فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 34 (بهار 1392)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 34 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین اترک صفحه 7
    قاعده اعتدال هسته مرکزی فضیلت گرایی اخلاقی ارسطو است. بر اساس این قاعده، همه فضایل اخلاقی در حد وسط قرار دارند و رذایل اخلاقی همه ناشی از افراط و تفریط در اعمال و عواطف است. شارحان و ناقدان گاه در فهم این قاعده مهم دچار اشتباه و اختلاف شده اند؛ یکی از نقاط اختلاف تفسیر معناشناختی یا عمل گرایانه از قاعده اعتدال است؛ تفسیر اعتدال به حد وسط دقیق و به اعتدال کمی، عدم انطباق قاعده اعتدال بر همه فضایل، نسبت دادن افراط و تفریط به فضیلت و ایجاد رابطه خطی بین فضایل و رذایل از جمله تحلیل های نادرست در قاعده اعتدال است. این مقاله درصدد بیان تحلیل های نادرست از قاعده اعتدال و اصلاح آنهاست.
    کلیدواژگان: ارسطو، فضیلت، قاعده اعتدال، افراط، تفریط، حد وسط
  • مریم سالم صفحه 25
    ابن سینا در ارائه نظریات وجودشناسانه خود از دو واژه وجوب و امکان که ابتکار فارابی بودند، بسیار مدد می گیرد، دو واژه ای که سبقه کمرنگی در آراء فلاسفه پیش از فارابی و ابن سینا دارد و جسته و گریخته می توان ردپایی از آنها را نزد فلاسفه یونان باستان یافت، این ردپا در ارسطو پررنگ تر می شود، اما به شکل منطقی مطرح می شود نه فلسفی و در باب قضایا به آنها پرداخته می شود و به موجودات عینی و وجود سرایت نمی کند. با ابتکار فارابی و ابن سینا در به کارگیری نظریه وجوب و امکان فلسفی و تقسیم موجود به واجب و ممکن، فلسفه هستی شناسی مشایی، شکلی متمایز به خود می گیرد و وجود خدا و عالم و مسئله خلقت که تا پیش از این مطرح نبود، بهتر تبیین می شود.
    کلیدواژگان: ضرورت، وجوب، امکان، مواد ثلاث، ارسطو، ابن سینا
  • سید محمد اسماعیل هاشمی صفحه 42
    از مباحثی که در الهیات فلسفی یهود، اسلام و مسیحیت بدان پرداخته شده رابطه وجودی و تدبیری خدا با جهان است. این مسئله که با عنوان «عنایت یا مشیت الهی»مطرح شده است در واقع از تمایز های مهم الهیات فلسفی در حوزه ادیان ابراهیمی با فلسفه های یونانی است، چرا که در الهیات یونانی به رابطه ایجادی بین مبدا هستی و جهان توجه نشده است بلکه اصل، عدم عنایت و التفات موجود عالی نسبت به دانی است. سه فیلسوف برجسته و تاثیر گذار در الهیات یهودی، مسیحی و اسلامی - ابن میمون، ابن سینا و توماس آکوئینی - با نگاه به این اصل و با الهام از متون دینی تفسیر متفاوتی از رابطه خدا با جهان ارائه نموده اند. هر چند ابعاد و فروعات این بحث بسیار گسترده است ولی با توجه به محدودیت مقاله به تحلیل دیدگاه این سه اندیشمند در توضیح تنها چهار پرسش محوری مرتبط با عنایت و مشیت الهی بسنده شده است و میزان توفیق آنان در تبیین فلسفی این موضوع و نقاط اشتراک و افتراق دیدگاه های آنان ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: عنایت، مشیت، تدبیر، علم ازلی، اراده الهی، شر
  • رضا برنجکار، محمد جواد دانیالی صفحه 66
    وقایع خارق عادت بسیاری در دوران پس از پیامبران، در اسلام و مسیحیت نقل می شوند. درباره اصل وجود و دلالت این وقایع که در اسلام به نام کرامت و در مسیحیت به نام کلی معجزه خوانده می شوند اختلاف نظر هایی وجود دارد، اما در بسیاری از موارد نشانه ای از اعتبار الهی و حقانیت معرفی می گردند. مشکل مهم آن جا رخ می دهد که برفرض اعتبار یکسان نقل این کرامات در اسلام و مسیحیت آیا می توان آنها را نشانه ای از تایید الهی دانست؟ چگونه یک دلیل می تواند اثبات کننده دو باور بعضا متنناقض باشد؟
    این مقاله به بررسی دلالت کرامات در اسلام و مسیحیت می پردازد و به این مسئله توجه دارد که چه دلالت معقولی برای کرامات هر دو دین قابل پذیرش است. در نهایت، اصل رجوع به فهم عرف به عنوان مبنای جامعی برای مواجهه با کرامات متعدد اسلام و مسیحیت و فهم دلالت آنان پیشنهاد می شود. این قاعده، دلالت هر کرامت را مطابق با فهم عرف از آن می داند. بر اساس همین اصل، دلالت مجموعه کرامات ظاهرا متعارض در ادیان نیز با مراجعه به همین قاعده کلی - یعنی فهم عرف- قابل بررسی است که طبق آن ارزیابی عظمت یک کرامت، مبنای تشخیص برتری آن قرار خواهد گرفت و در نتیجه، عظمت کرامات ملاک برتری و حقانیت بالاتر صاحب آن است.
    کلیدواژگان: کرامت، دلالت، اسلام، مسیحیت، حقانیت، تعارض
  • مریم شعبانزاده، رضا رضایی صفحه 92
    ادبیات صوفیانه نگاهی از لون دیگر به الهیات و دین است که در آن، باورها و پنداشت ها تغییر رنگ و معنا داده است. صوفیان مسلمان چون گیاه نورسته ای بودند که ازدامان اسلام برخاستند ولی با نگاهی دیگر به جهان پیرامون خود نگریستند و عوالم معنایی تازه ای ساختند. بی تردید این گیاه نورسته از آبشخور قرآن و سنت که در روایات پیامبر و بزرگان دین از جمله امامان شیعه مندرج بوده، بهره مند گشته است. سخنان، نامه ها و مناجات علی(ع) و سایر ائمه شیعه مضامین عارفانه ای را بیان کرده که با طبع صوفیان سازگار بوده است و مشایخ صوفی آن را دستمایه ای برای شرح و بسط عقاید خود قرارداده با تاویل سخنان ائمه شیعه مفاهیم تازه ای جستند و نظام عقیدتی و مسلکی خود را بنیاد نهادند. فرضیه این پژوهش بر این مبنا استوار گشته که تحول فکری صوفیان از طریق تاویل و دیگر یافت از متون و منابع شیعه صورت پذیرفته است.
    این جستار در پی درستی و نادرستی عملکرد صوفیان در این زمینه نیست بلکه در پی ریشه یابی افکار و عقاید صوفیان و نحوه استفاده آنان از احادیث و اصول اعتقادی شیعه برای برساختن عقاید خود است. روش پژوهش براساس دیدگاه معرفت شناختی و هرمنوتیک سنت گرای گادامر و محدوده پژوهش بر مبنای اقوال مشایخ اولیه صوفیان مندرج در متون معتبر صوفیان بنانهاده شده است و از این رهگذر، فرضیه پژوهش آزموده می گردد.
    کلیدواژگان: امامان شیعه، عرفان و تصوف، حدیث، هرمنوتیک، گادامر
  • محمدحسین فاریاب صفحه 115
    ولایت تکوینی به معنای ولایت بر نظام تکوین از مسائلی است که همواره ذهن عالمان را به خود مشغول کرده است. آنچه در این نوشتار می آید، پرده برداری از معنای این اصطلاح و برخورداری یا عدم آن در حق امامان شیعی علیهم السلام است. بر اساس مهم ترین یافته های این پژوهش، ولایت تکوینی می تواند به دو گونه ولایت در تکوین و ولایت بر تکوین تصویر شود و آنکه مورد خلاف است، دومی است. اگر چه واگذاری و تفویض امر عالم به انسان اگر در طول اراده الهی باشد فی نفسه امری محال نیست، اما شاهدی بر این واگذاری و در نتیجه شان ولایت بر تکوین در حق امامان علیهم السلام نیست.
    کلیدواژگان: ولایت تکوینی، تفویض، ولایت بر تکوین، ولایت در تکوین، امامت
  • محمدحسین جمشیدی، داود سبزی صفحه 137
    لزوم تحول و بازنگری اندیشه کلامی - سیاسی شیعه در ارتباط با بحران غیبت امری مهم است که پایه های آن توسط امامان شیعه ریخته شد، اما در دوران غیبت، نوبختیان نقش اصلی را در این تحول ایفا کردند. اندیشمندان نوبختی در فضای بحرانی غیبت در عرصه کلام سیاسی به بررسی مسائل اساسی و مشکلات واقعی مکتب امامیه پرداختند. تلاش این بزرگان برای پاسخ به مسائل مبتلا به جامعه تاکید بر گفتمانی اعتدالی و ترکیبی بود که مرکب از عقل گرایی و روش حکمی معتدل و هماهنگ با نص(کتاب و سنت) می باشد. این نگرش در واقع ترکیب منطقی عقل و وحی متناسب با شرایط زمانه و سازگار با مکتب امامیه بود. در سطح سیاسی این خاندان علاوه برتمرکز بر پاسخ به شبهات دینی به ویژه در عرصه سیاست، توسعه فضا برای دفاع از اعتقادات دینی امامیه را مدنظر داشتند. در اساس، شکل گیری اندیشه کلامی - سیاسی خاندان نوبختی نمونه ای بارز از پاسخ به بحران های معرفتی و سیاسی جامعه قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: خاندان نوبختی، اندیشه کلامی، سیاسی، امامت، بحران غیبت، کلام سیاسی، گفتمان اعتدالی و ترکیبی
|
  • Hossein Atrak Page 7
    Moderation rule constitutes the core of Aristotle’s’ virtue ethics. On the basis of this rile, all virtues lie at the middle and the vices originate from taking the extremes in actions and emotions. Elaborating on this rule, commentators and critics of Aristotle have sometimes made unwarranted interpretations of this rule. Examples in point are the semantic pragmatic interpretation of the rule, the interpretation of moderation as the accurate mean which is equidistant from the two extremes, the fact that moderation rule does not conform with all virtues, attributing excess and defect to moderation, and making a linear equation between virtues and vices.
    Keywords: Aristotle, moderation rule, virtue, vice, excess, defect, mean
  • Maryam Salem Page 25
    Avicenna, in his ontological theories, frequently refers to the two terms necessity and contingency proposed by Ai-Farabi. These two terms, which can hardly be seen in philosophical works before Avicenna and Al-Farabi have only traces in ancient Greek philosophy. These trances are more evident in Aristotle’s works in which they are treated more logically than philosophically in the sense that they have ben used in relation to propositions and not in relation to objective things and existents. With the Farabian and Avicennian initiative and their use of the theory of philosophical necessity and contingency, and their classification of existents into necessary and contingent the peripatetic ontology found a new distinct from by which the issues of the existence of God, the world and the creation which had not been previously treated are explained more clearly.
    Keywords: necessity, contingency, implicit modes, Aristotle, Avicenna
  • Seyed Mohammad Ismael Seyed Hashemi Page 42
    One of the issues dealt with in the philosophical theology of Judaism, Christianity and Islam is the ontological relationship between God and the universe. This issue which has been referred to as “divine providence” is in fact one of the important distinctions between the Abrahamic religions and Greek philosophy, as this relationship has been almost absent in Greek philosophy. Rather it is the lack of grace on the part of the superior being toward the inferior being which is considered the basic principle in Greek philosophy. The three distinguished philosophers in the Judaic, Christian and Islamic theology, with an eye on this principle and the religious texts, have provided a different interpretation of the relationship between God and the universe. Within the limits of available space, the present article deals with only four key questions in relation to God’s providence and tries to weigh the degree of success of each the three philosophers in their philosophical delineation of this issue and to present the similarities and differences of their viewpoints.
    Keywords: grace, providence, eternal knowledge, will of God, evil, Avicenna, Aquinas, Maimonides
  • Reza Berenjkar, Mohammad Javad Danyali Page 66
    There have been references to miraculous deeds in the era after the messengers in Islam and Christianity. With regard to their existence and their functions, different views have been expressed but they have ben frequently considered as signs of divine credibility and legitimacy. Even if we attribute the same level of validity to these references in both Islam and Christianity, can they be considered as signs of divine approval? How can the same reason be taken as proof of two different and in some cases opposing beliefs? The present article first reviews the functions of miraculous deeds in Islam and Christianity paying attention to the kinds proofing acceptable to both religions. Then the principle of referring to common understanding is introduced as a comprehensive basis for dealing with miraculous deeds in Islam and Christianity. On the basis of the same principle, the function of each miraculous deed coincides with common understanding. Similarly, the function of the whole set of miraculous deeds which apparently seem contradictory can be studied by referring to the principle of common understanding. On this basis, the greatness of a miraculous deed is considered the criterion of excellence in rightfulness. Ultimately, the greatness of a miraculous deed will the criterion of supremacy and rightfulness of its possessor.
    Keywords: karamat (miraculous deed), miracle, function, Islam, Christianity, rightfulness, contradiction
  • Maryam Shabanzadeh, Reza Rezaei Page 92
    Sufism literature presents a different perspective on theology and religion in which beliefs and faiths take a different meaning. The Muslim Sufis were like a blooming plant which grew in Islam, but they looked at the world from a different perspective and developed new worlds of meaning. No doubt, this blooming plant was originated in the holy Quran and Sonneh containing the narratives of the prophet and the great religious figures such as the Shia Imams. Speeches, letters and hymns of Imam Ali and other Shia Imams expressed mystical contents which were compatible with Sufi’s mood. Leading Sufis identified these mystical contents to expand their own opinions and through their interpretation to seek new concepts. They tried to make them the basis of their belief system. It is hypothesized that Sufi’s thought evolution occurred as a result of their interpretation of Shia texts and sources. The present article does not deal with the correctness or incorrectness of Sufi’s deeds. It is rather a search for the origins of Sufi’s thoughts and beliefs and the way they have used Shiite hadiths and basic beliefs to develop their own belief system. The methodology adopted is based on the epistemological perspective and Gadamer’s philosophic hermeneutics applied on the Sufi’s credible texts.
    Keywords: Shia Imams, mysticism, Sufism, Hadith, philosophical hermeneutics Gadamer
  • Mohammad Hossein Faryab Page 115
    Ontological authority which means authority over the generation system is an issue which has always occupied scholars’ minds. The present paper is an attempt to clarify the meaning of this term and answer the question whether Shiite Imams (peace be upon them) are endowed with it or not. The important finding of this enquiry is that ontological authority can be considered as authority in generation and authority over generation. The latter has been the subject of debate. Although it is possible to delegate and entrust man with the command of the world so long as it can be considered as the extension of God’s will, there is no evidence for this delegation. The implication is that there is no authority for Imams over generation.
    Keywords: ontological authority, delegation, authority over generation, authority in generation, Imamat
  • Mohammad Hossein Jamshidi, Davoud Sbzi Page 137
    The requirement of change and revision in Shiite theological-political thought on the crisis of occultation of Imam Mahdi is a significant issue whose bases were developed by the Shiite Imams; however, during the occultation period, Noubakhtians played a major role in dealing with the basic issues and the real problems of the Immamiah school of thought in the context of political theology. The attempts made by these great figures to respond to the society’s pressing problems had an emphasis on a moderate mixed type of discourse including a rationalistic and moderate judgmental method consistent with the clear text (Book and Sonnah). In fact, this attitude combined wisdom with revelation consistent with the time circumstances and compatible with the Imamiah School of thought. On a political level, this dynasty, in addition to their focus on responding to religious controversies, had the expansion of space for defending the Imamiah religious beliefs in mind. In principle, the emergence of the Al-Noubakhti dynasty’s theological-political thought is considered as an outstanding sample response to societal epistemic and political crises.
    Keywords: Al, Noubakhti dynasty, theological, political thought, Immamat, occultation crisis, political theology, moderate mixed discourse