فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 37 (بهار 1395)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 37 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اکبر عطادخت *، پرویز پرزور صفحات 11-26
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی نقش میزان پایبندی دانشجویان به سبک زندگی اسلامی در پیش بینی میزان گرایش آن ها به اعتیاد انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری آن را تمامی دانشجویان شاغل به تحصیل دانشگاه محقق اردبیلی در نیمسال اول سال تحصیلی 95-1394 تشکیل می دادند. از بین این دانشجویان 377 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شده و با استفاده از فرم کوتاه پرسش نامه سبک زندگی اسلامی، پرسش نامه استعداد اعتیاد دانشجویان و مقیاس نگرش سنج مواد مخدر مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان پایبندی دانشجویان به سبک زندگی اسلامی با میزان تمایل آن ها به مصرف مواد و نیز مولفه های استعداد اعتیاد رابطه منفی داشته (01/0>P) و 23% از واریانس تمایل دانشجویان به مصرف مواد و 45% از واریانس استعداد اعتیاد دانشجویان با سبک زندگی اسلامی تبیین می شود. از بین مولفه های سبک زندگی اسلامی، مولفه مالی با ضریب بتای 28/0-، قویترین پیش بین تمایل دانشجویان به مصرف مواد و مولفه اخلاقی با ضریب بتای 28/0-، قویترین پیش بین استعداد اعتیاد در دانشجویان محسوب می شوند.
    بحث و نتیجه گیری
    این یافته ها تلویحات مهمی در زمینه توجه به سبک زندگی اسلامی در دانشجویان و انجام اقدامات لازم برای ترویج و ارتقای آن به منظور پیشگیری از گرایش دانشجویان به آسیب های اجتماعی به خصوص مصرف مواد را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، اعتیادپذیری، دانشجویان، سبک زندگی، سبک زندگی اسلامی
  • سعید خدایاری *، جلیل یونسی، آزاده فیضی برناجی صفحات 27-42
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، سنجش مدلی از پیشایند های مهم نگرش نسبت به اعتیاد به مواد مخدر، به منظور شناخت کامل تر این سازه بود. این مدل نقش انسجام خانوادگی، ویژگی های شخصیتی، دلبستگی به همسالان، نو دوستی و حمایت اجتماعی را بر نگرش افراد نسبت به اعتیاد به مواد مخدر بررسی می کند.
    روش
    نمونه شامل 570 نفر از دانشجویان دانشگاه های شهر تهران بود که به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار های پژوهش شامل پرسش نامه شخصیتی NEO (فرم کوتاه)، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده، مقیاس نو دوستی، مقیاس دلبستگی به همسالان و مقیاس انسجام خانواده بود. مدل پیشنهادی به روش مدل سازی معادلات ساختاری ارزیابی شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج شاخص های نکویی برازش کفایت مناسبی داشتند. ویژگی های شخصیتی و انسجام خانوادگی به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر نگرش نسبت به اعتیاد به مواد مخدر تاثیر داشتند و دلبستگی به همسالان، نودوستی و حمایت اجتماعی بر نگرش نسبت به اعتیاد به مواد مخدر تاثیر مستقیم و معناداری داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها با نتایج پژوهش های مشابه قبلی همخوانی داشته و می توان با توجه به مدل پیشنهادی به تبیین عوامل موثر بر نگرش نسبت به اعتیاد به مواد مخدر پرداخت.
    کلیدواژگان: انسجام خانوادگی، حمایت اجتماعی، مدل سازی معادلات ساختاری، نگرش نسبت به اعتیاد به مواد مخدر، ویژگی های شخصیتی
  • نیره وکیلی زاده *، احمد صادقی صفحات 43-57
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر مشاوره مسیر شغلی سازه گرا بر انطباق پذیری مسیر شغلی دانش آموزان دختر دارای والدین معتاد و غیرمعتاد شهر اصفهان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. بدین منظور، 60 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 4 گروه آزمایش (15 نفر دارای والدین معتاد و 15 نفر غیر معتاد) و گواه (15 نفر دارای والدین معتاد و 15 نفر غیر معتاد) گمارده شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه انطباق پذیری مسیر شغلی بود. گروه های آزمایش در 7 جلسه 90 دقیقه ای در جلسات مشاوره مسیر شغلی سازه گرا شرکت کردند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد و پس از پایان جلسات از آن ها پس آزمون اخذ شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مشاوره مسیر شغلی سازه گرا بر انطباق پذیری مسیر شغلی دانش آموزان دختر دارای والدین معتاد و غیرمعتاد شهر اصفهان تاثیر متفاوتی داشت (p0/05)، ولی در بعد اعتماد در دو گروه تاثیر متفاوتی داشت (P>0/05).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مشاوره سازه گرایی بر انطباق پذیری هر دو گروه از نوجوانان دارای والدین معتاد و غیرمعتاد، پیشنهاد می شود که آموزش و پرورش و دبیران و مشاوران تحصیلی از این روش برای ایجاد انتخاب های مناسب و تقویت انگیزه در دانش آموزان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: مشاوره مسیر شغلی سازه گرا، انطباق پذیری مسیر شغلی، دختران دارای والدین معتاد و غیر معتاد
  • ابراهیم علیزاده *، طیبه دهقان نیری صفحات 59-74
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور پیش بینی ابعاد نگرش مثبت به مواد مخدر در دانش آموزان دوره متوسطه بر اساس ویژگی های فردی و خانوادگی صورت گرفت.
    روش
    جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دوره متوسطه شهر تهران بود که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 400 دانش آموز انتخاب شدند و به مقیاس نگرش سنج به مواد مخدر و مواد محرک، مقیاس سطح ایمنی- ناایمنی خانواده، مقیاس شیوه تربیتی پدر و مادر و مقیاس رابطه با خواهر و برادر پاسخ دادند. این پژوهش از نوع همبستگی می باشد و داده ها با استفاده از رگرسیون چند متغیره و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سن، روابط خانوادگی و شیوه تربیتی می توانند ابعاد سه گانه نگرش به مواد مخدر را پیش بینی نمایند. در مقابل نگرش کلی دانش آموزان نسبت به مواد مخدر از روی سن، تحصیلات پدر، روابط خانوادگی و جو عاطفی خانواده قابل پیش بینی است.
    نتیجه گیری
    اطلاعات دقیق درباره ویژگی های فردی و خانوادگی پیش بینی کننده ی نگرش مثبت به مواد مخدر، هنگامی قابل دستیابی است که ابعاد سه گانه نگرش به مواد مخدر به تفکیک مورد تحلیل قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: نگرش مثبت، مواد مخدر، نوجوانان، تحلیل رگرسیون چند متغیره و رگرسیون چندگانه
  • علیرضا جزینی * صفحات 75-96
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت پیشگیری اولیه از اعتیاد بر دانش آموزان پسر پایه دوم دبیرستان می بود.
    روش
    این طرح از نوع توصیفی-پیمایشی بوده و ابتدا عوامل خطرساز و محافظت کننده از مصرف مواد در جامعه هدف، شناسایی و سپس850 نفر از دانش آموزان پایه دوم متوسطه شهر تهران در مناطق 5 و 15در نیمه دوم سال 1394 از طریق روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و پرسش نامه موردنظر را کامل کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدیریت پیشگیری اولیه، عوامل فردی، عوامل اجتماعی، عوامل فردی، عوامل محیطی، اجتماعی در رابطه با مصرف مواد مخدر و روان گردان ها در دانش آموزان تاثیرگذار بوده ولی عوامل بین فردی تاثیرگذار نبوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    مقدار میانگین حاصله بالاتر از حد متوسط ارزیابی شده که بیانگر تاثیر مدیریت پیشگیری اولیه در جلوگیری مصرف مواد مخدر و روان گردان در دانش آموزان می باشد.
    کلیدواژگان: پیشگیری، مدیریت پیشگیری، مصرف مواد، عوامل خطرساز، عوامل محافظت کننده، دانش آموزان
  • حسین صاحبدل *، مسعود اسدی صفحات 97-113
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی بر سلامت روانی مادران دارای فرزند معتاد انجام شد.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی بوده و از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری پژوهش متشکل بود از تمامی مادران دارای فرزند معتاد پسرمراجعه کننده به مرکز ترک اعتیاد آفرینش شهر کرج در سال 1391، که فرزندان آن ها تحت درمان با متادون بودند (تعداد= 198نفر). تعداد 40 نفر از افراد دارای شرایط ورود، به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه (هر هفته دوجلسه به مدت 120 دقیقه) آموزش مهارت های ارتباطی را دریافت کردند، در حالی که گروه گواه تحت هیچ مداخله ای قرارنگرفت. ابزار پژوهش پرسش نامه سلامت روان بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره (مانکوا) نشان داد در متغیرهای سلامت جسمی، اضطراب، افسردگی، اختلال در کارکرد اجتماعی و سلامت کل، بین گروه آزمایش وگواه در مرحله پس آزمون تفاوت وجود دارد ( (P<0/05.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های ارتباطی شیوه موثری برای بهبود سلامت روان مادران دارای فرزند معتاد است.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های ارتباطی، سلامت روان، مادران، فرزند معتاد
  • رضا ایل بیگی قلعه نی *، مریم رستمی صفحات 115-136
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سبک های فرزندپروری، کمال گرایی و کیفیت دوستی در پیش بینی ولع مصرف افراد وابسته به مواد مخدر بود.
    روش
    این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش افراد مبتلا به سوء مصرف مواد بودند که به مراکز ترک اعتیاد شهرستان اردبیل در سال 92 مراجعه کرده بودند. تعداد 100 نفر از این افراد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از فرم کوتاه ولع مصرف مواد، پرسش نامه شیوه های فرزند پروری بامریند، پرسش نامه کمال گرایی تری-شرت و پرسش نامه کیفیت دوستی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد سبک فرزندپروری استبدادی(0/188 =r) و کمال گرایی منفی(0/130 =r) با ولع مصرف رابطه مثبت، و سبک فرزندپروری مقتدرانه (0/176- =r) و اعتماد (0/090- =r) با ولع مصرف رابطه منفی دارند (0/05>P). همچنین نتایج نشان داد 17% از واریانس ولع مصرف توسط سبک های فرزندپروری، کمال گرایی و کیفیت دوستی تبیین می شود و سبک فرزندپروری استبدادی (0/409- =B)، سبک فرزندپروری مقتدرانه (0/331 =B) و کمال گرایی منفی (0/141- =B) به ترتیب می توانند ولع مصرف را پیش بینی کنند (0/01>P).
    نتیجه گیری
    می توان گفت سبک های فرزندپروری، کمال گرایی و کیفیت دوستی نقش اساسی در پیش بینی ولع مصرف مواد ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، کمال گرایی، کیفیت دوستی، ولع مصرف، اعتیاد
  • اسماعیل سلیمانی *، کریم بابایی صفحات 137-150
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش واقعیت درمانی گروهی مبتنی بر نظریه انتخاب بر اضطراب و امیدواری افراد وابسته به مواد در حین ترک بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی و طرح پژوهش از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی افراد وابسته به مواد ساکن در کمپ های ترک اعتیاد شهرستان مراغه بودند. از این جامعه آماری تعداد 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15نفر) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های اضطراب زونگ و امیدواری میلر استفاده شد. سپس گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای در جلسات آموزشی شرکت کردند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد که آموزش واقعیت درمانی مبتنی بر نظریه انتخاب اضطراب را کاهش و امیدواری را افزایش می دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت سطح اضطراب و امیدواری در دوره ترک مواد، مراکز ترک اعتیاد می توانند با ارائه آموزش نظریه انتخاب به افزایش سطح امیدواری و کاهش اضطراب افراد پس از ترک مواد کمک کنند.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، اضطراب، امیدواری، اعتیاد
  • محمدرضا برنا *، نجمه حمید، داود حیاتی صفحات 151-174
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین توان پیش ینی کنندگی ویژگی های شخصیتی، راهبردهای شناختی تنظیم هیجان، سبک های دلبستگی و سیستم های مغزی-رفتاری در پیش بینی آمادگی فعال و غیر فعال به اعتیاد و تکانشگری در دانشجویان بود.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان مرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بود که در سال تحصیلی 93-92 در این دانشگاه مشغول به تحصیل بودند. نمونه این پژوهش تعداد 360 دانشجو می باشد که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقیاس آمادگی به اعتیاد، مقیاس تکانشگری بارت، پرسش نامه پنج عاملی شخصیت، پرسش نامه دلبستگی بزرگسالان هازان و شیور، پرسش نامه سیستم های مغزی/رفتاری و پرسش نامه راهبردهای شناختی تنظیم هیجان بود. جهت تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و ضریب همبستگی کاننی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد قوی ترین رابطه را با بعد اول کاننی بین متغیر تکانش گری از متغیرهای مجموعه اول (وابسته) و سیستم فعال ساز رفتاری از متغیرهای مجموعه دوم (مستقل) در نظر گرفت.
    نتیجه گیری
    فردی که سیستم فعال ساز رفتاری بالاتری دارد، تکانش گری بیشتری نیز خواهد داشت. این امر در درمان و پیش گیری حائز اهمیت شایان است.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، راهبردهای شناختی تنظیم هیجان، سبک های دلبستگی، سیستم های مغزی، رفتاری
  • حسین زارع *، شیدا شریفی ساکی صفحات 175-189
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان فراشناخت به شیوه گروهی بر تعدیل نگرش های ناکارامد معتادین مرد تحت درمان با متادون بود.
    روش
    از بین مراجعین تحت درمان با متادون ماه های بهمن تا اردیبهشت1393 مرکز متادون درمانی طریقت نو شهر تهران 30 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) گماشته شدند. شرکت کنندگان به پرسش نامه نگرش های ناکارآمد بک و وایسمن قبل از آموزش به شیوه فراشناختی و بعد از آن پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین دو گروه در نگرش های ناکارآمد تفاوت معناداری وجود دارد، و میانگین گروه آزمایش در نگرش ناکارآمد پایین تر بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد این آموزش با توجه به مفاهیمی مانند پذیرش، افزایش آگاهی، حضور در لحظه، مشاهده بدون داوری، رویارویی و رهاسازی می تواند در جلوگیری از لغزش معتادان موثر باشد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، درمان فراشناختی، سوء مصرف مواد، افکار ناکارامد
  • فاطمه دهقان، رقیه نوری پور لیاولی *، سمیرا میرزایی، مصطفی علیخانی صفحات 191-210
    هدف
    در حال حاضر اختلال های مصرف مواد و پیامدهای ناخوشایند ناشی از آن یکی از مهم ترین مشکلات سلامت عمومی در سراسر جهان به شمار می رود. این پژوهش با هدف بررسی مقایسه اثربخشی درمان های مبتنی بر الگوی لوینسون و ماتریکس در بهزیستی روان شناختی افراد وابسته به مواد انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش، از نوع شبه آزمایشی و حجم نمونه شامل 45 مرد وابسته به مواد بود که به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش1 (15نفر)، آزمایش2 (15نفر) و گواه (15نفر) گمارش شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف فرم کوتاه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حکایت از موثر بودن هر دو روش در ارتقای نمرات بهزیستی روان شناختی داشت (001/0>p). پس ازدوماه پیگیری نیز نتایج حاکی از پایدار بودن نتایج مداخله در گروه های آزمایش داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت برنامه مداخله الگوی لوینسون موثرتر از روش ماتریکس بوده است. بنابراین توصیه می شود روان شناسان و مشاوران شاغل در مراکز درمان سوءمصرف مواد از روش الگوی لوینسون به جای روش درمانی ماتریکس و در کنار درمان دارویی و رفع علائم جسمانی جهت افزایش بهزیستی روان شناختی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: الگوی لوینسون، بهزیستی روان شناختی، روش درمانی ماتریکس
  • رسول سلیمانی نجف آبادی *، حمید طاهر نشاط دوست، حسینعلی مهرابی صفحات 211-226
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر مدل فرانظری بر راهبردهای مقابله ای بیماران مرد وابسته به مواد تحت درمان نگهدارنده با متادون در شهر نجف آباد بود.
    روش
    طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی همراه با گروه گواه بود و ارزیابی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری انجام گرفت. جامعه آماری شامل تمامی مردان تحت درمان با متادون در مراکز ترک اعتیاد شهر نجف آباد از تابستان سال 1392 بود. از این بین،30 نفر به عنوان نمونه پژوهش با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چند مرحله ای انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش علاوه بر دریافت متادون، از 10 جلسه درمان گروهی به شیوه مدل فرانظری در طی 2 ماه بهره برد و گروه گواه تنها تحت درمان با متادون باقی ماند. پرسش نامه راهبردهای مقابله با موقعیت های فشارزا مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که درمان مبتنی بر مدل فرانظری تاثیر معناداری بر مجموع راهبردهای مقابله ای در پس آزمون داشت (001/0p<)، اما این نتایج تفاوت معناداری را در نمرات پیگیری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های به دست آمده می توان گفت: درمان مبتنی بر مدل فرانظری در بهبود راهبردهای مقابله ای مردان وابسته به مواد تحت درمان با متادون موثر است و می تواند به عنوان یک مداخله درمانی مناسب در درمان علائم روانشناختی اعتیاد به کارگرفته شود.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی برمدل فرانظری، وابستگی به مواد، راهبردهای مقابله ای، درمان نگهدارنده با متادون
  • بیژن پیرنیا *، علی محمد رضایی، اسحاق رحیمیان بوگر صفحات 227-240
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بهزیستی درمانی بر سلامت روان، آسیب روان و شادکامی روانشناختی مردان وابسته به مواد (مت آمفتامین) انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه پژوهش شامل 6 مرد دارای سوابق تحصیلی، سنی، طبقه اجتماعی، سنوات و مقدار مصرف مشابه وابسته به مت آمفتامین بودند که به طور تصادفی سه نفر به گروه آزمایش و سه نفر به گروه گواه اختصاص یافت و درمان به صورت انفرادی بر روی هر کدام از افراد گروه آزمایش انجام شد. هر کدام از افراد گروه آزمایش به مدت 12 جلسه هفتگی (هر جلسه 50 دقیقه) تحت درمان انفرادی بهزیستی درمانی قرار گرفتند. پرسش نامه های سلامت روانی که یس، آسیب روانی لامبرت و شادکامی آکسفورد مورد اجرا درآمد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بهزیستی درمانی بر بهبود شاخص های سلامت روان، آسیب روانی و شادکامی تاثیر داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش می تواند در چشم انداز ارزیابی، طرح ریزی مداخلات درمانی و سیر پژوهش های آتی در مصرف کنندگان مت آمفتامین سودمند باشد.
    کلیدواژگان: بهزیستی درمانی، سلامت روانی، آسیب روانی، شادکامی، مت آمفتامین، اعتیاد
  • نسترن منصوریه *، رضا رستمی، مجید محمود علیلو صفحات 241-258
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری با فرکانس بالا در دو ناحیه پشتی جانبی قشر پیش پیشانی راست و چپ در کاهش فعالیت سیستم فعال ساز رفتاری افراد مبتلا به سوء مصرف مت آمفتامین می باشد.
    روش
    در مطالعه حاضراز روش تک آزمودنی با خط پایه چندگانه استفاده شده است و در آن مشاهده با اندازه های مکرر صورت گرفته است. 8 آزمودنی به روش نمونه گیری در دسترس از یک کلینیک ترک اعتیاد انتخاب شده و درچهاروضعیت قرار گرفتند. دونفر، تحریک با فرکانس 10 هرتز بر ناحیه پشتی جانبی قشر پیش پیشانی راست و دو نفر تحریک با فرکانس 10 هرتز بر ناحیه پشتی جانبی قشر پیش پیشانی چپ دریافت کردند، دو نفر در وضعیت پلاسیبو ودو نفردر وضعیت کنترل بودند و در پایان جلسه پانزدهم درمان ارزیابی شدند و داده های تحقیق با استفاده از نمودار های ترسیمی، اندازه اثر ودرصد کاهش تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری به طور معناداری درهر دو ناحیه قشر پیش پیشانی پشتی جانبی راست وچپ سبب کاهش فعالیت سیستم فعال ساز رفتاری افراد سوء مصرف کننده مت آمفتامین گردید.
    نتیجه گیری
    تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری در کاهش فعالیت سیستم فعال ساز رفتاری در افراد سوءمصرف کننده مت آمفتامین موثر می باشد.
    کلیدواژگان: تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری، قشر پیش پیشانی پشتی جانبی، سیستم فعال ساز رفتاری، سوء مصرف کننده مت آمفتامین
  • کریم بابایی *، علی عیسی زادگان، نسیم پیر نبی خواه، امراه تاج الدینی صفحات 259-275
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین نقش سیستم های مغزی رفتاری، ویژگی های شخصیتی (نوجویی، پاداش وابستگی) و نگرانی آسیب شناختی در گرایش به اعتیاد در دانشجویان بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 94-93 تشکیل می داد. از این جامعه آماری تعداد 150 دانشجو به روش خوشه ایتصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های سیستم های مغزی رفتاری (بازداری و فعال ساز رفتاری) کارور و وایت، نگرانی پنسیلوانیا، سرشت و منش کلونیجر و استعداد اعتیاد استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین نگرانی آسیب شناختی، سیستم بازداری رفتاری و استعداد به اعتیاد رابطه منفی و سیستم فعال ساز رفتاری و ویژگی شخصیتی نوجویی با استعداد به اعتیاد رابطه مثبت وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان با شناسایی افراد دارای سیستم فعال ساز رفتاری قوی و ویژگی نوجویی بالا تدابیری اندیشید که از گرایش به اعتیاد آن ها جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: نگرانی آسیب شناختی، نوجویی، پاداش وابستگی، سیستم های مغزی رفتاری، استعداد به اعتیاد
|
  • Akbar Atadokht *, Parviz Porzoor Pages 11-26
    Objective
    This study aimed to investigate the role of student's adherence to Islamic lifestyle in predicting addictability rate.
    Method
    A descriptive-correlation research method was used for this study. All male and female students of University of Mohaghegh Ardabili in the academic year 2015-2016 constituted the statistical population of this study. From among this population, the number of 377 participants was selected by cluster random sampling method and filled out Islamic Lifestyle Questionnaire, Student's Addiction Potential Questionnaire, and Attitude Assessment toward Substances. The obtained data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis.
    Results
    The results revealed Islamic lifestyle was negatively correlated with student's tendency to substance use and components of addiction potential (P
    Conclusion
    These results have implications in terms of attention to Islamic lifestyle in students and the conduct of the required measures for its promotion and improvement in order to prevent student's tendency toward social ills, especially substance use.
    Keywords: addiction, addictability, students, lifestyle, Islamic lifestyle
  • Saeid Khodayari *, Jalil Younesi, Azadeh Feizi Barnaji Pages 27-42
    Objective
    The present study was an attempt to assess a model of important antecedents of attitude towards drug addiction in order to gain a more complete understanding of this construct. This model examines the role of family cohesion, personality traits, peer attachment, altruism, and social support in attitudes towards drug addiction.
    Method
    The study sample included 570 people from Tehran University students selected through convenient sampling. The research instruments included NEO-Personality Inventory (Short Form), Social Support Scale, Family Scale, New Friendship Scale, Inventory of Parent and Peer Attachment. The proposed model was evaluated by using Structural equation modeling.
    Results
    Based on the results, the indexes enjoyed acceptable goodness of fits. Family cohesion and personality traits had direct and indirect effects on attitudes towards drug addiction while peer attachment, altruism, and social support had a significant direct effect on attitudes towards drug addiction.
    Conclusion
    These findings were consonant with those of the previous research and could explain attitudes towards drug addiction.
    Keywords: family cohesion, social support, structural equation modeling, attitudes towards drug addiction, personality traits
  • Nayyereh Vakilzadeh *, Ahmad Sadeghi Pages 43-57
    Objective
    The present study aimed to compare the effect of constructivist career counseling on career adaptability of female students in families with and without addicts in Isfahan City.
    Method
    For this purpose, a quasi-experimental research design along with pretest-posttest type with two experimental groups and two control groups was used for the conduct of this study. Thus, 60 participants were voluntarily selected and were then randomly divided into two experimental groups (15 participants with addicted parents and 15 ones without addicted parents) and two control groups (15 participants with addicted parents and 15 ones without addicted parents). Career Adapt-Abilities Scale was the main instrument in this study. The experimental groups participated in seven 90-minute sessions of constructivist career counseling and the control group did not received any intervention. At the end of the sessions, the posttest was administered to them.
    Results
    The results indicated that constructivist career counseling had different effects on the career adaptability of female students in families with and without addicted parents (P .05), but it had a different effect on the two groups in terms of trust dimension (P
    Conclusion
    Considering the effect of constructivist career counseling on career adaptability of adolescents in families with addicted and without addicted parents, it is recommended that education officials, teachers, and academic advisors use this method to make appropriate choices and strengthen motivation in students.
    Keywords: constructivist career counseling, career adaptability, girls in families with, without addicted parents
  • Ebrahim Alizade *, Tayebe Dehghan Niri Pages 59-74
    Objective
    The current study was conducted to predict the dimensions of positive attitudes towards drugs in senior high school students based on individual and family characteristics.
    Method
    All the senior high school students of Tehran city constituted the statistical population of this study, among whom the number of 400 participants was selected by multi-stage cluster sampling method. These participants responded to Attitude to Drugs and Stimulants Scale, Scale of Secure-Insecure Levels of Family, Parenting Styles Scale, and Index of Brother and Sister Relations. This study was a correlational one wherein the obtained were analyzed using multivariate linear regression and multiple linear regression.
    Results
    The results show that age, family relationships, and parenting styles can predict the triple dimensional attitudes to drugs. In return, student's general attitude to drugs will be predictable from age, father’s education, family relationships, emotional atmosphere of families.
    Conclusion
    Precise information about the individual and family characteristics that can predict positive attitudes to drugs is accessible when the three dimensions of attitudes to drugs are analyzed separately.
    Keywords: positive attitude, drugs, adolescents, multivariate regression analysis, multiple regression
  • Alireza Jazini * Pages 75-96
    Objective
    This study aimed to investigate the effect of management of primary addiction prevention on male high school second graders.
    Method
    A descriptive-survey design was employed for the conduct of this study and risky and protective factors in drug use were identified in the target population. Then, the number of 850 high-school students at the second grade in municipal districts 5 and 15 of Tehran in 2015 was selected via random clustering sampling method and completed the desired questionnaire.
    Results
    The results showed that primary prevention management, personal factors, social factors, individual factors, and environmental factors were effective in students in relation to the use of narcotics and psychotropic substances; however, the interpersonal factors were not effective.
    Conclusion
    The obtained mean value was above the estimated average, which indicates the significant effect of primary prevention management on preventing drug abuse and use of psychotropic substances among students.
    Keywords: prevention, prevention management, drug use, risk factors, protective factors, students
  • Hosein Sahebdel *, Masoud Asadi Pages 97-113
    Objective
    The main goal of this study is to determine the effectiveness of communication skill training on the mental health in mothers with addictive sons.
    Method
    The method used in this study is semi-experimental whit pre-test and post-test and control group. The statistical society consists of all the mothers with addictive sons whom their children were treating whit methadone in addiction renunciation clinic of Afarinesh (N=198).40people were selected purposefully from among those eligible. Then they were randomly placed in two groups consisting of 20 subjects (experiment group and control group). The experiment group had participated in 8 sessions (Tow sessions per week in 120 min) of communication skill training while the control group had not received any interventions. Assessment instrument was general health questionnaire (GHQ) that was applied on all of subjects in pre-test and post-test.
    Results
    the Mancova analysis indicates that communication skill training significantly (P
    Conclusion
    communication skill training is an useful method to increasing mental health in mothers whit addictive sons.
    Keywords: Communication skill training, Mental health, Physical symptoms, Anxiety, Depression, Social performance, Mothers whit addictive son
  • Reza Ilbeigy Ghale Nei *, Maryam Rostami Pages 115-136
    Objective
    This study aimed to investigate the role of parenting styles, perfectionism, and quality of friendship in predicting the drug craving in addicted people.
    Method
    This study was a descriptive research with a correlation research design. All the addicted individuals referring to therapeutic centers at Ardebil city in 2013 constituted the statistical population of the study. From among this population, the number of 100 addicts was selected via convenience sampling method. Short Form of Drug Craving Questionnaire, Baumrind's Parenting Styles Questionnaire, Terry-Short's Perfectionism Questionnaire, and Friendship Quality Questionnaire were used for data collection purposes.
    Results
    The results showed that arbitrary parenting style (r = .188), negative perfectionism (r = .130), authoritative parenting (r = -.176) and confidence (r = -.90) were negatively correlated with drug craving in addicts. (P
    Conclusion
    It can be concluded that parenting styles, perfectionism, and quality of friendship play a major role in predicting drug craving in addicted people.
    Keywords: parenting styles, perfectionism, quality of friendship, drug craving, addiction
  • Esmaiel Soliemani *, Karim Babaei Pages 137-150
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of group reality therapy based on choice theory in anxiety and hopefulness in drug abusers during abstention.
    Method
    The current study was a quasi-experimental research and the research design was a pre-test and post-test one along with control group. The statistical population of this study included all the addicted individuals residing in the rehabilitation camps of Maragheh city. From among this population, the number of 30 participants was randomly selected and were randomly assigned to two control (15 people) and experimental (15 people) groups. Zhong's Self-Rating Anxiety Scale (SAS) and the Miller Hope Scale were used for data collection. Then, the experimental group took part in eight 90-minute sessions of group reality therapy.
    Results
    The results of multivariate analysis of variance showed that group reality therapy based on choice theory reduced anxiety and increased hope.
    Conclusion
    Due to the importance of anxiety and hopefulness levels in abstention period, addiction treatment centers can help sufferers improve their hopefulness and decrease their anxiety by the provision of choice theory after treatment.
    Keywords: reality therapy, anxiety, hopefulness, addiction
  • Mohammadreza Borna *, Najmeh Hamid, Davood Hayati Pages 151-174
    Objective
    This study aimed at determining personality traits, cognitive strategies of emotion regulation, attachment styles, and brain-behavioral systems as predictors of impulsiveness, active and non-active addiction potential among university students.
    Method
    All the male students of Azad University of Ahwaz in the academic year 2013-2014 constituted the statistical population of this study. The number of 360 students was selected from this population as the sample of the study via simple random sampling method. The participants filled out Addiction Potential Scale, Barrett Impulsiveness Scale, NEO-Five Factor Inventory, Hazan & Shaver's Attachment Scale, Behavioural Inhibition System and Behavioural Activation System (BIS/BAS) scale, and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. Pearson and Canonical correlation coefficients were used for data analysis.
    Results
    The results of canonical correlation analysis indicated that the strongest relationship with the first Canonical dimension existed between impulsiveness from the first set of variables (dependent) and Behavioral Activation System from the second set of variables (independent).
    Conclusion
    People with a higher Behavioral Activation System have also a higher level of impulsivity. This is of vital importance in the treatment and prevention cases.
    Keywords: personality traits, cognitive strategies of emotion regulation, attachment styles, brain, behavioral systems, active, non, active addiction potential
  • Hossein Zare *, Sheida Sharifi Saki Pages 175-189
    Objective
    This study was aimed at evaluating the effect of group metacognitive therapy on the modification of dysfunctional attitudes in male addicts under methadone treatment.
    Method
    The number of 30 participants was selected from among the clients referring to New Tarighat methadone treatment center in Tehran in 2014 by purposive sampling and they were then randomly divided into two groups, i.e. experimental (n = 15) and control (n = 15) ones. The participants responded to Weissman & Beck's Dysfunctional Attitude Scale before and after receiving Metacognitive intervention.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the two groups in dysfunctional attitudes in such a way that the experimental group received a lower mean score in dysfunctional attitudes.
    Conclusion
    It seems that this training can be effective in preventing drug use slips and mistakes in addicts given to concepts such as acceptance, awareness-raising, presence at the moment, observation without judgment, confrontation, and release.
    Keywords: cognitive, behavioral therapy, metacognitive therapy, substance abuse, dysfunctional thoughts
  • Fatemeh Dehghan, Roghayeh Nooripour Liyavali *, Samira Mirzaee, Mustafa Alikhani Pages 191-210
    Objective
    At present, substance use disorders and its unpleasant consequences are among the major public health problems around the world. This study aimed to compare the effectiveness of treatments based on Levinson and Matrix's models in the psychological well-being of drug dependent people.
    Method
    A quasi-experimental research design was employed for the conduct of this study. The sample size consisted of 45 male substance abusers who were selected via convenience sampling and were then randomly assigned three groups, i.e. experimental group one (n = 15), experimental group two (n = 15), and control group (n = 15). For data collection purposes, Ryff Scales of Psychological Well-Being (short-form) was used in pre-test, post-test, and follow-up stages.
    Results
    The results proved the effectiveness of both methods in promoting the psychological well-being scores (P
    Conclusion
    According to the obtained results, it can be concluded that Levinson's Intervention Program has been more effective than Matrixs. Thus, it is recommended that psychologists and counselors working in substance abuse treatment centers use Levinson's Intervention Program rather than Matrix's treatment method in addition to using medication for the improvement of physical symptoms to psychological well-being.
    Keywords: Levinson model, psychological well, being, Matrix therapy
  • Rasool Soleimani Najaf Abadi *, Dr Hamid Taher Neshatdoost, Dr Hussein Ali Mehrabi Pages 211-226
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of therapy based on trans-theoretical model (TTM) in coping strategies among male substance dependent patients under methadone maintenance therapy in Najaf Abad city.
    Method
    To this end, a quasi-experimental research design along with control group was employed the relevant evaluation was performed in pre-test, post-test, and follow-up stages. The statistical population of this study consisted of all the male patients under methadone maintenance therapy in Addiction Treatment Centers of Najaf Abad City within the summer of 2013. From among this population, the number of 30 participants was selected as the study sample via multi-stage random sampling method and these participants were then randomly assigned to experimental (n=15) and control(n=15) groups. The experimental group received 10 sessions of therapy based on trans-theoretical model within 2 months in addition to receiving methadone, whereas the control group only remained under methadone maintenance therapy. Coping Inventory of Stressful Situations was used in this study for data collection purposes.
    Results
    The results obtained from covariance analysis showed that the therapy based on trans-theoretical model was effective in the improvement of coping strategies in the posttest (P
    Conclusion
    According to these results, it can be concluded that therapy based on trans-theoretical model can be used as an appropriate intervention in addiction treatment.
    Keywords: therapy based on trans, theoretical model, substance dependency, coping strategies, methadone maintenance therapy
  • Bijan Pirnia *, Alimohammad Rezayi, Eshagh Rahimian Bogar Pages 227-240
    Objective
    The present study was conducted with the aim of examining the effectiveness of well-being-therapy in mental health, psychopathology, and happiness in male substance-dependent addicts (Methamphetamine).
    Method
    For this purpose, a quasi-experimental research design along with pre-test, post-test and control group was used for the conduct of the present study. The research sample consisted of six men with similar educational background, age, social class, duration and dose of methamphetamine use who were randomly assigned to experimental and control groups. Then, the treatment was individually conducted on each member of the experimental group. Each of the participants of the experimental group received twelve weekly 50-minute sessions of well-being-therapy. Then, they were evaluated in pre-test and post-test using Mental Health Continuum-Long Form (MHC-LF), Lambert Outcome Questionnaire, and Oxford Happiness Questionnaire.
    Results
    The results showed that well-being-therapy has had a significant effect on the improvement of mental health, psychopathology, and happiness.
    Conclusion
    The results of the present study can be beneficial in the evaluation, treatment planning interventions, and directions for future studies among methamphetamine consumers.
    Keywords: well, being therapy, mental health, psychopathology, happiness, methamphetamine, addiction
  • Nastaran Mansouroyeh *, Reza Rostami, Majid Aliloo Pages 241-258
    Objective
    The present study was an attempt to examine the effect of repetitive Transcranial magnetic stimulation (rTMS) on the reduction of Behavioral Activation System's activity in right and left dorsolateral prefrontal cortex among methamphetamine abusers.
    Method
    In the present study, single subject and multiple baseline research designs were used and repeated measurements observations were also performed. The number of eight methamphetamine users was selected via convenience sampling method from an addiction treatment center and were put in four situations. Two participants received dorsolateral right prefrontal cortex stimulation with frequency of 10 Hz, two of them received dorsolateral left prefrontal cortex stimulation with frequency of 10 Hz, two participants received placebo, and the other two ones were in the control state; all of them were evaluated at the end of the fifteenth session. Then, the research data were analyzed using graphical charts, percentage reduction, and effect size.
    Results
    Repetitive Transcranial magnetic stimulation (rTMS) led to the significant reduction of Behavioral Activation System's activity in both right and left dorsolateral prefrontal cortex among methamphetamine abusers.
    Conclusion
    High frequency rTMS is effective in reducing the activity of BAS in methamphetamine users.
    Keywords: Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rTMS), Dorsolateral Pre, Frontal Cortex, Behavioral Approach System (BAS), Methamphetamine
  • Karim Babaei *, Ali Issazadegan, Nasim Pirnabikhah, Emrah Tajoddini Pages 259-275
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the role of brain-behavioral systems, personality traits (novelty-seeking, reward dependency) and pathological worry in tendency to addiction in university students.
    Method
    The method used in this study was descriptive and of correlation type. All the students of Shahid Madani University of Azarbayjan in the academic year 2014-2015 constituted the statistical population of this study. From this population, the number of 150 students was selected as the participants by multistage random sampling method. For data collection purposes, Carver and White's BIS/BAS Questionnaire, Pennsylvania State Questionnaire, Cloninger's Temperament and Character Inventory of Personality, and Addiction Potential Scale were used.
    Results
    The results showed that pathological worry and behavioral inhibition system were negatively correlated with addiction tendency whereas behavioral activating system and novelty-seeking characteristic of personality were positively correlated with addiction tendency.
    Conclusion
    According to the obtained results, one can devise some proper solutions to prevent tendency to addiction by detecting the people with high behavioral activating system (BAS) and high novelty-seeking characteristics.
    Keywords: pathological worry, novelty, seeking, reward dependency, brain, behavioral systems, addiction tendency