فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 34 (تابستان 1394)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 34 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد قنبری *، محبوبه فولاد چنگ صفحات 9-22
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین تاب آوری و نشاط ذهنی با استعداد اعتیاد بود.
    روش
    روش تحقیق همبستگی از نوع توصیفی بود. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه پیام نور واحد لردگان بود که تعداد 172 نفر از آن ها با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به پرسش نامه های تاب آوری، نشاط ذهنی موقعیتی و سنجش استعداد اعتیاد پاسخ دادند.
    یافته ها
    براساس نتایج، تاب آوری و نشاط ذهنی با استعداد اعتیاد دانشجویان رابطه منفی نشان دادند. همچنین نشاط ذهنی و تاب آوری قدرت پیش بینی استعداد اعتیاد را داشتند.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که تاب آوری و نشاط ذهنی یکی از عوامل موثر در ایجاد آمادگی در افراد برای مصرف مواد مخدر می باشند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، نشاط ذهنی، استعداد اعتیاد
  • رضا محمدزاده گان *، منصور بیرامی، یزدان موحدی، یونس قاسم بکلو، قاسم محمدیاری، مالک طهماسب پور صفحات 23-36
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه عملکرد شناختی در معتادان سوءمصرف کننده مواد، معتادان تحت درمان با متادون و افراد بهنجار بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را مردان سوءمصرف کننده مواد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهرستان خوی در سال 1392 تشکیل می دادند. نمونه آماری پژوهش شامل 40 نفر معتاد تحت درمان با متادون، 40 نفر معتاد در حال مصرف مواد، و 40 نفر افراد غیر معتاد بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین و مقیاس حافظه وکسلر روی هر 3 گروه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عملکرد گروه سوءمصرف کننده مواد نسبت به گروه تحت درمان با متادون و افراد عادی و همچنین عملکردگروه تحت درمان با متادون نسبت به گروه عادی در آزمون ویسکانسین و مقیاس حافظه وکسلر تفاوت معنی دار داشت. ولی خطای درجاماندگی درگروه تحت درمان با متادون و افراد عادی تفاوت معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    می توان گفت مصرف مزمن مواد روانگردان موجب آسیب نواحی متعدد مغزی همچون قشر پیش پیشانی و هیپوکامپ شده و در نتیجه باعث اختلال در کارکردهای شناختی می گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد شناختی، کارکردهای اجرایی، حافظه، سو ءمصرف مواد
  • مهرناز دادخواه *، بهزاد شالچی، شهرام یاقوتی آذری صفحات 37-52
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عملکرد خانواده، شکاف بین نسلی و موقعیت اقتصادی، اجتماعی در تبیین اعتیاد پذیری جوانان انجام شده است.
    روش
    تعداد 400 دانشجوی پسر دانشگاه سراسری، آزاد و پیام نور شهرستان تبریز با نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شده و پرسشنامه های شناسایی افراد در معرض خطر اعتیاد، مقیاس سنجش کارکرد خانواده و شکاف بین نسلی را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین بسیاری از ابعاد متغیرهای پیش بین و اعتیادپذیری جوانان رابطه معناداری وجود دارد. مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی با داده ها برخوردار بوده و می توان از متغیرهای کارکرد خانواده، شکاف بین نسلی و موقعیت اجتماعی اقتصادی به منظور تبیین اعتیادپذیری جوانان استفاده کرد.
    نتیجه گیری
    ابعاد کارکرد خانواده و شکاف بین نسلی قادر به تبیین اعتیاد پذیری جوانان می باشند و توجه به این امر می تواند پیشنهادهایی برای پیشگیری و مداخله در حوزه اعتیاد داشته باشد.
    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، شکاف بین نسلی، موقعیت اجتماعی، اقتصادی، اعتیادپذیری، جوانان
  • هادی سلیمی *، شیوا گوهری، فاطمه کرمانشاهی، موسی جاودان صفحات 53-66
    هدف
    این مطالعه به منظور پیش بینی گرایش به اعتیاد براساس مدل فرایند و محتوای خانواده انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه شهرکرج در سال تحصیلی 92-91 بودند که 410 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های آمادگی به اعتیاد (زرگر، 1385)، فرایندخانواده (سامانی، 1387) و محتوای خانواده (سامانی، 1387) بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین متغیرهای پیش بین و متغیر ملاک همبستگی منفی وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مدل فرایند و محتوای خانواده توان پیش بینی گرایش به اعتیاد را دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق دارای تلویحات کاربردی فراوان است.
    کلیدواژگان: گرایش به اعتیاد، فرایندخانواده، محتوای خانواده
  • حسین سلیمی بجستانی *، پرستو فرکوراوند، جلیل یونسی صفحات 67-78
    هدف
    این پژوهش به منظور تعیین اثربخشی آموزش خوددلگرم سازی بر سلامت روان زنان دارای همسر معتاد شهر تهران صورت گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر به شیوه ی شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه اجرا شد. گروه نمونه شامل 20 نفر از زنان دارای همسر معتاد کلینیک ترک اعتیاد پاک اندیشان شهر تهران بودند که به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (در هر گروه 10نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش در 10 جلسه ی آموزش خوددلگرم سازی شرکت کردند و هر دو گروه با پرسش نامه سلامت روان مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جلسات آموزشی تاثیر معناداری بر سلامت روان داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش خوددلگرم سازی می تواند افزایش سلامت روان را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: خود دلگرم سازی، سلامت روان، زنان دارای همسر معتاد
  • علیرضا آقایوسفی، مرتضی ترخان، طاهره قربانی* صفحات 79-97
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رفتاردرمانی دیالکتیک بر کاهش تکانشگری در زنان مبتلا به همبودی اختلالات شخصیت مرزی و سوء مصرف مواد انجام شد.
    روش
    پژوهش در چارچوب طرح های تجربی تک آزمودنی با استفاده از طرح خطوط پایه چندگانه پلکانی انجام شد. بر اساس مصاحبه تشخیصی ساختاریافته و ملاک های ورود، از میان بیماران زن مبتلا به همبودی اختلالات شخصیت مرزی و سوء مصرف مواد چهار نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند. هر چهار آزمودنی در خلال دوازده جلسه تحت رفتار درمانی دیالکتیک قرار گرفتند. به منظور سنجش تکانشگری از پرسشنامه تکانشگری بارت استفاده شد.
    یافته ها
    رفتار درمانی دیالکتیک به کاهش نمرات تکانشگری در زنان مبتلا به همبودی اختلالات شخصیت مرزی و سوء مصرف مواد منجر شد. نمودارهای اثربخشی و اندازه اثر بیانگر کاهش معنادار تکانشگری در آزمودنی ها بودند.
    نتیجه گیری
    مداخله رفتاردرمانی دیالکتیک می تواند به کاهش تکانشگری منجر شود و تلویحات کاربردی مطلوبی در زمینه درمان و پیشگیری از سوء مصرف مواد دارد.
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، سوء مصرف مواد، تکانشگری
  • مریم پشم دوست *، عذرا غفاری صفحات 99-110
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراشناختی گروهی بر ترک اعتیاد و سنجش پایداری اثر آن صورت گرفت.
    روش
    نوع پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش تمامی معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تبریز در نیمه دوم سال 1392 و نیمه اول سال 1393 بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 50 نفر (مداخله فراشناختی 25 نفر و کنترل 25 نفر) انتخاب شد. مقیاس های افکار اعتیاد مک مولین، مراحل آمادگی برای تغییر و اشتیاق برای درمان اعتیاد و نگرش نسبت به اعتیاد در گروه نمونه اجرا شد. روش درمانی فراشناختی گروهی در 8 جلسه یک ساعته اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد درمان فراشناختی گروهی باعث کاهش نگرش نسبت به اعتیاد و افزایش تمایل به تغییر و درمان اعتیاد می شود.
    نتیجه گیری
    درمان فراشناختی گروهی از روش های درمانی تاثیرگذار بر نگرش نسبت به اعتیاد وتمایل به تغییر و درمان می باشد.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی گروهی ترک اعتیاد، مراکز ترک اعتیاد، سنجش پایداری
  • سعید دهنوی *، مریم ایازی نفوتی، مهین باجلان صفحات 111-121
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی سایکودرام بر کاهش میزان افسردگی و پیشگیری از عود در مردان وابسته به مواد افیونی بود.
    روش
    این مطالعه به صورت شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل انجام شد. آزمودنی های این پژوهش شامل 20 نفر از مردان وابسته به مواد افیونی مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهر کرمانشاه که دوره سم زدایی را با موفقیت گذرانده بودند با روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه در طی 6 هفته در جلسات سایکودرام شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه افسردگی بک استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که بین دو گروه در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان گفت که مداخله سایکودرام در کاهش میزان افسردگی و پیشگیری از عود در مردان وابسته به مواد افیونی موثر است.
    کلیدواژگان: سایکودرام، افسردگی، وابستگی به مواد، پیشگیری ازعود
  • عارفه منجم *، علیرضا اقایوسفی صفحات 123-144
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان گروهی تحلیل رفتار متقابل بر کاهش عقاید وسوسه، تنظیم شناختی هیجان و تعدیل سبک های دلبستگی معتادین در حال ترک بود.
    روش
    پژوهش مورد نظر از نوع روش های آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون، با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش عبارت بودند از: کلیه مردان معتادانی که در سال 1393 به کلینیک های ترک اعتیاد شهر تهران مراجعه کرده بودند. تعداد 30 نفر از افراد وابسته به مواد با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به تصادف به یکی از گروه های آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های عقایدوسوسه انگیز، سبک های دلبستگی و تنظیم شناختی هیجان استفاده شد. درمان گروهی تحلیل رفتار متقابل طی 10 جلسه (90دقیقه ای) انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس حاکی از آن بود که درمانگری تحلیل رفتارمتقابل می تواند در کاهش عقاید وسوسه انگیز، خودسرزنش گری، نشخوارفکری، فاجعه نمایی، سرزنش دیگران و سبک های دلبستگی ناایمن و افزایش تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت، دیدگاه پذیری، پذیرش و سبک دلبستگی ایمن موثر باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه افراد وابسته به مواد بیشتر در معرض هیجانات منفی قرار دارند بنابراین، در چنین موقعیت هایی احتمالا بدون برنامه و به صورت تکانشی عمل می کنند. بنابراین، آموزش تحلیل رفتارمتقابل می تواند میزان کنترل را در موقعیت های استرس زا بالا ببرد.
    کلیدواژگان: عقایدوسوسه انگیز، سبک های دلبستگی، نظم جویی شناختی، تحلیل رفتار متقابل، اعتیاد
  • سعید تیموری *، فرزانه رمضانی، نجمه محجوب صفحات 145-159
    هدف
    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش نشخوار فکری و افسردگی زنان در حال ترک با متادون انجام شد.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی؛ با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. تعداد 24 نفر از زنان سوء مصرف کننده تحت درمان متادون با توجه به ملاک های ورود به روش نمونه گیری هدفمند از دو کلینیک ترک اعتیاد شهر مشهد انتخاب شدند. گروه آزمایش طی 8 جلسه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. پرسشنامه های نشخوار فکری و افسردگی بک قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به شیوه گروهی، نمرات افسردگی و نشخوار فکری را کاهش داده است.
    نتیجه گیری
    شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند جزء برنامه های مداخلاتی در سوءمصرف کنندگان مواد قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی، نشخوار فکری، افسردگی، زنان در حال ترک با متادون
|
  • M. Ghanbari-Talab *, M. Fooladchang Pages 9-22
    Objective
    The present study was an attempt to explore the relationship of addiction potential and resilience with mental vitality.
    Method
    This was a descriptive-correlational study. Lordegan Payame Noor University students constituted the population of this study. Then، the number of 172 students was selected as the participants via random sampling and responded to Resilience، Addiction Potential، and Mental Vitality questionnaires.
    Results
    Data analysis indicated that resilience and mental vitality were negatively correlated with addiction potential. Furthermore، the results showed that resilience and mental vitality were predicators of addiction potential.
    Conclusion
    According to the findings of this study، it can be concluded that mental vitality and resilience are one of the factors effective in the generation of potential for substance use in individuals.
    Keywords: Resilience Mental Vitality, Addiction Potential
  • Reza Mohammadzadeghan *, Mansur Bayrami, Yazdan Movahedi, Yunes Gasem Baklo, Gasem Mohammadyari, Malek Tahmaseb Poor Pages 23-36
    Objective
    This study was an attempt to compare cognitive functioning in substance abusers and addicts under methadone treatment with normal individuals.
    Method
    The current study was a causal-comparative one. The statistical population of this research consisted of all male substance abusers who had referred to addiction treatment centers of Khoy city in 2013. The total of 40 addicts under methadone treatment, 40 active drug users, and 40 non-addicts were selected as the participants of this study via convenience sampling method. Wisconsin Card Sorting Test and Wechsler Memory Scale were administered to the three groups for data collection purposes.
    Results
    The results showed that the substance abusers’ scores in Wisconsin card sorting test and Wechsler memory scale were significantly different from those of addicts under methadone treatment and normal individuals. In the same way, there was a significant difference between addicts under methadone treatment and normal individuals in terms of cognitive function; however, there was no significant difference between these two groups in terms of perseveration error.
    Conclusion
    It can be concluded that chronic use of psychoactive substances causes damage to multiple brain regions such as prefrontal cortex and hippocampus and, thereby, it leads to cognitive malfunctioning in these areas.
    Keywords: Cognitive Function, Executive Functions, Memory, Substance Abuse
  • Pages 37-52
    Objective
    This study aimed to investigate the role of family function, generation gap and socioeconomic status in addictability of young people.
    Method
    The number of 400 male students from State, Azad and Payam Noor universities was selected through voluntary sampling. Then, they filled out Addiction Susceptibility Questionnaire, Family Assessment Device, and Generation Gap Scale.
    Results
    The results showed that there was a significant correlation between most factors of predictor variables and addictability. The proposed model has a desired goodness of fit with data and it I possible to use family function, generation gap and socioeconomic status to account for addictability of young people.
    Conclusion
    Family function and generation gap can explain addiction susceptibility and, thereby, attention to this matter can lead to the proposal of some recommendations for addiction prevention and treatment.
    Keywords: Family Function, Generation Gap, Socioeconomic Status, Addictability, Young People
  • Hadi Salimi *, Shiva Gohari, Fatemeh Kermanshahi, Mousa Javdan Pages 53-66
    Objective
    This study was an attempt to predict addiction potential based on family process and content model in high school students.
    Method
    The research method in this study was a descriptive-correlational one. All the high school students of Karaj city in the academic year 2012-2013 constituted the statistical population of the study. From this population, the number of 410 participants was selected through random cluster sampling. The research instruments here included Addiction Potential Scale (Zargar, 2006), Family Process Scale (Samani, 2007) and Family Content Scale (Samani, 2007).
    Results
    The results showed that there was a significant negative correlation between the predictor variables and criterion variable. In addition, the results of regression analysis showed that the family process and content model can predict addiction potential.
    Conclusion
    The research results have several applied implications.
    Keywords: Addiction Potential, Family Process, Family Content
  • Hosein Salimi Bajestani *, Parastoo Farkooravand, J. Younesi Pages 67-78
    Objective
    This study aimed to examine the effectiveness of self-encouragement training in mental health of Tehran women with addicted husbands.
    Method
    A quasi-experimental method along with pre-test/post-test and control group was used for this study. The sample consisted of 20 women with drug-dependent spouses (in Pak Andishan Rehab Clinic of Tehran) who were selected on a voluntary basis and, then, were randomly assigned to two 10-person experimental and control groups. The experimental group participated in 10 self-encouragement training sessions and, then, both groups were assessed by general health questionnaire.
    Results
    The results of this study showed that training sessions had a significant impact on mental health.
    Conclusion
    Self-encouragement training sessions can result in an increase in mental health.
    Keywords: Self, Encouragement, Mental Health, Women with Addicted Spouses
  • Alireza Aghayousefi, Morteza Tarkhan, Tahereh Ghorbani* Pages 79-97
    Objective
    This study aimed to examine the effect of dialectic behavior therapy on the reduction of impulsiveness in women with comorbidity of borderline personality disorders and substance abuse.
    Method
    An experimental single system research design using multiple baselines was employed for this study. Based on the structured diagnostic interview and entry criteria, four participants among female patients with borderline personality disorders and substance abuse were selected via purposive sampling method. All four subjects received twelve dialectic behavior therapy sessions. Then, Impulsiveness Bart Scale (IBS) was used to measure impulsiveness.
    Results
    Dialectic behavior therapy led to the significant reduction of impulsiveness scores in women with borderline personality disorders and substance abuse. Graphs pertaining to the effectiveness and effect size indicate a significant decrease in participants’ impulsiveness.
    Conclusion
    Dialectic behavior therapy interventions can contribute to the decrease of impulsiveness and bring about desired practical implications in the treatment and prevention of substance abuse.
    Keywords: Dialectic Behavior Therapy, Substance Abuse, Impulsiveness
  • M. Pashmdoost *, A. Ghaffari Pages 99-110
    Objective
    The current study was aimed at examining the effectiveness of metacognitive group therapy in substance withdrawal and its stability.
    Method
    Pre-test and post-test along with control group were employed for the conduct of this study. The study population consisted of all addicts who had referred to rehab centers in Tabriz in the second half of 2013 and the first half of 2014. Then, the number of 50 participants was selected via random sampling method, 25 participants received metacognitive intervention and 25 participants constituted the control group. McMullin Addiction Thought Scale, Change Readiness and Treatment Eagerness Scale, and Attitude to Addiction Scale were administered to the participants. In addition, metacognitive group therapy was carried out in eight 60-minute sessions.
    Results
    The results showed that metacognitive group therapy decreased attitude towards addiction and increased tendency to change and addiction treatment.
    Conclusion
    Metacognitive group therapy is one of the treatment methods effective in attitudes toward addiction and tendency to change and treatment.
    Keywords: Metacognitive Group Therapy, Addiction Treatment, Rehab Centers, Stability
  • S. Dehnavi *, M. Ayazi Nofuti, M. Bajelan Pages 111-121
    Objective
    The current study aimed to investigate the effectiveness of psychodrama therapy in relapse prevention (RP) and the reduction of depression among opiate-dependent male patients.
    Method
    A quasi-experimental research design along with pre-post tests and follow-up and control group was employed for this study. Using convenience sampling method, the number of 20 opiate-dependent men who had referred to addiction treatment clinics in Kermanshah (Iran) and successfully passed detoxification program was randomly selected as the participants of the study. The experimental group participated in a twelve-session therapy plan during six weeks. Beck Depression Inventory (BDI) was used for data collection purposes.
    Results
    The results of ANCOVA revealed the existence of a significant difference between the two groups in the post-test and follow-up scores.
    Conclusion
    According to the findings, it can be argued that psychodrama intervention can be used as an effective program in the reduction of depression and relapse prevention among opiate-dependent men.
    Keywords: Psychodrama, Depression, Substance Dependency, Relapse Prevention
  • Arefeh Monajem *, Alireza Aghayousefi Pages 123-144
    Objective
    This study was an attempt to investigate the effectiveness of group psychotherapy of transactional analysis in the reduction of craving beliefs, cognitive emotion regulation, and adjustment of attachment styles.
    Method
    This was an experimental study along with pre-test and post-test and control group. The study population consisted of all male drug addicts who had referred to Tehran rehab clinics in 2004. A total of 30 drug-dependent persons were selected as the participants of the study using convenience sampling method and, then, were randomly assigned to experimental and control groups. For data collection purposes, Craving Beliefs Questionnaire, Adult Attachment Scale, and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire were used. Group psychotherapy of transactional analysis was carried out during ten 90-minute sessions.
    Results
    The results of analysis of covariance showed that therapy of transactional analysis can reduce craving beliefs, self-blame, rumination, catastrophizing, other-blame, and insecure attachment styles; and increase positive refocusing, refocusing on planning, positive reappraisal, perspective taking, acceptance, and secure attachment styles.
    Conclusion
    Considering that drug-dependent individuals are more exposed to negative emotions, they are likely to act haphazardly and impulsively in such situations. Therefore, teaching transactional analysis to these people can increase the control rate in stressful situations.
    Keywords: Craving Beliefs, Cognitive Emotion Regulation, Attachment Styles, Transactional Analysis, Addiction
  • S. Taimory *, F. Ramezani, N. Mahjob Pages 145-159
    Objective
    The present study was an attempt to examine the effectiveness of mindfulness-based group cognitive therapy in reducing depression and obsessive rumination among women under methadone treatment.
    Method
    A quasi-experimental research design along with pretest-posttest design and a control group were employed to conduct this study. Considering inclusion criteria, a total of 24 female substance abusers who were under methadone treatment were selected from Omide Farda and Javeneh Sabz clinics in Mashhad via purposive sampling method. The experimental group received eight training sessions of mindfulness-based group cognitive therapy, while the control group did not receive any intervention. Two scales, namely obsessive rumination scale and Beck’s depression questionnaire were used for data collection purposes.
    Results
    Results of analysis of covariance showed that mindfulness-based group cognitive therapy has reduced obsessive rumination and depression scores.
    Conclusion
    Mindfulness-based group cognitive therapy can be included in intervention programs for substance abusers.
    Keywords: Mindfulness, Based Cognitive Therapy, Obsessive Rumination, Depression, Addicted Women under Methadone Treatment