فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 19 (تابستان 1388)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 19 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالعلی شکر صفحه 10
    اندیشمندان مسلمان برای وجود تقسیماتی ذکر کرده اند. یکی از آنها تقسیم چندضلعی از وجود است. شیخ الرئیس وجود را به محتاج و غنی تقسیم می کند. سهروردی بر پایه نور و با عبارتی متفاوت اما محتوایی مشابه، نور را به فی نفسه لنفسه و فی نفسه لغیره تقسیم می کند. به عقیده او جایی که نور نباشد جوهر غاسق یا هیئت ظلمانیه است. حکمت متعالیه در همراهی با این دو حکیم مشایی و اشراقی، موجود را مقسم قرار داده و آن را به فی غیره و فی نفسه و سایر شاخه های آن تقسیم می کند. سبزواری این تقسیم را به شکل کامل تری ارائه می دهد. متکلمان و برخی عرفا نظیر ابن عربی نیز نوعی تقسیم از وجود را در آثار خود آورده اند.
  • اسدالله فلاحی صفحه 28
    تفکیک حمل اولی ذاتی و حمل شایع صناعی، یکی از مهم ترین نوآوری های منطق دانان مسلمان است که با صراحت برای اولین بار در آثار علامه دوانی طرح و به کار گرفته شده است و منطق دانان بعدی مانند ملاصدرا و دیگران از این تفکیک در حل بسیاری از مسائل منطقی و فلسفی بهره جسته اند. با وجود این، تفکیک به صورت غیرصریح در آثار ارسطو، فارابی، ابن سینا و دیگران طرح و به صورت شگفت آوری با حمل اولی ذاتی مخالفت شده است. این مقاله، با بررسی آثار منطقی در دو دوره پیش و پس از علامه دوانی، پنج دلیل منطقی و غیرمنطقی (= دلیل و علت) در مخالفت با حمل اولی در آثار دوره نخست یافته است که بدون پاسخگویی به این دلایل، امکان خروج از پارادایم دوره نخست و ورود به پارادایم دوره دوم، چندان محتمل به نظر نمی رسد. قطب رازی و قوشجی از دوره نخست و دوانی از دوره دوم، سه منطق دانی هستند که با پاسخگویی به دلایل پنج گانه توانستند نقطه عطفی در منطق اسلامی پدید آورند و حمل اولی ذاتی را از حضیض بی توجهی خارج کنند و به محور مهمی در حل مسائل فلسفی بدل سازند.
  • فرح رامین صفحه 52
    چارلز هارتس هورن نماینده مکتب پویش در قرن معاصر است. او تنها فیلسوفی است که برهان نظم را به صورتی پیشین تقریر کرده است. برهان او بر اساس دیدگاه خاصش در باب واقعیت شکل می گیرد. هارتس هورن جهان منظم را همچون اندامی ارگانیک، به همراه انگاره ای از تحول و ارتباط حوادث در نظر می گیرد و با برداشتی اجتماع وار از واقعیت، وحدت در عین کثرت را در جهان به نمایش می گذارد. در این تقریر، نظم طبیعت مصداقی از نظم اجتماعی محسوب می شود. این نظم کی هانی و فراگیر مستلزم قدرتی نظم دهنده و متافیزیکی است. خداوندی که در این برهان اثبات می شود، واجد صفاتی است که هیچ نسبتی با خدای ادیان توحیدی ندارد.
  • حسین مقیسه صفحه 80
    اگر عناصر اصلی جهان بینی را نوع نگاه خود به آغاز و پایان هستی و رسالت و جایگاه انسان بدانیم، اهمیت انسان شناسی و تعریفی که از وی ارائه می شود و چشم اندازی که برای آینده او در نظر گرفته می شود آشکار می-گردد. این مقاله درصدد بیان ارتباط بحث صفات جمال و جلال الهی و انسان شناسی است. از آنجا که متکلمان، حکما و عرفای اسلامی با توجه به آیات وروایات انسان را خلیفه خداوند می دانند و خلافت را به معنای تخلق انسان به صفات الهی یا محل تجلی اسماء و صفات بودن انسان گرفته اند، بررسی صفات جلال و جمال الهی در تبیین انسان شناسی توصیفی و نیز هنجاری وتربیتی نقش مهمی ایفا می کند. در این نوشته، پس از بررسی صفات جمال و جلال الهی از نگاه برخی متکلمان، حکما و عرفا، نگارنده به ارائه برداشت خاصی که از نگاه عرفا دارد می-پردازد که در انسان شناسی توصیفی و نیز هنجاری وتربیتی کار برد روشنی دارد.
  • علی کربلایی پازوکی صفحه 101
    مسئله پذیرش عمل خیر از غیرمسلمانان و نجات و رستگاری آنان هرچند در گذشته فقط بین متکلمان دینی مورد بحث و گفتگو واقع می شد، ولی در روزگار ما به دلیل رشد فناوری اطلاعات و ارتباط آسان تر پیروان ادیان، به میان محافل عامه پاگذاشته و به صورت اشکالی در مسئله عدل الهی درآمده است.
    این پرسش مطرح می شود که آیا کارهای نیکی که غیر مسلمانان یا غیر موحدان انجام می دهند اجر و پاداش اخروی دارد یا تنها راه نجات و رستگاری منحصر در ایمان به دین اسلام و پیمودن راه آن است؟ آیا با ایمان به ادیان دیگر و انجام عمل صالح ممکن است انسان به رستگاری و نجات دست یابد؟ در غیر این صورت چگونه با عدل الهی سازگار است؟ با توجه به طرح جدی این مسئله در زمان شهید مطهری، استاد به عنوان اسلام شناسی فرزانه و دیده بانی بیدار و آشنا به نیازهای مکان و زمان به طرح مسئله نجات پیروان ادیان از منظر اسلامی و رابطه آن با عدل الهی پرداخته است. از منظر شهید مطهری پیروان سایر ادیان که دارای اعمال نیک و نیت صادقانه هستند و نسبت به دین حق تقصیر و تعصب و عناد ندارند می توانند از نجات و رستگاری برخوردار باشند؛ همچنین غیر موحدانی که دارای اعمال نیک اند با شرایطی می توانند به مراتبی از نجات برسند. آنچه در ادامه به اختصار می آید بیان دیدگاه استاد مطهری در مورد پذیرش عمل خیر از غیر مسلمانان و نجات پیروان ادیان و رابطه آن با عدل الهی است. این پژوهش از نظر موضوع، عقلی و نقلی و به لحاظ روش، تفسیری و تحلیلی و از نوع تحقیقات بنیادی است.
  • رضا اکبریان، نجمه سادات رادفر صفحه 124
    مسئله قیامت و تحلیل فلسفی آن در نظام صدرایی منطبق بر مراتب وجودی، در دستگاه اندیشه شاگرد برجسته ملاصدرا، فیض کاشانی، مورد نقد و واکاوی مجدد قرار می گیرد، طوری که تغییر نگرش فیض در مسئله عقل که منجر به ارائه رویکردی معتدل از او در ارتباط عقل و شر ع می شود، تحول نظریه وی در مورد قیامت را در ادوار مختلف زندگانی اش به دنبال دارد و بررسی آثار متقدم او در جوانی و آثار متاخرش در کهنسالی، سیر تغییر رویکرد فیض در موضوع قیامت و مراتب آن را به وضوح نشان می دهد، به طوری که از نگاهی وجودمدارانه و منطبق بر مراتب وجودی انسان تا رهیافتی زمانمند درباره «قیامت» تغییر می کند.
  • سید حسن اخلاق صفحه 144
    شاید کنارهم نهادن نام فارابی و ماکیاولی شگفت انگیز بنماید، اما ذات واحد فلسفه مبنایی برای نگاه تطبیقی به آن دو مهیا می سازد. مقاله حاضر می کوشد در پژوهشی جدید نگاهی تطبیقی به فلسفه سیاسی این دو فرد تاثیرگذار در فلسفه سیاسی اسلام و فلسفه سیاسی جدید غرب بیندازد. بدین منظور برخی آثار کمتر مورد توجه قرار گرفته فارابی و رساله های سیاسی اصلی ماکیاولی با رویکری عینیت گرایانه بررسی شده اند. دو نکته دیگر نیز از ویژگی های رویکرد این تحقیق است:1. ارائه تصویری رئالیستی از فلسفه سیاسی فارابی؛2. ارائه تصویری فلسفی و بنیادین از تفکر سیاسی ماکیاولی.
    خوانش فلسفه سیاسی فارابی در کنار بنیادهای تفکر سیاسی ماکیاولی بدان منظور است که از درانداختن گفتگو میان دو متفکر برجسته، روزنی برای ما گشوده شود، هم کارآیی مآثر بزرگ فکری ما دیده شود و هم در عالم واقع گام نهاده گردد. بدین منظور نخست همانندی ها و سپس تفاوت های تفکر سیاسی آن دو را نشان خواهیم داد. همانندی ها عبارت اند از: توجه به واقعیت-ها، اهمیت دریافت تجربی، بیان بنیان سیاست و رابطه انسان-شناسی و سیاست. تفاوت ها عبارت اند از: بسترهای دینی متفاوت، تاکید بر ذهنیت یا عینیت، نسبت سیاست و هستی، تمثیل پزشک.
    سرانجام پس از تحلیل همانندی ها و تفاوت ها دریافتیم که عقلانیت نهفته در فلسفه سیاسی فارابی، هنوز امکانات بسیاری برای شکوفایی و کارآیی بشر دارد، در حالی که بخت باوری و بدبینی نهفته در فلسفه سیاسی ماکیاولی، به شرارتی از خودمحوری و اتفاقات منفی ای می انجامد که جهان ما را با خطرها مواجه کرده است. عقلگرایی فارابی بر مبادی تجربی استوار است، با اساس عالم مدرن و بنای آزادی و آگاهی آدمی سازگاری دارد، در نتیجه می تواند در این عالم نیز به کار ما بیاید، اما بیان ماکیاولی، بر اساس سوژه خودمختار و منفک از عالم است که ترس و وحشت را وضع طبیعی آدمیان بر می شمارد.
|
  • Abdolali Shokr Page 10
    Moslem scholars have proposed a number of categorisations for existence. One of these categorisations is the polyhedral division. Ibn Sina divides existence into the needy and the self-sufficient. Using different words, Suhravardi divides light into light in-itself, light for-itself and light forsomething else. In his view, where there is no light, there is darksubstance. Mulla Sadra’s exalted theology, in agreement with the previous two illuminationist and peripatetist theologians sets existence as the source of division and divides it into existence not-in-itself and existence in-itself and their related subdivisions. Sabzevari presents the same categorization in a more completed form. Theologians and some mystics such as Ibn Arabi have also referred to some form of division in existence.Some later philosophers have criticized Sabzevari’s categorization for its not being complete, mixing the concept with its referent and mixing logical with philosophical concepts. The particular theory of Mulla Sadra is that existence is divided into copulative and non-copulative. The copulative existence is in absolute need and dependency while the non copulative existence is absolutely needs-free and self-sufficient.
  • Assadolah Fallahi Page 28
    The distinction between the primitive predication and common predication is one the most important innovations of the Moslem logicians which was first introduced explicitly and used in Allamah Davani’s works and the later logicians such as Mulla Sadra and others benefited from it in solving logical and philosophical problems. Meanwhile, this distinctionhad been implicitly mentioned in the works of Aristotle, Al-Farabi and Avicenna and the primitive predication had been vehemently criticised and rejected. Surveying the works on logics at the two periods before and after Allamah Davani, the present article presents five logical and illogical reasons (reasons and causes) behind the opposition explained to the primitive predication in the works of the first period. The assumption is that without responding to these reasons the shift from the paradigm of the first period to that of the second seems less likely. Qutb Al-din Al-Razi and Qoushji from the first period and Davani form the second were the three logicians who responded to the five reasons and brought the primitive predication back from neglect and made it the key in solvingphilosophical problems.
  • Farah Ramin Page 52
    Charles Hartshorne is associated with the contemporary process theology. He is considered the sole philosopher who has recorded the design argument in a priori form. His argument has been formed on the basis of his view of reality. He considers the orderly world as an organic body with an image of change and interrelated events; and with a social conception of reality, he depicts unity within multiplicity in the world. In his view, the natural order holds true for social order. The all-embracing cosmic order entails a metaphysical ordering power. God as proven by this argument possesses attributes which bear no relation to God in the theistic religions.
  • Hossein Maghiseh Page 80
    If we consider the major components of worldview as one’s own perspective toward the beginning and end of existence and the man’s mission and position, the significance of anthropology and its definition will be clarified. The present article is concerned with the relationship between the divine attributes of beauty and magnificence and anthropology. Since, according to Koranic verses and transmissions of texts, theologians, philosophers and mystics consider man as the vicegerent of Allah and define divine vicegerent as the acquisition of divine attributes by man or as the locus of the theophony of divine namesand attributes, examination of the two divine attributes of beauty and magnificence plays an important role in the explanation of descriptive, normative and educational anthropology. This article first reviews the attributes of beauty and magnificence from the point of view of some theologians, philosophers and mystics and then presents a specific interpretation of the views which has implications for descriptive, normative and educational anthropology.
  • Ali Karbalaee Pazooki Page 101
    Although discussed only by theologians in the past, the topic of the acceptance of non-Muslims’ good deeds and their salvation and redemption has entered the public arena as an issue of divine justice at the present time due to the expansion of information technology which has facilitated communication among followers of different religions. Thequestion raised is whether the good deeds done by non-Muslims or by polytheists have any rewards in the hereafter or the path to salvation and redemption is exclusive to belief in Islam and following its path. Is it possible to achieve salvation and redemption through belief in other religions along with good deeds? Otherwise, how is this compatible withdivine justice? With regard to the fact that this issue was introduced in a serious way at Ayatollah Motahhari’s time, he, as a sagacious Islamic scholar and a vigilant observer and as someone familiar with the requirements of the time and place, dealt with the issue of salvation of the followers of other religions from an Islamic perspective discussing itsrelationship with divine justice.
  • Reza Akbarian , Najmahsadat Radfar Page 124
    Resurrection and its philosophical analysis in Mulla Sadra’s philosophical system consistent with the existential levels was critically re-examined by his prominent pupil, Milla Muhsin Fayd Kashani. Kashani’s change of attitude toward the issue of intellect that led to his modest approach to the relationship between reason and religion was succeeded by changes by his theory of resurrection during his lifetime. A survey of his early workscompared with his later ones clearly shows the changes in his approach to resurrection and its levels. The present article is an attempt to trace the changes of Kashani’s approach to resurrection in his works.
  • Sayed Hassan Akhlagh Page 144
    Strange as it might seem to put Al-Farabi and Machiavelli alongside each other, the unity of the essence of philosophy provides a basis for a comparative outlook. The present article is an endeavour to introduce a new comparative reading of the political philosophy of Abu Nasr Al- Farabi (870 – 950) and Niccol Machiavelli (1469 – 1527) as twoinfluential figures in the political philosophy of Islam and the modern political philosophy of the west. For this purpose, some of Al-Farabi’s works which have not attracted much attention and Machiavelli’s major political treatises are examined with a realistic empirical approach to present a realistic picture of Al-Farabi’s political philosophy and a philosophical picture of Machiavelli’s political thought. The reading through initiation of a dialogue between the two great thinkers is intended to open a window through which we can appreciate the efficacy of our dignitaries and in this way take a step into the real world. To achieve this aim, we first present the similarities and differences identified in thepolitical thought of the two philosophers. The similarities are consideration of facts, the importance of empirical perception, presentation of the foundations of politics and the relationship between politics and anthropology. The differences are the different religious backgrounds, the differential emphasis on objectivity and subjectivity, the relationshipbetween politics and existence and the allegory of the physician. The conclusion is that rationality underlying Al-Farabi’s political philosophy has a lot of potentiality for the development and efficacy of human beings, while Machiavelli’s radical subjectivism and pessimism has negative consequences for the world. While Al-Farabi’s rationalism is empiricallybased and is consistent with the foundations of the modern world andman’s awareness and freedom and as a result useful for us in this world, Machiavelli’s egocentric and fortuitous thought makes fear and horror as a natural state of human minds.