فهرست مطالب

فصلنامه حقوق اسلامی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 58، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یدالله دادگر، عبدالرضا علی زاده *، محمود زمانی صفحات 7-39
    عنصر اصلی ارزش مبادله ای در یک قرارداد، مطلوبیت است؛ معیار سنجش این ارزش، احساس رضایت نسبت به یک موقعیت ناشی از تحقق ترجیحات برپایه توازن ناشی از اجرای تعهدات خود و طرف مقابل است. تعادل عوضین در ارزش، تملیک به تملیک و تسلیم به تسلیم و تعادل حقوق و تعهدات طرفین در عقد معاوضی برپایه مطلوبیت، عدالت معاوضی را موجب می شود. قرارداد واجد وصف اخلاقی، دو آرمان «خودآئینی» یعنی تبلور اراده آزادانه و آگاهانه و «رفتار متقابل» به مفهوم بهره مندی از نفع متقابل را محقق می سازد. سنجش عدالت معاوضی برمبنای مطلوبیت، با معیار شخصی و توجه به هویت فرد به دلیل هماهنگی و رابطه بیناذهنی او با عمل ارتکابی و انتخاب عقلایی او مناسب تر است. تعدیل قرارداد، موافق تحقق ترجیحات قراردادی، ابزاری برای استقرار عدالت معاوضی مخدوش محسوب می شود. شرط توسل به نقض کارآمد قرارداد با معیارکارائی پارتو یا کالدر- هیکس، برقراری عدالت معاوضی با تامین نظر متعهدله درخصوص مطلوبیت حاصل از نقض تعهد می باشد.
    کلیدواژگان: عدالت معاوضی، مطلوبیت گرایی، کارآیی و رفاه، قرارداد، نقض کارآمد
  • محمد صالحی مازندرانی *، ایمان صالح صفحات 41-69
    در زمان انعقاد قرارداد، ابراز اراده انشائی، معمولا از طریق الفاظی صورت می پذیرد که از سوی قانونگذار وضع شده است لیکن ممکن است طرفین، الفاظی را ضمن عقد برگزینند که با مقتضای عقد ظاهری، منافات داشته باشد. با این حال گاهی ارکان عقد صحیح دیگری در عقد باطل موجود می باشد که می تواند مورد شناسایی قرار گیرد. بر این اساس کشورهای عربی تحت شرایطی نهاد تحول عقد را با پیروی از حقوق آلمان پذیرفته اند. چالش اصلی این نظریه اینست که چگونه می توان با الفاظی که برای انعقاد عقد مشخصی وضع شده است، عقد دیگری را اراده نمود؟ این نظریه مبتنی بر اصل صحت عقد، لزوم توجه به معنای عقد و مقاصد طرفین و حمایت از نظریه اعتماد، قرار گرفته است. در واقع برای انعقاد عقد، توجه به قصد واقعی طرفین ملاک می باشد و الفاظ می بایست مطابق با آن تفسیر شود تا عقد دوم را بتوان صحیح تلقی کرد و به عنوان جانشین عقد ظاهری، توصیف نمود.
  • سید محمد مهدی غمامی صفحات 71-92
    از دستاوردهای نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران این بود که در متن قانون اساسی به حقوق ملت و احیای آن با الفاظ و عبارات صریح اشاره شده است. به طور دقیق، قو‎ه قضاییه به عنوان یکی از وظایف کلیدی‎اش، پشتیبانی از حقوق فردی و احیای حقوق عامه را بر عهده دارد؛ به ‎این ‎ترتیب که هر دستگاهی که در انجام وظایف خود در قبال شهروندان کوتاهی کند و موجبات نقض و یا کاستی در تامین و استیفای حقوق ایشان را فراهم آورد، نظارت قضایی باید در راستای احیای حقوق فوت‎شده یا حقوقی که نسبت به آنها اقدام کافی، موثر و بموقع صورت نگرفته اعمال شود و با ابزارهای قضایی، موجبات جبران و حمایت را فراهم کند. به تبع این نظارت قضایی برای مردم احساس عدالت و اعتماد به دستگاه قضا نیز فراهم می گردد؛ مطالبه ای که رهبری نیز مکررا از قوه قضاییه داشته است و به نظر می رسد که مطالبه تغییر جدی در نظام هنجارها و ساختارهای احیای حقوق شهروندی، از الزامات این احیاگری و تحول است. بنابراین در این مقاله پرسش اصلی این است که «چه الگوی هنجاری– ساختاری‎ای از قوه قضاییه می تواند موجبات احیای حقوق ملت (عامه) را در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران فراهم کند؟». برای پاسخ به این پرسش، ضمن تحلیل تجربه هنجارگذاری های حوزه حقوق حقوق ملت و عامه، به بررسی کارآمدی ساختارهای موجود در این زمینه و لزوم تحول در آنها در خلال مطالعات اسنادی و میدانی می پردازیم.
    کلیدواژگان: حقوق عامه، حقوق ملت، قوه قضاییه، آزادی های مشروع، سازمان های مردم نهاد
  • احمد حاجی ده آبادی *، محمود حبیبی تبار صفحات 93-118
    قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در ماده 143 با وضع یک قاعده، جرایم ارتکابی نمایندگان شخص حقوقی، در صورتی که به نام یا در راستای منافع این اشخاص باشند را به آن ها منتسب دانسته و برای آن ها مسئولیت کیفری قائل شده است. همچنین تبصره ماده 14 همین قانون محکومیت شخص حقوقی به پرداخت دیه و خسارت را در صورت وجود رابطه علیت بین رفتار آن ها و خسارت وارد آمده پذیرفته است. اما اینکه آیا جرایم حدی ارتکابی توسط نمایندگان شخص حقوقی را می توان به شخص حقوقی منتسب دانست یا خیر، بزرگ ترین چالش این ماده در بحث قابلیت انتساب جرم به اشخاص حقوقی است. اطلاق ماده 143 از یک سو و ماهیت و ویژگی های خاص جرایم حدی از سوی دیگر باعث ایجاد اختلاف میان حقوقدانان گردیده است. برخی انتساب جرایم حدی به اشخاص حقوقی را مطلقا غیرقابل قبول دانسته اند و برخی دیگر با عنایت به اطلاق ماده مذکور انتساب این جرایم به اشخاص حقوقی را پذیرفته اند. یافته های این تحقیق نشان می دهد که باید جرایم حدی را به دو دسته جرایم حدی قائم به شخص و جرایم حدی ای که قائم به شخص نیستند تقسیم نمود. جرایم دسته اول قابل انتساب به شخص حقوقی نیستند در حالی که امکان انتساب جرایم دسته دوم به شخص حقوقی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اشخاص حقوقی، جرایم حدی، قابلیت انتساب، نماینده شخص حقوقی
  • سید علی محمد یثربی *، سینا رازقیان صفحات 119-144
    حقوق شهروندی در مسائلی مانند صیانت از منابع طبیعی ، حفظ محیط زیست، حفظ امنیت ، رعایت حقوق مالکیت ، حق اشتغال و حداکثر استفاده از ظرفیت داخلی و مواردی دیگر با حقوق نفت و گاز ارتباط داشته و به نحوی از انحاء در قوانین و قراردادهای مرتبط با قراردادهای نفت و گاز مورد توجه قرار گرفته است. حقوق نفت و گاز از حقوق شهروندی بیگانه نیست و در ذیل آن قرار می گیرد. در این تحقیق با پرداختن به این موضوعات مرتبط ، ترابط اینها با هم نمایان گشته به طوری که هم موجب آگاهی آحاد جامعه و هم زمینه برنامه ریزی مناسب با این حقوق توسط اولیاء امور گشته و هم جایگاه بین المللی نظام ما نسبت به این عناوین مشترک بشری مشخص می شود. به نظر می رسد با پیش کشیدن نظریه ای به نام نظریه مالکیت طولی بر ذخایر نفت و گاز بتوان نسبتی از جانب فراز به فرود میان حقوق بشر و حقوق شهروندی مطرح کرد. مطالعات علوم انسانی و میان رشته ای چهار راه علوم است که ابعاد مختلف بسیاری از موضوعات مبتلا به را در معرض دید محققین و برنامه ریزان و مجریان قرار می دهد.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، حقوق بشر، حقوق نفت و گاز، قراردادهای نفتی
  • محمد حسنی صفحات 145-173
    چکیده: در سیاست جنایی افتراقی واکنش متفاوتی در قبال جرایم و یا مجرمان متفاوت، پیش بینی می شود. مشروعیت این سیاست در منظومه فقهی امامیه نیازمند بازخوانی ادله فقهی می باشد. در سیره و سنت گفتاری و نوشتاری امیر المومنین علی (ع) بویژه عهدنامه مالک اشتر برخوردهای متفاوتی با جرایم خواص و یقه سفیدی در مقایسه با جرایم افراد عادی مشاهده می شود؛ که گویای سیاست جنایی افتراقی در قبال بزهکاران است. با وجود این در بهره گیری از عهدنامه مالک در استنباطات فقهی بی میلی مشاهده می شود و عمده دلیل آن اتصاف نهج البلاغه و عهدنامه به ضعف سند و مرسل نقل شدن کلام امام علی (ع) در این کتاب شریف است. این نوشته با بررسی اعتبار عهدنامه و پاسخ گویی به شبهات متنی، سندی و سلسله رجال واقع در آن به این نتیجه دست می یابد که نامه 53 امام علی(ع) برای تدوین سیاست جنایی اقتراقی از سند متقن و قابل اعتماد در استنباط فقهی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی افتراقی، عهدنامه مالک، یقه سفیدان، یقه سفیدی
  • نوربخش ریاحی صفحات 175-203

    امروزه مسئولیت مدنی برای اشخاص حقیقی و حقوقی حقوق خصوصی پذیرفته شده است ولی مسئولیت مدنی ناشی از اعمال دولت به مفهوم عام ، از مباحث تازه در حقوق عمومی به شمار می رود. بنیادی ترین موضوع در زمینه مسئولیت مدنی دولت ، مبنای مسئولیت مدنی دولت است و این مبنا خود ناشی از نظریات و اندیشه های فلسفی و نیز میزان تکامل و پیشرفت فرهنگ وتمدن حاکم بر یک نظام سیاسی و حقوقی است. از حیث مبانی نظری، بسیاری از نظریات و اندیشه های فلسفی، با تقبل اصل مسئولیت مدنی دولت ، مخالف بوده ویا موضع روشنی ندارند. در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، مسئولیت مدنی دولت به عنوان یک تئوری مطرح نشده است و قاعده کلی لزوم جبران خسارات وجود ندارد. علیهذا بایستیساختار قوانین حقوق کشور بصورت شفاف، مسئولیت مدنی دولت را روشن کند تا شهروندان بتوانند با اتکا به آن قوانین ،حقوق شهروندی خویش را استیفا نمایند.

    کلیدواژگان: مبانی نظری، مصونیت، مسئولیت مدنی، قانونگذاری، تئوری حقوقی
|
  • Yadollah Dadgar, Abdorreza Alizadeh *, Mahmoud Zamani Pages 7-39
    The Utility is main element of the exchange value in a contract. The measure of this value, is satisfaction of a situation arising from the balance resulting from the implementation of their obligations and preferences based on the other party. Balance in value of consideration, ownership to ownership, delivery to delivery and balance of rights and obligations of the parties in the commutative contract based on utility, it would result in commutative justice. The two ideals of " Self- Legislation ", namely the emergence of free and informed will and "Reciprocity" to the benefit of mutual benefit will be realized in moral contract. Measurement of commutative justice based on utility by personal criteria and attention to individual identity is more appropriate, because of his co-ordination and his perceptible relationship with the act of committing himself and his rational choice. Adjusting of contract in line with the fulfillment of contractual preference, is a means to restoration of distorted commutative justice. Efficient breach with efficiency criteria of Pareto or Kaldor- Hicks, depends on establish the commutative justice with the view of the party concerned about the utility of the breach of the obligation.
    Keywords: Commutative justice, Utilitarianism, Efficiency, Welfare, Contract, Efficient breach
  • Mohammad Salehi Mazandarani*, iman saleh Pages 41-69
    At the process of the conclusion of the contract, the declaration of intention is usually made in the status words, but the parties may choose the words in the contract that contradict with the appearance of contract, but the other contract in the contract of void have. In this regard, some Arab countries with the pursuant of Germany legal system accepted the concept of transformation of contract. The main challenge of this theory is how may be intended a contract with words of a specific contract. This theory is based on the principle of the authenticity of the contract, the need to pay attention to the meanings of contract and goals of the parties and to support the theory of reliance. In fact, for the purpose of concluding a contract, the main element is the parties' of actual intention and the words used by them must be interpreted in accordance with it. In this conditions the second contract can regarded as a valid one.
  • Seyed mohammad mahdi ghamamy Pages 71-92
    The achievements of the legal system of the Islamic Republic of Iran were that in the text of the constitution, the rights of the nation and its revival were explicitly mentioned in terms of words and expressions. Specifically, the judiciary as one of its key responsibilities is to support individual rights and restore public rights, so that any device that does not fulfill its obligations to citizens and causes Violations or shortcomings in the provision of their rights, judicial review should be applied to revive the rights of the deceased or rights that they are not sufficiently, effectively and timely to take, and with judicial remedies, compensate and protect Provide. As a consequence of this judicial review, people will feel the sense of justice and trust in the judiciary, which has also been repeatedly referred to by the judiciary, and it seems that demanding a radical change in the system of norms and structures for the revival of citizenship, the requirements of this revival, and Evolution So, in this article, the main question is: "What normative-structural model of the judiciary can lead to reviving the rights of the nation (the public) in the legal system of the Islamic Republic of Iran?" To answer this question, while analyzing the experience of the norms of the field of human rights in the nation and the public, we examine the effectiveness of existing structures in this field and the need for them to evolve during documentary and field studies.
    Keywords: Public rights, rights of the nation, judiciary, legitimate freedoms, NGO
  • Ahmad Hajidehabadi*, Mahmood Habibitabar Pages 93-118
    Based on article 143 of Islamic Punishment Law (2013), if committed crimes by legal persons’ representatives are in name or benefit of such persons, penal responsibility should be considered. Article 14 of law has admired conviction of legal persons to pay blood-money and compensation by causality relationship between behavior and posed damages. However, whether Hadd crimes committed by legal person’s representatives can be designated to such legal person, is the greatest challenge of article on assigning crime to legal persons. Argument by article 143, and the special nature and features of Hadd crimes, has yielded to disputes among jurists. Some believe assigning Hadd crimes to legal persons is absolutely unacceptable while by referring to this article, others have accepted assigning such crimes to natural persons. Research findings indicate that one should divide Hadd crimes to two categories namely those Hadd crimes that are or are not assignable to a person. The first group crimes cannot be assigned to a legal person while it is possible to assign the second group crimes to legal persons.
    Keywords: legal persons, Hadd crimes, assignability, Legal persons representative
  • seyed ali mohammad yasrebi *, sina razeghian Pages 119-144
    Concerning issues such as protection of natural resources and environment, security, observance of intellectual property and citizens' objective property, profession issue, and maximum use of Iran's capacity and other cases, citizenship rights has common ground with oil and gas laws, which in a way is taken into consideration in rules related to oil and gas contracts. This research deals with common issues, whose correlation will get visible in a way that society members get informed and ground will be prepared for planning by authorities and also our government's international stand towards these common human subjects will be specified. The humanities and interdisciplinary studies of the four-discipline of science, which puts the various dimensions of many of the issues in the hands of researchers, planners, and implementers.
    Keywords: citizenship rights, human rights, Oil, Gas Laws, Oil Contracts, Correlation citizenship rights with Oil, Gas Law
  • Mohammad Hassani Pages 145-173
    In differential criminal policy, a different response to crimes or offenders is anticipated. The legitimacy of this policy in the Imāmī jurisprudential system requires recounting the jurisprudential justification. In the written and written tradition of Amir al-Momenin Ali (as), in particular Malek Ashtar's treaty, there are different approaches to the crimes of property and white collar comparing to the crimes of ordinary people, which suggests a different criminal policy towards the perpetrators. However, the use of the Malik's treatise in the jurisprudential deductions of disbelief is observed, and the main reason for this is the fact that the Nahj al-Balagh and the treaties are linked to the weakness of the document and the narration of the words of Imam Ali (AS) in this noble book. This paper examines the credibility of the treaty and the responses to the textual doubts, the Sindhi and the Rijal Dynasty, which finds that the letter 53 of Imam Ali (as) has a solid and reliable legal doctrine in compiling a constitutional criminal law.
    Keywords: differential criminal policy, Malek Treaty, white collar crime
  • noorbakhsk riahy Pages 175-203

    Today, civil liability is accepted for natural and legal persons of private law, but civil responsibility arising from the practice of the state in the general sense is considered as a new topic in public law. The most fundamental issue in the field of civil responsibility is the basis of civil responsibility, based on philosophical ideas and ideas, as well as the extent of the development and progress of culture and the dominance of a political system. In terms of theoretical foundations, many philosophical ideas and ideas have been opposed to the principle of civil responsibility of the state, or they have no clear position. In the legal system of the Islamic Republic of Iran, the civil liability of the state is not raised as a theory, and there is no general rule of necessity for compensation. However, the transparency of the law on the rights of the state must be clear, to clarify the civil liability of the state, so that citizens can enforce their citizenship rights by relying on those laws.

    Keywords: Theoretical Foundations, Immunity, Civil Liability, Legislation, Legal Theory