فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای زراعی ایران
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/06/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اشرافی، بنایان اول، راشد محصل صفحه 121
    دیده بانی علفهای هرز بخش مهمی از سیستم مدیریت تلفیقی علفهای هرز محسوب می شود. به منظور بررسی الگوی ظهور علفهای هرز و ارزیابی کارایی مدیریت اعمال شده بر روی جمعیت های علف هرز، یک مزرعه چغندر قند با مساحت تقریبی دو هکتار طی یک فصل زراعی در مشهد مورد مطالعه قرار گرفت. علفهای هرز موجود در 441 نقطه از مزرعه بر روی سیستم شبکه ای 7 × 7 مترمربعی در سه مرحله (یک نوبت قبل از مدیریت پس رویشی و دو نوبت بعد از مدیریت پس رویشی) شناسایی و شمارش شدند. به منظور تجزیه و تحلیل مکانی داده ها از ژئواستاتیستیک(کریجینگ) استفاده شد. در مجموع 34 گونه علف هرز در این مزرعه حضور داشت. طیف وسیعی از انواع علف هرز اعم از یکساله زمستانه (مانند خردل وحشی و شاهتره)، یکساله تابستانه (مانند سوروف)، دو ساله (هویج وحشی) و چند ساله (پیچک) در طی فصل ملاحظه شد. تاج ریزی سیاه، سلمه تره، تاج خروس، پیچک، هفت بند و سوروف علفهای هرز متداول در طی فصل رشد این محصول بودند. اهمیت گونه ها بسته به مرحله نمونه برداری متفاوت بود. در ابتدای فصل تاج ریزی سیاه با تراکم متوسط 71/404 بوته در مترمربع و حضور در تمامی مشاهدات، 32/81 % از کل جامعه علف هرز را تشکیل می داد، اما در مرحله دوم و سوم نمونه برداری، پیچک به ترتیب با اختصاص 29/33 % و 26/29 % از کل جامعه علف هرز به خود گونه غالب بود. در مجموع روند تغییرات درصد تراکم نسبی برای علفهای هرز چند ساله و برگ باریک (عموما گونه های چهار کربنه) به سمت انتهای فصل رشد، افزایشی و برای یکساله های برگ پهن، کاهشی بود. مکانهای عمده ظهور علفهای هرز به صورت لکه های بیضوی در حواشی شرقی و غربی زمین، طی فصل ثابت باقی ماند. در مجموع می توان چنین نتیجه گرفت که ازطریق دیده بانی و درک رفتار ظهور علفهای هرز، ارائه راهکارهای بهتر و زمانبندی شده برای مدیریت آنها امکان پذیر می باشد.
  • تبرایی صفحه 135
    با هدف بررسی میزان دانش کشاورزی زیره کاران شهرستان سبزوار، مطالعه ای بر روی 150 نفر از کشاورزان زیره کار این شهرستان صورت گرفت. دانش کشاورزی زیره کاران در سه مرحله کاشت، داشت و برداشت، متغیرهای وابسته این تحقیق بوده اند و متغیرهای مستقل عبارت بودند از: سن، سطح تحصیلات، سابقه کار کشاورزی، میزان بهره مندی از توصیه ها و خدمات ترویج و بعد خانوار. نتایج مطالعه نشان داد که میزان دانش کشاورزی اکثریت (1/76 درصد) زیره کاران مورد مطالعه در سطح متوسط یا پایین تر قرار داشت به گونه ای که فقط 8/18 درصد از کشاورزان زیره کار از اصول و روش های صحیح کاشت، داشت و برداشت به میزان زیاد و خیلی زیاد آگاهی داشتند. داده های مطالعه حاکی است، بیشترین میزان دانش کشاورزی زیره کاران در ارتباط با اصول و روش های آبیاری و کوددهی (85/64 درصد) و کمترین میزان دانش کشاورزی آنها در ارتباط با رعایت نکات فنی و استانداردهای موجود در بسته بندی و آماده سازی محصول جهت انتقال به بازار (81/26 درصد) می باشد. نتایج حاصل از محاسبه ضریب همبستگی، نشان داد که بین سطح تحصیلات و کلیه متغیرهای وابسته، همبستگی مثبت و معنی دار (در سطح 5 درصد) وجود داشته است. همچنین بین سابقه کار کشاورزی با سطح دانش کشاورزی، به جز در مورد کنترل علفهای هرز و موارد مطرح شده در مرحله برداشت، در سطح 5 درصد همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشته است. محاسبه ضریب همبستگی بین بعد خانوار با دانش کشاورزی زیره کاران در کلیه مراحل سه گانه کاشت، داشت و برداشت رابطه معنی داری را نشان نداد. یافته های تحقیق حاکی از افزایش سطح دانش کشاورزی زیره کاران جوان نسبت به افراد مسن تر به ویژه در مرحله کاشت است. نتایج تحقیق، بیانگر نقش مثبت و مؤثر توصیه ها و خدمات ترویجی در ارتقاء سطح دانش کشاورزی افراد مورد مطالعه به ویژه در مرحله کاشت و نیز پیشگیری و مبارزه با بیماری ها بخصوص بیماری های قارچی است. نتایج حکایت از آن داشت که بخش ترویج کشاورزی، نتوانسته نقش مؤثر و شایسته ای را در افزایش سطح دانش زیره کاران در مرحله برداشت، به ویژه رعایت اصول بهداشتی و فنی در مراحل بوجاری و نگهداری در انبار و نیز رعایت استانداردهای موجود در بسته بندی و آماده سازی محصول جهت انتقال به بازار ایفا نماید. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، از نوع پیمایشی بود. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه و بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی- طبقه بندی شده، جمع آوری شده است. داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و بهره گیری از آزمونهای ناپارامتری و ضریب همبستگی مورد تحلیل قرار گرفته است.
  • تبریزی، نصیری محلاتی، کوچکی صفحه 143
    در یک مطالعه آزمایشگاهی، تاثیر درجه حرارتهای مختلف بر جوانه زنی بذر دو گونه اسفرزه (Plantago ovata) و پسیلیوم (Plantago psyllium) به منظور تعیین درجه حرارت های حداقل، بهینه و حداکثر جوانه زنی آنها، بصورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار، بطور جداگانه برای هر گونه، مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، تیمارهای درجه حرارت ثابت 5، 7، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتیگراد در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تاثیر درجه حرارت روی سرعت و درصد جوانه زنی بذر در هر دو گونه، معنی دار بود. حداکثر سرعت جوانه زنی در دماهای 20 و 25 درجه سانتیگراد به ترتیب برای اسفرزه و پسیلیوم بدست آمد. حداکثر درصد جوانه زنی بذور در اسفرزه، (100%) و پسیلیوم (99%) به ترتیب در دماهای 15 و 25 درجه سانتیگراد حاصل شد. دامنه حرارتی مطلوب جهت جوانه زنی بذور اسفرزه 20-10 درجه سانتیگراد و در پسیلیوم 25-15 درجه سانتیگراد تعیین شد و با کاهش یا افزایش درجه حرارت از این دامنه، جوانه زنی بذور بطور معنی داری کاهش یافت. بر اساس نتایج حاصل از رگرسیون خطی بین سرعت جوانه زنی و دما در هر دو گونه، درجه حرارتهای کاردینال (حداقل، بهینه و حداکثر) در اسفرزه به ترتیب 4/4، 0/19 و 5/25 و در پسیلیوم به ترتیب 4/9، 8/28 و 0/35 درجه سانتیگراد تعیین شدند.
  • جامی الاحمدی، کافی، نصیری محلاتی صفحه 151
    به منظور بررسی واکنش جوانه زنی بذور گیاه جارو به سطوح مختلف شوری، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی و با دو تکرار در انستیتو تحقیقات کشاورزی پایدار کوردوبا، اسپانیا، انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از سطوح مختلف شوری معادل صفر، 5، 10، 15 و 20 دسی زیمنس بر متر که با ترکیب دو نمک NaClو CaCl2 به نسبت 2:1 به دست آمد. صفات مورد بررسی شامل درصد جوانه زنی، میزان کل جوانه زنی و سرعت جوانه زنی بودند. نتایج حاصله نشان داد که تعداد نهایی بذور جوانه زده و درصد جوانه زنی با میزان شوری محیط نسبت عکس داشتند. حدود 91% بذور در آب مقطر جوانه زدند، ولی این میزان در شوری 20 دسی زیمنس بر متر به حدود 36 درصد کاهش پیدا کرد. افزایش شوری تا سطح 10 دسی زیمنس بر متر، تاثیر معنی داری بر خصوصیات جوانه زنی بذور نداشت. همچنین با افزایش شوری، مدت زمان لازم برای رسیدن به سطح 50 درصد جوانه زنی، از 28 ساعت در آب مقطر به 78 ساعت در 20 دسی زیمنس بر متر، رسید که این امر نشانگر به تاخیر افتادن جوانه زنی توده بذور با افزایش شوری می باشد. با توجه به کاهش خطی سرعت جوانه زنی در واکنش به افزایش شوری، به نظر می رسد که با افزایش شوری از سطح 30 دسی زیمنس بر متر، سرعت جوانه زنی بذور گیاه جارو به صفر برسد و شاید بتوان این حد را به عنوان آستانه تحمل جوانه زنی گیاه جارو به شوری در نظر گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، مشخص می شود که جوانه زنی گیاه جارو تحمل خوبی به سطوح بالای شوری داشته و به نظر می رسد که می توان با اعمال مدیریت مناسب در مزرعه، استقرار مطلوبی را در شرایط وجود آب و خاک شور تضمین نمود
  • زند، کوچکی، رحیمیان مشهدی، دیهیم فرد، صوفی زاده، نصیری محلاتی صفحه 160
    به منظور مطالعه خصوصیات اکوفیزیولوژیکی مؤثر در افزایش توانایی رقابت گندم با علف هرز یولاف وحشی، آزمایشی در سال زراعی 78-1377 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در این آزمایش 6 رقم از ارقام آزاد شده در بین سال های زراعی 1336 تا 1374 به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، با سه تکرار و در تراکم مطلوب خود، با و بدون علف هرز یولاف وحشی کشت شدند. تراکم یولاف وحشی 80 بوته در متر مربع در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که توانایی رقابت ارقام جدید بیشتر از ارقام قدیمی بود و رقم جدید الوند و رقم قدیمی بزوستایا، به ترتیب بیشترین و کمترین توانایی رقابت با علف هرز یولاف وحشی را داشتند. رقم الوند در حضور یولاف وحشی از نظر خصوصیاتی مانند سرعت تجمع ماده خشک، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ و سرعت رشد نسبی سطح برگ، نسبت به رقم قدیمی بزوستایا برتری داشت و ارتفاع یولاف وحشی در رقم الوند نسبت به ارتفاع آن در رقم بزوستایا کمتر بود. همچنین ساختمان تاج پوشش رقم الوند به نحوی آرایش پیدا کرده بود که حداکثر سطح برگ خود را در ارتفاع بالاتری نسبت به رقم بزوستایا قرار داد و این خصوصیت مانع از غالبیت کامل تاج پوشش یولاف وحشی گردید. مهم ترین صفات مؤثر بر توانایی رقابت گندم عبارت بودند از: سطح برگ گیاه در انتهای مرحله پنجه زنی، شاخص سطح برگ، سرعت رشد نسبی سطح برگ و ارتفاعی که حداکثر سطح برگ در آن قرار داشت.
  • زند، موسوی، بیکی صفحه 175
    پاسخ دو واریته خارلته (هوریدوم و اینتگریفولیوم) به 14 علف کش در شرایط محیطی کنترل شده، طی سال 2000 در ساسکاتون ساسکاچوان مورد ارزیابی قرار گرفت. پاسخ به هر علف کش طی آزمایش جداگانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار اجرا شد (یک گلدان برای هر تکرار). مقادیر کاربرد علف کش ها شامل صفر، 125/0، 25/0، 5/0، 1 و 2 برابر مقادیر توصیه شده (بر حسب گرم ماده موثره در هکتار) برای متسولفورون، 44/4؛ توفوردی، 876؛ توفوردی بی، 1400؛ کلوپیرالید، 152؛ دایکمبا، 128؛ ام سی پی آ، 876؛ ام سی پی بی، 1700؛ ام سی پی بی + ام سی پی آ(15: 1 حجمی)، 1700؛ مکوپروپ، 926؛ هگزازینون، 1008؛ بنتازون، 840؛ بروموکسینیل، 336؛ گلیفوسیت، 880؛ گلوفوزینیت، 500 بود. 21 روز پس از تیمار علف کش، وزن خشک بخش های شاخساره ای اندازه گیری شد. برای آنالیز آماری پاسخ به مقدار علف کش، از مدل لوگ لجستیک استفاده شد. این مدل برازش مناسبی به داده های پاسخ ماده خشک شاخساره ای به مقادیر علف کش نشان داد. مقایسه تاثیر کنترلی علف کش های مختلف روی خارلته، نشان داد که بیشترین تاثیر کنترلی مربوط به علف کش های بروموکسینیل و هگزازینون، و کمترین تاثیر کنترلی مربوط به علف کش متسولفورون بود. دو واریته منحصرا به مقادیر علف کش هگزازینون، پاسخ متفاوتی نشان دادند. حساسیت واریته اینتگریفولیوم 40 درصد کمتر از حساسیت واریته هوریدوم بود. در صورتی که نتوان فقدان کنترل مناسب را به خصوصیات خاک یا محیط نسبت داد، شاید بتوان آن را به نوع واریته مربوط دانست.
  • عباسپور، رضوانی مقدم صفحه 182
    به منظور تعیین دوره بحرانی کنترل علفهای هرز در گیاه ذرت، آزمایشی در بهار سال 78 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مشهد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار به مرحله اجرا در آمد. تیمارها در دو گروه به ترتیب: تداخل علفهای هرز تا مرحله 4 برگی ذرت (19 روز پس از کاشت)، 7 برگی (34 روز پس از کاشت)، 11 برگی (48 روز پس از کاشت)، 13 برگی (52 روز پس از کاشت)، 17 برگی (59 روز پس از کاشت) و تداخل تمام فصل (123 روز پس از کاشت) و گروه دوم، کنترل علفهای هرز تا مراحل فوق بود. نتایج نشان داد که با طولانی شدن زمان تداخل علفهای هرز، وزن خشک و سطح برگ علفهای هرز در واحد سطح افزایش یافت، ولی تراکم علف های هرز با افزایش طول دوره تداخل روند کاهشی از خود نشان داد و حداقل تراکم در تیمار تداخل تمام فصل به 23 بوته در متر مربع رسید. با گذشت فصل رشد، گونه های علف هرز چهار کربنه مانند تاج خروس و سوروف، بر علف های هرز سه کربنه غالب شدند. بطوری که در تیمار تداخل تمام فصل، وزن خشک علف هرز تاج خروس 93 % وزن خشک کل علف های هرز و سطح برگ تاج خروس 86 % از کل سطح برگ علف های هرز را به خود اختصاص داد. رشد مجدد علفهای هرز فقط در تیمار 19 روز عاری از علف هرز، قابل ملاحظه بود و باعث کاهش رشد ذرت در این تیمار شد. عملکرد دانه در تیمارهای 52، 59 و 123 روز عاری از علف هرز بطور معنی داری بیشتر از تیمارهای 48، 52، 59 و 123 روز تداخل علف هرز بود، ولی بین سایر تیمارها از نظر عملکرد دانه اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بر طبق معادلات سیگموئیدی برازش داده شده برای هر دو گروه تیمارها، و بر حسب 10 در صد کاهش عملکرد نسبت به شاهد بدون تداخل، دوره بحرانی کنترل علفهای هرز ذرت دانه ای در شرایط آب و هوایی مشهد، بین 20 تا 56 روز پس از کاشت (4 تا 14 برگی) بدست آمد.
  • کامکار، کوچکی، نصیری محلاتی، رضوانی مقدم صفحه 196
    به منظور ارزیابی مقدار جذب و کارایی مصرف نور در سه گونه ارزن (Panicum miliaceum،Pennisetum glauceum و Setaria italica) و رابطه آن با تولید ماده خشک، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل (فاکتورها شامل سه گونه ارزن و دو تاریخ کاشت 11تیرماه و 25 تیرماه) انجام شد. برای محاسبه کسر جذب نور در هر روز، مقدار شاخص سطح برگ روزانه محاسبه شد. ضریب خاموشی نور از طریق محاسبه شیب خط رگرسیونی بین کسر جذب نور و تغییرات شاخص سطح برگ در طول فصل رشد، و کارایی مصرف نور از طریق محاسبه شیب خط رگرسیونی بین بیوماس تجمعی و مقدار تجمعی تشعشع جذب شده در طول فصل رشد برآورد شدند. ضریب خاموشی نور در ارزن معمولی، ارزن مرواریدی و گاورس زرد به ترتیب برابر 75/0، 66/0و 57/0 وکارایی مصرف نور به ترتیب برابر 43/1، 83/1 و 74/1 گرم بر مگاژول از کل تشعشع رسیده بود. بیوماس تولید شده توسط ارزن معمولی و مرواریدی در آخر فصل رشد یکسان بود. در ارزن معمولی مقدار تشعشع جذب شده بیشتر ولی کارایی مصرف نور پایین تر بود، در حالی که در ارزن مرواریدی مقدار جذب تشعشع کمتر ولی کارایی مصرف نور بیشتر بود. در گاورس زرد مقدار تشعشع جذب شده کمتر از دو گونه دیگر بود به نحوی که علیرغم بالاتر بودن کارایی مصرف نور در مقایسه با ارزن مرواریدی، بیوماس آن در مقایسه با این گونه نیز کمتر شد. نتایج نشان داد که قابلیت تولید بیوماس در ارزن معمولی و مرواریدی در مقایسه با گاورس زرد بیشتر بود.
  • کوچکی، نصیری محلاتی، نجفی صفحه 208
    تولید بالقوه و ثبات دراز مدت تولید در بوم نظامهای کشاورزی به حفظ و تقویت اشکال مختلف تنوع زیستی در آنها وابسته می باشد. سیستمهای نوین کشاورزی، از طریق گسترش نظامهای تک کشتی و گرایش به استفاده گسترده از ارقام پر محصول و حداقل تنوع ژنتیکی، کارکرد مطلوب و پایداری دراز مدت بوم نظامهای زراعی را به مخاطره انداخته است. داده های مورد نیاز برای این مطالعه (شامل تعداد و سطح زیرکشت هر یک از گونه های دارویی و معطر) از 183 شهرستان مربوط به 27 استان ایران در سال 1381، جمع آوری شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تعداد گونه های دارویی و معطری که در ایران کشت می شوند، حدود 56 گونه بوده و شاخص شانون برای این گونه ها، 64/0 می باشد. نسبت سطح زیر کشت گیاهان دارویی و معطر به سطح کل زیر کشت در ایران، 87/0 درصد می باشد. در حدود 6/44 درصد از این مقدار سطح زیر کشت مربوط به 2 گونه زعفران و زیره سبز می باشد و بخش عمده دیگر آن نیز که در حدود 5/43 درصد می باشد به کشت گونه های دارویی چند منظوره، اختصاص یافته است. لذا کمتر از 12 درصد از سطح زیر کشت گیاهان دارویی و معطر در ایران، به تولید گونه هایی که تنها به منظور دارویی، تولید می شوند، اختصاص یافته است. استان خراسان در بین استانهای کشور از بیشترین سطح زیر کشت و تنوع گونه های دارویی و معطر برخوردار است.
  • کوچکی، نصیری محلاتی صفحه 216
    به منظور ارزیابی اطلاعات دانشجویان کشور از اصول کشاورزی پایدار، دانشجویان سال آخر مقطع کارشناسی و نیز کارشناسی ارشد پنج رشته تحصیلی (زراعت، باغبانی، گیاهپزشکی، خاکشناسی و آبیاری) در دانشگاه های تهران، تبریز، شیراز، بوعلی سینای همدان، شهید باهنر کرمان، فردوسی مشهد، آزاد اسلامی مشهد و واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی از طریق پرسشنامه هایی انجام شد که در آن با طرح 12 سئوال، آگاهی دانشجویان از مفاهیم کشاورزی پایدار (8 سئوال) و کاربردهای آن (4 سئوال) سنجش می شد. به علاوه با طرح 2 سئوال منابع کسب اطلاعات و نیز نظر دانشجویان در مورد اهمیت آموزش کشاورزی پایدار به عنوان درس یا دروس رسمی در رشته تحصیلی آنان بررسی شد. نتایج 347 پرسشنامه پس از استخراج مورد تجزیه و تحلیل و مقایسات آماری قرار گرفت. مقایسه فراوانی پاسخ های صحیح حاکی از وجود تفاوت معنی دار بین دانشگاه های تحت بررسی بود، علاوه بر این کلیه دانشجویان تحت بررسی از مفاهیم کشاورزی پایدار در مقایسه با کاربردهای آن آگاهی کمتری داشتند. البته در هیچیک از دانشگاه های تحت بررسی فراوانی پاسخ های صحیح از 50 درصد تجاوز نکرد. مقایسه بین رشته ای نشان داد که دانشجویان رشته های زراعت و باغبانی در مقایسه با گیاهپزشکی، خاکشناسی و آبیاری از سطح آگاهی بالاتری برخوردار بودند. مقطع تحصیلی تاثیر معنی داری بر سطح اطلاعات دانشجویان از اصول کشاورزی پایدار داشت، البته تفاوت بین رشته های تحصیلی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مشابه بود. نتایج این نظر سنجی نشان داد که کتابهای غیر درسی و مطالب پراکنده درسی مهمترین منابع کسب اطلاعات از اصول کشاورزی پایدار می باشد. 70 درصد از دانشجویان کارشناسی و 93 درصد از دانشجویان کارشناسی ارشد ضرورت گنجاندن دروس مرتبط با کشاورزی پایدار در رشته تحصیلی خود را زیاد تا خیلی زیاد قلمداد کردند.
  • گلدانی، رضوانی مقدم صفحه 229
    به منظور مطالعه اثر سطوح خشکی و تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم نخود، آزمایشی در سال زراعی 82-81 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. سطوح خشکی شامل چهار سطح 1 بدون آبیاری 2 آبیاری فقط در زمان کاشت 3 آبیاری در زمان کاشت و قبل از گلدهی 4 آبیاری در زمان کاشت، قبل از گلدهی و غلافدهی با ارقام جم(رقم آبی)، کرج 31-60-12(رقم آبی) و ILC482)رقم دیم) در دو تاریخ کاشت 20/10/81 و 30/11/81 در یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که سطوح مختلف خشکی و تاریخ کاشت، اثر معنی داری بر صفات تعداد غلاف در واحد سطح، تعداد دانه در واحد سطح و وزن صد دانه ارقام نخود داشت، به طوری که بیشترین عملکرد دانه در سه بار آبیاری (آبیاری در زمان کاشت، گلدهی و غلاف دهی) بدست آمد. در بین ارقام، رقم کرج 316012 بیشترین و رقم ILC482 کمترین عملکرد دانه را دارا بودند. تعداد غلاف و تعداد دانه در واحد سطح و عملکرد اقتصادی و بیولوژیکی در تاریخ کاشت اول نسبت به تاریخ کاشت دوم بیشتر بود. در این بررسی رقم جم در شرایط آب و هوایی مشهد بیشترین تحمل را به تنش خشکی نشان داد ولی در شرایط آبیاری تکمیلی رقم کرج 31-60-12 از عملکرد دانه بالاتری برخوردار بود
  • ولی الله پور، راشد محصل، قنبری صفحه 240
    به منظور بررسی اثر عمق کاشت و اندازه ریزوم بر رشد قسمت پایین زمینی گیاه شیرین بیان، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مشهد و در سال 1380 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و با دو عامل عمق کاشت در سه سطح (10، 20 و 40 سانتیمتر) و اندازه ریزوم در سه سطح (1، 2 و 3 جوانه ای) در قالب طرح کاملا تصادفی و با دو تکرار انجام شد. وزن خشک ریشه و ریزوم مادری در طی فصل رشد گیاه مورد پایش قرار گرفتند. بیشترین و کمترین وزن خشک ریشه به ترتیب در عمق 20 و 40 سانتیمتر مشاهده شد. تا حدود 100 روز پس از کاشت، وزن خشک ریشه از رشد بسیار کندی برخوردار بود، ولی پس از آن افزایش یافت. ریزوم ها با اندازه های مختلف، وقتی در عمق 20 سانتیمتر قرار گرفتند، بیشترین وزن خشک ریشه را تولید کردند. ریزوم های سه جوانه ای، حداکثر و ریزوم های تک جوانه ای،کمترین وزن خشک ریشه را تولید کردند. تا حدود 60 روز پس از کاشت، وزن خشک در ریزوم های مادری کاهش یافت. بعد از روز هفتاد و پنجم، وزن خشک ریزوم مادری افزایش یافت و کلیه بوته ها شروع به پر کردن ریزوم های مادری نمودند، به نحوی که ریزوم های موجود در عمق 20 سانتیمتری، بالاترین وزن خشک را داشتند. در روز 160ام پس از کاشت، ریزوم ها مجددا شروع به تخلیه می کنند. ریزوم های تک و سه جوانه ای به ترتیب کمترین و بالاترین وزن خشک ریزوم مادری را در طی فصل رشد نشان دادند.
|
  • Azita Ashrafi, Mohammad Banayan Aval, Mohammad Hasan Rashed Mohasel Page 121
    Weed scouting is an important part of integrated weed management system. In order to evaluate weed emergence pattern and management efficiency on weed populations, a 2 ha sugarbeet field in Mashhad was selected and evaluated during 2002 growing season. Weeds were identified and counted at 441 points at the intersection of a 7m by 7m grid within 0.15 m2 quadrates. The evaluations were done 3 times [pre management (1) and post management (2)]. Geostatistical techniques (kriging) were used to analyze the spatial structure of weeds and dynamics of weed patches. 34 weed species were observed across the field. Wide ranges of weeds were observed during growing season including, winter annual (e. g. Sinapis arvensis and Fumaria officinalis), summer annual (e. g. Echinochloa crus-galli), biennial (Dacus caraota) and perennal (e. g. Convolvulus arvensis). Solanum nigrum, Chenopodium album, Amaranthus spp., Convolvulus arvensis, Polygonum aviculare and Echinochloa crus-galli were the common weeds over growing season. In early growing season, Solanum nigrum with 404.71 seedlings per m2 was present in all samples constituted 81.32% of weed community, but in 2nd and 3rd sampling time, Convolvulus arvensis was the dominant species with 33.29% and 29.26% of weed community. Relative density percentage of perennial and grassy weeds (generally C4 species) was increased over the season but the relative density percentage of broadleaf annual weeds was decreased. Main locations of weed emergence were persisted as elliptical patches east ward and west ward of field over the season. The results of this study indicated that scouting and understanding of weed emergence behavior could be used to design effective strategies of weed management.
  • Mohsen Tabaraeii Page 135
    In order to evaluate agricultural knowledge of cumin growers in Sabzevar, a survey was conducted for 150 cumin growers. Dependent variables were allocated to the level of their knowledge in three phases of planting, crop management, harvesting‌, and the extent they benefit from extension services‌, age, level of education, farming experiences and size of family were the independent variables‌. Results showed that only 18 % of the farmers were knowledgable In farming practices and methods of irrigation and fertilizer application contributed the highest rank‌, while processing and packing the products shared the lowest rank. There was a positive correlation between the level of education and all dependent variables (‌at 5% level‌)‌. There was no correlation between the size of family and the level of knowledge, and young farmers were more knowledgable in farming practices compared with the olders. Role of extension services in promoting these knowledge particularly in planting‌, and diseases control was significant‌. However such role was not effective in harvesting and processing.
  • Leila Tabrizi, Mehdi Nassiri Mahalati, Alireza Koochaki Page 143
    A laboratory study was conducted to investigate the effect of different temperatures on seed germination of two species of Plantago namely P. ovata and P. psyllium in a completely randomized design with four replications. Various constant temperature (5, 7, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 ◦C) were considered. According to the results, the effect of temperature on rate and percentage of seed germination in both species was significant. The highest germination rates were in 20 and 25 ◦C for P. ovata and P. psyllium, respectively. Maximum seed germination occurred for P. ovata (100%) and P. psyllium (99%) in 15 and 25 ◦C, respectively. Optimum thermal range for seed germination of P. ovata was (10-20◦C) and for P. psyllium was (15-25◦C). By increasing or decreasing temperature beyond the optimal thermal range, percentage of seed germination was decreased significantly. Based on linear regression between germination rate and temperature in both species, the cardinal temperatures: minimum(Tmin), optimum(To) and maximum (Tmax) were determined which were: 4.4, 19.0 and 25.5 ◦C for P.ovata and 9.4, 28.8 and 35.0◦C for P. psyllium, respectively.
  • Majid Jami Ahmadi, Mohammad Kafi, Mehdi Nassiri Mahalati Page 151
    In order to examine seed germination responses of kochia to different levels of salinity, an experiment was performed in the Institute of Sustainable Agriculture (CSIC), Cordoba, Spain, in a completely randomized design with two replications. Treatments were different levels of salinities equal to 0,5, 10, 15, and 20 ds/m, obtained by mixing NaCl and CaCl2 in a 2:1 molar ratio. Evaluated properties were germination percentage, rate and final number of germinated seeds. The results showed that the germinated seed number and the germination percentage had a converse relation with salinity levels. About 91% of seeds were germinated in distilled water. This value reduced to about 36% in 20 ds/m. Increasing salinity up to 10 ds/m did not have any significant effects on germination, but after that, the germination rate and percentage begun to reduce significantly. Salinity also increased the time required for 50% germination from 28 hours in distilled water to 78 hours in 20 ds/m, showing a delay in germination as salinity increased. Regarding linear reduction in germination rate in response to increase in salinity, it seems that as salinity exceeds 30 ds/m, germination rate of kochia approaches zero. This perhaps could be accepted as the threshold of kochia germination tolerance to salinity. According to the results, the germination stage of kochia has a good tolerance to elevated levels of salinity and it seems that a good stand establishment in saline soils and water conditions could be insured, if proper management is exerted in farms.
  • Eskandar Zand, Alireza Koochaki, Hamid Rahimiyan Mashhadi, Reza Deyhim Fard, Saeid Soofi Zade, Mehdi Nassiri Mahalati Page 160
    An experiment was conducted during 1996-1997 growing season in Mashhad, NE of Iran to evaluate the genetic improvement in ecophysiological traits that enhance the competitiveness of Iranian winter wheat (Triticum aestivuml) against wild oat (Avena ludovicianal). Six Iranian winter wheat cultivars which have been released during the past 40 years were used for this experiment. A factorial experiment was arranged in a randomized complete block design with three replications. Each cultivar was planted at its own optimum seeding rate with and without competition with wild oat. Wild oat was planted at a constant density of 80 plants per square meter. The results showed that more recent cultivars had much higher competitive ability compared to earlier cultivars. Alvand (the most recent cultivar) had higher dry matter accumulation, crop growth rate (CGR), leaf area index (LAI) and relative leaf area growth rate (RLGR) compared to Bezostaya. Alvand had a higher proportion of its leaf area in higher canopy layer. Wild oat was also shorter in height when it was competing with Alvand compared to Bezostaya. It was found that following characteristics were the most important criteria in competitive ability of winter wheat against wild oats: 1) leaf area at the end of tillering stage. 2) final leaf area index. 3) relative leaf area index, and 4) the canopy layer where the higher leaf area was measured
  • Eskandar Zand, Seyd Karim Moosavi, H.G. Beyki Page 175
    The response of two varieties of Canada thistle (Horridum, and Integrifolium) to 14 herbicides was examined under controlled environment conditions in 2000, at Saskatoon, Saskatchewan. Each herbicide constituted a separate experiment. Each experiment was arranged in a completely randomized design with four replications (one pot per replicate). Each herbicide was applied at 0, 0.125, 0.25, 0.5, 1, and 2 times the recommended rate (in g a.i. ha-1): metsulfuron, 4.44; 2,4-D, 876; 2,4-DB, 1400; clopyralid, 152; dicamba, 128; MCPA, 876; MCPB, 1700; MCPB+MCPA (15:1, respectively, by volume), 1700; mecoprop, 926; hexazinone, 1008; bentazon, 840; bromoxynil, 336; glyphosate, 880; glufosinate, 500. Twenty-one days after treatment, shoots were cut at soil level, and dry matter was determined. For statistical analysis of the dose-response data were fitted to a log-logistic model. Shoot dry matter responses of the Canada thistle varieties to the herbicides were described well by log-logistsic model. Results indicated that bromoxynil, and hexazinone had maximum effect, and metsulfuron minimum effect on Canada thistle (based on control effect index). Varieties horridum and integrifolium responsed differently to increasing rates of hexazinone only. Variety integrifolium was 40% less sensitive to the herbicide than variety horridum. If can not attribute the lack of control to soil properties or environment, it should ascertain the varietal type.
  • Majid Abaspoor, Parviz Rezvani Moghadam Page 182
    In order to determine the critical period of weed control in corn, an experiment was conducted at Research Station, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in year 2000. The experiment consisted of two discrete periods, a weed-free and a weed infested period. The weed-free period consisted of removing all weeds till 4th (19 days after planting), 7th (34 days after planting), 11th (48 days after planting), 13th (52 days after planting), and 17th (59 days after planting), leaf growth stages and weed free check for growing season (123 days after planting), and the critical time of weed infested consisted of removing all weeds from fourth (19 days after planting), 7th (34 days after planting), 11th (48 days after planting), 13th (52 days after planting), and 17th (59 days after planting), leaf growth stages and weedy infested check for growing season. All treatments were compared in a randomized complete block design with four replications. The results showed that by prolonging weed-infested period, dry matter and leaf surface area of weeds per square meter were increased, but by increasing weed-infested period, weed density was decreased. The lowest weed density (23 weed plants per m2) was shown at infested all period of corn growing season. By passing the growing season, C4 weed species such as red root pigweed and barnyard grass were dominant compared with C3 weed species. At weed infested all period of corn growing season, red root pigweed had the highest dry matter (93% of all weeds dry matter) and leaf surface area (86% of all weeds leaf surface) compared with other weed species. At the first treatment of critical weed-free (19 days after planting) the regrowth of weeds were substantial which resulted in decreasing growth of corn. Grain yield of corn were significantly higher at 52, 59 and 123 days after planting in weed free treatments compared with 48, 52, 59 and 123 days after planting in weed infested treatments. However, there were no significant differences between other treatments. Based on the fitted sigmoid equation for both treatments at 10% decreasing grain yield compared with control, the critical period of weed control in corn was obtained between 20 till 56 days after planting (fourth till fourteen leaf stage) at Mashhad climatic conditions.
  • Behnam Kamkar, Alireza Koochaki, Mehdi Nassiri Mahalati, Parviz Rezvani Moghadam Page 196
    A factorial arrangement of three millets species (Panicum miliaceum, Pennisetum glaucum, and Setaria italica) and two sowing dates with three replications were used in a completely randomized design to evaluate the radiation use efficiency and its relationship with dry matter accumulation. Leaf area index was used in daily intervals to calculate daily intercepted radiation. Light extinction coefficient was calculated as the slope of regression line between log transformed fraction of intercepted radiation and leaf area index during growing season. Radiation use efficiency was calculated as the slope of linear regression between cumulative intercepted radiation and cumulative biomass during growing season. Results showed that light extinction coefficient and radiation use efficiency for proso, pearl and foxtail millets were 0.75, 0.66, 0.57 and 1.43, 1.83, 1.74 g/MJ in terms of total radiation, respectively. Differences in biomass production were not significant between proso and pearl millets. Proso millet had higher intercepted radiation, but lower radiation use efficiency in comparison with pearl millet. Foxtail millet had lower intercepted radiation than proso and pearl millets, but its radiation use efficiency was higher than pearl millet. Total biomass of foxtail millet was lower than other species. Results indicated that proso and pearl millets can produce more biomass than foxtail millet.
  • Alireza Koochaki, Mehdi Nassiri Mahalati, Farzad Najafi Page 208
    The stable production and sustainability of agroecosystems are highly threatened by modern farming systems which focus on uniformity and narrow diversity of species. Wild harvested and semi domesticated plant species play an enormous role in biodiversity of traditional agricultural systems, and many of them with medicinal and traditional agricultural systems, and many of them with medicinal and industrial properties are introduced as new crops to global markets. The results showed that nearly 55 species with medicinal and aromatic properties are cultivated in Iran. The Shannon index for these species was 0.64. Their cultivated land areas include 0.‌87 % of the total arable lands of the country. Khorasan province has the highest cultivated land areas and agrobiodiversity of medicinal and aromatic plant species in Iran.
  • Alireza Koochaki, Mehdi Nassiri Mahalati Page 216
    Students awareness from the principles of sustainable agriculture were evaluated among undergraduate and graduate students with specialization in agronomy, horticulture, phytopathology, soil sciences and irrigation in 8 universities around the country including Tehran, Tabriz, Shiraz, Hamedan, Kerman, Mashhad, Azad Eslami–Mashhad and Science and Research Center of Azad Eslami–Tehran. Evaluation was conducted using questionnaires containing 12 questions about concepts (8 question) and application (4 questions) of sustainable agriculture. Two additional questions were included for assessing students’ views about their main source of information and the importance of inclusion of formal courses on sustainable agriculture in the current curriculum. Results of 347 questionnaires were extracted and exposed to analysis of variance and proper statistical comparisons. Frequency of correct answers was significantly different between universities. While students’ knowledge about concepts of sustainable agriculture was significantly lower than its application, frequency of corrects answers were never exceeded 50%. Students with specialization in agronomy and horticulture had significantly higher awareness from both concepts and application of sustainable agriculture compared to other specializations. Educational level was also an important source of variation in students’ knowledge. However, the observed difference between specializations was the same for graduate and undergraduate students. Informal books and scattered information within formal courses were the main sources of students’ information on principles of sustainable agriculture. Importance of inclusion of special courses on sustainable agriculture in the current curriculum was rated as high to very high by 70 and 93% of undergraduate and graduate students, respectively.
  • Morteza Goldani, Parviz Rezvani Moghadam Page 229
    In order to investigate the effects of different drought levels and planting dates on yield and yield components of chickpea, an expriment was conducted during 2003 growing season in Mashhad. Two planting dates including 9 January and 18 February, four drought levels including I1=no irrigation, I2= irrigation only at planting time, I3= irrigation at planting time and before flowering I4=irrigation at planting time, before flowering and podding and three Kabuli chickpea cultivars (Jam, Karaj 12-60-31 and ILC 482) were compared in a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications. Drought levels and planting dates affected pod and grain numbers per square meter as well as 100 grain weight significantly. Three - time irrigation (I4) had maximum grain yield. Karaj 12-60-31 cultivar had the highest grain yield and ILC 482 cultivar had the lowest. Jam cultivar was the most tolerate to water stress conditions but Karaj 12-60-31 with three - time irrigation had the most grain yield.
  • Reza Vali Allah Poor, Mohammad Hasan Rashe Mohassel, Ali Ghanbari Page 240
    An experiment was carried out to evaluate the effects of planting depth and rhizome sizes on below ground growth of licorice (Glycyrrhiza glabra L.) at research glasshouse of Mashhad Unversity in 2001. Factorial experiment containing 2 factors of planting depth (10, 20 and 40‌cm) and rhizome sizes (1,2 and 3 buds or 4,7 and 10 gr) with two replications in completely randomized block design was employed. Development of different variables during growing season including root and mother rhizome dry weight were measured.The highest and the lowest root dry weight (RDW)have been seen in depth of 20 and 40 cm‌, respectively. About 100 days after planting (DAP), RDW increaseed very slowly but thenafter increased faster‌. Rhizome of any sizes in‌ 20 cm, gave the highest RDW‌. Three-bud rhizomes produced the highest RDW and 1-bud rhizome produced the lowest. Mother rhizome dry weight (MRDW) reduced untill 60 days after planting. After 75th day, MRDW has increased and all plants started to fill their mother rhizome and finally rhizome of depth 20 cm produced the highest dry weight. In 160 days after planting, mother rhizomes started to lose their weight‌. 1and 3 -bud mother rhizome produce the lowest and highest MRDW, respectively.