فهرست مطالب

انتظار موعود - سال سیزدهم شماره 43 (زمستان 1392)

فصلنامه انتظار موعود
سال سیزدهم شماره 43 (زمستان 1392)

  • بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/11/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه روحانی مشهدی* صفحه 7
    دوران ظهور امام مهدی(عج)، زمان تحقق غایت آفرینش انسان در زمین است و در قرآن فراوان از آن سخن رفته است. در تحقیق حاضر، با کمک روایات، سه گونه یاد کرد امام مهدی(عج) در قرآن معرفی می شوند که عبارتند از: 1- یادکرد مستقیم امام مهدی؛ 2- یادکرد امام مهدی(عج) ضمن بیان سرگذشت پیامبران الاهی و مردمان پیشین؛ 3- یادکرد امام مهدی ضمن بیان مثال هایی از پدیده های طبیعی. آن گاه ضمن بررسی نمونه هایی از هر گونه، با تکیه بر روایات نشان داده می شود شمار آیاتی که درباره امام مهدی و آینده جهان پیام دارد، بیش از مواردی است که به طور مستقیم به پیوند آن با امام مهدی(عج) در روایات اشاره شده است و با تدبر در این آیات می توان حقایق فراوانی درباره امام مهدی(عج) و دوران ظهور از قرآن استنباط و از درستی بخش عمده روایات مهدویت در عرضه به قرآن، دفاع کرد.
    کلیدواژگان: امام مهدی(عج) و پیامبران الاهی، پدیده های طبیعی در قرآن، قیامت، آیت، مثل
  • امیرمحسن عرفان* صفحه 29
    در این پژوهه خواهیم کوشید با استناد به مولفه های رویکرد کیفی به آموزه مهدویت، مهم ترین راهکارهای غلبه پیام مهدوی بر فرهنگ عامه پسند را در رسانه ها به تصویر بکشیم.
    شایان توجه این که فراوان دیده می شود در رسانه ها به جای بر خورداری از چشم مسئله یاب و دغدغه اثربخشی در حوزه معارف مهدوی، بر موضوعات عامه پسند تاکید می شود. فرایند اثرگذاری مطلوب رسانه ها بر عرصه معارف مهدوی، شروع ارائه بحث در این جستار است. شاید بیان آن، فرانماید که این مقاله از چه منظری به موضوع نظر کرده است. در این زمینه به استحکام باور به مهدویت، تغییر اندیشه و احساس نامطلوب در عرصه مهدویت و تغییر رفتار ناصواب اشاره شده است.
    «توجه به مخاطب شناسی پویا در عرصه فعالیت های مهدوی در رسانه»؛ «نهادینه سازی رویکرد آموزشی به اندیشه مهدویت در رسانه»؛ «همسویی با تغییرات و مقتضیات زمانی در انتقال مفاهیم مهدوی»؛ «تعمیق نگاه برون نگر به آموزه مهدویت» و «بازپیرایی پیام مهدوی در رسانه ها»؛ از جمله یافته های نگارنده در جهت غلبه پیام مهدوی بر فرهنگ عامه پسند است.
    کلیدواژگان: مهدویت، رسانه، رویکرد کیفی، پیام مهدوی
  • خدامراد سلیمیان* صفحه 49
    این نوشتار در پی بازنمایی یکی از دیدگاه های مربوط به پایان زندگی امام مهدی (عج) است؛ دیدگاهی که به استناد برخی سخنان و روایات، پایان زندگی حضرت را «شهادت» دانسته است. این دیدگاه بر روایاتی مبتنی شده که به صورت کلی فرجام پیشوایان معصوم (ع) را شهادت دانسته و نیز برخی سخنان که در باب چگونگی شهادت وی نکاتی به میان آورده اند.
    بررسی ها ضمن ناتمام دانستن این روایات و حکایات برای استدلال به شهادت امام مهدی ، با توجه به تفاوت های بنیادین بین دوران یازده امام نخست وآخرین امام، بر این اتفاق دلیلی نمی بیند؛ زیرا شان تلاش های فراوان صالحان در برپایی زندگی ای بر پایه عدل و امنیت از سویی و رشد خرد انسان ها از سوی دیگر، اصولا، انگیزه ای برای از بین بردن منجی موعود را برجای نمی گذارد.
    این پژوهش، با تحلیل مستندات این دیدگاه، در پاسخ به این پرسش که چگونه می توان دیدگاه شهادت مهدی موعود(عج)نقد کرد؛ کوشیده است روایات مطرح را از نگاه منبع، سند و محتوا بررسی کند.
    ره آورد این بررسی آن که مستندات بر شهادت آن حضرت ناکافی است و از آن جا که روال معمول فرجام انسان ها، مرگ طبیعی است؛ وقتی نتوان با دلیل قطعی شهادت را اثبات کرد، ناگزیر فرجام زندگی آن امام همام متفاوت از فرجام زندگی پدران بزرگوارشان که شهادت بوده است؛ مرگ طبیعی است.
    کلیدواژگان: امام مهدی (عج)، شهادت امام مهدی(عج)، رحلت امام مهدی (عج)، روایات شهادت
  • محسن رحیمی جعفری*، رحیم کارگر صفحه 69
    یکی از مباحث مهمی که اخیرا وارد ادبیات سیاسی اجتماعی کشور شده و ریشه عمیقی در اندیشه دینی ما دارد، «بصیرت» است. بصیرت، شناخت و معرفت درست و عمیق است که دارای ابعاد و مولفه های زیادی است.
    بدیهی است که ویژگی های یاران امام عصر(عج) هر کدام قابلیت بررسی جداگانه دارد، آنچه در مقام بیان آن هستیم حرکت امام زمان(عج) و درپی آن حکومت و گسترش عدالت در سراسر گیتی است که تحقق آن علاوه بر رهبر الاهی به ویژگی های همراهان ایشان هم بستگی دارد تا این توفیق عظیم حاصل شود. آن مشخصه خاص در یاران امام زمان بصیرت است که با توجه به فلسفه بعثت انبیای الاهی و اهل بیت(ع) بر حکومت جهانی و الاهی بوده است، اما به دلیل عدم بصیرت اطرافیان خاص در تحقق آن ناکام ماندند.
    در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی با رجوع به آیات و روایات قرآن به عنصر بصیرت در ابعاد مختلف، اعم از اعتقادی، اجتماعی، سیاسی و عملی در رابطه با یاران حضرت مهدی(عج)، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بصیرت، بصیرت اعتقادی، بصیرت عملی، بصیرت سیاسی، بصیرت اجتماعی
  • ابوالقاسم جعفری* صفحه 91
    برخی کتاب های مقدس آیین هندو، از منجی موعودی به نام «کلکی» سخن گفته اند. کلکی، آخرین تجسم زمینی ویشنو، یکی از سه خدای بزرگ هندویی است که در آخرالزمان برای نجات دین و کمک به مومنان تجسدپیدا خواهد کرد. تجسد خدا بر زمین، در اصطلاح هندویی «اوتاره» نامیده می شود. لذا مفهوم منجی در آیین هندو با مفهوم اوتاره ارتباط پیدا کرده و این ارتباط معنایی، باعث شده که برخی از معلمان معنوی هند، خود را اوتاره و حتی منجی موعود بنامند. بنابراین، مفهوم منجی موعود در نوشتار حاضر در دو سطح در آیین هندو بررسی می شود: نخست، در سطح متون دینی که در آن به آمدن منجی مشخصی برای احیای دین بشارت داده شده است؛ و دوم، در سطح باورهای عامیانه و رایج آیین هندو که اعتقاد دارد هر مرتاض، گورو و معلم معنوی که ادعای تجربه درک خدا و وحدت داشته باشد؛ اوتاره خداوند است. این نوشتار بر آن است تا نشان دهد در آیین هندو یک منجی موعود شخصی در آخرالزمان پیش گویی شده است که در پایان عصر کنونی که عصر تاریکی نامیده می شود؛ خواهد آمد و افرادی در این آیین خود را اوتاره نامیده و می نامند؛ معنای منجی را به سطح دین عامیانه تقلیل داده اند.
    کلیدواژگان: منجی موعود، اوتاره، ویشنو، کلکی، راماکرشنا، سای بابا، مهربابا
  • محمد مهدی رضایی موسوی*، عزالدین رضانژاد صفحه 119
    «میرزا غلام احمد قادیانی»، یکی از مدعیان، در زمینه نبوت و مهدویت به شمار می آید که در ابتدای قرن بیستم میلادی، در ایالت پنجاب هندوستان ظاهر شد.
    از جمله ادعاهای وی آن است که حضرت عیسی(ع)، بعد از آن که به صلیب کشیده شد، از دنیا نرفت؛ بلکه پس از بهبود به هندوستان رفت، در 120 سالگی درگذشت و در همان جا مدفون شد.
    غلام احمد، با خلط معنای «توفی» که درباره حضرت عیسی در قرآن آمده؛ آیات مذکور را دال بر وفات ایشان می پندارد. همچنین وی احادیث مربوط به رجوع دوباره مسیح را تاویل کرده و گفته است منظور، خود عیسی نیست؛ بلکه فردی شبیه عیسی و تجلی اوست و اعتقاد دارد روح عیسی در وی تجلی یافته است.
    این نوشتار، به بررسی ادعای قادیانی در این زمینه و نقد ادله وی خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: قادیانیه، احمدیه، لاهوریه، میرزائیه، مسیح موعود
|
  • Farzaneh Rouhanie Mashhadie* Page 7
    The period of Imam Mahdi’s appearance is the time for the ultimate realization of the creation of humankind on earth that has enormously been mentioned in Quran. In the present paper, with the help of traditions, we introduce three kinds of mentions of Imam Mahdi in Quran: 1. Direct mention of Imam Mahdi; 2. Mention of Imam Mahdi while talking about the accounts of previous prophets and people; 3. Mention of Imam Mahdi while mentioning examples of natural phenomena. Then when we study the examples of each type, by relying on traditions, we show the number of Quranic verses about Imam Mahdi and the future of the world are more than the cases that traditions mention they are directly linked to Imam Mahdi and by mediating on these verses, one can infer many facts about Imam Mahdi and the period of his appearance from Quran and defend the accuracy of most of messianic traditions by offering them to Quran.
    Keywords: Imam Mahdi (A.S), prophets, natural phenomena in Quran, the Day of Resurrection, miracle, paradigm
  • Amir Mohsen Erfan* Page 29
    In this research, we try to present important solutions of ascendancy of messianic message over the popular culture in the media with reference to the components of qualitative approach to messianic teachings. It is noteworthy that the emphasis is more on the popular topics rather than being concerned with finding problems and being effective in the field of messianic teachings. We start our discussion with the process media use to influence favorably on the field of messianic teachings. Perhaps, this shows from what perspective this article has viewed this issue. In this regard, the strength of belief in Messianism, the change of thought, the unfavorable feeling in the field of Messianism and ungracious change of behavior have been pointed out. “Attention to dynamically know the audience in the field of messianic activities in the media”, “institutionalizing the educational approach to the messianic idea in the media”, “consistency with the changes and requirements of the time in conveying the messianic teachings”, “deepening the understanding of external look toward messianic teachings”, and “re-trimming the messianic message in the media” are among the findings of the author toward the ascendancy of messianic message over the popular culture.
    Keywords: Messianism, media, qualitative approach, messianic message
  • Khoda Morad Salimiyan* Page 49
    The present paper seeks to represent one of the views in relation to the end of Imam Mahdi (A.S)’s life: the view, which according to some sayings and traditions has considered “martyrdom” as the ending of Imam’s life. This view is based on the traditions that generally consider martyrdom as the infallible leaders’ fate and some sayings that mention some points in the howness of his martyrdom. While our reviews deem such traditions and anecdotes to be incomplete to argue the martyrdom of Imam Mahdi, considering the fundamental differences between the periods of the first eleven Imams and the last one, there is no reason for such happening, because the dignity of great attempts of righteous people to establish life on the basis of justice and security on one hand, and the growth of human reason on the other hand principally leaves no motive to eliminate the promised savior. The current research, by analyzing such view, in order to answer how one can criticize the martyrdom of the promised Mahdi, has tried to investigate the propounded traditions from the viewpoint of source, authority and content. The findings of this investigation implies the documents on the martyrdom of Imam Mahdi are insufficient and since the normal fate of humans is a natural death, when we cannot prove the martyrdom with conclusive reasons, the inevitable destiny of Imam Mahdi’s life is different from that of his fathers which was martyrdom, and is a natural death.
    Keywords: Imam Mahdi, martyrdom of Imam Mahdi, Imam Mahdi's decease, martyrdom traditions
  • Mohsen Rahimi Jafarie*, Rahim Kargar Page 69
    One of the important issues, which has recently entered the country’s social and political literature and is deeply rooted in our religious thought, is “spiritual vision”. Spiritual vision is the true and deep knowledge and wisdom that has many dimensions and components. Obviously, the characteristics of Imam Mahdi’s companions can be studied separately. What we want to express now is Imam Mahdi’s movement followed by a government and spread of justice throughout the world and its fulfillment depends both on the spiritual leader and the characteristics of his companions so this great Divine Aid is achieved. That special feature in the companions of Imam of the Time is the spiritual vision, which is in accordance to the philosophy of Divine mission of prophets and Prophet’s Household but due to the lack of spiritual vision in their special companions, they failed to fulfill their mission. In this paper, by a descriptive-analytic method with reference to Quranic verses and traditions, we investigate the element of spiritual vision in its various dimensions including doctrinal, social, political and practical aspects in relation to the companions of Imam Mahdi.
    Keywords: spiritual vision, doctrinal vision, practical vision, political vision, social vision
  • Abol Ghasem Jafarie* Page 91
    Some of the sacred books of Hinduism have talked about a promised savior named “Kalki”. Kalki is the last earthly incarnation of Vishnu, one of three Indian gods, who will embody to save the religion and help the believers in the last days. The embodiment of God on earth is called “Avatar” in Indian terms. Therefore, the concept of savior in Hinduism is associated with the concept of “Avatar” and this semantic relationship has caused some of Indian’s spiritual teachers call themselves avatar and even the promised savior. Thus, the concept of the promised savior is investigated at two levels in Hinduism in the present paper: first, at the level of religious texts in which the coming of a certain savior to revive the religion is promised; secondly, at the level of folk’s and traditional beliefs of Hinduism which believe every ascetic, guru and spiritual teacher who claims that they have the experience of understanding God and unity with Him is the Lord’s avatar. The present paper shows a personal promised savior in the last days is foretold in Hinduism who is supposed to appear at the end of the present era, which is called “the dark era” and some people in this religion who call themselves “Avatar” have downgraded the concept of savior to the folk-level religion.
    Keywords: promised savior, Avatar, Vishnu, Kalki, Rama Krishna, Sai Baba, Mehr Baba
  • Muhammad Mahdi Rezaie Mousavi*, Ezzo Deen Rezanezhad Page 119
    “Mirza Gholam Ahmad Qᾱdyᾱnie” is considered one of the claimants in the field of prophecy and Messianism who appeared in the state of Punjab in India at the beginning of twentieth century. One of his claims is after Jesus Christ was crucified, he did not pass away, and rather he recovered and moved to India and died after 120 years and was buried there. Gholam Ahmad, with the confusion of the meaning of *Tavafaa* (i.e. take one’s soul) about Jesus Christ in Quran, considered these verses to indicate his death. Moreover, he interpreted the traditions about the return of Messiah and said they did not refer to the Messiah himself; rather they pointed to a person looking very much like Messiah and being his manifestation and believed Messiah’s soul has been revealed in him. This paper investigates Qᾱdyᾱnie’s claim in this regard and criticizes his evidences and arguments.
    Keywords: Qᾱdyᾱnyah, Ahmadyah, Lahouryah, Mirzaeeyah, the promised Messiah