فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای زراعی ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/25
  • تعداد عناوین: 26
|
  • سید مهدی عرب، غلامعباس اکبری، حسینعلی علیخانی، محمدحسین ارزانش، ایرج الله دادی صفحه 217
    سالهاست که باکتری های جنس آزوسپیریلوم به عنوان عامل محرک رشد گیاهان خانواده غلات معرفی شده اند. تولید فیتوهورمونها، بویژه اکسین، به عنوان یکی از مهمترین عوامل افزایش عملکرد در گیاهان تلقیح شده شناخته شده است. بر همین اساس تعداد 52 جدایه باکتری از ریشه گیاهان این خانواده جداسازی، شناسایی و خالص سازی شدند و پس از انجام آزمون های کیفی و کمی تولید اکسین به روش رنگ سنجی، اثرات جدایه برتر بیوسنتزکننده اکسین بر روی گیاه ذرت شیرین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بخش جداسازی باکتری از ریزوسفر نشان دادند که احتمال دستیابی به باکتری های این جنس پایین و در حدود 17% بوده است. بعلاوه اینکه در آزمون کیفی 2/31% و در آزمون کمی تمامی جدایه ها توانایی تولید اکسین را دارا بودند. در قسمت آزمون گلخانه ای، تیمار باکتریایی اثر معنی داری برروی وزن تر بلال، وزن خشک ریشه و کل اندام هوایی و نیز میزان نیتروژن و فسفر گیاه برجای گذاشت. افزایش سطح و وزن خشک ریشه در مقایسه با تیمار شاهد و در نتیجه بالا رفتن سطح جذب مواد غذایی، یکی از دلایل افزایش عملکرد در گیاهان تلقیح شده در نظر گرفته شد. در مجموع، نتایج گلخانه ای این تحقیق در تایید نتایج درون شیشه ای نشان داد که باکتری های آزوسپیریلوم برای گیاه ذرت شیرین سودمندی نسبتا مناسبی داشته است.
    کلیدواژگان: آزوسپیریلوم، اکسین، آزمون کیفی و کمی، ذرت شیرین
  • شهاب اقبالی، محمدحسن راشد محصل، مهدی نصیری محلاتی، ابراهیم کازرونی منفرد صفحه 227
    به منظور بررسی اثر بقایایی زعفران (کورم و اندام هوایی) بر رشد چهار گیاه زراعی گندم، چاودار، ماش و لوبیا که در تناوب با آن قرار می گیرد تحقیقی در سال 1384 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت آزمایش اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. گیاهان زراعی بعنوان فاکتور اصلی، کورم و اندامهای هوایی زعفران و مقدار بافت های زعفران اضافه شده به خاک (25/4، 15، 30 و 75 گرم بافت زعفران در 5/1 کیلوگرم خاک گلدان) بعنوان فاکتور فرعی و در قالب فاکتوریل در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اندام و مقدار بافتهای اضافه شده زعفران به خاک تاثیر معنی داری بر کلیه صفات مورد مطالعه در 4 گیاه زراعی داشت. با افزایش مقدار بافتهای اندام هوایی زعفران اضافه شده به خاک، نسبت به شاهد درصد کلروفیل، ارتفاع، سطح برگ، بیوماس اندامهای هوایی و ریشه افزایش یافت اما با افزایش مقدار بافت کورم زعفران اضافه شده به خاک نسبت به شاهد همه صفات مورد مطالعه کاهش یافتند. گیاهان تابستانه (ماش و لوبیا) در مقایسه با گیاهان زمستانه (گندم و چاودار) کمتر تحت تاثیر تنش مواد موجود در بافتهای زعفران قرار گرفتند. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد که بافتهای کورم زعفران بر گیاهان زراعی مورد مطالعه، اثر آللوپاتی منفی، ولی برگهای زعفران اثر تحریک کنندگی دارد.
    کلیدواژگان: زعفران، آللوپاتی، گندم، چاودار، ماش و لوبیا
  • نادعلی باقری، نادعلی باباییان جلودار، اسماعیل حسن نتاج صفحه 235
    بررسی تنوع ژنتیکی جوامع گیاهی همواره برای اصلاح کنندگان گیاهی از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. در این مطالعه تعداد 64 ژنوتیپ از نظر 14 صفت زراعی مورد بررسی قرار گرفتند. ضرایب تنوع فنوتیپی برای تعدادی از صفات بالا بود که بیانگر وجود تنوع قابل قبول در صفات مورد بررسی می باشد. نتایج حاصل از تجزیه مولفه های اصلی حاکی از نقش 6 مولفه در توجیه 66/74 درصد از تنوع کل داده بود. مولفه اول در ارتباط با صفات زایشی از جمله تعداد کل دانه در خوشه، تعداد دانه سالم در خوشه، تاریخ 50 درصد گلدهی و طول خوشه بود. در مولفه سوم مدت زمان رسیدن کامل با 730/0- اثرات منفی بر عملکرد خواهد داشت. بررسی ضرایب همبستگی بین صفات مورفولوژیکی رابطه منفی و معنی دار بین زودرسی و ارتفاع بوته را نشان داد که بیانگر این است که ارقام زودرس، ارتفاع بوته بلندتری داشتند. نتایج حاصل از رگرسیون مرحله ای برای توجیه زودرسی بر اساس صفات زراعی مورد مطالعه، سه صفت تاریخ 50 درصد گلدهی، تعداد دانه سالم در خوشه و ارتفاع بوته را بعنوان مهمترین صفات تبیین کننده (%3/54 =) کل تغییرات زودرسی معرفی نمود. تجزیه خوشه ای، صفات مورد مطالعه را در دو گروه طبقه بندی کرد و صفات مرتبط با زودرسی را مجزا نمود. همچنین تجزیه خوشه ایژنوتیپ ها با روش واریانس مینیمم وارد و معیار فاصله ای اقلیدسی توانست لاین ها و ارقام زراعی و بومی را در گروه های مختلف قرار دهد. ارقام بومی از لحاظ صفات مرتبط با زودرسی و اجزاء عملکرد ظرفیت بالایی داشتند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، برنج و صفات مورفولوژیک
  • محمد علی بهدانی، مجید جامی الاحمدی صفحه 245
    به منظور بررسی تغییرات رشد و عملکرد سه رقم گلرنگ بهاره شامل محلی اصفهان، CU1، و Gilla در سه تاریخ کاشت 15 و 30 فروردین و 14 اردیبهشت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در سال زراعی 79-78 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. نتایج این آزمایش نشان داد که اکثر صفات مورفولوژیکی گیاه به جز ارتفاع اولین انشعاب از سطح خاک تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفتند، و از این نظر کاشت زودتر موجب رشد بیشتر ارقام شد. ارقام نیز از نظر تعداد گره تولیدی، ارتفاع اولین شاخه جانبی، و طول میانگره با یکدیگر تفاوت معنی داری داشتند و این تفاوت در تاریخ های مختلف کاشت ثابت بود به نحوی که روند معنی داری صفات رویشی در اثر برهمکنش ارقام و تاریخ کاشت از روند مشابه معنی داری اثر رقم پیروی کرد. ارقام گلرنگ از نظر تعداد طبق تولیدی و بارور تفاوتی معنی داری نداشتند، ولی رقم محلی اصفهان بیشترین تعداد دانه در طبق با کمترین وزن هزار دانه را دارا بود و رقم CU1 در نقطه مقابل آن قرار گرفت. کاشت زودتر سبب تولید تعداد طبق بیشتر، درصد باروی بیشتر طبق ها و تشکیل تعداد بیشتر دانه در طبق های فرعی گردید، در حالی این عامل اثری بر وزن هزار دانه نداشت. رقم Gilla از نظر تعداد طبق تولیدی و بارور، رقم محلی اصفهان از نظر تعداد کل دانه در طبق، و رقم CU1 از نظر وزن هزار دانه، به ویژه در اولین تاریخ کاشت، برتری داشتند، ولی به طور کلی رقم محلی اصفهان در تمامی تاریخ های کاشت عملکرد دانه بیشتری تولید نمود. از بین ویژگی های مورفولوژیکی گیاه، ارتفاع، قطر ساقه و تعداد شاخه جانبی همبستگی بیشتری با عملکرد دانه نشان دادند، و در کل تعداد طبق اصلی بیشترین همبستگی را با عملکرد داشت. نتایج این بررسی نشان داد کاشت رقم محلی اصفهان در اولین فرصت ممکن، به دلیل بومی بودن و تطابق پذیری بیشتر آن به شرایط ایران، امکان تولید عملکردهای بیشتری را در مقایسه با سایر ارقام فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، عملکرد، اجزای عملکرد، تاریخ کاشت
  • نرگس پورطوسی، محمدحسن راشد محصل، ابراهیم ایزدی دربندی صفحه 255
    به منظور بررسی دماهای کاردینال علفهای هرز سلمه (Chenopodium album)، خرفه (Portulaca oleracea) وعلف خرچنگ (Digitaria sanguinalis) و امکان پیش بینی زمان ظهور آنها در مزرعه، آزمایشی با طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار در آزمایشگاه تحقیقات علفهای هرز دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1384 به اجرا در آمد. بذرها علفهای هرز تحت تیمارهای دمایی ثابت 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتی گراد در دستگاه جوانه زنی با رطوبت نسبی 50 درصد و روشنایی کامل به مدت 14 روز قرار گرفتند. بذرها جوانه زده هر روز شمارش شدند و سپس سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی محاسبه و نمودار دماهای کاردینال جوانه زنی علفهای هرز فوق ترسیم شد. نتایج این بررسی نشان داد که تاثیر درجه حرارت برروی سرعت و درصد جوانه زنی بذرها هر سه گونه، معنی دار بود. دماهای کاردینال شامل دمای پایه (Tb)، دمای بهینه (To) و دمای بیشینه (Tc) برای علف خرچنگ به ترتیب 16/14، 6/25 و3/41، برای گیاه سلمه به ترتیب 4، 5/29 و 3/43 درجه سانتی گراد و برای گیاه خرفه به ترتیب 8/11، 35 و 3/49 درجه سانتی گراد می باشد. این نتایج حاکی از آن است که علفهای هرز به دلیل اختلافات فیزیولوژیکی و در نتیجه سرعت رشد اولیه متفاوت دارای اوج جوانه زنی متفاوتی می باشند و بسته به زمان، قدرت استقرار آنها متفاوت است.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، دمای پایه، دمای بهینه، دمای بیشینه
  • محمد جواد ثقه الاسلامی، سید غلامرضا موسوی صفحه 263
    به منظور تعیین تراکم و تاریخ کاشت مناسب گیاه همیشه بهار آزمایشی در سال 1384، در مزرعه آموزشی تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند انجام شد. طرح آزمایشی مورد استفاده، طرح اسپلیت پلات در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بود. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح تاریخ کاشت (10 فروردین، 25 فروردین و 10 اردیبهشت) در کرت اصلی و سه فاصله روی ردیف (10، 20 و 30 سانتیمتر) در کرت فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت و تراکم دارای اثر معنی دار بر روی عملکرد گل خشک و عملکرد دانه بود. تاریخ کاشت های 10 و 25 فروردین عملکرد گل خشک بیشتری از تاریخ کاشت 10 اردیبهشت داشتند. همچنین تاریخ کاشت 10 فروردین بیشترین عملکرد دانه را داشت. در بین سه فاصله کاشت، فاصله روی ردیف 10 سانتیمتر بیشترین عملکرد گل خشک و دانه را داشت. در این آزمایش با تاخیر در کاشت، شاخص برداشت گل و دانه افزایش معنی داری نشان داد. شاخص برداشت گل در بوته به طور معنی داری تحت تاثیر تراکم قرار نگرفت، اما شاخص برداشت دانه در بوته با افزایش تراکم کاهش معنی داری نشان داد.
    کلیدواژگان: همیشه بهار، تاریخ کاشت، تراکم، عملکرد، گیاه دارویی
  • علیرضا خداشناس، علیرضا کوچکی، پرویز رضوانی مقدم، امیر لکزیان، مهدی نصیری محلاتی صفحه 271
    قارچ های مایکوریزا بعنوان بخشی از تنوع زیستی خاک، نقش قابل توجهی در کارکردهای اکوسیستم ایفا می کنند. برای تعیین وجود، فراوانی و تنوع قارچ های مایکوریزا و همچنین اثر فعالیت های کشاورزی بوم نظام زراعی اصلی استان خراسان بر قارچ های مایکوریزا، مطالعه ای در سه منطقه متفاوت از نظر میانگین درجه حرارت و بارندگی سالیانه در شهرستان های شیروان، مشهد و گناباد انجام شد. دو سیستم کشاورزی کم نهاده و پرنهاده گندم و سیستم طبیعی در هر منطقه به عنوان اکوسیستم های مورد مطالعه انتخاب گردیدند. مصرف نهاده های کشاورزی ملاک تمایز مزارع در سیستم های کشاورزی بود، به طوریکه مزارع سیستم کم نهاده و پرنهاده در هر منطقه به ترتیب بر اساس کمترین و بیشترین مقدار مصرف نهاده ها انتخاب گردیدند. در هر منطقه از خاک مزارع گندم کم نهاده و پرنهاده و سیستم طبیعی نمونه گیری انجام شده و درصد مواد آلی خاک و تعداد اسپور قارچ های مایکوریزا تعیین شد. درصد مواد آلی خاک در همه مناطق و سیستم های مورد مطالعه پایین بود و تحت تاثیر فعالیت های کشاورزی افزایش معنی داری نشان داد. میانگین تعداد کل اسپور مایکوریزا در مناطق شیروان، مشهد و گناباد به ترتیب 118، 99 و 76 عدد در هر گرم خاک خشک بوده و تحت تاثیر منطقه مورد مطالعه تفاوت معنی داری داشت. تعداد کل اسپور مایکوریزا تحت تاثیر مواد آلی خاک و تولیدات گیاهی در سیستم های مورد مطالعه نیز تفاوت معنی داری داشته و سیستم های کشاورزی برتری قابل توجهی بر سیستم های طبیعی نشان دادند. غنای گونه ای قارچ های مایکوریزا در سیستم های پرنهاده و طبیعی گناباد 4 و در سایر سیستم های مورد مطالعه 5 بود. توزیع فراوانی گونه های قارچ مایکوریزا در مناطق و سیستم های مورد مطالعه نیز تفاوت معنی داری داشت. بر اساس نتایج، قارچ های مایکوریزا در خاک سیستم های مورد مطالعه حضور قابل توجهی دارند و فعالیتهای کشاورزی باعث بهبود شرایط برای ایجاد همزیستی و بهره وری از کارکردهای آنها گردیده است، اما سودمندی این همزیستی مستلزم شناخت گونه های موثر و توجه به آنها در مدیریت سیستم های کشاورزی است.
    کلیدواژگان: مایکوریزا، مواد آلی خاک، گندم، سیستم های کشاورزی
  • سرور خرم دل، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، رضا قربانی صفحه 285
    کاربرد کودهای بیولوژیک به ویژه باکتری های محرک رشد گیاه و قارچ میکوریزا به جای مصرف کودهای شیمیایی از مهمترین راهبردهای تغذیه ای در مدیریت پایدار بوم نظام های کشاورزی می باشد. به منظور بررسی تاثیر مایه تلقیح باکتری های ازتوباکتر(Azotobacter paspali)، آزوسپیریلوم (Azospirillum brasilense) و قارچ همزیست میکوریزا (Glomus intraradaices) بر رشد گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa L.) آزمایشی در بهار سال 1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل: (A) ازتوباکتر، (B) آزوسپیریلوم، (C) میکوریزا، A+C، B+C، A+B، A+B+C و شاهد بودند. مقدار 15 میلی گرم از هر مایه تلقیحی برای 110 گرم بذر به ازای هر تیمار به جز شاهد و به صورت تلقیح قبل از کاشت به کار برده شد. نتایج آزمایش نشان داد که تلقیح بذر سیاهدانه با کودهای بیولوژیک باعث افزایش معنی دار ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ، حداکثر تجمع ماده خشک و سرعت رشد محصول در مقایسه با شاهد شد. ارتفاع گیاه در تیمار ترکیبی آزوسپیریلوم و قارچ نسبت به سایر تیمارهای مورد آزمایش بیشتر بوده و بیشترین ارتفاع گیاه در 89 روز پس از سبز شدن مشاهده شد. حداکثر و حداقل شاخص سطح برگ در 82 روز پس از سبز شدن به ترتیب برای تیمار آزوسپیریلوم و میکوریزا و شاهد برابر 37/0 و 22/0 بدست آمد. بیشترین و کمترین میزان تجمع ماده خشک در 89 روز پس از سبز شدن به ترتیب در تیمار ترکیبی آزوسپیریلوم و میکوریزا و شاهد برابر 0/66 و 3/38 گرم در متر مربع حاصل شد. حداکثر و حداقل مقادیر سرعت رشد محصول در 82 روز پس از سبز شدن به ترتیب در تیمارهای آزوسپیریلوم و قارچ و شاهد برابر با 5/14 و 8/5 گرم در متر مربع در روز بدست آمد. همچنین، بیشترین و کمترین سرعت آسیمیلاسیون خالص در 61 روز پس از سبز شدن به ترتیب در تیمار دوگانه آزوسپیریلوم و قارچ و شاهد معادل با 2/47 و 7/39 گرم در متر مربع برگ در روز حاصل شد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، آزوسپیریلوم، باکتری های محرک رشد، سیاهدانه، میکوریزا
  • میترا خطیب، محمدحسن راشد محصل، علی گنجعلی، مهرداد لاهوت صفحه 295
    نیکل یکی از فلزات سنگین است که خصوصیات سمی و حتی کشندگی آن برای انسان، حیوانات و گیاهان تایید شده است. البته برخی از گیاهان به عنوان گیاهان انباشته کننده این عنصر معرفی شده اند و در تعداد اندکی نیز نیکل به عنوان فلزی سودمند در رشد آنها شناخته شده است. بنابراین بررسی تاثیر نیکل بر رشد گیاه دارای اهمیت است. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر غلظتهای مختلف نیکل بر رشد و خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی گیاه جعفری، در شرایط کنترل شده انجام شد. جوانه زنی بذرهای جعفری در ژرمیناتور انجام گرفت و نشاءهای گیاهی به محلول های کشت منتقل گردیدند و در محلول غذایی هوگلند حاوی غلظتهای: 0، 25/0، 5/0، 75/0، 1، 5/1، 2 و 4 ppm نیکل (نیترات نیکل) و در هفت تکرار رشد داده شدند. دوازده هفته پس از اعمال تیمارها، خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی شامل: مقدار کلروفیل، بیوماس گیاهی، طول ریشه و بخش هوایی، سطح برگ، تعداد برگها، مقاومت روزنه ها و مقدار نیکل در بخش هوایی و ریشه ها مورد سنجش قرار گرفت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که سطوح مختلف غلظت نیکل، تاثیر معنی داری بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی ریشه و اندام هوایی شامل: وزن خشک و تر ریشه و اندام هوایی، طول ریشه، طول بخش هوایی، تعداد برگ، سطح برگ و عدد SPAD داشت. در این آزمایش با افزایش غلظت نیکل، مقدار کمی تمامی صفات فوق الذکر به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافتند. همچنین نتایج حاصل نشان داد که با افزایش غلظت نیکل، مقاومت روزنه ها نسبت به تیمار شاهد بصورت معنی داری افزایش یافت که نتیجه آن کاهش تولید بیوماس ریشه و اندام هوایی است. علائم مورفولوژی سمیت نیکل به صورت نکروزه شدن برگ ها، کاهش قطر ریشه و انشعابات آن و همچنین تغییر رنگ ریشه ها قابل ملاحظه بود.
    کلیدواژگان: جعفری، کشت هیدروپونیک، نیکل، Petroselinum crispum
  • پرویز رضوانی مقدم، زینت برومند رضازاده، علی اصغر محمد آبادی، علی شریف صفحه 303
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت وکودهای آلی و شیمیایی بر عملکرد، اجزاء عملکرد دانه و درصد روغن دانه گیاه کرچک مطالعه ای در سال زراعی 83- 82 با استفاده از آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای این آزمایش عبارت بودند از ترکیبی از چهار سطح تاریخ کاشت (شامل 18 فروردین، 2 اردیبهشت، 17 اردیبهشت و 1 خرداد) وچهار سطح کودهای آلی و شیمیایی (شامل کود گاوی، کود کمپوست هر یک به مقدار 30 تن در هکتار و کود شیمیائی(100 کیلوگرم در هکتار ازت و 250 کیلوگرم در هکتار فسفر) و تیمار بدون کود(شاهد))بود. نتایج این بررسی نشان داد که با تاخیر در کاشت عملکرد دانه؛ درصد روغن دانه و عملکرد روغن کاهش یافت ولی از نظر آماری اختلاف معنی داری بین تاریخهای دوم اردیبهشت، هفدهم اردیبهشت و اول خرداد مشاهده نشد. شاخص برداشت و وزن صد دانه تحت تاثیر هیچیک از تیمارها اعم از تاریخ کاشت و تیمارهای کودی قرار نگرفت. بیشترین تعداد شاخه های جانبی، تعداد گل آذین های بارور، تعداد کپسول بارور در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن دانه در بوته، وزن کاه و کلش در تاریخ کاشت 17 اردیبهشت و تیمار کود شیمیائی حاصل شد.نتایج این بررسی نشان داد که بیشترین درصد روغن، عملکرد دانه و عملکرد روغن در تیمارهای کود کمپوست و کود شیمیائی و در تاریخ کاشت 18 فروردین بدست آمد.
    کلیدواژگان: کرچک، تاریخ کاشت، کود، عملکرد دانه و درصد روغن
  • پرویز رضوانی مقدم، رضا صادقی ثمرجان صفحه 315

    چکیدهجهت بررسی اثرات تاریخ های کاشت و رژیمهای آبیاری بر خصوصیات زراعی و عملکرد یک رقم نخود (رقم 3279 ILC)، آزمایشی در سال زراعی 81 - 1380 در مزرعه آموزشی تحقیقاتی آموزشکده کشاورزی شهید رجائی نیشابور اجرا شد. آزمایش مورد نظربصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکراراجراء شد. کرتهای اصلی شامل چهار رژیم آبیاری (عدم آبیاری در طول فصل رشد (رژیم دیم)، یک بار آبیاری بهاره (اول گلدهی)، دو بار آبیاری بهاره (شروع گلدهی و 50% گلدهی) و فاریاب) و کرتهای فرعی دارای چهار تاریخ کاشت (پائیزه، انتظاری، بهاره و تاخیری) منظور شدند. در این آزمایش کشت تاخیری با رژیمهای آبی دیم، یک بار آبیاری بهاره و دو بار آبیاری بهاره خشک شدند و فقط کشت تاخیری با رژیم آبی فاریاب باقی ماند.بر اساس نتایج حاصله افزایش آب آبیاری توانست ارتفاع بوته، ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین، فاصله بین گره ها، تعداد گره، تعداد ساقه، تعداد غلاف در بوته، تعداد غلافهای دو دانه ای، یک دانه ای و پوک، تعداد دانه در بوته، وزن دانه در بوته، وزن صد دانه و عملکرد را افزایش دهد. با افزایش طول دوره رشد، ارتفاع بوته، ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین، تعداد گره، تعداد ساقه، تعداد غلاف در بوته، تعداد غلافهای (دو دانه ای و پوک)، تعداد دانه در بوته، وزن دانه دربوته افزایش یافت. در این میان کشت پائیزه بالاترین عملکرد را نسبت به تاریخهای کاشت دیگر داشت و کشت تاخیری نسبت به کشت انتظاری و بهاره دارای عملکرد بیشتری بود. گیاهان کشت پائیزه با رژیم آبی فاریاب نسبت به سایر تاریخهای کاشت و رژیمهای آبی از ارتفاع بوته، تعداد گره، تعداد ساقه، تعداد غلاف در بوته، تعداد غلافهای یک دانه ای و پوک، تعداد دانه در بوته و عملکرد بیشتری برخوردار بودند. کشت بهاره با رژیم آبی دیم به علت کوتاه شدن دوره رشد و کاهش آب قابل دسترس دارای ارتفاع بوته، تعداد گره، تعداد غلاف در بوته، تعداد غلافهای یک دانه ای، تعداد دانه در بوته، وزن دانه، وزن صد دانه و عملکرد کمتری بود.

    کلیدواژگان: نخود، تاریخ کاشت، رژیم آبیاری، عملکرد، اجزاء عملکرد
  • پرویز صفری، رحیم هنرنژاد، مسعود اصفهان صفحه 327
    این مطالعه برای ارزیابی و تشخیص منابع تنوع ژنتیکی و فنوتیپی در ارقام بادام زمینی طرح ریزی شد. پانزده صفت مورفولوژیک و زراعی در 39 رقم بادام زمینی اندازه گیری شد. این صفات شامل عملکرد روغن، وزن یکصد دانه، وزن یکصد غلاف، طول و عرض دانه، طول و عرض غلاف، تعداد دانه در غلاف، نسبت وزن دانه به وزن غلاف، نسبت حجم دانه به حجم غلاف، درصد روغن، تعداد غلاف در بوته، طول و عرض برگچه و نسبت طول به عرض برگچه بود. مجموعه اعداد حاصل به وسیله تجزیه تشخیص کانونیکی (CDA) در ترکیب با روش کلاستر بندی تجزیه شدند. در این مطالعه، دو متغیر کانونیکی معنی دار بودند و متغیر کانونیکی که شامل وزن یکصد دانه، عملکرد روغن، وزن یکصد غلاف، نسبت حجم دانه به حجم غلاف و تعداد غلاف در بوته بود، بیشترین نقش را در تفکیک ارقام داشت. متغیر های کانونیکی برای گروه بندی ارقام به 3 زیر گروه مورد استفاده قرار گرفتند. تجزیه تشخیص کانونیکی در شناسایی تنوع ژنتیکی و صفاتی که بهترین توصیف را از تنوع بین ارقام داشتند، مفید واقع شد. تجزیه کلاستر نیز ارقام را به گروه های مشابه تفکیک نمود.
    کلیدواژگان: بادام زمینی، تنوع ژنتیکی و تجزیه تشخیص کانونیکی
  • سید مسعود ضیایی، محمد کافی، حمیدرضا خزاعی، جواد شباهنگ، محمدرضا سلیمانی صفحه 335
    به منظور بررسی اثرات تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد علوفه و دانه کوشیا(L. Schrad Kochia scoparia) آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در زمان در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در بهار سال 1386 در مزرعه تخقیقات شوری قطب علمی گیاهان زراعی ویژه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در کیلومتر 15 جاده مشهد- سرخس به اجرا در آمد. کرت اصلی شامل چهار سطح تراکم (10، 20، 30و 40بوته در متر مربع) و کرت های فرعی شامل تعداد چین(بدون برداشت، یکبار برداشت و دو بار برداشت) بود. در هر چین عملکرد ماده خشک، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه، ارتفاع بوته، تعداد شاخه ودر انتهای فصل رشد علاوه بر صفات فوق، عملکرددانه ووزن هزار دانه نیزتعیین گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که تراکم 30 بوته در متر مربع دارای بیشترین عملکرد ماده خشک، وزن خشک برگ و وزن خشک ساقه است. همچنین چین اول از نظر عملکرد ماده خشک، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه، ارتفاع بوته، تعداد شاخه نسبت به چین دوم برتری داشت و اثر متقابل چین در تراکم نیزدر وزن خشک برگ معنی دار گردید. در انتهای فصل رشد و پس از رسیدگی فیزیولوژیکی مشخص گردید که بین سطوح محتلف تراکم از نظر ارتفاع بوته و تعداد شاخه اختلاف معنی داری وجود ندارد، ولی تراکم 30 بوته در متر مربع بهترین تراکم از نظر تولید ماده خشک، وزن خشک برگ و وزن خشک ساقه بود وتراکم 20 بوته در متر مربع بهترین تراکم جهت تولید دانه در این گیاه است.
    کلیدواژگان: کوشیا، تراکم، چین، عملکرد، اجزای عملکرد
  • هما عزیزی، احمد نظامی، حمیدرضا خزاعی، مهدی نصیری محلات صفحه 343
    در این آزمایش تحمل به سرمای 14 رقم گندم در شرایط مزرعه مورد مطالعه قرار گرفت. ارقام آنزا، بزوستایا، پیشتاز، توس، زاگرس، زرین، شهریار، فلات، قدس، گلنسون، مارون، نوید، نیک نژاد و ام وی 17 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در پاییز سال زراعی 84-1383 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد کشت شدند.کاشت بر روی ردیف های 5 متری و با تراکم 400 بوته در متر مربع انجام گرفت. مرحله رشدی گیاه و عدد کلروفیل متر قبل از سرمای زمستان، درصد بقاء زمستانه و ارتفاع بوته، اجزاء عملکرد و عملکرد دانه نیز در پایان فصل رشد اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در شرایط مزرعه با وجود سرمای نسبتا شدید (oC2/9-) اغلب ارقام قادر به تحمل شرایط زمستان سال آزمایش بودند و تنها ارقام زاگرس و مارون به ترتیب با 3/93 و 3/73 درصد بقاء، متحمل خسارت زمستانه شدند. رقم توس بیشترین عملکرد دانه و زاگرس و مارون کمترین عملکرد را داشتند. عملکرد دانه با تعداد سنبلچه در سنبله (***85/0=r) و وزن هزار دانه (***85/0=r) همبستگی مثبت و معنی داری داشت. نتایج نشان داد که رقم گلنسون بیشترین و مارون کمترین میزان تحمل به سرما را دارا بودند.
    کلیدواژگان: بقاء زمستانه، تحمل به سرما، عملکرد، اجزای عملکرد، گندم
  • جاوید قرخلو، محمدحسن راشدمحصل، مهدی نصیری محلاتی، اسکندر زند، علی قنبری، رافائل دپرادو صفحه 353
    به منظور بررسی و پی جویی مقاومت به علف کشهای بازدارنده ACCase در توده های علف هرز فالاریس مشکوک جمع آوری شده از مزارع گندم دو استان فارس و گلستان، آزمایش دز-پاسخ در گلخانه تحقیقاتی دانشکده دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج نشان داد که توده های AR، SR3، MR4، FR2، FR4 و FR8 از استان فارس و GR2-1 از استان گلستان با درجات مختلفی به علف کش دایکلوفوپ-متیل مقاوم شده اند. وجود سطوح مختلف مقاومتی، احتمالا بدلیل وجود مکانیسم های متفاوت مقاومت به این علف کش در توده های یادشده می باشد. توده های AR، SR3 و MR4 به علف کشهای بکار برده شده دارای مقاومت عرضی بوده و بین 11-5 برابر به علف کش دایکلوفوپ-متیل و 8-7 برابر به کلودینوفوپ-پروپارژیل مقاوم شده اند. در این بین توده SR3 بالاترین درجه مقاومت را به هر دو علف کش نشان داد.
    کلیدواژگان: فالاریس، علف کش، مقاومت و بازدارنده های ACCase
  • محمد مجتبی کامل منش، حمیدرضا دری، ساسان قاسمی، محمدرضا بی همتا، فرخ درویش صفحه 363
    به منظور بررسی توارث پذیری و نحوه عمل ژن یا ژن های دخیل در مقاومت به ویروس موزائیک معمولی لوبیا، چهار تلاقی بین ژنوتیپ های مختلف لوبیا قرمز با درجات مختلف مقاومت نسبت به BCMV انجام شد و نتاج نسل اول جهت تولید نسل دوم خودبارور شدند. همچنین برای تولید نتاج، تلاقی برگشتی، بوته های نسل اول با هر یک از والدین تلاقی داده شد سپس تمام نسل ها (والدین، نسل اول، نسل دوم و تلاقی های برگشتی با هر دو والد) برای هر یک از تلاقی ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در شرایط گلخانه کشت گردیدند. عمل آلوده سازی در مرحله 2 برگی و نمونه برداری جهت آزمون الایزا 3 هفته پس از آلودگی انجام گردید. نتایج تجزیه میانگین نسل ها و تجزیه واریانس نسل ها نشان داد که اجزاء افزایشی و اپیستازی نقش مهمی در صفت مقاومت به BCMV دارند. معنی دار شدن اثرات اپیستازی و تخمین ژن های در حال تفرق در والدین نشان داد که بیش از یک ژن در کنترل این صفت در این تلاقی ها دخالت دارد. همچنین متوسط توارث پذیری عمومی و خصوصی تلاقی ها به ترتیب 77 و 64 درصد تخمین زده شد که این مطلب نیز اهمیت اثر افزایشی و مؤثر بودن عمل گزینش در پروژه های اصلاحی در رابطه با این صفت را تایید می کند.
    کلیدواژگان: (Phaseolus vulgaris L، )، ویروس موزائیک معمولی لوبیا، تجزیه میانگین نسل ها
  • علی کمندی، احمد نظامی، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی صفحه 371
    به منظور ارزیابی شبیه سازی اثر کاهش سطح برگ، بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند آزمایشی درسال زراعی 84-1383 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام گرفت. دراین آزمایش چهار سطح شدت برگ زدایی، صفر، 30، 60 و 100 درصد، و شش زمان برگ زدایی26 اردیبهشت، 10 خرداد، 28 خرداد، 18 تیر، 9 مرداد و 29 مرداد به صورت آزمایش کرت های خرد شده با اختصاص زمان برگ زدایی به کرت های اصلی و شدت برگ زدایی به کرت های فرعی، درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که عملکرد ریشه، وزن خشک ریشه، وزن خشک اندام های هوایی و عملکرد قند ناخالص تحت تاثیر زمان برگ زدایی قرار گرفت، در حالیکه زمان برگ زدایی تاثیری بر درصد قند ناخالص، درصد قند خالص، درصد قند ملاس و عملکرد قند خالص نداشت. برگ زدایی درمراحل میانی دوره رشد تاثیر بیشتری بر صفات مورد اندازه گیری داشت و اثرات برگ زدایی زود هنگام ویا دیرهنگام بسیار کمتر بود. تیمارهای 30، 60 و 100 درصد برگ زدایی سبب کاهش معنی دار عملکرد ریشه، وزن خشک ریشه، وزن خشک اندام های هوایی، درصد قند ناخالص، درصد قند خالص، عملکرد قند ناخالص و عملکرد قند خالص درمقایسه با تیمارشاهد (عدم برگ زدایی) شد ولی درصد قند ملاس در اثر تیمارهای فوق افزایش یافت. درصد قند ناخالص و درصد قند خالص نیز تحت تاثیر اثر متقابل زمان و شدت برگ زدایی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: زمان برگ زدایی، شدت برگ زدایی، عملکرد چغندر قند، کیفیت چغندر قند
  • علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، آسیه سیاهمرگویی، جاوید قرخلو، مهدی راستگو، علیرضا قائمی صفحه 383
    به منظور بررسی اثر روش های مختلف مدیریت علف های هرز در چغندرقند، آزمایشی در دو سال زراعی 85-84 و 86-85 در منطقه مشهد، انجام شد. هر آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل: علف کش گلتکس + علف کش بتانال، علف کش گلتکس+ کولتیواسیون، دیسک + علف کش بتانال، دیسک + کولتیواسیون، گیاه پوششی + علف کش بتانال، گیاه پوششی + کولتیواسیون، علف کش بتانال + وجین و در نهایت تیمار وجین کامل بود. نمونه برداری از جمعیت علف های هرز در سه مرحله، ابتدای فصل رشد، بعد از بعد از اعمال مدیریت و در انتهای فصل رشد انجام شد. در آزمایش سال اول و دوم، در بین تیمارهای مدیریتی در مرحله اول نمونه برداری، تراکم علف های هرز در تیمارهای گیاه پوششی و دیسک نسبت به دیگر تیمارها کمتر بود. اما در مرحله دوم نمونه برداری در آزمایش اول تیمار وجین کامل و دیسک+کولتیواسیون به ترتیب با 5/21 و 6/26 بوته در مترمربع و در ازمایش دوم تیمار وجین کامل و تیمار علف کش بتانال + وجین به ترتیب با 14 و 8/17 بوته در مترمربع کمترین تراکم علف هرز را داشتند. در آزمایش دوم حداقل و حداکثر عملکرد چغندرقند در تیمارهای گیاه پوششی+ علف کش بتانال و وجین کامل به ترتیب با 43 و 104تن در هکتار در مقایسه با تیمار شاهد با 3500 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. حداکثر عیار قند(35/19درصد) در تیمار علف کش بتانال +کولتیواسیون و حداقل عیار قند(88/14درصد) در تیمار وجین مشاهده شد. البته حداکثر عملکرد قند در تیمار وجین + علف کش بتانال (85/17در هکتار) و حداقل آن در تیمار گیاه پوششی+بتانال (5/7 تن در هکتار) بدست آمد.
    کلیدواژگان: مدیریت تلفیقی علف های هرز، گیاه پوششی، علف کش، کولتیواسیون، چغندرقند
  • علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، گلثومه عزیزی، حمیدرضا خزاعی صفحه 395
    به منظور بررسی ویژگی های اگرواکولوژیک کلپوره، جهت اهلی سازی آن در نظامهای زراعی، ابتدا مطالعه ای در رویشگاه طبیعی در پارک ملی تندوره واقع در استان خراسان شمالی، جهت بررسی ویژگی های بیولوژیکی آن انجام گرفت که با نمونه برداری های لازم، ویژگی هایی از قبیل تراکم، ارتفاع، زیست توده و قطر تاج آن مشخص شد. همچنین، در دو آزمایش جداگانه، خصوصیات زراعی آن در دو سال زراعی 1385-1384 و 1386-1385 در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد مطالعه شد. تیمارهای مورد بررسی در آزمایش اول شامل تاریخ های مختلف کشت مستقیم بذر در سه تراکم (13، 17 و 25 بوته در متر مربع) و در آزمایش دوم شامل دو تاریخ انتقال نشا (25 مهر و 15 اردیبهشت) و سه تراکم (13، 17 و 25 بوته در متر مربع) کاشت بود. این آزمایشات به صورت طرح فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار به اجرا در آمد. در هر دو آزمایش، فاصله بین ردیف 20 سانتیمتر بود و تیمار تراکم از طریق تغییر فواصل روی ردیف (20،30 و 40 سانتیمتر) اعمال گردید. همچنین در آزمایش دیگری در سال زراعی 1386-1385، اثر سطوح مختلف کود دامی (10، 20 و 30 تن در هکتار) و فواصل آبیاری (14، 21 و 28 روز) بر ویژگی های گیاهی کلپوره، به صورت مجزا بررسی شد. نتایج مشاهدات صحرایی نشان داد که این گیاه بیشتر در ارتفاع 1000 تا 1100 متری در خاکهایی با بافت لومی و فقیر رشد می کند. متوسط تراکم گیاه 4 بوته در واحد سطح با ارتفاع 17 سانتیمتر، قطر تاج 15 سانتیمتر و وزن خشک اندام هوایی 11 گرم در متر مربع بود. نتایج آزمایش های مزرعه ای نشان داد که تکثیر از طریق بذر ناموفق است و نشا های پاییزه از جنبه های مختلف از جمله وزن خشک اندامهای هوایی بهتر از نشا های بهاره بودند و ویژگی های زراعی گیاه در سال دوم به مراتب بهتر از سال اول بود. علاوه برآن، رشد گیاه درشرایط زراعی از نظر اندازه گیاه و وزن خشک اندام هوایی بهتر از رویشگاه طبیعی، ولی درصد اسانس آن درسال زراعی اول به مراتب کمتر از رویشگاه طبیعی بود (50 درصد). سطوح مختلف کود دامی و فواصل آبیاری اثر معنی داری بر ویژگی های زراعی کلپوره نداشت
    کلیدواژگان: کلپوره، اهلی سازی، تراکم، پارک ملی تندوره، رویشگاه طبیعی، انتقال نشا
  • مریم گل آبادی، احمد ارزانی، سید علی محمد میرمحمدی میبدی صفحه 405
    به منظور مطالعه تاثیر تنش خشکی آخر فصل(دوره زایشی) بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه، صفات فنولوژیک ومورفوفیزیولوژیک، 151 خانواده 3F حاصل از تلاقی بین دو رقم گندم دوروم حساس به خشکی Massara-1 و متحمل به خشکی Oste-Gata در آزمایشی طی سال زراعی 83-1382 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. از دو طرح مجزا بصورت بلوک های کامل تصادفی در دو شرایط آبیاری کامل و تنش رطوبتی انتهای فصل(قطع آبیاری در مرحله سنبله دهی) استفاده شد. تنش خشکی تاثیر قابل توجهی بر صفات مرتبط با مرحله رشد زایشی گیاه از جمله عملکرد دانه، اجزای عملکرد، شاخص برداشت، روز تا رسیدگی فیزیولوژیک و محتوای نسبی آب برگ(RWC) داشت. تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که در شرایط آبیاری کامل صفت عملکرد بیولوژیک و در شرایط تنش رطوبتی صفت شاخص برداشت بخش عمده ای از تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. نتایج تجزیه عامل ها در دو محیط نشان داد که صفات مورد ارزیابی در عوامل پنهانی مرتبط با خصوصیات فنولوژیکی گیاه، پتانسیل تولید گیاه، اجزای عملکرد و شاخص برداشت، قامت گیاه وخواص فیزیولوژیک قابل گروه بندی هستند. درصد تغییرات توجیه شده توسط این عامل ها در دو محیط متفاوت بود بطوریکه در شرایط تنش رطوبتی صفات مرتبط با اجزای عملکرد دانه، قامت گیاه و صفات فیزیولوژیک درصد بیشتری از تغییرات صفات را در مقایسه با شرایط عدم تنش رطوبتی توجیه کردند. تجزیه خوشه ایخانواده های مختلف در دو محیط تنش و عدم تنش رطوبتی بر اساس کلیه صفات ارزیابی شده توانست خانواده ها را در پنج گروه مجزا قرار دهد. پنج گروه ذکرشده به تفکیک شامل خانواده های دیررس، خانواده های زودرس، خانواده های دارای عملکرد بالا در شرایط تنش رطوبتی، خانواده های با افت شدید عملکرد در شرایط تنش رطوبتی و خانواده های دارای صفات فیزیولوژیک مطلوب در شرایط تنش رطوبتی بودند. توجه به فاصله ژنتیکی این گروه ها از یکدیگر می تواند در برنامه های به نژادی در جهت اهداف مختلف به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، تنش خشکی، عملکرد دانه، صفات مورفوفیزیولوژیک
  • المیرا محمدوند، محمدحسن راشدمحصل، مهدی نصیری محلاتی، نرگس پورطوسی صفحه 419
    افزایش تاثیر مدیریت و درک بهتر از پویایی جمیعت علفهای هرز، نیازمند توجه خاصی به توزیع مکانی علفهای هرز می باشد. سطوح آلودگی و توزیع مکانی علف های هرز تاجخروسخوابیده، سلمهتره و تاجریزیسیاه در 4 قطعه زمین تحت کشت ذرت هر یک به ابعاد 10*30 متر مورد بررسی قرار گرفت. نیتروژن به دو صورت کاربرد یکجا در زمان کاشت ذرت (T1وT2) و تقسیط مساوی بین زمانهای کاشت و شش برگی بکار رفت (T3وT4). یک قطعه از هر دو قطعه زمینی که روش کوددهی مشابهی در آن اعمال شد، تحت تیمار علفکش نیز قرار گرفت (T1وT3). چهار مرتبه نمونه برداری از علف های هرز در تقاطع اضلاع شبکه های مربعی 5/2 متر با فواصل 23 روز انجام شد. اولین نمونه برداری 2 تیر ماه قبل از اعمال تیمار کودسرک و علفکش در قطعات مربوطه صورت گرفت. برای مطالعه توزیع مکانی علف های هرز پارامترهای مدل مناسب سمی واریو گرام محاسبه شده و نقشه های توزیع مکانی با استفاده از کریجینگ رسم شد. سمی واریوگرام علفهای هرز مورد مطالعه در سطح قطعات و در چهار مرحله نمونه برداری، با مدلهای کروی و نمایی سازگاری داشتند و همبستگی مکانی در طول فصل رشد متوسط تا قوی بود. تاجخروسخوابیده در ابتدای فصل رشد، در تمامی قطعات به صورت علف هرز غالب مشاهده شد و سلمهتره و تاجریزی سیاه تراکم کمتری داشتند. متوسط تراکم جمعیت تاجخروسخوابیده و تاجریزیسیاه در اولین مرحله نمونه برداری در تیمارهای تقسیط کود به ترتیب بیشتر و کمتر از تیمارهای کاربرد یکجای کود بود. درمورد علف هرز سلمهتره تفاوت بارزی مشاهده نشد. کاربرد علفکش در تیمارهای مربوطه، متوسط تراکم جمعیت هر سه گونه مذکور را به نحو قابل توجهی کاهش داد؛ اگرچه هیچگاه تراکم بعد از کاربرد علفکش صفر نشد. در اکثر موارد عدم کاربرد علفکش باعث افزایش جمعیت در مرحله دوم نمونه برداری شد. در هر سه گونه تحت مطالعه، ساختار لکه ای مشاهده شد و بررسی نقشه های توزیع مکانی وجود لکه هایی با مراکز پر تراکم که به تدریج به سمت حاشیه تراکم آنها کاهش می یافت را تایید کرد. به طورکلی ساختار و موقعیت مکانی لکه ها با وجود مقداری جابجایی حفظ شد و احتمالا این مکانها محل ظهور علف های هرز سال بعد می باشند. لذا ممکن است کاربرد متناسب با مکان علف کش و بهره بری از مزایای آن امکانپذیر باشد؛ اگرچه در این باره تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: پویایی جمعیت، کاربرد متناسب با مکان، نقشه علف های هرز، 2، 4، D+MCPA و نیتروژن
  • پریسا محمودی، علیرضا کوچکی، احمد نظامی، مهدی نصیری محلاتی صفحه 433
    به منظور بررسی اثر زمانهای مختلف برگزدایی(20، 40، 80،60و 100 روز پس از کاشت) و نیز شدت آن(0، 30، 66 و 100 درصد) روی رقم تری وی کراس 647 آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1384 انجام گرفت.کرتهای اصلی شامل زمانهای برگزدایی و کرتهای فرعی شامل شدتهای برگزدایی بود. برای این منظور در فواصل زمانی مذکور مقدار برگ در حد 33 درصد، 66 درصد و 100 درصد از تمام برگهای بوته های یک کرت قطع شد و در پایان آزمایش صفات مختلف مورفولوژیک و فیزیولوژیک از قبیل تعداد برگ در بوته، وزن خشک کل و اجزای گیاهی، عملکرد و اجزای آن و نیز شاخص برداشت مورد ارزیابی قرار گرفت. به طور کلی نتایج نشان داد که برگزدایی در مراحل اولیه (20 و 40 روز) و آخر رشد (100 روز) تاثیری بر اکثر صفات مورد بررسی نداشت ولی در مراحل میانی دوره رشد، این صفات را تحت تاثیر قرار داد و باعث کاهش آنها شد. شدت برگزدایی نیز تا حد 66 درصد تاثیری بر این صفات نداشت ولی در سطح 100 درصد آنها را کاهش داد. بدین ترتیب به نظر می رسد با قطع کمی بیش از 50 درصد برگ، گیاه بتواند خود را ترمیم نماید ولی در 100 درصد امکان ترمیم کامل وجود نداشته است. از نظر زمانی نیز اعمال تیمار برگزدایی در 20 و 40 روز پس از کاشت تاثیر سویی بر رشد و نمو گیاه نداشت زیرا برای گیاه امکان ترمیم وجود داشته است ولی در 60 و 80 روز چنین امکانی بدست نیاورده است و در مراحل انتهایی رشد (100 روز پس از کاشت) چون گیاه رشد خود را کامل کرده است، برگزدایی تاثیر سویی بر خصوصیات رشد و نموی آن نداشته است.
    کلیدواژگان: ذرت، زمانهای برگزدایی، شدتهای برگزدایی، عملکرد
  • غلامرضا ملکی، اسکندر زند، سید محمد جواد میرهادی صفحه 443
    به منظور استفاده توام از روش مکانیکی کنترل علف های هرز (خاکورزی) و سمپاشی نواری برای کاهش مصرف علف کش در زراعت چغندرقند، آزمایشی مزرعه ای در سال 1384 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی (اراک) به اجرا درآمد. آزمایش به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 18 تیمار و 4 تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شامل، خاکورزی بین ردیفی در دو سطح (با و بدون خاکورزی) وفاکتور فرعی شامل نسبتهای100، 75، 50 و25درصد مقدار توصیه شده مخلوط علف کشهای دسمدیفام (بتانال آ. ام.) + کلریدازون (پیرامین) به صورت پخش سراسری ونسبتهای 75،50 و 25 درصد علف کش های مذکور به صورت پخش نواری بود. ضمنا دو تیمار شاهد بدون کنترل و وجین دستی نیز به فاکتورهای فرعی اضافه شد. نتایج بدست آمده اختلاف معنی داری را در بین تیمارهای اصلی (خاکورزی و عدم خاکورزی) در مورد صفات اندازه گیری شده گیاه زراعی نشان نداد. بیشترین عملکرد ریشه و وزن کل بوته چغندرقند پس از تیمار وجین دستی از نسبتهای 100 و 75 درصد علف کش با پاشش سراسری و 75 درصد با پاش نواری بدست آمد. درصد قند نیز در بین تیمارهای آزمایش تفاوت معنی داری نداشت. نسبت های 100 و 75 درصد علف کش در بین تیمارهای با پاشش سراسری و 75 درصد در بین تیمارهای با پاشش نواری بیشترین کاهش زیست توده و کنترل علف هرز را داشتند. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده از عملکرد ریشه و وزن کل بوته، می توان در جهت صرفه جویی از مصرف علف کش و با توجه به مسائل زیست محیطی مصرف بالای علف کش ها، از نسبت 75 درصد سراسری و نواری به جای نسبت کامل (100%) علف کش استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت علف های هرز چغندرقند، کاهش مصرف علف کش، خاکورزی بین ردیفی، مصرف نواری و سراسری علف کش، کاهش نسبت علف کش
  • علی معصومی، محمد کافی، حمیدرضا خزاعی صفحه 453
    نخود یکی از قدیمی ترین حبوبات مهم کشت شده در مناطق حاشیه ای و مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می آید. جوانه زنی و استقرار گیاهچه نخود به عنوان یکی از محصولات زراعی مناطق خشک و نیمه خشک برای تعیین تراکم نهایی بوته در واحد سطح دارای اهمیت ویژه ای است. هدف از این پژوهش بررسی اثر چهار سطح تنش خشکی و یک تیمار شاهد بدون تنش(شامل: صفر، 4-، 8-، 12-، 16- بار) بر جوانه زنی 12 ژنوتیپ نخود، با استفاده از پلی اتیلن گلایکول بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در شرایط کنترل شده، درون انکوباتور آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه فردوسی در سال 1384 انجام شد. در تمام سطوح خشکی صفات رشدی شامل سرعت و درصد جوانه زنی، طول و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و نسبت آنها و در نهایت میزان مصرف ذخیره غذایی لپه ها، کاهش یافت و روند نزولی در آنها مشاهده شد. با توجه به تنوع صفات در پتانسیل های 4- و 8- بار، می توان گفت که این بازه، بهترین محدوده برای تعیین میزان تحمل ژنوتیپ های نخود به تنش خشکی بود و در تنش های شدید خشکی اکثر ژنوتیپ ها قادر به تولید ریشه چه و ساقه چه نبودند. به طور کلی ژنوتیپ های جم، کرج31-60-12، ILC482 و MCC101 به شرایط خشکی پاسخ مطلوبتری دادند. با تکرار این آزمایش در مراحل دیگر رشد در شرایط مزرعه با اطمینان بیشتری می توان کشت این ارقام را در مناطق تحت تنش توصیه کرد.
    کلیدواژگان: نخود (Cicer arietinum L، )، جوانه زنی، پلی اتیلن گلایکول (PEG)، تنش خشکی
  • سید رضا موسوی سروینه باغی، سید علیرضا بهشتی صفحه 463
    به منظور پیش بینی اثرات رقابتی تاج خروس بر عملکرد سورگوم دانه ای با استفاده از سطح برگ نسبی تاج خروس آزمایشی در سال زراعی 1384 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی بصورت مدل واکنش در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشهد انجام شد.تیمارهای آزمایش شامل تراکمهای 0، 2، 8 و 16 بوته در متر مربع تاج خروس و تراکمهای 10، 15 و 30 بوته در متر مربع سورگوم بودند. برای تحلیل و پیشگویی نتایج حاصل از رقابت و ضریب خسارت، از مدل سه پارامتره کراف و همکاران استفاده شد. نتایج بدست آمده حاکی از حساسیت شدید سورگوم به رقابت تاج خروس بود به طوریکه عملکرد دانه سورگوم درتراکمهای 10، 15 و 30 بوته در متر مربع سورگوم به ترتیب 11/0، 38/0و 22/0 کیلوگرم در متر مربع و همچنین عملکرد بیولوژیک سورگوم بترتیب 6/0، 27/1و 1 کیلوگرم در متر مربع کاهش نشان داد. برآورد مدل از ضریب خسارت نسبی (q) ضمن دلالت بر برتری رقابتی تاج خروس حاکی از گسترش سریع سطح برگ تاج خروس نسبت به سورگوم بود. این نتایج نشان داد استفاده از مدل یاد شده ضمن تعیین ضریب خسارت نسبی می تواند روش خوبی برای توصیف داده های بدست آمده از رقابت سورگوم و تاج خروس با استفاده از سطح برگ نسبی علف هرز باشد.
    کلیدواژگان: سطح برگ نسبی، ضریب خسارت نسبی، سورگوم دانه ای، تاج خروس
  • شهرام نوروززاده، محمدحسن راشد محصل، مهدی نصیری محلاتی، علیرضا کوچکی، مجید عباس پور صفحه 471
    به منظور بررسی تنوع گونه ای،کارکردی و ساختار جوامع علف های هرز مزارع گندم استان خراسان در مطالعه ای چهار ساله (1386-1383) تعداد259 مزرعه در 21 شهرستان استان های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی از مرحله ساقه دهی تا پایان مرحله خوشه دهی گندم مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری بطور تصادفی با روش سیستماتیک و مطابق الگوی w با استفاده از کادر 5/0 × 5/0 متر مربعی انجام و تراکم، درصد فراوانی و یکنواختی علف های هرز به تفکیک جنس و گونه تعیین شد. آنالیز داده ها با استفاده از روش چند متغیره تجزیه مولفه های اصلی(PCA) انجام شد. در این بررسی120 گونه علف هرز از26 خانواده گیاهی شناسایی شد. خانواده های کاسنی (Asteraceae) و گندمیان (Poaceae) با 20و 25 گونه به ترتیب بیشترین غنای گونه ای دو لپه و تک لپه ای را داشتند. همچنین علف های هرز یکساله با 89 گونه و دو ساله با 7 گونه به ترتیب بیشترین و کمترین تعداد را داشتند. بیشترین تعداد گونه علف هرز در نیشابور (52 گونه) و کمترین آن در نهبندان (4 گونه) مشاهده شد. در بین شهرستانهای مورد مطالعه مشهد و قوچان با 71% بیشترین درجه تشابه و تایباد و نهبندان فاقد تشابه بودند. بیشترین شاخص های شانون و سیمپسون در اسفراین به ترتیب معادل 93/2 و 1 و کمترین آن در نهبندان معادل 57/0و 71/0 مشاهده شد. از نظر تراکم، درصد فراوانی و درصد یکنواختی علف های هرز در سطح تشابه 75% شهرستانهای مختلف در پنج خوشه مجزا قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، علف های هرز، گندم، شاخص تشابه، ساختار جوامع
|
  • Mahdi Arab, Gholam Abbas Akbari, Hoseyn Ali Alikhani, Mohammad Hoseyn Arzanesh, Iraj Allah Dadi Page 217
    It has been years that Azospirillum is known to promote plant growth. Phytohormone (especially Auxin) production has the most important role in increasing the yield of inoculated plants. According to this, 60 strains of this genus were isolated, identified, and purified. This ability was evaluated in both qualitative and quantitative assays using colorimetric method and the effects of superior isolate on sweet corn were measured. Results revealed that the abundance and probability of the bacteria isolation is low and 17%. About 31.2% and 100% of Azospirillum strains were capable of producing IAA in qualitative and quantitative methods respectively. In greenhouse experiment, bacteria treatments had significant effects on corn fresh weight, total dry weight, root dry weight and total nitrogen and phosphorus content of the plant. This was considered to be as the result of more lateral root formation which enhances nutrition uptake. In conclusion, the green house results in respect to in vitro achievements show that fortunately it can be claimed that bacteria of the genus Azospirillum can be used widely for not only strategic gramineous plants like: corn, wheat, barely etc. but also for other useful plants.
  • Shahab Eghbali, Mohammad Hasan Rashe Mohasel, Mehdi Nassiri Mahalati, Ebrahim Kazerooni Page 227
    In order to evaluate effects of saffron residues on wheat, rye, vetch and bean, an experiment was conducted in Research Greenhouse of College of Agriculture, Frdowsi University of Mashhad, in 2005. The type of design was split factorial arrangement of treatment based on randomized complete block design with three replications. Main plots included of four crop species, wheat, rye, vetch and bean, and sub plots were saffron corm and foliage, and amount of saffron tissue added to the soil (4.25, 15, 30 and 75 g of grounded tissues in 1.5 kg soil). Results showed that source of saffron tissues and the amount of added tissue to soil, had a significant effect on some of the studied factors in four crops. With increasing the amount of saffron leaf tissue added to the soil, in compare with control, chlorophyll percentage, plant height, leaf surface area, shoot and root biomass were increased, but with increasing the amount of saffron corm tissue compare with control, all studied traits were decreased. Summer crops (vetch and bean) were affected by saffron corm and foliage tissues less than winter crops (wheat and rye). In conclusion, saffron corm and foliage residue had a pronounce allelopathic and promotive effect on the studied crops.
  • Nade Ali Bagheri, Nade Ali Babaeiyan Jelodar, Esmaeil Hasan Nataj Page 235
    Study of genetic diversity of rice is very important for rice breeders. In this study 64 genotypes for 14 agronomic traits were evaluated. Phenotypic variation coefficients of some of traits were high which showed essential variation in this traits. Principal component analysis detected 6 components which explained 74.66 percent of the total variations. The first component was related to generative traits such as number of spiklet per panicle, number of full grain per panicle, date of 50% flowering and length of panicle. In the third component, the date of complete maturity with -0.730 has negative effects on yield. Correlation analysis of morphological traits indicated a negative and significant relationship between early maturity and plant height, which showed early maturity cultivars had higher plant type. Results of stepwise regression analysis for early maturity, indicated that three traits such as date of 50% flowering, number of full grain per panicle and plant height showed higher variation and explained 54.3 percent of total early maturity variations. All traits were classified into 2 groups, by cluster analysis and traits belonged to early maturity classified as a sub-group. Genotypes were classified into 4 groups by using method of Ward,s minimum variance and squared Euclidean distance. Native cultivars from the view point of early maturity and yield components had useful information for rice breeding.
  • Mohammad Ali Behdani, Majid Jamiol Ahmadi Page 245
    In order to evaluate growth and yield variations of safflower (Carthamus tinctorius L.) in different planting dates, a factorial experiment with four replications was conducted at University of Birjand, Iran. Three spring cultivars of safflower, including a local variety (Isfahan) with two foreign cultivars (Gilla and CU1) were sown at 4 and 19 Apr. and 4 May. Results showed except height of first branch, other morphological characteristics were affected by planting dates. The node number, height of first branch, and length of internodes varied considerably between cultivars, with a constant response of cultivars in different planting dates. The total and fertile capitula were not differing between cultivars, but Isfahan had the most kernels per capitulum with the lowest kernel weight and CU1 showed just the reverse response. Earlier planting date lead to more produced and fertile capitula, and formation of more kernels in secondary capitula, with the highest produced and fertile capitula for Gilla, the highest total kernel per capitula for Isfahan, and the highest kernel weight for CU1, especially in the first planting date. The stem height and diameter and branches numbers showed high correlation with seed yield; however, number of primary capitula showed the highest correlation with yield and was accounted for 90 percent of yield variation. According to these results, planting Isfahan variety at the first possible time, due to its nativeness and high adaptation to this arid climatic zone, provide an opportunity for producing higher yields in comparison with foreign cultivars.
  • Narges Portoosi, Mohammad Hasan Rashe Mohasel, Ebrahim Izadi Page 255
    In order to study the cardinal temperatures of lambsquarter (Chenopodium album), purselane (Protulace oleracea), crab grass (Digitaria sanguinalis) and also predicting their emergence time within the fields an experiment was conducted in Weeds Research Labratory, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in 2005.The type of experiment was a completely randomized design with 9 treatment and three replications was used. Treatments consisted of 9 constant temperatures (5, 10,15,20,25,30,35,40 and 45°C) with 50 percent relative humidity and constant light radiation for 14 days. The germinated seeds were counted everyday and the rate of germination percentage, cumulative germination and cardinal temperatures were calculated. The cardinal temperatures including base temperature (Tb), optimum temperature (To) and cieling temperature (Tc) for lambsquarter was 4,29.5 and 43.3°C for purslane 11.8,35 and 49.3 °C and for crab grass it were 14.16,25/6 and 41.3°C respectively.The results indicated that lambsquarter with lower Tb and To is able to germinate when it is cooler and thus it will be dominant early in the season, Gradually, when the weather is getting warmer, purselane and then crab grass will dominate and invade the fields. On the whole, due to differences in physiologic of aspects and rate of weed growth the germination peak differs within fields.
  • Mohammad Javad Seghatol Eslami, Gholamreza Moosavi Page 263
    Pot marigold (Calendula officinalis L.) is a medicinal herb whose dried flower heads are used to heal wounds. In order to study the effects of sowing dates and plant density on grain and flower yield of pot marigold, an experiment was conducted at Agricultural Research Center of Islamic Azad University, Birjand Branch in 2005. Three sowing dates (30 March, 14 April and 30 April) and three plant densities (plant distances on row were 10, 20 and 30 centimeters) were compared in a split- plot experiment based on a randomized complete block design with 3 replications. Seed and flower yields were significantly different at planting dates and plant densities. Sowing date had significant effects on flower and seed harvest index. The latest sowing dates had the highest flower and seed harvest index. Plant density had not significant effect on flower harvest index, but the effect on seed harvest index, was significant. In total our result showed that the first sowing date with 25 plants/m2 had the highest grain and flower yield.
  • Alireza Koochaki, Parviz Rezvani Moghadam, Amir Lakziyan, Mehdi Nassiri Mahalati Page 271
    As a part of soil biodiversity, mycorrhiza has an important role on soil function. For assessment of agricultural practices on spore density and diversity of mycorrhiza, a study was conducted in winter wheat fields on Shirvan, Mashhad and Gonabad, three regions of Khorasan. In each region, high and low input fields of winter wheat and a natural system for comparison were selected. Use of agricultural inputs was criteria for selection of low and high input fields in each region. Soil sampling was done on fields and natural systems. Organic matter and spore density of mycorrhiza were measured in soil samples. Percent of soil organic matter in all systems was low, but in agroecosystems was greater than in natural system. Mean spore density of mycorrhiza in the soil of Shirvan, Mashhad and Gonabad was 118, 99 and 76 per gram dry soil, respectively and was affected by region and soil organic matter. Soil spore density in agroecosystems was greater than natural systems and was affected by soil organic matter and plant production. Species richness of mycorrhiza in high input and natural systems of Gonabad was 4 and in other systems were 5. Results showed that agroecosystems improved conditions for mycorrhiza and efficient use of these services.
  • Sorur Khoram Del, Alireza Koochaki, Mehdi Nassiri Mahalati, Reza Ghorbani Page 285
    Application of biofertilizers, especially plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and mycorrhiza fungus is one of the most important strategies for plant nutrition compared to chemical fertilizers, especially in sustainable management of agroecosystems. In order to investigate the effect of Azotobacter and Azospirillum bacteria and Mycorrhiza fungus on the growth indices of black cumin (Nigella sativa L.), a field experiment was conducted at the Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad during growing season of 2007. A randomized complete block design with three replications was used. Treatments included: (A) Azotobacter paspali, (B) Azospirillum brasilense, (C) the fungus of Glomus intraradaices, C+A, C+B, A+B, A+B+C, and control without using bio-fertilizers. The Azotobacter and Azospirillum inoculations were applied as liquid and the Mycorrhiza inoculation was applied in solid form on the treated seeds with Arabic resin immediately before planting. The Arabic resin was applied to increase the adherence of Mycorrhiza to seeds. In all treatments except control, the amounts of 15 mg of each bio-fertilizer were applied for 110 g of seeds. The results indicated that the inoculation of black cumin with biological fertilizers significantly increased plant height, leaf area index, dry matter accumulation and crop growth rate compared with control. The maximum plant height was observed in Azospirillum+Mycorrhiza at 89 days after emerging. The highest and lowest leaf area index was observed in B+C (0.37) and control (0.22) treatments, respectively. The fast period of vegetative growth and dry matter accumulation were observed at 40-89 days after emerging with a small decline afterwards until physiological maturity. The maximum and minimum amounts of dry matter accumulation were recorded in the B+C treatment with 66.0 gm-2, and control with 38.3 gm-2, respectively. Crop growth rate reached to its peak in 82 days after emergence followed by a decreasing trend afterwards, its highest and lowest were observed in the B+C treatment with 14.5 gm-2d-1 and control with 5.8 gm-2d-1, respectively. Also, net assimilation rate reached to its peak in 61 days after emerging followed by a decreasing trend afterwards until the end of growth and its maximum and minimum were recorded in B+C treatment (47.2 gm-2d-1) and control (39.7 gm-2d-1), respectively. Further, investigations on quantity and quality of medicinal plants including black cumin in association with biological fertilizers effects will provide additional information.
  • Mitra Khatib, Mohammad Hasan Rashe Mohasel, Ali Ganjali, Mehrdad Lahooti Page 295
    Nickel as a heavy metal is considered a fatal and toxic element for humans, animals and plants. However, some plants are known as hyper accumulator for nickel and sometimes seem to be useful for plant growth. Thus, investigation on the effect of nickel on plant's growth is an issue of importance. In this paper, we have studied the effect of different nickel concentrations on parsley growth and morph-physiological characteristics and its effect on absorption of some macro elements in this plant. Seeds of parsley were germinated in germinator and seedlings were transferred to hydroponics culture. The seedlings were grown in Hogland solution with different nickel concentrations (in form of nickel nitrate) of: 0, 0.25, 0.5, 0.75, 1, 1.5, 2 and 4 ppm. A completely randomized design with 8 treatments and 7 replications per treatment was used. Twelve weeks after treatments, morph-physiological characteristics including SPAD number, plant biomass, length of shoot and root, leaf area, leaf number and stomatal resistance were measured. The amount of absorbed nickel in plant foliages and roots of different treatments were also measured. The results revealed that the application of different nickel concentrations were decreased SPAD number, plant biomass, leaf area and leaf number, but the stomatal resistance were increased. Increase of nickel concentration resulted increasing Ni concentrations of plant foliages and roots. Nickel with 0.75 ppm concentration or higher imposed a toxic effect on parsley as general wilting and significant reduction in most morph-physiological characteristics.
  • Parviz Rezvani Moghadam, Zinat Boromand Reza Zade, Ali Asghar Mohammad Abadi, Ali Sharif Page 303
    In order to study the effects of sowing dates and different fertilizers on yield, yield components, and oil percentage of castor bean, an experiment was conducted at Experimental station, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran in years 2004-2005. The experimental treatments comprised all combinations of four sowing dates (11 April, 25 April, 8 May and 22 May) and three different fertilizers (cow manure (30 tons/ha), compost (30 tons/ha), chemical fertilizers (100 kg/ha N and 250 kg/ha of super phosphate) and no fertilizer as control. Different characteristics such as plant height, main inflorescence height, number of inflorescence per plant, number of secondary stems per plant, number of capsules per plant, number of grain per plant, grain weight per plant, 100 seed weight, grain yield, oil percentage and oil yield were recorded. A factorial arrangement based on a randomized complete block design with three replications was used. The results showed by delaying sowing date grain yield, seed oil percentage and oil yield were decreased, but there was no significant differences between 25 April, 8 May and 22 May sowing dates. Harvest index and 100 seed weight did not affect by neither sowing dates nor fertilizer treatments. The highest number of branches per plant, number of fertile inflorescences per plant, number of fertile capsules per plant, number of grain per plant, grain weight per plant and biological yield were obtained at 8 May sowing date on chemical fertilizer. Percentage of seed oil, grain yield and oil yield was higher at the first sowing date (11 April) in compost and chemical fertilizer treatments.
  • Parviz Rezvani Moghadam, Reza Sadeghi Samarjan Page 315

    In order to study the effect of different sowing dates and different irrigation regimes on morphological characteristics and grain yield of chickpea (cultivar 3279 ILC) (Cicer arietinum L.), an experiment was conducted at Agricultural Research-Education Station of Shahid Rejaee, Neyshaboor during 2001-2002. Four irrigation regimes (without irrigation, one time irrigation (at early flowering), two times irrigation (at early flowering and 50% flowering) and control (irrigation every 10 days)) and Four sowing dates early planting (autumn, Entezari), and late planting (spring and delayed) were compared in a spilt plot layout based on randomized complete block design with four replications per treatment. The results showed that all chickpea plants with delayed sowing date on combination of without irrigation, one time irrigation (at early flowering) and two times irrigation (at early flowering and 50% flowering) were dead. By delaying sowing date, duration between the time of starting flowering and maturity became shorter. Plant height, distance of the first pod from earth surface, distance between nods, number of nods per plant, number of stems per plant, number of pods per plant, number of pods with one, two and with no seed per plant, number of seeds per plant, seed weight per plant, 100 seed weight and grain yield were increased when the number of irrigation increased. By increasing the growing season, plant height, distance of the first pod from earth surface, number of nods per plant, number of stems per plant, number of pods per plant, number of pods with two and without seeds per plant, number of seeds per plant and seed weight per plant were increased. The autumn sowing date had the highest and the spring date had the lowest grain yield. The highest plant height, number of nods per plant, number of stems per plant, number of pods per plant, number of pods with one and with no seed per plant, number of seeds per plant and grain yield were obtained at autumn sowing date with control treatment (every 10 days irrigation). Plants of spring sowing date with no irrigation treatment because of decreasing growth period and declining water availability had the lowest plant height, number of nods per plant, number of pods per plant, number of pods with one seeds per plant, seed weight per plant, 100 seed weight and grain yield.

  • Parviz Safari, Rahim Honar Nezhad, Masuod Esfehani Page 327
    This study was conducted to assess the sources of genetic and phenotypic variability of peanut varieties. 15 morphological and agronomic traits were measured on 39 peanut varieties. These traits include oil yield, 100 grain weight, 100 pod weight, grain length, grain width, pod length, pod width, grains in pod, grain: pod weight ratio, grain: pod volume ratio, oil%, pods per plant, leaflet length, leaflet width and leaflet length: width ratio. The multivariate data set was analyzed by Canonical Discriminant Analysis (CDA) in combination with a clustering procedure. In this analysis, the first two canonical variates were significant and canonical variates indicated that 100 grain weight, oil yield, 100 pod weight, grain: pod volume ratio and pods per plant are the most differentiating traits among the varieties. The canonical variates were used to cluster the varieties into three subgroups. Canonical Discriminant Analysis was useful in identifying the genetic variation and the traits that better describe the variation among Peanut varieties. Cluster analysis was successful in differentiating the varieties into similar subgroups on the basis of the measured traits.
  • Mseou Ziyaeii, Mohammad Kafi, Hamidreza Khazaeii, Javad Shabahang, Mohammad Reza Soleymani Page 335
    AField experiment was conducted at Research Farms of Center of Excellence for Special Crops, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran, in 2006 to evaluate the effect of planting density on forage and grain yield of kochia (Kochia scoparia). Experimental design was a randomized complete block with split-plot arrangement of treatments,with three replications, where different planting densities (10, 20, 30 and 40 plant m-2) were assigned to main plots and number of cutting (including a single cutting, two cutting and no cutting i.e. allowing the crop to grow until maturity) allocated to sub-plots. At each harvest date (cutting) the biological yield, leaf and stem dry weight, plant height, number of branches and the individual plant biomass were measured. Grain yield and thousand seed weight were also determined at the end of growing season. Result showed the highest biological yield and leaf and stem dry weights for kochia obtaind at 30 plant m-2. The total biomass, leaf and stem dry weights, plant height, number of branches were greater for the first cutting as compared to the second cutting. Planting density and cutting number interacted to affect the leaf dry weight. At physiological maturity stage there were no significant differences among planting densities for plant height and number of branches. The best planting density, in terms of biomass production and leaf and stem dry weight, was found as 30 plant m-2, while for grain production a planting density of 20 plant m-2 could be recommended.
  • Homa Azizi, Ahmad Nezami, Hamidreza Khazaeii, Mehdi Nassiri Mahalati Page 343
    Cold tolerance of 14 wheat cultivars under field conditions was investigated. Cultivars including Anza, Bezostaja, Pishtaz, Tous, Zagros, Zarrin, Shahryar, Falat, Ghuds, Glenson, Maroon, Navid, Niknejad and MV-17 were planted in a complete randomized block design with 3 replications in the experimental station of college of agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in autumn of 2004-2005. Growth stage of plants and chlorophyll content were measured before cold and winter survival, plant height, yield components and seed yield were measured at the end of growing season. Results showed that despite of a relatively extreme cold (-9.2 oC), most of the cultivars tolerated winter and only Zagros and Maroon with 93.3 and 73.3% winter survival, respectively, suffering winter damage. Toos cultivar had the highest seed yield and Maroon and Zagros cultivar had the lowest yield. Seed yield had the positive correlations with spikelet number per spike (r=0.85***), and 1000-seed weight (r=0.85***). Results of this experiment suggested that Glenson had the most level of cold tolerance and Maroon was the most cold sensitive cultivar.
  • Javid Gherekhloo, Mohammad Hasan Rashe Mohasel, Mehdi Nassiri Mahalati, Eskandar Zand, Ali Ghanbari, Rafael Deperado Page 353
    In order to evaluate resistance of Phalaris minor biotypes, sampled from wheat fields of Fars and Golestan provinces, to ACCase inhibiting herbicides, a dose-response study was conducted under controlled conditions in greenhouse of Ferdwosi University of Mashhad. The results indicated that AR, SR3, MR4, FR2, FR4, and FR8 populations of Fars and GR2-1 biotype from Golestan have been resistant to diclofop-methlyl. Different levels of resistance maybe are because of involving different mechanisms in studied populations. AR, SR3, and MR4 showed a cross-resistance to the applied herbicides. These biotypes indicated a 5- to 11-fold and a 7- to 8-fold increase in resistance to diclofop-methlyl and clodinafop-propargyl, respectively compared with the susceptible biotype. Among these biotypes, SR3 showed the highest resistance to both herbicides.
  • Mohammad Mojtaba Kamel Manesh, Hamidreza Dorri, Sasan Ghasemi, Mohammad Reza Bihamta, Farokh Darvish Page 363
    In order to evaluate heritability and gene action for resistance to Bean common mosaic virus (BCMV) four crosses were established among bean genotypes with various resistance to BCMV. All four crosses were extended by other generations-F1, F2, backcrosses- to establish four families. Four separate experiments were conducted in RCB design with 3 replications in greenhouse conditions. Inoculation was accomplished 2 weeks after sowing and sampling for ELISA test were performed 3 weeks after inoculation. Studies on the inheritance of resistance to BCMV using generation mean analysis and generation variance analysis indicated that additive components and epistasis([i], [l]) play a major role in these crosses. Also, average broadsense and narrowsense heritabilities were 0.77 and 0.64 respectively. These data were showed importance of additive components for this trait. Therefore, selection for high resistance in breeding projects about this trait could be effective.
  • Ali Kamandi, Ahmad Nezami, Alireza Koochaki, Mehdi Nassiri Mahalati Page 371
    The effect of defoliation on root yield and quality of suagrbeet (Beta vulgaris L.) was examined in a field study in Research Station of Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhd during 2005 growing season. The experiment was conducted as a split plot on the basis of randomized complete block design with three replications.Time of Defoliation (May 16th, May 31th, June 18th, July 9th, July 31th, and August 20th) were allocated to main plots and defoliation severity (0, 30, 60, and 100%) were assigned to subplots. Results showed that root yield, shoot and root dry weight and sugar yield were influenced by defoliation time. However, defoliation time had no significant effects on sugar white content and white sugar yield. Effects of defoliation on plant growth was more pronounced in mid season when about 1500 degree days was accumulated, compared to early or late season. Defoliation intensity resulted in a significant decrease in root yield, shoot fresh weigth, root and shoot dry weight, sugar and white sugar content, and white sugar yield compared with undefoliated control, but molass sugar was increased in all defoliation intensities. sugar and white suagr percent were significantly affected by defoliation time x intensity interaction. Complete defoliation (100%) on July 30th and Auguat 19th led to 18 and 21% reduction in sugar and 29 and 28% in white suagar, respectively. However, 100% defoliation in July 8th resulted in 6 and 8% increase in sugar and white sugar, respectively
  • Alireza Koochaki, Mehdi Nassiri Mahalati, Asiye Siyahmargooeii, Javid Gherekhloo, Mehdi Rastgoo, Alireza Ghaemi Page 383
    In order to compare different weed management methods in sugar beet, two experiments were conducted at mashhad for two years in 2005-2006 and 2006-2007. Each experiment designed as a Complete Randomized Block with three replication. The treatments include: Metamitron(Goltix) plus Phenmedipham (Betanal) (Gol+Bet), Goltix plus Cultivation (Gol+Cu), Disk plus Betanal (Di+Bet), Disk plus Cultivation(Di+Cu), Cover Crop plus Betanal (Co+Bet), Cover Crop plus Cultivation (Co+Cu), Weeding (W) and Betanal plus Weeding (Bet+W). Samplings were taken at three stages early season, after imposing the treatments and late season. Results showed that at early season in two experiments, density of weeds was lower in cover crop and disk treatment compared with other treats and the second sampling in first experiment, weeding and disk plus cultivation of treatments with 21.5 and 26.6 respectively plants per m2 and in second experiment year, weeding and application betanal plus weeding treatments, with 14 and 17.8 respectively plant in m2 showed the lowest. In the second experiment year, minimum and maximum sugar beet yield were obtained with cover crop plus betanal and weeding with 43 and 104 ton per hectare respectively. The lowest yield was obtained in check plots with 3.5ton per hectare. Maximum sugar contain (19.35%) was obtained in betanal herbicide plus cultivation treatment and minimum (14.88%) was obtained with hand weeding treatment. However maximum sugar beet yield was obtained with betanal plus weeding (17.85 ton per hectare) and the minimum with cover crop plus betanal (7.5 ton per hectare).
  • Ali Reza Koochaki, Mehdi Nassiri Mahalati, Golsoome Azizi, Hamidreza Khazaeii Page 395
    In order to evaluate agroecological criteria for possible domestication under cropping conditions, a primary survey was made in natural habitat of Tandureh national park in North Khorasan. In this case, biological criteria of plants including plant density, height, biomass and crown diameter was measured. Also in 2 separate field trials, agronomic criteria of this species were studied for two years (2006 and 2007) in experimental field of Institute of Plant Sciences of Ferdowsi University of Mashhad. In the first experiment, treatments were including dates of seed direct planting and 3 density (13, 17 and 25 plant per m2) and the second experiment plant density (13, 17 and 25 plant per m2) and date of transplanting (17 October and 5 May) in randomized complete block design with three replication was evaluated. Transplants were transferred in rows with 20 cm apart and the proper densities were arranged on the rows with 20, 30 and 40 cm between each plant. In another trial in 2007, the effect of different levels of manure (10, 20 and 30 ton per hectare) and irrigation intervals (14, 21 and 28 days) on agronomic criteria of this species was investigated. In the natural habitat, this plant grows in altitude 1000-1100 m, on poor loamy soil with average density of 4 plants per m2, height of 17 cm, crown diameter 15 cm and dry matter yield of 11 g.m-2. Field experiment indicated that direct seeding is not successful and autumn transplanting was superior to spring transplanting and plant performed much better in the second year compared with the first year. Also performance of species in terms of yield, height and crown diameter was better under field condition compared to natural habitat. However essential oil content in the first year was 50 percent lower under field condition compared with nature. Different levels of manure and irrigation intervals did not affect agronomic criteria of Teucrium polium L.
  • Maryam Gol Abadi, Ahmad Arzani, Ali Mohammad Mir Mohammadi Meybodi Page 405
    The influence of late-season drought stress on grain yield, its components and some other morpho-physiological traits was evaluated using 151 F3 families obtained from crossing a drought tolerant genotype with a drought susceptible genotype at Research Farm of Isfahan University of Technology in 2003-2004. Two separate randomized complete block designs each of which having two replications allocated to each of moisture stress and irrigated (non-stress) environments. Drought stress significantly affected grain yield, its components, harvest index and relative water content (RWC) traits. Analysis of variance of combined data revealed significant differences among the environments for the traits that related to reproductive stage. The genetic and phenotypic correlation coefficients between grain yield and most of traits such as RWC and excised leaf water retention (ELWR) were significant. Based on stepwise regression analysis, biological yield and harvest index were the most efficient traits in explaining the grain yield variation under normal and stress environments, respectively, Factor analysis of data from the two environments indicated that components were related to phenologic characters, potentional of plant production, harvest index and yield components, plant height and physiological traits. The amount of variation explained by these components varied for two environmental conditions where yield components, plant height and physiological traits had a high impact under stress environment. Cluster analysis of families based on all of traits for two environments defined desirable clusters. This cluster divided families into five groups each of which desirable for a particular trait such as high or low grain yield in stress environments, early maturity, late maturity, high RWC and high ELWR.
  • Elmira Mohammad Vand, Mohammad Hasan Rashed Mohasel, Mehdi Nassiri Mahalati, Narges Poortoosi Page 419
    For increasing the effectiveness of weed management and more understanding of weed population dynamics, spatial distribution needs to more attentions. Infestation levels and spatial distributions of Amaranthus blitoides, Chenopodium album and Solanum nigrum were studied in four 10x30 m corn fields. N-fertilizer was applied in two method of whole application at the time of corn planting (T1 and T2) and equal split application at the time of corn planting and at six-leaf stage (T3 and T4). One of either fields with the same method of N-fertilizer application, received herbicide too (T1 and T3). Weeds Samples were taken four times at the intersection of 2.5m square grids with 23days interval. The first sample was taken June 24, before top-dressing and herbicide application in related plots. For studying weed spatial distribution, the parameters of appropriate semivariogram model were calculated and weed contour maps were constructed by using kriging. The weed semivariograms fitted spherical and exponential models, over four sampling times and fields and spatial autocorrelation during growing season, was moderate to strong. In early growing season, Amaranthus blitoides was the dominant weed species in all fields, but lower density was recorded for Chenopodium album and Solanum nigrum. At the first sampling time, mean density of A. blitoides and S. nigrum in fields with split application of N-fertilizer was respectively more- and less than fields with whole application of N-fertilizer. In the case of C. album an evident difference wasn’t observed. Herbicide application in related plots considerably reduced the density of three mentioned species; however density never became zero. In the majority of cases the lack of herbicide application causes to increase in population density at the second sampling time. Spatial structure was observed in all three species and study on contour maps confirmed the existence of patches that the density was high in their center, but decreasing gradually toward edges. In general, despite of some displacement, structure and location of patches were kept and possibly these places were the locations for weed emergence in next year. So site-specific herbicide application and exploitation of its advantages may be possible; however, more researches are necessary.
  • Parisa Mahmoodi, Alireza Koochaki, Ahmad Nezami, Mehdi Nassiri Mahalati Page 433
    In order to evaluate the effects of time (20, 40, 60 and 100 days after sowing) and intensity of defoliation (0, 33, 66 and 100%) on a corn cultivar (three way cross 647), a complete randomized block design with split plot arrangement and three replications was conducted in Experimental Field of Faculty of Agriculture Ferdowsi University of Mashhad.The main plots were consisted of defoliation time and the sub plots were consisted of defoliation intensity. For this purpose leaves were defoliated at 33, 66, and 100% and at the end of experiment, different morphologic and physiologic criteria such as number of leaves per plent, total dry matter and plant components dry matter, seed yield and yield components and also harvest index were evaluated. Results indicated that defoliation at the early stage of crop growth (20 and 40 days) and at the end of crop growth (100 days) showed no effects on most of criteria measured. However at the middle of growth period, defoliation reduced these parameters. Intensity of defoliatin up to 66% had no effects, but 100% reduced all those parameters. Therefore, it appears that by defoliation up to more the 50% of plant leaves, plants could recover and appears as a normal plant, but with 100% defoliation this was not happened. Defoliation at early stages had no negative effects, because regrowth of leaves could have compensated for these type of damage. At the end of growing season, plant cycle was completed and so defoliation had no negative effects on growth and development, while at the middle stage (60 and 80 days) the negative effect was due to the fact that plants could not recover completely from defoliation.
  • Gholamreza Maleki, Eskandar Zand, Mohammad Javad Mir Hadi Page 443
    A field experiment was conducted to investigate different weed management methods for reduce herbicide use in sugar beet at Arak Agriculture & Natural Research Center in 2005.Trial was designed in split-plot and consisted of 18 treatments with four replication. Each plot contains four 50 cm. rows. distance in inter row and 25cm. between plants on row. Main factor was inter row (with & without) cultivation. Sub factors were herbicide dosages in two application methods (band & spread application). Herbicides were Desmedipham(Betanal A. M.) plus Chloridazon (pyramin) that used as tank mix application. Inter row cultivation done with tender wheal tractor and spraying by stable pressure charging sprayer with drop raining nozzle. The result showed no significance difference between main plots in crop characteristics evaluated. Highest root yield, plant total weight and more reduce weed biomass and control was obtained with 100 and 75 percent of the recommended dosages of the herbicide in spread application and 75 percent recommended dosages in band application. Therefore, in order to decreasing herbicide use toward environmental safety aspects and increasing economical profit for farmers, it is recommended to use 75 percent herbicide dosage in spread and band application in integrated with cultivation instead of complete dose alone in sugar beet.
  • Ali Masoomi, Mohammad Kafi, Hamidreza Khazaeii Page 453
    Chickpea is a traditional pulse in arid and semi-arid regions. Germination and stand establishment are important factors for determining final density of plant in dry regions. This research was conducted using a randomized complete design with factorial arrangement of four drought levels and control level (including: 0, -4, -8, -12, -16 bar) and twelve chickpea genotypes, with 3 replication. This experiment was conducted to study the impact of drought stress on chickpea germination, in a Physiology laboratory of Ferdowsi University of Mashhad in 1384. Drought levels imposed a significant reduction on all measurement parameters including, percent and rate germination; dry weight, radicle and plumule length, radicle to plumule ratio, endosperm consuming. Among the levels of water potentials tested, -4 and -8bar because of the best variety between measurements parameters were best treatments for evaluating drought stress of chickpea genotypes. Radicle and plumule did not form in heavy drought stress. Among genotypes tested, JAM, KARAJ12-60-31, ILC482 and MCC101 were the best genotypes under simulated drought condition. We can say these genotypes are suitable for drought situation that another growth stages are tested in field experiments.
  • Reza Moosavi Sarvine Baghi, Alireza Beheshti Page 463
    In order to prediction competitive effects of redroot pigweed on yield and yield components of grain sorghum by observation of relative leaf area an additive series experiment (response model) with factorial in randomized completely block design (RCBD) were conducted in 2005 growing season at farm research of khorasan Agriculture and Natural Resources Research Center (Torogh Research Station). Two factors were involved in the experiment, redroot pigweed density in four levels (0, 2, 8 and 16 plant/m2) and sorghum density in three levels (10, 15 and 30 plant/m2). kropff three parameter model was used for data analysis and predicting of competition and relative yield loss coefficient (q). Result of this study indicated that sorghum is sensitive in competition and has sever damage. The economical yield reducing at 10, 15 and 30 plant/m2 density due to red root pigweed competition was 0.11, 0.38 and 0.22 kg/m2 respectively, where as the biological yield loss was 0.6, 1.27 and 1 kg/m2. Prediction of model from relative yield loss coefficient (q) indicated high competitiveness of pigweed and also faster leaf area spreading. Result showed that this model is very suitable to describe competition effects and to determine relative yield loss coefficient (q) by observation of relative leaf area.
  • Shahram Noroz Zadeh, Mohammad Hasan Rashed Mohasel, Mehdi Nassiri Mahalati, Alireza Koochaki, Majid Abbas Poor Page 471
    To study weed species diversity and community structure in wheat fields of Khorasan province, a four-year field trial was conducted from 2003-2006 in Khorasan province, Iran. during jointing stage to heading stage of wheat. Density, frequency and homogeneity of weed species in 5-10 randomly dropped 0.5×0.5 quadrates in 259 fields of 21 cities were determined. Data were analyzed by principal component analysis and clustered by hierarchical complete linkage method. The results showed that weeds of wheat fields were belong to 26 families and 120 species. The majority of weed species were of Asteraceae (20 species) and Poaceae (25 species) amongst dicotyledonous and monocotyledonous, respectively. Nishabour and Nehbandan had the most and the least diversity by 52 and 4 species respectively. Mashhad and Quochan showed the highest similarity index (70%) for weed diversity. Esfarayen had the highest shanon-weiner (2.93) and simpson (1) indices between the cities. however, Nehbandan had the lowest shanon-weiner (0.57) and simpson (0.71) indices. Biplot of the first two principal components (covered 61.4%, and 24.8% of variances, respectively) showed that weed homogeneity and frequency had more correlation with each other than weed density. By considering 75% similarity, cities were grouped in two clusters for weed density, homogeneity and frequency in wheat fields. Nehbandan was located in one cluster and the rest of the cities were placed in another. Nehbandan had low weed density compare to the other cities because of the warm and dry climatic conditions.