فهرست مطالب

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 44 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقالات پژوهشی
  • لیدا سلیمی *، تهمینه باهری، سمیرا میرزایی صفحات 9-22
    هدف
    سوءمصرف مواد مخدر علاوه بر آسیب به سلامت فردی و اجتماعی می‏تواند از طریق ورود به اکوسیستم های آبی مخاطراتی جدی را متوجه محیط زیست آبی ‏نماید. در این تحقیق با استفاده از تکنیک میکرو استخراج با استفاده از فاز جامد مواد مخدر (متامفتامین، کوکائین، مرفین، و کدئین) در فاضلاب ورودی و خروجی و لجن حاصل از تصفیه فاضلاب در تصفیه خانه فاضلاب شهید محلاتی تهران، و نیز پساب خروجی یکی از بیمارستان های تهران (بیمارستان تهرانپارس) با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی GC در کنار روش میکرو استخراج فاز جامد مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش
    روش میکرو استخراج با استفاده از فاز جامد یک روش استخراج تعادلی است که در آن با کالیبراسیون مناسب می توان آلاینده ها را در غلظت های پایین و با حساسیت بسیار بالا و بدون استفاده از حلال انجام داد. دستگاه تجزیه ای که در ابتدا با SPME به کار گرفته شد کروماتوگرافی گازی بوده و تا به امروز نیز بسیاری از کاربردهای آن بر پایه جداسازی و آنالیز با این دستگاه می باشد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که مخدر های کدئین و مورفین با غلظت بالا در فاضلاب شهری وجود داشته و کارائی تصفیه خانه در حذف این آلاینده ها قابل ملاحظه نمی باشد (درصد حذف به ترتیب 23 و 43 درصد). همچنین مشاهده شده که در تمام نمونه های مورد بررسی مخدر کوکائین وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق دارای نکات بهداشتی-پزشکی می باشد.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، میکرواستخراج فاز جامد، کروماتوگرافی گازی، فاضلاب بیمارستانی
  • ماندانا حیدری، جلال دهقانی زاده * صفحات 23-41
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر تمرین منتخب ورزشی بر خودکارآمدی، ذهن آگاهی و شادکامی معتادان بود.
    روش
    روش تحقیق آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین تمامی معتادان در شهر یزد، 50 نفر به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمایش (25 نفر) و کنترل (25 نفر) تخصیص داده شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه شادکامی، ذهن آگاهی و خودکارآمدی استفاده شد. گروه آزمایش برنامه منتخب ورزشی را برای 6 هفته دریافت کرد و گروه کنترل هیچ تمرین و مداخله ای را دریافت نکرد. برای بررسی تاثیر تمرین هوازی از آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها تاثیر معنادار تمرین های هوازی منتخب را در ارتقای متغیرهای خودکارآمدی، شادکامی و ذهن آگاهی نشان داد (0.05>P).
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که تمرین های هوازی موجب بهبود کارکردهای روان شناختی معتادان می شود. از این رو به نهادهای مربوط پیشنهاد می شود که با استفاده از تمرینات منتخب ورزشی به بهبود کارکردهای روانی در این افراد کمک کنند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، شادکامی، ذهن آگاهی، معتاد
  • صبا کلاهی حامد*، عزت الله احمدی، بهزاد شالچی صفحات 43-58
    هدف
    اعتیاد بیماری مزمنی است که با اختلال در عملکرد فردی، فیزیولوژیکی و اجتماعی مشخص می شود. خردمندی وخودفراروی می توانند به عنوان عوامل محافظت کننده در پیش بینی گرایش به مصرف مواد مخدر موثر واقع شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط خردمندی و خودفراروی با میزان گرایش به مصرف مواد مخدر در دانشجویان انجام گرفته است.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان بودند که نمونه ای به حجم 361 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و مقیاس سه بعدی خردمندی، پرسش نامه خودفراروی بزرگسالان و پرسش نامه گرایش به مواد مخدر تکمیل شد. تحلیل داده های مطالعه با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه بین مولفه های متغیرهای پیش بین و گرایش به مصرف مواد مخدر رابطه معناداری وجود دارد و خردمندی و خودفراروی می توانند تغییرات مربوط به گرایش به مصرف مواد مخدر را تبیین و پیش بینی نمایند (p<0.01).
    نتیجه گیری
    از آنجایی که خردمندی و خودفراروی می توانند تغییرات مربوط به گرایش به مصرف مواد مخدر را تبیین و پیش بینی نمایند، بنابراین می توان با پرورش و ارتقاء چنین ویژگی هایی میزان گرایش به مصرف مواد مخدر را کاهش داد.
    کلیدواژگان: خردمندی، خودفراروی، گرایش به مصرف مواد مخدر
  • مهدی انصاری زاده *، محمدحسین جواهری، داود معینیان صفحات 59-74
    هدف
    اعتیاد به مواد یکی از مهم ترین مشکلات عصر حاضر می باشد که گستره جهانی پیدا کرده است. این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه سه روش درمانی (گروه درمانی شناختی-رفتاری، دارو درمانی و دارونما) در کاهش اضطراب بیماران سوءمصرف مواد انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از تحقیقات شبه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 40 مرد معتاد که نمره بالایی در پرسش نامه اضطراب بک کسب کرده بودند و مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر تشخیص داده شده بودند؛ انتخاب و به صورت تصادفی به چهار گروه (درمان شناختی رفتاری، دارو درمانی، دارونما) و گروه گواه تقسیم شدند. گروه آزمایش شناختی رفتاری طی 6 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند، گروه دارو درمانی تحت درمان دارویی سرترالین، گروه دارونما نیز تحت درمان کپسول دارونما و گروه گواه تحت هیچ برنامه آموزشی قرار نگرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از تحلیل کوواریانس حاکی از اثربخشی گروه درمانی شناختی -رفتاری در کاهش اضطراب در مقایسه با گرو ه های دارو درمانی و دارونما بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق که نشان دهنده اثربخشی درمان گروهی شناختی-رفتاری برکاهش اضطراب است، می توان از این شیوه درمانی به عنوان یک درمان اثربخش استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اضطراب، دارو درمانی، دارونما، شناختی، رفتاری، معتادان
  • لیلا مقدم*، خلیل اسماعیل پور صفحات 75-90
    هدف
    هدف پژوهش مقایسه توانمندی خانواده در افراد تداوم دهنده درمان نگهدارنده و افراد دارای عود مجدد در بین معتادان به مواد مخدر شهر تبریز بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع علی–مقایسه ای بود. بدین منظور، نمونه ای150 نفری (شامل 75 نفر بدون بازگشت و 75 نفر دارای عود مجدد) از بین مراجعان کمپ های ترک اعتیاد به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و از خانواده شان خواسته شد پرسش نامه توانمندسازی خانواده کورن و همکاران را تکمیل کنند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دو گروه از نظر نمره کل توانمندی خانواده و سطوح توانمندی (خانواده در ارتباط با فرد معتاد، ارتباط با سیستم های خدماتی و سطح اجتماعی) متفاوت هستند (05/0 >p) و خانواده های افراد تداوم دهنده درمان نگهدارنده از توانمندی بالاتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    یافته ها می توانند به طور تلویحی نقش توانمندی خانواده درمدیریت درمان پیشگیری از عود مجدد اعتیاد را تائید کنند.
    کلیدواژگان: توانمندی خانواده، عود مصرف مواد، اعتیاد، درمان نگهدارنده
  • حسین جناآبادی*، ناصر ناستی زایی، افسانه مرزیه صفحات 91-106
    هدف
    این مطالعه به دنبال بررسی نقش حمایت اجتماعی ادراک شده و احساس تنهایی اجتماعی- عاطفی در عود اعتیاد بود.
    روش
    مطالعه توصیفی بو و جامعه آماری آن مددجویان مرد خود معرف به مراکز ترک اعتیاد زاهدان با حداقل یک بار سابقه ترک اعتیاد بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس 200 نفر از طریق دو پرسش نامه حمایت اجتماعی چند بعدی زیمت، داهلم، زیمت و فارلی و احساس تنهایی راسل مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین حمایت اجتماعی (868/0±6/2) و احساس تنهایی (801/0±72/3) بود. میزان 5/54% مددجویان عدم حمایت اجتماعی و 5/76% مددجویان احساس تنهایی را در عود اعتیاد موثر می دانستند (p<0.01). ضریب همبستگی بین حمایت اجتماعی و احساس تنهایی 497/0- بود (p<0.01).
    نتیجه گیری
    عدم حمایت اجتماعی و احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی در عود اعتیاد نقش دارند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، احساس تنهایی، عود اعتیاد
  • زهرا قنبری زرندی، جعفر حسنی*، شهرام محمدخانی، محمد حاتمی صفحات 107-134
    هدف
    اعتیاد معضل اجتماعی پیچیده ای است که پیامدهای منفی زیادی برای فرد و جامعه دارد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی تجربی برازش مدلی بود که در آن نقش سیستم های مغزی–رفتاری، دشواری در تنظیم هیجان و احساس تنهایی در وسوسه زنان مبتلا به سوءمصرف مواد مد نظر قرار گرفت.
    روش
    بدین منظور، 580 نفر از زنان معتاد شهر کرمان به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به مقیاس های عقاید وسوسه انگیز، پنج عاملی جکسون، مقیاس تجدید نظرشده ی احساس تنهایی راسل و مقیاس دشواری در تنظیم هیجان پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با وجود این که برخی از مسیرها به لحاظ آماری معنادار نبود، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است. نتایج بیانگر این بود که سیستم های مغزی رفتاری هم به صورت مستقیم و هم به واسطه ی دشواری در تنظیم هیجان در وسوسه زنان مبتلا به سوءمصرف مواد نقش دارند، درحالی که به واسطه ی احساس تنهایی در وسوسه زنان مبتلا به سوءمصرف مواد نقش ندارند.
    نتیجه گیری
    براین اساس برای پیشگیری، درمان و کاهش احتمال عود، می توان این متغیرها را مورد هدف قرار داد.
    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری، دشواری در تنظیم هیجان، احساس تنهایی، وسوسه مصرف مواد
  • آزاده فروزانفر *، مسعود غلامعلی لواسانی، مهرانگیز شعاع کاظمی صفحات 135-154
    هدف
    تحمل پریشانی و حساسیت اضطرابی عوامل آسیب زا برای اختلالات سوءمصرف مواد محسوب می شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی و حساسیت اضطرابی زنان وابسته به سوءمصرف مواد انجام گرفت.
    روش
    پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش زنان وابسته به سوءمصرف مواد بستری در کمپ های ترک اعتیاد شهر اراک در بهار سال 1395 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 زن وابسته به سوءمصرف مواد انتخاب شد و در دو گروه گواه و آزمایش قرار گرفتند. از مقیاس تحمل پریشانی و پرسش نامه حساسیت اضطرابی استفاده شد. گروه آزمایش آموزش گروهی را طی 8 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش تحمل پریشانی و کاهش حساسیت اضطرابی زنان وابسته به سوءمصرف مواد شد.
    نتیجه گیری
    مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد برای زنان وابسته به سوءمصرف مواد قابلیت کاربرد داشته و می تواند به عنوان مداخله ی روان شناختی در کنار درمان های دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد، تحمل پریشانی، حساسیت اضطرابی، سوءمصرف مواد
  • شیرین احمدی *، حسن یاقوتی، وحید فلاحی صفحات 155-168
    هدف
    ولع مصرف یکی از پرفشارترین مباحثی است که در علم اختلال های اعتیادی با آن مواجه می شویم. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش بی اشتیاقی اخلاقی و هوش اجتماعی در پیش بینی ولع مصرف افراد مصرف کننده مواد انجام گرفت.
    روش
    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. افراد مصرف کننده مواد که در نیمه اول سال1396 به مراکز ترک اعتیاد سرپایی استان کرمانشاه مراجعه کرده و تحت درمان بودند، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. تعداد 120 نفر از این افراد به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل سه پرسش نامه ی بی اشتیاقی اخلاقی بندورا و همکاران، هوش اجتماعی آنگ توت تت و ولع مصرف سوموزا و همکاران بود. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که ولع مصرف با نمره کل بی اشتیاقی اخلاقی و مولفه های توجیه اخلاقی، مقایسه سودمند، بی اعتنایی به پیامدها، غیرانسانی کردن و نسبت دادن سرزنش رابطه مثبت دارد و با هوش اجتماعی رابطه منفی دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که 15درصد از واریانس ولع مصرف به وسیله بی اشتیاقی اخلاقی و هوش اجتماعی تبیین می شود.
    نتیجه گیری
    می توان گفت بی اشتیاقی اخلاقی و هوش اجتماعی از متغیرهای مرتبط با ولع مصرف می باشد که باید در برنامه ترک اعتیاد موردتوجه باشد.
    کلیدواژگان: بی اشتیاقی اخلاقی، هوش اجتماعی، ولع مصرف، افراد مصرف کننده مواد
  • ارش قندهاری، اکرم دهقانی * صفحات 169-186
    هدف
    هدف از این پژوهش تعیین اثر بخشی طرحواره درمانی گروهی بر باورهای فراشناختی و کاهش دوز متادون در مردان تحت درمان با داروی نگهدارنده ی متادون (شربت متادون) بود.
    روش
    این پژوهش شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری شامل مردانی بود که در بهار 1396، جهت درمان وابستگی مواد به کلینیک های ترک اعتیاد واقع در شهر اصفهان مراجعه کرده بودند. یک مرکز به صورت در دسترس انتخاب، و بر اساس نمونه گیری هدفمند 30 نفر انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. گروه آزمایش 10 جلسه ی هفتگی 90 دقیقه ای طرحواره درمانی دریافت کردند. پرسش نامه ی فراشناخت ولز پیش از آغاز درمان و پس از آن اجرا شد و دوز متادون (سی سی)، نیز قبل و بعد از درمان ثبت گردید.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج مبین تاثیر طرحواره درمانی گروهی در 5 بعد باور های فراشناختی، شامل باورهای مثبت در مورد نگرانی، باور های منفی درمورد کنترل پذیری افکار و نگرانی، عدم اطمینان شناختی، نیاز به کنترل افکار و خودآگاهی شناختی و همچنین کاهش دوز متادون (0.001>p) بود.
    نتیجه گیری
    طرحواره درمانی گروهی شیوه ی مناسبی جهت تعدیل ابعاد باورهای فراشناختی و کاهش دوز متادون در مردان تحت درمان با نگهدارنده ی متادون می باشد.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، دوز متادون، طرحواره درمانی، مردان معتاد
  • حمیدرضا نوری*، محمد نقوی صفحات 187-208
    هدف
    آموزش ذهن شفقت ورز مطابق با ساختار درمان های شناختی رفتاری طراحی شد و سیر تاریخی این مدل درمانی در عدم بهبود هیجان های منفی در درمان شناختی رفتاری ریشه دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ذهن شفقت ورز بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه در معتادین مواد افیونی تحت درمان نگهدارنده با متادون است.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون-پیگیری با گروه گواه بود. تعداد30 مرد مصرف کننده مواد (میانگین سنی=5/32 سال) به شیوه نمونه گیری در دسترس از دو مرکز ترک اعتیاد انتخاب شدند و پس از تشخیص با مصاحبه ی بالینی ساختاریافته برای اختلال های محور I در دو گروه قرار گرفتند. گروه آزمایش در دوازده جلسه گروه درمانی مبتنی بر آموزش ذهن شفقت ورز گیلبرت شرکت کردند. شرکت کنندگان به وسیله ی پرسش نامه طرحواره اولیه یانگ (فرم کوتاه) در سه مرحله پیش از شروع مداخله، جلسه پایانی و یک ماه بعد (جلسه پیگیری) ارزیابی شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که نمرات در طرحواره ها به جز طرحواره های رهاشدگی/بی ثباتی، بی اعتمادی/بدرفتاری، گرفتاری، استحقاق/بزرگ منشی، معیارهای سرسختانه/عیب جویی افراطی، در گروه آزمایش کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت آموزش ذهن شفقت ورز، درمان موثری در تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه در معتادین مواد افیونی تحت درمان نگهدارنده با متادون است.
    کلیدواژگان: آموزش ذهن شفقت ورز، طرحواره ناساز گار اولیه، اعتیاد
  • نگین توصیفیان، کاوه قادری بگه جان، محمد خالدیان*، نورعلی فرخی صفحات 209-226
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی ساختاری کارکرد خانواده و ولع مصرف مواد در معتادان تحت درمان نگهدارنده با متادون با تاکید بر نقش واسطه ای خود شفقت ورزی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی است و از روش تحلیل مسیر برای بررسی ارتباط ساختاری بین متغیرها استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش معتادان تحت درمان نگهدارنده با متادون در مراکز درمان سرپایی زیر نظر بهزیستی سال 1396 شهرستان اهواز بود که از این میان با توجه به معیارهای ورود به پژوهش تعداد 150 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و به ابزار سنجش کارکرد خانواده، پرسش نامه خود شفقت ورزی و ولع مصرف مواد پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزارهای AMOS و SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از برازندگی مناسب مدل بود که در آن کارکرد خانواده به صورت مستقیم ولع مصرف مواد را پیش بینی نمود
    (0.05 P< ،0.329= B ). همچنین کارکرد خانواده (ناسالم) با واسطه خود شفقت ورزی، ولع مصرف مواد را به صورت غیر مستقیم و قوی تر از مسیر مستقیم پیش بینی نمود (0.05، P<0.237=B ).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر کارکرد خانواده و خود شفقت ورزی عامل مهمی در ولع مصرف مواد معتادان می باشند. از این رو در درمان نگهدارنده با متادون توجه به نقش کارکرد خانواده و همبسته های آن در مسیر درمان امری ضروری است.
    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، خود شفقت ورزی، ولع مصرف مواد، اعتیاد، درمان نگهدارنده با متادون
  • نسترن عطارد، بابک وجودی*، محمدباقر رئوفی صفحات 227-242
    هدف
    هدف این پژوهش مقایسه سرشت و منش بیماران مبتلا به افسردگی اساسی با و بدون اختلال مصرف مواد و افراد بهنجار بود.
    روش
    روش این پژوهش از نوع علی- مقایسه
    هدف
    هدف این پژوهش مقایسه سرشت و منش بیماران مبتلا به افسردگی اساسی با و بدون اختلال مصرف مواد و افراد بهنجار بود.
    روش
    روش این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش را مبتلایان به اختلال افسردگی اساسی تشکیل می دادند که در سه ماهه دوم و سوم سال 1395 به مراکز درمانی شهر تبریز مراجعه کرده بودند. با روش نمونه گیری هدفمند 30 فرد مبتلا به افسردگی اساسی با اختلال مصرف مواد و 30 فرد مبتلا به افسردگی اساسی بدون اختلال مصرف مواد و با روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر همتای بهنجار آن ها انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ابعاد سرشت و منش و ویرایش دوم پرسش نامه افسردگی بک استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بیماران افسرده به طور معناداری نوجویی و آسیب پرهیزی بالاتر، پشتکار، خودراهبری و همکاری پایین تری نسبت به افراد بهنجار نشان می دهند. به علاوه بیماران افسرده با اختلال مصرف مواد نوجویی بالاتر و پشتکار، خودراهبری و همکاری پایین تری را نسبت به بیماران افسرده بدون این همبودی گزارش کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که ابعاد سرشت و منش شخصیت در ابتلا به اختلالات روانی نقش بسزایی دارند. شناسایی این ابعاد در گروه های پرخطر می تواند در تدوین مداخلات پیشگیرانه و درمانی کارا برای افسردگی و اختلالات مصرف مواد موثر باشد.
    کلیدواژگان: سرشت و منش، اختلال افسردگی اساسی، اختلال مصرف مواد
  • فاطمه نیرومند*، صدیقه ابراهیمی، عباس قاهری صفحات 243-256
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثر درمان نگه دارنده با متادون بر سطوح تکانشوری سومصرف کنندگان مواد بوده است.
    روش
    این مطالعه به صورت شبه آزمایشی به شیوه ی پیش آزمون- پس آزمون تک گروهی انجام شد. جامعه ی آماری این مطالعه سومصرف کنندگان مواد بودند که طی شش ماهه ی دوم سال 1394 به دو کلینیک ترک اعتیاد در شهر ساری مراجعه کردند. نمونه مورد مطالعه 30 سومصرف کننده مواد بود که به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و قبل و 45 روز پس از درمان نگه دارنده با متادون مورد ارزیابی قرار گرفتند. از مقیاس تکانشوری بارات، آزمون خطرپذیری بادکنکی و آزمون برو- نه- برو برای سنجش تکانشوری شرکت کنندگان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تی وابسته حاکی از کاهش معنادار نمره ی کل تکانشوری و تکانشوری شناختی در مقیاس بارات و کاهش معنادار شاخص های تکانشوری در آزمون خطرپذیری بادکنکی و آزمون برو-نه-برو پس از درمان نگهدارنده با متادون بود.
    نتیجه گیری
    مطابق با یافته های این مطالعه درمان نگه دارنده با متادون راهبرد موثری برای کاهش سطوح تکانشوری سوء مصرف کنندگان مواد می باشد. در مواردی که کاهش رفتارهای تکانشورانه ی سوءمصرف کنندگان مواد در دوره ی ترک مورد هدف باشد، می توان از درمان نگه دارنده با متادون استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تکانشوری، درمان نگه دارنده، نگه دارنده با متادون
  • مهدی مرشد بهبهانی، داود حیاتی * صفحات 257-272
    هدف
    هدف پژوهش حاضر آزمون الگوی رابطه علی هویت سردرگم، و خودکارآمدی با آمادگی به اعتیاد از طریق میانجی گری هیجان خواهی در دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز بود.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 1395 بود که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی، نمونه ای 300 نفری از آن ها انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسش نامه سبک های هویت بروزنسکی (1989)، مقیاس خودکارآمدی عمومی شوارتز و جروسلم (1979)، پرسش نامه هیجان خواهی آرنت (1994) و مقیاس آمادگی به اعتیاد وید و بوچر (1992) استفاده شد. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از تحلیل مسیر انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که الگوی پیشنهادی، برازنده داده هاست. همچنین، در کل نمونه، تمامی ضرایب مسیر بین متغیرها، از لحاظ آماری معنادار بودند. به علاوه مسیرهای مستقیم هویت سردرگم، خودکارآمدی، و هیجان خواهی به آمادگی به اعتیاد و هیجان خواهی به لحاظ آماری معنادار بودند. از سوی دیگر، نتایج نشان داد رابطه غیرمستقیم هویت سردرگم، و خودکارآمدی با آمادگی به اعتیاد از طریق هیجان خواهی نیز معنادار بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها دارای تلویحات کاربردی است.
    کلیدواژگان: هویت سردرگم، خودکارآمدی، آمادگی به اعتیاد، هیجان خواهی
|
  • Lida Salimi *, Tahmineh Baheri, Samira Mirzaei Pages 9-22
    Objective
    In addition to damage to individual and social health, drug abuse can seriously endanger the aquatic environment through access to aquatic ecosystems. In this research, narcotic drugs (methamphetamine, cocaine, morphine, and codeine) in the input and output wastewater, the sludge arising from wastewater treatment in the wastewater treatment plant of Tehran municipality, and the output effluent in one of the hospitals in Tehran (Tehranpars Hospital) have been examined via GC gas chromatography and Solid Phase Micro Extraction.
    Method
    Solid-phase micro-extraction is an equilibrium extraction method through which it is possible to use pollutants in low concentrations and with high sensitivity without using solvents by means of a proper calibration method. Gas chromatography is the analyzer, initially used with SPME, and, to date, many of its applications are based on separation and analysis by this device.
    Results
    The results of this study showed that high concentrations of codeine and morphine exist in urban sewage and the efficacy of treatment plants in removing these contaminants was not significant (elimination percentages were 23% and 43%, respectively). It has also been observed that there is no cocaine in the study samples.
    Conclusion
    The findings of this study have health-medical implications and points.
    Keywords: narcotic drugs, solid phase micro-extraction, gas chromatography, hospital wastewater
  • Mandana Heydari, Jalal Dehghanizade * Pages 23-41
    Objective
    The aim of this study was to investigate the possible effects of selective exercises on self-efficacy, happiness, and mindfulness.
    Method
    The current research method was quasi-experimental along with pretest/posttest and control group. From all the addicts in Yazd city, 50 addicts were randomly selected and divided into two 25-person groups (control group and experimental group). Self-Efficacy Questionnaire, Oxford Happiness Inventory, and Mindfulness Questionnaire were used for data collection. The experimental group received selective exercises for 6 weeks and the control group did not receive any training or intervention. Analysis of covariance test (ANCOVA) was used to examine the influence of the exercise.
    Results
    The results showed that the above-mentioned selective exercises had a significant effect on the promotion of self-efficacy, happiness, and mindfulness in the experimental group (P
    Conclusion
    It can be concluded that aerobic exercises lead to the improvement of psychological functions in addicts. Hence the relevant institutions are recommended to include these exercises in their programs in order to improve mental functions in addicts.
    Keywords: self-efficacy, happiness, mindfulness, addicts
  • Saba Kolahihamed *, Ezzatollah Ahmadi, Behzad Shalchi Pages 43-58
    Objective
    Addiction is a chronic disease that is characterized by impaired individual, physiological, and social functioning. Wisdom and self-transcendence, as protective factors, can be effective in predicting tendency to substance use. This study aimed to investigate the relationship of wisdom and self-transcendence with the tendency to substance use among university students.
    Method
    A descriptive correlational research method was used in this study. In this study, students of Azarbaijan Shahid Madani University constituted the statistical population where a 361-participant sample was selected using multi-stage cluster sampling method. Three-Dimensional Wisdom Scale (3D-WS), Adult Self-Transcendence Inventory (ASTI), and drug use tendency questionnaire were used for the purpose of data collection. The data were analyzed via Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis methods.
    Results
    The results showed that there is a significant relationship between components of predictor variables and tendency to substance use. Moreover, it was revealed that wisdom and self-transcendence can predict and explain variance of tendency to substance use (P
    Conclusion
    Since wisdom and self-transcendence can predict and explain variance of tendency to substance use, it is possible to reduce the rate of tendency to substance use by nurturing and promoting such characteristics.
    Keywords: wisdom, self-transcendence, tendency to substance use
  • Mehdi Ansarizadeh *, Mohammad Hosein Javaheri, Davood Moiniyan Pages 59-74
    Objective
    Drug addiction is one of the most important problems of the present age, which has become globally widespread. The purpose of this study was to compare three therapeutic methods, i.e, group cognitive-behavioral therapy, medicinal therapy, and placebo in reducing the anxiety of substance abuse patients.
    Method
    The present study is a quasi-experimental research with pre-test/post-test and control group. The number of 40 male addicts who had obtained high scores in Beck Anxiety Inventory and were diagnosed with general anxiety disorder was selected through convenience sampling method and randomly divided into four groups, i.e. three experimental groups, including cognitive-behavioral therapy, medicinal therapy group, and placebo group and control group. The cognitive behavioral group received six 90-minute sessions of treatment. The medicnal group was placed under sertraline treatment, the placebo group also recived the placebo capsule, and the control group recived no treatment.
    Results
    The results of covariance analysis indicated the effectiveness of group cognitive-behavioral therapy in reducing anxiety in comparison with the medicinal therapy and placebo groups.
    Conclusion
    Based on the results of this study, which indicate the effectiveness of group cognitive-behavioral therapy in anxiety reduction, this therapy can be used as an effective method to reduce anxiety among addicts.
    Keywords: anxiety, medicinal therapy, placebo, cognitive-behavioral therapy, addicts
  • Lila Moghadam *, Khalil Esmaillopour Pages 75-90
    Objective
    The aim of this study was to compare family empowerment between the patients with relapse and the ones with sustained maintenance treatment among drug addicts in Tabriz.
    Method
    The causal-comparative research method was used in this study. For this purpose, a 150-participant sample (including 75 patients with and 75 ones without relapse) was selected from among the clients of addiction treatment camps through purposive sampling. It is noteworthy that the participant's families were asked to fill out Family Empowerment Scale.
    Results
    The results showed that the two groups were different in terms of the total score of family empowerment and empowerment levels (family in relation to the addicted person, relationship with service systems, and social status) (p
    Conclusion
    The current findings can implicitly confirm the role of family empowerment in the management of relapse prevention.
    Keywords: family empowerment, drug relapse, addiction, maintenance treatment
  • Hossein Jenaabadi *, Naser Nastiezaie, Afsaneh Mrziyeh Pages 91-106
    Objective
    This study sought to examine the role of perceived social support and feelings of social-emotional loneliness in addiction relapse.
    Method
    This research was a descriptive study and its statistical population included all self-referred male addicts to drug rehab centers in Zahedan who had at least the history of drug withdrawal for once. Through convenience sampling method, 200 individuals were selected and were studied using two questionnaires, including Ziment, Dahlem, Zimet, and Farley Multidimensional Scale of Perceived Social Support (1988) and Russell Feelings of Loneliness Scale (1993). To analyze the obtained data, T test and correlation coefficient were run in SPSS21.
    Results
    Mean values of social support and feelings of loneliness were equal to 2.6±0.868 and 3.72±0.801, respectively. In addition, 54.5% of the addicts considered lack of social support effective in addiction relapse and 76.5% of them regarded feelings of loneliness effective in addiction relapse (P
    Conclusion
    Lack of social support and feelings of social and emotional loneliness play a key role in addiction relapse.
    Keywords: social support, feeling of loneliness, addiction relapse
  • Zahra Ghanbari Zarandi, Jafar Hasani *, Shahram Mohammadkhani, Mohammad Hatami Pages 107-134
    Objective
    Addiction is a complex social problem that has many negative consequences for the individuals and society. The aim of this study was to have an experimental evaluation of the fitness of the model in which the roles of brain-behavioral systems, difficulty in emotion regulation, and loneliness in the craving of female substance abusers were considered.
    Method
    For this purpose, 580 addicted women in Kerman city were selected by voluntary sampling method and responded to Craving Beliefs Questionnaire, Jackson’s Five Factor Questionnaire, revised UCLA Loneliness Scale, and Difficulties in Emotion Regulation Scale.
    Results
    The results showed that although some of the paths are not statistically significant, the proposed model enjoys a good fit. The results also indicated that brain-behavioral systems contribute to the craving of women with substance abuse both directly and through the mediation of difficulty in emotion regulation, while these systems do not have a role in the craving of women with substance abuse through the mediation of loneliness.
    Conclusion
    Accordingly, these variables can be targeted to prevent addiction, treat addiction, and reduce the possibility of relapse.
    Keywords: brain-behavioral systems, difficulties in emotion regulation, loneliness, craving for substance use
  • Azadeh Forouzanfar *, Masoud Gholamali Lavasani, Mehrangiz Shoa Kazemi Pages 135-154
    Objective
    Distress tolerance and anxiety sensitivity are considered traumatic factors for substance use disorders. The aim of this study was to examine the effectiveness of group counselling based on acceptance and commitment therapy in distress tolerance and anxiety sensitivity among female substance abusers.
    Method
    A quasi-experimental research method with pretest-posttest/control group research design was used in this study. The statistical population of this study included all the female substance abusers who were in drug rehabilitation centers of Arak city in spring 2016. Thirty female substance abusers were selected via convenience sampling method and were divided into control and experimental groups. Distress Tolerance Scale (DTS) and Anxiety Sensitivity Index (ASI) were used for data collection. The experimental group received eight 60-minute training sessions of ACT. Covariance analysis was used to analyze the data.
    Results
    The results of data analysis showed that group counselling based on acceptance and commitment therapy increases distress tolerance and reduces anxiety sensitivity in female substance abusers in the experimental group compared with the control group.
    Conclusion
    Group counselling based on acceptance and commitment therapy can be applied for substance abuse dependent women and it can be used as a psychological intervention alongside medical treatments.
    Keywords: group counselling based on acceptance, commitment therapy, distress tolerance, anxiety sensitivity, substance abuse
  • Shirin Ahmadi *, Hassan Yaghouti, Vahid Fallahi Pages 155-168
    Objective
    Drug use craving is one of the most high-profile topics in the science of addictive disorders. This study aimed at determining the role of moral disengagement and social intelligence in predicting drug use craving among substance users.
    Method
    A descriptive research method and a correlational research design were used for the conduct of this study. The substance users who had referred to departments of outpatient addiction in Kermanshah province in the first half of 2017 constituted the statistical population of this study. A total of 120 participants were selected through randomized cluster sampling. The data gathering tools consisted of three questionnaires, namely Bandura et al., Moral Disengagement Scale, Aungtontett Social Intelligence Test, and Somoza Drug Craving Scale. The collected data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression analysis.
    Results
    The results of correlation coefficients showed that craving has a positive relationship with the total score of moral disengagement and some of its components, including moral justification, advantageous comparison, ignoring the consequences, dehumanization, and attribution of blame; and has a negative relationship with social intelligence. The results of regression analysis showed that 15 percent of the variance of drug use craving is explained by moral disengagement and social intelligence.
    Conclusion
    It can be argued that moral disengagement and social intelligence are among the variables associated with drug use craving that should be considered in the addiction treatment program.
    Keywords: moral disengagement, social intelligence, craving, substance users
  • Arash Ghandehari, Akram Dehghani * Pages 169-186
    Objective
    The purpose of the current study was to investigate the effectiveness of group schema therapy in metacognitive beliefs and methadone dose in men treated with methadone maintenance medication.
    Method
    A quasi-experimental research design, including pre-test and post-test and control group was used for the conduct of this study. The statistical population of this study included all the men who had referred to the addiction treatment clinics of Isfahan city in Spring 2017 for addiction treatment. For sampling, one addiction treatment clinic was selected via convenience sampling method; then, 30 participants were selected from this center based on purposive sampling and entry criteria. The participants were randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received 10 weekly 90-minute sessions of schema therapy. Wells Metacognitions Questionnaire was administered to the participants before and after the treatment and methadone dose was also recorded before and after the treatment.
    Results
    The obtained data were analyzed through multivariate covariance in SPSS23. The results showed that group schema therapy had a significant effect on 5 dimensions of metacognitive beliefs, i.e., positive beliefs about anxiety (p=0.000), negative beliefs about controllability of thoughts and concerns related to anxiety (p=0.000), cognitive unreliability (p=0.000), need for thought control (p=0.000), and cognitive self-awareness (p=0.000)); and methadone dose (p=0.000).
    Conclusion
    Group schema therapy is an effective method in adjusting metacognitive beliefs and decreasing methadone dose in the men under methadone treatment.
    Keywords: metacognitive beliefs, methadone dose, schema therapy
  • Hamid Reza Nuori *, Mohammad Naghavi Pages 187-208
    Objective
    The compassionate mind training was designed in accordance with the structure of cognitive-behavioral therapies and the historical period of this therapeutic model is rooted in the improvement of negative emotions in cognitive-behavioral therapy. The aim of this study was to investigate the effectiveness of compassionate mind training in the adjustment of early maladaptive schemas in opiate addicts under methadone maintenance treatment.
    Method
    A quasi-experimental design with pre-test-post-test-follow-up control group design was used in this study. A total of 30 male substance users (mean age = 32.5 years) were selected from two addiction treatment centers by convenience sampling method and were classified into two groups after being diagnosed with axis I disorders through a structured clinical interview. The experimental group participated in twelve sessions of Gilbert's Compassionate Mind Training Group. Participants were evaluated by Yang Primary Schema Questionnaire (short form) in three stages of before intervention, final session, and one month later (follow-up session).
    Results
    The findings of this study indicated that the score of schemas in the experimental group decreased except for the schemes of abandonment/instability, mistrust/abuse, enmeshment, entitlement/grandiosity, and unrelenting standards/hypercriticalness.
    Conclusion
    Based on the results of this study, it can be concluded that the compassionate mind training is an effective treatment in adjusting the early maladaptive schemas among opiate addicts under methadone maintenance treatment.
    Keywords: compassionate mind training, early maladaptive schema, addiction
  • Negin Tosifian, Kaveh Ghaderi Begeh-Jan, Mohammad Khaledian *, Nourali Farrokhi Pages 209-226
    Objective
    The present study aimed at the structural modeling of family function and drug craving in addicted people under methadone maintenance treatment with the emphasis on the mediator role of self-compassion.
    Method
    This research is a correlational study in which path analysis method has been used to examine structural connections between the variables. The statistical population of this research consisted of the addicts who were under methadone maintenance treatment in Ahvaz outpatient treatment centers under the supervision of welfare organization (Behzisti) in 2017. Among them, 150 individuals have been selected based on acceptance criteria and cluster sampling method. These participants were selected in line with the inclusion criteria and responded to Family Assessment Device, Self-Compassion Scale, and Drug Craving Questionnaire. Finally, the data were analyzed using SPSS and AMOS software programs.
    Results
    The results demonstrated the adequate precision of the model in which family function directly predicted drug craving. In addition, family function (unhealthy) also indirectly and more precisely predicted drug craving via the mediating role of self-compassion.
    Conclusion
    According to the findings of this research, family function and self-compassion are contributing factors to drug craving. Thus, it is essential to pay heed to the role of family function and its correlates during the process of methadone maintenance treatment.
    Keywords: family function, self-compassion, drug craving, addiction, methadone maintenance treatment
  • Nastaran Otared, Babak Vojoudi *, Mohammad Bagher Raoufi Pages 227-242
    Objective
    The purpose of this study was to compare the temperament and character of patients suffering from major depression with and without Substance Use Disorder (SUD) and normal people.
    Method
    This research was a causal-comparative study. The statistical population of the study consisted of patients with major depressive disorder who referred to Tabriz medical centers in the second and third quarters of 2017. Thirty patients suffering from major depressive disorder with substance use disorder and 30 patients without substance use disorder were selected by purposive sampling method and 30 normal subjects were selected by convenience sampling method. The temperament and character inventory (TCI) and Beck depression Inventory-II (BDI-II) were employed in the process of data collection.
    Results
    The findings of this study revealed that depressed patients showed significantly higher novelty seeking and harm avoidance, and lower perseverance, self-direction, and cooperation than normal people. Moreover, depressed patients with substance use disorder reported a high degree of novelty seeking and a lower level of perseverance, self-direction, and cooperation in comparison to depressed patients without comorbidity.
    Conclusion
    The results of this study indicated that the dimensions of temperament and character have a significant role in the development of mental disorders. Identifying these dimensions in high risk groups can be effective in developing preventive and therapeutic interventions for depression and substance use disorders.
    Keywords: temperament, character, major depressive disorder, substance use disorder
  • Fatemeh Niroomand *, Sedigheh Ebrahimi, Abbas Ghaheri Pages 243-256
    Objective
    The aim of this study was to investigate the impact of methadone maintenance therapy on the levels of impulsivity in substance users.
    Method
    The method of this study was the quasi-experimental, pre-test-post-test single-group design. The statistical population of the study consisted of substance abusers who referred to two addiction treatment clinics in Sari during the second six months of 2015. The sample consisted of 30 substance abusers who were selected by convenience sampling method. The participants were evaluated before and 45 days after methadone maintenance treatment. Barratt Impulsivity Scale, Balloon Analogue Risk Task (BART), and Go-No-Go Test were employed to measure the impulsivity of the participants.
    Results
    The results of t-test showed a significant reduction in the total score of impulsivity and cognitive impulsivity in the Barratt scale and a significant decrease in the impulsivity indices in the balloon analogue risk task and the Go-No-Go Test after methadone maintenance.
    Conclusion
    According to the findings of this study, methadone maintenance therapy is an effective strategy in reducing the level of impulsivity of substance abusers. Methadone maintenance therapy can be used in situations where the reduction of the impulsive behavior in substance abusers is the objective at the abstinence period.
    Keywords: impulsivity, maintenance therapy, methadone maintenance
  • Mehdi Morshed Behbahani, Davood Hayati * Pages 257-272
    Objective
    This study aimed at examining the pattern of the causal relationship of diffused identity and self-efficacy with addiction potential via the mediating role of sense seeking in female students of Shahid Chamran University of Ahvaz.
    Method
    The statistical population of this study consisted of the female students of Shahid Chamran University of Ahvaz in 2016 and sampling was conducted by random cluster sampling method (300 participants). The following measures were used to evaluate the research variables: Berzonsky Identity Style Inventory-Sixth Grade (1989), Schwartzer & Jerusalem's Generalized Self-Efficacy Scale (1979), Arnett's Sensation Seeking Scale (1994), and Weed & Butcher's Addiction Potential Scale (1989). The proposed model was evaluated using path analysis.
    Results
    The results showed that the proposed model fits the data. In addition, all path coefficients among the variables in the whole sample were statistically significant. Moreover, the direct paths of diffused identity, self-efficacy, and sensation seeking towards addiction potential and sensation seeking were statistically significant. On the other hand, the results showed that the indirect relationship of diffused identity and self-efficacy with addiction potential were also significant through sensation seeking.
    Conclusion
    The findings contain practical implications.
    Keywords: diffused identity, self-efficacy, addiction potential, sensation seeking