فهرست مطالب

انتظار موعود - سال پانزدهم شماره 49 (تابستان 1394)

فصلنامه انتظار موعود
سال پانزدهم شماره 49 (تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/02/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد علی اردستانی صفحه 7
    یکی از بنیادی ترین باورهای مذهب امامیه، اعتقاد به بازگشت ارواح نورانی ائمه هدا به بدن های طبیعی آنان در فضای دنیا و پیش از رستاخیز است که از آن به «رجعت» تعبیر می شود. حقیقت رجعت در ساحت های عقلی و نقلی توسط عالمان تبیین شده و به اثبات رسیده است. از مجموع دلایل عقلی و نقلی فراوان، نه تنها امکان رجعت فهمیده شده، بلکه به وقوع آن یقین حاصل می شود. باید دانست به تصریح برخی از عالمان، یکی از باورهای امامیه بازگرداندن روح گروهی از شیعیان و گروهی از دشمنان حضرت مهدی بعد از مفارقت از بدن است؛ اما مقصود از رجعت در این نوشتار، خصوص بازگشت ارواح نورانی ائمه هدی است که نمایندگان ختمیه الاهیه اند؛ زیرا وصایت ائمه هدی ختمیه است؛ همان طور که نبوت پیامبر اسلام ختمیه است. مسئله رجعت در ساحت عقلی تحلیل و اثبات شده است و نتیجه آن تنها امکان وقوع رجعت نیست، بلکه ضرورت وقوع رجعت است.
    کلیدواژگان: بازگشت، رجعت، نفوس، ارواح، روح اعظم، روح جزئی، امامیه
  • جواد جعفری، روح الله دریکوندی صفحه 25
    «عصر ظهور»، دوران تبلور استعداد های انسانی است؛ دورانی که حقیقت انسان، فرصت نمایان شدن خواهد یافت. منابع روایی شیعه خبر از رویدادی شگرف در عصر ظهور داده است که این رویداد می تواند منشا و بنای درخشش استعداد انسان باشد. تمرکز و تکامل عقول، اتفاقی مهم در عصر ظهور خواهد بود. چگونگی این پدیده خود موضوع پژوهشی مستقل است که نگارنده در مقاله ای دیگر بدان پرداخته است.
    مساله مهمی که اینک در پی پاسخ دادن بدان هستیم، روشن کردن حوزه های تاثیر پذیر از تکامل عقول است. به بیانی دیگر: زمانی که عقول کامل شد، آثار این تکامل در چه ابعادی خود را نشان خواهد داد.
    بر اساس این تحقیق، در حوزه معرفتی، مردمان به معارفی همچون خودشناسی، خداشناسی و دین شناسی نایل می شوند. در بعد ارزشی و اخلاقی به ارزش هایی نظیر عبادت، عدالت و پرهیز از گناه آراسته می گردند. رهاورد تکامل عقل ابزاری نیز به تحولی عظیم در حوزه هایی مانند اقتصاد، مدیریت، سیاست، امنیت و بهره گیری از طبیعت خواهد انجامید.
    کلیدواژگان: آثار تکامل عقول، مهدویت، عصر ظهور، امام مهدی
  • حسین الهی نژاد صفحه 51
    در زمینه وجود ادیان در عصر ظهور و حکومت جهانی امام مهدی(واژگان کلیدی: امام مهدی(ع)، عصر ظهور، حکومت جهانی، دین مسیحیت، دین یهودیت.) سه نظریه مطرح است: 1. نظریه اثباتی 2. نظریه سلبی؛ 3. نظریه تلفیقی. در نظریه اثباتی وجود اهل کتاب در این دوران و در نظریه سلبی نفی اهل کتاب ثابت می شود و در نظریه تلفیقی وجود اهل کتاب در عصر ظهور و نفی آن ها در حکومت جهانی مطرح می شود. در این نوشتار، در میان دیدگاه سه گانه مذکور، تنها به دیدگاه اثباتی توجه شده و ثمره آن که تنوع ادیان و وجود دین مسیحیت و یهودیت در عصر ظهور و حکومت جهانی است؛ مستدل می شود. صاحبان این نظریه برای اثبات مدعای خویش به دلایل مختلف عقلی و نقلی تمسک جسته اند؛ مثلا تمسک به آیات قرآنی که با رویکردی عام و خاص به توجیه مسئله پرداخته است. محتوای آیات عام آزادی و اختیار انسان و نفی کننده جبر و قسر آن در امور اعتقادی است و آیات خاص صریحا به وجود ادیان مسیحیت و یهودیت و پیروان آن ها تا روز قیامت تاکید می کنند. نیز از جمله دلایل ارائه شده در این خصوص، دلایل عقلی، نظیر اصل «آزادگی انسان» و اصل «تکلیف محوری» در دنیا است که این دو اصل تا ابد بشر را همراهی می کنند. دلیل دیگر ایده همسانی سیره رسول گرامی اسلام(ص) و سیره امام مهدی(ع) است که اقتضای این همسانی، تسالم رفتاری امام مهدی (ع) با اهل کتاب بوده و این تسالم رفتاری پذیرش مسیحیان و یهودیان را در حکومت جهانی امام مهدی به عنوان اقلیت های دینی اقتضا می کند.
    کلیدواژگان: امام مهدی(ع)، عصر ظهور، حکومت جهانی، دین مسیحیت، دین یهودیت
  • ابوالقاسم جعفری صفحه 77
    نوشتار حاضر بر آن است که نشان دهد سنت انتظار موعود منجی در کیش زردشت وجود داشته و در متون این دین به آمدن سه منجی موعود خبر داده شده است. همچنین می توان این سه موعود را به ترتیب، با حضرت عیسی(ع) حضرت محمد (ص) و منجی موعود آخرالزمان در تمام ادیان الاهی مطابق دانست. در مورد دو موعود نخست، در تواریخ مسلمین از خود زردشت نقل و تصریح وجود دارد؛ اما در مورد منجی سوم، لفظ «استدریکا» به معنای «مرد عالم» آمده است که عالمان مسلمان در کتاب های تحقیقی که در مورد سوشیانت ها در آیین زردشت نوشته شده است، به تعیین مصداق آن ها در تاریخ این دین نپرداخته اند. که این، می تواند یا ناشی از کم توجهی تاریخ نگاران مسلمان در این زمینه باشد؛ یا این که مفهوم موعود آینده را نوعی اسطوره بدون مصداق تلقی کرده اند. بر اساس نوشتار حاضر اندیشه موعود منجی در زمان زردشت اندیشه ای شناخته شده بوده است و زردشت با توجه به شناخت مردم از مفهوم منجی، آمدن سه تن از آن ها را تایید کرده که طبق برخی متون تاریخی پس از اسلام، نخستین سوشیانت بر حضرت عیسی (ع) منطبق است؛ دومین سوشیانت بر پیامبر اسلام (ص) و سومین سوشیانت، بر امام عصر (ع) انطباق دارد. به این ترتیب، نتیجه چنین است که در آیین زردشت همانند سایر ادیان الاهی، فقط آمدن یک منجی موعود مد نظر است.
    کلیدواژگان: سوشیانت، هوشیدر، هوشیدرماه، منجی موعود
  • عزالدین رضانژاد، محمدعلی فلاح علی آباد صفحه 101
    گنجینه روایی شیعه، آکنده از روایاتی است که تصویرگر جریانات آخرالزمانی است. این روایات که از آن به روایات پیشگویی ظهور یاد می شود، مورد توجه فرقه ها و گروه های انحرافی بوده است. این گروه ها ضمن سعی در تطبیق روایات بر مدعای خویش از جایگاه روایات در منظومه فکری مسلمانان در جذب توده های مردم و اقناع فرقه ای از روایات نهایت بهره را برده اند. «روایت مفضل بن عمر» از جمله روایاتی است که برای بشارت ظهور علی محمد باب به عنوان موعود دین اسلام و خاتمه بخش این دین معرفی شده است. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی این ادعا را بررسی کرده است. با بررسی محتوایی و سندی این روایت و ضعف آشکار آن و عدم شایستگی در اثبات امر امامت و بررسی نقل های متعدد آن، بطلان ادعای بهائیت، مبتنی بر این روایت روشن گردیده و برخی از شاخصه ها و ترفندهای بهائیت در تمسک به این روایت از جمله تحریف واقعیات، عوام فریبی و بهره گیری از نصوص متشابه مبرهن می شود.
    کلیدواژگان: پیشگویی، توقیت، زمان ظهور، سنه الستین، حسین بن حمدان خصیبی، الهدایه الکبری
  • محمد علی پرهیزگار صفحه 129
    «علی محمد شیرازی» از جمله مدعیانی بابیت و مهدویت است که از نسخ شریعت اسلام، آوردن کتاب جدید و الوهیت خود سخن می گوید و چنین می نماید که آیینش بدیع و تازه است؛ لیکن بر اساس شواهد موجود، در بسیاری از ادعاهایش از جریان های «حروفیه» و «نقطویه» الگو گرفته است.
    این نوشتار با بررسی ادعاهای مهدویت، نسخ اسلام، کتاب آوری و الوهیت سران بابیت؛ به پیشینه شناسی این دعاوی پرداخته و برای مخاطب روشن می سازد که این گونه ادعاها در آثار سران جریان های حروفیه و نقطویه سابقه دارد و در حقیقت ادعای به ظاهر تازه سران بابیت، بازگوی سخنان کهنه این دو جریان است که این دو جریان، قرن ها پیش از بابیان می زیستند.
    کلیدواژگان: بابیت، مهدویت، نسخ اسلام، الوهیت، حروفیه، نقطویه، علی محمد شیرازی
|
  • Muhammad Ali Ardestani Page 7
    One of the most fundamental religious beliefs of Shia is the belief in the return of the luminous spirits of the Imams of the Guidance to their natural bodies in the world and before the resurrection, which is interpreted as the “Return”. The reality of the Return has been explained and proven by the scholars in the intellectual and narrative areas. Of the many intellectual and narrative reasons not only is the possibility of the Return understood, but also we are ensured about its occurrence. It should be known that based on the assertion of some scholars, one of the Shia beliefs is the coming back of the souls of a group of the Shi’tes and a group of Imam Mahdi’s enemies after their separation from the body, but our purpose of “Return” in this paper is regarding the return of the souls of the Imamate of the Guidance who are the Divine ending representatives; because they have the executorship ending; as it is the same for the Prophet of Islam. The issue of the Return is analyzed and proved in the rational area and its result is not just the possibility of Return’s occurrence, rather it is the necessity of its occurrence.
    Keywords: coming back, Return, spirits, souls, the Supreme Soul, partial spirit, Imamate
  • Javad Jafari, Rouh Allah Darikotadie Page 25
    The “appearance era” is the era of crystallization of human talents; when the reality of humans will find an opportunity to appear. Shia tradition sources have spoken about an exceptional event in the appearance era which can be the origin and the foundation of human talent shining. The focus and the development of intellect will be an important event in the appearance era. The how of this phenomenon is itself the subject of an independent research which has been investigated by the writer in another article. The important question which we seek to answer now is to clarify the affected areas by the development of the intellect. In other words, when the intellect is completed, in what dimensions the effects of this evolution will show itself.
    According to this research, in the field of gnostic knowledge, people achieve the knowledge like self-examination, theism, and theology. In the moral and value aspects, people are adorned with the values such as worship, justice, and avoidance of sin. The result of the development of instrumental rationality is a great change in the areas such as economics, management, politics, security, and taking advantage of the nature.
    Keywords: the effects of intellect development, Mahdism, the appearance era, Imam Mahdi
  • Hussayn Elahi Nezhad Page 51
    There are three theories in relation to the presence of the religions at the appearance era and the time of Imam Mahdi’s global governance: 1. Proof theory, 2. Negation theory, 3. Consolidated theory. In the proof theory, the existence of the people of the Scripture is proved and in the negation theory, their non-existence is proved. And in the consolidated theory, the existence of the people of the Scripture at the time of appearance and their non-existence at the time of the global governance is discussed. In this article, among the three mentioned theories, only the proof theory is considered and its result which is the diversity of religions and the existence of Christianity and Judaism at the time of appearance and global governance is proved. The owners of this theory have resorted to several rational and narrative reasons to prove their claim, such as resorting to Qur’anic verses which justify the issue under discussion with a general and specific approach. The content of the general verses verifies the freedom and free will for the human and rejects the compulsion and obstruction in the matters of belief. And the certain verses explicitly emphasize the existence of Christianity and Judaism and their followers until the Day of Resurrection. Moreover, among the presented reasons in this regard, there are the rational reasons such as “human freedom” and the principle of “task-centering” in this world, the two principles which accompany the human for good. The other reason is the idea of consistency of the Prophet’s biography with Imam Mahdi’s biography and the necessity of this consistency is Imam Mahdi’s perfect behavior with the people of Scripture, and this perfect behavior demands for the acceptance of the Christians and Jews as the religious minorities in the Global Governance of Imam Mahdi.
    Keywords: Imam Mahdi (PBUH). The appearance era, global governance, Christianity, Judaism
  • Abolghasem Jafarie Page 77
    The current research tries to show that the tradition of waiting for the Promised Savior has existed in the Zoroastrian religion and the religion’s texts have spoken about three Saviors. Also, we can match up the three Promised Saviors respectively to the Jesus Christ, the Prophet Muhammad (PBUH), and the Apocalypse Savior in all Divine religions. In the case of the first two Promised Saviors, there are quotes and assertions from the Zoroaster himself in the Muslim history; but about the third Savior, the term “Astadriekā” meaning “the scholarly man” has been used which the Muslim scholars have not engaged in determining its examples in the history of this religion in the investigative books written about Saoshyants in Zoroastrian religion and it can be either due to the inattention of the Muslim historians; or they have considered the concept of the future Promised as a myth without any instance. According to this paper, the idea of the Promised Savior was a well-known thought at the time of Zoroaster and according to the people’s knowledge of the concept of savior, Zoroaster has confirmed the appearance of three of them that based on some historical texts (written) after the (advent of) Islam, the first Saoshyant matches Jesus Christ. The second one matches the Prophet Muhammad (PBUH) and the third one is compared to the Imam of the Time. As such, the result is in the Zoroastrian religion like other divine religions only one Promised Savior is considered to appear.
    Keywords: Saoshyant, Hushedar, Hushedarmah, the Promised Savior
  • Ezzodeen Rezanezhad, Muhammad Ali Fallah Ali Abadie Page 101
    The treasure house of Shia traditions is replete with traditions which depict the apocalyptic events. These narrations, which are referred to as the appearance-foretelling traditions, have been noticed by the deviant sects and groups. These groups have taken full advantage of these traditions by trying to adapt the traditions on their claims from the position of the traditions in the intellectual framework of Muslims in attracting the masses and convincing the sects. The tradition of “Mufaddal ibn ‘Umar” is among the traditions used in annunciating the appearance of Ali Muhammad Bāb as the promised Messiah in Islam and the concluding part of this religion. This article has examined this claim with a descriptive-analytic method. By examining the content and the document of this tradition and its obvious weakness in proving the Imamate and examination of its numerous quotes, the invalidity of Bahā’ie claim based on this tradition becomes clear.
    Keywords: foretelling, timing, the time of appearance, sixty years, Husayn ibn Hamdan Khasibie, Al, Hedayat al Kobra
  • Muhammad Ali Parheezgar Page 129
    “Ali Muhammad Shirāzi” is one of the claimants of Bābism and Mahdism who speaks about the abolition of Islam, revelation of a new book, and his own divinity and demonstrates as such that his religion is novel and new; however, based on the available evidences, he has taken the adherents of “Hurufism” and “Nugtavi” as a model in many of his claims. This article by reviewing the Messianic claims, the abolition of Islam, book revelation and the divinity of Bābi leaders, we review the history of such claims and make this clear to the audience that such claims have been recorded in the works of Hurufism and Nuqtavi leaders and in fact, the seemingly new claim of Bābi leaders is the retelling of the old words of these two adherents while these two currents have existed centuries before the Bābies.
    Keywords: Babism, Madism, abolition of Islam, divinity, Hurufism, Nuqtavi, Ali Muhammad Shirazi