فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سپیده دهقانی، زهرا ایزدی خواه، مریم محمد تقی نسب، الهام رضایی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    طرح واره های ناسازگار اولیه یکی از عوامل مختل کننده ی کیفیت زندگی است، اما مکانیزم این آسیب پذیری به خوبی شناخته نشده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای راهبرد های مقابله با استرس در رابطه ی بین طرح واره های ناسازگار اولیه در حوزه ی طرد و بریدگی و کیفیت زندگی روانی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه ی پژوهش مردان و زنان 20 تا 35 ساله ی ساکن شهر اصفهان در سال 1390 بودند که از این میان 245 نفر به عنوان نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها فرم کوتاه پرسش نامه ی طرح واره های ناسازگار اولیه ی یانگ (YSQ-SF یا Young Schema Questionnaire-Short Form)، پرسش نامه ی مقابله با شرایط پر استرس (CISS یا Coping Inventory for Stressful Situation) و فرم کوتاه پرسش نامه ی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL-BREF) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر و نرم افزار های18 SPSS و 8.5 LISREL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل مسیر نشان داد مقابله ی هیجان مدار در رابطه ی بین طرح واره ی محرومیت هیجانی و کیفیت زندگی روانی (11/0- = اثر مسقیم، 07/0- = اثر غیرمستقیم، 05/0< P) و رابطه ی میان طرح واره ی رهاشدگی و کیفیت زندگی روانی (09/0- = اثر مستقیم، 04/-0= اثر غیر مستقیم، 05/0< P) نقش واسطه ای دارد.
    نتیجه گیری
    راهبرد های مقابله ای واسطه ی رابطه ی بین طرح واره های ناسازگار اولیه و کیفیت زندگی روانی هستند. بنابراین، با بهبود راهبرد های مقابله ای ناسازگارانه ی افرادی که دارای طرح واره های ناسازگار اولیه هستند می توان کیفیت زندگی روانی آن ها را افزایش داد.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، راهبرد های مقابله با استرس، کیفیت زندگی روانی
  • فرهاد تنهای رشوانلو، علی اکبر سلیمانیان صفحات 9-18
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس خود کارامدی مالتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis Self-Efficacy Scale- MSSS) در نمونه بیماران ایرانی بود.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی (همبستگی) بود و جامعه آماری آن را بیماران مبتلا به ام اسدر دو استان خراسان شمالی و همدان تشکیل می داد. تعداد 120 نفر از این بیماران که در فاصله دو ماه به انجمن های ام اس خراسان شمالی و همدان مراجعه کرده بودند به عنوان گروه نمونه مورد بررسی قرار گرفته و مقیاس خود کارامدی مالتیپل اسکلروزیس (MSSS یا Multiple Sclerosis Self Scale) و مقیاس 21 سوالی افسردگی، اضطراب و استرس (Depression، Anxiety، Stress -DASS-21) را تکمیل کردند. تحلیل داده هابا تحلیل عاملی اکتشافی، محاسبه آلفای کرونباخ، ضریب تصنیف گاتمن و همبستگی پیرسون و با استفاده از نرم افزار SPSS 17 صورت گرفت.
    یافته ها
    تحلیل مولفه های اصلی با چرخش پروماکس (Promax) ضمن تبیین 11/71 درصد واریانس، 3 عامل از چهار عامل نسخه اصلی را مورد حمایت قرار داد. وجود همبستگی منفی میان ابعاد خود کارامدی مالتیپل اسکلروزیس با زیر مقیاس های افسردگی و اضطراب در مقیاس DASS نیزنشان دهنده روایی واگرای مقیاس بود. سرانجام نتایج Cronbach’s Alpha با دامنه 78/0 تا 90/0 برای ابعاد خود کارامدی مالتیپل اسکلروزیس و ضریب 86/0 برای کل مقیاس نشان از اعتبار مناسب مقیاس داشت.
    نتیجه گیری
    مقیاس خود کارامدی مالتیپل اسکلروزیس (MSSS) در نمونه بیماران ایرانی اعتبار و روایی مناسبی داشت.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، مقیاس خود کارامدی، ویژگی های روان سنجی
  • راضیه ایزدی، حمیدطاهر نشاط دوست، کریم عسگری، محمدرضا عابدی صفحات 19-33
    زمینه و هدف
    اخیرا مداخلات رفتاری و شناختی «موج سوم»، توجه زیادی را بین پژوهشگران به خود اختصاص داده اند. پژوهش حاضر، به منظور بررسی اثربخشی یکی از این درمان ها، یعنی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT یا Acceptance and Commitment Therapy)، این درمان را با درمان شناختی- رفتاری (CBT یا Cognitive - Behavioral Therapy) در اختلال وسواس- اجبار (OCD یا Obsessive- Compulsive Disorder) مقایسه کرده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از یک طرح شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون استفاده شد. اجرای این پژوهش از بهمن ماه 1389 تا مهر ماه 1391 در مرکز خدمات روان پزشکی و روان شناسی پارسه بود.گروه های آزمایشی شامل دو گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and Commitment Therapy) (13n=) و درمان شناختی- رفتاری (Cognitive-Behavior Therapy) (13n=) بود. هر دو گروه ده جلسه دو ساعته درمان را یک بار در هفته دریافت کردند. 12 بیمار نیز در گروه کنترل (لیست انتظار) بودند. به منظور سنجش شدت وسواس، انعطاف پذیری روان شناختی و افسردگی از مقیاس وسواس فکری و عملی ییل براون (Yale Brown Obsessive- Compulsive Scale)، پرسش نامه پذیرش و عمل و پرسشنامه افسردگی بک (BDI یا Beck Depression Inventory) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندگانه در نرم افزار SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    مقایسه گروه های درمانی حاکی از آن بود که بین گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه لیست انتظار در تمام مقیاس ها در پس آزمون تفاوت معنی داری وجود داشت و این تفاوت در پیگیری هم تداوم داشت (01/0P<). علاوه بر این، مقایسه گروه درمان شناختی- رفتاری با گروه لیست انتظار در پس آزمون نیز حاکی از آن بود که به جز متغیر انعطاف پذیری روان شناختی، بین دو گروه در بقیه مقیاس ها تفاوت معنی داری وجود داشت و این نتایج نیز تا یک ماه پس از درمان تداوم داشت (01/0P<). دو گروه درمانی در پس آزمون فقط در پرسش نامه پذیرش و عمل تفاوت معنی داری نشان دادند (05/0P<)، ولی در کاهش علایم وسواسی و نیز افسردگی تفاوت معنی داری نداشتند. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در افزایش انعطاف پذیری روان شناختی موثرتر از درمان شناختی- رفتاری بود و این برتری در پیگیری نیز حفظ شد (01/0 P<).
    نتیجه گیری
    بر حسب نتایج حاصل از این پژوهش، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان شناختی- رفتاری هر دو تغییرات معنی داری در علایم وسواس ایجاد کردند. بنابراین این پژوهش، در مجموع حمایتی تجربی برای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در درمان وسواس فراهم می کند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس، اجبار، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان شناختی، رفتاری، انعطاف پذیری روان شناختی، افسردگی
  • وحید نجاتی صفحات 34-43
    زمینه و هدف
    ذهن خوانی توانایی استنتاج حالات ذهنی است و به عنوان یک توانایی شناخت اجتماعی نقش مهمی در تعامل اجتماعی دارد. هدف از این مطالعه طراحی نسخه فارسی آزمون ذهن خوانی از طریق صدا و بررسی خصوصیات روان سنجی آن است.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی حاضر از نوع مطالعات همبستگی بوده و در 216 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی و تهران در سال 1391 انجام شد. آزمون های ذهن خوانی از طریق صدا (تهیه شده در مطالعه حاضر) و ذهن خوانی از طریق تصاویر چشم برای ارزیابی مورد استفاده قرار گرفت. دو نسخه متفاوت و یک نسخه کوتاه آزمون نیز تهیه شد. در بررسی خصوصیات روان سنجی؛ از تحلیل عاملی اکتشافی برای بررسی روایی، از همبستگی پیرسون برای بررسی روایی هم زمان و از تی زوجی برای بررسی روایی افتراقی بین دو جنس استفاده شد. برای بررسی پایایی از همسانی درونی گویه ها و محاسبه آلفای کرونباخ استفاده شد. برای بررسی قدرت پیشگویی آزمون طراحی شده از تحلیل رگرسیون خطی استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی یک عامل اصلی از آزمون به دست داد، همبستگی بین آزمون ذهن خوانی از طریق چشم و نسخه های مختلف آزمون ذهن خوانی از طریق صدا معنی دار بود. در تمامی نسخه های آزمون دو جنس تفاوت معنی داری به نفع زنان داشتند (001/0P<). ذهن خوانی از طریق صدا پیشگوی مناسب تری برای تعیین جنسیت نسبت به ذهن خوانی از طریق چشم است (001/0P<). آلفای کرونباخ برای نسخه کلی، نسخه اول، نسخه دوم و نسخه کوتاه به ترتیب 816/0، 571/0، 764/0، 885/0 نشان داده شد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی آزمون ذهن خوانی از طریق صدا یک آزمون روا و پایا برای ارزیابی توانایی ذهن خوانی است. قدرت پیشگویی جنسیت آزمون ذهن خوانی از طریق صدا از آزمون ذهن خوانی از طریق چشم بیشتر است.
    کلیدواژگان: نسخه فارسی آزمون ذهن خوانی از طریق صدا، شناخت اجتماعی، روان سنجی
  • محمد آهنگرکانی، علی زاده محمدی، محمود حیدری، مریم طالبی صفحات 44-57
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش خانواده و ساختار آن در عملکرد اعضای آن در آینده و ثبات و سلامت روانی جامعه و با عنایت به تاثیرگذاری زمینه های فرهنگی – ارزشی و دینی جامعه در شکل گیری روابط و ساختار خانواده پژوهش حاضر باهدف بررسی ارتباط بین ارزش های ازدواج و جهت گیری مذهبی با ساختار خانواده در افراد متاهل انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش 472495 نفر بودند که با استفاده از جدول مورگان 403 نفر (205زن، 198مرد) ازافراد متاهل شهرستان بابل که به صورت تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب گردیده شدند بود. جهت ارزیابی از ابزار ارزش های ازدواج دل خموش، مقیاس جهت گیری مذهبی آلپورت و مقیاس ساختار خانواده اولسون استفاده شد.
    یافته ها
    برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد.. نتایج بررسی های آماری نشان داد که ارزش های سلسله مراتبی و خودمختاری عاطفی (001/0>P) به صورت منفی و معنی دار و ارزش های برابرنگری و جمع گرایی (001/0> P) نیز به صورت مثبت و معنی دار بیشترین سهم (13/0=R2) را در پیش بینی انسجام خانواده داشت و هم چنین بین ارزش هایی برابرنگری (001/0> P) رابطه مثبت معنی دار و خودمختاری عقلانی و خودمختاری عاطفی (001/0> P) رابطه منفی معنی دار وجود داشت و از بین این ابعاد خودمختاری عقلانی و برابرنگری (01/= P) بیشترین سهم (09/0=R2) را در انعطاف پذیری خانواده داشتند. در ارتباط بین جهت گیری مذهبی با ساختار خانواده، جهت گیری مذهبی درونی (01/0> P) پیش بینی کننده بیشتری (10/0=R2) با انسجام و انعطاف پذیری خانواده و جهت گیری مذهبی بیرونی بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی (02/0=R2) را با انعطاف پذیری کم داشته است.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان گفت که مولفه های ارزش های ازدواج و جهت گیری مذهبی به عنوان دو سازه روان شناختی می توانند در تشکیل ساختار خانواده نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: ارزش های ازدواج، جهت گیری مذهبی، ساختار خانواده و افراد متاهل
  • مهدی محمدامینی، آرش نجیمی، عباس ابوالقاسمی، سید داود مفتاق صفحات 58-66
    زمینه و هدف
    طرح واره های ناسازگار اولیه الگوی اصلی بسیاری از اختلالات شخصیت هستند، مقایسه طرح واره های ناسازگار اولیه در بیماران مبتلا به اختلالات شخصیت اجتنابی می تواند پشتوانه ای قوی برای آسیب شناسی روانی و طرح واره درمانی فراهم آورد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه ی طرح واره های ناسازگار اولیه در مبتلایان به اختلال اجتنابی و افراد بهنجار انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 45 نفر از بیماران مبتلا به اختلالات شخصیت اجتنابی و 45 نفر از افراد بهنجار در شهر اردبیل مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از فرم کوتاه پرسش نامه ی طرح واره ی یانگ (Young Schema Questionnaire) و پرسش نامه چند محوری بالینی میلون (Millon Clinical Multiaxial Inventory) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS (Ver 17) و آزمون آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین طرح واره های ناسازگار اولیه در بیماران مبتلا به اختلالات شخصیت اجتنابی و افراد بهنجار تفاوت معنی داری وجود دارد. علاوه بر آن تفاوت معنی داری در طرح واره های حوزه بریدگی و طرد، خودگردانی و عملکرد مختل، محدودیت های مختل، گوش به زنگی بیش از حد و بازداری (001/0>P) و دیگرجهت مندی (007/0=P) در دوگروه مورد مطالعه دیده می شود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده طرح واره های ناسازگار اولیه در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی ناکارامد می باشند. با شناسایی طرح واره های فوق پیش از ابتلای فرد به اختلال های شخصیت اجتنابی و اندازه گیری شدت این طرح واره ها می توان راهبردهای مداخله ای مناسبی را در جهت کاهش این طرح واره به عمل آورد.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، اختلال شخصیت، اختلال شخصیت اجتنابی
  • وحیده لامعی، سعیده لامعی، حسن یعقوبی، علی محمدزاد صفحات 67-81
    زمینه و هدف
    پرسش نامه شخصیت زاکرمن - کلمن (Zuckerman – Kuhlman Personality Questionnaire) یکی از ابزارهای اندازه گیری صفات و ویژگی های شخصیتی است که در چارچوب الگوی پنج عاملی جایگزین (FFM یا Five Factor Personality Model) شخصیت زاکرمن ساخته شده است. هدف این پژوهش بررسی خصوصیات روان سنجی نسخه 50 گویه ای پرسش نامه بود.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه ای به حجم 508 نفر (308 نفر دختر و 200÷ و نفر پسر) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از میان دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. مطالعه ساختار عاملی پرسش نامه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی انجام گرفت. هم چنین از روایی به روش همزمان و افتراقی و پایایی به روش بازآزمایی، آلفای کرونباخ، دو نیمه کردن و ضریب (ICC یا Interaclass Correlation Cofficient) استفاده شده است.
    یافته ها
    ضریب پایایی بازآزمایی برای کل پرسش نامه 79/0، آلفای کرونباخ 64/0، ضریب دو نیمه کردن 68/0 و ضریب ICC 60/0 (001/0>P) به دست آمد. تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش واریماکس پنج عامل را برای پرسش نامه استخراج نمود که به ترتیب عبارت است از: اضطراب – روان رنجورخویی، هیجان خواهی تکانشی، فعالیت، مردم آمیزی و پرخاشگری – خصومت. روایی همزمان پرسش نامه از طریق تحلیل همبستگی های به دست آمده با پرسش نامه شخصیتی آیزنک (Eysenck''s questionnaire.) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده همبستگی میان دو پرسش نامه بود. در بحث روایی افتراقی هم پرسش نامه و عامل های آن (به جز عامل فعالیت) به بهترین نحو توانسته بین گروهی از افراد که نمرات بالایی و گروهی از افراد که نمرات پایینی در شاخص های N،P،E آیزنک کسب کرده بودند، تمایز قایل شود.
    نتیجه گیری
    نتایج حکایت از این داشت که پرسش نامه شخصیت زاکرمن – کلمن در جامعه ایرانی از خصوصیات روان سنجی مطلوبی برخوردار است و از آن می توان در زمینه های پژوهشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرسش نامه شخصیت زاکرمن - کلمن، الگوی پنج عاملی جایگزین، روایی، پایایی، خصوصیات روان سنجی
  • قیصر ملکی، پوریا رضی، مرتضی بهادر، حجت شکوری، احمدعلی امامی صفحات 82-91
    زمینه و هدف
    نظریه ی تعارض یکی از پرکاربردترین دیدگاه ها در حوزه ی اختلافات زناشویی است که به نحو گسترده ای برای بررسی روش های کنار آمدن افراد با تعارض های موجود در روابط، مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی تفاوت زنان متقاضی طلاق و زنان عادی در تاکتیک های حل تعارض بوده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه پس رویدادی 60 نفر از زنانی که طی شش ماهه نخست سال 1391 به دادگاه خانواده شماره 2 (ونک) مراجعه کرده بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با 60 نفر از زنان عادی مورد مقایسه قرار گرفتند. پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس تاکتیک های حل تعارض برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. برای مقایسه تفاوت های دو گروه از روش تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت دو گروه متقاضی طلاق و گروه عادی در تاکتیک های حل تعارض به جز در زیرمقیاس حمله جسمانی از فرم پرخاشگر و قربانی به لحاظ آماری معنی دار است بدین گونه که گروه متقاضی طلاق در زیرمقیاس حمله جسمانی از فرم پرخاشگر و زیرمقیاس خشونت روانی از هر دو فرم پرخاشگر و قربانی نمرات بالاتری به دست آوردند. در مقیاس مذاکره (فرم پرخاشگر و قربانی) گروه عادی نمرات بالاتری به دست آوردند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر زوجین موفق از تاکتیک های مسالمت آمیز در حل تعارضات خویش استفاده می کنند، در حالی که زوجین ناموفق با اتخاذ تاکتیک های خشن و خشونت روان شناختی و جسمانی سعی در فرونشانی تعارضات پیش آمده دارند. یافته های مطالعه حاضر اهمیت تاکتیک های حل تعارض در حوزه تعارضات زناشویی برجسته ساخته و توجه متخصصین و سیاست گزاران را به ابداع رویکردهای مداخلاتی برای بهبود این توانایی در جلوگیری از طلاق جلب می کنند.
    کلیدواژگان: تاکتیک های حل تعارض، طلاق، دادگاه خانواده
  • سجاد بشرپور، آزاده عباسی صفحات 92-102
    زمینه و هدف
    شواهد نشان می دهند که هم عواطف منفی و هم مثبت در گرایش افراد به مصرف مواد نقش دارند، با توجه با این امر پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط تحمل آشفتگی، اضطرار مثبت و منفی با شدت وابستگی و ولع مصرف در افراد وابسته به مواد انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه همبستگی از وابستگان به مواد که در نیمه دوم سال 1391 به مراکز ترک اعتیاد شهر اردبیل مراجعه کردند تعداد 120 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده و بعد از مصاحبه بالینی به پرسش نامه های جمعیت شناختی، تحمل آشفتگی، اضطرار مثبت و منفی، شدت وابستگی و ولع مصرف پاسخ دادند. داده های به دست آمده نیز با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان با کاربرد نرم افزار SPSS 18 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شدت وابستگی به مواد با میزان تحمل (33/0-r=؛ 002/0≥p)، جذب (26/0- r=، 01/0 ≥p) و نمره کلی مقیاس تحمل آشفتگی (25/0- r=، 02/0≥p) رابطه منفی، ولی با اضطرار منفی رابطه مثبت معنی داری دارد (23/0 r=، 04/0≥p). ولع مصرف ماده نیز تحمل (35/0-r=؛ 001/0≥p)، ارزیابی (30/0- r=؛ 002/0≥ p)، جذب (34/0- r=؛ 001/0≥ p)، تنظیم (23/0- r=؛ 03/0≥p) و نمره کلی مقیاس تحمل آشفتگی (45/0-r=؛ 001/0≥ p) رابطه منفی ولی با اضطرار منفی (29/0 r=؛ 01/0≥p) و اضطرار مثبت (26/0r=؛ 03/0≥ p) رابطه مثبت معنی داری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز آشکار کرد که 31 درصد واریانس ولع مصرف به صورت معکوس توسط تحمل آشفتگی تبیین می شود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش و اهمیت ولع مصرف به عنوان یک عامل مهم در عود اعتیاد، آموزش مهارت های مقابله با عاطفه منفی به ویژه افزایش قدرت مقابله با آشفتگی در کنار درمان های معمول سوء مصرف و وابستگی به مواد به درمان جویان معتاد پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تحمل آشفتگی، اضطرار مثبت، اضطرار منفی، شدت وابستگی، ولع مصرف، وابستگی به مواد
  • علی مشهدی، فاطمه میردورقی، جعفر حسنی، حمید یعقوبی، محمد حمزه لو، زهرا حسین زاده ملکی صفحات 103-111
    زمینه و هدف
    هدف از این پژوهش بررسی شیوع نشانه های اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی و رابطه آن ها با مولفه کندی زمان شناختی در دانشجویان سال اول دانشگاه فردوسی مشهد بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، جامعه آماری تمامی دانشجویان سال اول دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 91-90 (3272 نفر) بودند که به صورت سرشماری در این پژوهش شرکت داشتند و مقیاس درجه بندی اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بزرگ سالان بارکلی را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از نمرات Z، آزمون خی دو و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در شاخص نارسایی توجه 192 نفر (9/5 درصد)، فزون کنشی 281 نفر (6/8 درصد) و تکانش گری 189 نفر (8/5 درصد) از این دانشجویان دارای نشانه های مرضی این اختلال می باشند. به عبارت دیگر، تعداد 217 نفر (6/6 درصد) مشتمل بر100 دختر (1/5 درصد) و 117 پسر (9 درصد) از این دانشجویان بر اساس نمره کلی مقیاس درجه بندی اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بزرگ سالان دارای نشانه های تشخیصی این اختلال بودند. هم چنین بررسی همبستگی بین نشانه های اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی و مولفه کندی زمان شناختی نشان داد کندی زمان شناختی بیشترین همبستگی را با نشانه نارسایی توجه (73/0r=) دارد.
    نتیجه گیری
    شیوع بالای نشانه های اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی در بین دانشجویان، ضرورت پیشگیری و اعمال برنامه های درمانی را برای این اختلال نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، تکانش گری، کندی زمان شناختی، دانشجویان
  • مهدی روزبهانی، سید محمد کاظم واعظ موسوی، حسن خلجی صفحات 112-121
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه مقایسه سه شیوه ارایه بازخورد در کودکان جهت فراگیری یک تکلیف حرکتی دست است که مستلزم هماهنگی فضایی و زمانی بود.
    مواد و روش ها
    سی کودک با دامنه ی سنی 8 تا10 ساله به صورت تصادفی در سه گروه بازخوردی متفاوت (100درصدی – حذفی– خودکنترل) جایگزین شدند. این پژوهش در طی سه روز به انجام رسید. در روزهای اول و دوم، در هر روز آزمودنی ها به تعداد 100 کوشش به تمرین تکلیف مورد نظر پرداختند و در طی روزهای دوم و سوم آزمون های یادداری و در روز سوم آزمون بازاکتساب به عمل آمد.
    یافته ها
    جهت پردازش داده ها در مراحل اکتساب و یادداری از آزمون ANOVAبا اندازه گیری های مکرر استفاده شد، که نشان داد در روز اول تمامی آزمودنی ها بر دقتشان به شکل معنی داری افزوده اند اما در روز دوم این افزایش دقت قابل مشاهده نیست. در آزمون های یادداری نیز مشخص شد که تفاوت معنی داری بین آزمون های یادداری وجود ندارد بدین معنی که 100 کوششی تمرینی که در روز دوم صورت گرفته است سبب ارتقا یادگیری آزمودنی ها نشده است. گروه بازخوردی 100 درصدی در آزمون های یادداری عملکرد بهتری از گروه های دیگر داشت به شکل که تفاوت عملکردی این گروه نسبت به گروه حذفی معنی دار بود. جهت پردازش داده ها در مرحله بازاکتساب از آزمون ANOVA یک سویه استفاده شد که نشان داد گروه بازخوردی 100 درصدی عملکرد بهتری نسبت به گروه های دیگر داشته به شکلی که این عملکرد در مقایسه با گروه حذفی معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که ارایه بازخورد بیشتر می تواند سبب ارتقا یادگیری کودکان شود (مغایر با فرضیه هدایت) و نباید انتظار داشت کودکان به سرعت در کسب مهارت های حرکتی پیشرفت نمایند.
    کلیدواژگان: کودکان، یادگیری حرکتی، بازخورد، یادداری، بازاکتساب
  • قربان همتی علمدارلو صفحات 122-132
    زمینه و هدف
    سبک های فرزندپروری، روش های ویژه ای هستند که والدین در تربیت فرزندان خویش به کار می گیرند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک فرزندپروری مادران کودکان پیش دبستانی با و بدون کم توانی ذهنی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مادران کودکان پیش دبستانی با و بدون کم توانی ذهنی شهر شیراز بودند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 116 نفر (58 نفر از آن ها مادران کودکان پیش دبستانی با کم توانی ذهنی و 58 نفر از آن ها مادران کودکان پیش دبستانی بدون کم توانی ذهنی) به شیوه هدفمند انتخاب شدند. از پرسش نامه سبک فرزندپروری والدین برای سنجش سبک فرزندپروری والدین استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که سبک فرزندپروری استبدادی و سبک فرزندپروری سهل گیرانه مادران کودکان پیش دبستانی با کم توانی ذهنی نسبت به مادران کودکان پیش دبستانی بدون کم توانی ذهنی به طور معنی داری بالاتر است (001/0= value-P). هم چنین آزمون تحلیل واریانس چند متغییره نشان داد که سبک فرزندپروری اقتداری مادران کودکان پیش دبستانی بدون کم توانی ذهنی نسبت به مادران کودکان پیش دبستانی با کم توانی ذهنی به طور معنی داری بالاتر است (001/0= value-P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های به دست آمده طراحی برنامه های آموزش خانواده به ویژه برنامه های آگاهی از سبک های فرزند پروری و اثرات هر یک از آن ها بر فرزندان بسیار ضروری است. هم چنین پیشنهاد می شود که سبک فرزندپروری اقتداری به مادران کودکان پیش دبستانی با کم توانی ذهنی آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، مادران، کودکان پیش دبستانی، کم توانی ذهنی
  • اکبر رضایی صفحات 133-143
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی، پایایی و روایی واگرایی و همگرایی نسخه فارسی پرسش نامه جهت گیری زندگی مبسوط (ELOT-P یا Extended Life Orientation Test- Persian Version) بود.
    مواد و روش ها
    در ابتدا ELOT به زبان فارسی برگردانده شد. سپس با استفاده از روش ترجمه معکوس شکاف های موجود در ترجمه شناسایی و اصلاح شدند. در نهایت پس از اجرای مقدماتی و رفع اشکالات سوالات، پرسش نامه نهایی به همراه مقیاس رضایت از زندگی (SWLS یا Satisfaction with Life Scale) و پرسش نامه افسردگی بک (BDI یا Beck Depression Inventory) بر دانشجویان گروه نمونه شامل 332 نفر (213 زن و 119 مرد) از دانشجویان علوم انسانی دانشگاه پیام نور مرکز تبریز اجرا شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش برای بررسی ساختار عاملی، ابتدا تحلیل عاملی اکتشافی (EFA یا Exploratory Factor Analysis) با استفاده از روش مولفه های اصلی و چرخش varimax روی 15 سوال ELOT انجام شد. بررسی نمودار Scree و هم چنین تحلیل موازی Horn، راه حل دو عاملی را نشان داد. بررسی بارهای عاملی حاکی از آن بود که دو سوال بار پایین و مساوی روی دو عامل دارند. این سوال ها حذف شدند و تحلیل عاملی مولفه های اصلی برای بار دوم روی 13 سوال باقی مانده اجرا شد. نتایج به وضوح دو عامل را نشان دادند. عامل اول 68/25 درصد و عامل دوم 87/11 درصد واریانس مجموعه سوال ها را تبیین می کردند. همانند مقیاس های پرسش نامه اصلی این عوامل بر اساس محتوای سوال ها بدبینی و خوش بینی نامگذاری شدند. پایایی مقیاس های ELOT-P با استفاده از روش همسانی درونی (alpha) محاسبه شد. ضریب alpha برای مقیاس های بدبینی و خوش بینی به ترتیب برابر 83/0 و 71/0 به دست آمد. به منظور سنجش روایی واگرایی و همگرایی همبستگی بین نمرات مقیاس های خوش بینی و بدبینی با اندازه های مختلف بهزیستی روان شناختی (رضایت از زندگی و نشانگان افسردگی) محاسبه شد. نتایج نشان داد که بدبینی با افسردگی و خوش بینی با رضایت از زندگی همبستگی مثبت و معنی داری دارند. هم چنین رابطه بین خوش بینی با بدبینی و افسردگی با رضایت از زندگی منفی و معنی دار بود. نتایج ضرایب alpha و هم چنین ضرایب همبستگی نشان می دهد که پایایی و روایی مقیاس ها در سطح قابل قبول می باشد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسش نامه جهت گیری زندگی مبسوط (ELOT-P) دارای ویژگی های روان سنجی مناسب برای کاربرد در پژوهش های روان شناختی و موقعیت های مشاوره ای می باشد.
    کلیدواژگان: خوش بینی، بدبینی، پرسش نامه جهت گیری زندگی، ساختار عاملی، پایایی، روایی
  • محبوبه کشاورز، امیر قمرانی، مرضیه باقریان، امیر موسی رضایی صفحات 144-153
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش پیش بینی کنندگی جهت گیری معنوی معتادان و بار روانی خانواده های آن ها در پیش بینی کنندگی ماندگاری در درمان طراحی و اجرا شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، پژوهشی از نوع توصیفی همبستگی بود که به شکل مقطعی اجرا شد. نمونه مورد مطالعه 100 نفر از معتادان خود معرف مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر اصفهان در سال 92-91 بودند که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از چک لیست اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه جهت گیری معنوی معتادان جورج و پرسش نامه بار روانی معتادان زاریت و همکاران استفاده شد که توسط بیماران و مراقبان آن ها تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 18 SPSS و بکارگیری روش های آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون رگرسیون چندگانه و همبستگی پیرسون)، مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش بین جهت گیری معنوی معتادان و بار روانی خانواده های معتادان با ماندگاری در درمان معتادان رابطه معنی داری وجود داشت (001/0 p<). به این ترتیب بار روانی خانواده های معتادان، پیش بینی کننده منفی و معنی دار ماندگاری در درمان می باشد و قادر است 10 درصد (10/0 = R2) از واریانس ماندگاری در درمان را تبیین کند. هم چنین یافته ها نشان داد جهت گیری معنوی معتادان، پیش بینی کننده مثبت و معنی دار ماندگاری در درمان بوده و قادر است 20 درصد (20/0 = R2) از واریانس ماندگاری در درمان را تبیین نماید.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر جهت گیری معنوی معتادان و بار روانی خانواده های آن ها از جمله عوامل تاثیرگذار و پیش بینی کننده ماندگاری درمان محسوب می شوند، لذا پیشنهاد می شود در فرایند درمان معتادان و به خصوص به همراه خانواده درمانی، پیشینه مذهبی فرد با تاکید بر بعد معنوی به عنوان مرکز ثقل همه ابعاد انسانی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جهت گیری مع، نوی، بار روانی خانواده، ماندگاری در درمان، معتادان معتادان خود معرف
|
  • Sepideh Dehghani, Zahra Izadikhah, Maryam Mohammadtaghi Nasab, Elham Rezaei Pages 1-8
    Aim and
    Background
    Early maladaptive schemas are assumed to be a disrupting factor for quality of life. Yet, the mechanism of this vulnerability is not well known. The purpose of this study was to investigate mediating effect of coping strategies on the relationship between early maladaptive schemas in domain of disconnection and rejection and mental quality of life.Methods and Materials: The present study was descriptive-correlational. The statistical population was consisting of males and females who were 20 to 35 years old and they were residents of Isfahan in year 1390. 245 people were selected as the sample by availability method of sampling. They completed the Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF), Coping Inventory for Stressful Situation (CISS) and WHOQOL-BREF Quality of life Questionnaire. Data were analyzed by using path analysis with SPSS 18 and LISREL 8.5.
    Findings
    The path analysis indicated that emotion-focused strategy is the mediator between emotional deprivation schema and mental quality of life (direct effect = -0.11, indirect effect = -0.07, P< 0.05) and between abandonment schema and mental quality of life (direct effect = -0.09, indirect effect = -0.04, P< 0.05)
    Conclusions
    Coping strategies are mediator in the relationship between early maladaptive schemas and mental quality of life. Therefore, modification of coping strategies can improve mental quality of life in people who have early maladaptive schemas.
    Keywords: Early Maladaptive Schemas, Coping Strategies, Mental Quality of Life
  • Arhad Tanhaye Reshvanlo, Ali Akbar Soleimanian Pages 9-18
    Aim and
    Background
    The purpose of the present study was to examine the psychometric properties of Multiple Sclerosis Self-Efficacy Scale (MSSS) in a sample population of Iranian patients.Methods and Materials: This research is a descriptive-correlational study with a population of patients afflicted with MS from North Khorasan and Hamedan provinces. A number of 120 patients, who had referred to the North Khorasan and Hamadan MS Associations at an interval of two months, were chosen as the sample population and completed the Multiple Sclerosis Self-Efficacy Scale (MSSS) and Depression, Anxiety, Stress scale (DASS-21). The data collected was analyzed through factor analysis, Cronbach’s Alpha, Guttmann Split half Quotient and Pearson Correlation, in SPSS17.
    Findings
    The analysis of the main factors with a Promax rotation and a variance of 71/11 supported 3 factors of the main four ones. The negative correlation pattern in the Multiple Sclerosis Self-efficacy dimensions with the sub-scales of Depression and Anxiety at DASS Scale was indicative of divergence validity. Finally, the Cronbach’s Alpha with a range of 0.78-0.90 for the Multiple Sclerosis Self-efficacy dimensions and the 0.86 quotient for the entire scale indicated the positive reliability of the scale.
    Conclusions
    TheMultiple Sclerosis Self-efficacy Scale (MSSS) enjoyed an appropriate reliability and validity in Iranian patients.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Self, efficacy scale, Psychometric Properties
  • Razieh Izadi, Hamidtaher Neshatdust, Karim Asgari, Mohammadreza Abedi Pages 19-33
    Aim and
    Background
    Recently, “Third wave” behavioral and cognitive interventions have received extensive attention between researchers.To evaluation of the efficacy of one of these treatments, Acceptance and Commitment Therapy (ACT), This Study compares this treatment with Cognitive - Behavioral Therapy (CBT) in Obsessive- Compulsive Disorder (OCD).Methods and Materials: In this study a quasi- experimental design with pre - posttest was used. Implementation of this study was from February 2011 to October 2012 in the Parse`s center of Psychiatry and Psychology.The experimental groups were Acceptance and Commitment Therapy (n =13) and Cognitive-Behavior Therapy (n =13). Both groups received 10 two-hour treatment sessions once a week. In control group 12 patients participated (wait list). In order to assess the severity of OCD, psychological flexibility and depression, Yale Brown Obsessive- compulsive scale (YBOCS), Acceptance and Action Questionnaire (AAQ) and Beck Depression Inventory (BDI) were used. Data were analyzed using Multiple Analysis of Covariance in SPSS.
    Finding
    Comparison of the treatment groups suggested that there was significant difference between ACT and wait list groups in all scales and this difference maintains in follow up (P=0.01). In addition, comparison of CBT group with wait list in posttest indicates that there was signifficant difference between two groups, except of psychological flexibility variabele, and these results maintain in follow up too (P=0.01). In post test, two groups show significant difference only in Acceptance and Action Questionnaire (P= 0.05) not in reduction of OCD symptoms and depression. ACT was more effective in increase of psychological flexibility and this superiority maintains in follow up (P= 0.01).
    Conclusions
    Based on the results of this study, both Acceptance and Commitment Therapy and Cognitive-Behavior Therapy, made significant changes in OCD symptoms. So, current study provides an empirical support for Acceptance and Commitment Therapy in treatment of OCD.
    Keywords: Obsessive, Compulsive Disorder, Acceptance, Commitment Therapy, Cognitive, Behavior Therapy, Psychological Flexibility, Depression
  • Mohammad Ahangarcani, Ali Zadehmohammadi, Mahmood Heidari, Maryam Talebi Pages 44-57
    Aim and
    Background
    Family and structure family are necessary for family members in order to create and mental health and stability of society. so values and religion are effective in structure family. This study aimed to investigating the relationship between marital values and religion orientation with family structure in married individuals.Methods and Materials: The participants were 403 individuals (female 205, male 198) from Babol city. A correlational method was employed and the following tools were used: delkhamoush marital value scale, Alport religious orientation and the Olson family structure
    Results
    For data analysis, stepwise regression analysis was used Results of statistical analyses showed that there was a significant and positive correlation between scores on the dimensions of marital values and family structure so that subscales of the marital values such as "hierarchy"(P<0.001) "affective autonomy" (P<0.001) and was a significant and positive correlation "egalitarianism"(P<0.001),"embeddedness"(P<0.001), with cohesion structure and there was a significant and positive correlation between " affective autonomy "(P<0.001), "intelctual autonomy"(P<0.001) and was a significant and positive correlation "egalitarianism"(P<0.001), with felexibility structure.accounted for the largest amount of variance in predicting internal religious orientation (P<0.01), external religious orientation (P<0.001) significantly predicted cohesion and flexibility structure.
    Conclusion
    It is concluded that marital value and religion orientation, as two psychological constructs, can play a significant role in creating family structure.
    Keywords: Marital Values, Reliegion Oreiantation, Family Structure, Married Individual
  • Mehdi Mohammad Amini, Arash Najimi, Abbas Abolghasemi, Sayyed Davood Meftagh Pages 58-66
    Aim and
    Background
    Primary maladaptive schemas are main pattern of many personality disorders, comparison of primary maladaptive schemas can prepare a strong credit for schematherapy. The purpose of the present study was to determine the dominant schemas and comparison of early maladaptive schemas in avoidant personality disorders patients and normal individuals.Methods and Materials: In this cross sectional study, 90 avoidant personality disorders patients & normal individuals have been chosen (45 in each group). Collecting information tool was the short form of the Young Schema Questionnaire and Millon Clinical Multiaxial Inventory. After collecting information, data were analyzed using multivariate analysis of variance
    Findings
    Our findings indicated that there was a significant difference between early maladaptive schemas in avoidant personality disorders patients and normal individuals. Also, The avoidant personality disorders group had significantly higher scores on most maladaptive schemas with the Disconnection and Rejection, Impaired Autonomy, Impaired Limits, Over-Vigilance (P<0.001) and Other- Directedness (P=0.007) as compared to the control group.
    Conclusions
    This study showed that the early maladaptive schemas are inefficient on the avoidant personality disorders patients. With the identification early maladaptive schemas before getting an avoidant personality disorder and Measurement of the schemas, can be done an appropriate intervention strategies to reduce the scheme.
    Keywords: Early Maladaptive Schema, Personality Disorders, Avoidant Personality
  • Vahideh Lameei, Saeideh Lameei, Hassan Yaghubi, Ali Mohammadzadeh Pages 67-81
    Aim and
    Background
    The Zuckerman – Kuhlman Personality Questionnaire is an instrument measuring personality traits. It is designed according to Zuckerman’s Alternative Five Factor Personality Model (FFM). The present research aimed at investigating the psychometric properties of a version of the Zuckerman – Kuhlman Personality Questionnaire which contains 50 items.Method and Materials: The research design was descriptive correlational. The sample, including 508 individuals (308 females and 200 males), were selected and tested via stratified random sampling from among the students of Azerbaijan Shahid Madani University. To analyze the factor structure of the questionnaire, exploratory factor analysis method was used and its principal components were examined. Discriminant and Concurrent validity and Test-Retest reliability, Alpha Cronbach, Split-Half and ICC (Intraclass Correlation Coefficient) were also used.
    Findings
    Questionnaire’s Test-Retest reliability coefficient proved to be 0.79. Alpha Cronbach, Split-Half coefficient, and ICC proved to be 0.64, 0.68 and 60/0 (p<0.000) respectively. The five following factors were extracted via exploratory factor analysis with Varimax Rotation: Neuroticism – Anxiety, Sensation Seeking, Activity, Sociability and Aggression – Hostility. Concurrent Validity of the Questionnaire has been studied through correlational analysis with EPQ. The Results demonstrated a correlation between ZKPQ-50-CC and EPQ. The result of discriminant validity demonstrated that ZKPQ and its factors (except the Activity factor) could thoroughly distinguish those who obtained high mark from those who obtained low mark in N,E,P factors of Eysenck's questionnaire.
    Conclusions
    The Results indicate that the Zuckerman – Kuhlman Personality Questionnaire (ZKPQ-50-CC) enjoys desirable psychometric properties in Iranian society and can be used in psychological researches.
    Keywords: Zuckerman – Kuhlman Personality Questionnaire_Alternative Five_Factor Model_Validity_Reliability_Psychometric properties
  • Gheysar Maleki, Poorya Razi, Morteza Bahador, Hojat Shakuri, Ahmaali Emami Pages 82-91
    Aim and
    Background
    Conflict theory is one of the most use approaches in the field of marital discords that is widely has been used for the investigating of methods to cope with conflicts in relationships. The purpose of this study was comparing of women applying for divorce and normal women in conflict resolve tactics.Methods and Materials: In an ex post facto study 60 women who referred to the Vanak family court during the first six months in 2012 were selected by convenience sampling method and were compared with 60 normal women. Demographic information questionnaire and conflicts tactics scale were used for data collection. MANOVA test was used to compare differences between two groups.
    Findings
    Results showed that the difference between the two groups is statistically significant, except for the subscale of physical attack so that the women applying divorce group obtained higher score in physical attack subscale of aggressor form and psychological violence subscale of both aggressor and victim form. In negotiation subscale (in both aggressor and victim form) normal group obtained higher score.
    Conclusions
    Based on findings of this study successful couple use the peaceful tactics in resolution of their conflicts, whereas the unsuccessful couples resolve their conflicts adopting harsh tactics and psychological and physical violence. The results of this study highlighted the importance of resolve conflict tactics in field of marital conflict and draw the policymaker and expertise to develop interventional strategies for improve this ability in prevent of divorce.
    Keywords: Resolve Conflict Tactics, Divorce, Family Court
  • Sajad Basharpoor, Azadeh Abbasi Pages 92-102
    Aim and
    Background
    Evidences show that both negative and positive affects play role in tendency to use substances, giving this issue, the current study was conducted in other to investigate relationships between distress tolerance, negative and positive urgency with severity of dependence and craving in people with substance dependency.Methods and Materials: The method of this research was correlation. The whole people with substance dependency were referring to Ardabil centers of addiction treatment, comprised statistical society of this research. One hundred and thirty people were selected by cluster sampling method from this society. Having conducting clinical interview, they responded to questionnaires of demographic characteristics, distress tolerance, negative and positive urgency, severity of dependence and craving. Collected data were analyzed by SPSS 18 with tests of Pearson correlation and multiple regression via inter method.
    Findings
    The results showed that severity of substance dependency related negatively to rate of tolerance (r=-0.33; P≤0.002), absorption(r=-0.26; P≤ 0.01), and total score of distress tolerance (r=-0.25; P≤ 0.02), but positively to negative urgency (r=0.23; P≤ 0.04). Craving also correlated negatively with tolerance(r=-0.35; P≤0.001), appraisal(r=-0.30; P≤0.001), absorption (r=-0.34; P≤0.001), regulation (r=-0.23; P≤0.03), and total score of distress tolerance(r=-0.45; P≤ 0.001), but positively to positive(r=0.26; p≤ 0.03), and negative urgency(r=-0.29; P≤ 0.01). The results of regression analyses also reveled that 31 percent of variance of craving was explained with distress tolerance reversely
    Conclusions
    According to results of this study and importance of craving as a central factor in addiction relapse, training the coping skills with negative affect, especially increasing coping power with distress were suggested for addicted clients along with typical therapies substance abuse and dependency.
    Keywords: Distress Tolerance, Positive Urgency, Negative Urgency, Sseverity of Dependancy, Craving, Substance Dependancy
  • Ali Mashhadi, Fatemeh Mirdoraghi, Jafar Hasani, Hamid Yaghoobi, Mohammad Hamzeloo, Zahra Hossainzadeh Maleki Pages 103-111
    Aim and
    Background
    The aim of the present study was to investigate the prevalence of ADHD symptoms and its association with sluggish cognitive tempo (SCT) among freshmen of Ferdowsi University of Mashhad.Methods and Materials: The statistical population of this descriptive cross-sectional study, was all freshmen (3272 students) of Ferdowsi university of Mashhad by Census method completed the Barkley Adult ADHD Rating Scale (BAARS). The data were analysed using Z scores, chi-square, and Pearson correlation test.
    Findings
    The results showed that the prevalence of attention deficit, hyperactivity and impulsivity were 192 (5.9 percent), 281 (8.6 percent), and 189 (5.8 percent), respectively. In other words, according to total scores of BAARS, 217 (6.6 percent) of all university freshmen (100 females and 117 males) suffering from ADHD. In addition, comparing to hyperactivity and impulsivity the results of correlation analysis showed that there was a higher correlation between attention deficit and sluggish cognitive tempo (r=0.73).
    Conclusions
    The high prevalence of ADHD symptoms among students, showed that the necessity of prevention and treatment programs for this disorder.
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Impulsivity, Sluggish Cognitive Tempo, Student
  • Mehdi Roozbahani, Seyed Mohammad Kazem Vaez Mousavi, Hassan Khalaji Pages 112-121
    Aim and
    Background
    The purpose of this study was to determine the effect of three different feedback methods to learning of temporal-special coordination hand movement task.Methods and Materials: 30 Children (8-10 ages) according to receiving feedback (100 percent, omitted, self-control) randomly divided to three groups. This study was done in three days. In the first and second days all subjects practice 100 trails movement task. Retention tests were done in second and third days and reacquisition test was done in the third day.
    Finding
    For acquisition and retention phases analysis of variance (ANOVA) with repeated measures was used. All participants in the first day improved accuracy across practice trials but in the second day did not improve their accuracy across practice trials. There was no significant difference between retention tests that showed 100 practice trials that have been done in the second day did not improve participants learning. During the retention tests 100 percent feedback group was significantly better than omitted group. One way ANOVA was used to analysis reacquisition test that showed 100 percent feedback group was significantly better than omitted group.
    Conclusions
    Results from this study showed receiving more feedback can improve motor learning in children (in contrast with guidance hypothesis) and motor skill acquisition in children not occur as fast as young people.
    Keywords: Children, Motor Learning, Feedback, Retention, Reacquisition
  • Ghorban Hemati Alamdarloo Pages 122-132
    Aim and
    Background
    Parenting styles are particular methods that parents use of them in nurturing of their children.The aim of this study was comparing parenting styles of mothers of pre-school children with and without intellectual disabilities. Method and Material: This is a causal-comparative research.The statistical population of this research includes the whole mothers of pre-school children with and without intellectual disabilities in Shiraz city. The sample size was 116 mothers of pre-school children (58 Mothers of Pre-school children with intellectual disabilities and 58 mothers of Pre-school children without intellectual disabilities) that were selected by purposeful sampling. Parenting styles questioner (Robinson et al., 1995) was used for measuring of parenting styles.
    Results
    Analysis of data using multiple analysis of variance test showed that the authoritarian and permissivesParenting styles of mothers of pre-school children with intellectual disabilities significantly are more than the mothers of pre-school children without intellectual disabilities(P<0.001). Moreover multiple analysis of variance showed that authoritativeparenting style of mothers of pre-school children without intellectual disabilitiessignificantly are more than of mothers of pre-school children with intellectual disabilities(P<0.001).
    Conclusions
    According to the finding of this research, designing family training workshops for enhancing knowledge and awareness of parents about Parenting styles and effects of parenting styles on their children is necessary. Also it is suggestedauthoritativeparenting style should be taught for mothers of pre-school children with intellectual disabilities.
    Keywords: Parenting Styles, Mothers, Pre, school Children, Intellectual Disabilities
  • Akbar Rezaei Pages 133-143
    Aim and
    Background
    The purpose of the present study was to investigate the factorial structure, reliability and divergent and convergent validity of the Extended Life Orientation Test- Persian Version (ElOT-P).Methods and Materials: First, ElOT was translated to Persian language. Then by using the back-translation procedure, the gaps between the translated version and the original version were corrected. Finally, after the pilot study and modifying the defected items, the final questionnaire accompanied by the Satisfaction with Life Scale (SWLS) and the Beck Depression Inventory (BDI) were administered to sample group consisting of 332 students studying in Humanities Sciences in Tabriz Payam Noor University (213 female, 119 male).
    Findings
    In this study, Exploratory Factor Analysis (EFA) by using Principal Component methods with Varimax Rotation was conducted on 15 items of ElOT-P. Chattel's Scree plot and Horn’s parallel analysis indicated two factor solutions. Examination of factors loadings revealed that two items have low and equal load on two factors. These items were deleted and the second Principal Component factor analysis was conducted on the remaining 13 items. The results showed clearly two factors. The first factor accounted for 25.68 percent and the second factor about 11.87 percent of the variance in the item set. Like the original questionnaire, these factors were called pessimism and optimism, according to the items contents. The reliability of the ELOT-P was calculated by internal consistency (alpha). Alpha coefficients for pessimism and optimism scales obtained 0.83 and 0.71, respectively. In order to assess divergent and convergent validity, correlation between scores of pessimism and optimism scales with various measures of psychological well-being (life satisfaction and depressive symptoms) was calculated. The Results showed that there is positive and meaningful correlation between pessimism with depression, and optimism with Life Satisfaction. Also the relationship between pessimism with optimism and depression with Life Satisfaction were negative and meaningful. The results of alpha correlations and also correlation coefficients show that reliability and validity of scales are in acceptable level.
    Conclusions
    The Extended Life Orientation Test-Persian Version (ElOT-P) has appropriate psychometric properties for utilizing in psychological research and counseling situations.
    Keywords: Optimism, Pessimism, the Extended Life Orientation Test, Persian Version, Factorial Structure, Reliability, Validity
  • Mahboubeh Keshavarz, Amir Ghamarani, Marzieh Bagherian, Amir Musarezaie Pages 144-153
    Aim and
    Background
    The purpose of the present study was to examination of the religious orientation and burden of family as predictors of treatment permanence of addiction.Methods and Materials: This descriptive, analytic cross sectional study was conducted on one hundred Self-introduced Addicts who reoffered to Isfahan centers of addiction treatment during 2012-2013 were selected using simple sampling. The clinical and demographic characteristics information, George´s religious orientation of addict questionnaire and Zarit Burden questionnaire. All analyses were performed with descriptive and analytic statistical (multiples regression and Pearson coefficients correlation) methods in SPSS for Windows 18.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA).
    Findings
    Based on study findings there was a statistically significant relationship between the religious orientation and burden of family with treatment permanence of addiction (p<0.001). Hence, burden of family is a negative predictor of permanence of addiction and predicts 10 percent of permanence of addiction variance. Also religious orientation is a positive predictor of permanence of addiction and predicts 20 percent of permanence of addiction variance.
    Conclusion
    Since religious orientation and spirituality being surrounded on all affairs of life, has an important role in inhibition of the tendency of the drug, it’s suggested to focus on religious history and spiritual aspect thought medical cure process.
    Keywords: Addict, Burden of Family, Religious Orientation, Self, introduced Addicts, Treatment Permanence