های سخت افزاری و نرم افزاری، محتوای اسلام و آثار ارزشمند آن را به جهانیان ارائه دهیم که البته این مهم، به تربیت نیروی انسانی و زیر ساخت های فنی نیازمند است.
    کلیدواژگان: ارتباطات، پس نگری، جامعه مهدوی، جامعه حدی
  • رحیم کارگر صفحه 97
    «آینده پژوهی» به عنوان یکی از حوزه های مطالعاتی، این رسالت را بر عهده دارد که مدیریت آینده جهان را ترسیم سازد. بر همین مبنا است که رهبران جوامع با در نظر گرفتن عوامل مختلف (ایده ها، آرزوها، فرصت ها، تهدیدها و استعدادها) و برای رسیدن و تعیین درست آینده، سندهایی را با عنوان «چشم انداز» تنظیم می کنند. بر این اساس، چشم انداز، بیان سازمان یافته ای است در مورد حرکت از حال به سوی آینده و از وضع موجود به وضع مطلوب. یکی از ضرورت های جامعه دینی ما تدوین سند چشم انداز فرهنگی بر اساس مهدویت است. نگاه مبتنی بر این باور، ضمن ارائه تصویری مطلوب و آرمانی و قابل دستیابی از ارزش ها و باورهای فراروی جامعه، بیانگر این نکته است که آینده ای مبتنی بر عدالت و حاکمیت توحید در سراسر جهان در انتظار ماست. سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران که متضمن چشم انداز فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران است؛ موعودگرایی و مهدویت را به طور شایسته و بایسته مورد توجه قرار نداده است که این کمبود را می توان با تدوین سند چشم انداز فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر مهدویت را جبران نمود.ترسیم مبانی مهدویت به عنوان چشم انداز فرهنگی، در واقع نویدبخش تحقق ارزش هایی است که با ظهور حضرت مهدی4محقق می شود که اهم آن عبارتند از: کرامت آدمی و بازگشت به فطرت و پاک نهادی، آزادی واقعی، حاکمیت ارزش های اخلاقی، بالندگی عملی و... در این جهت لازم است قرار فرهنگی در شهر مقدس قم شکل گرفته و عهده دار تدوین چشم انداز فرهنگی جمهوری اسلامی ایران گردد.
    کلیدواژگان: چشم انداز، چشم انداز فرهنگی، مهدویت، آرمانگرایی
  • سعید قربانی صفحه 123
    آینده پژوهی، حوزه نسبتا جدیدی است که به لحاظ گستردگی و تنوع حوزه های مرتبط، دستاوردهای بسیارمهمی برای کشورها و جوامع داشته؛ به گونه ای که امروزه به یکی از مهم ترین ابزارهای تصمیم سازی تبدیل شده است. هم اینک در این زمینه از سوی کشورهای قدرتمند به منظور کسب مزیت های رقابتی و سلطه بر جهان مطالعات گسترده ای صورت می گیرد. این رویداد، بر اهمیت دستیابی به رویکردهای توانمندتر در عرصه آینده پژوهی می افزاید. بی شک، منظومه فکری اسلام، بویژه منابع شیعی، برتر از هر مکتب فکری بشری، توان تبیین راهبردی ترین مسائل آینده اندیشانه را داراست. یکی از بستر های متعالی در این منظومه، اندیشه مهدویت است. همان گونه که می دانیم، اعتقاد به منجی آخرالزمان، مطلوب بیش تر ادیان بوده؛ اما ظرفیت بهره مندی از آموزه های آینده نگرانه مبتنی بر وحی، جز در تشیع و آموزه های مهدویت، در توان دیگر نحله ها نیست. پس، جادارد در نظام آینده پژوهانه مهدویت بررسی های جامعی صورت گیرد. نوشتار حاضر بررسی تحلیلی جامعی است در زمینه مهدویت و کارکردهای آینده پژوهانه آن، مبتنی بر منابع معتبر شیعی. این پژوهش، در حیطه مباحث علم شناسی فلسفی مشتمل بر ابعاد پنج گانه «معرفت شناسی»، «روش شناسی»، «هستی شناسی»، «ارزش شناسی» و «نشانه شناسی» خواهد بود. همان گونه که نتایج تحقیق نشان خواهد داد، نظام معرفت شناختی آینده پژوهی، متضمن مفاهیم، روش ها و ابزارهایی است که برخی از آن ها برای مطالعات گسترده و فهم آموزه های الاهی و وحیانی مهدویت کاربرد مناسبی دارند.
    کلیدواژگان: آینده، آینده پژوهی، مهدویت، آرمان شهر مهدوی، کارکردها
  • راضیه علی اکبری صفحه 143
    امروزه، «آینده پژوهی»، به عنوان دانش شناخت و شکل دهی به آینده، جایگاه مهمی در دنیا پیدا کرده و به عرصه های مختلف زندگی انسان ها وارد شده است. آینده مطلوب، بر اساس آموزه های اکثر ادیان و مذاهب، در ظهور منجی قابل تحقق است و در اسلام، آموزه مهدویت به عنوان مهم ترین بعد آینده پژوهی قلمداد می شود. مقاله حاضر، با روش تحلیلی توصیفی و با هدف تعمیق و تثبیت جایگاه آینده پژوهی دینی بر اساس آموزه مهدویت و بررسی نقش مهدویت در آینده پژوهی و شکل دهی به آینده مطلوب؛ نقش آینده پژوهی و کارکردهای فرهنگی اجتماعی آن، بویژه کارکرد وحدت امت اسلامی را، به عنوان یکی از مهم ترین کارکردهای این عرصه، در جهت زمینه سازی تحقق شرایط ظهور، پی جویی کرده و آینده جهان را بر اساس تبیینی که از آموزه مهدویت متبادر می شود، مورد کاوش قرار می دهد. بررسی های انجام شده حاکی از این است که وحدت اسلامی زمانی شکل می گیرد که افرادی با اهداف و آرمان های مشترک، رویکرد واحدی اتخاذ کنند. دستیابی به جامعه برتر و موعود ادیان و رسیدن به سعادت و کمال، آرمان تمام انسان های موحد است و این، زمانی محقق می شود که همه یکتاپرستان عدالت خواه، در صف واحدی قرار گرفته و با پیوستن به حکومت جهانی مهدوی، تحت رهبری موعود قرار گیرند. در نتیجه می توان گفت این آرمان مشترک، در سایه وحدت اسلامی به دست می آید.
    کلیدواژگان: مهدویت، آینده پژوهی، انسجام اجتماعی، وحدت اسلامی، مسلمانان
|
  • Rouho, LᾹ, H. ShᾹ, Keree ZavᾹ, Rdehee, Rezvaneh ShᾹ, Hrokhee SᾹ, Rdoo Page 7
    The under-investigation subject in this research is Messianism and futurology which examines the concepts of Messianism and futurology and the relationship between them and also their functions. Since futurology examines the knowledge or the study of possible and desired future of a society, we can estimate the possible future of a society based on understanding of the past and conditions of the present time. This issue has a special place in Islamic societies, because in religious perspective, forming future in the appearance of the Expected Imam is a clear and comprehensive answer to the natural and fundamental questions of human in relation to the desirable and aspirational life of future. Despite some differences in assumptions, questions and goals between futurology and Messianic studies, similarities between them has caused a detailed ratio which provides the possibility of close and mutual interaction with maintaining their epistemic and methodic independence of each other.
    Keywords: future, desirable future, foresightedness, futurology, Messianism, Messianic studies, waiting
  • HᾹ, Med Pour, Rostamie Page 31
    “Futurology” is the art of shaping the future, the way we want it to be. In this perspective, futurism is the knowledge of understanding changes, and knowing the future is the most critical science human beings need. In Islam, “Messianism” is the beating heart of any futureoriented research and a Muslim futurist cannot ignore the capacities and teachings of Messianic culture in their research; but this field of study demands special research requirements and necessities. It seems these necessities and requirements can be investigated in three theoretical necessities such as 1) hopeful optimism, 2) qualitative view toward appearance not the quantitative one, and methodical requirements such as 1) mechanism to predict the future, 2) calm and legal government in the process of research and its conclusions and propagandistic requisites such as 1) explaining the Messianic doctrine’s fundamentals of thought and epistemical materials and providing indicators of right and wrong, 2) representing the functions of Messianic society. Some of these requisites are presented in this paper.
    Keywords: futurology, Messianism, research requisites, theoretical requisites, methodic requisites, propagandistic requisites
  • Ali Asghar Pour, Ezzat, Meysam Alipour, Ali Asghar Sad Ᾱ, BᾹ, Dee Page 49
    Manifestation of waiting in the process of future-making is one of the important and non-analyzed effects of Messianism. Imam Mahdi’s dignity in guiding people in Occultation period arouses reflection and thought and has a significant impact on the formation of future trends; to the extent that we can say his name, his perceived actions and character like a lantern in the dark seas guides the lost and confused ships who are exposed to diversion and loss in their own ambiguity in future’s direction. The metaphorical approach to the status of Imam, as a guiding lighthouse and a light illuminating people’s path from present to future is stated along the interpretations in the Fourteen Impeccables’ Sunnah, such as “Misbah al-Huda” (the guidance light) and “Tavoos Ahl al-Jannah” (the peacock of the people of Heaven). This approach is emphasized along the subjects of the holy Quran’s verses and the prayers transmitted by Tradition which consider knowing the Imam as the inevitable condition of salvation, redemption and keeping the faith, and states consciously obeying the Imam is the prerequisite of Islam and servant-hood before the Lord and consider knowing the Imam as the result of knowing Two Weighty Things and obeying God’s orders. Consequently, the Imam’s dignity, in his appearance and occultation, is always guiding every single servant of the Almighty God and is their sign of guidance and the illuminating light of their path to the future that lies deep in the near future.
    Keywords: Mahdi, being, guided, the guidance light, lighthouse, guiding, path, finding, metaphor, story writing
  • Dr. Gholamreza Behrouzi Lak, Mahdi Haji Sayyari Page 71
    “Retrospection” is one of the most effective methods of studying future in order to determine long-term future. In the present paper, by utilizing this method, we investigate the modeling aspects of communication in Messianic society for today’s society and answer questions such as the howness of the state of communication in today’s society; the features of communication in a “limited society” (modeling society) and the required steps to achieve the desired prospect; and in relation to the suitable communication in a limited society. The used method in this research is utilizing library and reviewing documents available in relation to Mahdaviat (Messianic) and interviewing a number of media’s specialists. The achievements of this research are as follows: that Islam is the religion of Truth and we should make its call heard by everyone and since Muslims desire goodness and prosperity for all human being, this benevolence calls for the preparation of the awaiting and paving-the-ground media for the realization of Utopia and Imam Mahdi’s desired society by utilizing communication knowledge. We should present Islam’s content and its valuable effects to the world with the appropriate use of hardware and software options which itself requires training manpower and building technical infrastructures.
    Keywords: communication, retrospection, Messianic society, limited society
  • Rahim Kargar Page 97
    Futurology, as one of the fields of studies, is accountable for the mission to trace the future management of the world. On the same basis, world leaders set the documents as “the perspective” considering various factors (ideas, aspirations, opportunities, threats and talents) in order to achieve and determine future precisely. Accordingly, the “perspective” is an organized expression about moving from present to the future, and from current situation to the desired one. One of the needs of our religious community is compiling a cultural outlook based on Messianism. The outlook based on this belief, while it presents a desirable, aspirational and achievable picture of values and beliefs in front of the society, indicates a point that a future, based on justice and the rule of monotheism throughout the world, awaits us. The perspective document of Islamic Republic of Iran entailing its cultural, political, social and economic perspective has not observed Messianism and Messianic properly and imperatively and this deficiency can be compensated by compiling the cultural perspective document of Islamic Republic of Iran based on the Messianic vision. Tracing Messianic principles as a cultural perspective, in fact, promises the fulfillment of values expected to be fulfilled by the advent of Imam Mahdi (A.S), the most important of which are: human’s dignity and return to one’s true nature and true-heartedness, true freedom, the rule of moral values, and practical development…. In this direction, it is necessary a cultural meeting is held in the holy city of Qom and becomes responsible for developing the cultural perspective of Islamic Republic of Iran.
    Keywords: perspective, cultural perspective, Messianic, idealism
  • Saeed Ghorbanee Page 123
    Futurology is a relatively new field which in terms of its broadness and variety of related areas has had very important outcomes for countries and communities so that today it has become one of the decision-making tools. Already in this area, extensive studies have been carried out by powerful countries in order to gain competitive advantages and dominate the world. This event adds up to the importance of achieving more powerful approaches in the field of futurology. Undoubtedly, the intellectual system of Islam, especially Shi’a’s sources, more than any human’s school of thought, has the ability to define the most strategic issues of futurology. One of the transcendental grounds in this system is the Messianic thought. As we know, the belief in the Savior is favorable by most of religions, but the capacity to benefit from the forward-looking teachings on the basis of Divine inspiration can only be found in Shi’ism and Messianic teachings and it is not in the capability of other movements. So there are rooms for more comprehensive studies in the system of Messianic futurology. The present review is a comprehensively analytical review in the field of Messianism and its forward-looking functions based on reputable sources of Shi’a. This research is in the realm of discussions on philosophical scientology including the five dimensions: “Epistemology”, “Methodology”, Ontology”, “Axiology” and “Semiotics”. As the results show the system of epistemological futurology embodies concepts, methods and tools, some of which can be applied properly for broad studies and understandings of Divine teachings of Messianism.
    Keywords: future, futurology, Messianism, Messianic utopia, functions
  • Raziyeh Ali, Akbaree Page 143
    Nowadays, “futurology” as the knowledge of knowing and shaping the future has taken an important place in the world and entered the various spheres of human life. Desired future, based on the teachings of most religions is achievable in the advent of the Savior and in Islam the Messianic doctrine is considered as the most important aspect of futurology. The present paper, by using analytic-descriptive method and with the aim to deepen and stabilize the position of religious futurology based on Messianic teachings and to study the role of Messianism in futurology and shaping a desirable future, investigates the role of futurology and its cultural-social functions, especially the function of the unity of Islamic nation, as one of the main functions in this domain, in order to fulfill the conditions of appearance and explores the future of the world based on the explanatory hypothesis which is suggested in Messianic teachings. The conducted surveys show that the Islamic unity is formed when people with common goals and ideals take the same approach. Achieving a better society (Utopia), promised in all religions, and reaching prosperity and perfection is all monotheists’ ideal and it is realized when all the monotheistic seekers of justice are lined up in a single queue and under the leadership of the promised by joining the Messianic global governance. In conclusion we can say this shared ideal is reached under the light of Islamic unity.
    Keywords: Messianism, futurology, social cohesion, Islamic unity, Muslims