فهرست مطالب

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 50 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا رضازاده *، طیبه امامی صفحات 1-16

    هدف این مقاله طرح و بررسی نظریه ی ملاصدرا در باب خودآگاهی و اقسام آن با تکیه بر سنخ شناسی آگاهی در سنت فلسفه ی اسلامی است. گستره، تاثیر و افق نظریه ی خودآگاهی در جای جای نظام اندیشه صدرایی جریان دارد و فهم خواننده را از خود، خدا و جهان دگرگون می کند. بنابراین بازخوانی و بازشناسی این مسئله اهمیت و ضرورتی روشن دارد به ویژه پیامدهای نظری آن در حوزه های میان رشته ای. خودآگاهی انسان را در فلسفه ی ملاصدرا به تبع اقسام مراتب آگاهی/ادراک شامل آگاهی حسی، خیالی و عقلی به سه نوع حسی، خیالی و عقلی می توان تقسیم کرد. در خودآگاهی حسی، فرد به حوزه ی مادی وجودش، به طور عام و بدنش، به طور خاص آگاهی دارد و از آن با عنوان «بدنم» و «خودم» یاد می کند. فرد زمانی که از بدن مثالی که امری مجرد با عوارض مادی، در مرتبه ی خیال آگاه می شود، خودآگاهی خیالی دارد. و دست آخر، هنگامی که ذات خود را به صورت مجرد و بدون ماده ی بدنی یا عوارض مادی آگاه است، خودآگاهی عقلی دارد. البته ملاصدرا معتقد است که آگاهی عقلی انسان کاملا مجرد نیست بلکه مشوب به خیال است. بنابراین خودآگاهی عقلی وی نیز مشوب به خیال است.

    کلیدواژگان: خودآگاهی، خودآگاهی حسی، خودآگاهی خیالی، خودآگاهی عقلی، ملاصدرا
  • حسن عباسی حسین آبادی * صفحات 17-36
    اندیشه ارسطو درباره تجرد نفس یکدست نیست و بحثی صریح و واضح دراین باره نداشته است؛ با تعریف نفس به طور کلی و نیز بیان ویژگی های نفس می توان به نظری درباره آن دست یافت. آیا نفس برای ارسطو مجرد است یا خیر؟ اگر نفس مجرد است تجرد آن به چه معناست؟ آیا نفس به صورت کلی مجرد است یا جزیی از اجزای آن چنین است؟ برای ارسطو تجرد نفس به دو معناست: بسیط بودن و غیرجسمانی بودن. در این نوشتار برآنیم با دو روش سلبی و ایجابی دلایلی برای تجرد نفس نزد ارسطو ارائه کنیم. با سلب جسمانیت و ویژگی های جسمانی از نفس مانند بی مکان بودن، بی مقدار بودن، جسم نبودن و ترکیب نداشتن، و ایجاب مدبر بودن، حیات داشتن، بسیط بودن و مفارق بودن عقل، دلایل را در سه دسته بندی نقد ارسطو از پیشینیان، ویژگی های نفس و نیز مفارق بودن عقل بیان کنیم.
    کلیدواژگان: نفس، عقل، بسیط بودن، تجرد، غیرجسمانی
  • ابوالفضل مزینانی، حوران اکبرزاده صفحات 37-62
    صدرالمتالهین در مسئله علم الهی مدعی گره گشایی و نوآوری است. از طرف دیگر وی در این مسئله نسبت به سایر مسائل فلسفی اش به التقاط بیشتری متهم شده است. در پژوهش حاضر به نحو مسئله محور کوشش شده تا نشان داده شود که وی در تبیین «علم الهی» از چهار اصل روش شناختی که خاص فلسفه وی می باشد، بهره برده است:1) رویکرد میان رشته ای در استفاده تلفیقی و منسجم از سه منبع معرفتی عرفان، قرآن و برهان؛
    2) استفاده از آیات و روایات و کشف و شهود در مقدمات برهان و مقام داوری و نه صرفا در مقام گردآوری؛
    3) ارائه نظریات خود بر اساس سه رویکرد مبنای مشهور قوم، وحدت تشکیکی وجود و وحدت شخصی وجود با رویکردی تعلیمی و در ساختاری تشکیکی؛
    4) استفاده روشمند و کثرت گرایانه از آراء اندیشمندان سلف.
    نتیجه این پژوهش، اثبات پای بندی عملی صدرا به اصول روش شناختی فوق به صورت مسئله محور در مسئله علم الهی می باشد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، روش فلسفی، علم الهی به ماسوا، ملاصدرا
  • محمدرضا ابراهیم نژاد * صفحات 63-80
    سی و پنجمین آیه از سوره 24 قرآن کریم همچون نگینی بر صفحه کتاب الاهی می درخشد. این آیه علاوه بر آنکه منشا نامگذاری سوره به عنوان «نور» گشته، محور بیشترین پژوهش ها و تالیفات قرآنی نیز شده است. همچنین اندیشمندان سرآمد جهان اسلام درعرصه تفسیر، عرفان و فلسفه را به اظهار عجز خود و اقرار به اعجاز بودن آن آیه نموده است. بررسی های میدانی نشان می دهد که علاوه بر اصحاب تفسیر، کلام و عرفان، اهل حکمت و فلسفه اسلامی مجذوب لمعات و پرتو درخشان آن شدند پیروان هر یک از سه مشرب فلسفی اسلامی، یعنی مشائیون، اشراقیون و صدرائیون به تفسیر، تاویل و اقتباس اهتمام نمودند. در این راستا چند مسئله در فلسفه اسلامی، از آیه نور متاثر شد در مسئله انسان شناسی، نگاهی ویژه پدیدآمد ، مسئله تشکیک وجود، در حکمت صدرائی تشیید و استوار گردید که خود کاربردهای عدیده دارد. حکمت خسروانی به برکت آیه نور صبغه اسلامی گرفت و کسب صیانت از خطر تکفیر نمود و مسائلی دیگر؛ که در نهایت، الهی بودن آیه نور و وحیانی بودن فلسفه اسلامی را بارز نمود.
    کلیدواژگان: آیه نور، فلسفه اسلامی، مشائیون، اشراقیون، حکمت متعالیه، تاویل وتفسیر
  • سید محمد اسماعیل سیدهاشمی، علی منصفی صفحات 81-106
    یکی از مسایل علم کلام، مساله علوم امامان و جهات علوم آنان می باشد. این مقاله که با هدف نگرش به این موضوع مهیا شده، سعی شده مسایلی همچون قلمرو علم ائمه علیهم السلام، منابع و جهات علوم آنان و علوم غیبی آن بزرگواران را از نظر شاگردان متکلم امامان شیعه، مورد بررسی قرار دهد.
    با بررسی دیدگاه های این متکلمان و تفسیر و برداشتی که از آیات و روایات داشته اند معلوم می شود از نظر شاگردان ائمه علیهم السلام در سیطره علوم ایشان، نسبت به آنچه مورد نیاز در بیان احکام و معارف است، وراثت علمی از پیامبر اکرم صلوات الله علیه، و همچنین حجیت علوم آنها، تردید و اختلافی نیست. اما در اینکه آیا آنها از طریق غیب معارف و احکام را می گرفته اند و یا منابع دیگر علوم ایشان از منظر این متکلمان، با اجمال روبرو هستیم.
    کلیدواژگان: علم، علم لدنی، علم غیب، امام، شاگردان متکلم ائمه
  • سیده نرجس عمرانیان، میرعباس علیزمانی صفحات 107-134
    هدف این پژوهش بررسی معنای زندگی از نظر ارسطو و نقش لذت در رسیدن به آن با روشی توصیفی- تحلیلی است. ارسطو میان اینها ارتباط عمیقی ایجاد می کند و نیک بختی را شرط لازم و کافی معنادار شدن زندگی می داند. معنایی که لذت آن را همراهی می کند و مکمل آن است. ارسطو ابتدا دستیابی به نیک بختی را هدف نهایی معرفی می کند و سپس ارتباط میان لذت و معنای زندگی را بیان می کند. وی راه رسیدن به نیک بختی را فضیلت دانسته و فضایل را به دو دسته عقلانی یا اخلاقی تقسیم می کند. برتری فضایل عقلانی از مختص انسان بودنشان ناشی شده و لذا لذات حاصل از آن ها نیز ناب ترند. پس اولا و بالذات معنای زندگی را باید در آن ها جست. او لذت را شرط لازم و ناکافی برای نیک بختی می داند. بنابراین ما زندگی نمی کنیم برای رسیدن به لذت؛ بلکه زندگی می کنیم برای رسیدن به نیک بختی نهایی، که در سایه ی آن می توان صاحب برترین لذات شد. بخشی از مباحث او در نفس شناسی به بیان جایگاه عقل مفارق و فناناپذیر می پردازد که به نظر می رسد با توجه به این دیدگاه، وی ارتباط میان لذت و معنا را همچنان پس از مرگ پایدار می داند.
    کلیدواژگان: ارسطو، فضایل عقلانی، لذت، معنای زندگی، نیک بختی
  • سید محمد اکبریان، محسن باباپور گل افشانی صفحات 135-150
    نظریه معنویت و عقلانیت، تنها راه کاهش آلام انسان و رهایی بشر را در پیوند میان عقلانیت و معنویت می داند. در نگاه نظریه پرداز دین سنتی با عقلانیت جدید (مدرن) تایید نمی شود؛ از این رو در جهان معاصر نمی تواند نقش تاریخی خود را برای کاهش رنج های بشری ایفا کند و باید معنویت را جایگزین آن کرد. نظریه با صرف نظر از اضطراب در مفهوم و کاربرد عقلانیت جدید، در نهایت بر مبنای ترکیبی از «عقلانیت ناواقع گرا» برای اثبات «عقل گریز» و «راز» بودن باورهای معنوی و «عقلانیت ابزاری» برای اثبات بهداشت و مطلوبیت روانی آن باورها طرح ریزی می شود. عقلانیت ابزاری و عقلانیت ناواقع گرا هر دو با اشکالات متعددی از سوی منتقدان مواجه شده است، اما اشکالات مهم تر در نتایجی است که بر مبنای عقلانیت ناواقع گرا متوجه مهم ترین عناصر این نظریه می شود. مهم ترین عنصر این نظریه از نگاه نظریه پرداز، هدف آن است. هدف طرح این نظریه کاهش آلام بشر است؛ در حالی که این هدف با عقلانیت ناواقع گرا حاصل نمی شود. هم چنین مبنای ناواقع گرایی در باورمندی به معنویت، موجب ورود خرافات به باورهای معنوی می شود.
    کلیدواژگان: معنویت، عقلانیت ابزاری، استدلال گرایی، معرفت شناسی، ناواقع گرایی
|
  • Reza Rezazadeh, Tayebe Emamy Pages 1-16

    The aim of the present article is to introduce and discuss Mulla Sadra’s theory of self-knowledge with an emphasis on its typology in the tradition of Islamic philosophy. epT s ehT, impact and outlook of self- knowledge typology permeating every aspect of Sadra’s thought system transforms the reader’s understanding of his self, God and the universe. It is therefore of prime importance to probe this issue and its implications for interdisciplinary fields. In Sadrian philosophy, based on knowledge levels of perception, sensory awareness, imagination and rationality self-knowledge can be divided into sensory, imaginative and rational levels. With regard to self- knowledge, one’s awareness of his/her material existence in general and his/her body is specific is reflected in references to “my body” and “ myself”. When one is aware of his/her ideal immaterial body with its material effects in the sphere of imagination one has imaginative self- knowledge. Finally, when one is aware of his/her immaterial nature without bodily or material sense he/she has rational self- knowledge. Of course, Mulla Sadra views human rational self- knowledge as not perfectly immaterial. He considers it as integrated with imagination. There for, his/her rational self- knowledge is colored with imagination.

    Keywords: self- knowledge, sensory self-knowledge, imaginative self- knowledge, rational self- knowledge, Mulla Sadra
  • Hassan Abbasi Hosseinabadi * Pages 17-36
    Aristotle’s ideas on immateriality of soul lack uniformity. He has not discussed this issue explicitly and to the point. Through a discussion of immateriality in general and an explanation of soul’s features, the present article is aimed to provide a more vivid view of this issue. To this end, the following questions are raised: For Aristotle, is the soul immaterial or not? If it is immaterial, what is the meaning of immateriality? Is the soul completely immaterial or is it partially immaterial? For Aristotle, immateriality of the soul has two different meanings: one is simplicity, and the other one is being incorporeal. The article first provides both negative and positive reasons for the immateriality of soul from an Aristotelian point of view. Negating the corporeal and physical characteristics such as place, amount and combination, and enumerating the positive features of being resourceful, having existence, being simple and immateriality of intellect the article tries to express Aristotle's reasons in three categories: Aristotle's criticism of predecessors, properties of the Soul and the immateriality of intellect.
    Keywords: intellect, simplicity, immaterial, incorporeal
  • Abolfazl Mazinani, Hooran Akbarzadeh Pages 37-62
    Mulla Sadra claims to be innovative in relation to the issue of Divine Knowledge. Moreover, he has been criticized for being more eclectic in relation to this issue compared with his other philosophical issues. The present article attempts to show, in a problem-oriented way, that he has benefited from four methodological principles that are special to his own philosophy in explaining divine knowledge:1) Adopting an interdisciplinary approach in a coherent integrative way using the three epistemic sources of mysticism, Quran and logic;
    2) Using verses, traditions, discovery and intuition in shaping the preliminary logic in making judgments and not merely in the collection stage;
    3) Providing his views based on the three famous folk approaches, unity of ambiguity of existence, personal unity of existence with a didactic approach and in an ambiguous structure;
    4) Methodical and pluralistic use of the predecessor thinkers’ views.
    The main conclusion is Mulla Sadra’s practical commitment to the above methodological principles and a problem-oriented approach in dealing with the issue of Divine Knowledge.
    Keywords: methodology, philosophical approach, Divine Knowledge of the beyond, Mulla Sadra
  • Mohammad Reza Ebrahimnezhad * Pages 63-80
    Verse 35 in Chapter 24 of the Holy Quran is one of the finest and most profound verses of Quran whose depth and uniqueness has attracted the attention of many scholars and has been the basis for attributing this name to Chapter 24. Prominent thinkers of the Islamic world have expressed their inability to comprehend this verse and have consequently acknowledged its miraculous nature. Field surveys show that in addition to Quranic commentators, philosophers and mystics from all three Islamic schools of thought – Mashaeism, Ishraqism, and Sadraism – have devoted considerable efforts to its comprehension and interpretation. This verse has also had a profound impact on Islamic philosophy. The question of existence in Sadarian philosophy, which has numerous implications, was reinforced as a result of this verse. Similarly, Khosro wisdom was saved from the perils of disbelief and earned Islamic flavor. All these clearly show the divine nature of this verse and the revelation-informed nature of Islamic philosophy.
    Keywords: Noor Quranic verse, Islamic philosophy, peripatetics, illuminationists, transcendental philosophy, exegesis
  • Seyed Mohammad Esmail Seyed Hashemi, Ali Monseffi Pages 81-106
    One of the issues of interest in theology is the Imams’ knowledge. The present paper is an attempt to explore issues such as the scope and origin of Imams’ knowledge from the perspective of Imams’ Shiite disciples as scholastic theologians. As the issue of Imams’ knowledge did not exist as a belief at their time and the transmitted texts are either silent or not in agreement, it seems necessary to refer to the views of their disciples. The present study adopted two different methods in collecting the views of Imams’ disciples; one included the study of the Imams’ debates and texts as narrated by the disciples and the other method included reflection on their views on this issue. The study of the scholastic theologian’s stances, interpretations and impressions of verses and narrations shows that the Shiite scholastic theologians had no doubt or differences about the validity of Imams’ knowledge needed to explain the laws and Islamic sciences and the fact that they Inherited the knowledge from the Holy Prophet (P.B.U.H.). However, there is no enough evidence showing whether they acquired the laws and Islamic sciences through the unseen or they got access to them through other sources.
    Keywords: Knowledge, knowledge of the unseen world, God-given knowledge, Imam, Imam's disciples as scholastic theologians
  • Sayedeh Narjes Emranian, Amir Abbas Alizamani Pages 107-134
    The aim of the present article is to examine the meaning of life from Aristotle’s point of view and the role of pleasure in achieving that meaning using a descriptive- analytic method. Aristotle makes a deep connection between pleasure and meaning. At first he introduces the achievement of happiness as the meaning and ultimate goal of life and then he states the relationship between pleasure and the meaning of life. He considers virtue as the way to reach fulfilled life. Virtues are classified into intellectual and moral. The intellectual ones are considered primary in achieving the goal of fulfilled life because they are limited to human beings and therefore provide pure pleasure. He views pleasure as the necessary but insufficient condition for fulfilled life. In fact, we do not live to achieve pleasure; we live to achieve the ultimate fulfilled life filled with pure pleasure. Part of his discussions on psychology deals with the immaterial and immortal nature of intellect. On this basis, it seems that he considers the relationship between pleasure and fulfilled life a relationship which endures and stays stable after death.
    Keywords: Aristotle, intellectual virtues, pleasure, meaning of life, happiness
  • Sayed Mohammad Akbarian, Mohsen Babapoor Golafshani Pages 135-150
    Spirituality and rationality theory identifies the connection between rationality and spirituality as the only way to reduce human suffering. According to the theorist, modern rationality does not confirm traditional religion. Hence religion cannot play its historical role in reducing human suffering. Therefore, it should be replaced by spirituality. This theory is ultimately based on a combination of "non-realistic rationality" aiming to prove that spiritual beliefs are mysterious and reason-averting in nature and the "instrumental rationality" aiming to prove that spiritual beliefs are optimal for keeping mental., Both non-realistic rationality and instrumental rationality have been criticized by many critics. However, the more important with non-realistic rationality are its implications which undermine its basic elements. The most important element of this theory, according to the theorist, is its aim of reducing human sufferings, while this goal cannot be achieved by non-realistic rationality. The orientation of non-realistic rationality toward spirituality opens the door to the superstitious beliefs.
    Keywords: spirituality, instrumental rationality, argumentation, epistemology, non-realistic