فهرست مطالب

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 47 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم سالم * صفحات 1-18
    یکی از معضلاتی که فلسفه ابن سینا را به شدت دچار چالش نمود نظریه صور مرتسم در ذات الهی به عنوان متعلقات علم الهی در مرتبه ذات و قبل از ایجاد موجودات بود. غزالی، شیخ اشراق، خواجه طوسی و بسیاری از متفکرین اسلامی، اعم از متکلم و فیلسوف، با بی اعتمادی به این نظریه سراغ راه های دیگری برای تبیین علم الهی رفتند. ملاصدرا ضمن موافقت با دیدگاه کلی این سینا تلاش می نماید تا بتواند مطلب را به گونه ای بیان کند که این لوازم و توالی فاسد مطرح نشود. از این رو می توان مدعی شد که نظریه ملاصدرا در باب کیفیت علم الهی به موجودات در مرتبه ذات و قبل از ایجاد آن ها، همان نظر ابن سیناست ولی با برطرف نمودن نقاط ضعف آن و تقویت و مبرهن نمودن نقاط قوه آن.
    کلیدواژگان: ابن سینا، ملاصدرا، واجب الوجود بالذات، عقل صور مرتسمه، علم الهی
  • محمدرضا مرادی، علیرضا جلالی صفحات 19-42
    در نظریه معرفت شناسی ابن حزم اندلسی، هم چون دیگر نظریه های مبناگروان سنتی در حوزه ی شناخت، معارف به باورهای پایه (معارف اولیه) و باورهای غیر پایه (معرفت تالیه) تقسیم شده است. او مجموعه ای از مواد قیاس در منطق ارسطویی را، با مصادیقی متفاوت با دیدگاه رایج، به عنوان معرفت فطری و معرفت حسی معرفی می کند. دیگر معارف (باورهای غیر پایه) نیز در قالب برهان ضروری بر آن مقدمات یقینی ابتنا دارند. در این مقاله نظریه ی معرفت شناسی ابن حزم به همراه نکته نظرات او درباره ی ادراک حسی، ادراک عقلی و ویژگی ها، توانایی ها و محدودیت های این ادراک از آثار منطقی، کلامی و اصولی او استخراج شده است. غرض ابن حزم از ارائه نظریه شناسایی، کاربرد آن در بیان اعتقادات مذهب ظاهری و دفاع از آن، نقد مخالفان و ایجاد پشتوانه ای محکم برای علوم بشری- که از نظر او تماما می توانند کاربرد دینی داشته باشند- بوده است. بر این اساس این نظریه را باید یکی از مولفه های نظام منسجم فکری وی به شمار آورد. او مفاد نظریه را سازگار با آیات قرآن کریم و ابزار شناخت آن را موهبتی الهی و در راستای غایت آفرینش انسان می دانسته است. در نگاهی اجمالی، تنها نقاط ضعف و قوت این نظریه – به لحاظ انسجام درونی- بیان شده است.
    کلیدواژگان: ابن حزم، نظریه معرفت شناسی (شناخت، شناسایی)
  • حسی احمدی * صفحات 43-60
    فرااخلاق به مبادی تصوری و تصدیقی علم اخلاق می پردازد. یکی از موضوعات فرااخلاقی، مباحث منطقی است که به استنتاج مفاهیم و گرازه های اخلاقی می پردازد؛ بنابراین، رابطه باید و هست در دیدگاه محقق اصهفانی در زمره مباحث منطقی فرااخلاق است که به آن پرداخته نشده است. نویسنده در این مقاله درصدد است تا دیدگاه محقق اصفهانی درباره ارتباط جمله های اخلاقی را تبیین و بررسی کند. محقق اصفهانی درصدد است جزمی بودن جمله های اخلاقی را اثبات کند. محقق اصفهانی رابطه جمله حاوی «باید اخلاقی» و «هست اخلاقی» را رابطه استنتاجی نمی داند، بلکه رابطه عینیت را میان آن ها قلمداد می کند. ایشان رابطه جمله حاوی «باید اخلاقی» و «هست غیراخلاقی» را به صورت استنتاجی می پذیرد و نام استنتاجش را جدل می نامد. ایشان، جمله های اخلاقی را فوق مظنونات و مفید تصدیق جازم می داند. به نظر می رسد اشکال بیان محقق اصفهانی، جامع نبودن آن نظریه است.
    کلیدواژگان: فرااخلاق، جمله اخلاقی، مسئله باید و هست، یقینیات، جدل
  • صالح حسن زاده، مهدی شیخ صفحات 61-86
    جریان سنت گرایی یکی از گفتمان‏ های مهم دوران معاصر است که به بررسی «سنت» به عنوان پدیده‏ای با منشا الهی می‏پردازد. جریان سنت‏گرا، هر سنتی را جلوه‏ای از جلوه های خورشید هدایت و موجی از دریای حقیقت می‏داند. این نوشتار، با رویکردی گزارشی، تحلیلی به این موضوع می‏پردازد که چگونه می‏توان به این رهیافت رسید که آیا سنت موردنظر سنت‏گرایان، تا چه اندازه می تواند با معرفت دینی ارتباط پیدا کند؟ همچنین این پژوهش، از یک سو خود مقدمه‏ ای است برای جریان‏شناسی تفکر دینی معاصر و از سوی دیگر پی‏جویی و بهره ‏گیری از آنها برای به‏ سازی معرفت دینی و رویارویی منطقی با پرسش ‏ها و چالش‏ های فراروی مطالعات جریان‏ شناسانه است. وحدت متعالی ادیان، از جمله مولفه های گفتمان سنت گرایی است که به نوعی حاصل رویکرد آنان را به ادیان نشان می دهد. سنت گرایان با تکیه بر تنوع ضروری وحی ها، اصل راست آیینی، تمایز قلمرو ظاهر و باطن و وحدت درونی ادیان می کوشند وجوه اختلافی میان ادیان را کنار زده، به گوهر مشترک میان آنها دست یابند. از این منظر، اختلاف میان ادیان، سطحی و ظاهری است و همه ادیان در سطحی متعالی به وحدت می رسند. مقاله حاضر پس از تشریح محتوای اصول یاد شده از نظر سنت گرایان، به نقد و بررسی این مفهوم در گفتمان سنت گرایی می پردازد.
    همچنین سنت گرایی با توجه به این که به اصل یگانه و متعالی میان ادیان و سنن معتقد است و متناظر با این اصل در نهاد انسان ها نیز قایل به اصلی متعالی است، راه تعامل میان ادیان را هموار کرده است. و از آنجا که ادراکات حضوری و شهودی و نیز باور به وحی و خدا، جزء اصول آن است، راه تعامل دین با سنت را نیز فراهم آورده است. اما از آنجا که هیچ دین یا مسلکی را برتر از ادیان یا مسلک های دیگر نمی داند، و هر دینی را برای پیروان خود ارزشمند و مطلق می پندارد، به نظر می رسد راه ارزیابی را محدود می کند.
    کلیدواژگان: سنت گرایی، معرفت دینی، حکمت خالده، وحدت متعالی ادیان، معرفتشناسی دینی، اصل توجیه باور دینی
  • عبدالله صلواتی * صفحات 87-110
    در تئوری های متنوعی که در حوزه فرااخلاق مطرح است، اصول اخلاقی در یکی از دو راهی جهان شمولی یا جهان ناشمولی قرار می گیرد. اما نگارنده در این جستار تلاش کرده تا راه سومی باز کند؛ راه سومی که در آن، اخلاق به مثابه سلولی زنده تلقی شده مشتمل بر هسته و سیتوپلاسمی که بحسب حضورشان در بافت (=دین) و سیستم خاص (=زیست بوم و زیست نوع انسانی)، ظهور مصداقی متفاوتی پیدا می کند؛ البته این سلول اخلاقی در همه بافت ها و سیستم ها هسته سخت غیرفروکاهشی جهان شمول دارد، اما این هسته بحسب دین و زیست بوم های متفاوت و زیست نوع های مختلف، ظهور متفاوت پیدا کرده؛ ظهوری که قدر مشترکی با هسته اولیه و تفاوتهایی با آن دارد؛ هسته های جدید، بحسب مفهوم و فضایل چهارگانه و عینیت آنها مشترک با هسته اولیه و بلحاظ مصادیق جدیدش، هویت غیرجهان شمول دارد و متفاوت با هسته اولیه است؛ همانند سلول زنده که در بافت ها و اندام های مختلف، ظهور و کارکردهای آن تغییر می یابد. بنابراین پرسش پایه این جستار عبارت است: چگونه می توان اخلاق را از دیدگاه علامه طباطبایی هم جهان شمول و هم وابسته به زیست بوم و زیست نوع و غیرجهان شمول دانست؟ دستاوردهای این پژوهش عبارتند از: نظریه سلولی مستنبط از علامه طباطبایی سه هسته متنوع دارد که اخلاق بحسب هسته نخست، جهان شمول و غیرفروکاهشی است، اما بلحاظ مصادیق متفاوت هسته دوم و سوم، غیرجهان شمول، یعنی، منطقه ای، گروهی و گاهی شخصی است. گفتنی است: نظریه اخلاقی یاد شده بحسب هسته سخت یک و دو هیچ یک از مختصات و الزامات نسبی گرایی اخلاقی را واجد نیست. همچنین، رفتار هایی که در نظریه های اخلاقی رایج از مصادیق کارهای افراطی است در نظریه سلولی، می تواند برای گروهی، رفتار افراطی و برای طیفی دیگر متعالی و ضروری باشد.
    کلیدواژگان: نظریه سلولی اخلاق، نسبی گرایی اخلاقی، فطرت، دین، علامه طباطبایی
  • حسی مقیسه * صفحات 111-124
    سعادت وخوشبختی انسان قبل از هرچیز، بستگی به نوع جهانبینی وتفکر او دارد نوع نگاه است که می تواند امید ، نشاط، سرزندگی وتحرک وعشق ومحبت بیافریند یا بر عکس سبب دلمردگی، یاس ونومیدی، بدبینی ونفرت وکینه وانزجارگردد. از این جهت درد ودرمان انسان ، درونی است هر چند تاثیر عوامل بیرونی را نمی توان انکار کرد ولی درصد این تاثیرها قابل مقایسه نیستند. کم نیستند کسانی که از نظر امکانات مادی ، ازحد اقلها برخوردارند ولی دارای زندگی شاداب، با نشاط و روابط گرم وصمیمی وشیرین با یکدیگر هستند وبر عکس افراد فراوانی هم سراغ داریم که با داشتن بالاترین امکانات مادی ورفاهی، حتی زنده بودن خود را قابل تحمل نمی دانند واز آنجا که پشتوانه درونی وفکری ندارند خود را پوچ وبه آخر خط رسیده می بینند اکثرآنها که دست به خود کشی می زنند کسانی اند که به پوچی و بی هودگی رسیده اند.
    کلیدواژگان: ابتهاج عقلی، لذت خالص و بی نهایت، فلسفه وجودی دوزخ، خلود دوزخیان
  • محمدرضا باقری، مهید ملایوسفی صفحات 125-146
    در دیالوگ منون افلاطون به مساله ای اشاره می کند که امروزه نزد معرفت شناسان به مساله ارزش معرفت مشهور گشته است. این مسئله ریشه در دو مقدمه پذیرفته شده در حوزه معرفت شناسی دارد. بر اساس مقدمه نخست، معرفت به طور کلی به باور صادق موجه یا تضمین شده تعریف می شود. مقدمه دوم نیز به این نکته اشاره دارد که ارزش توجیه یا تضمین، حداقل در ظاهر امر بر گرفته از ارزش باور صادق و در نتیجه قابل فروکاستن به ارزش صدق است. لیندا زاگزبسکی از جمله معرفت شناسانی است که با مبنا قراردادن این دو مدعی شده است که بسیاری از نظریه های معرفت شناختی قادر به گذر از دام معضل ارزش نیستند. از نظر زاگزبسکی نظریه های برون گرا و بالطور اخص نظریه های اعتمادگرا به دلیل استفاده از مدل دستگاه-فرآورده دچار معضل بلعیدن هستند که طبق آن ارزش یک باور خاص که از طریق یک فرآیند قابل اعتماد حاصل می شود، توسط ارزش صدق بلعیده می شود. پیشنهاد زاگزبسکی برای تبیین ارزش معرفت، بازنگری در رابطه ی دانسته و داننده است. از نظر وی همان گونه که افعال به واسطه ی انگیزه های فرد دارای ارزش مضائف می شوند، باورها نیز به واسطه ی انگیزه های معرفتی شخص ارزشی مضائف از ارزش صدق کسب کرده و به مرحله معرفت می رسند. به عقیده ی وی عشق به حقیقت مبنایی ترین و اساسی ترین انگیزه ای است که سبب ارزشمند شدن معرفت می شود. هرچند تبیین زاگزبسکی به نظر دچار معضلی نشده است که متوجه نظریه های اعتمادگرا است، با این حال در معرض نقدهای جدی دیگری است که در نوشتار حاضر سعی شده است به بخشی از آن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: مسئله ارزش معرفت، معضل بلعیدن، لیندا زاگزبسکی، اعتمادگرایی، آلوین پلنتینگا
|
  • Maryam Salem * Pages 1-18
    One of the problems that have extremely challenged Avicenna’s philosophy is the theory of imprinted forms in the divine substance as the attributes of divine knowledge before creation. Mistrusting this theory, Ghazali, Suhrawardi, Tusi and many other Islamic scholars, including theologians and philosophers relied on other ways of explaining the divine knowledge. Mulla Sadra who was in agreement with the general view of Avicenna tried to express it in such a way that it would get rid of its false inevitable results. Therefore it can be claimed that Mulla Sadra's theory of the qualification of the divine knowledge before creation was taken from Avicenna, but it was purged of its weaknesses and its strengths were highlighted.
    Keywords: Avicenna, Mulla Sadra, necessary being, reason, imprinted forms, divine knowledge
  • Mohammadreza Moradi, Alireza Jalali Pages 19-42
    In Ibne- Hazm’s epistemology, as that of other classic foundationalists, knowledge is divided into basic beliefs (a priori knowledge) and non-basic beliefs (a posteriori knowledge). He has introduced a collection of syllogistic matters in Aristotelian logic, with extensions (denotations) different from those current at the time, as innate and perceptual knowledge. The other type of knowledge (non-basic beliefs) consists in these certain premises through essential demonstration. Drawing on Ibne- Hazm’s works on logic, theology and basic principles, the present article attempts to explain his views on perceptual experiences and intellectual understanding and to identify their strong points and limitations. Ibne- Hazm’s purpose in proposing his epistemology was to use it instrumentally in explaining Zahiriah beliefs, defending this school, criticizing its opponents, and creating a strong fulcrum for human sciences that can be employed for religious purposes. Therefore this theory is one of the important components of his intellectual system. Ibne- Hazm considered his theory of epistemology consistent with the Quranic verses and thought of its knowledge instruments as a divine bless consistent with the purpose of man’s creation.
    Keywords: epistemology, Ibne- Hazm
  • Hossein Ahmadi * Pages 43-60
    Meta-ethics deals with the conceptual and affirmative principles of morality. One of the issues in meta-ethics is logical discussion which deals with the deduction of moral concepts and propositions, therefor the relationship between moral “is” and “ought” from the perspective of Mohaghegh Isfahani can be considered a metalogical issue that has not received due attention. The present article is an attempt to delineate Mohaghegh Isfahani’s views on the realtionship between moral statements. Mohaghegh Isfahani tries to prove the logicality of moral statements. He considers the relationship between moral “ought to” and “is” not a deductive one but one which shows semantic overlap. He agrees that the relationship between immoral good and moral “ought to” is deductive. He calls this type of relationship “debate”. He believes in the certainty of moral statements. It seems that his blind eye on provocation, as an integral part of the meaning of “Ought to”, is problematic.
    Keywords: meta-ethics, moral statement, issue of “ought”, “is”, certainties, debate
  • Saleh Hassanzadeh, Mehdi Sheikh Pages 61-86
    The discourse of traditionalism is one of the important discourses of the present time which is concerned with the study of tradition as a phenomenon of divine origin. Traditionalism regards tradition as a manifestation of the eternal truth. Adopting an explanatory-analytical method of presentation, the present article aims to find out what kind of relationship exists between traditionalism and religious epistemology. The transcendental unity of religions is one of important elements of the discourse of traditionalism which reflects its approach to religion.
    Traditionalists, by emphasizing variety in religions, the principle of orthodoxy, the distinction between the manifest and hidden, and the innate unity of religions, endeavor to remove the differences among religions so that they can grasp their common essence. From this point of view, the differences among religions are at the surface. Deep down, all religions share the same common core. As traditionalists believe in the unity of religions and their underlying transcendent principle along with a corresponding principle underlying human interior, they have paved the way for interaction among religions. As intuitional perceptions, revelation, and God constitute the foundations of traditionalism; we can evaluate it based on divine religions. But as traditionalism does not draw on any specific religion and considers all of the same importance it cannot be adapted to one specific religion.
    Keywords: traditionalism, religious knowledge, belief, theosophy, transcendent unity of religions, religious epistemology, religious pluralism
  • Abdollah Salavati * Pages 87-110
    The various theories in the field of meta-ethics dissolve when they are reduced to moral principles which lie ultimately at the junction of being either universal or non-universal. The present article is an attempt to introduce a third alternative which is different from the other two. The third alternative treats morality as a living cell with a non-reducible core. The core consists of dos and don’ts. It expands or retracts; in other words, it gets stringer or weaker depending on its presence in the context of religion, ecosystem and the kind of human being. The moral cell has a universal hard core in all different contexts though its realization in different contexts is not universal. The aim is to answer to the following basic question: How can ethics be both universal and non-universal for Allameh Tabatabai? The study concludes that Allameh Tabatabai’s cell theory include four diverse cores. The first core is non-reducible and universal, while the other three can take different realizations and in this sense they are local and non-universal. Some of the decrees and accessories of the cell theory include: first, the division of morals to conventional ethics and transcendental ethics; second, the diversity of recognition and moral judgment; third, the resolution of conflict between pun dependence of religion and morals and independence of the two from each other; fourth, revocation of fixed lines between the necessary, hermaphrodite and extremist sacrificial treatments; and fifth, the substantial difference between moral cell theory and moral relativism.
    Keywords: cell theory of morality, moral relativism, religion, Allameh Tabatabaei
  • Hossein Moghiseh * Pages 111-124
    Man’s happiness and salvation, first of all, depends on his type of worldview and mentality. The type of outlook one assumes can create hope, vitality, and vigor or on the one hand and dejection, despair, hatred and pessimism on the other hand. From this point of view, pain and the treatment of pain are both internal, though the effect of external factors can not be underestimated. There is a large number of people who subsist on basics but they live a happy life and have good relations with other people. On the other hand we can see people who enjoy the highest level of welfare facilities, but they feel they are stuck and feu up with their lives. As they suffer from lack of internal support they experience a feeling of absurdity and they think they have reached the end of their lives. The people who commit suicide are of this type. An understanding of the ultimate purpose of creation and philosophy of humna existence are among the blessed thoughts that can help human beings assume valuable sublime outlooks. In this worldview, the compassionate and merciful God Who is the ultimate source of goodness, joy and compassion has created man to feel pure all-inclusive eternal intellectual delight which starts in this world but continues eternally. The present paper aims to develop this theme drawing on Quranic verses and traditions.
    Keywords: intellectual delight, pure infinite joy, philosophy of existence, hell, immortality of hell dewellers
  • Mohammad Reza Bagheri, Majid Mollayousefi Pages 125-146
    In Meno dialogue, Plato points to a problem, which, nowadays, is known as value problem among epistemologists. This problem stems from two accepted premises in the field of epistemology. Based on the first premise, knowledge is implicitly defined as true justified or warranted belief. The second premise also makes the point that the value of the justification or warrant at least appears to be derived from the value of true belief and thus it is reducible to the value of truth. Taking these two premises into account, Zagzebski claims that externalist theories and particularly reliabilist theories cannot escape from the trap of the value problem. Zagzebski’s suggestion for explaining the extra value of knowledge is the reconsideration of the relationship between knowledge and knower. Like acts, which gain extra value from the actor’s motives, belief gains extra value from the possessor’s epistemic motives and reach to the level of knowledge. She believes that love of truth is the most basic motive which makes knowledge more valuable than mere true belief. Although Zagzebski’s explanation of the extra value of knowledge has not faced the problems which reliablists struggle with, her explanation is subjected to serious criticisms of a different kind which are addressed in part in the present paper.
    Keywords: value problem, Linda Zagzebski, reliabilism