فهرست مطالب

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 48 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زکریا بهارنژاد، سیدامین میرحسینی صفحات 1-14
    مسئله حکایت گری معلومات ذهنی از جهان خارجی و کیفیت آن، از موضوعات اساسی در فلسفه اسلامی به شمار می رود. یکی از نظریه هایی که در باب این حکایت گری بیان شده، نظریه شبح نام دارد، که بر اساس آن تنها شبح و تصویری از شیء خارجی به ذهن می آید. این نظریه در میان حکمای طراز اول اسلامی طرفداری نداشته و توسط ملاصدرا و شارحان او مورد نقد قرار گرفته است. مدعای نگارندگان در این نوشتار این است که صرف نظر از مسئله معقولیت و عدم معقولیت نظریه شبح، که خود بحثی مستقل را می طلبد، استدلال های مخالفین در رد این نظریه، آن گونه که خود مخالفین پنداشته اند، چندان هم موجه به نظر نمی رسد.
    کلیدواژگان: وجود ذهنی، ماهیت، شبه، سفسطه، تسلسل، واقعیت
  • قاسم درزی، حسین الله وردی، میثم قهوه چیان صفحات 15-48
    اعجاز قرآن به عنوان اساسی ترین حجت پیامبر خاتم(ص) در اثبات دعوی رسالت و تحدی به آن، از صدر اسلام تاکنون جایگاه مهمی در مباحثات درون دینی و به ویژه منازعات کلامی و تبلیغ دین و خطابه ها داشته است. امروزه با توسعه مباحث معرفت شناختی، بررسی برون دینی نظریات اعجاز قرآن به خصوص از طریق نظریه های کلاسیک معرفت شناختی اهمیتی مضاعف یافته است. معرفت شناسی به عنوان رویکردی اساسی در فلسفه مدرن به بیان کم و کیف معارف انسانی می پردازد. در حقیقت بررسی «صدق و توجیه » نظریات علمی و کم و کیف آن از مهمترین وظایف دانش معرفت شناسی محسوب می شود. با توجه به کثرتی که در کیفیت فهم اعجاز قرآن وجود دارد، نگریستن به این نظریات از منظر معرفت شناسی ضرورت پیدا می کند. در این راستا، ابتدا به بررسی نظریات اعجاز قرآن و بیان مولفه های اصلی آن ها می پردازیم، سپس با بیان اهم مکاتب معرفت شناختی و ذکر مولفه های اصلی صدق و توجیه پذیری نظریات، به امکان صدق و توجیه پذیری نظریات اعجاز قرآن خواهیم پرداخت. نظریه های انطباق، کارکردگرایی و انسجام در معرفت، مهمترین نظریاتی محسوب می شوند که برای بررسی در این مقاله مورد استفاده قرار گرفته اند. هر سه این نظریات برای ارزیابی صدق کاربرد دارند اما انسجام گرایی در نظریات توجیه نیز مطرح می باشد. تدقیق معرفت شناختی در خصوص اعجاز قرآن، از یک طرف پیامدهای معرفتی این دیدگاه را در تفاسیر قرآن روشن خواهد کرد و از سوئی دیگر، نسبت میان معرفت شناسی با مطالعات قرآنی را غنا خواهد بخشید.
    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، تفسیر، فلسفه، معرفت شناسی، انطباق گرایی، کارکردگرایی، انسجام گرایی
  • عبدالرضا سلامی زواره، سید محمد اسماعیل سیدهاشمی صفحات 49-74
    در ادیان توحیدی، تفسیر اصول و عقاید آن شریعت (به ویژه مسئله توحید) از لحاظ عقلی از دغدغه های اصلی پیروان ادیان است. در این میان، گروهی به تحمیل و تطبیق اندیشه های خود به باورهای دینی اقدام کرده (و گروهی نیز متهم اند) و این امر اختلافی ریشه دار در بین دانشمندان دینی پدید آورده است. یکی از مسائل بحث انگیز در گزاره های دینی، مباحث توحیدی تبیین شده از سوی برخی دانشمندان (مانند فقها و متکلمان و...) و تبیین توحیدی ارائه شده در عرفان نظری (و اسلامی) با نام وحدت وجود (یا وحدت شخصی وجود) است. با بررسی هایی انجام شده -گرچه در مورد مساله وحدت وجود مقالات و کتبی علمی به رشته تحریر در آمده اما - در خصوص این مساله(نسبت وحدت وجود با روایات و آیات وحیانی ) مطالبی به صورت جسته و گریخته مطرح شده اما در قالب وشکل پژوهشی آکادمیک چنین کاری صورت نگرفته است از این رو هدف اصلی نویسنده در این مقال آن است که با شیوه تحلیل عقلی و تامل در منابع نقلی و بیان آیات و روایات (متناسب با عناوین عرفانی در مقامات و عوالم مختلف) به بررسی و تطبیق این آیات و روایات (و نیز ادعیه) با مسائل عرفانی پرداخته و بر عدم تهافت (ادعایی از سوی برخی مخالفان) میان مسائل عرفانی و شریعت تاکید نماید.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، وحدت شهود، وحدت شخصی وجود، تشکیک، شریعت
  • بهاره مظاهری طهرانی، عباس مصلایی پور، فرزانه روحانی مشهدی صفحات 75-100
    خداوند متعال در آیات متعددی از قرآن کریم به انواع مختلفی از پدیده های طبیعی اشاره کرده و به طور صریح یا غیرصریح برخی از ویژگی های آنها را توصیف می نماید. این امر لزوم اهتمام ویژه به روش تفسیر علمی و تبیین و تنقیح مبانی آن را نشان می دهد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که برای ارائه هرگونه استنباط علمی صحیح از آیات قرآن می بایست مبانی کلامی خاصی را مد نظر قرار داد. البته این مبانی کلامی تنها مختص به تفسیر علمی نیستند و در سایر روش های تفسیری نیز موضوعیت دارند، ولی نسبت دادن آنها به تفسیر علمی به دلیل نقش اساسی و تعیین کننده ای است که در این روش تفسیری دارند، به گونه ای که کاربست یا خدشه در آنها به صورت نظری در اعتبار تفسیر علمی یا به صورت عملی در نحوه تفسیر علمی و مصادیق آن اثرگذار است. این پژوهش نشان می دهد که مهمترین مبانی کلامی دخیل در تفسیر علمی عبارتند از: ترکیبی و چندساحتی بودن زبان قرآن؛ واقع نمایی و عدم راهیابی باطل به قرآن؛ جاودانگی و فراعصری بودن قرآن؛ چندمعنایی و چندلایه بودن معانی قرآن؛ حکیمانه بودن کلام، افعال، اوامر و نواهی الهی؛ ضرورت وجود اسباب در اداره و انجام امور توسط خداوند.
    کلیدواژگان: قرآن و علم، تفسیر علمی، مبانی تفسیر، زبان قرآن، جاودانگی، چند معنایی، سلسله علل و اسباب در طبیعت، حکمت در قول و فعل خداوند
  • عظیم حمزئیان، طوبی رشیدی نسب صفحات 101-122
    تعالی و حضور به عنوان دو بعد تشخص خداوند، همواره از مهم ترین مباحث وجودشناسی الهیاتی، محسوب شده اند. در گرایشهای مختلف فکری و عقیدتی در دین اسلام نیز این مسئله، همواره مورد بحث و اختلاف نظر قرار گرفته است. بیشتر این بحثها، از آیات قرآنی نشات گرفته، چرا که در قرآن از خداوند، با این دو بعد، یاد شده است. متصوفه نیز در عرفان نظری، در بحث وجودشناسی، به این مسئله پرداخته اند. در این میان، مولوی که از بزرگترین عرفای تاریخ اسلام محسوب می شود، در مثنوی خویش که در آن مبانی فکری خود را بیان داشته، به هر دوی این ابعاد وجودی خداوند پرداخته است و خود قائل به تعالی حق در عین حضور حضرتش در این جهان است. این پژوهش بر آن است تا ضمن مفهوم شناسی تعالی و حضور، این مفاهیم را در مثنوی بررسی نماید و سپس با تبیین و تحلیل چگونگی جمع بین تعالی و حضور خداوند در عرفان مولوی، به نگرش وی در باب این موضوع، دست یابد.
    کلیدواژگان: عرفان نظری، تعالی الهی، حضور الهی، مولوی، مثنوی معنوی
  • اسماعیل علی خانی * صفحات 123-144
    سعادت و کمال در ادیان ابراهیمی، تقرب به خدای متعال است. این تقرب را می توان از ابعاد گوناگون، نظیر جایگاه آن در دین، تاثیر آن در زندگی دنیوی و اخروی، راه های تقرب به خدا و... مورد بررسی قرار داد. اما یکی از موضوعات مهم، مبانی و زیرساخت های این قرب است. در اسلام و مسیحیت، قرب به خدا مبتنی بر یکسری مبانی الهیاتی و انسان شناختی است. این دو دین در برخی از مبانی انسان شناختی قرب به خدا، نظیر انسان طرف عهد با خدا، انسان در مسیر شدن، انسان طالب کمال مطلق بودن و خلیفه خدا و مسیح بودن انسان مشترک هستند. هرچند، با توجه به تفاوت بنیادین الهیات و انسان شناسی اسلام و مسیحیت مبتنی بر نوشته های پولس، برخی از مبانی تقرب به خداوند نیز در این دو سنت متفاوت و مختص به یک دین است. در اسلام این مبانی اختصاصی عبارتند از: حامل امانت الهی بودن انسان، پاک سرشتی انسان و توانایی او برای نیل به کمال. و در مسیحیت عبارتند از: آلوده سرشتی انسان و ناتوانی او برای نجات و قرب، جز با فیض خدا و فدیه مسیح.
    کلیدواژگان: قرب به خدا، کمال، انسان، مبانی انسان شناختی، اسلام، مسیحیت
  • محمدحسین فاریاب * صفحات 145-162
    مسئله لزوم افضلیت امام از قدیمی ترین مسائل کلامی در باب امامت است که همواره مورد بحث و نظر بوده است. معمولا دیدگاه های اهل سنت و شیعه در خصوص این مسئله، دو دیدگاه متفاوت و دور از هم تلقی می شود. به دین سان که شیعه از طرفداران بی چون و چرای نظریه لزوم افضلیت امام معرفی شده و اهل سنت نیز کسانی قلمداد می شوند که مقبولیت مردمی را مانعی برای پذیرش نظریه لزوم افضلیت امام دانسته اند. نویسنده در این نوشتار با نگاهی به مهم ترین دیدگاه های فرقه های اسلامی، می کوشد تا ضمن معرفی نظریه صحیح مکتب تشیع، افزون بر مستدل ساختن آن، به نقش مقبولیت مردمی در مسئله لزوم افضلیت امام بپردازد. بر اساس مهم ترین یافته های این تحقیق، اگرچه مقبولیت مردمی، مانعی از پذیرش نظریه لزوم افضلیت امام نیست، نمی توان برخی مراتب عدم مقبولیت مردمی را در صرف نظر کردن از امامت گزینه افضل بی تاثیر دانست.
    کلیدواژگان: امام، افضلیت، مقبولیت مردمی، شیعه، اهل سنت
|
  • Sayed Amin Mirhosseini * Pages 1-14
    The representation of subjective perceptions of the outside world and its quality is one of the basic issues in Islamic Philosophy. One of the theories intended to explain this issue is the Image (Shabah) Theory according to which the mind receives only an image of the external object. This theory was not followed by the leading Muslim philosophers and has been criticized by contemporary ones. The present paper argues that, irrespective of the position that one may take with regard to this theory as being reasonable or unreasonable, the critics’ attempts to reject this theory do not seem to have provided convincing arguments.
    Keywords: mental existence, essence, image (Shabah), fallacy, circularity, reality
  • Ghasem Darzi, Hossein.Allahverdi, Meisam Ghahvehchiyan Pages 15-48
    The miracle of Quran, as the major source of proof of the prophethood claim and its verification, has assumed a very high position in inside religion controversies specifically in theological controversies, oratory and promotion of the religious cause. Nowadays, with the development of epistemological issues, the outsider view of the study of the miracle of Quran, especially from the point of view of the classical theories of epistemology, has assumed great importance. Epistemology, as a fundamental approach in modern philosophy, is seeking possibility, boundary and conditions of human knowledge. In fact, the study of the truth value and justifiability of scientific theories constitute the major focus of epistemology. With the plurality of interpretations of the miracle of Quran, it is of utmost importance that these interpretations are studied from an epistemological point of view. With this aim in mind, we first present the theories of the miracle of Quran and their components. We then present the major epistemological approaches and their components. In specific, the aim is to study the epistemological foundations of possibility and meaning of the miracle of Quran in terms of classical theories in Epistemology (e.g. coherentism, correspondence theory and pragmatism). Such an epistemological scrutiny will explicate the epistemic implications of the Quranic interpretations and will also enrich the connection between epistemology and Quranic studies.
    Keywords: miracle of Quran, interpretation, philosophy, epistemology, correspondence, coherent, pragmatism
  • Abdolreza Salami Zavareh, Seyed Mohammad Esmail Seyed Hashemi Pages 49-74
    In monotheistic religions, the interpretation of the principles and beliefs of the sharia (in particular the issue of unity) from an intellectual perspective has been among the major concerns of the followers\ of these religions. In the meantime, a group of thinkers have imposed (a second group is suspected to have imposed) their own views on religious beliefs, and this has created deep-rooted differences among religious scholars. One of the monotheistic controversial issues among the religious propositions, as delineated by scholars (such as theologians and Jurisprudents) is the proposed monotheistic explanation in theoretical mysticism (Islamic) under the name of unity of existence (or unity of personal existence). With studies done, we can acknowledge that there are a large number of articles and academic books on the topic of unity of existence, however, with regard to the affinities between the unity of existence and the Islamic traditions and revealed verses, the intellectual scholarship is patchy. Therefore, the present study is aimed at examining the commensurability of this mystical issue with the Quranic verses and Islamic traditions adopting a rationalistic perspective along with reflection on the traditional sources and Quranic verses. The conclusion stresses on the lack of validity of the alleged incoherence between the mystical issues and sharia.
    Keywords: unity of existence, unity of witness, unity of the personal of existence, doubt, divine law
  • Bahareh Mazaheri Tehrani, Abbas Musallai Pour, Farzaneh Rooani Mashhadi Pages 75-100
    In many verses of the Holy Quran, God refers to a variety of natural phenomena and describes some of their features implicitly or explicitly. This fact demonstrates the need for special attention to the scientific method of interpretation and its theological bases. The result of the present study shows that for any kind of accurate scientific interpretation of the verses of the Holy Quran a number of specific theological principles should be taken into consideration. Of course, these theological principles are not limited to scientific interpretation. They are used in other methods of interpretation as well. Attributing them to the scientific interpretation is for the fundamental role they play in this method of interpretation, because they affect the validity and quality of scientific interpretation. The present study shows that the most important theological principles involved in scientific interpretation are as follows: the multi-dimensional language of the Quran, verisimilitude and the impossibility of falsehood entering the Quran, the immortality of the Quran, the multi-layered meanings of the Quran, the wisdom of words, acts, orders and prohibitions of Allah and the need for a chain of causations in the governance of the world created by God.
    Keywords: Quran, science, scientific interpretation, principles of interpretation, language of the Quran, immortality of the Quran, multi-layered meanings, chain of causations in the world, wisdom of words, acts of Allah
  • Azim Hamzeian, Tooba Rashidinasab Pages 101-122
    Transcendence and immanence, as two dimensions of recognition of God, has always been considered as the most important theological issues of ontology. In different trends of thought and conscience in Islam, transcendence and immanence have also been discussed as a controversial issue. Most of these discussions have their origin in the holy Quran, because God is mentioned with these two dimensions in the Qur’anic verses. Sufi mysticism has discussed this issue in the context of ontology. In the meantime, Molavi, the greatest mystic of the seventh century, has dealt with these issues in Masnavi in hich he has stated the principles of his thoughts. He himself adheres to the transcendence of God and simultaneously His immanence in this world. The present study tries to conceptualize transcendence and immanence and contextualize them in Masnavi in order to explain their integration in Molavi's mysticism.
    Keywords: theoretical mysticism, transcendence, immanence, Molavi, Masnavi Maanavi
  • Esmail Alikhani * Pages 123-144
    Happiness and perfection in the Abrahamic religions is equal to nearness to God the Almighty. Closeness to God can be examined from different aspects such as the position of closeness to God in religion, its impact on worldly and afterworld lives, different ways of achieving closeness to God, and so on. What is important in this regard are the oundations and infrastructures of this approximation. In Islam and Christianity, nearness o God is based on a series of anthropological and theological foundations. Some of these oundations are common in Islam and Christianity like man has covenant with God, man is n the way of becoming, man is in pursuit of absolute perfection; man is the vicegerent of God and Christ. Although, given the fundamental differences between theology and anthropology of Islam and Christianity, based on Paul's writings, some of the foundations of nearness to God are different in these two traditions. Islamic specific foundations are man as the carrier of divine trust, man’s clean nature, and his ability to attain perfection. Christian specific foundations are the infected nature of man and his inability to save himself and achieve closeness to God except through the grace of God and Christ’s atonement.
    Keywords: closeness to God, perfection, human being, anthropological foundations, Islam, Christianity
  • Mohammad Hossein Faryab * Pages 145-162
    The necessity of Imam’s superiority is one of the oldest theological issues of Imamate which has always been a matter of controversy. The Sunni and Shia views on this issue are usually considered distinct and divergent. The Shiite are identified as ardent fans of the doctrine of the necessity of Imam’s superiority, whereas Sunnis are viewed as those who regard popularity as an obstacle to accepting the theory of the necessity of Imam’s superiority. Drawing on the views of the most important Islamic denominations, The present paper tries to introduce the true theory of Shia school and at the same time argue for the role of popularity in the issue of the necessity of Imam's superiority. The findings of the study show that if we regard lack of popularity as having several levels and consider the hatred toward the superior person as being at the highest level, this level of unpopularity will affect the decision about the role of the superior individual as Imam. There is evidence shwoing trances of this theory in the words of Imamites theologians.
    Keywords: Imam, superiority, popularity, Shiite, Sunni