فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 35 (پاییز 1394)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 35 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی بیگی *، سیاوش طالع پسند صفحات 9-24
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی و رویدادهای منفی زندگی با سبک های مقابله ای و نقش میانجی گر عواطف منفی در افراد وابسته به مواد مخدر انجام شد.
    روش
    روش مطالعه حاضر همبستگی بود. تعداد 152 مصرف کننده مواد، مقیاس های سرشت و منش کلونینگر، رویدادهای زندگی پیکل، عواطف منفی پاناس، و سبک های مقابله ای اندلر و پارکر را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نوجویی بر سبک مقابله ای هیجان اثر غیرمستقیم دارد. خشم در این رابطه نقش میانجی داشت، اما در رابطه خودراهبری پائین و رویدادهای منفی زندگی با سبک های مقابله ای هیجانی نقش میانجی نداشت. آسیب پرهیزی بر سبک مقابله ای اجتناب مدار اثر مستقیم داشت. عاطفه ترس در رابطه ساختاری آسیب پرهیزی و رویدادهای منفی زندگی با سبک مقابله ای اجتناب مدار نقش میانجی داشت. وابستگی پاداش بر سبک مقابله ای اجتناب مدار اثر غیرمستقیم داشت. عاطفه غم در رابطه وابستگی پاداش با سبک مقابله ای اجتناب مدار نقش میانجی داشت.
    نتیجه گیری
    افراد با ویژگی های شخصیتی آسیب زا، با تجربه رویدادهای منفی استرس زا عواطف منفی از خود نشان می دهند که سبک مقابله ای آسیب زایی از جمله اعتیاد را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، رویدادهای منفی، عواطف منفی، سبک های مقابله ای
  • علیرضا آقایوسفی، مجید صفاری نیا، پرستو عباسپور * صفحات 25-35
    هدف
    با توجه به اینکه اعتیاد صرفا به فرد یا گروه خاصی مربوط نمی شود و کمتر مطالعه ای به بررسی نقش خشم در بروز اعتیاد به مواد پرداخته است، مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش پیش بین مولفه های خشم در آمادگی اعتیاد انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر دارای یک طرح توصیفی از نوع همبستگی است. تعداد 309 دانشجوی پزشکی در کرمانشاه با روش نمونه گیری خوشه ایطبقه ای انتخاب و پرسشنامه های خشم اشپیلبرگر و آمادگی اعتیاد زرگر را کامل کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین مولفه های حالت خشم، صفت خشم، برون ریزی خشم، درون ریزی خشم، و شاخص کلی بیان خشم با آمادگی اعتیاد و بین مولفه های کنترل برون ریزی خشم و کنترل درون ریزی خشم با آمادگی اعتیاد رابطه وجود دارد. به علاوه، نتایج تحلیل رگرسیون نشان دهنده آن بود که مولفه های حالت خشم و درون ریزی خشم با هم می توانند 35 درصد تغییرات مربوط به آمادگی اعتیاد را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    حالت خشم و درون ریزی خشم به عنوان مولفه های ذهنی خشم نقش چشمگیری در پیش بینی آمادگی اعتیاد دانشجویان پزشکی دارند. توصیه می شود برنامه های مدیریت خشم برای دانشجویان پزشکی، به عنوان مهم ترین قشر جامعه در حوزه سلامت عمومی، بیشتر این دو مولفه را مد نظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: خشم، خشم حالت، درون ریزی خشم، آمادگی اعتیاد، دانشجویان پزشکی
  • فرشید علی پور *، علیرضا مرادی، جعفر حسنی صفحات 37-54
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان اجتماع مدار بر کارکردهای اجرایی و حافظه شرح حال در افراد دارای اعتیاد به مواد محرک بود.
    روش
    این پژوهش بر اساس طرح شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. از مردان مصرف کننده مواد محرک که در 6 ماهه دوم سال 1393 به مرکز درمانی اجتماع مدار وردیج استان تهران مراجعه کرده بودند، 27 نفر با روش نمونه گیری هدفمند و لحاظ کردن ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. در مرحله پذیرش و اتمام درمان افراد در این مرکز (درمان 4 ماهه)، از آزمون های ویسکانسین، استروپ، برج لندن، فراخنای ارقام و پرسشنامه حافظه شرح حال برای گردآوری اطلاعات استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که درمان اجتماع مدار به صورت معناداری در بهبود نمرات آزمون های ویسکانسین، استروپ، برج لندن و فراخنای ارقام موثر می باشد. همچنین در نمرات مربوط به اختصاصی شدن خاطرات حافظه شرح حال، تاثیر معناداری داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیرات سبب شناسی، درمانی و پیشگیری کارکردهای اجرایی و حافظه شرح حال در اعتیاد، پیشنهاد می شود در مداخلات درمانی و پیشگیری از عود، از برنامه درمان اجتماع مدار استفاده شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، حافظه شرح حال، درمان اجتماع مدار، کارکردهای اجرایی، مواد محرک
  • حسین جناابادی *، نرگس زمانی صفحات 55-67
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی مکانیزم ها و سبک های دفاعی در خانواده افراد مبتلا به مصرف و سوء مصرف مواد بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر توصیفی بود. نمونه این پژوهش متشکل از 280 نفر(هرگروه 70 نفر) از خانواده افراد سومصرف کنندگان مواد مخدر، الکل، دارو و سیگار بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده جهت سنجش مکانیزم های دفاعی پرسش نامه سبک های دفاعی آندروز(1993) بود.
    یافته ها
    بیشترین میانگین و درصد استفاده از مکانیزم های رشد نایافته در همراهان بیماران مبتلا به مصرف مواد مخدر و الکل بوده و کمترین میانگین و درصد در همراهان بیماران مبتلا به مصرف مواد آرام بخش بوده است. در میان مکانیزم های رشد نایافته بیشترین درصد استفاده را انکار در همراهان سوء مصرف الکل و کمترین درصد استفاده را مکانیزم گذار به عمل در همراهان مصرف مواد مخدر داشته است.
    نتیجه گیری
    مکانیزم های دفاعی شناخت ما را از خود تغییر می دهد، از این رو مکانیزم های دفاعی ناپخته، مانعی برای درک واقعیت در افراد می شوند و امکان دفاع منطقی و موثر را از فرد سلب می کنند و ظرفیت بینشی و خوداکتشافی فرد را کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: مکانیزم های دفاعی، سبک های دفاعی، مواد مخدر
  • زهرا سپهری نسب *، فریده حسین ثابت صفحات 69-84
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مدیریت استرس به شیوه شناختی– رفتاری بر ارتقاء امید و سازگاری اجتماعی و عاطفی معتادان تحت درمان نگه دارنده با متادون بود.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح تحقیق پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. برای نیل به هدف 20 فرد مبتلا به سوءمصرف مواد که تحت درمان نگه دارنده با متادون در یکی از مراکز ترک اعتیاد استان تهران قرار گرفته بودند؛ به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (10 نفر) و گروه گواه (10 نفر) قرار گرفتند. آموزش طی 10 جلسه برگزار شد و پرسشنامه امید اشنایدر و مقیاس سازگاری عاطفی و اجتماعی بل توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و گواه در میزان سازگاری عاطفی- اجتماعی و همچنین امید وجود دارد. به طوری که گروه آزمایش ارتقاء قابل ملاحظه ای را نشان داد.
    نتیجه گیری
    می توان گفت، آموزش شناختی– رفتاری مدیریت استرس می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مفید برای معتادان تحت درمان نگه دارنده با متادون موثر باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، امید، سازگاری عاطفی و اجتماعی، سوءمصرف مواد
  • فرهاد اصغری *، گیتا علی پور، علی صیادی صفحات 85-98
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی در تغییرپذیری افراد معتاد به تریاک بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی می باشد. برای انجام تحقیق 162 نفر از مردان مصرف کننده تریاک براساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های طرحواره ناسازگار اولیه یانگ، دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید و تغییرپذیری رودآیلند استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 1/38 % از واریانس تغییرپذیری توسط متغیرهای دلبستگی ایمن، دلبستگی اجتنابی و طرحواره های ناسازگار اولیه تبیین می شود. هم چنین، بین طرحواره های ناسازگار اولیه و دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا رابطه مثبت وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی ناایمن در بروز رفتارهای ناسازگار، با اصلاح افکار ناکارآمد و روابط سیستمی می توان انتظار داشت که تغییرپذیری معتادین به تریاک افزایش یابد.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، دلبستگی، تغییرپذیری، اعتیاد به تریاک
  • سجاد بشرپور* صفحات 99-117
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی روابط ساختاری ویژگی های انحرافی شخصیت، ادراک خطر و انگیزش درمان در افراد وابسته به مواد انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی بود. کلیه افراد مبتلا به وابستگی به مواد که در نیمه دوم سال 1393 به مراکز ترک اعتیاد شهر اردبیل مراجعه کردند، جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند. تعداد 140 نفر از این جامعه به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و به مقیاس های مراحل آمادگی برای تغییر و اشتیاق درمان، انحراف شخصیتی و ارزیابی شناختی حوادث پرخطر پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ادراک خطر و هر سه مولفه انگیزش درمان با ویژگی های شخصیتی افکار خصمانه، بدنام سازی دیگران، بی اعتمادی به خود، وابستگی و سلطه پذیری ارتباط منفی دارد؛ ولی بین ادراک خطر و هر سه مولفه انگیزش درمان ارتباط مثبت مشاهده شد. همچنین 53 % از واریانس بازشناسی، 44 % از واریانس دوسوگرایی و 47 % از واریانس گام برداری به وسیله ویژگی های انحرافی شخصیت تبیین شد. شاخص های برازش مدل نیز، مسیر ویژگی های انحرافی شخصیت به سه مولفه انگیزش درمان را با میانجی گری ادراک خطر تایید کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که ادراک خطر پایین یکی از گذرگاه های تبیینی ارتباط ویژگی های انحرافی شخصیت به انگیزش درمان می باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های انحرافی شخصیت، ادراک خطر، انگیزش درمان، وابستگی به مواد
  • منصوره حاج حسینی *، رامین هاشمی صفحات 119-136
    هدف
    پژوهش حاضر به مقایسه کیفیت زندگی و اختلالات روان شناختی در دو شیوه تربیتی-آموزشی)انجمن معتادان گمنام) و درمان دارویی (متادون) می پردازد.
    روش
    این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای و نمونه مورد مطالعه شامل 217 نفر(107 نفر MMTو 110 نفر (NA از معتادان شهرستان شهرکرد بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند برگزیده شده و به دو پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس و پرسشنامه کیفیت زندگی پاسخ گفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد گروه انجمن معتادان گمنام به لحاظ همه مولفه های کیفیت زندگی نسبت به گروه درمان متادون در وضعیت مطلوب تری قرار داشتند. اعضای گروه انجمن معتادان گمنام به لحاظ هر سه شاخص اختلالات روانشناختی در وضعیت بهتری نسبت به گروه درمان متادون قرار داشته وافزایش طول مدت عضویت در انجمن، با افسردگی و درد بدنی کمتر و در مقابل سلامت عمومی بیشتر و نقش هیجانی مثبت تر همراه بود.
    نتایج
    شیوه اجتماع محور در بهبود کیفیت زندگی و کاهش اختلالات روان شناختی کفایت بیشتری داشته و می تواند به عنوان روش مطلوب درمان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، اختلالات روان شناختی، انجمن معتادان گمنام، درمان دارویی متادون
  • پرویز پرزور، جابر علیزاده گورادل *، حسن یاقوتی زرگر، سجاد بشرپور صفحات 137-148
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روان درمانی مثبت گرای مبتنی بر کیفیت زندگی بر بهبود کیفیت زندگی معتادان به مواد افیونی بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش افراد مبتلا به مواد افیونی مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد استان اردبیل در سال 1392 بودند که تعداد 36 نفر از این افراد به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. روان درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی طی 8 جلسه بر روی شرکت کنندگان گروه آزمایش انجام شد، درحالیکه گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت زندگی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حکایت از اثربخشی مداخله بر کیفیت زندگی داشت.
    نتیجه گیری
    این روش مداخله که از ترکیب روان شناسی مثبت با رویکرد شناختی- رفتاری شکل گرفته، می تواند به عنوان درمانی اثربخش مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روان درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی، روان شناسی مثبت، کیفیت زندگی، معتادان به مواد افیونی
  • اسماعیل سلیمانی *، لاله صنوبر صفحات 149-162
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر موسیقی درمانی بر میزان اضطراب حالت- صفت معتادین در مرحله بازتوانی غیردارویی بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل معتادین در حال بازتوانی بودند که در آبان ماه سال 1393 برای ترک و بازتوانی به کمپ همیاران پاک در استان اردبیل مراجعه کرده بودند. نمونه آماری را 32 نفر از معتادین، در محدوده سنی 50-16 سال تشکیل می دادند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه اضطراب حالت- صفت استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد بین گروه های آزمایش و کنترل در اضطراب حالت و صفت تفاوت وجود دارد. به عبارت دیگر اضطراب حالت و صفت معتادین گروه آزمایش بعد از موسیقی درمانی کاهش یافته بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت موسیقی درمانی به تنهایی یا در کنار سایر مداخلات روان شناختی می تواند روش موثری برای کاهش اضطراب معتادین در مرحله بازتوانی غیردارویی باشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، موسیقی درمانی، اضطراب حالت، صفت، درمان غیردارویی
|
  • A. Beigi *, S. Talepasand Pages 9-24
    Objective
    This study aimed to examine the relationship of personality traits and negative life events with coping styles with the mediating role of negative affects in drug dependent people.
    Method
    This was a correlational study wherein the number of 152 participants (drug users) completed Cloninger temperament and character inventory, Paykel life events inventory, positive and negative affect schedule (PANAS), and Endler & Parker’s coping inventory for stressful situations.
    Results
    Novelty seeking had an indirect effect on emotional coping styles. Although anger had a mediating role in this relationship, it did not play such a role in the relationship of low self-directedness and negative life events with emotional coping styles. Harm avoidance had a direct effect on avoidant coping styles. Fear and sadness played a mediating role in the structural relationship of harm avoidance and negative events with avoidant coping styles. Reward dependence had an indirect effect on avoidant coping styles. Sadness had a mediating role in the structural relationship between reward dependence and avoidant coping styles.
    Conclusion
    People with traumatic personality traits show negative affects by experiencing stressful negative events which leads to traumatic coping style, including addiction.
    Keywords: Personality Traits, Negative Events, Negative Affects, Copying Styles
  • A. Agha Yusefi, M. Saffarinia, P. Abaspour* Pages 25-35
    Objective
    Given that drug addiction is not merely related to a specific individual or group, and few studies have investigated the role of anger in the development of drug addiction, this study was done to investigate the role of the components of anger in predicting addiction potential.
    Method
    A descriptive-correlation research design was used for the conduct of this study. The number of 309 medical students in Kermanshah city was selected using stratified cluster sampling and completed Spielberger's State-Trait Anger Scale (STAS) and Zargar’s addiction potential questionnaire.
    Results
    The results showed that ate anger, trait anger, anger expression-out (AXO), anger expression-in (AXI), the overall index for the expression of anger were significantly associated with addiction potential. Similarly, anger control-out (ACO), anger control-in (ACI) were correlated with addiction potential. In addition, the regression analysis results indicated that the components of state anger and anger expression-in (AXI) together can predict 35% of changes related to addiction potential.
    Conclusion
    State anger and anger expression-in (AXI) as subjective components of anger have a significant role in predicting addiction potential among medical students. Anger management programs for medical students, as the most important segment of the society in the field of public health, are recommended to assign more credit to these two components.
    Keywords: Anger, State Anger, Anger Expression, In (AXI), Addiction Potential, Medical Students
  • F. Alipoor *, A. Moradi, J. Hasani Pages 37-54
    Objective
    The present study was an attempt to examine the effectiveness of therapeutic community in executive functions and autobiographical memory in people with addiction to stimulants.
    Method
    This study was conducted based on a quasi-experimental research design along with pretest and posttest. From among the male stimulant users who had referred to Vardij medical center of Tehran therapeutic community, the number of 27 participants was selected via purposive sampling after the consideration of inclusion and exclusion criteria. From admission to end treatment stage of people in this center (4-month treatment), Wisconsin test, Stroop test, tower of London test, digit span, and autobiographical memory questionnaire were used for data collection.
    Results
    The results of the study showed that therapeutic community significantly improved scores Wisconsin, Stroop, tower of London and digit span tests, as well as scores of specific autobiographical memories.
    Conclusion
    Based on the effects of etiology, treatment and prevention of executive functions and autobiographical memory on addiction, it is recommended to use therapeutic community in treatment interventions and addiction relapse.
    Keywords: Addiction, Autobiographical Memory, Executive Functions, Stimulant, Therapeutic Community
  • H. Jana Abadi *, N. Zamani Pages 55-67
    Objective
    The aim of this study was to investigate the defensive mechanisms and styles in substance users and abusers’ families.
    Method
    A descriptive research design was used for the purpose of the study. The sample consisted of 280 participants (70 persons in each group) from substance abusers’ families, alcohol users’ families, sedative users’ families, and cigarette smokers’ families who were selected by convenience sampling. For this purpose, Andrew's Defense Style Questionnaire (DSQ) was used to measure defensive mechanisms.
    Results
    The highest average and percentage of immature mechanisms was found in drug users and alcohol users’ families while the lowest percentage was found in sedative users’ families. From among the immature mechanisms, denial was most frequently used by alcohol users’ families while transition was least frequently used by substance abusers’ families.
    Conclusion
    Defense mechanisms change one’s understanding of self; therefore, immature defense mechanisms deter understanding reality, deprive one of the possibility of rational and effective defense, and reduce one’s insight capacity and self-discovery.
    Keywords: Defense Mechanisms, Defensive Styles, Drugs
  • Z. Sepehrinasab *, F. Hossein Sabet Pages 69-84
    Objective
    The current study was aimed to examine the effectiveness of stress management with behavioral–cognitive mode in the promotion of hope and socio-affective adjustment of drug abusers under methadone maintenance treatment.
    Method
    A quasi – experimental research design, along with pretest-posttest and control group was employed for the conduct of this study. In this regard, the number of 20 drug abusers under methadone maintenance treatment was selected by convenience sampling method and these participants were assigned into experimental group (10 individuals) and control group (10 individuals). The participants received ten training sessions and, then, completed Snyder's Trait Hope Scale and Bell’s social adjustment scale (BAS).
    Results
    The results of the study showed that there is a significant difference between the two groups in terms of hope and affective and social adjustment. In fact, the experimental group experienced a considerable promotion.
    Conclusion
    It can be concluded that stress management with behavioral–cognitive training can be an effective interventionist method for the addicts under methadone maintenance treatment.
    Keywords: Stress Management, Hope, Social, Affective Adjustment, Drug Abuse
  • F. Asghari *, G. Alipour, A. Saeadi Pages 85-98
    Objective
    This study was an attempt to investigate the role of early maladaptive schemas and attachment styles in changeability of opium addicts.
    Method
    The research method was descriptive-correlation and the number of 162 male opium addicts was selected via convenience sampling. For data collection purposes, Yang's early maladaptive schemas and Collins and Read’s adult attachment scale, and Rhode Island’s changeability scale were used.
    Results
    The results showed that 38.1% of the changeability variance is predicted by secure attachment, avoidant attachment, and early maladaptive schemas. In the same way, avoidant and ambivalent attachment styles were positively associated with early maladaptive schemas.
    Conclusion
    Due to the effect of early maladaptive schemas and insecure attachment styles on the incidence of maladaptive behavior, changeability of opium addicts can be expected to increase through the modification dysfunctional thoughts and systemic relations.
    Keywords: Early Maladaptive Schemas, Attachment, Changeability, Opium Addiction
  • S. Basharpoor* Pages 99-117
    Objective
    The current study was conducted to investigate the pattern of structural relations between deviant personality traits, risk perception and treatment motivation in people with substance dependency.
    Method
    A descriptive- correlational method was used in this study. All the drug addicts referring to Ardabil centers of addiction treatment in second half of 2014 constituted the statistical population of this study. The number of 140 individuals from this population was selected via cluster sampling and responded to stages of change readiness and treatment eagerness scale, personality deviance scale, and cognitive appraisal of risky events (CARE) questionnaire.
    Results
    The results showed that risk perception and three components of treatment motivation are negatively correlated with hostile thoughts, denigration of others, low self-confidence, dependency, submissiveness; however, risk perception was positively associated with the three components of treatment motivation. The results of regression analyses also revealed that 53% variance of recognition, 44 % variance of ambivalence, and 47 % of variance of step taking were explained by deviant personality traits. Model fitness indexed confirmed the path of deviant personality traits to treatment motivation via the mediating role of risk perception.
    Conclusion
    The findings of this study suggest that low risk perception is one of the explanatory pathways for the relationship between deviant personality traits and treatment motivation.
    Keywords: Deviant Personality Traits, Risk Perception, Treatment Motivation, Substance Dependence
  • M. Haj Hosseini *, R. Hashemi Pages 119-136
    Objective
    This study aimed at comparing addict's quality of life and psychological disorders based on two methods, i.e. an educational method (Narcotics Anonymous) and a medical method (Methadone Maintenance Treatment).
    Method
    An ex post facto research design was used in this study. Using purposive sampling, the number of 217 male addict (110 NA, 107 MMT) was selected from Shahrekord City. Quality of Life Questionnaire and Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS-42) were utilized to collect data.
    Results
    According to the results of multivariate analysis of covariance, in terms of life quality, status of NA group members was more desirable as compared with the MMT group. Considering the three psychological disorders, NA group members were in a better condition than the methadone treatment group. An increase in the membership duration in NA was associated with lower level of depression and physical pain and higher level of general health and positive emotions.
    Conclusion
    Therapeutic community approach was revealed to be more adequate in improving the quality of life and reducing psychological disorders, and may be considered as a desired method of treatment.
    Keywords: quality of life, psychological disorders, NA, MMT
  • P. Porzoor, J. Alizadeh Ghoradel *, H. Yaghuti, S. Basharpoor Pages 137-148
    Objective
    This study was aimed to assess the effectiveness of positive psychotherapy based on quality of life in improving opiate addicts’ quality of life.
    Method
    A quasi experimental research design long with control group and pre-test, post-test and follow-up was employed for the conduct of this study. All the opiate addicts referring to treatment centers of Ardebil city in 2013 constituted the statistical population of the study and the number of 36 participants was selected as the sample via purposive sampling and randomly assigned into experimental and control groups. Quality-of-life-based psychotherapy was conducted on the experimental group in 8 sessions while the control group received no intervention. Quality of life questionnaire was used for data collection purposes.
    Results
    The results suggested the effectiveness of the intervention in quality of life.
    Conclusion
    This intervention, which is formed from the combination positive psychology and cognitive-behavioral approach, can be used as an effective treatment method.
    Keywords: Psychotherapy Based on Quality of Life, Positive Psychology, Quality of Life, Opiate Addicts
  • E. Soleimani *, L. Senobar Pages 149-162
    Objective
    This study was an attempt to investigate the effect of music therapy on addicts’ state-trait anxiety rate in the stage of drug-free rehabilitation.
    Method
    A quasi-experimental research design, along with pretest-posttest and control group was employed for the conduct of this study. The statistical population of the study included the addicts in the rehabilitation stage who had referred to the clean collaborators rehabilitation camp in Ardebil province in November 2014. From this population, the number of 32 addicts in 16-50-year-old age range was selected as the participants of the study by convenience sampling method. State-Trait Anxiety Inventory was used for data collection.
    Results
    The results of multivariate covariant analysis showed that there is a significant difference between control and experimental groups in state and trait anxiety. In other words, the state and trait anxiety of addicts in the experimental group had been reduced after music therapy.
    Conclusion
    Considering the obtained results, it can be concluded that music therapy alone or along other psychological interventions can be an effective method for reducing addicts’ anxiety in drug-free rehabilitation stage.
    Keywords: Addiction, Music Therapy, State, Trait Anxiety, Drug, Free Treatment