فهرست مطالب

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 20 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آذر کیامرثی*، عباس ابوالقاسمی صفحه 7
    مقدمه
    هدف این مطالعه تعیین ارتباط راهبردهای مقابله با استرس، هیجان خواهی و خودکارآمدی با استعداد سوء مصرف مواد در دانشجویان می باشد.
    روش
    این پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال تحصیلی 89-88 تشکیل می دهند. نمونه پژوهش حاضر 313 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس خودکارآمدی، مقیاس هیجان خواهی، مقیاس راهبردهای مقابله با استرس و مقیاس استعداد سوء مصرف مواد استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که خود کارآمدی، هیجان خواهی، راهبردهای مقابله هیجان مدار و راهبردهای مقابله مساله مدار با استعداد سوء مصرف مواد در دانشجویان رابطه معناداری دارند. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که خود کارآمدی، هیجان خواهی و راهبردهای مقابله با استرس می تواند استعداد سوء مصرف مواد در دانشجویان را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    این نتایج، بیان می کند که خودکارآمدی، هیجان خواهی و راهبردهای مقابله با استرس می توانند در پیش بینی استعداد سوء مصرف مواد دانشجویان نقش مهمی ایفا نمایند. بر این اساس متخصصان می توانند از آموزش راهبردهای مقابله ای موثر و ارتقاء خودکارآمدی به منظور پیشگیری از سوءمصرف استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، خودکارآمدی، مصرف مواد، هیجان خو
  • علی اکبر سلیمانیان*، عباس فیروزآبادی صفحه 25
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ساختار انگیزشی با سلامت روان و نگرش به مواد مخدر در دانشجویان انجام گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های زمینه یابی و مقطعی– توصیفی بوده است. تعداد 400 آزمودنی شامل 200 مرد و 200 زن با روش نمونه گیری از نوع طبقه ای تصادفی از سه دانشگاه استان انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش برای اندازه گیری ساختار انگیزشی از پرسشنامه اهداف فردی و به منظور سنجش سلامت روان و همچنین نگرش به مواد مخدر به ترتیب از پرسشنامه های علائم مرضی 90 سوالی و پرسشنامه نگرش به مواد مخدر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که گروه آزمودنی های دارای ساختار انگیزشی ناسازگارانه، در شدت کلی علائم مرضی و همه زیر مقیاس های پرسشنامه علائم مرضی 90 سوالی به طور معناداری دارای میانگین بیشتری نسبت به گروه آزمودنی های با ساختار انگیزشی سازگارانه بوده اند. همچنین در زمینه نگرش به مواد مخدر گروه آزمودنی های دارای ساختار انگیزشی ناسازگارانه به طور معنادار نگرش مثبت تری داشته و در هر سه زیر مقیاس نگرش نسبت به اثرات استفاده از مواد مخدر، نگرش نسبت به خطرات استفاده از مواد مخدر و نگرش نسبت به مصرف مواد مخدر به طور معناداری میانگین بیشتری نسبت به گروه آزمودنی های با ساختار انگیزشی سازگارانه بوده اند.
    نتیجه گیری
    بین ساختار انگیزشی با سلامت روان و نگرش به مواد مخدر رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: انگیزش، نگرش به مواد مخدر، اهداف فردی، سلامت روان
  • مهرداد حاجی حسنی*، عبدالله شفیع آبادی، فهیمه پیرساقی، محراب بشیرپور صفحه 41
    مقدمه
    هدف اصلی پژوهش حاضر پیش بینی گرایش به اعتیاد بر اساس میزان پرخاشگری و ابراز وجود در دانشجویان دختر دانشگاه علامه طباطبایی بوده است.
    روش
    این پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه علامه طباطبایی تهران بود که به روش نمونه گیری در دسترس 150 دانشجو انتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پرخاشگری اهواز، پرسشنامه ابراز وجود گمبریل و ریجی و نیز پرسشنامه آمادگی به اعتیاد زرگری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه بین متغیرهای پرخاشگری و ابراز وجود با آمادگی به اعتیاد معنادار می باشد. نتایج رگرسیون چند متغیری نشان داد که ترکیب خطی پرخاشگری و ابراز وجود توان پیش بینی آمادگی به اعتیاد را دارا می باشند.
    نتیجه گیری
    گرایش به اعتیاد بر اساس متغیرهای پرخاشگری و ابراز وجود قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، ابراز وجود، آمادگی به اعتیاد، دانشجو
  • علی بیگی*، محمدعلی محمدی فر، محمدنقی فراهانی، شهرام محمدخانی صفحه 55
    مقدمه
    معتادان گمنام و برنامه های 12گامی شبیه به آن، تاثیر گسترده ای در برنامه های درمان وابستگی به مواد داشته اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه سبک های مدارا با استرس و امیدواری میان اعضای انجمن معتادان گمنام و معتادان تحت درمان متادون انجام گرفت.
    روش
    در این مطالعه علی مقایسه ای، تعداد 100 نفر مرد داوطلب (50 نفر انجمن معتادان گمنام، 50 نفر گروه درمان نگهدارنده متادون)، که حداقل 6 ماه دوره پرهیز از مواد داشته اند، پرسشنامه هایی شامل مقیاس امیدواری اسنایدر و مقیاس سبک های مدارای اندلر و پارکر را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات اعضای انجمن معتادان گمنام در مولفه تفکر عاملی، ریزمولفه امیدواری، سبک مقابله ای مساله مداری و سبک مقابله ای اجتناب مداری، به طور معناداری، بالاتر از میانگین افراد تحت درمان متادون است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که شرکت فعال معتادان در انجمن معتادان گمنام ممکن است باعث یادگیری مهارت های مدارای موثر و تقویت اراده افراد برای رسیدن به اهداف شود.
    کلیدواژگان: معتادان گمنام، درمان نگهدارنده متادون، امیدواری، سبک های مدارا با استرس
  • نگار کریمیان* صفحه 73
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری بر پیشگیری از عود مردان وابسته به مواد انجام شده است.
    روش
    در یک طرح آزمایشی، 30 نفر از افراد وابسته به موادی که در مرکز اجتماع درمان مدار شهر اصفهان مقیم بودند، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) بررسی شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری قرار گرفتند و گروه گواه درمان خاصی دریافت نکردند. همه شرکت کنندگان در پژوهش در آغاز، پایان و سه ماه پس از پایان درمان، بوسیله آزمایش ادرار مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها، روش های آمار توصیفی و آزمون خی دو به کار برده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در دو گروه آزمایش و کنترل از لحاظ میزان عود در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود ندارد اما میزان عود در گروه کنترل در مرحله پیگیری به طور معناداری بیشتر از گروه آزمایش بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان چنین نتیجه گرفت که اثربخشی درمان مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری بر پیشگیری از عود مردان وابسته در مرحله پیگیری ثبات دارد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، مدیریت استرس، عود، وابستگی به مواد
  • سلمان زارعی*، زهرا اسدی صفحه 87
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی ویژگی های شخصیتی و سبک های مقابله با استرس نوجوانان معتاد و بهنجار انجام شد.
    روش
    به منظور انجام پژوهش که از نوع علی-مقایسه ای است، برای انتخاب نمونه معتاد از نمونه گیری در دسترس و برای انتخاب نمونه بهنجار(غیر معتاد) از نمونه گیری تصادفی خوشه ایاستفاده شد. بر این اساس 50 نوجوان معتاد و 50 نوجوان غیر معتاد به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. داده ها به کمک پرسشنامه ی شخصیتی نئو و پرسشنامه ی سبک های مقابله ای فولکمن و لازاروس گرد آوری و با استفاده از شاخص های گرایش مرکزی، شاخص های پراکندگی و تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین نوجوانان معتاد و غیر معتاد در ویژگی های شخصیتی و سبک های مقابله ای تفاوت معنی داری وجود دارد و نمرات نوجوانان معتاد در روان رنجورخویی و سبک مقابله ای هیجان محور به طور معناداری بالاتر و در توافق پذیری، وجدانی بودن و سبک مقابله ای مساله محور پائین تر از نوجوانان بهنجاراست.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، تدوین برنامه های آموزشی- درمانی مناسب به منظور تغییر و اصلاح ویژگی های شخصیتی و همچنین آموزش مهارت های مقابله با موقعیت های استرس زا، می تواند گامی موثر در پیشگیری و مهار اعتیاد باشد.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله ای، ویژگی های شخصیتی، اعتیاد
  • حسین عزیزی*، عاطفه هادیان، سعید سمنانیان صفحه 105
    مقدمه
    نوروپپتید اورکسین که از هسته های هیپوتالاموسی منشا می گیرد در رفتار محرومیت از اپیوئید نقش دارد. هیپوتالاموس فیبرهای فراوان اورکسینرژیک را به هسته لوکوس سرولئوس LC ارسال می-کند. سندرم محرومیت از نظر زمانی با افزایش فعالیت نورون های هسته LC منطبق است. افزایش فعالیت القا شده به واسطه محرومیت در این نورون ها در محیط in vitro اتفاق نمی افتد. بنابراین ممکن است فاکتورهای خارجی سبب تشدید فعالیت این نورون ها طی سندرم محرومیت شوند. آیا تزریق اورکسین A به داخل هسته LC قادر است سبب بروز علایم سندرم محرومیت در موش های صحرایی شود؟
    روش
    در این پژوهش از موش های نر بالغ نژاد ویستار استفاده شده است. یک هفته پس از کانول گذاری در هسته لوکوس سرولئوس اورکسین A یا حلال آن به داخل هسته LC تزریق می شد. سپس علائم سندرم محرومیت به مدت 25 دقیقه ارزیابی می شد.
    نتیجه گیری
    اورکسین A سبب بروز چندین علامت از علائم سندرم محرومیت شد. بنابراین ممکن است اورکسین به عنوان یک فاکتور خارجی در هسته LC در ایجاد علائم رفتاری سندرم محرومیت نقش ایفا کند.
    کلیدواژگان: اورکسین A، سندرم محرومیت از مورفین، لوکوس سرولئوس
|
  • Kiamarsia.*, Abolghasemi, A Page 7
    Introduction
    The purpose of the research was to determine relationship of coping sterategies, self-efficacy and sensation seeking with aptitude of substance use in the students.
    Method
    The population of the study included students of Islamic Azad University Ardabil Branch. The research sample consisted of 313 students who were studying in Islamic Azad University Ardabil Branch. To collect the data Coping Sterategies scale, Sensation Seeking scale, Self-Efficacy inventory and Substance Use Aptitude scale were used. Data was analyzed using of Pearson correlation coefficient and multiple regression analyses.
    Findings
    The result of Pearson correlation coefficients showed that self-efficacy, sensation seeking, emotin coping sterategies and problem solving coping sterategies related to aptitude substance use in students. The results of multiple regression analysis showed that self-efficacy, sensation seeking and coping sterategies explained 43 percent of variance of aptitude of substance use in students.
    Conclusion
    The results indicated that self-efficacy, sensation seeking and coping sterategies are significant predictors in predicting of aptitude of substance use in adolescents. Clinicians can be used these results for prevention of substance abuse by training of effective coping strategies and promotion of self efficacy.
    Keywords: Social Skills, Self, Efficacy, Substance use, Sensation Seeking
  • Soliemaniana.*, A., Firouzabadi, A Page 25
    Introduction
    This study was carried out with the aim of evaluating the relationship between motivational structure, mental health and attitude to opiate substances in a sample of North-Khorasan's university students.
    Method
    In a descriptive cross-sectional study, 400 participants (200 males and 200 females) were selected by stratified random sampling of three universities of north khorasan. All participants completed the SCL-90-R, Personal Concerns Inventory and Attitude to Opiate Substances questionnaire.
    Findings
    The results revealed that there was a significant difference between participants with maladaptive motivational structure and adaptive motivational structure on GSI and subscales of SCL-90-R. In addition, the comparison of two groups showed that participants with maladaptive motivational structure had significant more positive attitude to opiate Substances than participants with adaptive motivational structure.
    Conclusion
    There is a significant relationship between motivational structure, mental health and attitude to opiate substances.
    Keywords: Motivation, Attitude to Opiate Substances, Personal Concerns, Mental Health
  • Hajihasanim.*, Shafiabadia., Pirsaghif., Bashirpour, M. Page 41
    Introduction
    The aim of present research was the prediction of addiction potential on the basis of aggression and assertiveness in Allameh Tabbatabaei girl students.
    Method
    The research method was correlational design and population of research was girl students of Allameh Tabatabaei university. By available sampling 150 girls were selected and Ahvaz Aggression Questionnaire, Gambril & Rigy Assertiveness questionnaire and Zargari Addiction Potential Questionnaire administered among selected sample.
    Findings
    the results of the Pearson correlation showed that the relationship between aggression, assertiveness, and addiction potential was significant. Also, the results of multivariate regression analysis showed that aggression, assertiveness and depression can predict the Addiction Potential.
    Conclusion
    Addiction potential can be predicted by aggression and assertiveness.
    Keywords: Aggression, Assertiveness, Addiction Potential, University Student
  • Beygi A.*, Mohammadyfar M.A., Farahani M.N., Mohammadkhani Sh Page 55
    Introduction
    Narcotic Anonymous (NA), and related 12-steps program have predominant influence on drug abuse treatment programs. The aim of this study was to compare coping styles and hope among Narcotic Anonymous and Methadone Maintenance Treatment members.
    Method
    In this causal-comparative study, 100 male (50: NA, 50: MMT. Age: 20-40, minimal clean: 6 mounth), from Shahrood city completed coping styles scale, and hope scale.
    Findings
    Results showed that Mean scores of Agency thinkig, Task-oriented copig style, and Avoidance-oriented coping style, in NA members was significantly high, from MMT members. Also, results of Discriminant Analisis showed that comparative differences between this samples were highlited in compound of variables.
    Conclusion
    It seems that actively attendance in NA may enhances effective Coping style and hope.
    Keywords: Narcotic Anonymous, Methadone Maintenance Treatment, Hope, Coping Styles
  • Karimian, N.* Page 73
    Introduction
    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral stress management on relapse prevention in men who are substance dependent.
    Method
    In a experimental study, 30 individuals who settled in Esfahan therapeutic community center were accidently divided in to an experimental (15 subjects) and a control (15 subjects) group. The experimental group underwent ten 90 minutes sessions of cognitive-behavioral stress management and the control group didnt receive any particular treatment. All participants underwent urine tests at the beginning of the study, completion of treatment and three months following the completion of treatment. Data were analyzed using descriptive statistics and X2 test.
    Findings
    results showed significant difference in relapse rates of two groups in the following stage.
    Conclusion
    Cognitive-behavioral stress management is effective in relapse prevention in men who are substance dependent.
    Keywords: Cognitive, Behavioral Therapy, Stress Management, Relapse, Substance Dependence
  • Zareis.*, Asadi, Z Page 87
    Introduction
    The aim of present research was to compare the personality characteristics and coping styles of addicted adolescents with normal adolescent.
    Method
    In this ex post facto research, two groups (normal adolescent=50 and addicted adolescent=50) were selected via cluster sampling and convenience sampling respectively. Two instruments included of NEO-FFI personality questionnaire and coping style inventory were administered, then data were analyzed by using of multivariate analysis of variance.
    Findings
    The result revealed that there was significant difference between both group in personality characteristics and coping styles. Neuroticism and emotional focused coping styles in addicted adolescent¬s were higher than normal counterparts, and on agreeableness, conscientiousness and problem solving style were lower than them.
    Conclusion
    The finding of present study suggests that training of efficient problem solving styles to people in order to cope with life stressful events could restrain and prevent addiction and other psychosocial disorders.
    Keywords: Personality Characteristics, Coping Styles, Addiction
  • Azizih. *, Hadiana., Semnanian, S Page 105
    Introduction
    Orexin neuropeptide has a role in opioid withdrawal behaviors. Orexin-expressing neurons that are present in the hypothalamic nuclei send dense projections to the Locus Coeruleus (LC). Withdrawal syndrome is temporally associated with hyperactivity of LC neurons. LC neurons do not show withdrawal-induced hyperactivity in brain slices from morphine-dependent rats. Thus, it has been suggested that the increase in LC neuronal activity seen in vivo is mediated by extrinsic factors. Therefore, this study was carried out to find whether LC microinjection of orexin-A can induce withdrawal behaviors.
    Method
    Adult male Wistar rats were used in this study. Intra-LC microinjection of orexin-A or orexin-A vehicle was performed one week after LC cannulation. Thereafter, somatic signs of withdrawal were evaluated during a period of 25 min.
    Findings
    Orexin-A induced several signs of morphine withdrawal.
    Conclusion
    It may be concluded that orexin at LC acts as an extrinsic factor in the expression of morphine withdrawal syndrome.
    Keywords: Orexin, A, Morphine Withdrawal Syndrome, Locus Coeruleus