فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا خجسته مهر، امین کرایی، ذبیح الله عباس پور صفحه 1
    زمینه و هدف
    فرد آسیب دیده طی فرایند گذشت، انگیزه های انتقام جویی و اجتناب از آسیب رسان را کاهش و آرزوی خوشی، حسن نیت و انگیزش خود را جهت مصالحه با آسیب رسان افزایش می دهد. هدف پژوهش حاضر ارزشیابی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه انگیزه های بین فردی مرتبط با آسیب (TRIM) در زنان و مردان متاهل بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک پژوهش همبستگی بود. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 245 نفر مرد و 247 نفر زن بود که از میان والدین دانش آموزان دبیرستانی شهر اهواز با روش خوشه ایچند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه انگیزه های بین فردی مرتبط با آسیب (TRIM) و مقیاس گذشت صفت (TFS) بود. برای بررسی پایایی پرسش نامه از روش آلفای کرونباخ و برای بررسی روایی پرسش نامه از روش روایی تشخیصی، روش تحلیل عامل مؤلفه های اصلی و روش تحلیل عامل تاییدی استفاده شد.
    یافته ها
    پایایی پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای بعد انتقام 85/0، بعد اجتناب 91/0 و برای کل پرسش نامه 92/0 محاسبه شد. روایی سازه پرسش نامه انگیزه های بین فردی مرتبط با آسیب (TRIM) نیز از طریق همبسته نمودن آن با مقیاس گذشت صفت (TFS) برای ابعاد انتقام و اجتناب به ترتیب 579/0- و 595/0- به دست آمد. با استفاده از تحلیل عامل مؤلفه های اصلی، دو عامل برای پرسش نامه استخراج گردید؛ 2 ماده نیز به دلیل داشتن بار عاملی مشترک از پرسش نامه حذف گردید. استفاده از روش تحلیل عامل تاییدی (CFA) نیز نشان داد که ساختار دو عاملی این پرسش نامه بهتر از ساختار یک عاملی آن بود (برای ساختار دو عاملی 07/0 = RMSEA محاسبه شد).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که پرسش نامه انگیزه های بین فردی مرتبط با آسیب (TRIM) برای پژوهش های مرتبط با گذشت، در روابط زناشویی یک پرسش نامه معتبر و پایا است.
  • محسن گل پرور، محمد اکبری صفحه 11
    زمینه و هدف
    عدالت در قالب ایدئولوژی های عدالت و باور به دنیای عادلانه و ناعادلانه، از زمره عناصر ادراکی و شناختی مهم در عرصه های مختلف زندگی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش ایدئولوژی های عدالت و باور به دنیای عادلانه و ناعادلانه بر عدالت رفتاری، عدالت در ارزیابی و استرس منفی دانشجویان در شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه همبستگی به صورت گذشته نگر انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه های اصفهان تشکیل دادند که از بین آن ها 500 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه باور به دنیای عادلانه (Dalbert)، باور به دنیای ناعادلانه (Dalbert و همکاران)، عدالت در ارزیابی، عدالت رفتاری و استرس منفی (هر سه از Dalbert و همکار) و ایدئولوژی های عدالت و پرسش نامه اعتماد دموکراتیک (هر دو از Wegenerو همکاران) بود. داده های حاصل از پرسش نامه های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و مدل سازی معادله ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مدلسازی معادله ساختاری نشان داد که جبر گرایی و اعتماد دموکراتیک 7/5 درصد از واریانس باور به دنیای عادلانه، باور به دنیای ناعادلانه 8/1 درصد از واریانس عدالت رفتاری، باور به دنیای عادلانه، عدالت رفتاری و برابری گرایی، 2/19 درصد از واریانس عدالت در ارزیابی و عدالت رفتاری، 9/7 درصد از واریانس استرس منفی را تبیین می نماید.
    نتیجه گیری
    تقویت باور به دنیای عادلانه و تضعیف برابری گرایی باعث افزایش عدالت رفتاری می گردد و تقویت باور به دنیای عادلانه باعث افزایش عدالت در ارزیابی خواهد شد. با افزایش عدالت رفتاری و عدالت در ارزیابی، سطح استرس منفی دانشجویان کاهش می یابد.
  • فرشاد بهاری، مریم فاتحی زاده، سید احمد احمدی، حسین مولوی، فاطمه بهرامی صفحه 25
    زمینه و هدف
    طلاق و تعارض دو فرایند همپوش هستند و زوجین متناسب با سطح و میزان تعارضی که تجربه می کنند، اقدام به طلاق می نمایند. هدف این تحقیق، تعیین تاثیر مداخلات مبتنی بر امید، بخشش و ترکیبی بر میزان تحریف های شناختی بین فردی بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون– پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری آن از 440 زوج ارجاعی به مرکز مداخله در بحران شهر اصفهان در سال 1387 تشکیل شده بود که از این میان تعداد60 زوج به صورت تصادفی ساده در چهار گروه امید، بخشش، ترکیبی و شاهد جایگزین شدند. اجرای مطالعه به صورت دو سرکور و ابزار تحقیق، پرسش نامه تحریف های شناختی بین فردی حمامچی و بیوک اوزترک بود که پایایی کلی آن 78/0 به دست آمد. با در نظر گرفتن زوج به عنوان واحد مطالعه، داده ها با روش های آماری آزمون Kruskal-wallis، Mann-Whitney''s U و Wilcoxon مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین واحد مطالعه و واحد تحلیل زوج بود.
    یافته ها
    تحلیل و مقایسه اطلاعات به دست آمده از این مطالعه نشان داد که به طور کلی مداخلات امید محور و ترکیبی در مقایسه با گروه شاهد بر توقعات بین فردی غیر واقع بینانه و به طور کلی تحریف های شناختی بین فردی زوجین مؤثر بودند (05/0 P <). همچنین بین نمرات پس آزمون و پیش آزمون زوج های گروه های مداخله تفاوت معنی دار مشاهده شد.
  • محمد علی نادی، ایلناز سجادیان صفحه 34
    زمینه و هدف
    موضوع اعتیاد به اینترنت به دلیل اهمیت، به طور مداوم در فهرست مهم ترین مباحث پژوهشی قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش تحلیل مسیر رابطه بین ویژگی های شخصیتی و وابستگی به اینترنت با کیفیت زندگی کاربران کافی نت های شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه علی- همبستگی، جامعه آماری را کلیه کاربران کافی نت های شهر اصفهان تشکیل می دادند که به روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی چند مرحله ای، تعداد 300 نفر به عنوان نمونه از بین آن ها انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل سه پرسش نامه وابستگی به اینترنت Yang، فرم کوتاه کیفیت زندگی WHOو نسخه کوتاه ویژگی های شخصیتی NEO-PI بود. برای محاسبه ضریب همبستگی Pearson و آزمون کردن این ضریب و همچنین تحلیل مسیر از 5/8LISREL استفاده شد.
    یافته ها
    بین وابستگی به اینترنت و بعد کیفیت اجتماعی رابطه منفی و معنی دار در سطح 05/ 0P < وجود داشت و از میان ویژگی های شخصیتی ابعاد برون گرایی، وظیفه شناسی و خوشایندی با وابستگی به اینترنت رابطه معنی دار و منفی در سطح 01/0P < داشتند. مدل مفهومی نهایی پژوهش، که دارای زیر بنای نظری بود، نیز با شاخص نیکویی برازش 91/0 تایید شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از رابطه ویژگی های شخصیتی با وابستگی به اینترنت و وابستگی با کیفیت زندگی بود. مدل نظری پژوهش نیز با شاخص های برازش معتبر ترسیم گردید.
  • مرجان پشت مشهدی، زهره احمد آبادی، لیلی پناغی، علی زاده محمدی، حسن رفیعی صفحه 46
    زمینه و هدف
    مدرسه به عنوان محلی است که نوجوانان مدت زیادی از روز خود را در آن می گذرانند. در صورت شناخت ابعاد تاثیرگذار آن بر دانش آموزان می توان از مدرسه برای برنامه ریزی در زمینه پیشگیری از آسیب های اجتماعی استفاده کرد. بر این اساس این مطالعه عوامل مرتبط با مدرسه را که در گرایش به سیگار، الکل و مواد نقش دارد، مورد بررسی قرار داده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی (توصیفی تحلیلی)، 3530 نفر دانش آموز دختر و پسر از تمام رشته ها و پایه های تحصیلی در 168 دبیرستان با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه ارتباط با مدرسه (SCQ یاSchool Connection Questionnaire) و مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (IARS یا Iranian Adolescents Risktaking Survey) را تکمیل کردند. ارتباط گرایش به سیگار، الکل و مواد با 4 بعد ارتباط با مدرسه شامل تعلق، تعهد، التزام به مدرسه و ارتباط با همسالان با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    التزام و تعهد به قوانین مدرسه سهم بیشتری از تعلق و ارتباط با همسالان داشت. جنس، درآمد خانواده، زنده بودن پدر، ازدواج مجدد والدین و زندگی با هر دو والد در کنار داشتن واحد افتاده در ترم قبل، از دیگر متغیرهای پیش بین گرایش به سوء مصرف بود.
    نتیجه گیری
    مدرسه و جنبه های مختلف آن، تاثیر یکسانی بر گرایش های خطرپذیری دانش آموزان نداشت. ارتباط با همسالان در مدرسه بر خلاف دو بعد دیگر التزام و تعهد، تاثیری مثبت بر گرایش به سوء مصرف داشت.
  • راضیه نصیرزاده، محمدرضا شعیری صفحه 57
    زمینه و هدف
    : در جامعه ما اهتمام به آموزش مذهبی به ویژه در کودکان دل مشغولی اساسی اولیای امور است، تربیت مذهبی کودک نیز ریشه در نحوه تعامل والدین با وی دارد. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه ادراک کودکان از خشونت والدین در فرزند پروری و باورهای مذهبی کودکان، بود.
    مواد و روش ها
    طی پژوهشی توصیفی- میدانی از 122 کودک 6 تا 11 ساله (67 پسر و 55 دختر) که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده بودند، با استفاده از یک مصاحبه نیمه سازمان یافته فردی و ترسیم نقاشی، اطلاعات لازم در راستای رسیدن به اهداف پژوهش، گردآوری و با استفاده از آزمون مجذور خی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، کودکانی که در معرض تنبیه والدین (اعم از جسمانی یا کلامی) قرار داشتند در ترسیم تصویر خداوند، بیش از تصاویر انسانی، نمادها را مورد استفاده قرار می دهند. علاوه بر این کودکان آزار دیده به دعاکردن در زمان خاص و مواقع نیاز و دعا برای نزدیکان خود تمایل بیش تری داشتند. در مقابل کودکانی که آزاری را گزارش نکرده بودند، به همیشه دعا کردن، دعا کردن برای آشنایان خویش و دعا برای مردم و اهداف متعالی گرایش بیش تری نشان دادند. همچنین دعا برای طلب سلامتی، آمرزش خود و اطرافیان رتبه نخست دعای کودکان را به خود اختصاص داده بود. در حالی که دعا برای امام عصر (عج) در رتبه آخر دعاهای کودکان قرار داشت.
    نتیجه گیری
    یافته ها به اهمیت والدین و آموزش های آموزشگاهی بر مذهب کودکان اشاره دارد و ضمن آن که اطلاعاتی به دانش کنونی ما در زمینه روانشناسی مذهب کودکان می افزاید می تواند در آموزش مذهب به کودکان نیز مفید واقع شود.
  • محمد نریمانی، عادل زاهد، سجاد بشرپور صفحه 69
    زمینه و هدف
    اختلال استرس پس از سانحه، یکی از اختلالات اضطرابی است که مواجه شدن با حوادث آسیب زا به عنوان یکی از عوامل سببی در بروز این اختلال مطرح می باشد. از آن جا که پرستاران اورژانس بیمارستان ها و کارکنان مراکز آتش نشانی بیشتر در معرض حوادث آسیب زا قرار می گیرند، این پژوهش با هدف تعیین میزان شیوع اختلال استرس پس از سانحه در بین این دو گروه تدوین شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش زمینه یابی از نوع مقطعی و همبستگی بود که بر روی 100 نفر از پرستاران اورژانس بیمارستانی و 100 نفر از کارکنان مراکز آتش نشانی شهرستان ارومیه در سال 1387 به روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد. اعضای نمونه به صورت انفرادی و در محل کار به پرسش نامه اختلال استرس پس از سانحه پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده نیز به وسیله نرم افزار 16 SPSSبا استفاده از تحلیل رگرسیون چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان شیوع اختلال استرس پس از سانحه در پرستاران اورژانس، 14 در صد و در کارکنان مراکز آتش نشانی، 8 درصد بود. متغیرهای جمعیت شناختی و سن به صورت معکوس و تاهل به صورت مستقیم، اختلال استرس پس از سانحه را پیش بینی کردند ولی سطح تحصیلات و جنسیت نتوانستند این اختلال را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد پرستاران اورژانس و کارکنان آتش نشانی در معرض خطر اختلال استرس پس از سانحه قرار دارند. این امر لزوم آموزش مهارت های مقابله ای برای این افراد را خاطر نشان می سازد.
  • فریبا یزدخواستی، احمد یارمحمدیان صفحه 75
    زمینه و هدف
    هدف از این پژوهش، مقایسه رابطه نمرات افسردگی مادران و هوش هیجانی دختران نوجوان شنوا و ناشنوای شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی انجام شد. 30 دانش آموز دختر و مادرانشان از مدرسه شنوایان و 30 دانش آموز دختر و مادرانشان از مدرسه ناشنوایان به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز مقطع سوم راهنمایی ناحیه 3 آموزش و پرورش با رعایت سطح تحصیلات دیپلم و وضعیت اقتصادی در حد متوسط برای والدین انتخاب شدند. اطلاعات به کمک پرسش نامه افسردگی Beck برای مادران و پرسش نامه هوش هیجانی برای دانش آموزان جمع آوری گردید و آن گاه داده ها با آزمون های t و ضریب همبستگی Pearson مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    آزمون میانگین دو گروه مستقل نشان داد که جز عامل خوش بینی، بین بقیه عوامل هوش هیجانی در دو گروه تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین بین میانگین نمرات افسردگی مادران تفاوت معنی داری وجود دارد. در آخر نیز نتایج همبستگی Pearson نشان داد که میانگین نمرات افسردگی مادران دو گروه با میانگین نمرات هوش هیجانی فرزندانشان رابطه معکوس دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج می تواند حاکی از آن باشد که ناشنوایی فرزند با میانگین نمرات افسردگی مادر مرتبط بوده، از طرف دیگر میانگین نمرات افسردگی مادر با هوش هیجانی فرزند رابطه دارد. میانگین نمرات افسردگی بیشتر مادر به دلیل برقراری رابطه عاطفی منفی با هوش هیجانی پایین و میانگین نمرات افسردگی پایین به دلیل برقراری رابطه عاطفی مناسب با هوش هیجانی بالای نوجوان شنوا رابطه دارد.
|
  • Reza Khojasteh-Mehr, Amin Koraei, Zabihollah Abbaspour Page 1
    Aim and
    Background
    Through forgiveness the offended person decreases revenge motivations and avoidance from the offender, and is motivated to increase consolation and good will for the offender. The purpose of the present study was to evaluate the psychometric properties of the transgression-related interpersonal motivations inventory (TRIM) in married men and women.Method and Materials: This study was of a correlational type. The participants were 245 males and 247 females selected through a multistage-cluster random sampling among the parents of high school students in Ahvaz. The two scales administrated in this study were: (a) transgression related interpersonal motivations inventory (TRIM) and (b) trait forgivingness scale (TFS). A cronbach’s α was calculated to examine the reliability of the TRIM inventory. moreover the discriminate validity and the principal-components factor analysis were used to examine the validity of the TRIM inventory.
    Findings
    The calculated α for the TRIM inventory was 0.85 and 0.91 for revenge and avoidance dimensions respectively and 0.92 for the whole questionnaire. The validity of the inventory was also examined through correlating it to the TFS, given the values of -0.579 and -0.595 for revenge and avoidance dimensions. A principal components factor analysis extracted two factors for the inventory; two items were also omitted because of communalities. A confirmatory factor-analysis (CFA) indicated that a two-factor structure of this inventory was better than a one factor model (for the two-factor model a RMSEA equal to 0.07 was obtained).
    Conclusions
    The results of the present study revealed that the transgression-related interpersonal motivations inventory (TRIM) is a reliable and valuable instrument in forgiveness related studies in marital relationships
  • Farshad Bahari, Maryam Fatehizadeh, Sayed Ahmad Ahmadi, Hosein Molavi, Fatemeh Bahrami Page 25
    Aim and
    Background
    Divorce and conflict processes are overlapped. Then, couples do attempt to divorce based on experiencing the conflict levels. Hope and forgiveness interventions are aimed at reinforcing marriage and reducing divorce rates. This study aimed at examining the impact of hope-focused, forgiveness-oriented marital counseling and the mixed one on decreasing interpersonal cognitive distortions of applicant couples to divorce in Isfahan, Iran.Method and Materials: It was a semi-experimental and double-bind design with pre- and post-tests and control group. Statistical population was 440 couples referred to Divorce Crisis Intervention Center (DCIC). The sample size was 60 divorcing couples. They were replaced randomly in four groups: hope-focused group, forgiveness-oriented group, mixed group, and control group. Couples as a unit were studied and analyzed. The research tool was Interpersonal Cognitive Distortions Scale (ICDS) which reliability with 3-items deleted was estimated 0.87, using Cronbach's alpha. The data was analyzed with non-parametric Kruskal-wallis and Wilcoxon and Mann-Whitney's U tests.
    Findings
    In general, hope and mixed interventions reported meaningful effects on total decrease of couple's interpersonal unrealistic expectations and interpersonal cognitive distortions in comparison of control group. All three interventions showed meaningful decrease in all three subscales of ICDS in comparison of their scores in pre-test scores as well.
    Conclusions
    It is suggested to apply hope and combination of hope and forgiveness interventions to decrease couple's interpersonal cognitive distortions. In order to determining appropriate interventions, it's so important to rate levels of marital conflicts in which couples are.
  • Mohammad Ali Nadi, Ilnaz Sajjadian Page 34
    Aim and
    Background
    The topic of Internet Addiction has continued to be hotly debated in the research discussion list. This study aimed to explore the path analysis of relationship between personality traits and internet addiction with quality of life and with internet addiction of users in reliable Coffee-nets in Isfahan city.Method and Materials: In this correlation research, the target population included all of users in Coffee-nets of Isfahan. With the use of multistage cluster sampling, 300 Coffee-net users were selected. Instruments used in this research were: Yang addiction of internet (1999) and WHOQOL-BREF (2005) and short version of personality traits (NEO-PI) (2005). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis by LISREL8.5.
    Findings
    Total internet addiction was negatively related to three of the Big Four traits; extroversion, conscientiousness, and agreeableness (P < 0.01). Finally conceptual framework was drawn by LISERE8.5. GFI test confirmed the conceptual framework factors and their interaction and correlation by calculating GFI (GFI = 0.91).
    Conclusions
    The results indicated that conceptual framework was confirmed. It was found that personality traits significantly influence users’ internet addictions and quality of life; and internet addiction significantly impacts users’ quality of life.
  • Marjan Poshtmashhadi, Zohreh Ahmadabadi, Leili Panaghi, Ali Zadehmohammadi, Hasan Rafiei Page 46
    Aim and
    Background
    School is where adolescents spend a great part of the day in it. If the influencing aspects of it are known, school could be used as a context for preventive programs. Factors related to tendency toward cigarette, alcohol and drug use investigated in this study.Method and Materials: In a descriptive crosssectional study 3530 students of both sexes from all the grades of 168 highschools applying multiple sampling methods included. All students completed sSchool Connection Questionnaire (SCQ) and Iranian Adolescents Risktaking Survey (IARS). The relation between tendency towards cigarrette, alcohol, drug use and 4 aspects of school connestion including belonging, commitment, engagement and relationship with peers investigated applying linear regression analysis.
    Findings
    Engagement and commitment were more important in predicting risktaking than belonging and relationship with peers. Gender, family income, having alive father, having remarried parent, living with both parents and having failed to pass the last term successfully were predictive variables for tendency to abuse drugs mentioned here.
    Conclusions
    School and its aspects had different effects on tendency to abuse drugs mentioned here. Relationship with peers in school had a positive effect on this tendency while commitment and engagement affected it reversly
  • Raziyeh Nasirzadeh, Mohammad Reza Shairi Page 57
    Aim and
    Background
    In our society, main pillar of life consist of religion and religious beliefs. and effort for religious training, specially in children, are principal solicitude’s administrators. also, base of child’s religious upbringing effect by their parent’s interaction. The purpose of the present research was to examine The relationship between children's perception of parents violence in child rearing and children's religious beliefs.Method and Materials: in a field-descriptive research A sample of 122 elementry school students ages 6 to 11, (67 boys and 55 girls) was selected through cluster sampling by using a individual semi-structured interview and analyzing children's paitings gather necessary informations for attain the goals research. Frequency, frequency percent and chi- square were used for daita analysis.
    Findings
    Results show that abused children (physical and verbal) painting god's image used symbol more than human images. In addithion to, abused children prefer to prayed on special time and in time of need and for their families. While children without abuse experiences attend to prayed regularly for their acquaintance, other people and spiritual objectives. Their priorites for praying were "Prayer for health and forgiveness of quilts for themselves and their relatives" and the lowest rank in children' prayers was "prayer for Emam zaman(redeemer)".
    Conclusions
    results suggested to important role of parents and scholastic training. And they expand information about religious psychology in children to our present knowledge. Then they could be useful for religious training in children.
  • Mohammad Narimani, Adel Zahed, Sajad Basharpoor Page 69
    Aim and
    Background
    Posttraumatic stress disorder (PTSD) is one of the anxiety disorders that traumatic events posed as a causal factor for it. Because emergency nurses and fire fighter workers were exposed to traumatic events more than other people. Then the present research was conducted in other to determine prevalence rate of posttraumatic stress disorder in emergency hospital nurses and fire department workers in the uremia city.Method and Materials: This research was conducted by cross–sectional method with 100 emergency nurses and 100 fire fighter workers who were selected randomly. Each of samples was tested individually by Mississippi posttraumatic stress disorder scale at the occupational place. Collected data were analyzed by SPSS15 with descriptive statistic and multiple regression test.
    Findings
    The result showed that 14 percent of hospital emergency nurses and 8 percent of fire department workers diagnosed with posttraumatic stress disorder. From demographic variables, age negatively predicted disorder prevalence, namely disorder prevalence decreased with increased in age. Also marriage situation related to disorder prevalence. In this research, there were not significantly relationship between Gender and educational level and posttraumatic stress disorder prevalence.
    Conclusions
    Results revealed that emergency nurses and fire department workers are being at risk of posttraumatic stress disorder. This problem suggests the necessity of coping skills training for this people.
  • Fariba Yazdkhasti, Ahmad Yarmohammadian Page 75
    Aim and
    Background
    This research examined the relation between mother's depression score and the student's emotional intelligence score in deaf and hearing students.Method and Materials: This was a descriptive-analytic study. The sample consisted of 30 deaf and 30 hearing three grade students from a junior high school and their mothers in Isfahan city. Students were administered Emotional Intelligence Questionnaire, and their mothers completed Beck depression questionnaire. Data was analyzed by SPSS software, using t independent test, and Pearson's correlation test.
    Findings
    T-test results between emotional intelligence of deaf and hearing students showed that, only in optimism factor there was significant difference between two groups. t test results between mother's depression score of two groups delineated that, there was significant difference between them. And mother's depression score of deaf students was more. Correlation results revealed that mother's depression score was correlated to emotional intelligence in two groups.
    Conclusions
    Results of this study showed that depression score of mothers is related to the student deafness while mother's depression is related to emotional intelligence. Finally results demonstrated mother's depression score is related to decreased emotional intelligence of deaf students, while mother's undepression score is related to increased emotional intelligence of hearing students.