فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 26 (تابستان 1392)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 26 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحات 7-10
  • مهدی پورکرد، عباس ابوالقاسمی، محمد نریمانی، حسن رضایی جمالویی صفحات 11-28
    هدف
    هدف از پ‍ژوهش حاضر بررسی ارتباط خودکارآمدی، تکانشوری، فعال سازی و بازداری رفتاری (از طریق تاثیر بر مهارت های اجتماعی) با سوءمصرف مواد در دانش آموزان دبیرستانی بود.
    روش
    جامعه ی مطالعه حاضر را تمامی دانش آموزان اول و دوم دبیرستان های پسرانه مناطق آسیب پذیر شهر اردبیل تشکیل می دادند که از میان آن ها 616 دانش آموز به عنوان نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس خودکارآمدی، مقیاس تکانشوری، مقیاس فعال سازی- بازداری رفتار، مقیاس مهارت های اجتماعی ماتسون و مصرف مواد استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از نرم افزار spss و تحلیل مسیر بر پایه ی ویراست 7 انجام گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج تحلیل مسیر، متغیرهای خودکارآمدی، تکانشوری، فعال سازی-بازداری رفتاری و مهارت های اجتماعی به صورت مستقیم و نیز متغیرهای خودکارآمدی، تکانشوری، فعال سازی رفتاری به صورت غیرمستقیم با سوءمصرف مواد در دانش آموزان ارتباط معنا داری داشت.
    نتیجه گیری
    این نتایج ضمن همسویی با یافته های دیگر، نشان می دهند که افزایش سطوح تکانشوری و سیستم فعال سازی رفتاری و کاهش خودکارآمدی، بازداری رفتاری و مهارت های اجتماعی میزان سوءمصرف مواد را در دانش آموزان افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تکانشوری، سیستم فعال سازی رفتاری، سیستم بازداری رفتار، مهارت های اجتماعی، سوء مصرف مواد، دانش آموزان
  • حمید صرامی، مجید قربانی، محمود مینویی صفحات 29-52
    هدف
    هدف اصلی این تحقیق، بررسی تحقیقات شیوع شناسی در زمینه اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر و داروهای روانگردان بود که در ادوار گذشته در کشور به مرحله اجرا در آمده است.
    روش
    روش پژوهش کتابخانه ای بوده و برای انجام آن تمامی تحقیقات صورت گرفته در زمینه های شیوع سوء مصرف مواد یا ارزیابی سوء مصرف مواد در ایران جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی های انجام شده، نشان داده که آمار اعتیاد طی چهار دهه اخیر در نوسان بوده است؛ به گونه ای که در سال 1390، این برآورد در جمعیت 15 تا 64 سال (طبق سرشماری سال 1385 معادل 50 میلیون نفر) برابر با یک میلیون و سیصد و بیست و پنج هزار نفر اعلام شده است.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از چهار دهه تحقیقات شیوع شناسی اعتیاد در ایران نشان می دهد که با توجه به حجم تهدید مواد مخدر و روان گردان ها و شیوع اعتیاد در کشور و به تبع آن تغییر جنسیت، تاهل، سن، شغل و تحصیلات معتادان، توجه کافی نسبت به تحقیقات شیوع شناسی مصرف و سوء مصرف مواد در جمعیت عمومی، دانش آموزان، دانشجویان، کارکنان دولتی و غیر دولتی صورت نپذیرفته است.
    کلیدواژگان: شیوع شناسی، اعتیاد، آمار
  • شهره شکرزاده صفحات 53-72
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش مقایسه عوامل بالینی، خانوادگی، شخصیتی و تربیتی در مصرف کنندگان و عدم مصرف کنندگان شیشه بود.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری تمامی نوجوانان و جوانان 15 تا 29 سال بودند. تعداد300 نفر از نوجوانان و جوانان معتاد به مصرف شیشه که به کانون اصلاح و تربیت، پزشک قانونی و مراکز درمانی و ترک اعتیاد مراجعه کرده بودند و 300 نفراز نوجوانان و جوانانی که شیشه مصرف نمی کردند، به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه ویژگی های شخصیتی چندوجهی مینه سوتا-2 و پرسشنامه محقق ساخته بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد نوجوانان و جوانان مصرف کننده شیشه نسبت به نوجوانان و جوانانی که شیشه مصرف نمی کنند، دارای علائم بالینی اند، کنترل و محبت در خانواده های آن ها کمتر بوده، از لحاظ شخصیتی نیز هیجان پذیر، پرخاشگر و مضطرب هستند و مسوولیت پذیری در آن ها کمتر است.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق تلویحات کاربردی در خدمات مشاوره بالینی و آموزش خانواده ها دارد.
    کلیدواژگان: عوامل بالینی، خانوادگی، شخصیتی، مصرف شیشه، نوجوانان، جوانان
  • امین محمدی، عبدالوهاب پورقاز، مائده سادات رقیب صفحات 73-94
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی مقیاس سنجش عوامل موثر در گرایش به سوء مصرف مواد مخدر در جوانان انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش این بررسی، توصیفی و از نوع همبستگی، با هدف ساخت و هنجاریابی مقیاس بوده است. در این پژوهش، 408 نفر جوان معتاد (16 تا 29 سال) که طی هشت ماه، از آذر 1390 تا تیر 1391 در مراکز اقامتی میان مدت ترک اعتیاد استان خراسان رضوی مشغول درمان بودند با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مقیاس سنجش عوامل موثر در گرایش به سوءمصرف مواد مخدر را پس از طراحی مقیاس در قالب یک فرم 78 سوالی، تکمیل کردند.
    یافته ها
    روایی صوری و محتوایی مقیاس توسط متخصصان روان شناسی و جامعه شناسی مورد تایید قرار گرفت. همچنین، به منظور محاسبه ی روایی سازه، از تحلیل عامل تاییدی مرتبه دوم استفاده شد. یافته های پژوهش ساختار کلی مقیاس، با سه مولفه ی عوامل فردی، عوامل بین فردی و محیطی و عوامل اجتماعی را برای سنجش عوامل موثر در گرایش به سوء مصرف مواد مخدر تایید کردند. اعتبار این مقیاس نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 94/0 برآورد شد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان می دهد که این مقیاس ابزاری روا و معتبر برای سنجش عوامل موثر در گرایش به سوءمصرف مواد مخدر جوانان است و با توجه به روایی و اعتبار مناسب، می توان آن را در جامعه های آماری مشابه مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: ساخت و اعتباریابی، سوء مصرف، مواد مخدر، اعتیاد، جوانان
  • علی بیگی، محمود شیرازی، مهدی پسندیده صفحات 95-110
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر بهبود کیفیت زندگی و سبک های مقابله ای معتادان تحت درمان نگهدارنده متادون انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر شبه آزمایشی است. جامعه آماری این پژوهش معتادان در حال بهبودی تحت درمان نگهدارنده متادون شهرستان شاهرود بود. نمونه پژوهش 64 نفر انتخابی به روش داوطلبانه بودند که به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی و گواه تقسیم شدند. مقیاس های کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و سبک های مقابله ای اندلر و پارکر به صورت پیش آزمون و پس آزمون در هر دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمرات شرکت کنندگان در جلسات آموزشی، در خرده مقیاس های سبک مقابله ای مساله مدار و هیجان مدار به طور معناداری بالاتر از نمرات گروه گواه بود. همچنین، در خرده مقیاس های کیفیت زندگی، مشخص شد که نمرات افراد گروه آزمایشی در خرده مقیاس های روابط بین فردی، سلامت فیزیکی و ملزومات زندگی به طور معناداری بالاتر از نمرات گروه گواه بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، آموزش مهارت های زندگی می تواند باعث ارتقا سطح کیفیت زندگی افراد شده و تکنیک های موثری را برای مقابله با استرس و هیجان های منفی ارایه کند
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، کیفیت زندگی، سبک های مقابله ای
  • امیرمسعود رستمی، حسن احدی، هایده چراغعلی گل صفحات 111-126
    هدف
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی راهبردهای مقابله با استرس بر اساس ویژگی های شخصیتی در افراد وابسته به مواد محرک بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه افراد وابسته به مواد محرک که به صورت متوالی طی یک سال گذشته به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران مراجعه کرده بودند و تشخیص وابستگی به مواد داشتند (420 نفر) تشکیل می دادند. با روش نمونه گیری تصادفی نظامدار از این جامعه 201 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. شرکت کنندگان با استفاده از پرسشنامه های شخصیتی نئو (فرم کوتاه) و راهبردهای مقابله با استرس لازاروس-فولکمن (فرم کوتاه) مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین بعد شخصیتی روان رنجورخویی و راهبردهای مقابله با استرس دوری جویی و گریز و اجتناب همبستگی مثبت و با خویشتن داری همبستگی منفی وجود دارد. بین بعد شخصیتی برون گرایی با دوری جویی و جستجوی حمایت اجتماعی همبستگی مثبت و با مسوولیت پذیری همبستگی منفی و بین بعد شخصیتی سازگاری با راهبردهای مقابله ای خویشتن داری و جستجوی حمایت اجتماعی همبستگی مثبت وجود دارد. بعد شخصیتی وظیفه شناسی هیچ یک از راهبردهای مقابله ای را در افراد وابسته به مواد محرک پیش بینی نمی کرد.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیتی، توان پیش بینی راهبردهای مقابله ای را در افراد وابسته به مواد محرک دارا هستند. پیشنهاد می شود در طرح درمان بیماران معتاد به ارزیابی ویژگی های شخصیتی آن ها توجه شود.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، راهبردهای مقابله با استرس، وابستگی به مواد محرک
  • جعفر حسنی، علی قائدنیای جهرمی صفحات 127-144
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی سوگیری حافظه صریح و ضمنی نسبت به محرک های مربوط به مواد در افراد مبتلا به سوءمصرف مواد افیونی، ترک کرده و افراد بهنجار بود.
    روش
    سه گروه 25 نفری از افراد مبتلا به سوءمصرف مواد افیونی، ترک کرده و بهنجار به شیوه نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند و پس از همتاسازی بر اساس متغیرهای سن، سطح تحصیلات و نوع ماده مصرفی، توسط آزمون های بازشناسی حافظه (سوگیری حافظه صریح) و تکمیل ریشه کلمات (سوگیری حافظه ی ضمنی) مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که افراد مبتلا به سوءمصرف مواد افیونی و ترک کرده در مقایسه با افراد بهنجار دارای سوگیری حافظه ضمنی هستند، در حالی که در حافظه صریح فقط افراد مبتلا به سوءمصرف مواد افیونی، سوگیری نشان دادند.
    نتیجه گیری
    شناسایی فرایندهای حافظه صریح و ضمنی حاکم بر اعتیاد می تواند تلویحات کاربردی مطلوبی در زمینه تشخیص، درمان و پیشگیری سوءمصرف مواد داشته باشد
    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، اعتیاد، سوگیری حافظه، حافظه صریح، حافظه ضمنی
  • سمیره دهقانی فیروزآبادی، حامدقاسمی، سعیده صفری، علی اکبر ابراهیمی، عذرا اعتمادی صفحات 145-158
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر عزت نفس و خودکارآمدی زنان معتاد در حال درمان بود.
    روش
    تحقیق حاضر، شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه مورد مطالعه، شامل تمامی زنان معتاد مراجعه کننده در تابستان 1391 برای ترک اعتیاد به مرکز بازتوانی کمپ اعتیاد آینده روشن شهر اصفهان بود، که تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه (در هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. جلسات مشاوره گروهی به سبک مصاحبه انگیزشی در طی هشت جلسه 90دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت و خودکارآمدی عمومی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده اثربخشی مصاحبه انگیزشی بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این بررسی می توان نتیجه گرفت که مصاحبه انگیزشی توانسته در افزایش عزت نفس و خود کارآمدی افراد گروه آزمایش موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، عزت نفس، خودکارآمدی، زنان معتاد
  • وحید نجاتی، اسماعیل شیری، فهیمه دوست محمدی، بهاره برزگر، زهرا محمدی فرد صفحات 159-168
    هدف
    تصمیم گیری مخاطره آمیز را می توان یکی از اساسی ترین مکانیزم های زیربنایی رفتارهای تکانشی و اعتیاد دانست. هدف این مطالعه مقایسه تصمیم گیری مخاطره آمیز در افراد مصرف کننده اوپیوم و همتایان سالم بود.
    روش
    در این پژوهش مقطعی علی-مقایسه ای، 50 مصرف کننده اوپیوم و50 غیر مصرف کننده که از نظر سن و جنس با گروه مصرف کننده همتا شده بودند، شرکت داده شدند. آزمون عصب شناختی خطرپذیری بادکنکی برای سنجش تصمیم گیری مخاطره آمیز استفاده شد.
    یافته ها
    بین دو گروه افراد مصرف کننده و غیر مصرف کننده از نظر میانگین دفعات باد شدن بادکنک هایی که ترکیده اند، میانگین تعداد دفعات باد شدن کل بادکنک ها و حداقل دفعات باد کردن یک بادکنک تفاوت معنا داری به دست آمد.
    نتیجه گیری
    افراد مصرف کننده اپیوم نسبت به افراد سالم از تصمیم گیری مخاطره آمیز بیشتری برخوردارند
    کلیدواژگان: تصمیم گیری مخاطره آمیز، تکانشگری، افراد مصرف کننده مواد افیونی
|
  • Purkordm., Abolghasemia., Narimanim., Rezaee J. H. Pages 11-28
    Objective
    The aim of the present research was to investigate the relationship of self-efficacy, impulsivity, behavioral activation-inhibition system (through of the effect on social skills) with substance abuse in high school students.
    Method
    Population of present research was all of boy high schools in first and second grades of Ardabil city that 616 students selected of them randomly. Self-efficacy scale, impulsivity scale, behavioral activation-inhibition scale, Matson social skills and substance abuse were administered among selected sample.
    Results
    Based on the resulting of Path analysis, self- efficacy, impulsivity, behavioral activation-inhibition and social skills variables directly and self-efficacy, impulsivity, behavioral activation variables indirectly related significantly to students’ substance abuse scores.
    Conclusion
    The result are in keeping with findings of other studies, and indicated that high levels of impulsivity, and behavioral activation system, and low level of self-efficacy, behavioral inhibition and social skills increases substance abuse in students.
    Keywords: Self, Efficacy, Impulsivity, Behavioral Activation System, Behavioral Inhibition System, Social Skills, Substance Abuse, Students
  • Sarramih., Ghorbanim., Minooei, M. Pages 29-52
    Objective
    The main aim of this research is the survey of addiction and drug abuse and psychotropic drugs prevalence researches which have been done in our country in last decades
    Method
    To do this research all addiction and drug abuse prevalence researches that have been taken place were collected and analyzed.
    Results
    the results of the researches show that the statistics of addiction has been in an oscillation; as in 1390, the survey in 15 to 64 years old people (according to 1385 census that is 50 million people), is equal to one million and three hundred thousand and twenty five persons.
    Conclusion
    the results of the four decades of addiction prevalence in Iran show that in according to the size of the threat of drugs and psychotropic drugs and addiction prevalence and also the change of gender, matrimony, age, job and the level of addicts education, less attention has been given to the drug abuse prevalence researches in public, youngsters, students and governmental and governmental non- officials.
    Keywords: prevalence, addiction, statistics
  • Shokrzadeh, Sh Pages 53-72
    Objective
    The aim of this study was to compare of clinical, familial, personality, and educational factors in consumers/non-consumers of Methamphetamine.
    Method
    The research method was descriptive in kind of causal effect research method. The population was all 15 to 29 years adolescents and young adults in Tehran city. Thus, 300 adolescents and young adults who were addicted to Methamphetamine selected of juvenile institution, a legal practitioner and addiction treatment centers, and 300 adolescents and young adults who do not addicted to Methamphetamine selected by stratified random sampling. Minnesota Multiphase Personality Inventory (MMPI2) and researcher making questionnaire were used as a research instruments.
    Results
    the results showed that Methamphetamine consumers have had higher clinical symptoms, less scores on control and kindliness in their families, and higher scores on anxiety, emotional arousing, aggression and less on responsibility.
    Conclusion
    The research results have practical implications in clinical counseling services and training to families.
    Keywords: Clinical Factors, Familial, Personality, Methamphetamine Use, Adolescents, Young Adults
  • Mohammadia., Pourghaza., Raghib, M. Pages 73-94
    Objective
    Present study has been conducted to construct and validate a scale for assessing of the effective factors of drug abuse tendency among youth.
    Method
    A descriptive method has been used. In this research 408 addicted young adults aged 16-29 years old selected of addiction treatment centers of Razavi Khorasan province during December 2011 till June 2012 by purposive and sequential sampling. For gathering data, 78 items researcher-made questionnaire was administered among selected sample.
    Results
    The face and content validity of scale were approved by the specialists in psychology and sociology. Also, second-order confirmatory factor analysis was used to estimate the construct validity. Result of the research declared that total structure of scale with its three dimensions namely: personal, interpersonal and environmental and social factors for measuring of effective factors of drug abuse tendency. The reliability coefficient of the scale by using of Cranach’s alpha coefficient was 0.94.
    Conclusion
    The results indicated that this scale is a valid and reliable instrument for measuring effective factors of drug abuse tendency among youth and it can be used in the same statistical population.
    Keywords: Construction, Validation, Abuse, Narcotics, Addiction, Youth
  • Beygia., Shirazim., Pasandide, M. Pages 95-110
    Objective
    This study aimed to examine the effectiveness of life skills training on enhancement of quality of life, and Coping Styles in Methadone maintenance Therapy members.
    Method
    In this pseudo experimental study 64 males selected and assigned randomly in two groups (experimental and witness). Both groups completed quality of Life and Coping styles questionnaires in two phases as a pre and post test.
    Results
    The results indicated that scores of experimental group was significantly higher on Task-oriented and Emotion-oriented. Also scores of experimental group was significantly higher on interpersonal relationship, physical health, and life requirements.
    Conclusion
    It seems that life skills training in addiction patients enhance quality of life and effective coping styles.
    Keywords: Life Skills, Quality of Life, Coping Styles
  • Rostami, A. M., Ahadih., Cheraghaligol, H. Pages 111-126
    Objective
    This study aimed to predict coping strategies based on the characteristics of the stimulants-dependent people.
    Method
    The research method was correlational. The population consisted of all stimulant-dependent individuals (n=402) that consecutively admitted to addiction centers of Tehran over the last year and had a drug dependence diagnosis. By systematic sampling, 201 subjects were selected of this population. The NEO personality inventory (NEO-FFI short form) and Lazarus-Folkman’s coping strategies (WCQ-short form) questionnaires administered among selected sample.
    Results
    The results showed that there is a positive correlation between the personality dimension of neuroticism and coping strategies of avoidance, disengagement, and a negative one with continence. There is a positive correlation between the personality dimension of extroversion and avoidance, seeking social support and a negative one with (assuming) responsibility. Also there is a positive correlation between the personality dimension of compatibility with restraint coping strategies and seeking social support. Conscientiousness personality dimension did not predict any coping strategies in stimulus-dependent patients.
    Conclusion
    Personality traits can predict coping strategies in stimulus-dependent individuals. For the treatment of addicted patients paying attention to evaluation of the patients’ characteristics is suggested.
    Keywords: Personality Characteristics, Coping Strategies for Stress, Stimulants Dependency
  • Hasanih., Ghaedniay Jahromi, A. Pages 127-144
    Objective
    The aim of current research was to assess implicit and explicit memory bias to drug related stimuli in opiate Dependent, abstinent and normal Individuals.
    Method
    Three groups including opiate Dependent, abstinent and normal Individuals (n=25) were selected by available sampling method. After matching on the base of age, education level and type of substance use all participants assessed by recognition task (explicit memory bias) and stem completion task (implicit memory bias).
    Results
    The analysis of data showed that opiate dependent and abstinent groups in comparison with normal individual had implicit memory bias, whereas in explicit memory only opiate dependent individuals showed bias.
    Conclusion
    The identification of explicit and implicit memory governing addiction may have practical implications in diagnosis, treatment and prevention of substance abuse.
    Keywords: Substance Abuse, Addiction, Memory Bias, Implicit Memory, Explicit Memory
  • Dehghani F. S., Ghasemih., Safaris., Ebrahimi, A. A., Etemadi, O. Pages 145-158
    Objective
    The aim of present research was to study of the effectiveness of motivational interviewing on enhancing of self-esteem and self-efficacy in addicted women who were under therapy.
    Method
    The research method was semi experimental research design namely: pretest-posttest with witness group. The population consisted of all addicted women who were referred to Ayandeh Roshan recovery addiction camp of Isfahan city during summer in 1391. By available sampling, 30 women selected and divided randomly to two experimental and witness groups (N= 15, per group). Experimental group received eight sessions of 90 minutes based on group counseling sessions following motivational interviewing style. For gathering data, Cooper Smith’s self-esteem and general self-efficacy questionnaires administered among two groups.
    Results
    The results indicated the effectiveness of motivational interviewing.
    Conclusion
    It can be concluded that motivational interviewing has had enhancing effect on self-esteem and self-efficacy among experimental group.
    Keywords: Motivational Interviewing, Self, Esteem, Self, Efficacy, Addicted Women
  • Nejativ., Shirie., Doostmohammadif., Barzegarb., Mohammadifard, Z. Pages 159-168
    Objective
    Risky decision making is one of the most basic mechanisms of impulsive and addictive behaviors. The purpose of present study was the comparison of risky decision making in opium abuser and healthy matched individuals.
    Method
    In present cross sectional study, 50 opium abusers compared to 50 healthy who were matched on age and gender. Balloon Analogue Risk Taking Task was used for evaluation of risk taking in participant of both groups.
    Results
    The results showed that opium abusers have had higher scores on number of plumbing balloon and exploded balloon in BART task than normal individuals.
    Conclusion
    Opium abusers have higher risk taking than normal individuals.
    Keywords: Risky Decision Making, Impulsivity, Opium Abusers