فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 30 (تابستان 1393)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 30 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد نریمانی*، نسرین عیوضی، عباس ابوالقاسمی صفحات 9-19
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش هوش هیجانی در پیشگیری از گرایش دانش-آموزان به سوء استفاده از مواد مخدر می باشد.
    روش
    روش تحقیق شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه می باشد. جامعه آماری را دختران پیش دانشگاهی شهر اردبیل بود که از میان آن ها ابتدا 240 دانش آموز به روش خوشه ایتصادفی انتخاب شدند سپس از بین آن ها 60 نفر با گرایش بالا به مواد انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند.گروه آزمایش به طور منظم به مدت 3هفته در طی 4جلسه در دوره آموزش هوش هیجانی حضور یافتند و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مقیاس پذیرش اعتیاد واستعداد اعتیاد استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حکایت از اثربخشی معنادار آموزش هوش هیجانی داشت.
    نتیجه گیری
    هوش هیجانی و ارتقا آن می تواند در پیشگیری از گرایش افراد به سوء استفاده از موادتاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، اعتیاد، سوءاستفاده از مواد
  • وحید نجاتی*، عبدالحسین صادقی مرشت، یعقوب مرادی، بهاره برزگر صفحات 21-34
    هدف
    اعتیاد بر عملکردهای شناختی مختلفی از جمله توجه تاثیر دارد. بررسی اثر هشیاری بر مهار و سوگیری توجه به محرک های مرتبط با مواد در افراد مصرف کننده هروئین و همتایان سالم هدف تحقیق حاضر است.
    روش
    این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه آماری آن تمامی افراد وابسته به مواد افیونی شهر ابهر بود. با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 60 نفر افراد مصرف کننده هروئین انتخاب و60 نفر از افراد سالم که از نظر سن و جنس با گروه مصرف کننده همتا شده بود، به عنوان گروه مقایسه انتخاب شد. آزمون های عصب شناختی دات پروب و استروپ اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که در آزمون دات پروب بین دو گروه تفاوت وجود داشت و گروه بهنجار عملکرد بهتری داشتند. در آزمون استروپ نیز محرک های مواد چه به صورت هشیار و چه ناهشیار ارائه شوند، شناسایی شده و نسبت به آن ها در افراد مصرف کننده سوگیری دیده می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات مخرب اعتیاد بر توانایی شناختی می بایستی در درمان مبتلایان به مشکلات شناختی آن ها توجه شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، هشیاری، سوگیری توجه
  • سعیده صفری حاجت آقایی *، ایوب کمالی، سمیره دهقانی فیروزآبادی، مهدی اصفهانی صفحات 35-52
  • سجاد رضایی*، مهسا جهانگیر پور، سید ولی الله موسوی، سید حشمت الله موسوی صفحات 53-68
    هدف
    مطالعه حاضر به بررسی نقش میانجی ویژگی شخصیتی وظیفه شناسی در رابطه بین نگرش به اعتیاد و عملکرد تحصیلی دانشجویان، می پردازد.
    روش
    در یک پژوهش همبستگی که در مقوله طرح های توصیفی قرار دارد، 106 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال تحصیلی 1390 به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و به سوالات خرده مقیاس وظیفه شناسی پرسشنامه شخصیتی نئو و پرسشنامه نگرش سنج نسبت به اعتیاد پاسخ دادند. آخرین معدل کل اکتسابی دانشجویان به عنوان عملکرد تحصیلی آنان درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    درگام اول، رگرسیون عملکرد تحصیلی از روی گرایش به اعتیاد معنی دار بود، اما با ورود متغیر میانجی وظیفه شناسی در گام دوم، کاهش چشمگیری در ضریب β گرایش به اعتیاد دیده شد و معنی داری خود را ازدست داد. به این معنا که متغیرمیانجی وظیفه شناسی در رابطه بین گرایش به اعتیاد و عملکرد تحصیلی نقش میانجی را دارد.
    نتیجه گیری
    افراد وظیفه شناس به دلیل ویژگی هایی چون خودنظم دهی، سختکوشی و مقاومت در برابر تکانه های آسیب رسان از پیشر فت تحصیلی بالاتر و گرایش کمتر نسبت به اعتیاد برخوردارند. بنابراین ویژگی شخصیتی وظیفه شناسی می تواند با ایفای یک نقش محافظتی، اثرمخرب گرایش به اعتیاد را بر عملکرد تحصیلی دانشجویان خنثی نماید.
    کلیدواژگان: وظیفه شناسی، گرایش به اعتیاد، عملکرد تحصیلی
  • محسن رضایی*، مرتضی غلامی صفحات 69-80
    هدف
    تلاش های زیادی برای کسب اطلاعات شیمیایی از اثر انگشت به وسیله استفاده از تکنیک های دستگاهی نوین برای تشخیص انواع مواد شامل مخدر و دارویی، و همین طور توسط نانو ذرات متصل به آنتی بادی های ویژه متمرکز شده اند. در طی چند سال اخیر روش های حساس کروماتوگرافی و اسپکترومتری جرمی برای تشخیص باقیمانده مواد در نمونه های با مقادیر بسیار کم ایجاد شده اند.
    روش
    در این پژوهش نمونه برداری از اثرات انگشت به وسیله روش های بهینه شده با انواع حلال های شیمیایی و سپس استفاده از تکنیک های کروماتوگرافی گازی/اسپکترومتری جرمی (GC/MS) برای تشخیص مواد در اثر انگشت افراد به انجام رسید. نمونه ها شامل مجموعه ای از افراد داوطلب بین سنین 30 تا 40 سال بودند. نمونه برداری با استفاده از اسلایدهای شیشه ای و استخراج با حلال های محلول هیدروکسید سدیم، متانول و کلروفرم انجام شد. آنالیز و تشخیص بقایای مواد شامل نیکوتین، ترامادول، متامفتامین و کوکائین با استفاده از مشتق سازی و کروماتوگرافی گازی/ اسپکترومتری جرمی به انجام رسید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که استفاده از مشتق سازی به همراه کروماتوگرافی گازی/ اسپکترومتری جرمی به عنوان روشی حساس می تواند قادیر بسیار اندک نیکوتین در نمونه های موجود را تشخیص دهد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش می تواند به عنوان روشی برای تشخیص باقیمانده مواد مخدر در اثر انگشت و در نهایت ارائه یک روش استاندارد برای آنالیز این مواد باشد.
    کلیدواژگان: اثر انگشت، بقایای مواد مخدر، کروماتوگرافی گازی، اسپکترومتری جرمی
  • فاطمه نجفلوی*، شکوه نوابی نژاد صفحات 81-95
    هدف
    این مطالعه به منظور مقایسه جو خانواده های دارای عضو وابسته به مواد و عادی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش علی-مقایسه ای بود. شرکت کنندگان در این پژوهش 50 نفر دارای اختلال وابستگی به مواد بودند که به مراکز درمان سرپایی اعتیاد واقع در مناطق غرب و شرق تهران مراجعه می کردند و 50 نفر عادی که با گروه اول به جز مصرف مواد همتا بودند. پرسشنامه سنجش جو خانواده موس و موس (1989) در میان دو نمونه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که انسجام، تعارض، جهت-یابی پیشرفت، جهت یابی منطقی-فرهنگی، جهت یابی مذهبی، سازمان و کنترل در دو گروه تفاوت معنادار دارند ولی در مولفه های بیانگری، استقلال و جهت یابی فعالیت های تفریحی تفاوت معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه به مسئولین، متخصصان و درمان گران راهبردهای مداخله ای متناسب با ویژگی های خانواده های دارای عضو معتاد را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: جو خانواده، وابستگی به مواد، راهبردهای مداخله ای
  • مینا قنادی فرنود *، مجید محمود علیلو صفحات 97-112
    هدف
    هدف این پژوهش، پیش بینی گرایش به مصرف سیگار، مواد مخدر، مشروبات الکلی و داروهای روان گردان بر اساس متغیرهای بدتنظیمی هیجان و تجربه کودک آزاری در افراد دارای صفات شخصیت مرزی بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی در مقوله ی طرح های توصیفی است. از میان تمام دانشجویان کارشناسی پسر و دختر دانشگاه تبریز به روش خوشه ایتصادفی 600 دانشجو انتخاب شدند. پرسشنامه های رفتارهای پرخطر (برنر، 1995)، بدتنظیمی هیجان (گراتز و رومر، 2004)، تجربه کودک آزاری (محمدخانی، 1381) و شخصیت مرزی (کلاریج و بروکز، 1984) در میان نمونه ی انتخابی اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد متغیرهای بدتنظیمی هیجان و تجربه کودک آزاری به درجات مختلف توانایی پیش بینی مصرف سیگار، مواد مخدر، مشروبات الکلی و داروهای روان گردان را دارا هستند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش بیان-گر نقش آسیب پذیری زیستی اولیه در زمینه تنظیم هیجان (بدتنظیمی هیجان) و محیط خانوادگی ناسالم و بی اعتبار ساز (تجربه کودک آزاری) در ابتلا به اختلال شخصیت مرزی و بروز رفتارهای پرخطر نظیر مصرف مواد و الکل است.
    کلیدواژگان: بدتنظیمی هیجان، تجربه کودک آزاری، صفات شخصیت مرزی، سوء مصرف مواد، الکل و سیگار
  • حمید کاظمی*، سپیده مرتضوی، مریم قربانی، الهام ابراهیمی صفحات 113-125
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی حساسیت مکانیزم های بازداری رفتاری، گرایش رفتاری و جنگ و گریز در بین معتادان تحت درمان نگهدارنده و افراد غیر مصرف کننده بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های علی-مقایسه ای است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه معتادان شهر اصفهان بودند که به یکی از مراکز ترک اعتیاد مراجعه کرده اند. نمونه ی انتخابی شامل 50 معتاد تحت درمان نگهدارنده و 50 نفر فرد سالم بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی شخصیتی گری-ویلسون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین معتادان تحت درمان نگهدارنده و گروه بهنجار تفاوت معناداری در میان مقیاس های BAS و FFS وجود دارد، اما تفاوت دو گروه در BIS معنی دار نبود. همچنین در خرده مقیاس های روی آوری، اجتناب منفعل، خاموشی و جنگ تفاوت معناداری بین دو گروه وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بررسی بنیادهای عصبی/ رفتاری در قلمرو اختلالات سوءمصرف مواد حکایت از تفاوت بین این گروه و افراد فاقد این اختلال دارند و می تواند ما را در شناخت بیشتر پایه های عصبی این اختلالات هدایت کند.
    کلیدواژگان: مکانیزم های مغزی رفتار، اعتیاد، درمان نگهدارنده
  • یوسف اعظمی *، فرامرز سهرابی، احمد برجعلی، حامد چوپان صفحات 127-141
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس بر کاهش تکانشگری در افراد وابسته به مواد مخدر انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع روش های آزمایشی است که از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه پژوهش عبارت بود از: کلیه معتادانی که در سال 92-1391 به کلینیک های ترک اعتیاد شهرستان مریوان مراجعه کرده بودند. تعداد 30 نفر از افراد وابسته به مواد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به تصادف به یکی از گروه های آزمایش و کنترل تخصیص یافتند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که آموزش تنظیم هیجان می تواند در کاهش علائم تکانشگری در افراد وابسته به مواد موثر باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه افراد وابسته به مواد بیشتر در معرض هیجانات منفی قرار دارند بنابراین، در چنین موقعیت هایی احتمالا بدون برنامه و به صورت تکانشی عمل می کنند. بنابراین، آموزش تنظیم هیجان به این افراد می-تواند میزان کنترل آن ها را در چنین موقعیت هایی بالا ببرد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، تکانشگری، افراد وابسته به مواد
  • حسن بروکی میلان *، حمید کمرزرین، حسین زارع صفحات 143-155
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر بهبود مهارت های مقابله ای و علائم اعتیاد در بیماران وابسته به مواد مخدر انجام شد.
    روش
    در یک پژوهش شبه آزمایشی90 نفر از بیماران وابسته به مواد مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهرستان ارومیه با استفاده از نمونه-گیری تصادفی در دو گروه آزمایشی (45 نفر) و گواه (45 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه تحت درمان شناختی -رفتاری به سبک کارول قرار گرفت و گروه گواه فقط داروی متادون و دیگر داروهای فیزیکی دریافت کردند. همه آزمودنی ها در ابتدای پژوهش، در حین پژوهش(بعد از سه ماه) و سه ماه بعد از درمان (پیگیری) پرسشنامه راهبردهای مقابله ای را تکمیل کردند. همچنین از نظر میزان بهبودی علائم اعتیاد و روند درمان با استفاده از پرسشنامه نیمرخ اعتیاد مادزلی مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حکایت از اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و بقای آن داشت.
    نتیجه-گیری: درمان شناختی-رفتاری در بهبود راهبردهای مقابله ای و بهبود سلامت روانی و جسمانی بیماران وابسته به مواد مخدر موثر است.
    کلیدواژگان: بیماران وابسته به مواد، راهبردهای مقابله ای، درمان شناختی رفتاری
|
  • M. Narimani *, N. Eyvazi, A. Abolghasemi Pages 9-19
    Objective
    This study was aimed at investigating the effectiveness of teaching emotional intelligence in preventing student's tendency to substance abuse.
    Method
    Research design was quasi-experimental contained a pretest-posttest alongside a witness group. Pre-university female students of Ardabil constituted the statistical population of the study; among them, 240 students by random cluster sampling. Then, 60 individuals with a high tendency to drugs were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group regularly attended training classes of emotional intelligence for 3 weeksin 4sessions. Addiction Potential Scale and Addiction Acknowledgment Scale were used for data collection purposes.
    Findings
    The results indicated the significant effectiveness of teaching emotional intelligence.
    Conclusion
    Emotional intelligence and its promotion can be effective in preventing people’s tendency to substance abuse.
    Keywords: Emotional Intelligence, Addiction, Substance Abuse
  • V. Nejati *, A. Sadeghi Meresht, Y. Moradi, B. Barzegar Pages 21-34
    Objectives
    This study aimed to examine the effect of consciousness on inhibition of and attentional bias to stimuli associated with drugs among heroin users and their counterparts.
    Method
    In this study, a causal-comparative research method was used. All persons dependent on opiates in Abhar city constituted the study population. The number of 120 participants containing two 60-person groups of heroin users and their counterparts (i.e. non-users) were selected through convenience sampling. The two groups had been matched for age and sex and were compared through conducting the two neurological tests of Dot Probe and Stroop tests.
    Findings
    The results showed that there was a difference between the two groups on Dot Probe test where the normal group outperformed the other one. In Stroop test, drug stimuli are provided either consciously or unconsciously, identified; then, the stimuli in drug users are decided upon.
    Conclusion
    Given the devastating effects of addiction on cognitive ability, cognitive problems should be addressed in treating patients.
    Keywords: Addiction, Consciousness, Attentional Bias
  • S. Rezaei *, M. Jahangirpour, S.V. Mousavi, S.H. Mousavi Pages 53-68
    Objective
    This study is aimed at examining the mediating role of personality trait of conscientiousness in the relationship between attitudes towards addiction (which is considered to be a barrier to educational achievement) and students’ academic performance.
    Method
    As a cross sectional study lying within the range of descriptive studies, 106 students of Guilan University of medical sciences in 2010-2011 were randomly selected as the study sample and responded to the items of subscale conscientiousnessof NEO Personality Inventory and attitude measurement questionnaire toward addiction. Recent acquired total averages of students were considered as academic performance.
    Findings
    In the first step, the academic performance regression was significant aboard tendency towards addiction. In the second step, however, with entry of conscientiousness as a mediator variable, there was observed a significant decrease in the β coefficient of attitude toward addiction and lost its significance. In other words, the mediator variable, consciousness, plays a mediating part in the relationship between tendency to addiction and educational performance. In general, these two variables could moderately explain 12% of the variance in academic performance to make the adjustment.
    Conclusion
    Conscientious people enjoy higher achievement and lower degree often tendency toward addiction due to such factors as self-regulation, perseverance, and resistance against harmful impulses. Therefore,the personality trait of conscientiousness can counteract the detrimental effect of attitude toward addiction on academic performance through performing a protective role.
    Keywords: Conscientiousness, Academic Performance, Attitude toward Addiction
  • M. Rezaei *, M. Gholami Pages 69-80
    Objective
    It has been greatly attempted to learn more about chemical information on finger prints using new vehicular technique use for the detection of a variety of substances, including narcotic drugs and medicines, as well using nano particles bound to specific antibodies. Over the last few years, the sensitive techniques of gas chromatography and mass spectrometry have been found for the detection of residues in samples with very low values.
    Method
    In this study, sampling from fingerprints was taken through optimized methods with chemical solvents and then by the techniques of gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) for the detection of chemicals in the fingerprints. Samples included a group of volunteers aged 30 to 40 years. Sampling was done by means of glass slides and extraction with solvents of sodium hydroxide, methanol, and chloroform solutions. Analysis and detection of debris, including nicotine, Tramadol, Methamphetamine, and Cocaine was fulfilled using derivatization and gas chromatography/mass spectrometry.
    Findings
    The results showed that the use of derivatization as a sensitive method along with gas chromatography/mass spectrometry can detect very small amounts of nicotine in existing samples.
    Conclusion
    The results of this research can be used as a way to detect drug residues in finger prints and ultimately they can be important in providing a standard method for the analysis of these residues.
    Keywords: Fingerprint, Drug Residues, Gas Chromatography, mass Spectrometry
  • F. Navabinejad *, Sh Najafloy Pages 81-95
    Objective
    This study was conducted to compare the environment of families with and without substance-dependent members to investigatethe functioning of families with substance-dependent members and also provide them with appropriate treatment strategies.
    Method
    A causative-comparative method followed by an ex post facto design was used in this study. A sample of 50-person suffering from substance-dependent disorder referring to outpatient treatment centers, located in west and east of Tehran, constituted the participants of the study. As well, another 50-person group not suffering from the disorder participated in this study as the former group’s counterpart. The participants answered the questions of environment of family scale (EFS) (Moos & Moos, 1986).
    Findings
    The results showed that there was a significant difference between two groups in dimensions of cohesion, conflict, achievement orientation, intellectual-cultural orientation, religious orientation, organization, and control whereas therewas no significant difference between the two groups in dimension of expressiveness, independency, and recreational orientation.
    Conclusion
    The study recommendsthe authorities the application of efficient interventionist treatment strategies appropriate to the characteristics of families having drug-dependent member.
    Keywords: Family Environment, Substance, Dependent, Interventionist Strategies
  • M. Gannadifarnood *, M. Mahmoudalilou Pages 97-112
    Objective
    This research was an attempt to predict the tendency of people having borderline personality traits to smoking, drinking alcohol, and taking psychoactive drugs based on emotional dysregulation and child abuse.
    Method
    This study employed a correlation method which is categorized in descriptive category. A sample including 600 male and female bachelor students of Tabriz University was selected by cluster sampling. Then, high risk behaviors scale, Emotional dysregulation Scale, Child abuse scale, and borderline personality scale (STB) were distributed among this group.
    Findings
    Stepwise multiple regression analysis suggested that emotional dysregulation and child abuse significantly predicted varying degrees of smoking, drug, and alcohol usage.
    Conclusion
    The research findings suggest the basic role of initial biological vulnerability in terms of emotional regulation (dysregulation) and invalidating family environment (child abuse) in the prediction of catching the disorder of borderline personality traits and producing high riskbehaviorssuch as alcohol drink and drug usage.
    Keywords: Emotional Dysregulation, Substance Abuse of Drugs, Alcohol, Psychoactive Drugs
  • H. Kazemi *, S. Mortazavi, M. Ghorbani, E. Ebrahimi Pages 113-125
    Objective
    The current study aimed at comparing preventive behavioral mechanisms behavioral tendencies, and the clash between drug users under maintenance treatmentandnon-users.
    Method
    It was a causal-comparative study. All addicts of Esfahan city who had referred to one of the drug quitting centers constituted the study population. The selected sample consisted of 50drug users under maintenance treatment and 50non-users who were selected by convenience sampling. Gray- Wilson Personality Questionnaire was used for data collection purposes.
    Findings
    The results showed that there was a significant difference between the two groups in terms of BAS and FFS scales while the difference between the two groups in terms of BIS scale was not reported to be significant. As well, there was a significant difference between the two groups in terms of approach, passive avoidance, fight, and silence.
    Conclusion
    Investigating the neural/behavioral foundations within the range of substance abuse disorders indicates a difference between this group and those without the disorder, and it can further our understanding of the neural foundations of these disorders.
    Keywords: Neuro Behavioral Mechanisms, Addiction, Maintenance Treatment
  • Y. Aazam *, F. Sohrabi, A. Borjal, H. Chopan Pages 127-141
    Objective
    This study aimed to determine the effectiveness of teaching emotion regulation based on gross model in reducing impulsivity in drug dependent people.
    Method
    This research project was some type of pilot studies that has employed pretest - posttest design with control group. For the present study, all the addicted referring to drug-quitting clinics in2011 at Marivan constituted the study population. A total of 30 drug-dependent persons was selected by simple random sampling and randomly assigned to one of the experiment and control groups.
    Findings
    The results showed that emotion regulation training can be effective in reducing symptoms of impulsivity in drug-dependent individuals.
    Conclusion
    Given that drug-dependent individuals are naturally more susceptible to negative emotions, they will probably act impulsively without having any plans in such situations. Therefore, emotion regulation training to such people can enhance their self-restraining power in such situations.
    Keywords: Emotion Regulation, Impulsivity, Substance, Dependent Individuals
  • H. Brockiemilan *, H. Kamarzarrin, H. Zare Pages 143-155
    Objective
    This study was carried out to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy in improving coping strategies and symptoms of drug addiction patients.
    Method
    In a quasi-experimental study, the number of 90drug-dependent patients referring to clinics to stop taking drugs existing in the city of Urmia were divided into two experimental (n=45) groups and control (n=45) using random sampling. The experimental group received 12 sessions of cognitive-behavioral treatment in Carroll style while the control group received only methadone and the physical pills. All the participants completed coping strategies questionnaire at the beginning, during (after three months), and three months after treatment (follow-up). As well, they were assessed for the rate of improvement in symptoms of addiction and process of addiction treatment using by Madzly’s addiction profile questionnaire.
    Findings
    The results proved the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and its survival.
    Conclusion
    Cognitive behavioral therapy is very influential in the boost of coping strategies and the improvement of mental and physical health in drug-dependent patients.
    Keywords: Drug, Dependent Patients, Coping Strategies, Cognitive Behavioral Therapy