فهرست مطالب

انتظار موعود - سال چهاردهم شماره 46 (پاییز 1393)

فصلنامه انتظار موعود
سال چهاردهم شماره 46 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا پایدار *، حامد دژآباد صفحه 7

    در قرآن کریم و روایات معصومان(ع)، آیاتی وجود دارند که در خصوص آینده زمین و وارثان حقیقی آن و حکومتی سرشار از عدل و داد سخن می گویند. از جمله آیاتی که در این موضوع سخن می گوید، آیه پنجم سوره قصص است که از پیشوایی و وراثت مستضعفان سخن گفته است. در منابع روایی و تفسیری فریقین ذیل این آیه، روایاتی نقل شده که بر اساس آن ها مصادیق متفاوتی برای وارثان زمین معرفی می شوند. دیدگاه عموم مفسران شیعه این است که تنزیل و تفسیر آیه، بنی اسرائیل است و بر اساس مفاد آیات و احادیث شیعی که با ظاهر آیات شریفه هماهنگ می باشند، تاویل یا مصداق اتم وارثان زمین، ائمه اطهار(ع) و امام مهدی(عج) و یاران آن حضرت هستند و وعده وراثت بر زمین، به عصر ظهور امام مهدی(عج) اختصاص یافته است؛ اما مفسران اهل سنت؛ ضمن عدم توجه به روایات اهل بیت(ع) این تنزیل و تفسیر را برای آیه پذیرفته؛ اما به تاویل یا مصداق اتم آیه (یعنی ائمه طاهرین) اشاره ای نکرده اند.

    کلیدواژگان: وراثت، زمین، مستضعفان، امام مهدی(ع)، فریقین
  • مجید ابوالقاسم زاده صفحه 35
    «معرفت شناسی مهدویت» نوعی معرفت شناسی مقید یا مضاف است که با نگاهی عقلی به تحلیل معرفت های حاصل از مهدویت پرداخته و به سوالاتی از این قبیل پاسخ می دهد: آیا معرفت یقینی به گزاره های مهدوی امکان دارد؟ راه ها و منابع معرفت به گزاره های مهدوی کدامند؟ آیا گزاره های مهدوی اساسا صدق و کذب پذیرند یا نه؟ در صورت صادق بودن، صدق آن ها به چه معناست و چگونه می توان صدق شان را اثبات کرد؟ نگارنده بر این باور است که با قوای ادراکی حس، عقل و قلب؛ علم حصولی و حضوری می توان به مسائل مهدویت معرفت یقینی پیدا کرد. معرفت یقینی یا باید بدیهی و در قالب اولیات و وجدانیات باشد و یا از راه برهان حاصل گردد. با توجه به نظریه مبناگروی، اگر برخی گزاره های مهدوی از سنخ قضایای حقیقتا بدیهی؛ یعنی اولیات و وجدانیات باشند، خود موجهند و به توجیه و اقامه دلیل نیازی ندارند؛ چرا که صدق آن ها ذاتی شان است. در غیر این صورت، توجیه گزاره های مهدوی بر اساس برهان و استدلال صورت می گیرد. حق آن است که در گزاره های مهدوی، وجدانیات که حقیقتا بدیهی اند و نیز محسوسات و متواترات که قریب بدیهی اند؛ وجود دارد.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، معرفت شناسی مهدویت، امکان معرفت مهدوی، منابع معرفت مهدوی، گزاره مهدوی صادق، گزاره مهدوی موجه
  • مهدی یوسفیان صفحه 61
    ضرورت وجود امام و حجت آسمانی در هر زمان، از دیرباز در بیان پیشوایان و اندیشمندان دینی مطرح بوده و بر آن دلایلی اقامه شده است. غیبت و عدم حضور ظاهری امام مهدی و سوالات مربوطه، گویای آن است که وجوب وجود امام معصوم بر کره زمین و آثار مترتب بر وجودشان به تحلیل بیش تری نیاز دارد. از این رو، ما همچنان با این پرسش روبه رو هستیم: وجوب وجود امام معصوم و حجت خدا با بدن عنصری و خاکی بر روی زمین حتی در صورت غیبت ایشان چگونه قابل تبیین بوده و چه آثاری بر آن مترتب است؟ به نظر می رسد دلیل واسطه فیض از مهم ترین دلایل ضرورت وجود امام معصوم در هر زمان باشد، تا در پرتو این حقیقت، وجود امام مهدی حتی در حالت نهان زیستی ضروری باشد. در این نوشتار با تحلیل جایگاه و نقش فاعلی امام در پیدایش موجودات، به جایگاه امام در دوام و بقای موجودات پرداخته و اثر وجودی امام را با عنوان تحقق بخش هدف خلقت، امام هدف غایی خلقت، امام محور خلقت، و امان بودن امام برای مردم بررسی می کند. این مقاله با روش توصیفی – تحلیلی و با تکیه بر آیات نورانی قرآن در صدد تبیین این واقعیت است.
    کلیدواژگان: امام مهدی، غیبت، فایده امام، واسطه فیض، ضرورت مستمر وجود امام
  • علی راد، مریم نساج صفحه 81
    علامه مجلسی در «تاریخ الحجه» که بخشی از کتاب بحارالانوار است، به گزینش و گزارش روایات مهدویت پرداخته است. مسئله اصلی این پژوهه، روش شناسی روایی و گونه شناسی مصادر علامه مجلسی(ره) در این بخش است. نتایج بررسی و ارزیابی «تاریخ الحجه» نشان داد که علامه در روش شناسی خود از فهم متن و فهم مقصود بهره جسته و ژرف اندیشانه به چینش و تحلیل روایات مهدویت پرداخته است. ایشان پس از احراز صحت متن از طریق توجه به اختلاف نسخه ها، تصحیف و توجه به تقطیع، به دنبال فهم متن به واسطه بررسی غریب الحدیث ها و توجه به بلاغت و خانواده حدیث است و از طریق گردآوردن قرینه هایی چون آیات قرآن کریم، عقل باوری، تاریخی-نگری به دنبال کشف مراد جدی و مقصود اصلی معصوم می باشد. تنوع، اعتبار و اصالت سه ویژگی مصادر مجلسی در«تاریخ الحجه» به شمار می آید.
    کلیدواژگان: تاریخ روایی مهدویت، مصادر مهدویت، روایات مهدویت، اعتبارسنجی مهدویت، علامه مجلسی
  • محمد شهبازیان، نصرت الله آیتی صفحه 113
    تغییر سبک زندگی طبقه ای خاص در جامعه ایران که به ویژه از طرف طبقه روشنفکر و به اصلاح فرنگ رفته در کشور ملموس بود و فشارهای اقتصادی و سیاسی، به ویژه واقعه ای نو با نام مشروطه موجب سردرگمی تعدادی از متدینین گردید و گمان به نهایت رسیدن ظلم و جور وعده داده شده قبل از ظهور را داشتند. از این رو، یکی از دوره های پرکتاب در زمینه مهدویت، دوره قاجاریه محسوب می گردد و نویسندگانی مانند علی اصغر بروجردی، سید اسماعیل نوری، شیخ ابوالحسن مرندی و گورتانی از جمله وعاظی بودند که در این زمینه تالیفاتی به جا گذاشته اند؛ اما عدم دقت علمی، تحلیل های اشتباه و استفاده از روایت هایی بدون سند، میراثی مذموم از برخی کتاب ها به یادگار نهاده که در دوره معاصر نیز برخی از سخنرانان و نویسندگان به آن ها استناد می کنند. در این مقاله به بررسی یکی از این مولفین به نام شیخ ابوالحسن مرندی و کتاب او با عنوان مظهر الانوار، جرائد سبعه و مستطرفات آن که منبعی است برای افراد ذکر شده پرداخته ایم. نتایج این تلاش گویای این است که این فرد روایت هایی جعلی، بدون سند و تحلیل های منطبق با خواسته های سیاسی خود را به نام نشانه های ظهور گسترش داده است.
    کلیدواژگان: مظهرالانوار، جرائد سبعه، ابوالحسن مرندی، نشانه های ظهور، نقد
  • سید محمد مهدی رضایی موسوی، عزالدین رضانژاد صفحه 141
    «میرزا غلام احمد قادیانی»، یکی از مدعیان مهدویت در بین اهل سنت شناخته می شود که در آغاز قرن بیستم میلادی در کشور هندوستان ظاهر شد و پس از او، پیروانش دامنه فعالیت های این فرقه را به پاکستان و برخی از کشورهای اروپایی و آفریقایی گسترش دادند.
    غلام احمد، احادیثی را که درباره امام مهدی وارد شده و ایشان را از اولاد حضرت فاطمه معرفی می کند؛ ضعیف دانسته و با توجه به حدیثی که در بعضی از کتاب های اهل تسنن نقل شده و بیش تر علمای اهل سنت آن را نامعتبر دانسته اند؛ بر این عقیده است که مهدی همان عیسی است و در ادامه با این ادعا که روح حضرت عیسی(ع) در او تجلی یافته، خود را «مهدی موعود» معرفی می کند.
    قادیانی در این موضوع، ادله و نشانه هایی کلی، از قبیل الهام، پیشگویی و مباهله را مطرح کرده است؛ ما در این نوشتار، به نقد و بررسی ادله نقلی وی که در باب علائم ظهور و یگانگی عیسی و مهدی(عج)، مطرح کرده است، خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: مهدی موعود، مسیح موعود، خسوف و کسوف، قادیانیه، ظهور دجال، غلام احمد
|
  • Zahra Paydar, Hamed Dezhabad Page 7

    In the Quran and Infallibles’ Hadith, there are verses that speak about the future of earth and its true heirs and a government with justice. Among these verses is the verse 5 of surat Al-Qasas which talks about the leadership of poor and their inheritance. In the narrations’ and interpretations’ resources of the two sects in relation to this verse, there are narrations based on which different examples are introduced to inherit the earth. In the view of all Shia commentators, the revelation and interpretation of this verse is Israel and according to the contents of verses and the Shia sayings which are in coordination with the outward aspect of the holy verses, the interpretation or the true inheritors of the earth are the Imams and Imam Mahdi (A.S) and his companions and the promise of the inheritance of the earth is dedicated to the era of Imam Mahdi (A.S). But Sunni scholars have accepted the revelation and interpretation of this verse to be the Israel, ignoring the narrations by the Household, and have not mentioned the true revelation or example of the verse (i.e the Household).

    Keywords: inheritance, earth, the oppressed, Imam Mahdi (A.S), the two sects
  • Majid Abolghasemzadeh Page 35
    “Epistemology of Mahdism” is a conditional or doubling epistemology which analyzes the knowledge resulted from Mahdism with a logical perspective and answers the questions like: Is it possible to have certain knowledge of the terms of Mahdism? What are the ways and sources of knowledge of the terms of Mahdism? Are Messianic terms capable of being true or false? In the terms of being true, what does their truth mean and how we can prove them to be true? The writer believes with the cognitive faculties of sense, reason, heart, acquired and intuitive knowledge, one can achieve the certain knowledge of Messianic issues. The certain knowledge should be acquired either through the evidence in the form of apriority and matters of conscience or via the definite proof. According to the theory of foundationalism, if some of Messianic terms are of the types of actually granted issues, i.e apriority and matters of conscience, they are authorized and do not need to be justified, because their truth is in their essence. Otherwise, Messianic terms are justified based on reasons and arguments. It is undoubtedly true in the terms of Messianism, there are matters of conscience which are actually granted and physical phenomena and transmitted data which are proximately granted.
    Keywords: epistemology, Messianic epistemology, the possibility of Messianic wisdom, the sources of Messianic wisdom, the true Messianic terms, the justifiable Messianic terms
  • Mehdi Yousefiyan Page 61
    The need for the presence of Imam and a holy authority at any time has long been raised in the expressions of religious leaders and scholars and reasons have been presented for it. The Occultation and the physical absence of Imam Mahdi (A.S) and its related questions show the necessity of an infallible Imam’s presence on the earth and the resulting effects of his existence need more analysis. Hence, we are still facing this question: how the necessity of the existence of an infallible Imam and a proof of God with a physical body on the earth even in his absence is explained and what its resulting effects are. It seems the reason of being the mediator of (God’s) grace (on people) is the main reason of the infallible Imam’s presence at any time, so in the light of this fact, the existence of Imam Mahdi even in the hidden existence is necessary. In the present paper, by analyzing the position and the subjective role of Imam in the development of creatures, we investigate the position of Imam in the sustainability and survival of creatures and the effect of his existence as the realization of the purpose of creation, and Imam being as the ultimate purpose and the axis of creation, and being a shelter for people. The present paper aims to explain this reality with an emphasis on the luminous verses of Quran with a descriptive-analytic approach.
    Keywords: Imam Mahdi (A.S), absence, Imam's benefits, the mediator of (Gods) grace, the continuing necessity of Imam's presence
  • Ali Rad, Maryam Nassaj Page 81
    Allāmah Majlesie, in “Tāriekh Al-Hojjah”, which is a part of the book “Bahār Al-Anwar” has selected and reported the Messianic narrations. The main subject of this paper is Allāmah Majlesie’s the methodology of narrating and typology of sources in this section. The results of investigating and evaluating the book of “Tāriekh Al-Hojjah” show that Allāmah in his own methodology has used understanding the context and its purpose and insightfully and deeply arranged and analyzed the Messianic narrations. After the verification of the authority of the text by attending to the differences in versions, format and considering the segmentation, he is after the study of the text by investigating strange narrations and paying attention to rhetoric and narrations’ category and by collecting the context evidences like the holy Quran’s verses, rationalism, and historical review, he is after discovering the real intention and purpose of the Infallible. Diversity, credibility, and authenticity of the sources are the three characteristics of the sources of Majlesie in “Tāriekh Al-Hojjah”.
    Keywords: the history of Messianic narrating, Messianic sources, Messianic narrations, Messianic validity assessment, Allamah Majlesie
  • Muhammad Shahbaziyan, Nosrato., Allah Ayatie Page 113
    The change in the lifestyle of a specific class of Iran’s society which was tangible on the side of the intelligentsia who has gone abroad and the political and economic pressures, especially the new event called “constitutional revolution” confused some of the pious of the time and made them think the promised oppression would reach its utmost before the Appearance. Thus, one of the periods loaded with the written books in the field of Messianism is considered to be the Qajar period and Ali Asghar Boroujerdie, Seyyed Esmāeel Nourie, Sheikh Abolhasan Marandie, and Gourtānie were among the preachers who have written book in this regard. But the lack of scientific rigor, wrong analysis and the use of unauthorized narrations have left a despicable reminder of some books which are still referred to in the recent period by some speakers and writers. In this paper, we investigate one of such writers named Abolhasan Marandie and three of his writings: “Mazhar Al-Anwar”, “Jarā’ed As-Sab’ā”, and “Mostarefāt” which are all a resource for today’s writers and speakers. The results show that this person has spread the apocryphal and unauthorized narrations, with the analysis in accordance with his own political demands as the signs of the Appearance.
    Keywords: Mazhar Al Anwar, Jarā'ed As, Sab'ā Abolhasan Marandie, the signs of Appearance, review
  • Seyyed Muhammad Mahdi Rezaie Mousavi, Ezzo, Deen Rezanezhad Page 141
    “Mirza Gholām Ahmad Qᾱdyᾱnie” is considered as one of the claimants in the field of prophecy and Messianism among the Sunnis who appeared in India at the beginning of twentieth century and after him, his followers have spread this sect’s activities to Pakistan, and some of European and African countries. Gholām Ahmad believes the narrations about Imam Mahdi (A.S) considering him as the descendant of the Honorable Lady Fatemah are weak and with accordance to a narration which is mentioned in some of Sunni’s books which itself is not authorized by Sunni’s scholars believes that Mahdi is the very Jesus Christ and further, he introduces himself as the “Promised Mahdi” claiming that the Jesus Christ’s soul has been revealed in him. In this regard, Qᾱdyᾱnie presents some general reasons and signs such as inspiration, prophecy and cursing. In this paper, we review and investigate his transmitted reasons in relation to the signs of appearance and the uniqueness of Jesus and Mahdi (A.S).
    Keywords: the promised Mahdi, the promised Messiah, eclipse of the sun, of the moon, Qadyanyah, the emergence of the Antichrist, Gholām Ahmad