فهرست مطالب

مطالعات تاریخی - پیاپی 60 (بهار 1397)

نشریه مطالعات تاریخی
پیاپی 60 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 8
  • نادر توسلی * صفحه 11
    در این مقاله بر اساس اسناد برجای مانده از بازجویی خانم مریم اعتمادی همسر مجید رهنما وزیر علوم در کابینه هویدا، ارتباط پنهانی مجیدرهنما با کا. گ. ب بررسی شده است. براساس یافته های سند پژوهشی نویسنده مقاله، مجید رهنما از زمانی که در آذر سال 1329به عنوان دبیر سوم سفارت ایران در شوروی راهی مسکو شد؛ به عنوان منبع، همکاری خود را با کا. گ. ب. آغازکرد. درصورتی که در همه این سالها در محافل سیاسی و فرهنگی، مجید رهنما به عنوان یک فرد نزدیک به آمریکا و جریان فکری هوادار غرب در ایران شناخته می شد.
    در این مقاله ضمن آشنایی با جزئیات بعضی از ارتباط های مجید رهنما با عوامل جاسوسی شوروی در دوره تصدی او در مسئولیت های مختلف، ازچگونگی برقراری تماس اعضای کا. گ. ب. مستقر درسفارت شوروی در تهران در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی در ایران با همسر مجید رهنما ، اطلاع پیدا می کنیم.
    نویسنده همچنین با اتکاء به اسناد ساواک و گزارش منوچهر هاشمی رئیس اداره هشتم ساواک در خاطرات منتشر شده اش، دلایل همکاری مجید رهنما و همسرش را با کا. گ. ب. بررسی می کند. در این مقاله همچنین می خوانیم که مجید رهنما و همسرش حتی بعد از طلاق از یکدیگر هردو به همکاری خود با سازمان جاسوسی شوروی ادامه می دهند.
    کلیدواژگان: کا، گ، ب، جاسوس، ساواک، سند، بازجویی
  • مهناز بهروزی، محمدحسن پورقنبر صفحه 35
    ایران، یکی از حساس ترین، پرتنش ترین و، به نوعی، مهیج ترین مقطع زمانی خود را در تاریخ معاصر، طی دهه1320ش تجربه نمود. اوج این شرایط، به اواخر دهه مذکور و اوایل دهه1330ش باز می گردد یعنی همان برهه زمانی که با نهضت ملی شدن نفت ایران، روی کار آمدن دولت محمد مصدق و در نهایت نیز کودتای28مرداد1332ش، مقارن بود. رخدادهای برجسته ای در زمان موردنظر روی داد که هر یک، پیامدهای مهمی به همراه داشته و دارای انعکاس زیادی بود، چنانکه در مورد هرکدام از آنها، بحث ها و چالش های فراوانی در میان افراد و گروه های مختلف، وجود داشته و دارد. یکی از این رویدادها که بسیار مورد توجه قرار گرفته است، ماجرای قتل رئیس شهربانی کل کشور در زمان دولت مصدق می باشد. سرتیپ محمود افشارطوس که تقریبا سه ماه از شروع فعالیت اش بعنوان رئیس شهربانی سپری شده بود، در یک واقعه ای تکان دهنده و بطرز فجیعی بقتل رسید. این واقعه، نه تنها در همان زمان، بازتاب شدیدی به همراه داشت، بلکه تا دهه ها بعد، و حتی تا زمان کنونی نیز یکی از موضوعات بسیار مهم و موردتوجه مرتبط با دوره نخست وزیری دکتر مصدق بشمار آمده، و بدلیل برخی مسایل همچون تاثیر این رویداد در وقوع کودتا و همچنین نقش برخی مخالفان مصدق در ماجرای موردنظر، نظرات متفاوتی در مورد آن ارائه گردید. در این مقاله، این موضوع مورد واکاوی قرار گرفته است. اگرچه،تاکنون کتاب هایی بطورخاص در مورد این موضوع، به رشته تحریر درآمده، اما این منابع، علمی و حاصل یک کار پژوهشی همه جانبه بنظر نمی رسند، چراکه، یا براساس رویکرد سیاسی و حزبی خاصی به نگارش درآمده و یا آنکه بصورت ارائه مطالب خام مستند و غیرسازمان یافته می باشند. از سوی دیگر، افرادی نیز راجع به دولت مصدق و کودتای28مرداد، مبادرت به نوشتن کتب نموده اند،که در ضمن آن، بر روی این ماجرا هم متمرکز شدند، اما بررسی آنها، کامل و همه جانبه نمی باشد. با این اوصاف، نویسنده مقاله، سعی نموده تا در حد توان علمی خود و اطلاعات تاریخی موجود، بطور جامع و سازمان یافته به این موضوع بپردازد، و البته، حتی المقدور از داده های تاریخی تکراری که منابع دیگر به آن اشاره کرده اند، پرهیز نموده، و مطالب تازه و جدیدی در راستای مستندسازی فرضیه پیش رو، در اختیار خوانندگان قرار دهد.
    کلیدواژگان: قتل، شهربانی، مصدق، کودتا، 28مرداد، دهه 30
  • سیدکاظم موسوی صفحه 73
    در واپسین دهه های قرن نوزدهم میلادی، سیاستمداران آمریکایی در اندیشه خروج از انزوای سیاسی متاثر از اعلامیه جفرسون، سومین رئیس جمهور این کشور، درصدد برآمدند تا با تکیه بر قدرت اقتصادی و نیروی دریایی، به یک قدرت مسلط نوین تبدیل شوند.
    قبل از وقوع این رویداد، منافع این کشور تا اندازه ای در اروپا و آفریقا توسعه یافته بود، آن ها اراده خود را در مسیر توسعه قدرت و نفوذ در آمریکای لاتین و آسیا به کار بستند. آمریکا در این دوره به منظور خارج ساختن رقبای اروپایی از صحنه ی سیاسی، از مبارزات مردم در مستعمرات با استعمارگران سود می برد و خود را طرفدار استقلال این کشور ها نشان می دادند. از همه مهمتر این که آمریکا در مقایسه با اروپا، وارث حداقل دو قرن عقب ماندگی استعماری بود و در نظر داشت با سرعت، این فاصله را طی کرده و سهم مناسبی از جهان را به اردوگاه خود بیفزاید و منابع و ثروت سرشار ملل آسیایی و از جمله ایران را به یغما برد.
    با توجه به رشد روز افزون ایده ی تبدیل به قدرت جهانی در آمریکا و مهیا ساختن زمینه های آن، سران تشکیلات بهائیت وسوسه شدند تا با تبلیغ و قدرت یافتن بهائیت با محوریت به بهانه ظهور عیسی مسیح از میان مردم و افراد موثر آمریکایی، اعضایی را جذب و بر موج ایجاد شده سوار شوند.
    کلیدواژگان: اعلامیه جفرسون، آمریکا، استعمار، استثمار
  • محسن بهشتی سرشت، آفرنگ شفیعی صفحه 89
    مقاله حاضر به بررسی رهبری امام خمینی در دوران چهار ماهه اقامت در فرانسه می پردازد. در این دوره انقلاب اسلامی وارد مرحله جدیدی از مبارزات علیه حکومت پهلوی شد و با اقدامات و تصمیمات اساسی امام مبارزات ایرانیان قدرت و انسجام بیشتری پیدا کرد. سفر امام خمینی به فرانسه با فشار حکومت پهلوی مبنی بر خروج ایشان از عراق با هدف دور کردن رهبر انقلاب از مرزهای ایران به صورت اجباری صورت گرفت، اما امام این تهدید را به فرصتی برای تسریع تحولات انقلاب تبدیل کرد. در این مقاله بررسی می شود که چگونه امام در آن دوره چند ماهه و با انجام 117 مصاحبه با رسانه های مختلف بین المللی عملا به مهمترین چهره خبری جهان تبدیل شد. همچنین تلاش شده است نوع رهبری امام برای به سرانجام رساندن انقلاب مورد واکاوی قرار گیرد. در این دوره امام به ترسیم ایدئولوژی خود پرداخته و اندیشه «جمهوری اسلامی» را در سطح رسانه های جهان مطرح می سازد. بدین ترتیب گروه زیادی از مردم جهان با طرز تفکر امام و دلایل قیام مردم ایران آشنا می شوند. این دوره دارای دو ویژگی مهم دیگر نیز است: 1. سهولت و گسترش ارتباط دانشجویان و نیروهای انقلابی با امام خمینی به نسبت دوران گذشته، 2. دسترسی بیشتر و سریع تر ایرانیان به پیام ها و دستورالعمل های رهبر انقلاب؛ به رغم دوری راه.
    کلیدواژگان: تبعید، فرانسه، رهبری، جمهوریت، ایدئولوژیک
  • محمد امین فرج اللهی صفحه 113
    در مقاله پیش رو با جزئیات جدیدی از ماجرای ترور آیت الله شهید اشرفی اصفهانی آشنا می شویم که با اتکاء به پرونده مربوط به این عملیات تروریستی سازمان موسوم به مجاهدین خلق تنظیم شده است. پاییز 6113 درحالی که یک سال و چندماه از آغاز فاز نظامی و حرکت تروریستی منافقین می گذشت، فعالیت های تروریستی آنان در داخل ایران به شدت افول کرد؛ چراکه سازمان در نیمه دوم سال 1360 و ابتدای سال 61، سه ضربه مهلک توسط دستگاه اطلاعاتی جمهوری اسلامی دریافت کرده بود که باعث شده بود تشکیلات منسجم آن در داخل از هم بپاشد.
    تیرماه 61 آیت الله شهید محمد صدوقی، امام جمعه یزد در یک عملیات ترور توسط منافقین به شهادت می رسد. پیش از این آیت الله سیدعبدالحسین دستغیب در آذرماه 60 و آیت الله مدنی در شهریورماه همان سال به شیوه انتحاری توسط منافقین ترور و شهید شده بودند. پس از شهادت آیت الله صدوقی به دنبال دستور امام و با مصوبه شورای عالی فرماندهی سپاه، «هیئت بررسی حفاظت از شخصیت ها» تشکیل می شود.
    ماموریت ترور آیت الله اشرفی اصفهانی، امام جمعه کرمانشاه از سوی سازمان مجاهدین خلق به محمدحسین خداکرمی و نفر دومی که در گزارش های سازمان با نام مستعار «نادر» معرفی شده، ابلاغ می شود. این عملیات تروریستی، جمعه 23مهرماه 61 با موفقیت انجام شده و طی آن آیت الله اشرفی به شهادت می رسد. پس از این اتفاق، نهادهای مسئول، گزارشی از زمینه ها و علل و عوامل این ترور تهیه می کنند. با استفاده از این تجربه های تاریخی از تکرار چنین اقدام های تروریستی علیه مسئولین کشور ممانعت می شود.
    کلیدواژگان: ترور، مجاهدین خلق، کرمانشاه، گزارش، عملیات
  • گزارش اسنادی از قاسم تبریزی صفحه 123
    در بررسی اسنادی پیش رو، زندگی و زمانه شجاع الدین شفا یکی از مهم ترین رجال فرهنگی عصر پهلوی ارائه شده است. در این مقاله با جزئیات زندگی و خصوصیات اخلاقی شفا از نگاه اسناد ساواک به ترتیب تاریخ آشنا می شویم. شجاع الدین شفا به عنوان فردی غرب باور در جهت هویت سازی عصر پهلوی کوشش می کرد، توجی هاتی برای باستان گرایی فرهنگی در مقابله با گرایش های اکثریت مردم به اسلام ارائه کند.
    در این مجموعه اسناد ارائه شده به خوبی می توان با زوایای پنهان و آشکار زندگی شجاع الدین شفا آشنا شد. در حالی که او در بیرون به عنوان یک شخصیت فرهنگی خود را مطرح می کرد، اما بر اساس اسناد و گزارش های ساواک او در درون بیشتر به فکر منافع شخصی، مال اندوزی و برقراری ارتباط هرچه بیشتر با خانم ها و سوء استفاده از پست و مقام فرهنگی خود بود.
    اسناد ساواک درباره شجاع الدین شفا نشان می دهد که چگونه شخصیت های فرهنگی رژیم پهلوی در پشت نقاب فعالیت های عام المنفع مانند تاسیس کتابخانه و موزه، به دکان داری فرهنگی مشغول می شدند.
    کلیدواژگان: خصوصیات اخلاقی، باستان گرایی، فساد، ساواک، گزارش
  • صفحه 141
|
  • Nader Tavassoli * Page 11
    In this article based on the remaining documents from the interrogation of Ms. Maryam Etemadi, wife of Majid Rahnama, Higher Education Minister in Hoveyda Cabinet, the secret connections between Majid Rahnama and KGB is reviewed. According to the author’s finding through his document-research, Majid Rahnama since he became the 2nd secretary of Iranian Embassy in the USSR began his cooperation with KGB as a source of information; while he was known as individual close to the US and westernized intelligentsia in Iran.
    In this paper we are informed of the know-how of his wife’s contacts with KGB members in the Soviets embassy in Tehran after the Islamic Revolution while knowing some details about his contacts with Soviet agents during his service at different posts.
    The author also discusses the reasons behind his wife and his cooperation with KGB based on SAVAK documents and the report by Manoochher Hashemi the head of the 2nd Administration of SAVAK, published in his memoirs. In this article we know that both of them continued their cooperation with KGB even after their divorce.
  • Mehrnaz Behroozi, Mohammad, Hassan Poorghanbar Page 35
    In 1940s, Iran passed through its most crucial, full of tension, hardest and in one way most exciting time in her contemporary history. The ultimate of this period is late 1940s and early 1950s when the Oil Nationalization Movement was at its highest moments, Mossadegh had become prime minister and finally the 1953 coup happened. All the main events in this period had important implications and reflections that each one has been followed by many discussions and challenges. One of these events that had been noted seriously is the story of murdering the country’s police commander at the time of Mossadegh administration. General Mahmoud Afshartoos was brutally killed in an astonishing event just three months after being chosen as the police force commander. This event not only at that time but also even decades later had been focused on as one of the main events of Mossadegh premiership. There are different viewpoints around this event because of the effect of it on the coup happening and the role played by some opponents of Mossadegh. In this paper the author wants to analyze this event. There are some books published about this event but they cannot be considered as and academic text or a comprehensive research because all of them are based on party or political interests or just raw unorganized materials. The books around the Mossadegh cabi- net and 1953 coup that usually may focus in some pages on this matter are not comprehensive or complete. Considering all these, the author has tried to represent this event comprehensively and organized using his own knowledge and historical info capabilities. He has tried to not to repeat the repeated info in other sources and bring new materials for documenting this event for the readers.
  • Seyyed Kazem Mousavi Araki * Page 73
    During the last decades of 19th century, according to the 3rd US president Thomas Jefferson’s declaration, American politicians pursuing breaking the US political isolation, decided to become a new dominating power using their economic power and navy.
    Earlier, US interests had been developed mostly in Europe and Africa. They changed their intentions for expanding their power dominance and influence toward Latin America and Asia. To achieve this goal the US benefited from anti-colonialist public struggles and supported these countries’ independence to expel European powers from the political arena. Most importantly, the US comparing the European countries had a two-century colonial backwardness background and was intended to compensate this backwardness so fast and achieve a proper portion of world to its camp and consequently plundered Asian nations’ ample resources including Iran. Considering the increasing growth of the idea of becoming a world power in the US and preparing foreground for this purpose, the leaders of Bahaii establishment were tempted to exploit this wave and attract some key American figures through Bahaii propaganda focusing on the return of Messiah.
  • Mohsen Beheshti, seresht , Afarang Sharifi Page 89
    This article studies Imam Khomeini leadership during his four-month residence in France. During this period, Islamic Revolution entered a new phase of struggles against the Pahlavi regime. At this time Iranian struggles was strengthened and became more consistent by the steps taken and decisions made by Imam. Imam’s obligatory journey to France was done under the pressure of Pahlavi regime with the aim of expelling him from Iraq in order to keep him far away from Iranian borders. However, he changed it to an opportunity for speeding up the revolutions developments. This article shows how Imam was actually changed to the most important figure in the world media by conducting 117 interviews with different international media in few months. The author has also tried to study the kind of leadership Imam had in finalizing the Islamic Revolution. In this period Imam has presented his ideology and the idea of “Islamic Republic” in the world media. Thus, a great number of world people got familiar with Imam’s thought and the reasons behind the Iranian people’s rise. This period has two more important characteristics: 1) Facilitating the contacts between Imam Khomeini and revolutionaries and students comparing to the past; 2) Faster and more access for Iranians to receive the messages and orders of revolution’s leader despite the far distance.
  • Ayatollah Ashrafi Esfahani * Page 113
    The present paper aimed to shed light on some new details of the assassinations of Ayatollah Ashrafi Esfahani (the 4th altar martyr) drawing from the data in the judicial case of this assassination carried out by Mujahideen- e Khalq Organization. The number of Munafiqin terrorism-related acts in Iran diminished considerably in the fall of 1982, about one year and a half after the initiation of their militaristic activities and terrorist attacks. The reason for this decrease was that Iran Intelligence Service struck three deadly blows to Munafiqin in the second half of 1981 and early 1982, unraveling them on the inside.
    In June-July 1982, Ayatollah Mohammad Sadooghi, Leader of Friday Prayers (Imam Jumu’ah) in Yazd, was martyred in a terrorist attack by Munafiqin. Before this, Ayatollah Madani and Ayatollah Abdulhussein Dastgheib were assassinated by Munafiqin in September-October and November-December of 1981, respectively. After the martyrdom of Ayatollah Sadooghi, Imam Khomeini issued and order, and Supreme Council of Armed Forces passed a bill, on the establishment of Committee for Protection of Prominent Figures. Mujahideen-e Khalq Organization assigned Mohammad Hussein Khodakarami and a second agent who used the pseudonym ‘Nader’ to the assas sination of Ayatollah Ashrafi Esfahani. This terrorist attack was carried out successfully on 15 October 1981, leading to the martyrdom of Ayatollah Ashrafi Esfahani. In the wake of this event, the relevant organizations prepared reports on the reasons and motivations of this assassination. If we learn from these historical events, we would be able to thwart any attempt against Iran officials.
  • Prepared by: Qassem Tabrizi Page 123
    This documentary study addressed the life of Shojaeddin Shafa, a renowned cultural figure in Pahlavi period. This study presented chronologically the personal details and personality characteristics of Shojaeedin Shafa, as reflected in SAVAK’s documents. This figure who believed in the West tried to give identity during Pahlavi period through offering a number of supports for cultural archaism as opposed to the majority orientation in Iran toward Islam.
    Delving into these documents, one could discover every turn and aspect of Shafa’s life. While he presented himself as a cultural figure to the outside world, according to SAVAK’s reports, personally, he was more into his interests, amassing wealth, establishing more and more relationships with women, and taking advantage of his cultural position.
    SAVAK’s documents on Shafa indicate how Pahlavi cultural figures took advantage of their positions to accumulate wealth under the guise of public services such as establishing libraries and museums.