فهرست مطالب

مطالعات تاریخی - پیاپی 59 (زمستان 1396)

نشریه مطالعات تاریخی
پیاپی 59 (زمستان 1396)

  • بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 8
  • هادی اسماعیلی صفحه 11
    در دوران دودمان پهلوی اقدامات ساختار شکنانه قابل توجهی روی داد که هریک با دخالت مستقیم دولت و دربار صورت می گرفت. مشخصه اصلی این اقدامات ساختارشکنانه را شاید بتوان در باستان گرایی مدرن یافت. در این رهیافت، باستان گرایی و مدرنیته توامان با سرعتی شتاب آلود مسیری را طی می کردند که مقصد آن حذف تدریجی سنت های دینی و بومی و جایگزینی مدلی ناهمخوان با زیست بوم فرهنگی ایرانیان بود. به تعبیر دیگراین خانواده بستری فرهنگی را بسط دادند که سیاست های فرهنگی و سیاسی زاییده این بستر هستند و تمام سیاستگذاری های دوره حکومت پدر و پسر برخاسته از این زمینه است. این مقاله در پی توصیف و تفسیر فرهنگی از سیاست های پهلویان است.
  • حمیدرضا اسماعیلی صفحه 35
    سازمان بهاییت همچون احزاب و سازمان های سیاسی دیگر دارای ارگان رسمی است تا در جهت تبلیغ ایدئولوژی خود و ایجاد وحدت سازمانی از آن بهره ببرد. سازمان بهاییت به این منظور و در ادوار گذشته از نشریات متعددی در سطوح مختلف و با معیارهای متفاوتی از جمله سنی بهره برده است. نمونه این نشریات عبارتند از: آهنگ بدیع که بیشتر مخاطبش تحصیل کردگان هستند، یا ورقا که مخاطب آن کودکان و نوجوانان بهایی هستند. همه این نشریات کاملا رسمی بوده و ذیل سیاست گذاری های مدیریت سازمان در بیت العدل و تحت نظارت آن منتشر می شوند. اما در این میان نشریه اخبار امری بیش از نشریات دیگر اهمیت دارد. این نشریه ارگان رسمی بهاییت است که اخبار و احکام به طور ویژه از طریق آن به همه اعضای سازمان ابلاغ شده و مکتوبات آن کاملا جنبه سند رسمی سازمانی دارند. در این مقاله که نخستین نوشته درباره نشریه اخبار امری است به صورت مختصر از تاریخچه این نشریه و جزییات آن در بازه زمانی حکومت پهلوی سخن گفته شده است. این مقاله به طور کلی مبتنی بر آرشیو این مجله از سال 1327 تا پیش از انقلاب اسلامی و نیز تعدادی از شماره های آن در طول سال های 1305 و 1317 است. در این تحقیق از اسناد ساواک نیز استفاده شده است.
  • محمد عباسپور صفحه 61
    در این مقاله، با روشی تحلیلی- توصیفی و مبتنی بر اسناد و مدارک تاریخی غیر قابل انکار ، موضوع تحمیل یاداشت تفاهم 1971 به ایران از سوی انگلیس درباره جزیره بوموسی و تنب کوچک و بزرگ بررسی شده است. نویسنده براساس اسناد یادشده و در دسترس، به چهارسوال اساسی تاریخی ذیل پاسخ داده است. آیا تهدید منافع بریتانیا توسط رقبای بین المللی در منطقه استراتژیک خلیج فارس، در طراحی سناریوی بریتانیا برای جداسازی تعدادی از جزایر ایرانی خلیج فارس به ویژه جزایر سه گانه تاثیر مستقیم داشته است؟ با عنایت به برخی از اسناد و مستندات غیر قابل انکار انتشاریافته توسط انگلستان و همچنین اسناد قدیمه وزارت امور خارجه ایران، آیا می توان گفت یادداشت تفاهم 1971 م. توسط بریتانیا به ایرانیان تحمیل شده است؟ آیا وزارت امور خارجه ایران از تمامی ظرفیت های اسنادی و دیپلماسی برای صیانت جامع و مانع از منافع ملی مرتبط با جزایر سه گانه استفاده نموده است؟ آیا نیازی به اصلاح اساسی راهبردهای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برای صیانت از حقوق مسلم ایرانیان و منافع ملی مرتبط با جزایر سه گانه، می باشد؟ در پاسخ به پرسش های چهارگانه فوق ابتدا با نگاهی تحلیلی به پاره ای از اسناد و مدارک موجود این فرضیه مطرح گردیده که رقابت های سنگین رقبای اروپایی و روسی برای دستیابی به خلیج فارس و منطقه موجب شده است تا انگلیس تلاش کند برای جداسازی جزایر ایرانی خلیج فارس از جمله جزایر خارک، قشم، هنگام، سیری، لارک، لاوان، فارور، تنب و بوموسی تاکتیکهای متعددی را برای رسیدن به مطامع استعماری خود بکارگیرد که یکی از مهم ترین آنها مطرح کردن ادعای مالکیت این جزایر از سوی شیوخ وابسته به خود در امارات متحده عربی بوده است.
  • سیدعلی مرتضوی امامی زواره صفحه 97
    درمقاله پیش رو، قراردادهای تسلیحاتی و روابط نظامی ایران در دوره حکومت محمدرضا پهلوی با کشورهای آمریکا ، انگلیس ، فرانسه و شوروی بررسی شده است. در این مقاله نویسنده تلاش می کند با اتکا به مدارک و مستندات و شواهد موجود از خرید های تسلیحاتی رژیم شاه ، اهداف و نتایج این قراردادهای یکسویه شاه با آمریکا،انگلیس، فرانسه و شوروی را تحلیل و بررسی کند. زیرا تسلیحات از اساسی ترین محورهای امور دفاعی هرکشوری است. به طوری که تولید، تجهیز، تامین و بهره مندی از سلاح، از جمله مسائل مهم و سنتی مرتبط با قدرت دفاعی ملی شمرده می شود. در این ارتباط نویسنده با طرح این پرسش اساسی که آیا هدف اصلی شاه در خرید این همه ساز و برگ نظامی، حفظ امنیت و تثبیت اقتدار ملی ایران بود؟ می کوشد نشان دهد که حداقل سه هدف دیگر پشت پرده قرار دادهای تسلیحاتی پنهان بود. اول دوام و بقای سلطنت شاه از طریق تجهیز ارتش و نیروی انتظامی برای سرکوب مخالفان داخلی شاه ، دوم سیاست های دیکته شده از سوی قدرتها بویژه آمریکا برای نقش آفرینی در منطقه به عنوان ژاندارم منطقه ای آمریکا در خلیج فارس ، سوم ایجاد تقاضا برای شرکتهای بزرگ اسلحه سازی آمریکا و سایر کشورها که بعضی از آنها در آستانه ورشکستگی بودند. درنهایت تامین سودهای سرشار برای خانواده پهلوی و وابستگان به آنها از جمله ارتشبد طوفانیان از طریق گرفتن حق دلالی از شرکتهای بزرگ اسلحه سازی در کشورهای فروشنده سلاح به ایران.
  • محمد مهدی ضیاء نوشین صفحه 143
    موضوع مقاله پیش رو بررسی نقش روستائیان در پیروزی انقلاب اسلامی ایران است. متاسفانه هنوز مطالعات و پژوهش های جدی وعمیق در خصوص نقش روستاییان در فرایند انقلاب اسلامی صورت نگرفته است. اینکه جامعه روستایی با تمام تنوع و ویژگی ها و ساختارهای محیطی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در جریان انقلاب چه واکنشی هایی از خود نشان داده است. مطالعات محدودی که در زمینه نقش جامعه روستایی در واقعه مهم انقلاب اسلامی 1357 صورت گرفته است بیشتر معطوف به نوعی اظهارنظرها و بیان دیدگاه های کلان سیاسی- تاریخی از جامعه روستایی در فرایند انقلاب اسلامی و به صورت موردی و محدود بوده است. در این مقاله نویسنده تلاش کرده است نشان دهد مطالعات اریک هوگلاند، اونو موریو، خسرو خسروی، آبراهامیان، احمد اشرف، باقر مومنی، مک دانیل، فرهاد کاظمی، لمبتون، آلن بیل و… هریک از زوایایی به خصلت سیاسی و انقلابی و کنش- واکنش روستاییان نسبت به انقلاب ها پرداخته اند اما درباره انقلاب اسلامی دیدگاه های آنها به دلیل دسترسی نداشتن کافی به مستندات ، چندان دقیق نبوده است. زیرا درمطالعات آنها بر نوعی نقش منفعلانه و نگاه های محافظه کارانه جامعه روستایی و تاثیرگذاری اندک روستاییان در انقلاب اسلامی 57 تاکید و ادعا شده است که دهقانان ایرانی انقلابی نبوده اند. در حالی که یافته های پژوهشی نویسنده نشان می دهد که حضور کم و بیش روستاییان در جریان انقلاب اسلامی قابل تردید نیست اما این حضور در سراسر کشور به یک شکل و به یک اندازه نبوده است. در بعضی مناطق حضور همه جانبه در خود روستا بوده و در بعضی مناطق روستائیان به مراکز شهری می آمدند و به اتفاق اهالی شهرهای نزدیک به روستایشان تظاهرات می کردند. در بعضی از روستاها هم به دلایل گوناگون فعالیت محسوسی انجام نشده است. از آنجا که جنبه احساسی بررفتارهای دهقانان غلبه دارد، برایشان آسان نیست که در یک شورش مداوم درگیر شوند. دهقانان مخصوصا درگذار از مرحله تسلیم در برابر ناحقی ها به مرحله مشارکت سیاسی برای احقاق حق خود بسیار کند وارد عمل می شوند. درنتیجه دهقانان در اکثر تحولات اجتماعی بیشتر ناظر بیطرف یا صرفا تماشاچی مبارزات سیاسی و یا منتظر ظهور ناگهانی یک منجی بودند. اما در مواردی هم ازجمله دو سال آخر منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی ، تحت تاثیر تظاهرات شهرها به حرکت های انقلابی علیه شاه پیوسته اند.
  • صفحه 195
|
  • Hadi Esmaili Page 11
    During Pahlavids' period, there were many anti-structuralist happenings generally conducted by the government. The main characteristic of these attempts was Modern Ancient propagation. In this approach ancient propagation and modernity were both passing a way that aimed to gradual omitting of religious and local traditions and alternating them with a model incompatible with Iranian cultural environment. In other words, this dynasty expanded a cultural background that brought about the other political and cultural policies and generally all the policymakings during the reign of this father and son. This paper is to present a cultural description and interpretation on the Pahlavids' policies.
  • Hamid Reza Esmaili Page 35
    Bahaii Organization like other political parties and organization has an official organ in order to publish propaganda for its ideology and creating organizational unity. Previously, Bahaii Organization had used several journals in different levels and criteria including the age of readers. Some examples are: Ahang-e Badi’ (the new song) which was mostly for the educated people, or Varaqa (a page) which was mostly to Bahaii kids and teens. All these journals were official and published under the policies and supervision of the Organization administration in Beyt-ul-Adl. But Akhbar- e Amri is the most important one among all of them. This journal is the official organ of Bahaism that news and verdicts are particularly published through it and delivered to all the organization members and its written material are the official documents of organization. In this paper which the first writing about Akhbar-e Amri journal, the author briefly examines the history of this journal and some details related to it during the Pahlavids. This article is generally based on this journals archive from 1948 until the Islamic Revolution and some of its issued in 1926 and 1938. SAVAK documents are also used in this research.
  • Mohammad Abbaspour Page 61
    In this paper, using analytical-descriptive methodology and based on undeniable historical documents, 1971 Memorandum of understanding about Abu Mousa, Great Tunb and Lesser Tunb islands and the trend of imposing it on Iran by Britain is discussed. The author has answered the following four main historical questions based on above mentioned documents. Did the threat against the British interest in the strategic region of Persian Gulf had any direct effect on designing the scenario to divide some Iranian islands, particularly these three? Considering some published undeniable documents by the British and also old Iranian Foreign Ministry documents, is it advisable that 1971 Memorandum of understanding has been imposed on Iran by the British? Did the Iranian foreign ministry use all its diplomatic and documentary capabilities to immune comprehensively its national interest related to the three islands? Is there any need for a fundamental correction in Islamic Republic of Iran's strategies to defend Iranian undoubted rights and national interests regarding the three islands? In order to answer these four questions, firstly looking analytically on some accessible documents, it is hypothesized that deep competition between European and Russian forces to have access to Persian Gulf region has resulted in the British attempts to separate Iranian islands in Persian Gulf, including Khark, Qeshm, Hengam, Siri, Larak, Lavan, Farour, Tunbs, and Abu Mousa in order to achieve its colonial goals and the most important one among them was claiming that these islands belong to their dependent Sheiks in UAE.
  • Seyyed Ali Mortazavi Emami Zavareh Page 97
    In this article the arm deals and military relations of Iran during the reign of Mohammad Reza Shah Pahlavi with USA, UK, France and USSR are discussed. Based on accessible documents about the arms deals of the Shah's regime, the author has tried to analyze and study the goals and outcomes of these unilateral contracts of the Shah with USA, UK, France and USSR. Because arms are among the most critical defensive affairs of any country. Production, equipping, providing and using arms are the important and traditional problems related to national defense power. In this regard, the author presents a key question: was the main goal of the Shah for this much of arms deals preserving the security and stabilizing the Iranian national authority? Then he tries to show that at least there have been three other goals. First, surviving the Shah's monarchy via equipping the army and the police to suppress the domestic opposition; second, the dictated policies by great powers particularly USA in order to play the regional role of Iran as the regional US gendarme in Persian Gulf; and the third, creating demands for buying arms from the US and other countries' weapon producing companies which some were at the brink of bankruptcy. Finally it was also to provide large amount of profit for Pahlavi family and their relatives including General Toufanian via receiving brokerages from the great weapon producing companies in the countries that would sell arms to Iran.
  • Mohammad Mehdi Zia Noushin Page 143
    This article is to study the role rural people in the victory of Islamic Revolution of Iran. Unfortunately, there is no serious and deep study on the role of rural people in the Islamic Revolution process. The rural community reaction in the process of Islamic revolution considering all its characteristics, and environmental, social, cultural and political structures is not known. There have been limited studies around the role of rural community in the important Islamic Revolution in 1979 that are mostly focused on general political and historical viewpoints from rural community in the process of Islamic Revolution and mostly in monographic and limited form. In this article the author has tried to show the studies made by Eric Hoogland, Ono Morio, Khosrow Khosrawi, Ervand Abrahamian, Ahmad Ashraf, Baqer Mo'meni, McDaniel, Farhad Kazemi, Ann Lambton, Alen Bill, and … are focused on particular angles of political and revolutionary characteristics and action-reactions of rural people toward revolutions, however their viewpoints about Islamic Revolution have not been so much exact because of their lack of accessibility to sufficient documentations. Because in these studies it is emphasized that rural community have had a form of reactionary and conservative point of view and little impact in 1979 Islamic Revolution and it is claimed that Iranian farmers have not been revolutionary. However, the findings of the author's research shows that there is more or less no doubt about rural people's role in the trend of Islamic Revolution but this role did not have the same scale and size all around the country. In some regions there has been overall presence in the village itself and in some regions the rural people would go to the towns and cities and join the people there in street rallies. And in some villages there have been no sensible activity for different reasons. Since emotional aspect of rural behavior usually overcomes on the other ones, it is not easy for them to be permanently engaged in a turmoil. The farmers usually act so slow in transferring from the level of surrendering to unjustified matters to the level of having political participation to get their rights. Consequently, farmers are usually neutral observers in most of the social developments or only watch the political struggles and wait for a messiah. However, in some cases, including the last two final years reaching to the Islamic Revolution victory, they followed the movements in the towns and cities and joined the revolutionary anti-Shah moves.