فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای زراعی ایران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/02
  • تعداد عناوین: 28
|
  • رستم یزدانی بیوکی، پرویز رضوانی مقدم * صفحه 1

    خشکی و شوری از مهم ترین تنش های محیطی محدود کننده بهره برداری اقتصادی از زمین ها برای تولید گیا هان هستند. در این راستا به منظور مطالعه تاثیر تنش های خشکی و شوری بر جوانه زنی گیاه گل ختمی دو آزمایش جداگانه در شرایط کنترل شده بصورت طرح کاملا تصادفی با چ هار تکرار به اجرا درآمد. در آزمایش اول از پلی اتیلن گلایکول 6000 برای ایجاد سطوح تنش خشکی (0، 2-، 4-، 6- و 8- بار) و در آزمایش دوم از نمک کلرور سدیم به منظور ایجاد سطوح تنش شوری (0، 2-، 4-، 6-، 8- و10- بار) استفاده شد. نتایج نشان داد که با کاهش پتانسیل اسمزی در دو تنش خشکی و شوری درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه کاهش یافت. بطور کلی بذور گل ختمی شرایط تنش شوری را بهتر از تنش خشکی تحمل کردند، به طوری که تا 10- بار تنش شوری و تن ها تا 8- بار تنش خشکی قادر به جوانه زنی بودند. در پتانسیل های اسمزی 2- و 4- بار درصد جوانه زنی در تنش شوری در مقایسه با تنش خشکی بیشتر کاهش یافت، در حالی که در سطوح بالاتر تنش (6- و 8- بار) کاهش درصد جوانه زنی در تنش خشکی بیشتر بود به نحوی که در پتانسیل اسمزی 6- بار درصد جوانه زنی در تنش خشکی 63 درصد و در تنش شوری 80 درصد کاهش یافت. طول ریشه چه در سطوح اولیه تنش (2-، 4- و 6- بار) در واکنش به تنش شوری نسبت به تنش خشکی بیشتر کاهش نشان داد، اما طول ساقه چه بر خلاف طول ریشه چه بیشتر تحت تاثیر تنش خشکی قرار گرفت و نسبت به سایر خصوصیات اندازه گیری شده نیز از حساسیت بیشتری برخوردار بود.

  • محمدحسن راشد محصل، اکبر علی وردی صفحه 11
    به منظور مقایسه اثر میدان مغناطیسی و مویان فریگیت در کارایی علف کش یدوسولفورون متیل سدیم + مزوسولفورون متیل (شوالیه)، آزمایشی گلخانه ای دز- پاسخ به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی شامل غلظت های صفر، 3، 6، 12، 18 و 24 گرم در هکتار ماده موثره علف کش شوالیه در چهار سطح 1) علف کش تنها، 2) همراه با میدان مغناطیسی، 3) همراه با مویان فریگیت و 4) کاربرد توام میدان مغناطیسی و فریگیت بر روی یولاف وحشی در 4 تکرار انجام شد. میدان مغناطیسی و فریگیت به طور معنی داری باعث کاهش کشش سطحی آب و محلول علف کش شوالیه شدند. درحالیکه فریگیت در کاهش کشش سطحی آب و محلول علف کش شوالیه نسبت به میدان مغناطیسی موثرتر بود. میدان مغناطیسی و فریگیت موجب افزایش کارایی علف کش شوالیه در کنترل علف هرز یولاف وحشی شدند. افزایش کارایی شوالیه به وسیله فریگیت نسبت به میدان مغناطیسی بیشتر بود. استفاده همزمان از میدان مغناطیسی و مویان فریگیت کارایی شوالیه را بیشتر از کاربرد هر یک از آن ها به تنهایی افزایش داد.
  • ریحانه فرشید، غلامرضا زمانی، محمد علی بهدانی، احسان صحرایی صفحه 18
    به منظور بررسی اثرات تنش شوری و روش های کاربرد نیتروژن بر عملکرد و اجزاء عملکرد گندم آزمایشی به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح شوری 5/1، 7/4 و 9/7 دسی زیمنس بر متر به عنوان کرت های اصلی و تیمارهای نیتروژن شامل 1- مصرف کود نیتروژن طی سه مرحله به صورت سرک به خاک، 2- مصرف دو سوم کود نیتروژن به صورت سرک به خاک در زمان کاشت و در مرحله پنجه زنی و یک سوم به صورت محلول-پاشی همزمان با ظهور خوشه، 3- مصرف دوسوم کود نیتروژن به صورت سرک به خاک در زمان کاشت و در مرحله ظهور خوشه و یک سوم به صورت محلول پاشی در زمان پنجه زنی و 4- مصرف یک سوم کود نیتروژن همراه با کاشت به خاک، یک سوم به صورت محلول پاشی در زمان پنجه-زنی و یک سوم همزمان با ظهور سنبله به صورت محلول پاشی، به عنوان کرت های فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش شوری، عملکرد و اجزاء عملکرد گندم کاهش قابل توجهی یافتند، به طوری که با افزایش هر واحد شوری 5/41 کیلوگرم در هکتار افت در عملکرد دانه مشاهده شد. روش های کاربرد نیتروژن در شرایط شوری خاک نیز تاثیر معنی داری بر تمامی اجزاء عملکرد داشت. یک مرحله محلول پاشی کود اوره در مرحله پنجه زنی به همراه کاربرد خاکی آن در مراحل بعدی توانست تعداد سنبله در متر مربع و تعداد دانه در سنبله را نسبت به سایر تیمارها افزایش دهد. محلول پاشی در زمان ظهور سنبله نیز سبب افزایش وزن هزار دانه نسبت به سایر تیمارها شد.
  • علیرضا دادخواه، محمد کافی صفحه 25
    این آزمایش در محیط کنترل شده به منظور بررسی درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه چهار گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum)، اسفرزه (Plantago ovata)، خاکشیر (Descurainia sophia) و خرفه (Potulaca oleracea) در شرایط پتانسیل منفی با استفاده از نمک های کلرور سدیم، کلرور کلسیم و مخلوط نمکهای کلرور سدیم + کلرور کلسیم به نسبت مولی 5 به یک انجام شد. تیمارها شامل جوانه زنی بذور در آب مقطر به عنوان شاهد و سه تیمار پتانسیل منفی شامل 37/0-، 59/0- و 81/0- مگاپاسکال بود. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و بصورت فاکتوریل در پتری دیش هایی به قطر 11 سانتیمتر با 30 عدد بذر در شش تکرار اجرا گردید. عکس العمل فرایند جوانه زنی گیاهان به پتانسیل منفی آب، نوع نمک ایجاد کننده پتانسیل منفی متفاوت بود. به طوری که پتانسیل منفی آب و نوع نمک ایجاد کننده پتانسیل منفی هیچ گونه تاثیر منفی بر جوانه زنی بذور گیاه خرفه نداشت ولی جوانه زنی بذور سایر گیاهان به شدت تحت تاثیر پتانسیل منفی آب و نوع نمک قرار گرفت. در پتانسیل منفی 81/0- بیشترین درصد جوانه زنی مربوط به بذور خرفه با 94% و کمترین مربوط به بذور گیاهان گشنیز و خاکشیر با جوانه زنی صفر درصد بود. نوع نمک ایجاد کننده پتانسیل منفی بر جوانه زنی تاثیر داشت به طوری که در پتانسیل های منفی ایجاد شده با مخلوط نمکهای کلرور سدیم + کلرور کلسیم (به نسبت مولی 5 به یک) به ویژه پتانسیل های منفی بالا فرایند جوانه زنی نسبت به سایر نمک ها به طور معنی داری بیشتر بود. در خرفه سرعت جوانه زنی تحت تاثیر پتانسیل منفی محیط جوانه زنی و نوع نمک ایجاد کننده آن قرار نگرفت در حالی که سرعت جوانه زنی بذور گیاه گشنیز بشدت تحت تاثیر پتانسیل محیط جوانه زنی قرار گرفت. سرعت جوانه زنی در پتانسیل منفی 59/0- و 81/0- ایجاد شده با نمک کلرید کلسیم بیشتر کاهش یافت. اگر چه پتانسیل منفی آب ایجاد شده با نمک های مختلف تاثیر منفی بر جوانه زنی بذور خرفه نداشت اما رشد گیاهچه خرفه به شدت تحت تاثیر پتانسیل منفی آب قرار گرفت.
  • حمیدرضا خزاعی، احمد نظامی، حمیدرضا عشقی زاده، شهرام ریاحی نیا، کورش شجاعی صفحه 33
    عدم جوانه زنی و استقرار ضعیف گیاهچه به دلیل خشکی، فقدان آب کافی و وجود شوری از مهمترین مشکلات تولید محصولات زراعی در مناطق نیمه خشک از جمله کشور ما می باشد. به همین منظور و جهت ارزیابی پاسخ چهار ژنوتیپ تریتیکاله شامل لاین هایET-82-15، ET-82-8، ET-79-17 و رقم Juanillo-92 به پتانسیل های آب مختلف ناشی از شوری و خشکی و نیز شناخت میزان تحمل آنها به تنش پتانسیل منفی در مرحله جوانه زنی و استقرار گیاهچه، این مطالعه در سال 1387 در آزمایشگاه تحقیقات عالی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای تنش شوری در 5 سطح شامل صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2% محلول NaCl (تقریبا معادل صفر، 8/3-، 5/8-، 6/11- و 8/14- بار) و تیمارهای تنش خشکی در 6 سطح شامل 50، 100، 150، 200، 250 و 300 گرم PEG 6000 در یک لیتر آب مقطر (تقریبا معادل 5/0-، 48/1-، 95/2-، 91/4-، 36/7- و 3/10- بار) بودند. نتایج نشان داد که پتانسیل آب منفی ناشی از تیمارهای شوری و خشکی درصد جوانه زنی بذور را به طور معنی داری (001/0 P ET-82-15> ET-82-8< ET-79-17بود. همچنین با وجود مقاومت به خشکی مشابه ارقام، رقم Juanillo-92 مقاومت نسبی بیشتری نسبت به خشکی در این مرحله نشان داد.
  • زینب خراسانی، احمد نظامی، مهدی نصیری محلاتی، علی اصغر محمدآبادی صفحه 43
    به منظور مطالعه واکنش تعدادی از اکوتیپ های زیره سبز (Cumin cyminum L.) به تاریخ های کاشت پاییزه، آزمایشی در سال زراعی 87-1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا در آمد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش تاریخ های کاشت به صورت فاکتور اصلی در سه سطح (26 مهر، 17 آبان و 8 آذر) و اکوتیپ به عنوان فاکتور فرعی در شش سطح (قائن، خواف، تربت حیدریه، سبزوار، قوچان و RZ19) در نظر گرفته شدند. نتایج بررسی ها نشان داد که اثر تاریخ کاشت، اکوتیپ و اثر متقابل تاریخ کاشت و اکوتیپ بر اجزاء عملکرد دانه (درصد بقاء، تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر و وزن هزار دانه)، عملکرد دانه و عملکرد زیستی معنی دار شد. به طور کلی با تاخیر در کاشت (از 26 مهر به 8 آذر) تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد زیستی کاهش یافت. گیاهان تاریخ کاشت سوم دارای بالاترین درصد بقای زمستانه بودند. در کلیه صفات مزبور اکوتیپ قائن و RZ19 به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقادیر میانگین ها بودند، با توجه به حصول نتایج مناسب و جهت گسترش کشت پائیزه زیره سبز در نقاط مختلف استان، تداوم این گونه آزمایش ها توصیه می شود.
  • محمد آدینه ای، محمد بازوبندی، رضا قربانی، کمال حاج محمدنیا قالی باف صفحه 53
    پراکنش و تنوع گونه ای علف های هرز پنبه (Gossipium hirsutum L.) در مزارع پنبه کاری شهرستان اسفراین، در مزارعی که علف کش استفاده شده و مزارعی که علف کش استفاده نشده بود، مورد مطالعه قرار گرفت. در این بررسی پارامترهای فراوانی، یکنواختی، تراکم و تراکم حضوری در سه نوبت نمونه گیری (یک ماه پس از کشت، مرحله گلدهی و برداشت محصول) تعیین و با آزمون خوشه ای(کلاستر) آنالیز گردیدند. نتایج این تحقیق نشان داد از بین 29 گونه علف هرز شناسایی شده متعلق به 5 خانواده گیاهی در مزارع پنبه شهرستان اسفراین، خانواده گندمیان با 6 گونه بیشترین فراوانی را داشت و استفاده از علف کش تاثیر معنی داری بر فراوانی، یکنواختی، تراکم و تراکم حضوری تعدادی از گونه های علف های هرز در نوبت اول نمونه برداری نشان داد. توزیع غالبیت در مزارعی که از علف کش استفاده نشده بیشتر بود. غنای گونه ای در مزارع بدون کاربرد علف کش بیشتر و تشابه زیادی در طول سه نوبت نمونه برداری وجود داشت. در نمونه برداری اول تنوع گونه ای در مزارع سمپاشی شده و سمپاشی نشده به طور معنی داری متفاوت بود و همچنان که انتظار می رفت سمپاشی تنوع گونه ای را کاهش داد. مقدار شاخص غالبیت در مزارعی که علف کش استفاده شد بیش از مزارعی بود که علف کش استفاده نشده بود.
  • عزت کرمی صفحه 64
    پنج رقم نخود تیپ کابلی بصورت طرح دی الل یک طرفه با یکدیگر تلاقی داده شد و در سال زراعی 1387، 5 والد به همراه 10 نتاج حاصل از تلاقی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت گردیدند. صفات روز تا غلاف دهی، ارتفاع پائین ترین غلاف، تعداد غلاف در بوته، تعداد غلاف دوقلو در بوته، تعداد غلاف تک قلو در بوته، تعداد غلاف پوک در بوته، تعداد دانه در بوته و عملکرد دانه در بوته در آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس تجزیه واریانس دی الل، برای صفات ارتفاع پائین ترین غلاف از سطح زمین و تعداد غلاف پوک در بوته فقط اثرات افزایشی ژن ها معنی دار گردید. برای صفت تعداد غلاف دوقلو در بوته فقط اثرات غیر افزایشی ژن ها معنی دار گردید و برای دیگر صفات مورد بررسی هر دوی اثرات ژنتیکی افزایشی و غیر افزایشی معنی دار گردید. میانگین درجه غالبیت برای صفت ارتفاع پائین ترین غلاف کوچکتر از یک و برای دیگر صفات بزرگتر از یک شد. میزان توارث پذیری خصوصی بجزء برای ارتفاع پائین ترین غلاف (47/0) که نسبتا بالا بود در مورد دیگر صفات پائین بود که نشان دهنده ی توارث کمی و پیچیده این صفات است. لذا احتمال موفقیت انتخاب برای این صفات در نسل های اولیه بعد از تلاقی پائین است. جهت غالبیت در مورد صفات روز تا غلاف دهی، تعداد غلاف دوقلو، تعداد دانه و عملکرد دانه در بوته منفی بود که بیانگر اثرات افزاینده ی ژن های غالب برای این صفات است در حالی که مثبت بودن جهت غالبیت برای صفات ارتفاع پائین ترین غلاف، تعداد غلاف، تعداد غلاف تک قلو و تعداد غلاف پوک در بوته نشان دهنده ی اثرات کاهنده ی ژن های غالب در مورد این صفات است.
  • فاطمه حسن زاده اول، علیرضا کوچکی، حمیدرضا خزاعی، مهدی نصیری محلاتی صفحه 75
    به منظور بررسی اثر تراکم بر شاخص های فیزیولوژیک رشد مرزه و شبدر ایرانی در کشت مخلوط، آزمایشی در سال زراعی 1384 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 7 تیمار (تراکم ثابت شبدر) و4 تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: کشت خالص شبدر با تراکم 80 بوته در متر مربع، کشت خالص مرزه با تراکم های 40،27 و80 بوته در متر مربع و کشت مخلوط شبدر با تراکم 80 بوته در متر مربع و مرزه با تراکم های 40،27 و 80 بوته در متر مربع. در کرت های کشت مخلوط 8 خط کشت به صورت دو ردیف شبدر ایرانی و دو ردیف مرزه و در کرت های کشت خالص 8 خط کشت از گیاه مورد نظر، در نظر گرفته شد. نتایج در مورد گیاه مرزه نشان داد که تجمع ماده خشک، شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول در مرزه، در تیمارهای کشت خالص به طور معنی داری بیشتر از تیمارهای کشت مخلوط مرزه و شبدر بود، به طوری که این شاخص ها در تیمار کشت خالص مرزه با تراکم 27 بوته در متر مربع، بیشترین مقدار به دست آمد و با افزایش تراکم در تیمارهای کشت خالص، این شاخص ها کاهش یافتند. در تیمارهای کشت مخلوط با افزایش تراکم، شاخص های فیزیولوژیک رشد مرزه نیز افزایش یافت. نتایج در مورد گیاه شبدر ایرانی نشان داد که در زمان برداشت اول، تمامی شاخص های رشدی شبدر در تیمار کشت مخلوط شبدر ایرانی و مرزه با تراکم 27 بوته در متر مربع، به طور معنی داری در بیشترین مقدار خود بودند و با افزایش تراکم مرزه، این شاخص ها کاهش یافت و در کشت خالص شبدر به کمترین مقدار خود رسید. در چین های دوم و سوم، این روند معکوس بود، بدین صورت که شاخص های رشدی شبدر در تیمارهای کشت خالص شبدر، بیشترین مقدار بودند و سپس به ترتیب در تیمارهای کشت مخلوط شبدر و مرزه با تراکم 80، 40 و 27 بوته درمتر مربع، کاهش یافت.
  • ابراهیم ایزدی دربندی، فرزانه آذریان، نجمه نساری صفحه 84
    به منظور مطالعه تاثیر سختی آب بر کارایی علف کش سینوسولفورون، آزمایشی در شرایط کنترل شده به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در سه تکرار در سال 1388 در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایش، شامل مقادیر مختلف کاربرد علف کش سینوسولفورون در 6 سطح (0، 200، 250، 300، 350 و 400 گرم ماده موثره در هکتار)، غلظت کربنات کلسیم در آب به عنوان شاخصی از سختی آب در 6 سطح (0،100، 300، 600، 1000 و 1500 قسمت در میلیون) و علف های هرز در 2 سطح (تاج خروس ریشه قرمز و سلمه تره) بودند. سمپاشی در مرحله 6 تا 8 برگی انجام شد. دو هفته پس از سمپاشی، بقاء و زیست توده اندام های هوایی علف های هرز اندازه گیری شدند. برای تحلیل نتایج آزمایش پس از تجزیه واریانس داده های حاصل جهت ارزیابی پاسخ علف های هرز مذکور به تیمارهای آزمایش از برازش ماده خشک تولید شده به معادله های3 و 4 پارامتری سیگموئیدی استفاده و مقدار علف کش لازم برای 50 درصد بازدارندگی رشد علف های هرز مذکور در سطوح مختلف سختی آب تعیین شدند. بر اساس نتایج آزمایش، مقدار کاربرد علف کش و درجه سختی آب تاثیر معنی داری (0.01≥P) بر رشد و بقای هر دو علف هرز داشتند، بطوریکه با افزایش مقدار کاربرد علف کش، بقا و رشد هر دو علف هرز در کاربرد سینوسولفورون با آب خالص کاهش معنی داری (0.01≥P) یافت و افزایش سختی آب اگرچه تاثیری بر کارایی علف کش سینوسولفورون در کنترل تاج خروس نداشت، اما موجب کاهش معنی داری در کنترل سلمه‎تره شد. بیشترین و کمترین زیست توده تولید شده در هر دو غلظت بترتیب در1500 و صفر قسمت در میلیون کربنات کلسیم مشاهده شد. بر اساس نتایج آزمایش سلمه تره و تاج خروس در پاسخ به افزایش مقدار کاربرد علف کش پاسخ مشابهی داشتند. اما با افزایش درجه سختی آب (غلظت کربنات کلسیم) تحمل سلمه تره به سینوسولفورون بیشتر از تاج خروس بود. نتایج نشان دادند که افزایش درجه سختی آب شاخص ED50 را در هر دو علف هرز تغییر داد. به ترتیب بیشترین (5/1485، 75/917) و کمترین (6/989، 8/786) مقدار ED50 سینوسولفورون در سلمه تره و تاج خروس در سطوح 1500 و صفر قسمت در میلیون کربنات کلسیم حاصل شد.
  • مرتضی مقنی باشی، جمشید رزمجو صفحه 91
    با توجه به نقش روغن کنجد در تغذیه و همچنین محدودیت منابع آب و اثر آن بر تولید و عملکرد روغن کنجد، آزمایشی به منظور بررسی اثر تیمار بذر و رژیم های آبیاری بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد روغن کنجد به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1388 انجام شد، در کرت های اصلی رژیم های آبیاری (50، 60، 70 و 80 درصد تخلیه آب قابل دسترس گیاه از خاک) و در کرت های فرعی تیمار بذر (اسموپرایمینگ با محلول 2- بار پلی اتیلن گلایکول و بذر تیمار نشده به عنوان شاهد) قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل تعداد روز از کاشت تا سبز شدن، 50 درصد گلدهی، نیام بندی، رسیدگی فیزیولوزیک، ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و عملکرد روغن بودند. نتایج نشان داد که رژیم های آبیاری تاثیر معنی داری بر تعداد روز تا سبز شدن،50 درصد گلدهی، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیک ندارد. تیمار بذر بر تمامی صفات مورد مطالعه بجز تعداد روز تا 50 درصد گلدهی، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت تاثیر معنی داری داشت. اثر متقابل رژیم آبیاری و تیمار بذر تنها بر صفات وزن هزار دانه و عملکرد روغن معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه و روغن در رژیم آبیاری 50 درصد تخلیه رطوبتی و کمترین آن در رژیم آبیاری 80 درصد تخلیه رطوبتی مشاهده شد. همچنین بیشترین عملکرد دانه و روغن در حالت اسموپرایمینگ و کمترین آن در حالت شاهد (بذر پرایم نشده) بدست آمد. رژیم آبیاری 50 درصد تخلیه رطوبتی با اسموپرامینگ بیشترین وزن هزار دانه و عملکرد روغن و رژیم آبیاری 80 درصد تخلیه رطوبتی در حالت بذر تیمار نشده کمترین عملکرد روغن را داشت. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که اسموپرایمینگ با محلول 2- بار پلی اتیلن گلایکول با 70 درصد تخلیه آب قابل دسترس مناسب ترین تیمار در رقو کنجد مورد مطالعه بود.
  • حمید حاتمی ملکی، قاسم کریم زاده*، رضا درویش زاده، رضا علوی صفحه 100

    توتون (Nicotiana tabacum L.) یکی از محصولات با ارزش کشاورزی و صنعتی است که اطلاعات کمی در مورد تنوع آن وجود دارد. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی از نظر صفات مورفولوژیک، تعداد 100 ژنوتیپ توتون شرقی خارجی و داخلی موجود در بانک ژن مرکز تحقیقات توتون ارومیه در قالب طرح لاتیس ساده با 2 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعداد 8 صفت شامل ارتفاع و قطر ساقه، تعداد برگ در بوته، طول و عرض برگ، وزن تر و خشک برگ و روز تا 50 درصد گلدهی مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه به مولفه های اصلی متغیرهای مورد مطالعه را به 5 مولفه با واریانس تجمعی 96 درصد کاهش داد. در مولفه اول تمامی صفات (به جز ارتفاع ساقه) دارای همبستگی مثبت و معنی دار با آن بودند. با استفاده از تجزیه خوشه ایبه روش متوسط گروه ها، ژنوتپ های مورد بررسی در 4 گروه متفاوت قرار گرفتند. بیشترین فاصله بین ژنوتیپ های دو گروه 1 و 4 بود. مقایسه میانگین های صفات در گروه های حاصل از تجزیه خوشه ایبیانگر این است که ژنوتیپ های موجود در گروه چهارم (Trimph و Ohdaruma) از نظر اکثر صفات دارای مقادیر حداکثر بوده و بنابراین می توانند در برنامه های اصلاحی به عنوان والد در تلاقی ها استفاده شوند.

  • محمد مرادی، حمید دهقانی، بهزاد سرخی لله لو صفحه 107
    مطالعه اثر متقابل ژنوتیپ و محیط نقش مهمی را در بررسی ژنوتیپ ها ایفا می کند زیرا کارایی عملکرد یک ژنوتیپ، نتیجه اثر متقابل بین ژنوتیپ و محیط می باشد. بدین منظور تعداد 17 ژنوتیپ جو به همراه سه شاهد (WA 2196-68/NY6005-18،F1//Scotia l، Bereke-54 و ماکویی) در هفت اقلیم سرد کشور (همدان، میاندوآب، کرج، اراک، ارومیه، جلگه رخ و مشهد) در طی دو سال (1388- 1387) و در مناطق اردبیل و تبریز به مدت یک سال (1388) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس ساده روی داده های هر ایستگاه در هر سال حاکی از وجود تفاوت های معنی دار بین ژنوتیپ ها بود. تجزیه واریانس مرکب نیز علاوه بر اختلاف بین ژنوتیپ ها، اثر متقابل ژنوتیپ × محیط معنی دار نشان داد (01/0 p)
  • سید رضاامیری ده احمدی، پرویز رضوانی مقدم، حمیدرضا احیایی صفحه 116
    وجود تنش های غیر زنده محیطی بویژه تنش خشکی یکی از مهم ترین مشکلات مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. تنش خشکی زمانی در گیاه حادث می شود که میزان آب دریافتی گیاه کمتر از تلفات آن باشد. به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی بر خصوصیات مورفولوژیکی و عملکرد سه گیاه دارویی شوی (Anethum graveolens)، گشنیز (sativum Coriandrum) و رازیانه (Foeniculum vulgare) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال89 انجام شد. فاکتور اول شامل 4 سطح خشکی: ظرفیت زراعی (FC) 100، 75، 50 و25 درصد و فاکتور دوم شامل 3 گیاه دارویی گشنیز، رازیانه و شوید بودند. در این آزمایش صفاتی از قبیل ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، تعداد شاخه جانبی در بوته، تعداد چتردر بوته، تعداد چترک در چتر، تعداد دانه در بوته، وزن دانه در بوته، وزن هزار دانه و شاخص برداشت دانه اندازه گیری شدند. نتایج حاصل نشان داد که کاهش میزان آب در خاک از حد ظرفیت زراعی (FC) تاثیر معنی داری بر تمامی صفات مورد مطالعه داشت. گیاه شوید در %25 FC بیشترین تعداد دانه در چتر (14عدد)، تعداد دانه در بوته(27 عدد)، چتر در بوته (4عدد)، چترک در چتر (10 عدد) و وزن هزار دانه (5/6 گرم) دارا بود، همچنین گیاه رازیانه در %25 FC کمترین تعداد دانه در چتر (2عدد)، تعداد دانه در بوته (2 عدد)، تعداد چتر در بوته (25/0 عدد)، چترک در چتر (5/0 عدد) و وزن هزار دانه (15/0 گرم) دارا بود. شاخص برداشت دانه با وزن دانه در بوته و وزن هزار دانه همبستگی مثبت و معنی داری داشت.
  • علی اصغر چیت بند، رضا قربانی، محمدحسن راشد محصل، احمد زارع فیض آبادی، مجید عباسپور صفحه 125
    کاهش مصرف علف کش ها از اهداف عمده تحقیقات کشاورزی در سال های اخیر، به منظور کاستن اثرات جانبی و هزینه های آنهاست. بنابراین به منظور پیش بینی اثرات افزایشی، تشدیدکنندگی و یا کاهندگی اختلاط دو علفکش مزسولفورون+ یدوسولفورون و کلودینافوپ- پروپارژیل در کنترل علفهرز یولاف وحشی با استفاده از منحنی های هم اثر، آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با 36 تیمار و چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل مزسولفورون+ یدوسولفورون در مقادیر 0، 4/2، 6، 12، 18 و 24 گرم ماده موثره در هکتار، کلودینافوپ در مقادیر 0، 4/6، 16، 32، 48 و 64 گرم ماده موثره در هکتار، برای 6 نسبت اختلاط بصورت های 100:0، 75:25، 50:50، 25:75، 10:90 و0:100 بودند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که این دو علفکش بصورت خالص، فقط در مقادیر حداکثر دوز، باعث کنترل کامل یولاف شدند. مدل اثر افزایش غلظت (CA) برازش مناسبتری از داده ها در مقایسه با مدلهای هولت و وولوند نشان داد بعبارتی اختلاط این دو علفکش با یکدیگر دارای اثر افزایشی در کنترل یولاف داشت. در مخلوطهایی که نسبت کلودینافوپ به مزسولفورون+ یدوسولفورون بیشتر بود (90% کلودینافوپ – پروپارژیل + 10% مزسولفورون +یدوسولفورون) میزان کنترل یولاف در مقایسه با سایر نسبت های دیگر اختلاط افزایش یافت.
  • محمود شور، فرزاد مندنی صفحه 133
    افزایش غلظت دی اکسید کربن و بهبود شرایط تغذیه ای معمولا باعث بهبود فتوسنتز و رشد گیاهان زراعی مختلف و در نتیجه بهبود عملکرد آنها می گردد. هدف از انجام این بررسی ارزیابی اثرات افزایش غلظت دی اکسید کربن و شرایط کود مختلف بر صفات فیزیولوژیکی گیاه بادرنجبویه بود. آزمایش بصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و 9 تیمار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1389اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل غلظت های 380، 700 و 1050 پی پی ام دی اکسید کربن و شرایط عدم مصرف کود، مصرف کود حیوانی و مصرف کود نیتروژن بود. در این بررسی گیاهچه های بادرنجبویه از مرحله 2 برگی تا اوایل مرحل گلدهی در معرض افزایش غلظت دی اکسید کربن قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت دی اکسید کربن از 380 به 1050 پی پی ام، سطح برگ، ارتفاع بوته، سرعت رشد نسبی، تجمع ماده خشک و عملکرد نهایی تک بوته افزایش یافت. بیشترین مقادیر صفات مذکور در شرایط مصرف کود نیتروژن و کمترین آنها، در شرایط عدم مصرف کود حاصل شد. همچنین برهمکنش افزایش غلظت دی اکسید کربن و شرایط کودی مختلف نیز بر صفات اندازه گیری شده معنی دار بود، به طوری که مصرف کود حیوانی و کود نیتروژن منجر به بهبود اثر افزایش غلظت این گاز گردید. در بین صفات مورد ارزیابی، تجمع ماده خشک و عملکرد نهایی تک بوته بیشترین واکنش را نسبت به افزایش غلظت دی اکسید کربن و کاربرد کود نیتروژن از خود نشان دادند. بنابراین به نظر می رسد که در شرایط تغییر اقلیم در آینده، در صورتی که افزایش درجه حرارت ناشی از افزایش غلظت دی اکسید کربن مد نظر نباشد و هیچ گونه محدودیتی از نظر آب و عناصر غذایی نیز وجود نداشته باشد، افزایش غلظت دی اکسید کربن منجر به بهبود تولید گیاه بادرنجبویه خواهد شد.
  • فرج الله شهریاری، مسعود فخرفشانی، جعفر ذوالعلی صفحه 143
    آنزیمGBSS که نتیجه بیان ژن واکسی (Wx) است، کنترل کننده نسبت آمیلوز به آمیلوپکتین در نشاسته می باشد. عدم بیان آنزیم مذکور و یا غیرفعال بودن آن سبب کاهش مقدار آمیلوز نشاسته و افزایش سهم آمیلوپکتین می گردد. گندم نان (Triticum aestivum L) دارای سه نسخه ژن واکسی به نام هایWx-A1، Wx-B1 وWx-D1 است که تولید نشاسته تمام واکسی در آن مستلزم غیرفعال بودن هر سه این ژن ها می باشد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت چند شکلی مکان ژنیWx-A1 و Wx-B1 به عنوان مقدمه ای بر تولید گندمی با نشاسته تمام واکسی انجام شد. قطعات ژنی مربوط به Wx-A1 و Wx-B1 در 20 نمونه از ارقام گندم تتراپلوئید و هگزاپلوئید ایرانی در واکنش هایPCR با آغازگرهای اختصاصی تکثیر و چند شکلی نمونه های انتخاب شده با استفاده از تکنیک های PCR-RFLP و توالی یابی مستقیم بررسی شد. با استفاده از روش های فوق، جهشی در بین لوکوس Wx-B1 مشخص نشد اما با بررسی مکان ژنیWx-A1 نمونه ها چندین جهش در ارقام هامون و الوند مشخص گردید. بر اساس تعیین توالی نمونه های دارای جهش و بررسی بیوانفورماتیکی اثر جهش های شناخته شده بر ویژگی های ساختاری آنزیم GBSS، ارقام الوند و هامون به عنوان گزینه های اصلی حامل آلل نول در مکان ژنی Wx-A1 معرفی می گردند.
  • حسین صبوری، قاسم محمدی نژاد، مریم فضلعلی پور صفحه 150
    این تحقیق به منظور ارائه شاخص هایی برای انتخاب با استفاده از وراثت پذیری و همبستگی صفات موثر بر عملکرد دانه و استفاده از تئوری های رگرسیون چند متغیره اجرا شد. برای این منظور 265 خانواده F3 برنج به همراه والدین و نسل F1 از تلاقی غریب × خزر در سال زراعی 1388 در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی گنبد کشت شدند. تعداد روز تا رسیدگی با وراثت پذیری 97/0 بیشترین و طول برگ پرچم و تعداد خوشه با وراثت پذیری 66/0 کمترین میزان وراثت پذیری را در بین صفات داشتند. ضرایب همبستگی فنوتیپی بین عملکرد بوته با عرض برگ پرچم (**256/0)، ارتفاع بوته (**193/0)، تعداد خوشه (**734/0) و زیست توده (**828/0) مثبت و معنی دار بود. زیست توده، تعداد روز تا گلدهی و ارتفاع بوته، حدود 98 درصد از تغییرات عملکرد دانه در بوته را توجیه کردند و به عنوان متغیرهای ردیف اول عملکرد دانه در مدل تجزیه علی انتخاب شدند. برای بدست آوردن بهترین شاخص های گزینشی، بردارهای مختلفی از ارزش های اقتصادی صفات از جمله ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی، اثرات مستقیم فنوتیپی و ژنتیکی هر یک از صفات مورد مطالعه در تجزیه علیت عملکرد دانه و وراثت پذیری صفات در ترکیب های مختلفی از آن ها در حالت حضور و عدم حضور عملکرد در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد افزایش تعداد صفات مورد بررسی دلیلی بر افزایش و برتری معیارهای مقایسه و سومندی نسبی نخواهد بود. شاخص ها نشان دادند که عملکرد و همبستگی ژنتیکی معنی دار صفات با عملکرد دانه مهمترین اجزای کارای یک شاخص می باشند. وراثت پذیری بالا در مرتبه های بعدی قرار دارد. در این مطالعه سه شاخص با توجه به هدف به نژادگر و اصلاح همزمان صفات مورد نظر، به عنوان بهترین شاخص ها در این جمعیت معرفی گردیدند.
  • مسعود خزاعی صفحه 163
    یکی از اصول اساسی در هر آزمایش تکرار تیمارهای آن است به نحوی که بدون تکرار امکان استدلال آماری در مقایسه تیمارها وجود ندارد. استفاده از تعداد تکرار کافی در آزمایش تاثیر زیادی در اعتبار علمی آن دارد، ولی در اغلب موارد دقت لازم در این خصوص به عمل نمی آید. عموما انتخاب تعداد تکرار براساس سوابق آزمایشاتی که در شرایط مشابه صورت گرفته است انجام می شود، ولی باید توجه داشت که تعداد تکرار در هر آزمایش بستگی خاص به شرایط همان آزمایش دارد. در این تحقیق تلاش شده است تا با تاکید بر آزمایشات کشاورزی، تاثیر تعداد تکرار در آزمایش بر نتایج به دست آمده مورد بحث و بررسی قرار گیرد. نتایج نشان داده است که با افزایش نوسانات خطای آزمایش، و نیز کاهش میزان اختلافی که می بایست بین تیمارها پیدا شود برای دست یابی به یک حداقل سطح معنی داری و نیز توان قابل قبول در آزمون، یک حداقل تعداد تکرار مورد نیاز خواهد بود. حداقل تعداد تکرار مورد نیاز با کنترل نوسانات خطای آزمایش کاهش می یابد. لذا در آزمایشاتی که در شرایط کنترل شده، نظیر اتاقک رشد، انجام می شود معمولا در شرایط یکسان تعداد تکرار کمتری مورد نیاز خواهد بود. علاوه بر این در صورت یکنواختی بیشتر مواد آزمایشی نیز، تکرار کمتری مورد نیاز خواهدبود. تعداد تکرار کم موجب کاهش توان آزمون خواهد شد و فقط از طریق بالا بردن تعداد تکرار می توان سطح معنی داری و توان آزمون را هم زمان در سطح بالایی حفظ نمود.
  • مسعود بخشایشی قشلاق صفحه 170
    این بررسی به منظور تعیین سازگاری و پایداری عملکرد دانه ارقام گندم نان (الوند، الموت، زرین، نوید، آذر 2، سبلان، امید و بزوستایا)، در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به مدت 3 سال زراعی (89 -1386) در 6 منطقه سنندج، قروه، دیواندره، بانه، مریوان و سقز اجرا شد. در هر سال و در هر منطقه پس از برداشت، تجزیه واریانس ساده برای عملکرد دانه انجام و در پایان سال سوم در هر منطقه تجزیه واریانس مرکب (3 ساله) و در خاتمه تجزیه واریانس مرکب نهایی (18 محیط) انجام شد. برای تعیین پایداری عملکرد ارقام از روش های لین و بینز، ضریب تغییرات محیطی، اکووالانس ریک، واریانس پایداری شوکلا، واریانس محیطی و روش غیر پارامتری رتبه بندی استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه مرکب (3 سال و 6 منطقه) نشان داد که اثر ژنوتیپ و اثرات متقابل سال × ژنوتیپ و ژنوتیپ × منطقه × سال بر عملکرد دانه از نظر آماری معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در بین ژنوتیپ های آزمایشی متعلق به رقم الوند (74/3 تن در هکتار) بود. نتایج حاصل از تجزیه پایداری به روش لین و بینز، نشان داد که، ارقام سبلان، نوید و زرین دارای کمترین واریانس درون مکانی در بین ژنوتیپ های آزمایشی بوده و همچنین کمترین ضریب تغییرات محیطی، متعلق به ارقام زرین و سبلان بود. کمترین واریانس محیطی نیز در بین ارقام، متعلق به رقم آذر 2 بود. نتایج حاصل از روش اکووالانس ریک نشان داد که ارقام زرین و سبلان دارای کمترین اکووالانس است. نتایج حاصل از تجزیه پایداری به روش واریانس پایداری شوکلا نشان داد که، پایدارترین عملکرد به ترتیب متعلق به ارقام زرین و سبلان بود. همچنین نتایج حاصل از روش رتبه بندی نشان داد که پایدارترین عملکرد به ترتیب متعلق به ارقام الوند و سبلان بود. جمع بندی نتایج حاکی از آن است که بر اساس اغلب روش های مورد استفاده در این بررسی ارقام زرین و سبلان در مناطق سردسیر کردستان از پایداری عملکرد بیشتری نسبت به سایر ارقام برخوردارند و جهت کاشت و تولید پایدار در این مناطق توصیه می شوند.
  • کمال حاج محمدنیا قالی باف، یحیی سلاح ورزی صفحه 179
    خشکی و شوری در بسیاری از مناطق جهان از مهم ترین عوامل محدود کننده رشد و نمو گیاهان به شمار می روند. یک سازوکار مناسب در این زمینه استفاده از گونه هایی است که بتوانند در چنین شرایط محیطی از تولید مطلوبی برخوردار باشند. به منظور بررسی تنش های خشکی و شوری بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک گیاه کالارگراس آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار روی گونه هالوفیت کالارگراس در سال 1388 تحت شرایط گلخانه انجام پذیرفت. سه سطح خشکی (100، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی به ترتیب معادل پتانسیل 33/0-، 4/3- و 2/11- بار) و چهار سطح تنش شوری (هدایت الکتریکی 0، 5، 10 و 20 دسی زیمنس بر متر) تیمارهای آزمایش را تشکیل دادند. نتایج تحقیق نشان داد که نشت الکترولیت از سلول های برگ کالارگراس با کاهش محتوای رطوبت خاک افزایش یافته و در شدیدترین تیمار خشکی (FC 25%) با میانگین 57 درصد به بالاترین مقدار خود رسید. این در حالی بود که تنش شوری در هیچ یک از سطوح باعث افزایش نشت الکترولیتی از سلول ها نگردید. همچنین بیشترین سطوح تیمارهای شوری و خشکی در این آزمایش، کمترین مقادیر محتوای نسبی آب برگ، وزن خشک ریشه و وزن خشک بخش هوایی را دارا بودند، هر چند که شدت کاهش آنها در اثر تنش خشکی به مراتب بیش از تنش شوری بود. همچنین بررسی هدایت روزنه ای گیاهان مورد مطالعه در این آزمایش نشان داد که مقادیر این صفت در تیمار ترکیبی خشکی (ظرفیت زراعی50 درصد) و شوری (5 دسی زیمنس بر متر) در مقایسه با شاهد بدون تنش بیش از 60 درصد افزایش یافت. در مجموع، تحمل کالارگراس به شوری بهتر از خشکی بود، بنابراین کشت این گیاه در اراضی دارای آب شور مناسب خواهد بود.
  • سمیه میرزایی، اصغر رحیمی*، حسین دشتی، شهاب مداح حسینی صفحه 189

    به منظور تعیین اثر اصلاحی کلسیم و پتاسیم در شرایط تنش شوری بر گیاه زنیان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در شرایط هیدروپونیک گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی ولی عصر رفسنجان در سال 1388 اجرا شد. فاکتور اول شامل شوری با سه سطح (صفر، 50 و 100 میلی مولار) و فاکتور دوم شامل پنج نوع محلول غذایی N1 (محلول غذایی هوگلند به عنوان تیمار شاهد)، N2 (محلول غذایی هوگلند + CaCl2 با غلظت 40 میلی مولار در محلول غذایی)، N3 (محلول غذایی هوگلند +CaCl2 به صورت اسپری با غلظت 20 میلی مولار بر روی شاخساره ها)، N4 (محلول غذایی هوگلند + KNO3 با غلظت40 میلی مولار به صورت محلول همراه با آب آبیاری) و N5 (محلول غذایی هوگلند + KNO3 به صورت اسپری با غلظت20 میلی مولار بر روی شاخساره ها) بود. نتایج این آزمایش نشان داد که افزایش غلظت نمک تاثیر معنی داری در افزایش محتوای سدیم برگ داشت، به طوری که کمترین محتوای سدیم در تیمار شاهد و بیشترین آن در سطح شوری 100 میلی مولار مشاهده شد. با افزایش غلظت نمک محتوای یونهای پتاسیم، کلسیم و منیزیم بطور معنی داری در اندام های هوایی زنیان کاهش نشان یافت. شوری باعث افزایش قندهای محلول در زنیان گردید ولی نوع محلول غذایی و اثر متقابل شوری و محلول غذایی، میزان قندهای محلول را متاثر نکرد. بیشترین میزان پروتئین در سطح تیمار شاهد و کمترین میزان آن در تیمار 100میلی مولار مشاهده شد. نوع محلول غذایی نیز بر میزان پروتئین گیاه تاثیر گذاشت، به طوریکه بیشترین میزان پروتئین در تیمار N3 و کمترین میزان در تیمارN5 مشاهده شد.

  • علیرضا توکلی صفحه 198
    شاخص های تحمل به خشکی گندم، ضرایب همبستگی صفات با عملکرد دانه و نیز تفکیک اثرات مستقیم و غیر مستقیم صفات از طریق تجزیه علیت در تحقیقی که بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت اسپلیت پلات در سه تکرار و به مدت دو سال زراعی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه به اجرا در آمده، مورد بررسی قرار گرفت. آبیاری به عنوان کرت اصلی در چهار سطح (شرایط دیم، 95، 151 و 207 میلی متر آب آبیاری) و مقادیر نیتروژن به عنوان کرت فرعی در پنج سطح (صفر، 30، 60، 90 و 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) منظور گردید. مقادیر عملکرد دانه،کاه وکلش، عملکرد بیولوژیکی، درجه باردهی، شاخص برداشت، ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه اندازه گیری و تعیین شد. نتایج نشان داد که عملکرد دانه به ترتیب با شاخص برداشت (** 969/0 r =)، درجه باردهی (** 952/0 r =)، کاه و کلش (** 904/0 r =)، ارتفاع بوته (** 904/0 r =)، عملکرد بیولوژیک (** 824/0 r =)، تعداد سنبله در متر مربع (** 817/0 r =)، تعداد دانه در سنبله (** 773/0 r =) و وزن هزار دانه (** 612/0 r =) همبستگی مثبت و معنی دار دارد. در تعیین اثر مستقیم وغیر مستقیم صفات موثر بر عملکرد دانه (داده های دو سال، چهار سطح آبیاری و پنج میزان نیتروژن) از طریق تجزیه علیت نشان داده شد که به ترتیب تعداد سنبله در متر مربع و تعداد دانه در سنبله، مهم ترین عامل موثر در عملکرد دانه هستند و ضریب همبستگی مثبت ومعنی دار ارتفاع بوته، وزن هزار دانه و تعداد سنبله در متر مربع با عملکرد ناشی از اثرات مثبت غیر مستقیم کاه وکلش و تعداد دانه در سنبله است. بررسی شاخص های تحمل به خشکی شامل شاخص تحمل (TOL)، شاخص بهره وری متوسط (MP)، میانگین هندسی بهره وری (GMP)، شاخص تحمل تنش (STI) و شاخص میانگین هارمونیک (HM) نشان داد که سطح تنش 66 درصد آبیاری کامل و 90 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص در بهبود بهره وری آب آبیاری برتری دارد.
  • سلیمان محمدی، سلیمان پیغمبرنژاد، سونیا عارفی صفحه 207
    به منظور مطالعه تاثیر زمان محلول پاشی اوره بر عملکرد دانه و درصد پروتئین دانه دو رقم گندم دیم سرداری و آذر2، آزمایشی در مزرعه مرکز خدمات کشاورزی منگور شرقی شهرستان مهاباد در سال زارعی 87 – 1386، به صورت اسپیلت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایشی شامل زمان های مختلف محلول پاشی کود از منبع اوره با میزان 50 گرم در 10 متر مربع در مراحل پنجه دهی، پنجه دهی همراه با تو فوردی به میزان 5/1 لیتر در هکتار، طویل شدن ساقه، ظهور برگ پرچم، و تیمار شاهد (عدم کاربرد محلول پاشی) در کرت های فرعی و دو رقم گندم دیم سرداری و آذر 2 درکرت های اصلی بود. نتایج آزمایش نشان داد که رقم گندم آذر 2 (8/2270 کیلوگرم در هکتار) دارای عملکرد دانه بیشتری نسبت به رقم سرداری (5/1932 کیلوگرم در هکتار) بود. تیمارهای محلول پاشی طول سنبله، اجزای عملکرد دانه و عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و درصد پروتئین را تحت تاثیر قرار دادند. محلول پاشی اوره در مرحله پنجه دهی توام با توفوردی دارای بیشترین عملکرد دانه نسبت به سایر تیمارها بود و 17 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان داد. تیمارهای محلول پاشی اوره بر روی درصد پروتئین دانه نیز تاثیر معنی داری داشتند. بیشترین درصد پروتئین دانه (05/16 درصد) مربوط به تیمار محلول پاشی اوره در مرحله برگ پرچم در رقم سرداری بود. چنین بنظر می رسد که از محلول پاشی اوره می توان برای افزایش عملکرد و درصد پروتئین دانه گندم دیم استفاده نمود و استعمال محلول اوره توام با تو فوردی در مرحله پنجه دهی موثرترین زمان محلول پاشی است.
  • مهدی قورچیانی، حسینعلی علیخانی، غلامعباس اکبری، مهدی زارعی، ایرج الله دادی صفحه 214
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد متعادل کود شیمیایی فسفر و تلقیح بذر با باکتری حل کننده فسفات و قارچ میکوریز آربسکولار بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه ذرت در شرایط تنش کم آبی آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارها عبارت از آبیاری در دو سطح شامل: آبیاری پس از 60 (آبیاری معمول) و 120 (کم آبیاری) میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A؛ ترکیب ریزموجودات حل کننده فسفات نامحلول (قارچ میکوریز آربسکولار و باکتری حل کننده فسفات) در چهار سطح مختلف و تیمار کود شیمیایی فسفر در سه سطح شامل: عدم مصرف کود شیمیایی فسفر (شاهد)، مصرف50% کود سوپر فسفات تریپل مورد نیاز براساس نتایج آزمون خاک و نیز مصرف خاک فسفات (براساس کمیت فسفر مصرفی از منبع سوپر فسفات تریپل) بودند. نتایج نشان دادند که اثر سطوح آبیاری روی کلیه صفات به جز شاخص برداشت و اثر ریزموجودات حل کننده فسفات نیز در کلیه صفات به جز شاخص برداشت و تعداد ردیف دانه در بلال معنی دار می باشد. نتایج مقایسه میانگین ها نیز نشان دادند که بیشترین مقدار اکثر صفات مورد بررسی در سطوح آبیاری مربوط به تیمار آبیاری معمول و در سطوح ریزموجودات حل کننده فسفات مربوط به تیمار کاربرد توام باکتری حل کننده فسفات و قارچ میکوریز آربسکولار است. اثر سطوح کود شیمیایی فسفر روی کلیه صفات نیز معنی دار بود. نتایج بر همکنش آبیاری و ریزموجودات حل کننده فسفات در هر دو شرایط آبیاری معمول و کم آبیاری نشان داد که کاربرد توام باکتری حل کننده فسفات و قارچ میکوریز آربسکولار، عملکرد دانه را بیش از سایر تیمارها افزایش می دهد. همچنین نتایج بر همکنش کود شیمیایی فسفر و ریزموجودات حل کننده فسفات نیز نشان دادند که تاثیر کاربرد متعادل کود سوپر فسفات تریپل در تلفیق با ریزموجودات حل کننده فسفات در صفات اندازه گیری شده نسبت به خاک فسفات بیشتر می باشد.
  • مسعود عزت احمدی، قربان نورمحمدی، مسعود قدسی، محمد کافی صفحه 225
    به منظور ارزیابی عملکرد، کارایی مصرف آب و نور ژنوتیپ های گندم، آزمایشی مزرعه ای به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و به مدت دو سال زراعی (86-1385 و 87-1386) در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی طرق مشهد به اجرا در آمد. عامل اصلی آبیاری شامل آبیاری مطلوب و قطع آب از مرحله ظهور بساک تا رسیدگی، عامل فرعی هفت ژنوتیپ جدید گندم شامل لاین های شماره 9103، 9116، 9203، 9205، 9207، 9212، C-81-10 و رقم کراس شاهی و عامل فرعی فرعی شامل استفاده از فتوسنتز جاری و جلوگیری از فتوسنتز جاری بود. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد، اثر تنش رطوبتی و جلوگیری از فتوسنتز بر عملکرد دانه معنی دار بود. با اعمال تنش رطوبتی و جلوگیری از فتوسنتز جاری عملکرد دانه به ترتیب 35 (2976 کیلوگرم در هکتار) و 68 درصد (1830 کیلوگرم در هکتار) نسبت به شرایط مطلوب رطوبتی (4577 کیلوگرم در هکتار) و استفاده از فتوسنتز جاری (5722 کیلوگرم در هکتار) کاهش یافت. تنش رطوبتی باعث کاهش کارایی مصرف آب بر حسب عملکرد دانه (WUEG) و کارایی مصرف نور (RUE) شد. WUEG تحت شرایط تنش رطوبتی (687/0 کیلوگرم بر متر مکعب آب مصرفی) و جلوگیری از فتوسنتز جاری (401/0 کیلوگرم بر متر مکعب آب مصرفی) در مقایسه با شرایط بهینه رطوبتی (841/0 کیلوگرم بر متر مکعب آب مصرفی) و استفاده از فتوسنتز جاری (127/1 کیلوگرم بر متر مکعب آب مصرفی) به طور معنی داری به ترتیب به میزان 3/18 و 4/64 درصد کاهش یافت. دلیل اصلی کاهش کارایی مصرف آب تحت تیمار تنش رطوبتی، کاهش عملکرد دانه بود. اختلافات ژنوتیپی نیز در مورد صفات مورد نظر وجود داشت، به طوری که در شرایط بهینه رطوبتی و قطع آبیاری بالاترین WUEG به ترتیب مربوط به ژنوتیپ شماره 9103 و C-81-10 بود و کمترین WUEG در هر دو شرایط آبیاری، مربوط به رقم کراس شاهی بود. با توجه به مطالب فوق، ژنوتیپ های C-81-10، 9103 و 9116 را می توان به عنوان ژنوتیپ های امیدبخش و مناسب برای شرایط تنش رطوبتی معرفی و از آنها در برنامه های اصلاحی استفاده نمود.
  • فرشاد ابراهیم پور، خالد عیدی زاده، عبدالمجید مهدوی دامغانی، محمد رضوانی صفحه 240
    به منظور مطالعه اثرات کاربرد تلفیقی کودهای بیولوژیک نیتروژن و فسفر و کودهای شیمیایی و همچنین روش کاربرد کود بیولوژیک بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت دانه ای، آزمایشی در سال 1388 در شهرستان دزفول (استان خوزستان) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل تلفیق کودهای بیولوژیک و شیمیایی در 4 سطح (کود شیمیایی، 25 درصد کود شیمیایی+ کود بیولوژیک، 50 درصد کود شیمیایی+ کود بیولوژیک، کود بیولوژیک) به عنوان فاکتور اول و روش کاربرد کود بیولوژیک در 3 سطح (بذرمال، همراه آب آبیاری و بذرمال+ آبیاری) به عنوان فاکتور دوم بود. بیشترین عملکرد دانه در تیمار 50 درصد کود شیمیایی+ کود بیولوژیک (7/10 تن در هکتار) و کمترین عملکرد در تیمار کود بیولوژیک (2/5 تن در هکتار) به دست آمد. بیشترین و کمترین شاخص برداشت به ترتیب در تیمار کود شیمیایی (59/0) و کود بیولوژیک (45/0) مشاهده شد. تعداد دانه در ردیف و تعداد ردیف بلال تیمارهای تلفیقی اختلافی با مقادیر تیمار کود شیمیایی نداشت. در بین روش های کاربرد کود بیولوژیک، روش بذرمال+ آبیاری نتایج مطلوب تری در مقایسه با دو روش دیگر نشان داد، هر چند اختلاف آن ها معنی دار نبود. نتایج آزمون خاک نیز نشان داد که نقش کودهای بیولوژیک بیشتر در رابطه با افزایش دسترسی فسفر خاک است تا نیتروژن. جایگزینی کامل کودهای شیمیایی با کود بیولوژیک موجب کاهش عملکرد ذرت دانه ای شد، اما کاربرد تلفیقی کودهای بیولوژیک و شیمیایی ضمن تولید بیشترین عملکرد، مصرف کودهای شیمیایی را کاهش داد. نتایج همچنین نشان داد که منابع غیر شیمیایی عناصر غذایی گیاهی، می تواند به عنوان جایگزین قابل اعتماد برای کودهای شیمیایی در تولید اکولوژیک محصولات در سیستم کشاورزی ایران باشد.
  • مهدی غفاری، گودرز احمدوند، محمدرضا اردکانی، نرگس کشاورز، ایمان نادعلی صفحه 247
    امروزه کاشت گیاهان پوششی زمستانه به منظور کاهش مصرف علفکش زیاد مورد توجه قرار گرفته است. بدین منظور آزمایشی در سال زراعی 88-1378 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای اعمال شده شامل گیاهان پوششی زمستانه چاودار، کلزا، جو، تریتیکاله و تیمار شاهد (بدون گیاه پوششی) بودند. غلات زمستانه مورد استفاده، در زمان برگرداندن بقایا به خاک ماده خشک بیشتری را نسبت به کلزا تولید کردند. مالچ زنده چاودار، جو، کلزا و تریتیکاله به ترتیب 89، 86، 82 و 70 درصد وزن خشک علف های هرز زمستانه را نسبت به تیمار شاهد کاهش دادند. گیاهان پوششی طی سه مرحله نمونه برداری (15، 45 و 75 روز پس از سبز شدن سیب زمینی)، علف های هرز کشت سیب زمینی را بطور معنی داری در قیاس با شاهد کنترل کردند. بقایای آمیخته با خاک کلزا و چاودار در طی دوره رشد سیب زمینی بیشترین میزان کنترل علف های هرز را دارا بودند به طوری که به ترتیب 61 و 57 درصد میانگین مجموع وزن خشک علف های هرز را در مقایسه با شاهد کنترل کردند. هم چنین تیمارهای مذکور، به ترتیب 36 و 35 درصد میانگین تراکم علف های هرز کشت سیب زمینی را نسبت به شاهد کاهش دادند. همبستگی منفی و معنی داری به ترتیب از نظر تراکم و وزن خشک علف های هرز کشت سیب زمینی با میانگین وزن غده و عملکرد غده سیب زمینی مشاهده شد. تیمارهای کلزا و چاودار بیشترین عملکرد غده سیب زمینی را باعث شدند، به طوری که به ترتیب 54 و 50 درصد عملکرد بیشتری را در قیاس با شاهد تولید کردند. تیمارهای مذکور میانگین وزن غده های سیب زمینی را به ترتیب 74 و 38 درصد در مقایسه با شاهد افزایش دادند.
|
  • R. Yazdani Biuki, P. Rezvani Moghaddam Page 1

    Drought and salinity are two important environmental stresses limiting the crop production. In order to study the influence of drought and salinity stresses on germination characteristics of Marshmallow plant seeds, two separate experiments were conducted based on completely randomized design with four replications in controlled conditions. Drought stress levels were 0, -2, -4, -6 and -8 bar in the first experiment and salinity stress levels were 0, -2, -4, -6, -8 and -10 bar in the second experiment which were accomplished using PEG 6000 and sodium chloride, respectively. The results indicated a decrease in germination rate and percentage, as well as in lengths and fresh and dry weights of both plumules and radicles, as the osmotic potential was reduced in both experiments. Marshmallow seeds showed an overall higher tolerance against salinity stress compared to drought stress, with germination occurring at as low osmotic potentials as -10 bars in salinity treatments, while only until -8 bar drought stress. In osmotic potentials of -2 and -4 bar the decrease in germination percentage was more sever in the salinity stress compared to drought stress; whereas in higher levels of stress (-6 and -8 bar) drought stress brought about a higher decrease in germination percentage than did the salinity stress; illustrated by the percentage of germination decrease at -6 bar, i.e. 63% for drought and 80% for salinity treatments. At the treatments of higher potential (-2, -4 and -6 bar) the decrease in radicle length was greater in response to salinity than to drought stress, but the length of plumule was more influenced by drought stress and also showed the highest sensitivity to drought, among all measured characteristics.

  • M. H. Rashed Mohassel, A. Aliverdi Page 11
    In order to compare effect of magnetic field and frigate surfactant to enhance the efficacy of Iodosulfuron-methyl-sodium plus Mesosulfuron-methyl (chevalier) to control wild oat, a greenhouse experiment of dose-response was conducted. Treatments were 0, 3, 6, 12, 18 and 24 doses g a.i. ha-1 of chevalier (i) without treatment, (ii) with Frigate % 0.1 v/v, (iii) with magnetic field, and (iv) Frigate % 0.1 v/v plus magnetic field with four replications. Besides, the effect of treatments on surface tension was evaluated. Magnetic field and Frigate reduced the surface tension of water and chevalier spray solution significantly. But Frigate as compared to the magnetic field was more effective in reducing surface tension of water and chevalier spray solution. Furthermore, magnetic field and Frigate increased the efficacy of chevalier remarkably. Applying magnetic field when chevalier mixed with Frigate showed more efficacy than applying the magnetic field and/or Frigate alone.
  • R. Farshid, G.R. Zamani, M. A. Behdani, E. Sahrai Page 18
    To evaluate interaction of salinity stress and nitrogen use methods on yield and yield components, in experiment was conducted in split plot in randomized complete block with 3 replications. Treatments included: salinity of irrigation water levels 1.5, 4.4 and 7.9 ds/m as main plots, and nitrogen treatments 1. using N fertilizer at 3 stage in soil, 2. using two third N fertilizer in soil at planting and tillering and heading and one third in form of foliar application of N at tillering, 4. using and one third in form of foliar application at heading, 3. Using two third of N fertilizer in soil at planting one third of N fertilizer in soil at planting and two third in form of foliar application at tillering and heading, as sub plots. Results this study showed that increased in salt stress significant decreased total yield components such that showed decrease 41/5 kg/h in yield with increase in per unite salinity. Also methods of nitrogen application in salinity condition, have significant effects on total yield components. At the tillering, one stage of foliar with soil application of urea could increase spike no. m-2 and kernels of spike compared with other treatments. Foliar application of urea at heading stage increased kernels weight.
  • A. Dadkhah, M. Kafi Page 25
    This experiment was conducted in germinator in order to study the effects of water potential on seed germination, rate of germination and seedlings growth of four medicinal plants (Coriandrum sativum, Plantago psyllium, Discorinia sophia and Portulaca oleracea). Four water potential inclouding distilled water as control (0), -0.37, -0.59 and –0.81 Mpa which made by different salts (NaCl, CaCl2 and NaCl+CaCl2 in 5 to 1 molar ratio). The experiment was carried out based on completly randomized design with six replications. Results showed that the effects of water potential, type of salt on germination percentage, rate of germination, root and shoot length were significant. With decreasing water potential, germination percentage and rate of germination declined but the response of plant were differ. Germination of Portulaca oleracea was not affected by decreasing water potential where as other significantly decreased. The effect of salt composition was significant on rate and percentage germination. The percentage of germination at lower water potential (–0.37 MPa) which made by NaCl + CaCl2 significantly was higher than the same water potential made by only NaCl and CaCl2. Although, percentage and rate germination of Portulaca oleracea were not affected by different water potential, seedling growth of Portulaca oleracea significantly decreased.
  • H.R. Khazaei, A. Nezami, H.R. Eshghizadeh, Sh Riahinia, K. Shojaei Page 33
    Both poor germination and crop establishment due to water stress and salinity are among the most important limitations for production in semi-arid regions such as Iran. To evaluate the response of four genotypes of triticale (ET-82-15، ET-82-8، ET-79-17 and Juanillo-92) to different water potentials caused by salinity and/or drought and recognizing the germination and seedling establishment, a study was carried out based on factorial completely randomized design with three replications in 2008. Salt treatments consisted of 0, 0. 5, 1, 1. 5 and 2 percent of NaCl solution (equal to 0, -3. 8, -8. 5, -11. 6, and -14. 8 bar, respectively) and drought treatments consisted of 6 levels of 50, 100, 150, 200, 250 and 300 gr PEG per 1 liter distilled water (equal to -0. 5, -1. 48, -2. 95, -4. 91, -7. 36 and -10. 3 bar, respectively). Results showed that negative water potential caused by salinity and drought treatments had significant effect on percentage of germination. With decreasing the water potential, percent of germination was reduced similarly in same water potential until -7 bar, reduction of germination percentage was lower in drought rather than salinity. Cultivar Juanillo-92had the highest and genotype ET-82-8 the lowest germination under drought and salinity conditions. Similarly, rate of germination was reduced with decreasing water potential, and in the same water potential until -7 bar rate of germination in drought condition was higher than salinity. In lower water potential (-10 bar) in drought treatment, seed germination of triticale was halted, while this trend in salinity treatments was continued until -15 bar. Differences between percent of germination in genotypes under salinity at 0. 01 % probability level were significant, but under drought stress was not significant. Finally, based on ranking of genotype with measurement characteristics, salinity tolerance was: ET-82-8 < ET-79-17< ET-82-15< Juanillo-92. Also, despite of similar drought tolerance of genotypes, cultivar Juanillo-92 was relatively more tolerant to drought under these conditi.
  • Z. Khorasani, A. Nezami, M. Nassiri Mahallati, A.A. Mohammadabadi Page 43
    In order to study the effects of fall planting dates on yield and yield components of six cumin (Cuminum cyminum L.) ecotypes an experiment was arranged in a randomized complete block design as a split-plot with three replications during 2007-08 growing season at the Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad. Three planting dates (18 Oct. (first), 8 Nov. (second) and 29 Dec. (third)) and six cumin ecotypes (Torbat heydarieh, Khaf, Sabzevar, Ghaen, Ghoochan and RZ19) were allocated to main and sub plots, respectively. Results showed that the effects of planting dates, ecotypes and interaction effects of planting dates and cumin ecotypes were significant for yield components (winter survival percentage, number of umbel per plant, number of seeds per umbel and 1000-seed weight) and seed yield and biological yield. There was a reduction on yield components (number of umbel per plant, number of seeds per umbel and 1000-seed weight), seed yield and biological yield due to delay planting date from 18 Oct. to 29 Dec. The highest winter survival percentage was achieved on the third planting date. The highest and lowest amount for all of the traits, were achieved in Ghaen and RZ19 ecotypes, respectively. According to the useful results and for the deployment of cumin fall planting in other locations of province, continuation of this study to recommended.
  • M. Adinei, M. Bazoobandi, R. Ghorbani, K. Hajmohammadnia Ghalibaf Page 53
    Weed spread and diversity were studied both chemical and non-chemical treated fields of cotton (Gossipium hirsutum L.) in Esfarayen. In this study frequency, uniformity, density and evenness parameters in three sampling dates (30 days after sowing, flowering and harvesting stages of cotton) were determined and analyzed by "Cluster analysis". The results showed that from 29 weed species belonged to 5 plant families in cotton fields, poaceae family with 6 species was the most frequent family. Application of herbicide had significant effects on frequency, uniformity, density and evenness parameters in the first sampling date. Dominance distribution, species richness and uniformity in herbicide treated fields were lower than non-herbicide plots. Species richness in non-herbicide was higher than herbicide treated plots and it was similar for three sampling dates. At first sampling date, species diversity in sprayed and non-sprayed fields was significantly different, and herbicide application decreased species diversity. Dominance index in fields with herbicide was higher than fields without herbicide.
  • E. Karami Page 64
    Five genotypes of chickpea as a half diallel crossed with each other, in 2008, 5 parents and 10 progenies were planted as randomized complete block design and some traits including days to podding, basal pod height, number of pods per plant, number of double seed pods per plant, number of single seed pods per plant, number of empty pods per plant, seeds per plant and seed yield per plant were evaluated. According to diallel variance analysis, for the traits the basal pod height and number of empty pods per plant, only additive genetic effects was significant. For number of double seed pods per plant only non-additive genetic effects were significant and for other traits, both of additive and non-additive genetic effects were significant. The degree of dominance average for the basal pod height was lower than one and for other traits was more than one. Narrow sense heritability exception of basal pod height (0.47) that relatively high, in the other traits was low, which shows the inheritance of these traits is quantitative and complex. Therefore, probably of successful selection these traits in early generations are low. Direction of dominance were negative for days to podding, number of double seed pods per plant, seed number and seed yield per plant that indicating amplifier effects of dominant genes for these traits, while the positive direction of dominance for basal pod height, number of pod, number of single seed pods per plant and number of empty pods per plant illustrates the effect of reducing dominant genes.
  • F. Hassanzadeh Aval, A. Koocheki, H.R. Khazaie, M. Nassiri Mahallati Page 75
    In order to evaluate intercropping of summer savory (Satureja hortensis L.) and persian clover (Trifolium resupinatum L.), an experiment was conducted at Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad in 2004 growing season. Treatments were sole cropping of persian clover (eight rows), double-row intercropping of persian clover and summer savory with 27, 40 and 80 plants.m-2 (eight rows) and sole cropping of summer savory with 27, 40 and 80 plants.m-2 (eight rows). For this purpose a complete randomized block design with 4 replications was used. Results showed that leaf area index (LAI), crop growth rate (CGR) and total dry matter (TDM) of summer savory in sole cropping were much higher than the intercrop. In sole cropping, these indices decreased by increasing plant density. In intercrops, these parameters increased by increasing plant density. In the first harvest of persian clover, all growth indices in double-row intercropping of persian clover and summer savory with 27 plants.m-2 treatment were highest and by increasing summer savory density, these parameters decreased. However, in the second and third harvests a reversed pattern was observed.
  • E. Izadi, Darbandi, F. Azarian, N. Nessari Page 84
    In order to study the effect of water hardness on sinosulforun efficacy an experiment was carried out under controlled conditions in 2010 at the College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad. Treatments included herbicides doses at 6 levels (0, 200, 250, 300, 350 and 400 g.a.i ha-1), calcium carbonate concentration at 6 levels (0, 100, 300, 600, 1000 and 1500 ppm) and weeds at 2 levels (redroot pigweed and common lambsquart), were evaluated as a completely randomized design in a factorial arrangement with three replications. Spray was done at 6-8 weeds leaf stag. 2 weeks after spray weeds survival and shoot dry matter measured. For results analysis, data analysis of variance was done and plants response to sinosulforun doses on deferent water hardness level was fitted with sigmoid 4 parametric equations to the shoot biomass data as a function of the herbicide doses and was used to calculate the herbicide dose for 50% inhibition of plants shoot growth (ID50). Results showed herbicide rate and water hardness had significant effect (P)
  • M. Moghani Bashi, J. Razmjoo Page 91
    The role of sesame oil in human nutrition is clear and water limitation decreases production and oil yield of sesame. This study was conducted to evaluate the effects of seed treatment and irrigation regimes on sesame yield, yield component and oil percentage. A split-plot arrangement was used in a randomized complete block design with three replications. Main-plot consisted of four irrigation regimes (50, 60, 70 and 80% soil moisture depletions of available water) and sub-plot consisted of two seed treatments (osmopriming with solution -2 bar PEG and untreated seed as control). The studied characteristics were number of days from planting to emergence, 50% flowering, capsule formation, physiological ripening, plan height, LAI, number of capsule per plant, number of seed per capsule, 1000-grain weight, grain yield, biological yield, harvest index and oil yield. The results showed that irrigation regime had no significant effect on number of days from planting to seed emergence, 50% flowering, number of seed per capsule, seed weight and biological yield. Seed treatment had significant effect on all studied traits except number of days from planting to 50% flowering, seed per capsule, seed weight, biological yield and harvest index. Also, interaction between irrigation regimes and priming was significant on 1000-grain weight and oil yield. The highest grain and oil yield obtained from 50% soil moisture depletions and the lowest obtained from 80% soil moisture depletions. The highest grain and oil yield obtained from osmopreming and the lowest grain and oil yield was obtained under control (unprimed). The 50% soil moisture depletions with osmopriming had the highest seed weight and oil yield while irrigation regime 80% soil moisture depletions with control had the lowest oil yield. Based on overall results, osmopriming with -2 bar PEG under70% was the most suitable treatment.
  • H. Hatami Maleki, Gh Karimzadeh, R. Darvishzadeh, R. Alavi Page 100

    Tobacco (Nicotiana tabaccum) is one of the valuable agricultural and industrial crops that there is little information about its variation. For studying genetic variation on the basis of morphological characteristics, a number of 100 exotic and endemic oriental tobacco genotypes were obtained from the germplasm collection of the Urmia Tobacco Research Center, Urmia, Iran, using simple lattice design with 2 replications. Eight traits include: stem height and diameter, leaf number per plot, leaf length and width, fresh and dry leaf weight and day to 50% flowering were examined. Principal component analysis could reduce the studied morphological traits to 5 components having 96% accumulative variance. In the first component, all traits (except stem height) showed positive significant correlations with. Cluster analysis using UPGMA method distinguished genotypes in 4 different groups. Maximum distance was between groups 1 and 4. Mean comparison revealed that genotypes (Trimph and Ohdaruma) belong to group 4 had the maximum value of most examined traits, therefore, they could be utilized as parents of crosses in breeding programs.

  • M. Moradi, H. Dehghani, B. Sorkhi, Lalelo Page 107
    Study of genotype by environment interaction (GEI) has assumed great importance in genotype testing programs due to yield performance of a genotype is a result of interaction between genotype and environment. GEI occurs when the performance of the genotypes is not consistent from one environment to another. Therefor, 17 barley genotypes with three check cultivars (WA 2196-68/NY6005-18,F1//Scotia l, Bereke-54 and Makouee) were growen in seven cold regions (Hamedan, Miandoaab, Karaj, Arak, Urmia, JolgeRokh and Mashhad) during two years (2008-2009) and two cold regions (Tabriz and Ardabil) during one year (2009). These trials were conducted as a randomized complete block design (RCBD) with three replications. Simple analysis of variance showed that there were significant differences among genotypes. Moreover combined analysis of variances differences among genotypes revealed that the GEI were significant at the 1% probability level. For determining of yield stability, different stability parameters were used. Considering seed mean yield, G9 and G17 genotypes had a minimum environmental variance and environmental coefficient of variation while genotypes G9 and G11 had a minimum of Wricke’s ecovalence, stability variance, Plaistad’s interaction variation and Plaisted and Peterson’s average interaction variance. Based on Hernandez’s Desirable index, genotypes G9 and G19 with maximum amount of this index were identified as a more stable genotypes. The results of most of stability methods introduce genotype G9 as the most stable genotypes and G14 for the propitious rich areas.
  • S. R. Amiri Deh Ahmadi, P. Rezvani Moghaddam, H. R. Ehyaee Page 116
    Drought stress is one of the important problems in arid and semi_arid regions. drought stress take place in plants when available water is lesser than evapotranspiration. In order to evaluate the effect of drought stress on morphological traits and yield of three medicinal plants an experiment was carried out during the 2010 year in research greenhouse of faculity of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, in a factoriel arrengement based on a Completely Randomized Block Design with four replications. factors include 4 drought stress levels: Field capacity (100%), 75%, 50% and FC25% and 3 medicinal plants include: Coriandrum sativum, Foeniculum vulgare and Aniethum graveolens. The traits such as plant height, leaf number per plant, number of lateral branches per plant, umbrellas per plant, umbels per umbrellas, seed number per plant, seed weight per plant, 1000 seeds weight and harvest index were measured. Results showed that decreasing content of water in soil lesser than field capacity had significant effects on all of these traits. Coriandrum sativum in FC25% had maximum seed number in umbrellas(14 number), seed number per plant(27 number), Umbrellas per plant(4 number), umbels per umbrellas(10 number) and 1000 seeds weight (6.5 gr). also Foeniculum vulgare in FC25% had minimum seed number in umbrellas(2 number), seed number per plant(2 number). Umbrellas per plant(0.25number), umbels per umbrellas(0.5 number) and 1000 seeds weight (0.15 gr). Harvest index positive correlation with seed weight per plant and 1000 seeds weight.
  • A. A. Chitband, R. Ghorbani, M. H. Rashed Mohassel, A. Zare Feizabadi, M. Abbaspoor Page 125
    The reduction of herbicide applications is a main research priority in recent years for herbicide reducing the risk of side-effects and costs from herbicides. Therefore To predicting additive, synergism or antagonism effects mesosulfuron + iodosulfuron and clodinafop-propargyl two herbicides mixture on wild oat with isobole curvatures, greenhouse experimental in completely randomized design with 36 treatments (in dose-response arrangements) and four replicates for each experiment treatments were conducted at Ferdowsi University of Mashhad. Treatments included mesosulfuron + iodosulfuron alone at doses of 0, 2.4, 6, 12, 18 and 24 g ai ha-1, clodinafop alone at doses of 0, 6.4, 16, 32, 48 and 64 g ai ha-1 and six mixtures ratio of doses of two herbicides above mentioned as 100:0%,75:25%, 50:50%, 25:75%, 10:90% and 0:100%. The results showed mesosulfuron + iodosulfuron and clodinafop-propargyl at high dose rates showed complete control of wild oat. In addition Concentration Addition (CA) model describe Fitted the data better than Hewlett and Voelund models. On the other hand, herbicides combination with each other showed additive effects on wild oat control, As by increasing the clodinafop-propargyl ratio in mixtures (90% clodinafop-propargyl + 10% mesosulfuron + iodosulfuron) increased wild oat control compared with other mixing ratios remarkably.
  • M. Shoor, F. Mondani Page 133
    Increasing atmospheric CO2 concentrations and nutrients supply are generally expected to enhance photosynthesis and growth of crops as a result considerably increase yields. The present study aims to investigate effects of elevated CO2 and different fertilizer conditions on physiological traits in Lemon balm. A factorial experiment was conducted based on completely randomized design with three replications and nine treatments at the greenhouse in 2010. The experiment factors were included three CO2 concentrations (380, 700 and 1050 ppm) and three kinds of conditions fertilizer (no fertilizer, manure fertilizer and nitrogen fertilizer). The results indicated that increasing of CO2 from 380 to 1050 ppm led to improve in leaf area, plant height, relative growth ratio, total dry matter and final yield of individual plant. The highest and the lowest amount of measured traits related to with and without nitrogen fertilizer, respectively. Impact of elevated CO2 in conjunction with nitrogen and manure fertilizers increased. These effects were more on total dry matter and final yield than other growth indices. Therefore, it can be concluded that, whereas increase of temperature caused by rising CO2 is not considered or there is not any limitation for resources, CO2 enrichment will be improved lemon balm production.
  • F. Shahriary, M. Fakhrfeshani, J. Zolala Page 143
    GBSS protein, that is the product of Waxy gene (Wx) is one of the major enzyme in starch biosynthesis that controls the proportion of amylose to amylopechtine and its absence leads to production of starch with low amylose and higher amylopechtine content, called Waxy starch.Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1 are three locuses in bread wheat (Triticum aestivum) genome that encodes GBSS protein and waxy starch is produced when all of them are null. In this project the polymorphism of Wx-A1 and Wx-B1 genes in 20 Tetraploid and Hexaploid Iranian wheat cultivars was studied by PCR-RFLP and Direct Sequencing techniques. Result showed any polymorphism in Wx-B1 genes of studied population But PCR-RFLP demonstrated the polymorphism in the second part of Wx-A1 gene of Hamoun and Alvand cultivars. According to sequencing and in silico studies of the mutation effects on GBSS features, the two selected cultivars can be assumed as a donor for Wx-A1 null allele.
  • H. Sabouri, Gh Mohammadinejad, M. Fazlalipour Page 150
    In order to providing selection indices using heritability and correlation effective traits on yield and multiple regression an experiment was conducted by 265 F3 families as well as parents and F1 related to Gharib × Khazar population in 2009 at Gonbad High Education Center fields. Days to repining (0.97) and panicle number and flag leaf length (0.66) had maximum and minimum heritability, respectively. Positive and significant correlations were detected between plant yield and flag leaf width (0.265**), plant height (0.193**), panicle number (0.734**) and biomass (0.828**). Biomass, days to heading and plant height were explained about 98% of total variation of yield and inserted to model respectively. Phenotypic and genotypic correlations, genetic and phenotypic direct effect in path analysis, heritability were used for construct selection vectors. According to this study, increasing of traits is not result of relative efficiency and compares parameter. Selection indices were showed that yield, significant genetic correlation with yield and high heritability are three important part of selection index. Fifth, Sixth and fourteenth are the most important between discussed indices.
  • M. Khazaei Page 163
    One of the basic principles of an experiment is the repetition of its treatments so that treatments cannot be statistically compared without repetition. Using enough replications has a great impact on scientific validity, but in most cases, not enough attention is paid. Generally, selecting the number of replications is done according to previous experiments at similar conditions, regarding the number of replications is specifically depended on the experiment conditions. In this study effort has been made to investigate the number of treatment replications effect on the validity of experimental results by considering agricultural experiments. The results have shown that by increasing test error fluctuations and reducing the difference between the treatments that must be found to achieve a minimum level of significance and an acceptable test power, a minimum number of replications will be required. And the minimum number of required replications declines by controlling test error fluctuations. Therefore, under the same conditions, fewer replications are required for experiments under controlled conditions such as growth chamber experiments. Fewer replications will reduce test power and only through increasing the number of replications, significance level and test power can be simultaneously maintained at high level.
  • M. Bakhshayeshi Geshlagh Page 170
    In order to study on adaptability and grain yield stability of eight bread wheat cultivars (Alvand, Alamout, Zarrin, Navid, Azar 2, Sabalan, Omid and Bezostiya), a RCBD experiment was conducted during three cropping seasons (2007-2010) at six locations (Sanandaj, Gorveh, Marivan, Divandarreh, Saggez and Baneh). Simple analysis of variance (ANOVA) and combined ANOVA for three years in each location and combined ANOVA for eighteen environments were implemented. Lin and Binns parameter, environmental coefficient of variations, Rick ecovalance method and Shukla stability variance, environmental variance and rank method were used for determination of stable cultivars. Combined ANOVA (three years x six locations) results showed that the genotype, year x genotype and year x location x genotype had significantly effects on grain yield. The highest grain yield belonged to Alvand (3.74 tha 1). Results of stability analysis with Lin and Binns method showed that Sabalan, Navid and Zarrin, cultivars had the lowest inside location variance and also Zarrin and Sabalan had the lowest environmental coefficient of variations, respectively. Azar 2 the lowest environmental variance among the genotypes. Results of Riclk ecovalance method showed that Zarrin and Sabalan cultivars had the lowest amount of ecovalance. Stability analysis based on Shukla method showed that Zarrin and Sabalan cultivars had the most stablest grain yield, respectively. Also stability analysis based on rank method showed that Alvand and Sabalan cultivars had the most stablest grain yield, respectively. Based on methods that used in this study, it can be concluded that Zarrin and Sabalan cultivars could be produce stable grain yield in cold areas of Kurdestan and their could be recommended for planting at these regions.
  • K. Hajmohammadnia Ghalibaf, Y. Selahvarzi Page 179
    Drought and salinity are the most important limiting factors of plant growth and development in many regions of the world. In this regard, using of species that are able to have higher production in this condition is a suitable strategy. In order to study the effect of drought and salinity stresses on morphophysiological properties of kallar grass (Leptochloa fusca L. kunth), a factorial experiment based on completely randomized design with 4 replications was conducted under greenhouse conditions in 2009. The treatments were drought (100, 50 and 25 percent of field capacity equal -0.33, -3.4, and -11.2 bar, respectively) and salinity (electrical conductivity equal 0, 5, 10 and 20 dS/m). The results showed that electrolyte leakage was increased by reduce of soil water content in the cells and it reached the highest value 57% in severe drought stress (25% FC). Whereas, the different levels of salinity stress didnt increase it. The lowest of value of relative water content, root and shoot dry weight also were found in severe drought and salinity stress. However, the value of reduction of them in drought was more than salinity stress. Study on stomatal conductivity showed that it was increased 60 percent in combined stress (50% FC + 5 dS/m) in comparison with control. In total, kallar grass showed more tolerance salinity than drought stress, therefore, it is recommended for planting at saline water conditions.
  • S. Mirzai, A. Rahimi, H. Dashti, S. M. Hosseini Page 189

    In order to investigate the effects of supplementary calcium chloride and potassium nitrate on plant growth of Ammi (Carum copticum L.) in different salinity levels and nutrient solutions (NS), an experiment based on randomized complete block design (RCBD) with factorial arrangement was conducted under greenhouse condition in the faculty of agriculture, Vali-e-Asr university of Rafsanjan, during September to December 2009. The treatments were three levels of salinity levels (0, 5 and 100 mmol) and five different nutrition solution including: Control: Hoagland solution only (N1); Hoagland solution plus 40 mM CaCl2 in nutrition solution (N2); Hoagland solution plus 40 mM CaCl2 as spray (N3); (4) Nutrient solution plus 40 mM KNO3 in nutrition solution (N4) and Hoagland solution plus 40 mM KNO3 as spray (N5). Results showed that relative water content of leaf did not affected by salinity, type of nutrient solutions and the interaction of salinity and nutrient solution. The lowest and the highest sodium content were observed in the control and 100 Mm NaCl treatments, respectively. K, Ca and Mg content significantly reduced in Ammi shoot with increasing salinity. Salinity increased soluble sugars in plant while type of nutrient solution and interaction of salinity and nutrient solution were not significantly affected soluble sugars. The Highest and lowest protein content of plant organs were observed in the control and 100 Mm NaCl, respectively. Type of nutrient solution also influenced protein content. The highest protein content related to N3 and the lowest related to N5.

  • A. R. Tavakoli Page 198
    In order to investigate the indices of drought tolerance, correlation coefficient and path analysis at deficit irrigation and nitrogen experiment, this experiment was conducted as split plot arranged in a randomized complete block design (RCBD) with three replications during 2000-2003 for wheat at Maragheh agricultural research station of DARI. The treatments were included four levels of deficit irrigation (Rainfed, 100, 160 and 220mm of water use) as main plots and five nitrogen rates (0, 30, 60, 90 and 120 kg.N.ha-1) as sub plots. Grain, straw and biological yield, harvest index, productivity degree, plant height, kernel number per spike, Spike number per square meter and TKW determined from the middle of each plot. There were positive significant correlations due to grain yield with all variables: harvest index (r = 0.969), Productivity degree (r = 0.952), straw yield (r = 0.904), plant height (r = 0.904), biological yield (r = 0.824), Spike number per square meter (r = 0.817), kernel number per spike (r = 0.773) and TKW (r = 0.612) respectively. Results of path analysis showed that increase in grain yield was due to increase spike number per square meter and kernel number per spike respectively. On based of indices of drought tolerance (Tolerance Index, Mean Productivity, Geometric Mean Productivity and Harmonic Mean), treatment of %66full irrigation combined with 90KgN.ha-1 was substantially increased water productivity.
  • M. Ghorchiani, H. A. Alikhani, Gh Akbari, M. Zarei, I. Allahdadi Page 207
    In order to evaluate the effect of balanced application of chemical phosphorus fertilizer and seed inoculation with phosphate solubilizing bacterium and arbuscular mycorrhizal fungus and on the yield and yield components of maize (Zea mays L.) under normal and limited irrigation conditions, a split-split plots arrangement based on randomized complete block design with three replications was conducted. Treatments consisted of two levels of irrigation including: irrigation of 60 (normal irrigation) and 120 (limited irrigation) mm evaporation from class A pan evaporation; combination of phosphate solubilizing microorganisms (arbuscular mycorrhiza fungus and phosphate solubilizing bacterium) at four levels; and phosphate chemical fertilizer at three levels includes: no consumption of phosphate chemical fertilizer (control), consumption of 50% triple superphosphate fertilizer needed based on soil-test results and consumption of rock phosphate (based on the quantity of consumed phosphate of triple superphosphate source). The results showed that the irrigation levels had significant affect on all traits except harvest index, and the phosphate solubilizing microorganisms had significantly affected all traits except harvest index and number of row in ear. The results of mean comparison indicated that the maximum of amount most traits related to normal irrigation treatment, and co-application of phosphate solubilizing bacterium-arbuscular mycorrhizal fungus. The effect of phosphate chemical fertilizer on all traits was significant. Results of interactions between irrigation and phosphate solubilizing microorganisms in both normal irrigation and limited irrigation conditions showed that the co-application of phosphate solubilizing bacterium-arbuscular mycorrhizal fungus increased grain yield more than other treatments; Also, the result of balanced application of phosphate chemical fertilizer with phosphate solubilizing microorganisms showed that effect of balanced application of triple superphosphate fertilizer along with phosphate solubilizing microorganisms on investigated traits was more than rock phosphate.
  • M. Ghorchiani, H. A. Alikhani, Gh Akbari, M. Zarei, I. Allahdadi Page 214
    In order to evaluate the effect of balanced application of chemical phosphorus fertilizer and seed inoculation with phosphate solubilizing bacterium and arbuscular mycorrhizal fungus and on the yield and yield components of maize (Zea mays L.) under normal and limited irrigation conditions, a split-split plots arrangement based on randomized complete block design with three replications was conducted. Treatments consisted of two levels of irrigation including: irrigation of 60 (normal irrigation) and 120 (limited irrigation) mm evaporation from class A pan evaporation; combination of phosphate solubilizing microorganisms (arbuscular mycorrhiza fungus and phosphate solubilizing bacterium) at four levels; and phosphate chemical fertilizer at three levels includes: no consumption of phosphate chemical fertilizer (control), consumption of 50% triple superphosphate fertilizer needed based on soil-test results and consumption of rock phosphate (based on the quantity of consumed phosphate of triple superphosphate source). The results showed that the irrigation levels had significant affect on all traits except harvest index, and the phosphate solubilizing microorganisms had significantly affected all traits except harvest index and number of row in ear. The results of mean comparison indicated that the maximum of amount most traits related to normal irrigation treatment, and co-application of phosphate solubilizing bacterium-arbuscular mycorrhizal fungus. The effect of phosphate chemical fertilizer on all traits was significant. Results of interactions between irrigation and phosphate solubilizing microorganisms in both normal irrigation and limited irrigation conditions showed that the co-application of phosphate solubilizing bacterium-arbuscular mycorrhizal fungus increased grain yield more than other treatments; Also, the result of balanced application of phosphate chemical fertilizer with phosphate solubilizing microorganisms showed that effect of balanced application of triple superphosphate fertilizer along with phosphate solubilizing microorganisms on investigated traits was more than rock phosphate.
  • M. Ezzat Ahmadi, Gh Noormohammadi, M. Ghodsi, M. Kafi Page 225
    In order to evaluate of yield, water and radiation use efficiencies in wheat genotypes, a field experiment was conducted using a split split plot design based on a randomized complete block design with three replications at Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Centre (Mashhad, Iran) in 2006-2008. Main plots were assigned to two levels of water stress treatments; D1: optimum irrigation, and D2: cessation of watering from anthesis to maturity stages. Sub plots were assigned to eight bread wheat genotypes: 9103, 9116, 9203, 9205, 9207, 9212, C-81-10 and Cross Shahi (control); and photosynthetic conditions with two levels: P1: using of current photosynthesis and P2: inhibition of current photosynthesis were in sub-sub plots. Grain yield were significantly influenced by irrigation treatments and source limitation. Grain yield significantly decreased by 35% and 68% under D2 (2976 kg ha-1) and P2 (1830 kg ha-1) treatments, respectively compared with D1 (4577 kg ha-1) and P1 (5722 kg ha-1) treatments. Moisture stress decreased WUEG and RUE. WUEG significantly decreased by 18.31% and 64.42% under D2 (0.687 kg m-3) and P2 (0.401 kg m-3) treatments, respectively compared with D1 (0.841 kg m-3) and P1 (1.127 kg m-3) treatments. WUEG decrease due to water deficit was attributed to grain yield reduction. Genotypic differences exist in related to mentioned traits, as at optimum irrigation and cessation of watering conditions, the highest WUEG achieved from 9103 and C-81-10 genotypes, respectively; and the less WUEG at D1 and D2 conditions was obtained from Cross Shahi variety. According to results of this experiment, C-81-10, 9103 and 9116 genotypes could be introduced as promising genotypes and desirable for cessation of watering condition, and used them in breeding programs.
  • F. Ebrahimpour, Kh Eidizadeh, A. Mahdavi Damghani, M. Rezvani Page 240
    In order to study the effects of integrated application of bio-fertilizer and chemical fertilizers on yield and yield components of corn, an experiment was conducted in 2008 in Dezful city, (Khoozestan province) in a factorial arrangement based on complete randomized block design with four replications. Treatments were integrated application of biological and chemical fertilizers in four levels (100% chemical fertilizer, 50% chemical fertilizer+ bio-fertilizer, 25% chemical fertilizer + bio-fertilizer and bio-fertilizer) and bio-fertilizer application method in three levels (seed inoculation, fertigation, seed inoculation+fertigation). The results showed that highest and the lowest grain yield was obtained by application of 50% chemical fertilizer+ bio-fertilizer (10.7 t/ha) and bio-fertilizer (5.2 t/ha), respectively. The greatest and the lowest harvest indices were recorded in chemical (0.59) and bio-fertilizer (0.45) treatments, respectively. Number of grain per row and row in ear had not significant differences in integrated and chemical treatments. Methods of bio-fertilizer application had not significant effect on maize yield and yield components. The results of soil analysis showed that bio-fertilizers increased P, K as well as other macro elements availability rather than N. The results revealed that although replacing chemical fertilizers by bio-fertilizers reduced maize growth, but integrated application of these sources produced highest grain yield, nitration elements availability and reduced substantially consumption of fertilizer. The results also indicated that non-chemical sources of crop nutrients can be considered as a reliable alternative for chemical fertilization in ecological production of crops in agro-ecosystems of Iran.
  • M. Ghaffari, G. Ahmadvand, M.R. Ardakani, N. Keshavarz, I. Nadali Page 247
    Now a day winter cover crops planting has been attended to reduce herbicide application. An experiment was carried out at the Research Farm of Agriculture Faculty, Bu- Ali Sina, University, in 2009. The experiment was a randomized complete block design with three replications. The trial included of five treatments consists of no cover crop, rye, winter oilseed rape, barley and triticale. The results showed that winter cereals were produced more biomass than winter oilseed rape. living mulch of rye, barley, oilseed rape and triticale reduced winter weeds biomass 89, 86, 82 and 70 percent respectively, in compare to control. Cover crop treatments showed significant different weeds control of potato at 3 time (15, 45 and 75 DAPG) compare to control treatment. Residues mixed to soil of oilseed rape and rye had the most inhibition affects on summer weeds. These treatments, average weeds biomass decreased 61 and 57 percent respectively, in compare to control. Oilseed rape and rye in compare to control reduced weeds density in potato 36 and 35 percent, respectively. Significant negation correlations of weeds plant population, weeds dry matter with average tuber weight and potato yield. The treatments, oilseed rape and rye in compare to control increased tuber yield of potato 54 and 50 percent, respectively. These treatments, the average tuber weight increased 74 and 38 percent in compare with control, respectively.