فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 15 (تابستان 1387)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 15 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالعلی شکر صفحه 1
    صدرالمتالهین در بیان دو اطلاق وجود رابطی، به اختلاف نوعی میان یکی از اطلاقات آن با وجود محمولی معتقد شده است. این عقیده با اشتراک معنوی و وحدت مفهوم وجود ناسازگار به نظر می رسد. به همین جهت شارحان وی به توجیه اختلاف نوعی و رفع تعارض پرداخته اند. برخی این دیدگاه را از وی عجیب دانسته و گروهی در تایید آن، وجه مشترک میان وجود رابط و محمولی یا مستقل را نفی کرده اند. برخی دیگر غایت تباعد و بینونت را بر مبنای تشکیک وجود مطرح کرده اند. اختلاف در مفهوم، توجیه دیگری برای بیان این ادعاست. علامه طباطبایی دیدگاهی مقابل نظر ملاصدرا دارد.
    در واقع، وجود رابط که در مقابل وجود محمولی قرار دارد و در قضایا استعمال می شود و مربوط به حوزه منطق می باشد، با آن وجود رابط که در مقابل وجود مستقل قرار دارد و یک بحث فلسفی به شمار می رود متفاوت است. آنچه صدرالمتالهین حکم به اختلاف نوعی آنها نموده است، وجود رابط به معنای نخست با وجود محمولی است. قسم دیگرمشمول اشتراک معنای وجود است.
    کلیدواژگان: وجود رابط، وجود مستقل، وجود محمولی، صدرالمتالهین، اختلاف نوعی
  • محمد سعیدی مهر، علیرضا مصدقی حقیقی صفحه 21
    عموم متکلمان و فیلسوفان مسلمان در اتصاف خداوند به صفت اراده متفق اند. با این حال، در این باب که آیا اراده از صفات ذاتی است یا فعلی، اختلاف شده است. از سوی دیگر، تفسیر معنای «اراده» آن گاه که به عنوان صفت ذاتی حق تعالی پذیرفته می شود می تواند بحث انگیز باشد. ملاصدرا اراده الهی را در هر دو مقام ذات و فعل می پذیرد، ولی در تحلیل مفهومی «اراده ذاتی» آن را به مفاهیم سایر صفات ذاتی (مانند علم، حب) فرو می کاهد. این رویکرد، که می توان آن را «رویکرد فروکاهشی» نامید، کمابیش مورد قبول بسیاری از حکیمان طرفدار حکمت متعالی قرار گرفته است. با این حال، علامه طباطبایی، هر چند اراده را از صفات کمالی وجودی می داند ارجاع معنایی اراده ذاتی را به معانی دیگر صفات نمی پذیرد و بر اساس تبیینی که در نحوه انتزاع صفات فعلی ارائه می کند در برخی آثار خود به ویژه در تفسیر المیزان به نفی اراده ذاتی (به عنوان صفتی که از استقلال مفهومی برخوردار است) تمایل یافته است. در این مقاله، ضمن تحلیل رویکرد فروکاهشی حکمت متعالیه نقد علامه طباطبایی بر این رویکرد بررسی می شود. نتیجه نهایی بحث این است که نقد علامه این رویکرد را با چالشی اساسی روبه رو ساخته است.
    کلیدواژگان: واجب الوجود، اراده، صفت ذات، صفت فعل، ملاصدرا، علامه طباطبایی
  • اسدالله فلاحی صفحه 41
    در تطبیق منطق قدیم و جدید، یکی از بزرگ ترین دشواری ها مربوط به «پیش فرض وجودی» (یا به زبان فلسفه اسلامی، «قاعده فرعیه») است. منطق جدید، با نفی این پیش فرض و قاعده، محصورات اربع را به گونه ای تحلیل کرده است که بسیاری از قواعد منطق قدیم، بر پایه آن، نامعتبر می گردد. در مواجهه با این پدیده، برخی قاعده فرعیه را نادرست شمرده اند و برخی دیگر، منطق جدید را در نادیده گرفتن این قاعده سرزنش کرده اند. گروه سومی، نیز، با توجیه یا با پیشنهاد تلاش کرده اند میان این دو منطق آشتی برقرار سازند.
    گروه اول (پیروان منطق جدید)، درباره بداهت قاعده فرعیه و پیش فرض وجودی سخنی برای گفتن ندارند و گروه دوم، نیز، در تحلیل صوری و فرمول بندی محصورات اربع، دستشان خالی است. گروه سوم، که در این میان، تلاش های ارزنده ای در هر دو زمینه دارند، موضوع اصلی پژوهش در این مقاله را تشکیل می دهند. در این مقاله، نشان داده ایم که همه تلاش های این گروه، نیز با شکست مواجه شده است و هر پیشنهادی در این زمینه، هرچند برخی ایرادها را از میان برداشته، اما در حل همه آنها ناکام بوده و در برخی موارد، حتی دشواری های تازه ای پدید آورده است. در پایان نتیجه گرفته ایم که نزاع میان منطق قدیم و جدید همچنان گشوده است و منطق دانان کشورمان، تاکنون، تحلیلی از محصورات ارائه نکرده اند که هم قاعده فرعیه را نگاه دارد هم به زبان صوری منطق جدید بیان شده باشد.
    کلیدواژگان: منطق قدیم، منطق جدید، قاعده فرعیه، تعهد وجودی، صورت بندی
  • رضا اکبریان، حسن مرادی صفحه 67
    از منظر حکمای مشاء، قوه خیال، حال در روح بخاری است که امری مادی اما لطیف می باشد و به تبع، صور خیالی نیز امری مادی و منطبع در قسمتی از مغز هستند. سهروردی به خاطر وجود صور خیالی عظیم و با توجه به محال بودن انطباع کبیر در صغیر، این امر را نادرست می دانست و جایگاه صور خیالی را عالم مثل معلقه می داند، عالمی که بالاتر از عالم ماده و پایین تر از عالم عقول و مثل افلاطونی است؛ اما از نظر او نیز قوه خیال، امری مادی و فقط مظهر (و نه محل) آن صور است و نور مدبر بر اثر اشراق بر آن می تواند صور مذکور را در همان عالم مثل معلقه ببیند. در عرفان نظری، عالم مثل معلقه را مثال منفصل یا مطلق و سایه آن را در موجودات مادی، مثال متصل یا مقید می نامند. ملاصدرا بر اساس مبانی حکمت متعالیه، نظریه حرکت جوهری و اتحاد علم و عالم و معلوم، برای اولین بار دلایلی برای تجرد قوای ادراکی و از جمله قوه خیال بیان نموده و از آن در تبیین مسائلی چون معاد جسمانی، اثبات عالم خیال، چیستی وحی، رؤیا و تاویل استفاده کرده است. سیر تحقیق چنین است که ابتدا به نظرات مکاتب مشاء، اشراق و عرفان نظری در مورد قوه خیال و عدم تجرد آن اشاره می کنیم. در ادامه، آن دسته از مبانی وجودشناسی و نفس شناسی حکمت متعالیه که برای فهم براهین تجرد نفس لازم است، ذکر خواهد شد و سپس استدلا ل های ملاصدرا دسته بندی و بررسی می شوند. در پایان، به برخی از نتایج این نظریه در تبیین خلاقیت نفس، معاد جسمانی و حشر نفوس متوسط، وجود عالم مثال متصل، ماهیت وحی، چیستی تاویل متعالیه و رابطه نفس و بدن می پردازیم. از نگاه ما نظریه تجرد قوه خیال بر مبانی محکمی استوار است و از استدلال های متقنی برخوردار و برای حل مسائل مهمی تواناست.
    کلیدواژگان: قوه خیال، مثال متصل، مثال منفصل، معاد جسمانی، تاویل متعالیه، وحی، حکمت متعالیه، ملاصدرا
  • محسن جوادی، یحیی صباغچی صفحه 93
    در بین عالمان مسلمان، گروهی معتقدند که عذاب اخروی از همگان برداشته خواهد شد و هیچ کس جاودان در عذاب نخواهد بود، هر چند که همواره در جهنم جای داده شده باشد. دلایلی که این گروه از عالمان بر این مدعا اقامه کرده اند، از جمله رحمت گسترده الهی، فطرت توحیدی انسان ها و امکان تخلف وعید، در این مقاله تقریر شده، به بوته نقد کشیده می شود تا میزان صحت آنها معلوم گردد.
    کلیدواژگان: عذاب جهنم، جاودانگی عذاب جهنم، ادله انقطاع عذاب جهنم، وعید الهی
  • محمدکاظم علمی صفحه 123
    این مقاله اصل عدل را از نظر شیعه بررسی می کند و برای آن جایگاه محوری ویژه ای در نظر می گیرد و از این منظر به ارتباط آن با اصول دیگر می پردازد و برهانی بر توحید و عصمت استخراج و اقامه می کند، سپس از سخنان پیامبر اکرم(ص) مؤیدی بر دیدگاه خود درباره عدل عرضه می دارد و حاصل چنین دیدگاهی را برای پاسخگویی به پرسش اساسی «انتظار بشر از دین» به کار می بندد و در پایان نتیجه می گیرد که از نظر این مکتب، موجه ترین انتظاری که یک شیعه می تواند از دین داشته باشد همان وعده ای است که دین خود متعهد به انجام آن شده است و آن تحقق عدالت به معنای جامع آن است، معنای جامعی که متضمن اصول دیگر نیز می باشد.
    کلیدواژگان: کلام شیعه امامیه، محوریت عدل، انتظار بشر از دین، عصمت، توحید، نبوت، معاد
  • حیدرعلی میمنه صفحه 153
    قرآن کریم و عهد عتیق گزارش هایی از وقوع معجزه، همزمان با ظهور پیامبران داده اند. پس از آن بسیاری ازمتکلمان مسلمان و یهودی هرکدام درحوزه خود کوشیده اند چگونگی وقوع پدیده معجزه و ارتباطشان با نظام طبیعی عالم را توضیح دهند. گروهی معجزه را نقض قانون طبیعت از سوی خداوند و گروهی دیگر غلبه یک قانون طبیعی برقانون طبیعی دیگر تفسیر نموده اند. برخی از متکلمان که به اندیشه های عرفانی نزدیک بوده اند معجزه را با تجربه درونی آورنده معجزه پیوند زده اند و کسانی، تحت تاثیر تحولات علمی اخیر جهان غرب، کوشیده اند معجزات را به امور عادی تاویل نمایند. در این میان، رای ابن میمون ازمتکلمان یهود و نظر علامه طباطبایی از متکلمان و مفسران مسلمان هرکدام درحوزه خود از استحکام و مقبولیت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: معجزه، یهود، اسلام، متکلمان
|
  • Abdolali Shokr Page 1
    In dealing with the two different ascriptions of copulative existence, Mulla Sadra assumes a specific difference between one of the ascriptions of copulative existence and non-copulative existence. As his assumption seems incompatible with the unity of the concept of existence, commentators on his views have tried to justify the inconsistency and remove the ambiguity. Some of these commentators have expressed surprise and some others have confirmed Mulla Sadra’s view by rejecting the value common between copulative and non-copulative existence. Still a third group have proposed the ultimate distance between the circumstances of existence based on the analogicity of existence. The diversity in concept is another justification for this claim. Allameh Tabatabai’s view is different from Mulla Sadra’s in the sense that he rejects the difference between copulative and non-copulative existence. In fact, copulative non-copulative existence as a distinction in the field of logics is different from the same distinction in philosophy. What Mulla Sadra has intended is the former distinction not the later.
  • Mohammad Saeedimehr, Alireza Mosadeghi Page 21
    ‘Divine will’ is one of the most complicated philosophical and theological issues. Almost all Muslim philosophers and theologians are unanimous in attributing the property of will to God but their views differ on the ontological and conceptual features of this property. Some of them see divine will as an eternal and essential attribute which is ontologically identical to God, while for others it is a contingent attribute which lies somewhere out of God’s essence. According to Mulla Sadra in Alhekmat Almotealiah (transcendental theosophy), God has will both as an essential and as an accidental property. In analyzing this concept, he, however, adopts a reductionist approach in the sense that his interpretation reduces God’s essential will to the level of other essential properties such as His knowledge of the best possible order of the universe or love. Allamah Tabatabai challenges this reductionist view concluding that we are justified in believing in will as just an accidental and not an essential property. In this paper, the philosophical, theological and semantic grounds of Allamah Tabatabai’s challenge are examined. The conclusion is that his view has created a substantial challenge for the reductionist view.
  • Assadolah Falahi Page 41
    In a comparative study of ancient and modern logics, one of the most difficult issues is the existential import. Rejecting this assumption, modern logics has analyzed the quarter quantifieds in such a way that many of the propositions of ancient logics have lost their validity. In dealing with this issue, some have rejected the existential import of universals and some have blamed modern logic for its ignoring of this principle. With justifications or suggestions, a third group have tried to establish reconciliation between the two camps. The first group, the followers of modern logic, have nothing to say about the intuitive force of existential import and the second group have come empty-handed in dealing with the formal analysis and formulation of quarter quantifieds. The third group who have made valuable efforts in both fields constitute the focus of the present article in which it is demonstrated that all efforts of this third group have also doomed to failure. Each suggestion made by this group has failed to solve all the problems and created new issues instead. The article concludes that the old dispute between the two camps is still open because logicians in Iran have not been able to provide satisfactory analyses of the quarter quantifieds consistent with the existential import and the language of modern logic.
  • Hassan Moradi, Reza Akbarian Page 67
    From the Peripatetic philosophy perspective, imagination is a faculty dwelling in the vaporous spirit which has a materialistic but intangible nature. Accordingly, imaginal forms are material things and initiated somewhere in the brain. Arguing that it is impossible for something accessible to accommodate something inaccessible, Sohravardi opposes this statement stating that imaginal forms dwell in the world of ’images in suspense’ which is somewhere between the material world and the world of Platonic ideas. He also considers imagination a material faculty which is just a condition for viewing the imaginal forms and not a location for those forms. In speculative Sufism, the world of ‘images in suspense’ that is imagination is called the ‘connected or limited archetypal world’ in the human body which is the shadow of the ‘disconnected or absolute archetypal world’ that is the world of Platonic Ideas. On the basis of the foundations of transcendent theosophy, the theory of ‘trans-substantial motion’ and the ‘union of the knower and the known’, Mulla Sadra for the first time argued for the immateriality of imagination and used this notion to explain issues such as the corporeal resurrection, the nature of revelation, and dream vision. In the present article we first refer to the views expressed in the Peripatetic philosophy, Illuminative philosophy and Speculative Mysticism on the immateriality of imagination. We next explain the ontological and psychogenetic bases of transcendental theosophy of Mulla Sadra so far as they are deemed necessary for understanding the immateriality of imagination. The classification and discussion of Mulla Sadra’s arguments will follow. We then conclude the article with the implications of this notion for explaining a number of concepts such as the soul creativity, corporeal resurrection, imaginal world, revelation, dream vision, transcendent esoteric commentary, and the relation between the body and soul. Our view is that the notion of the immateriality of imagination, with its solid foundation and strong arguments is potentially capable of dealing with very important philosophical issues.
  • Mohsen Javadi, Yahya Sabaqchi Page 93
    Some Muslim scholars have argued that the hereafter torment will come to an end and nobody will remain in endless torment, though they may be left in the hell forever. The reasons put forward by these scholars include the unlimited divine mercy, the monotheistic innate nature of human beings, and the possibility of the violation of the threat of punishment. In the present article, these arguments are presented and critically examined for their degree of validity.
  • Mohammad Kazem Elmi Page 123
    The present article examines the principle of Adle (justice) from the Shiite’s point of view. Compared with the other principles, justice is given a unique central position and an argument for unity and infallibility is inferred and put forward. The article then uses the prophet Mohammad’s (PBUH) sayings as evidence for justice and as support for the answer to the basic questions of ‘the man’s expectations from religion’ and concludes that the most justifiable expectation of a Shiite Muslim from religion is the very promise that religion has made and that is the realization of comprehensive justice, an interpretation which incorporates the other principles.
  • Haydar Ali Maymanah Page 153
    The holy Quran and the Old Testament have reported the occurrence of miracles concordant with the appearance of the prophets. A lot of experts in both religions have attempted to explain how this phenomenon occurred and how it is related to the system of the natural world. Some have considered miracle as the breach of the laws of nature by God while some others have interpreted it as the predominance of one law over another. Some theologians who have been sympathetic to mystic ideas have considered miracle as an internal experience by those claiming to have brought it including prophets and non-prophets, whereas some who have been affected by the recent scientific developments in the western world have identified it with normal events. The present article intends to present and discuss the views of one jewish scholar, Ibn Maymoon, and one Muslim scholar, Allameh Tababtabi, on the assumption that the views expressed by these two scholars on this issue are more valid ones.