فهرست مطالب

پژوهشهای زراعی ایران - سال نهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1390)

نشریه پژوهشهای زراعی ایران
سال نهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1390)

  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/07/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • زینب عنافجه، خلیل عالمی سعید، قدرت الله فتحی، محمدحسین قرینه، عبدالنور چعب صفحه 1
    به منظور بررسی تاثیر تراکم های مختلف خردل وحشی (L. Sinapis arvensis) بر شاخص های رشد کلزا رقم هایولا 401 در شرایط آب و هوایی منطقه ملاثانی اهواز، آزمایشی به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین در سال زراعی 86-1385 اجرا شد. در این آزمایش تراکم خردل وحشی در پنج سطح (0، 7، 14،21 و 35 بوته در مترمربع) در کرت های اصلی و تراکم کلزا در سه سطح (60، 80 و 100 بوته در مترمربع) در کرت های فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش تراکم خردل وحشی ماده خشک کل، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی و میانگین وزن خشک غلاف را در هر سه تراکم کلزا کاهش داد. بنحوی که کمترین میزان این شاخص ها در تراکم 35 بوته خردل یعنی بیشترین تراکم علف هرز بدست آمد. علاوه براین، میزان خسارت توسط این علف هرز به حدی بود که حتی با وجود 7 بوته در مترمربع که کمترین تراکم خردل بود کاهش 61 درصدی در عملکرد دانه را موجب شد، و پس از آن تراکم های 14، 21 و 35 بوته به ترتیب افتی معادل 71، 76 و 91 درصد را باعث شدند.
    کلیدواژگان: تراکم بوته، رقابت، آستانه خسارت، شاخص های رشد، کلزا، خردل وحشی
  • احسان الله زیدعلی، رضا قربانی، علیرضا کوچکی، نادر آزادبخت، وحید جهانبخش صفحه 12
    پیچک صحرایی از گیاهان هرز چندساله مهم و خسارتزای بسیاری از محصولات زراعی و باغی به شمار می رود. برخی از قارچهای آنتاگونیست بیماریزا در شرایط طبیعی با ایجاد لکه های نکروزه در روی برگ و ساقه پیچک صحرایی باعث اختلال در رشد آن می شوند. به منظور یافتن حساسترین مرحله رشدی پیچک صحرایی و بهترین شرایط رطوبتی برای توسعه بیماری توسط قارچ های Alternaria alternata و Fusarium sp دو آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال 86-1385 انجام گرفتند. در هر دو آزمایش غلظت اسپورهای قارچ ها 107 اسپور در میلی لیتر آب مقطر بودند. تیمارهای آزمایش اول شامل مراحل رشدی پیچک (برگ لپه ای، 4-برگی، 6-برگی و 11-9 برگی) بودند. نتایج نشان داد که میزان بیماری زایی قارچ A. alternata بیشتر از قارچ Fusarium sp بوده است. حساس ترین مرحله رشدی علف هرز پیچک صحرایی به قارچ A. alternata، مرحله 4-2 برگی بوده است. آزمایش دوم به منظور بررسی تاثیر مدت زمانهای مختلف نقطه شبنم (رطوبت اشباع) بر میزان بیماری زایی قارچ یاد شده بر روی پیچک صحرایی درحساس ترین مرحله رشدی آن (4-2برگی) انجام شد. تیمار های آزمایش شامل وجود 24،12،6و48 ساعت رطوبت اشباع بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که مدت زمان های 24 و 48 ساعت شبنم بیشترین بیماری زایی قارچ یاد شده (مرگ کامل گیاه) در پیچک را موجب شدند، با این حال با 6 ساعت شبنم نیز خسارت در علف هرز پیجک مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: رطوبت اشباع، علفکش های زیستی، فنولوژی، کنترل بیولوژیکی، نقطه شبنم
  • سمانه لاله، مجید حامی الاحمدی، زهرا شریفی، سیدوحید اسلامی صفحه 19
    به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف شوری کلرید سدیم بر جوانه زنی بذور گلرنگ (رقم اصفهان 24) تحت سه روش مختلف آزمایشگاهی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی و با 3 تکرار انجام گرفت. تیمارهای شوری شامل صفر، 5، 10، 15 و 20 دسی زیمنس بر متر (کلرید سدیم) و روش های آزمایشگاهی شامل روش ساندویچی، پتری دیش با درب بسته و پتری دیش با درب باز بودند. نتایج نشان داد که از میان صفات مورد اندازه گیری شامل: درصد و سرعت جوانه زنی، طول، وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه، شوری بیشترین همبستگی منفی و معنی دار را با درصد جوانه زنی داشت. درصد جوانه زنی در شوری 5 دسی زیمنس بر متر در مقایسه با شاهد اختلاف معنی داری نشان نداد، اما در سطوح شوری 10، 15 و 20 دسی زیمنس بر متر در مقایسه با شاهد به ترتیب 13، 5/23 و 7/39 درصد کاهش یافت (01/0>P). طول ریشه چه ی گلرنگ در مقایسه با طول ساقه چه ی آن در برابر شوری حساس تر بود. افزایش طول، وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه در روش ساندویچی در مقایسه با روش پتری دیش درب بسته و درب باز، ناشی از عدم محدودیت فضا جهت رشد گیاهچه و بالا بودن سرعت جوانه زنی بود. در سطوح شوری بالا در روش پتری دیش با درب باز در مقایسه با روش پتری دیش با درب بسته کاهش طول ریشه چه کمتر بود. بنظر می رسد در محیط پتری دیش با درب بسته افزایش تنفس گیاهچه در پاسخ به فشار اسمزی موجود موجب می شود تا این روش برای بررسی سطوح شوری در گلرنگ مناسب نباشد
    کلیدواژگان: گلرنگ، شوری، جوانه زنی، رشد گیاهچه
  • آزاده مادح خاکسار، امیر آینه بند صفحه 28
    در حال حاضر طراحی الگوی کشت در طرح های توسعه منابع آب از اهمیت ویژه ای برخوردار است، این راهکار فرایندی پیچیده بوده و متاثر از عوامل متعدد و متنوعی است که در بررسی آن، طراح ملزم به جمع آوری، دسته بندی و پردازش انبوهی از داده ها و اطلاعات خواهد بود. لذا انتخاب روش پردازش، تحلیل و تلفیق اطلاعات گردآوری شده با توجه به معیارهای تخصصی، بسیار با اهمیت بوده و نقشی تعیین کننده در نحوه ارزیابی دارد. در این تحقیق، برای تعیین الگوی کشت بهینه شبکه آبیاری و زهکشی هندیجان، از روش برنامه ریزی خطی و نرم افزار لینگو استفاده شده است. همچنین با توجه به وضعیت منابع موجود، محدودیت های فیزیکی - زیستی منطقه و برآوردهای اقتصادی عوامل موثر در تولید، هیدرومدول خاص منطقه طراحی گردید. سپس با ورود اطلاعات اولیه و پیش فرض ها برای طراحی یک الگوی کشت به نرم افزار، در بخش خروجی ها با توجه به برنامه تعریف شده جهت نرم افزار، علاوه بر الگوی بهینه، نیاز آبی و درآمد اقتصادی الگوهای کشت و هیدرومدول لازم برای طراحی شبکه نیز بدست آمد. همچنین در این تحقیق، تحلیل حساسیت مدل بر اساس قیمت آب انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش قیمت آب، فشردگی کشت، درآمد به ازای هر واحد آب مصرفی و کل درآمد کشاورز در تمام سناریوهای مفروض کاهش می یابد. بیشترین سود کشاورز در تمامی حالت های فراهمی آب، در شرایط بدون محدودیت فشردگی کشت 140 درصد و آب بها بر اساس 3 درصد محصول، به دست آمد که بیشترین مقدار آن معادل با 12334682 ریال در هکتار، به شرایط فراهمی آب با احتمال 50 درصد اختصاص داشت.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، برنامه ریزی خطی، بهینه سازی، هیدرومدول
  • رقیه جعفرپور، مهدی تاج بخش، علیرضا عیوضی صفحه 39
    در سال های اخیر استفاده از اثرات دگر آسیبی در مدیریت علف های هرز نظر بسیاری از متخصصین را به خود جلب کرده است. به منظور بررسی اثرات عصاره آبی و مقادیر مختلف پودر بقایای گیاهان خردل، بومادران، برگ گردو، مریم گلی و درمنه بر جوانه زنی و رشد گیاهچه لوبیا دو آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی، با 3 و 5 تکرار، به ترتیب در آزمایشگاه و گلخانه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی اجرا شد. در آزمایش اول پنج غلظت عصاره آبی گیاهان یاد شده شامل عصاره صفر (شاهد)، 5/2، 5، 5/7 و 10 درصد بر روی بذور لوبیا اعمال گردید. با افزایش غلظت در گیاهان خردل، بومادران و مریم گلی درصد جوانه زنی لوبیا کاهش یافت ولی عصاره آبی برگ گردو و درمنه تاثیری بر جوانه زنی نداشتند. بیشترین اثر بازدارندگی بر طول ساقه چه و ریشه چه در گیاه لوبیا به ترتیب با 5/90 و 2/83 درصد در غلظت 10 درصد خردل نسبت به شاهد مشاهده شد. در آزمایش دوم پودر بقایای گیاهان فوق به میزان صفر(شاهد)، 33/0، 67/0، 1 و 33/1 درصد به خاک گلدان ها افزوده شد. بیشترین تاثیر بازدارندگی بر ارتفاع بوته و سطح برگ لوبیا مربوط به مریم گلی بود که باعث کاهش 6/35 درصد ارتفاع بوته و 1/57 درصد سطح برگ شد. پودر مریم گلی در غلظت 40 گرم در خاک، وزن خشک اندام های هوایی لوبیا را 4/54 درصد نسبت به شاهد کاهش داد، ولی برگ گردو با مقادیر 10، 20 و30 گرم در خاک باعث افزایش این وزن شد. حضور 30 و40 گرم پودر مریم گلی و 40 گرم پودر درمنه در خاک باعث کاهش وزن خشک ریشه به میزان 7/33 درصد نسبت به شاهد شد. پودر مریم گلی به میزان 40 گرم در خاک باعث کاهش وزن خشک دانه از 6/452 میلی گرم (شاهد) به 6/257 میلی گرم شد
    کلیدواژگان: دگرآسیبی، جوانه زنی، رشد گیاهچه، علف های هرز، لوبیا
  • احسان عیشی رضایی، پرویز رضوانی مقدم، حمیدرضا خزاعی، علی اصغر محمدآبادی صفحه 50
    کشت مخلوط یکی از مهمترین مولفه های تولید پایدار محصولات کشاورزی است. به منظور بررسی تاثیر الگوی کاشت و تراکم کشت بر عملکرد علوفه ارزن و سویا، آزمایشی در سال زراعی 87-1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور های مورد مطالعه شامل سه الگوی کشت (تک کشتی، کشت مخلوط ردیفی و کشت مخلوط درهم) و سه تراکم مختلف کشت ارزن (25، 30 و 35 بوته در متر مربع) بودند. چون ارزن به عنوان گیاه پایه در نظر گرفته شده بود از تک کشتی سویا صرفنظر شد. نتایج حاصل نشان از برتری عملکرد علوفه تر و خشک کشت مخلوط ردیفی بر تک کشتی و کشت درهم داشت. از بین تراکم های مختلف ارزن، تراکم 30 بوته در متر مربع بیشترین عملکرد علوفه تر و خشک را دارا بود. از لحاظ خصوصیات مورفولوژیکی، تفاوت چندانی بین تیمار های مختلف مشاهده نشد. بررسی نسبت برابری مالی در کشت مخلوط ردیفی در تراکم های مختلف حاکی از برتری 61 درصدی تراکم 30 بوته در متر مربع ارزن بر تک کشتی ارزن بود. به طور کلی بر اساس نتایج حاصله کشت مخلوط ردیفی و تراکم 30 بوته در متر مربع ارزن و سویا، روش کاشت و تراکم مناسبی برای جایگزینی با تک کشتی ارزن می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی کاشت، تراکم، ارزن، سویا، عملکرد علوفه، نسبت برابری مالی
  • سمیه تکاسی، محمدحسن راشد محصل، محمد بنایان صفحه 60
    پتانسیل آللوپاتیک غلظت های مختلف (0، 5، 10، 20 و 40 درصد) عصاره آبی اندامهای هوایی یونجه بر جوانه زنی و رشد ریشه چه چهار گونه علف هرز (تاج خروس سفید Amaranthus albus، تاج خروس هیبرید hybridus.Amaranthus، تاجریزی سیاه Solanum nigrum و سلمه تره ‍Chenopodium album) در شرایط آزمایشگاهی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی نهایی، متوسط زمان جوانه زنی، یکنواختی جوانه زنی، مدت زمان رسیدن تا 10، 50 و 90 درصد جوانه زنی و طول ریشه چه چهار گونه علف هرز تحت تاثیر غلظت های عصاره، گونه های علف هرز و اثر متقابل آنها قرار گرفتند. با افزایش غلظت عصاره آبی یونجه درصد جوانه زنی نهایی به صورت خطی کاهش یافته و متوسط زمان جوانه زنی و مدت زمان رسیدن تا 10 و 50 درصد جوانه زنی نیز افزایش یافت. طول ریشه چه، یکنواختی جوانه زنی و مدت زمان رسیدن تا 90 درصد جوانه زنی از یک رگرسیون درجه دو پیروی می کردند و با افزایش غلظت عصاره، طول ریشه چه کاهش و مدت زمان رسیدن تا 90 درصد جوانه زنی افزایش و یکنواختی جوانه زنی تا عصاره با غلظت 20 درصد افزایش و بعد از آن کاهش یافت. تاجریزی سیاه بیشترین درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و یکنواختی جوانه زنی و سلمه تره طولانی ترین متوسط زمان جوانه زنی و مدت زمان رسیدن تا 10، 50 و 90 درصد جوانه زنی را داشتند. تاج خروس هیبرید کمترین درصد جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، طول ریشه چه، مدت زمان رسیدن تا 10، 50 و90 درصد جوانه زنی و تاج خروس سفید کمترین یکنواختی جوانه زنی را داشتند. به طور کلی گونه تاجریزی سیاه مقاوم ترین و تاج خروس هیبرید حساس ترین گونه به عصاره آبی یونجه بودند.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، جوانه زنی، رشد گیاهچه، عصاره آبی، علفهای هرز، یونجه
  • طیبه نژاد حسینی، علیرضا آستارایی، رضا خراسانی، حجت امامی صفحه 70
    اثرات کاربرد دو نوع کود آلی با عناصر بر و روی بر عملکرد، اجزای عملکرد و غلظت عناصر غذایی دانه گیاه ارزن، در آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار در منطقه نیمبلوک قاین مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل کمپوست زباله شهری و کود گاوی هر کدام به مقدار 25 تن در هکتار، تیمار روی در دو سطح صفر و 50 کیلوگرم در هکتار و تیمار بر در دو سطح صفر و 10 کیلوگرم در هکتار با استفاده از نمک سولفات روی و اسید بریک بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثرات تیمارهای روی و بر منجر به افزایش وزن کل شاخساره ها، غلظت نیتروژن و پتاسیم دانه شد. برهمکنش کود گاوی و روی، عملکرد دانه را 7/239 درصد و وزن خشک شاخساره-ها را 03/158 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. کاربرد کودهای آلی منجر به افزایش عملکرد دانه، وزن خشک شاخساره ها، طول خوشه و وزن هزار دانه شد به طوری که از نظر آماری معنی دار بود. برهمکنش بر و کود گاوی وزن خشک شاخساره ها و غلظت فسفر، پتاسیم و مس دانه را به ترتیب معادل 6/150، 8/102، 75 و 6/118 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. براساس نتایج، مصرف توام کود های آلی، بر و روی کارایی خوبی در افزایش عملکرد، اجزای عملکرد و کیفیت دانه ارزن نشان داد، اما در خصوص روش و مقادیر مصرف این عناصر نیاز به پژوهش های بیشتری می باشد.
    کلیدواژگان: کود گاوی، کمپوست زباله شهری، عناصر کم مصرف، عملکرد دانه
  • علیرضا کوچکی، مژگان ثابت تیموری* صفحه 78

    به منظور مطالعه اثر تیمارهای مختلف کود و رژیم آبیاری بر عملکرد کمی اندام های دارویی سه گیاه اسطوخودوس، رزماری و زوفا، آزمایشی در قالب طرح کرتهای دوبار خرد شده با سه تکرار، طی سال های زراعی 88-1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش عبارت از سه سطح آبیاری (فواصل 10، 20 و 30 روز) و سه نوع کود در شش سطح شامل: شاهد بدون کود، کود بیولوژیک (نیتروکسین)، کود شیمیایی (50%=N، 20%=P، 11%=K) در دو سطح 50 و 100 کیلوگرم در هکتار و کود دامی در دوسطح 10و20 تن در هکتار بودند. تیمارهای کود دامی و شیمیایی همزمان با آماده سازی زمین برای انتقال گیاهچه ها به زمین اصلی، کاملا با خاک مخلوط شدند. کود زیستی نیتروکسین نیز همزمان با اولین آبیاری به خاک اضافه شد. برداشت اندام های هوایی طی دو چین در هر سال، همزمان با حداکثر گلدهی صورت گرفت. نتایج نشان داد که رژیم آبیاری تاثیر معنی داری بر عملکرد خشک و تر اندام هوایی و نسبت برگ به ساقه داشت (001/0P≤)، بطوریکه بیشترین عملکرد خشک اندام هوایی اسطوخودوس، رزماری و زوفا، به ترتیب3990، 2380 و7380 کیلوگرم در هکتار، در فواصل آبیاری 10 روز مشاهده گردید. مقایسه تاثیر کاربرد انواع کود بر صفات مورد مطالعه نشان داد که بیشترین عملکرد خشک اندام هوایی اسطوخودوس (3930 کیلوگرم در هکتار) و رزماری (2536 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد 50 کیلوگرم کود شیمیایی حاصل شد، ولی بیشترین عملکرد زوفا به میزان 6117 کیلوگرم در هکتار، حاصل کاربرد20 تن در هکتار کود دامی بود. بیشترین نسبت وزن خشک برگ به ساقه برای هر سه گیاه در هر دو سال آزمایش، نتیجه کاربرد 10 تن در هکتار کود دامی در فواصل آبیاری20 و 30 روز بود. بر اساس نتایج این تحقیق بهترین شرایط برای استحصال بالاترین عملکرد اقتصادی در هرسه گیاه، کاربرد 10تن در هکتار کود دامی در مدار آبیاری 20 روز بود.

    کلیدواژگان: اسطوخودوس، نیتروکسین، کود دامی، رژیم آبیاری، نسبت برگ به ساقه
  • حسن فیضی، پرویز رضوانی مقدم، عی اصغر برهمند صفحه 88
    به منظور مطالعه تاثیر ترکیب میدان مغناطیسی و نانو ذرات نقره بر عملکرد کمی و کیفی ریشه چغندرقند، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات و فناوری آستان قدس رضوی، به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار و در سه تکرار انجام گردید. تیمارهای آزمایش شامل کاربرد (T1) کود کمیرا + میدان مغناطیسی و نانوذرات نقره، (T2) کود هیوماکس + میدان مغناطیسی و نانوذرات نقره، (T3) میدان مغناطیسی و نانوذرات نقره، (T4) کود کمیرا، (T5) کود لیبرل، (T6) کود هیوماکس و (T7) شاهد بودند. نتایج نشان داد که تیمار میدان مغناطیسی و نانوذرات نقره (T3) با میانگین عملکرد ریشه 53/68 تن در هکتار بطور معنی داری نسبت به شاهد با عملکرد 67/47 تن در هکتار عملکرد بیشتری را نشان داد؛ که این مقدار معادل 43 درصد افزایش بود. تحریک رشد اندام هوایی در اثر میدان مغناطیسی و نانوذرات نقره باعث افزایش دو برابر (102 درصد) نسبت به شاهد و حدود 53 درصد نسبت به بهترین تیمار کود تجاری (T5) گردید. بیشترین عملکرد قند خالص (71/12 تن در هکتار) در تیمار T3 و کمترین آن در تیمار های شاهد و T4 به دست آمد. میزان پتاسیم ریشه در تیمار های T2 و T5 بیشترین و در تیمار T1 بطور معنی داری کمتر از بقیه تیمارها بود. اما سایر صفات نظیر میزان سدیم، نیتروژن، قلیائیت، قند خالص، راندمان استحصال و قند ملاس بین تیمارها اختلاف معنی داری نداشتند. به نظر می رسد استفاده از میدان مغناطیسی جهت تحریک رشد و فعالیت های گیاه به همراه کاربرد نانو ذرات نقره می تواند پتانسیل خوبی برای جایگزینی و کاهش مصرف کود های شیمیایی باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد قند، عملکرد ریشه، قند ملاس، ترکیبات ریشه
  • هادی پیرسته انوشه، یحیی امام*، محمد جمال سحرخیز صفحه 95

    آلودگی های زیست محیطی و ایجاد مقاومت در علف های هرز نسبت به علفکش ها، توجه پژوهشگران را به روش های کنترل بیولوژیک علف های هرز، مانند علفکش های طبیعی جلب کرده است. به منظور بررسی اثر آللوپاتیک (دگرآسیبی) ساقه و برگ گیاهان دارویی شیرین بیان، رزماری، بابونه و اکالیپتوس بر ویژگی های جوانه زنی و رشد اولیه ساقه چه های گندم (Triticum aestivum L.) و یولاف وحشی (Avena fatua L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 20 تیمار و چهار تکرار در آزمایشگاه غلات دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1388طراحی و اجرا گردید. نتایج آزمایش نشان داد که اسانس رزماری بیشترین تاثیر منفی را بر درصد جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه، نسبت طول ساقه چه به ریشه چه، محتوای نسبی آب و آب بافتی هر دو گیاه داشت. کمترین تاثیر منفی بر درصد جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه و محتوای آب بافتی در تیمارهای اسانس اکالیپتوس و کمترین اثر بر محتوای آب نسبی در تیمارهای اسانس شیرین بیان به دست آمد. بیشترین کاهش در نسبت طول ساقه چه به ریشه چه مربوط به اسانس بابونه بود. تاثیر اسانس های ساقه، به جز بر درصد جوانه زنی، بر سایر صفات مورد بررسی بیشتر از تاثیر اسانس برگ بود. همچنین، یولاف وحشی نسبت به گندم پاسخ بیشتری به اسانس های رزماری و بابونه نشان داد. با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد که بتوان در مبارزه با یولاف وحشی از اسانس های رزماری و بابونه با رعایت احتیاط های لازم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آللوپاتیک، علفکش های طبیعی، کنترل بیولوژیک، ویژگی های جوانه زنی
  • محمد گلباشی، محسن ابراهیمی، سعید خاوری خراسانی، محمدحسین صبور صفحه 103
    کمبود آب از مهمترین عوامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا از جمله ایران است. به منظور مطالعه اثر تنش خشکی برخصوصیات مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد 34 رقم ذرت هیبرید، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تحت شرایط تنش خشکی (80 درصد تخلیه مجاز رطوبتی از خاک) و آبیاری در شرایط بدون تنش (50 درصد تخلیه مجاز رطوبتی از خاک) در مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی خراسان رضوی اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس صفات مورد بررسی نشان داد که تحت هر دو شرایط آبیاری در شرایط بدون تنش و تنش خشکی بین هیبریدها از نظر کلیه صفات مورد مطالعه اختلاف بسیارمعنی داری در سطح احتمال1% وجود دارد. در شرایط آبیاری بدون تنش هیبرید تجاری سینگل کراس500 و در شرایط تنش خشکی هیبرید شماره 11 از بیشترین مقدار عملکرد دانه (به ترتیب 79/13 و 69/5 تن در هکتار) برخوردار بودند. بر اساس عملکرد دانه هیبرید های مورد بررسی در شرایط بدون تنش رطوبتی و تنش رطوبتی، شاخص های تحمل به خشکی، شاخص حساسیت، شاخص تحمل، میانگین محصول دهی، میانگین هندسی محصول دهی، میانگین هارمونیک و همچنین شاخص جدید میانگین طلایی عملکرد دانه برآورد شد. نتایج آزمایش نشان داد که از بین شاخص های تحمل به خشکی بهترین شاخص برای ذرت شاخص های MP و GMP و STI و MHAR می باشد. و از بین هیبریدهای مورد مطالعه، ترکیب های امید بخش شماره 11 و 12 و هیبرید تجاری سینگل کراس 250 بیشترین تحمل به خشکی را در شرایط آب و هوایی مشهد از خود نشان دادند. توزیع هیبریدها در فضای بای پلات گابریل وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ ها نسبت به تنش خشکی را نشان داد. تجزیه کلاستر براساس شاخص های تحمل به خشکی، هیبریدها را در سه کلاستر جداگانه قرار داد طوری که هیبریدهای متحمل به خشکی در کلاس مشترکی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تجزیه های چند متغیره، شاخص تحمل، میانگین طلایی عملکرد، میانگین محصول دهی
  • وحید سرابی، سیدکریم موسوی، محمدحسن راشد محصل صفحه 114
    برای ارزیابی پاسخ گندم به اختلاط علفکش ها با حشره کش و کود آزمایشی در سال 1386 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام گرفت. این آزمایش مرکب از 8 تیمار تری بنورون متیل + کلودینافوپ پروپارژیل، تری بنورون متیل + کلودینافوپ پروپارژیل + فنیتروتیون + لیبرل، تری بنورون متیل + کلودینافوپ پروپارژیل + فنیتروتیون، تری بنورون متیل + کلودینافوپ پروپارژیل + لیبرل، مزوسولفورون + یدوسولفورن، مزوسولفورون + یدوسولفورن + فنیتروتیون + لیبرل، مزوسولفورون + یدوسولفورن + فنیتروتیون، مزوسولفورون + یدوسولفورن + لیبرل بود که در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار به اجرا درآمد. یک تیمار نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد و مخلوط ها در زمان پنجه زنی گندم بکار برده شدند. نتایج نشان داد که اختلاط مزوسولفورون + یدوسولفورن با حشره کش فنیتروتیون و اختلاط آنها با کود لیبرل BMX به طور معنی-داری موجب کاهش در ارتفاع بوته های گندم به ترتیب با 20 و 15 درصد، سطح برگ 44 و 39 درصد، وزن تر برگ 40 و 38 درصد، وزن تر ساقه 36 و 32 درصد، وزن خشک برگ 30 و 25 درصد و وزن خشک ساقه با 37 و 29 درصد شد. همچنین در اختلاط تری بنورون متیل + کلودینافوپ-پروپارژیل با حشره کش فنیتروتیون و نیز اختلاط آنها با کود لیبرل BMX سطح برگ، وزن تر برگ و ساقه، وزن خشک برگ و ساقه گندم نیز کاهش یافت، ولی این کاهش به اندازه اختلاط مزوسولفورون +یدوسولفورن با آنها نبود. اختلاط هر یک از علفکش ها با کود لیبرل BMX هیچ گونه خسارتی در بوته های گندم ایجاد نکرد.
    کلیدواژگان: آفت کش، بازدارندگان استیل کوانزیم آکربوکسیلاز، خسارت، ریزمغذی، سولفونیل اوره ها، غلات
  • روزبه فرهودی صفحه 123
    این تحقیق به منظور بررسی واکنش ارقام کلزا به تنش شوری در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش واکنش سه رقم کلزا (فورنکس، اکامر و کنسول) در مرحله رشد رویشی در چهار سطح شوری0(شاهد)، 40، 80 و 120 میلی مول NaCl بررسی شد. نتایج نشان داد بالاترین سطح تنش شوری در ارقام فورنکس و اکامر در مقایسه با شاهد به ترتیب حدود 58 و 82 درصد وزن خشک برگ کاهش داد. رقم فورنکس در بالاترین سطح شوری با کمترین غلظت سدیم و غلظت مالون دی آلدهید برگ در کنار بیشترین غلظت پتاسیم برگ و فعالیت آنزیم پراکسیداز در مقایسه با سایر ارقام به شوری تحمل بیشتری نشان داد.
    کلیدواژگان: وزن خشک، آنزیم پراکسیداز، سدیم، پتاسیم
  • تکتم چمنی اصغری، سهراب محمودی، محمدحسن راشد محصل، غلامرضا زمانی صفحه 131
    به منظور بررسی اثر نیتروژن بر رقابت بین یولاف وحشی (Avena fatua) و گندم (Triticum aestivum) در مرحله رشد رویشی، آزمایشی در سال 1387 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول شامل پنج تراکم (0، 2، 4، 6 و 8 بوته در گلدان) یولاف وحشی در شرایط تک کشتی و رقابت با گندم (در تراکم 8 بوته در هر گلدان) و عامل دوم شامل پنج سطح مختلف نیتروژن (1، 4، 8، 12 و 16 میلی مولار) بود. آزمایش تا انتهای مرحله رشد رویشی گندم (بر اساس تیمار تک کشتی و در سطح نیتروژن 8 میلی مولار) بررسی شد. نتایج حاکی از تاثیر معنی دار نیتروژن و تراکم های یولاف وحشی بر تعداد پنجه و شاخص سطح برگ گندم و یولاف وحشی بود. تعداد پنجه گندم با افزایش سطح نیتروژن (تا 12 میلی مولار) و کاهش تراکم علف هرز افزایش یافت، ولی اثر متقابل آن ها بر تعداد پنجه گندم معنی دار نشد. در حالی که این اثر متقابل برای تعداد پنجه یولاف وحشی معنی دار بود. اثرات متقابل فاکتورهای آزمایش بر شاخص سطح برگ گندم نیز معنی دار شد، به طوری که عامل نیتروژن در سطح بالای تراکم علف هرز (8 بوته در گلدان) و همچنین عامل تراکم علف هرز در سطح پایین نیتروژن (1 میلی مولار) تاثیر معنی داری بر شاخص سطح برگ گندم ایجاد نکرد. این موضوع نشان دهنده غالبیت گندم در سطوح پایین نیتروژن و غالبیت یولاف وحشی در تراکم های بالای آن، در هنگام رقابت دو گیاه بود. مقایسه بیوماس نسبی گندم و یولاف وحشی نیز این فرضیه را تایید کرد. به طور کلی نتایج نشان داد که افزایش نیتروژن در طول مرحله رشد رویشی می تواند توانایی رقابتی یولاف وحشی را هنگام تداخل با گندم افزایش دهد.
    کلیدواژگان: علف هرز، تراکم، رقابت، بیوماس نسبی
|
  • Z. Anafjeh, Kh Alami-Saeed, Gh Fathi, M. H. Gharineh, A. Chaab Page 1
    In order to study the effect of various densities of wild mustard (Sinapis arvensis L.) on growth indices of Canola (Brassica napus L.) in climate of Molathani, Ahvaz, an experiment was conducted in the experimental field of Ramin Agricultural and Natural Resources University, in 2006-2007. The split-plot set of treatments was arranged within randomized complete block design with four replications. Treatments included of wild mustard at five levels (0, 7, 14, 21 and 35 plants m2) and Canola at three densities (60, 80 and 100 plants m2). The results showed that the increase in mustard density rates lead to decreasing total dry matter, leaf area index, crop growth rate, relative growth rate and mean pod dry matter in three canola densities (60, 80 and 100 plants m2). Somewhat the lowest growth indices was obtained in 35 plants mustard (that is the highest mustard density). In addition damage rate of mustard decreased canola seed yield for 7, 14, 21 and 35 plants mustard up to 61, 71, 76 and 91%, respectively.
  • E. Zeidali, R. Ghorbani, A. R. Koochaki, N. Azadbazht, V. Jahanbakhsh Page 12
    Field bindweed is an important perinial weed of agricultural crops word-wide. There are plant pathogen fungus which could cause necrotic spots on the leaves and stems of convolvulus arvensis under natural coditions. In order to evaluate the effects of weed growth stage and length of dew period on disease development causes by Aletrnaria alternata and Fusarium sp. two expriments were performed in the greenhouse based on a completely randomized design in factorial arrangement with four replications during 2006-2007. Spore concentration for both experiments was 107 spores per ml of distilled water. In the first experiment, treatments were different growth stages of field bindweed (cotyledon, 4-leaf, 6-leaf, 9-11-leaf stages). Results showed that disease development in the fungus of A. alternata was higher than Fusarium sp. The most susceptable growth stage of field bindweed plants to A. alternata was 2-4-leave stage. The second expriment was performed in order to study the effect of dew period length (6, 12, 24 and 48 hour dew periods) on disease development at 4-leaf growth stage of field bindweed. The maximum disease development and minimum weed dry weight were observed with application of the fungus of A. alternata at dew periods of 24 and 48 hour, however, plant damage was also observed with a length of 6 hours dew period.
  • S. Laleh, M. Jami Al-Ahmadi, Z. Sharifi, V. Eslami Page 19
    To investigate the effects of different salinity levels of NaCl on germination of safflower (cv. Esfahan 24) seeds under three different incubation methods, a factorial experiment was carried out based on a complete randomize design with three replications. Salinity levels were 0, 5, 10, 15 and 20 dSm-1 (NaCl) and incubation methods were sandwich method, and using petri dishes with open or closed doors. The results showed that among investigated traits, including germination percentage and rate, length, fresh and dry weight of root and shoot, salinity had the highest negative correlation with germination percentage. There was not a significant difference in germination percentage between 5 dSm-1 and control, but increasing salinity levels to 10, 15 and 20 dSm-1 led to 13, 23.50 and 39.74 % reduction in germination percentage, respectively, compared to control (P
  • A. Madeh Khaksar, A. A. Ayneband Page 28
    Recently, design of cropping pattern based on water resources is getting a high priority. This scheme is complicated, and affected by multiple factors. For investigation, designer must gather a huge data, and classify them. The method of processing and analyzing of the information is important. The method of linear programming based on Lingo software for Hendijan irrigation and drainage network was used. On the basis of water resources situation, physical limitations, ecology and economical parameters, hydromodule was determined. The model with initial data for crop pattern is performed by software to produce projected hydromodule. In this survey, sensitivity analysis on water cost was conducted. Result showed that by increasing water cost and rotation intensity, revenue for each consumption water unit was decreased. The maximum benefit for all available conditions of water on the case of non intensity would be 140 percent, for 3% of crops. The maximum benefit was 133346682 Rls per hectare based on water availability for 2006
  • R. Jafarpoor, M. Tajbakhsh, A.R. Eivazi Page 39
    In the recent years application of allelopathic effects in weeds managment have attracted the attention of many researchers. To study the effects of water extracts and various amount of plants powder of Sinapis, achillea, salvia, artemisia and wanut leaf on seed germination and seedling growth of bean, two separate factorial experiments were carried out in completely randomized design, with 3 and 5 replications, under laboratory and greenhouse conditions in the Agricultural Research Center Western Azerbayjan. In the first experiment, five concentrations of weeds water extracts including 0 (control), 2.5, 5, 7.5 and 10 percents was applied on bean seeds. With increasing in concentration of Sinapis, Achillea and Salvia germination percentage of bean was decreased but Artemisia and Salvia hadn’t any effects on the germination. The most preventing effect on radicle and plumule lengths of bean were observed respectively in 90.5 and 83.2 percents with 10% Sinapis concentration. In second experiment soil of the pots was extended with plants powder in rates of 0, 0.33, 0.67, 1 and 1.33 percent. Decrease in plant height and leaf area were in Salvia, with 35.6% and 57.1%, respectively. Salvia concentration of 40 gr in soil, decreased total dry matter with 54% control, but Walnut leaf with amounts of 10, 20, 30 gr in soil increased than total dry matter. Existence of more than 30 gr Salvia and 40 gr Artemisia in the soil decreased 33.7% root dry weight compared to control. 40gr Salvia in soil decreased the dry weight of the seed from 452.6mg (control) to 257.6mg.
  • S. Tokasi, M.H. Rashed Mohassel, M. Banayan Page 60
    The allelopathic potential of different concentrations (0, 5 %, 10 %, 20 % and 40%) of Medicago sativa shoot extracts were assayed on germination and radicle growth of four weed species(Amaranthus hybridus, Amaranthus albus, Solanum nigrum and Chenopodium album) in a laboratory experiment as completely randomized factorial with 3 replications. The results showed that, final germination percentage, mean germination time, germination uniformity (GU), time to 10%, 50%, 90% germination and radicle length of all species were influenced by the extract concentration of M. sativa. weed species and their interaction. By increasing the aqueous extract concentrations, the final germination percentage decreased linearly and the mean germination time and time to 10 % and 50 % germination increased linearly. radicle length, GU and time to 90 % germination followed a second order regression and by increasing the water extract concentration the radicle length decreased and time to 90 % germination increased and the GU to the 20% concentration increased then decreased. S. nigrum had the greatest germination percentage radicle length and GU and Ch. album had the longest mean germination time and time to 10%, 50% and 90% germination. A. hybridus had the fewest germination percentage, mean germination time, radicle length, time to 10%, 50% and 90% germination and A. albus had the fewest germination uniformity. In total S. nigrum was the most resistant species and A. hybridus was the most susceptible species to water extract of M. sativa.
  • T. Nejad Hosseini, A.R. Astaraei, R. Khorasani, H. Emami Page 70
    A field study was conducted in Qaen region using complete randomized blocks with three replications to study the effect of organic manure, zinc and boron on yield and yield components of millet and grain chemical composition. The treatments included factorial arrangement of municipal solid waste compost and cow manure (each at 25 ton ha-1), Zn (0, 50 kg ha-1) and B (0, 10 kg ha-1) by using their respective: ZnSO4 and H3BO3 salts. Results showed that the effect of Zn and B increased total plant biomass, N and K concentrations in grain. Interaction effects of cow manure and Zn, increased grain yield to 239.7 %, total plant biomass 157 % compared to their controls. Organic manure application significantly increased grain yield, total plant biomass, spike length and 1000 grain weight compared to their controls. Interaction effects of B and cow manure increased total plant biomass, P, K and Cu concentrations in grain by 150.6, 102.8, 75 and 118.6 percent, respectively compared to control. So according to the results, Zn, B and organic manures application had significant impacts in improving yield, yield components and seed quality of millet, but more research are needed with respect to amounts of Zn and B and their proper methods of applications.
  • A. Koocheki, M. Sabet Teimouri* Page 78

    In order to investigate the effects of fertilizer types and irrigation regimes on quantitative criteria of three medicinal plants: lavander, rosemary and hyssop, an experiment was conducted at Research Field of Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, during two growing years of 2007-2010. A split-split plot design with three replications was used. Treatments were three irrigation intervals (10, 20, 30 days) as main plots and three types of fertilizers in six levels: control, Nitroxin containing Azotobacter sp. and Azospirilum sp. (5lit/ha), nitrogen fertilizer (50 and 100 kg/ha), cow manure (10 and 20 ton/ha) as subplots. Animal manure and chemical fertilizer were applied at the time of transferring seedlings to the field and Nitroxin was used with the first irrigation. Shoot harvesting was performed twice during the plant growth at the time of full flowering. Increasing irrigation intervals reduced dry matter yield of three species and the highest yield of lavender (3990 kg/ha), rosemary (2380 kg/ha) and hyssop (7380 kg/ha) were obtained with 10 days interval. Also the effect of fertilizer was not significant but the highest yield for lavender (3930kg/ha), rosemary (2535kg/ha) was obtained with 50 kg/ha chemical fertilizer and the highest yield of hyssop (6117kg/ha) resulted in application of 20 ton/ha animal manure. The ratio of leaf dry weight to stem dry weight for both years was gained with 30 days irrigation interval at 20 ton/ha animal manure. In general, the best treatment was 30 days interval irrigation and 20 ton/ha animal manure for the best yield and respective in local conditions

  • H. Feizi, P. Rezvani Moghaddam, A.A. Berahmand Page 88
    In order to study the effects of magnetic field, silver nano particles and micronutrient fertilizers on sugar beet, an experiment was conducted at Razavi Research and Technology Institute, Mashhad, Iran. Experiment carried out with seven treatments based on randomized complete block design with three replications. Treatments included (T1) magnetic field and silver nano particles + Kemira fertilizer (T2) magnetic field and silver nano particles + Humax fertilizer (T3) magnetic field and silver nano particles (T4) Kemira fertilizer (T5) Librel fertilizer (T6) Humax fertilizer and (T7) control. The results showed that exposure of sugar beet with magnetic field and silver nano particles (T3) increased root yield about 43 percent more than control. Magnetic field and silver nano particles stimulated shoot yield twice more than control. Magnetic field + silver nano particles treatment showed the highest sugar yield (12.71 ton/ha) but T4 and control treatments showed the lowest sugar yield. Experimental treatments had no significant effects on root quality except potassium content. It is expectable that magnetic field and silver nano particles could be suitable as an alternative for chemical fertilizers to reduce their application.
  • H. Piraste Anoshe, Y. Emam, M.J. Saharkhiz Page 95

    Ecosystem pollution and weed resistance to herbicides have led researchers to pay more attention to natural herbicides. To examine allelopathic effects of liquorice, rosemary, chamomile and eucalypt on germination characteristics and early growth of wheat (Triticum aestivum L.) and wild oat (Avena fatua L.), a factorial experiment based on completely randomized design with 20 treatments and four replicates was conducted at Cereal Laboratory of College of Agricultural, Shiraz University, Iran in 2010. The results showed that rosemary essential oil had most negative effect on germination percentage (G%), seedling length (SL), radicle length (RL), shoot to root length ratio (S/R), relative water content (RWC) and total water content (TWC). The lowest negative effect on G%, SL, RL and TWC was obtained from eucalypt essential oil and the least effect on RWC was observed from liquorice essential oil treatments. Most reduction on S/R was obtained from chamomile essential oil. The effect of stem essential oil on all measured traits, except G%, was more than leaf essential oil. Also wild oat was found to be more responsive than wheat to rosemary and chamomile essential oils. Considering these results, it appeared that control of wild oat by using such essential oil as rosemary and chamomile might be possible under some conditions with appropriate cautions.

  • M. Golbashy, M. Ebrahimi, S. Khavari Khorasani, Mh Sabour Page 103
    Water deficit is one of the most common constraints to crop productivity in the world and Iran. In order to study effect of drought stress on morphologic traits, yield and yield components of 34 hybrids of corn, an experiment was carried out based of complete randomized block design with three replication under F.C. irrigation and drought stress in Khorasan Razavi Agricultural Research and Natural Resources Institute mashhad,Iran on 2010. Results of analysis of variance showed that in both conditions there are significant different between all hybrids for all traits. In this experiment drought tolerance indices as TOL, MP, GMP, SSI, STI, HARM and also Golden Mean (new index) were calculated. Results of hybrid means comparison showed that in F.C. Irrigation condition S.C500 hybrid and in stress condition N.11 hybrid was better than others in yield trait (13/79 and 5/69, respectively). It seems that Harm, STI, MP and GMP indices have a similar ability to separate drought sensitive and tolerant genotypes. According to cluster analysis (UPGMA method) based on stress tolerance and susceptibility indices and grain yield in both F.C. and stress conditions, hybrids were classified in three groups with low intra- and high extra-group similarities. In conclusion, it can be suggested that H11 and SC250 hybrids should be recommended in Mashhad Plain.
  • V. Sarabi, S. K. Mousavi, M. H. Rashed Mohassel Page 114
    Greenhouse experiment was conducted to assess the response of wheat to tank mixture of herbicides with insecticide and manure in Ferdowsi University of Mashhad, Iran. The experiment consisted of 8 treatments: 1- tribenuron methyl (15-20 g ha-1) + clodinafop propargyl (0.8 L ha-1) 2- tribenuron methyl + clodinafop propargyl + fenitrotion (1.2 L ha-1) + librel (1 Kg ha-1) 3- tribenuron methyl + clodinafop propargyl + fenitrotion 4- tribenuron methyl + clodinafop propargyl plus librel 5- iodosulfuron + mesosulfuron 6- iodosulfuron + mesosulfuron + fenitrotion + librel 7- iodosulfuron + mesosulfuron + fenitrotion 8- iodosulfuron + mesosulfuron + librel and 9- untreated control. The layout was a completely randomized design with 4 replications. The combinations were applied in tillering stage. On the base of our results combination of iodosulfuron methyl-sodium plus mesosulfuron-methyl, or plus fenitrotion, or plus librel, and iodosulfuron methyl-sodium plus mesosulfuron-methyl, or plus fenitrotion caused the most reduction in wheat height by 20% and 15%, leaf area by 44% and 39%, leaf fresh weight by 40% and 38%, shoot fresh weight by 36% and 32%, leaf dry weight by 30% and 25% and shoot dry weight by 37% and 29%, respectively. Combination of tribenuron methyl plus clodinafop propargyl, or plus fenitrotion, or plus librel, and tribenuron methyl plus clodinafop propargyl, or plus fenitrotion reduced leaf area, fresh weight and dry weight of wheat plants, but this reduction was not as much as previous mixture. Mixture of two herbicides with librel showed no damaging effect on wheat plants
  • R. Farhoudi Page 123
    This research was carried on to evaluate the response of rapeseed varieties to salt stress. In this experiment growth response of three rapeseed varieties (Fornex, Consoul and Okamer) in four salinity levels (0, 40, 80 and 120 mmol NaCl) was investigated using a factorial arrangement of factors in a complete randomized block design with three replications. Results incicated that in the highest salinity level shoot dry matter of Fornex and Okamer was decreased, respectively by 58 and 82 percent compared to control condition. under highest salinity, Fornex verity had lowest leaf Na+ and Malondealdehaid concentration and the highest leaf K+ concentration and Peroxidase activity
  • T. Chamani Asghari, S. Mahmoodi, M. H. Rashed Mohassel, G. R. Zamani Page 131
    In order to study the effect of nitrogen on competition between wild oat (Avena fatua) and wheat (Triticum aestivum) at vegetative growth stage, a factorial experiment was conducted based on completely randomized block design with three replications in research greenhouse of faculty of agriculture, at Ferdowsi University of Mashhad in 2008. First factor was five densities (0, 2, 4, 6 and 8 plants per pot) of wild oat in pure stand and competition with wheat (at constant density of 8 plants per pot). The second factor was consisted of five levels of nitrogen (1, 4, 8, 12 and 16 mM). The experiment was finished at the end of vegetative growth stage of wheat based on monoculture treatment at 8 mM of nitrogen. Results showed the significant effects of nitrogen and wild oat’s densities on number of tiller and leaf area index of wheat. The number of tiller per plant in both plants increased when the nitrogen levels increased and/or the weed densities decreased. The interaction effect of wild oat densities and nitrogen levels on leaf area index of wheat was significant.The intraction effect was not affected by nitrogen in high levels of wild oat densities and by wild oat densities in low levels of nitrogen. It may demonstrate the dominance of wheat in the low nitrogen levels and wild oat in high densities when they compete each other in early stages of growth. Comparison of relative biomass of wheat at different levels of nitrogen supported this hypothesis. Results showed increasing the amount of nitrogen during the vegetative growth stage, can increase competitiveness of wild oat with wheat