فهرست مطالب

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 49 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین اسلامی، قاسم پور حسن صفحات 1-18
    در تفسیر معنای «اصالت وجود و اعتباریت ماهیت» دو نظریه عمده وجود دارد. گروهی بر آنند که؛ هر چند آنچه حقیقتا و بالذات ملاخارج را پر کرده وجود است اما از آنجا که ماهیت چیزی جز تعین و نحوه وجود نیست، در خارج عین وجود و به تبع آن حقیقتا موجود است. در نقطه مقابل گروهی معتقدند؛ آنچه حقیقتا عالم عین را در بر گرفته است صرفا حقیقت وجود است و ماهیات تنها نمود و تصویر وجود در پرده ذهن آدمی می باشند. از دیدگاه نظریه اول، اتحاد وجود و ماهیت چیزی جز عینیت خارجی ماهیت با وجود نیست ولی از دیدگاه نظریه دوم، اتحاد ماهیت با وجود صرفا به معنای صدق مفهوم ماهیت بر واقعیت خارجی می باشد.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، اعتباریت ماهیت، عینیت ماهیت با وجود
  • سیدمحمدعلی دیباجی، سیده حورا موسوی صفحات 19-38
    رابطه ی ذهن و عین مساله ای معرفت شناسی است که تعیین کننده ی دیدگاه رئالیستی یا ایده آلیستی فلاسفه می باشد. در میان فلاسفه ی اسلامی، سهروردی با فاصله گرفتن از رئالیسم ارسطویی تئوری جدیدی با عنوان « مماثلت » ارائه می دهد. او با رد شناخت ذات اشیاء به وسیله ی حد، مطابقت ماهوی را به چالش می کشد و تئوری مماثلت عین و ذهن را با شناخت از طریق صفات مجموعه ای بنا می نهد. با طرح نظریه مماثلت، شائبه ی ایده آلیستی تقویت می شود و نوعی درون نگری از تبیین های او بر می آید. این نوشتار در جهت تنقیح این مساله به ظرفیت های حکمت بحثی و حکمت ذوقی عنایت کرده است و با توضیح رابطه ی شهود ماهیت نگر با اصالت واقع، رئالیسم سهروردی را تحت عنوان « رئالیسم اشراقی» معرفی کرده است. بر این اساس، شائبه ی ایده آلیستی حکمت بحثی او با نظریه اصالت شهود از بین رفته و رئالیسمی مستقیم قابل طرح می باشد.
    کلیدواژگان: حکایت و مماثلت، رئالیسم اشراقی، شهود، صدق، مطابقت
  • سیداحمد غفاری قره باغ * صفحات 39-60
    معرفت پیشینی دارای تعاریف زیادی در فلسفه غرب دارد که رایج ترین آنها، استقلال توجیه گزاره از تجربه حسی است. تجربه در تعریف فوق، باید به معنای تجربه حسی ظاهری، تعبیر شود؛ چرا که در غیر این صورت، این تقسیم، از بین می رود و مصداقی برای گزاره پیشینی باقی نمی ماند. ضرورت در محل بحث این مقاله، به معنای وجوب است که یکی از مواد ثلاث مطرح در علم منطق است. به نظر می رسد تفکیک پلنتینجا میان ضرورت عینی و قضیه ای، هر چند به لحاظ مفهومی، قابل قبول است، لیکن به لحاظ مصداقی ثمره ای ندارد. نویسنده معتقد است که میان معرفت پیشینی و ضرورت، رابطه ملازمه برقرار است؛ یعنی هر معرفت پیشینی، لزوما ضروری نیز است؛ لیکن این سخن که معرفت پسینی نمی تواند حاوی ضرورت باشد – ضرورت به معنای ماده، نه به معنای جهت – و ضرورت منحصر در معرفت پیشینی است، محل اشکال است، هر چند ضرورت به معنای جهت، تلازم با پیشینی بودن معرفت دارد.
    کلیدواژگان: معرفت پیشینی، ضرورت، تجربه، ضرورت عینی و قضیه ای
  • مهدی رحیمی، علی شیرخانی صفحات 61-86
    دوران پست مدرن، دورانی است که عدم قطعیت، شاخصه اصلی معرفت شناسی آن است. مواجهه جامعه اسلامی شیعی با این عدم قطعیت ها در قالب های مختلفی بروز می کند. بر این اساس، چالش های ایجاد شده از سوی پست مدرنیسم برای اسلام و راهکارهای مقابله با آن چالش ها، موضوع اصلی مقاله حاضر را تشکیل می دهد. در این خصوص، ضمن برشمردن چالش هایی چون نفی روایت برتر، نسبیت معرفت، پلورالیسم، تاریخ مندی معنا و مفهوم حقیقت، رابطه زبان با متن و به متن آمدن، حاشیه رانده شده ها با بیان وجوه مثبت و منفی هر چالش، به بررسی این چالش ها و رابطه آن با اندیشه اسلامی پرداخته شده و در نهایت پیشنهادهایی برای نقش آفرینی در این دوره ارائه می شود. مقاله حاضر با بررسی چالش های برآمده از این جریان، در پی یافتن پاسخ به این پرسش است که مزیت ها و معایب اندیشه پست مدرن برای اسلام چیست و نقش آفرینی ما در جهان معاصری که به حاشیه رانده شده های فرهنگی و دینی نضج یافته اند، چسان باید باشد؟
    نتیجه مشخص آنکه وجوه مثبت اندیشه پست مدرنیسم که تا حدودی در اندیشه ما مغفول مانده و یا کمتر بدان بها داده می شد می تواند در حکم یک کاتالیزور برای اسلام در دنیای پست مدرن ایفای نقش کند. آنچه در ادامه بدان دست یافتم حاکی از آن است که با نوفهمی و نوآوری در ساحات دین پژوهی، توجه به بینشی با جوهری معنوی تازه برای رهایی بشر از هیچ انگاری مثبت و منفی، توجه به تحولات جهان و باور به ظرفیت خود، و با اعتباربخشیدن به دیگری ها و تغییر خواست خود از روان شناسانه به تاریخی، می توان امیدوار به ارائه نقشی شایسته در دوران پست مدرن شد.
    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، اسلام شیعی، حقیقت، معرفت دینی، نسبیت
  • محمد مهدی عموسلطانی، جعفر شاه نظری صفحات 87-116
    متکلمان و متالهین در مساله تکوینی و یا قراردادی بودن جزای اخروی آراء و دیدگاه های متفاوتی ارائه نموده اند. برخی طرفدار تکوینی بودن و برخی مخالف آن هستند. ظاهر آیات و روایات نیز با هر دو دیدگاه تکوینی و قراردادی همسو است. از این رو برخی دیگر از محققان در این مساله قائل به جمع هر دو نظر شده و به وجود هر دو قسم از جزاء معتقد شده اند و به نحوی تناقض ظاهری آیات را پذیرفته اند. در این مقاله ضمن تبیین مساله و طرح پرسش های مربوطه، به بیان آراء حکیمان و متکلمان پرداخته شده و سرانجام دیدگاه تکوینی بودن جزای اخروی انتخاب و هر گونه جنبه اعتباری و قراردادی ناصواب دانسته شده است، و با تبیین اشکال جمع هر دو قسم از جزاء تکوینی و قراردادی، راه حل تناقض ظاهری آیات را در تقریر صحیح و توجه به نظام توحیدی می داند و نهایتا پاسخی قرآنی، استدلالی و عرفانی برای حل این تناقض ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: بهشت، جهنم، تجسم اعمال، جزای تکوینی، جزای قراردادی، آخرت
  • فاطمه جعفری، حسین اترک، مریم خوشدل روحانی صفحات 117-134
    بحث از امامت به ویژه امامت امام زمان (عج) از مباحث مهم و اساسی در مذهب شیعه است. احمد الکاتب، نویسنده معاصر، در کتاب الإمام المهدی حقیقه تاریخیه ام فرضیه فلسفیه دلایلی نقلی، تاریخی و عقلی در انکار وجود امام زمان(عج) مطرح می کند که یکی از آنها ادعای امامت جعفر، برادر امام عسکری، است. وی مدعی است که امام عسکری فرزندی نداشته و جعفر پس از وی ادعای امامت کرده و شیعه نیز به ندای وی لبیک گفته است و اجماع بر امامت وی داشته است. در این مقاله که به روش تحلیلی-انتقادی کوشش شده است که در ضمن شخصیت شناسی جعفر به شبهات احمد الکاتب پاسخ داده شود. تحقیق حاضر شخصیت شناسی جعفر نشان می دهد که وی شایستگی لازم برای امامت را نداشته و ادعای کاتب بر اجماع شیعه بر امامت جعفر نادرست بوده و دلایلی که وی بر آن اقامه کرده است، مثبت ادعای وی نیست.
    کلیدواژگان: امامت، حضرت مهدی)عج(، جعفر کذاب، کاتب
  • حسینعلی نصراللهی، عباس یزدانی صفحات 135-158
    هر ساختمان معرفتی ناچار از پیش فرض هایی شروع می شود که باید صدقشان مسلم گرفته شود. توماس رید معتقد بود پیش فرض های زیادی وجود دارد که عقلاء آنها را در زندگی خود مسلم فرض می کنند و معارف خود را بر فرض صحت آنها بنا می کنند. او سعی کرد با روشی علمی این پیش فرضها را که خود به آنها اصول اولیه فهم عرفی می گوید استقراء کند؛ اصول اولیه ای که ناشی از ساختار خلقت ما هستند و مبنای تعاملات روزمره ما با دیگران و جهان خارج می باشند. هدف از این مقاله تشریح این اصول اولیه با مراجعه به کتب رید، و بررسی نقش آنها در معرفت بشری و نیز تبیین ناچاری ما از پذیرش آنها است. در پایان به وجه اهمیت این اصول از منظر رید خواهم پرداخت، و در نتیجه خواهم گفت بدون پذیرش اصول اولیه فهم عرفی، حجم عظیمی از معارفی که اذعان به آنها برای ما حیاتی است را از دست خواهیم داد.
    کلیدواژگان: اصول اولیه، توماس رید، فهم عرفی، مبناگرایی، معرفت
|
  • Hossein Eslami, Ghasem Pourhassan Pages 1-18
    There are two main interpretations of the “fundamental reality of existence”. Some philosophers take the view that the real world is loaded with existence, but as quiddity is nothing more than the instantiation of existence, the two are identical. In contrast, there are other philosophers who argue that the world of reality is loaded by existence and quiddity is just an image of existence in the mind of human beings. According to the first theory, the unity of existence and quiddity is not but the real identity of the two. On the other hand, according to the second theory, the unity of these two means just the application of the concept of quiddity on reality. Although some statements of Sadrolmotalehin are in accord with the second theory, a comprehensive look on his philosophical principles and propositions leads us to the first theory. There are two significant types of evidence which confirm the claim: (1) similarity of the relationship which can be found between existence and quiddity with the relationship which exists between essence and qualities of the divine essence, and (2) Sadrolmalehin’s claim in his discussion of “mental existence” about the coincidence of mental quiddity with the quiddity which exists in the real world.
    Keywords: fundamental reality of existence, relative nature of quiddity, identity of quiddity, existence
  • Sayed Mohammad Ali Dibaji, Seyedah Horra Mousavi Pages 19-38
    The relationship between subject and object is an epistemological issue which determines the realistic or idealistic position of a philosopher. Among Muslim philosophers, Suhrawardi moves away from Aristotelian realism and proposes a new theory called ‘resemblance’. Denying the apprehension of the essence of things, he challenges the essential correspondence and advances the theory of the resemblance of the subject and object through gaining knowledge from trait complexes. An important problem with Suhrawardi’s theory of resemblance is its idealistic approach and its introspective interpretations. The current study attempts to use the relationship between argumentative philosophy (rational philosophy) and intuitive philosophy (tasted philosophy) to refute the problem referred to above. The major argument is that Suhrawardi’s illuminative realism which substitutes similitude for correspondence can move away not only from Aristotelian dogmatic correspondence but also from idealism and can put forth a logical philosophical model which can explain the relationship between intuition and realty.
    Keywords: truth, correspondence, illuminative realism, idealism, intuition, resemblance, subject, object, Suhrawardi
  • Sayed Ahamd Ghaffari Gharabagh * Pages 39-60
    A priori knowledge has many definitions in western philosophy; the most well known one is the independence of proposition’s justification from sensory experience. Experience in the above definition should necessarily refer to sensory experience, otherwise, the distinction disappears and there remains no application for a priori statement. Necessity, in this article, means Vojoob which is considered as one of the three elements of a logical proposition. It seems that although Plantinga’s separation between objective and propositional necessity is conceptually acceptable it lacks application. For the author of the present paper, there is an essential relationship between a priori knowledge and necessity, i.e. all of a priori knowledge is essentially necessary. But this claim that a posteriori proposition cannot imply necessity and that necessary knowledge is unique to a priori proposition is a false claim, although if we take necessity as modality, it will have correlation with a priori knowledge.
    Keywords: a priori knowledge, experience, objective necessity, propositional necessity
  • Mahdi Rahimi, Ali Shirkhani Pages 61-86
    Postmodernism is the start of an era which is signified with uncertainty as its main epistemological characteristic. The way the Shia Islamic society faces the challenge of uncertainty manifest itself in different ways. The present article aims to focus on the challenges that postmodernism has created for Shia Islam and proposes strategies to combat these challenges. To this end, the paper enumerates the challenges including the negation of the superior narration, pluralism, historicity of the concept of reality, the relation between language and text, the empowerment of the marginalized, and discusses their positive and negative sides in relation to the Islamic ideology. The paper concludes with a number of strategies proposed to combat the challenges of this era. The aim is to find a proper answer to the question of the advantages and disadvantages of this trend of thought to Islam, and the way we should play our role in a world in which the culturally and religiously marginalized trends of thought are on the rise. The specific conclusion is that the positive aspect of postmodernism, which have somehow been ignored or less valued in our system of thought, can act like a catalyst for Islam in the postmodern world. The major finding of the study is that through making renovation and innovation in some realms of religion, and figuring out new insights with a fresh spiritual substance to rescue mankind from positive and negative nihilism, considering world developments, believing in our capacity, validating others, and shifting our psychological demands to historical ones, we can hope to play a significant role in the postmodern era.
    Keywords: Terms: postmodernism, Shia Islam, reality, religious knowledge, relativity, pluralism
  • Mohammad Mehdi Amosoltani, Jafar Shahnazari Pages 87-116
    Islamic theologians have set forth different ideas and opinions in relation to the question of whether eternal punishment is genetic or conventional. Some favor the genetic explanation and others oppose it. The Quranic verses and traditions appear to be consistent with both explanations. That is why a third group of researchers of this issue have confirmed both sides of the argument and have developed the belief in both types of punishments. In a sense they have accepted the apparently paradoxical verses. The present paper is an attempt to clarify the issue and the relevant questions, and to present the views expressed by the Islamic theologians in this regard. The position taken in this paper is that eternal punishment is genetic not conventional. Efforts are made to explain why the acceptance of the two types of eternal punishment conjointly is a false solution and why the correct solution lies in the correct interpretation of the seemingly paradoxical verses in the context of monotheism. The paper proposes a Quranic, theosophical and philosophical solution with aim of solving the problem.
    Keywords: heaven, hell, embodiment of deeds, genetic punishment, conventional punishment, hereafter.
  • Fatemah Jafari, Hossein Atrak, Maryam Khoshdel Rohani Pages 117-134
    The Question of Imamat, especially the Imamat of the12th Imam, is one of the most imperative issues in Shia Islam. There are numerous intellectual, traditional and historical arguments supporting the validity of Iamamt, among which we can refer to the following: verse 105 of Anbiya Sura, the Jaber Hadith, as well as historical accounts like Hakimah Khatoon’s account of Emam-al-Mahdi’s birth. Ahmad Al-Katib, the contemporary author, in his book Imam al-Mahdi has provided a number of traditional, historical and intellectual grounds to reject the existence of Imam al- Mahdi. He claims that Ja’afar, Imam al-Askari’s brother, was his true successor and that Shia came to a unanimous agreement on his Imamat. Adopting an analytical critical approach, the present paper tries to answer the questions raised by Ahmad Al-Katib through characterization of Ja’afar’s personality. It is argued that Ja’afar was not qualified to be the next Imam, and that Ahmad Al-Katib’s claims are unsubstantiated. In addition, the evidence provided does not adequately support Ahmad Al-Katib’s stand.
    Keywords: Imamat, Hazrat Mahdi, Jaafar the liar, scriber
  • Hosseinali Nasrollahi, Abbas Yazdani Pages 135-158
    Every epistemic structure inevitably starts from postulates whose truth is taken a priori. Thomas Reid held the view that there are many postulates that sensible people assume to be true. They then build their knowledge on their basis. With a scientific method, he tried to infer these postulates which he called first principles of common sense, principles that underlie our nature, and form the basis upon which we conduct our daily interactions with others and the world. The present paper is aimed to explain these first principles with reference to Reid`s works, and to examine the role they play in human knowledge and the inevitability of their postulation. The paper concludes with the explanation of the importance of these principles from Reid`s point of view. The major conclusion is that without postulating these principles, we will lose a massive bulk of the knowledge we consider critical to acknowledge.
    Keywords: first principles, Thomas Reid, common sense, foundationalism, knowledge