فهرست مطالب

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 19 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکرم اصغری، عباس پورشهباز، علی فرهودیان صفحه 7
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ابعاد شخصیتی اثر گذار در عود سوء مصرف مواد در افراد وابسته به مواد افیونی تحت درمان با متادون صورت گرفت.
    روش
    در این پژوهش آینده نگر، 210 معتاد که در طول یک ماه اول سال 89 به مراکز درمان نگهدارنده با متادون مراجعه کرده بودند به روش نمونه گیری هدفدار انتخاب شدند. آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات دموگرافیک و فرم کوتاه سیاهه سرشت و منش مورد بررسی قرار گرفتند و به مدت 6 ماه پیگیری شدند. داده ها به کمک آزمون t مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیمارانی که عود داشتند در مقایسه با گروه غیر عود، در ابعاد نوجویی و آسیب پرهیزی نمره بالاتر و در ابعاد خود جهت دهی و همکاری نمره پایین تری به دست آوردند. در ابعاد شخصیتی پشتکار و پاداش خواهی بین دو گروه تفاوتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس مدل ابعادی کلونینجر از شخصیت، نوجویی و آسیب پرهیزی بالا و همکاری و خود جهت دهی پایین،در بر دارنده اطلاعات ارزشمندی در مورد ماهیت صفات شخصیتی اثر گذار در عود می باشد که ممکن است در حوزه درمان و پیشگیری از عود افراد سوء مصرف کننده مواد موثر باشند.
    کلیدواژگان: عود، ابعاد شخصیتی، درمان نگهدارنده با متادون
  • محمد نریمانی، یعقوب حبیبی، سعید رجبی صفحه 21
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر مقایسه کیفیت زندگی و هوش هیجانی در مردان معتاد و غیر معتاد است.
    روش
    نمونه پژوهش شامل80 نفر معتاد و 80 نفر غیر معتاد بودند که افراد معتاد به شیوه نمونه گیری دردسترس و افراد غیر معتاد به شیوه همتاسازی و با توجه به سن و وضعیت تاهل انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس هوش هیجانی شاته و پرسشنامه کیفیت زندگی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری و همبستگس پیرسون انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین هوش هیجانی و کیفیت زندگی مردان معتاد و غیر معتاد تفاوت معنی داری وجود دارد. به عبارت دیگر، هوش هیجانی و کیفیت زندگی مردان معتاد پایین تر از مردان غیر معتاد بود. همچنین، نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی و کیفیت زندگی در هر دو گروه رابطه معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    افراد با هوش هیجانی پایین به احتمال بیشتری دچار سوء مصرف مواد می شوند و سوء مصرف مواد نیز ممکن است کیفیت زندگی افراد را پایین بیاورد. این احتمال وجود دارد که بتوان با پرورش هوش هیجانی افراد، از ابتلا آن ها به این معضل جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، کیفیت زندگی، اعتیاد
  • فاطمه صابر، سید ولی الله موسوی، ایرج صالحی صفحه 39
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ویژگی های شخصیتی و سبک های حل مساله در مردان معتاد و غیر معتاد انجام شد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه علی-مقایسه ای می باشد. در این پژوهش 180 نفر از معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد رشت که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند با 180 نفر از افراد سالم که از نظر جنس، سن، تحصیلات و شغل با گروه معتاد همتاسازی شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ی شخصیتی نئو و پرسشنامه ی شیوه های حل مساله کسیدی و لانگ گردآوری شد و با استفاده از آزمون تی مستقل، یومن ویتنی و وی کریمر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که معتادان در مقایسه با گروه غیرمعتاد، در بعد شخصیتی روان رنجورخویی، نمره بالاتر و در ابعاد شخصیتی توافق پذیری، برونگرایی و باوجدان بودن نمره پایین تری داشتند. در بعد شخصیتی انعطاف پذیری بین دو گروه تفاوتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، تدوین برنامه های آموزشی-درمانی مناسب به منظور تغییر و اصلاح ویژگی های شخصیتی و رفتار و همچنین آموزش روش های حل مساله در مواجهه با رویدادهای استرس زا، می تواند گامی موثر در پیشگیری و مهار اعتیاد باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، سبک های حل مساله، اعتیاد
  • حمید اراضی، بهمن عسگری صفحه 57
    مقدمه
    هدف از این پژوهش، بررسی شیوع مصرف مواد مخدر بین دانشجویان دختر رشته تربیت بدنی و غیر تربیت بدنی دانشگاه گیلان بود.
    روش
    در یک پژوهش علی-مقایسه ای و با استفاده از نمونه گیری طبقه ای، پرسش نامه شیوع مصرف مواد مخدر در بین 240 نفر از دانشجویان دختر تربیت بدنی (100 نفر) و غیر تربیت بدنی (140 نفر) اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین میزان مصرف انواع مواد مخدر بین دانشجویان دختر تربیت بدنی و غیر تربیت بدنی تفاوت معنی داری وجود ندارد. با توجه به اینکه در بین دانشجویان غیر تربیت بدنی افرادی بودند که دارای سطح فعالیت بدنی مناسبی بودند، بار دیگر آزمون tمستقل برای دانشجویان فعال و بی تحرک انجام گرفت و یافته ها نشان داد که در مورد مصرف سیگار و الکل بین دانشجویان فعال و بی تحرک تفاوت معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، باید بستر سازی مناسب ورزشی در سطح دانشگاه ها و به ویژه در مورد دانشجویان دختر انجام شود تا از روند رو به رشد مصرف مواد مخدر در این قشر از جامعه جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، دانشجو، فعالیت بدنی، دختر
  • اعظم شامحمدی قهساره، غلامرضا خیرآبادی صفحه 71
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی اجتماع درمان مدار بر افزایش سطح امید در مراجعین به مرکز اجتماع درمان مدار انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی است که با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری، در 3 مرحله اجرا شد. جامعه آماری، کلیه مراجعین بودند که در طول سال 1386 به مرکز اجتماع درمان مدار شهر اصفهان مراجعه کرده اند. از هر 30 نفر مراجعه کننده به مرکز خواسته شد پرسشنامه مقیاس امید بزرگسالان که توسط اسنایدر تهیه شده است را پاسخ دهند. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS و با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که اجتماع درمان مدار بر سطح مقیاس کلی امید مراجعه کنندگان به این مرکز موثر بوده است. نتایج حاصل از مقایسه های زوجی، اثر درمان را بر سطح مقیاس کلی امید افزایش داده و نیز تاثیر آن را در مرحله پیگیری نشان می دهد. اجتماع درمان مدار در مورد مولفه عامل، افزایشی نداشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که اجتماع درمان مدار بر افزایش سطح امید در مقیاس کل موثر بوده است و می توان از این درمان به عنوان عاملی برای پیشگیری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اجتماع درمان مدار، امید، معتاد
  • محبوبه هاشمی، منیژه کرمی، محمدرضا زرین دست، موسی صاحبقرانی صفحه 87
    مقدمه
    پژوهش حاضر به بررسی اثر تزریق L-آرژینین و L-NAME که به ترتیب پیش ساز نیتریک اکساید و بازدارنده آنزیم نیتریک اکساید سینتاز هستند در ناحیه CA1 هیپوکامپ بر بی دردی ناشی از مرفین در موش بزرگ نر در آزمون فرمالین پرداخته است.
    روش
    درد التهابی در موش های نر نژاد ویستار توسط تزریق کف پای فرمالین (5/2 درصد به مقدار 50 میکرولیتر) به صورت زیرپوستی قبل از آزمون ایجاد شد. مرفین (mg/Kg 9-3) به صورت داخل صفاقی 10 دقیقه قبل از فرمالین تزریق شد.
    یافته ها
    مطالعه اخیر نشان داد که مرفین mg/kg)9-3) بر درد التهابی فرمالین اثر کاهشی داشت. تزریق L-آرژینین (μg/rat 3،1،3/0،15/0)، 5 دقیقه قبل از تزریق فرمالین، پاسخ ناشی از مرفین را برگرداند و L-NAME (μg/rat 1،3/0،15/0) این اثر را در فاز مزمن نشان داد. اما در فاز مزمن هر دو عامل تزریق شده اثر معنی دار ایجاد کردند. پیش تزریق L-NAME از پاسخ L-آرژینین جلوگیری کرد. از طرف دیگر، L-آرژینین یا L-NAME به تنهایی پاسخ معنی داری را در فاز مزمن ایجاد نکردند. بر طبق داده ها تداخل بین مرفین و نیتریک اکساید از لحاظ آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بر طبق یافته ها نیتریک اکساید در ناحیه CA1 هیپوکامپ موش بر بی دردی ناشی از مرفین تاثیر داشت.
    کلیدواژگان: نیتریک اکساید، مرفین، بی دردی، هیپوکامپ
  • مهناز رحیم پور، منیژه کرمی، محمدرضا جلالی ندوشن صفحه 101
    مقدمه
    در این پژوهش اثرات تزریق دو طرفه عوامل نیتریک اکساید به هسته مرکزی آمیگدال در بروز رفتارهای جستجوی دارو مانند ایستادن، بو کشیدن و تردد بین دو بخش دستگاه ترجیح مکان شزطی شده بررسی شد.
    روش
    آزمایش ها روی موش بزرگ آزمایشگاهی نر ویستار با میانگین وزنی 250-200 گرم انجام گردید. همه حیوان ها پس از جراحی با استروتکس و کانول گذاری در مختصات هسته مرکزی آمیگدال یک هفته دوره بهبود را گذراندند. ترجیح مکان شرطی شده به روش غیر طرفدار و به صورت یک برنامه پنج روزه اجرا شد.
    یافته ها
    حیوان هایی که طی شرطی سازی، مورفین mg/kg) 10-5/2) را به صورت زیر جلدی دریافت کرده بودند به شکل معنی داری رفتارهای جستجوی دارو را نشان دادند. تزریق داخل صفاقی نالوکسون (mg/kg 4/0-1/0) در روز آزمون (پس از شرطی سازی با مورفین mg/kg)5/7)، بروز این علائم رفتاری را کاهش داد. تزریق مستقیم L- آرژینین به داخل هسته مرکزی آمیگدال در روز آزمون مقدم بر تزریق دوز موثر نالوکسون (mg/kg 4/0)، بر بیان علائم رفتاری مذکور اثر افزایشی معنی دار داشت ولی تزریق مستقیم L-NAME به داخل هسته پیش از تزریق L- آرژینین، پاسخ L- آرژینین را به طور معنی داری کاهش داد.
    نتیجه-گیری: احتمالا سیستم نیتریک اکساید ناحیه آمیگدال مرکزی در بروز برخی از علائم رفتاری جستجوی دارو در حیوانات شرطی شده با مورفین، نقش مهمی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: مورفین، نیتریک اکساید، آمیگدال مرکزی، L، آرژینین و L، NAME، رفتار جستجوی دارو
|
  • Asgaria., Pourshahbaza., Farhoodian, A Page 7
    Introduction
    This study was aimed to determine the personality dimensions which can influence the relapse of opioid substance dependents that are under methadone maintenance treatment.
    Method
    In this prospective study 210 addicts who were referred to methadone clinics in 1389 were selected through judgmental sampling. All participants completed the self made questionnaire and Temperament and Character Inventory and it was followed for 6 months. Data were analyzed by t test.
    Findings
    Data analysis revealed that relapsed group has higher scores in novelty seeking and harm avoidance compared to non-relapsed group. Also, their scores in selfdirectiveness and cooperativeness were lower than non-relapsed group. No significantdifferences were found in reward dependence and persistence.
    Conclusion
    This personality profile due to dimensional personality model of Cloninger showed that patients who relapse are high in novelty seeking and harm avoidance and low in cooperativeness and self directiveness. has important information about nature of personality traits that effect relapse of addiction and has implications for treatment plan and relapse prevention.
  • Narimanim., Habibiy., Rajabi, S Page 21
    Introduction
    The present study sought to compare emotional intelligence andquality of life in addicted and non-addicted men.
    Method
    The samples included 80 addicted and 80 non-addicted men who addicted men were selected by available sampling and non-addicted men were chosen by cloning methods according to age and marital status. For data collection, emotional intelligence scale and quality of life questionnaire were used. Variance test and Pearson correlation were used for data analysis.
    Findings
    The results showed that there is a significant difference between emotional intelligence and quality of life of addicted and non-addicted men. In fact, the emotional intelligence and quality of life among addicted men were lower than non-addicted men. Also the results showed that there is a significant correlation between emotional intelligence and quality of life among addicts and non addicts.
    Conclusion
    People with low emotional intelligence are more likely to do substance abuse and drug abuse lowers the quality of life of the people. It is likely to develop emotional intelligence of people in order to prevent them from getting addicted.
  • Saberf., Mousavi, S. V., Salehi. I Page 39
    Introduction
    The goal of this study was to compare the personality characteristics and problem solving styles of addicted and non-addicted men.
    Method
    This study is a causal comparative design survey. In this study 180 addicted men was selected through convenience sampling method from addicted men that refered to addiction treatment centers of Rasht city and matched in gender, age, education and job with 180 non addicted men and then two groups compared with each other. All participants completed the NEO-FFI-R and problem solving styles questionnaires.The gathered data were analyzed through SPSS software.
    Findings
    The results showed that an addicted man in comparison with non-addicted men was upper in neuroticism and lower in agreeableness, extraversion and consciousness dimensions. Also there was no difference in openness dimension between two groups.
    Conclusion
    The finding of present study suggests that educating efficient problem solving styles to people to cope with life stressful events could restrain and prevent addiction and other psychosocial disorders.
  • Arazih., Asgari, B Page 57
    Introduction
    the purpose of this study was to investigate the prevalence of narcotic drugs use among female students field of physical education and non-physicaleducation of Guilan University.
    Method
    For doing this study, narcotic drugs use questionnaire was used. Questionnaires distributed among 240 subjects in two groups of female physical education students (n=100) and female non-physical education students (n=140) randomly.
    Findings
    The results indicated that the rate of narcotic drugs use among female students of physical education and non-physical education was not significantly different. With regard to this point that some nonphysical education students who had a reasonable level of physical activity, retest were again done between active and sedentary students and the results showed that smoking and alcohol use between active and sedentary students were significantlydifferent.
    Conclusion
    According to results, exercise at universities especially in population of female students may prevent the growing trend of narcotic drugs use in this stratum of society.
  • Shahmohammadia., Gh, Kheyrabadi, Gh., R Page 71
    Introduction
    The aim of this study was to determine the effectiveness of therapeutic community on the increasing hope level of the addicted clients of these centres.
    Method
    This study is a semi experimental and was implemented in three stages of pre-test, post-test and follow-up: before offering the treatment program, after treatment and two months after treatment. Statistical society included all clientsof the therapeutic centre in Isfahan during 1386. All 30 clients were asked to fill in the Snyder's adult hope scale questionnaire. Data were analyzed by the SPSS software and statistical methodology of variance analysis with repeated measurements.
    Findings
    The results indicate that therapeutic community is effective on level of general hope scale of the clients. The results of the comparisons increased the therapeutic effectiveness on level of general hope scale of clients and show its effect on follow-up stage. Regarding the factor, therapeutic community has not had an increase and the follow-up stage has not been continuous during one month.
    Conclusion
    Regarding the findings of this study, it is concluded that therapeutic community has been effective in increasing the hope level in general scale and can be used as a prevention factor.
  • Hashemim., Karamim., Zarrindast, M. R., Sahebgharaniraei, M Page 87
    Introduction
    Intra-hippocampal CA1 injections of L-arginine, a nitric oxide precursor and NG-Nitro-L-arginine Methyl Ester (L-NAME), a nitric oxide synthase inhibitor, on morphine-induced antinociception in rat formalin test were investigated.
    Method
    To induce inflammation pain, male Wistar rats received subcutaneous (s.c.) injections of formalin (50 μl at 2.5%) once prior to testing. Morphine (3-9 mg/kg) was injected intraperituneally (i.p.) 10 min before injection of formalin. Present study show that pre-administration (5 min) of L-arginine (0.15, 0.3, 1.0 and 3.0 μg/rat), but not L-NAME (0.15, 0.3 and 1.0 μg/rat) to the administration of formalin, during testing at the early phase reversed morphineinduced response. But at the late phase both agent's injections caused a significant effect. The response to L-arginine was blocked by L-NAME pre-administration. On the other hand, L-arginine or L-NAME by itself did induce pain behavior at the late phase. According to data interactions between morphine and L-arginine was statistically significant.
    Conclusion
    Based on the finding, NO in the rat hippocampal CA1 area is involved in morphine-induced antinociception.
  • Rahimpourm., Karamim., Jalali, M. R. N Page 101
    Introduction
    Previous studies shows L-arginin (nitric oxide precursor) increasesconditioned place preference and drug seeking behaviors whereas LG-nitro-arginine methyl ester (L-NAME) as nitric oxide synthase inhibitor decreases this process. In this project, effects of intra-central amygdale bilateral injection of nitric oxide agents on drug-seeking behaviors including rearing, sniffing and compartment entrance were investigated.
    Method
    animals were wistar male rats (200-250 g) which allowed to be recovered after they’re being suffered from a surgery by strereotaxis apparatus to be cannulated in coordination of central amygdale nucleus (CeA). CPP was conducted using a five-day schedule of unbiased procedure.
    Findings
    morphine (2.5-10 mg/kg s.c) induced significant drug-seeking behaviors. Naloxone (0.1-0.4 mg/kg i.p) injection pretesting (after conditioning by morphine 7.5 mg/kg) decreased the expression of behaviors. When L-arginine (0.3-3 μgr/rat) injected intra–CeA prior to naloxone (0.4 mg/kg), increased behaviors but L-NAME (0.3-3 μgr/rat) intra–CeA injections prior to L-arginine (0.3 μgr/rat) pretesting, caused significant decreasement of L-arginine response.
    Conclusion
    NO in the CeA may play an important role in the drug seeking behaviors induced of morphine.