فهرست مطالب

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا شرفی جم، ام البنین (فاطمه) حسین زاده صفحه 7
    این مقاله با ارائه تصویری از افکار بلند امام خمینی(ره) و فلسفه حرکت بزرگ تربیتی او درصدد پی بردن به راز نفوذ عمیق کلامش در جان و روح مخاطبان اوست، تا دریچه ای نو به حوزه گفتمان های تربیتی گشوده و بدین وسیله مواریث تربیتی امام (ره) را بیش از پیش به خدمت اهداف خطیر مسئولان امر تعلیم و تربیت درآورد. در این پژوهش که به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است، به بررسی مختصات و ویژگی های پیام های مکتوب به جامانده از امام خمینی (ره) که مخاطبان آنها ملت ایران بوده، پرداخته شده است. بررسی های انجام شده در این پژوهش حاکی از آن است که در کنار ویژگی های منحصربه فردی چون تواضع در برابر مخاطبان، عشق به مخاطبان، اعتماد به مخاطبان، احترام به مخاطبان، استفاده از مفاهیم مورد پذیرش همه، مستند بودن پیام، سادگی و صراحت پیام، درون مایه همه پیام های امام(ره) نشان از سیلانی آگاهانه و عرفانی بین دو مفهوم «همه» و «هیچ» بوده است. او در عین حال که خود را در برابر «همه» خدا و مردم در شمار نمی آورد، در سطحی دیگر «همه» جهان و هرچه در او هست را در برابر خدا «هیچ» می داند. حرکت از «هیچ» به سوی «همه چیز» حرکتی است که او به سوی خدا آغاز می کند و دیگران را هم بدان فرامی خواند.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، تعلیم و تربیت، گفتمان تربیتی، تحلیل محتوای کیفی
  • سیدجواد قندیلی، مرضیه عالی صفحه 27
    ارائه الگوی نظری تربیت اسلامی، روشی است که در طی آن نظریه پردازان تربیت اسلامی به شیوه ای سامان مند در باب تعلیم و تربیت دینی نظریه پردازی نموده اند. درواقع سامان مندی، حد ممیزه آن از سایر رویکردها و دیدگاه ها در خصوص تربیت اسلامی است. در این نگاه نظام تربیت اسلامی مجموعه ای از اجزا و روابط میان آنهاست که توسط ویژگی های معین به هم وابسته یا مرتبط می شوند. از این رو آنچه این پژوهش در پی آن است توصیف الگوهای نظری تربیت اسلامی است. بنابراین در پژوهش حاضر مسئله اصلی پژوهش، بررسی الگوهای نظری تربیت اسلامی ارائه شده توسط صاحب نظران است. به عبارت دقیق تر اینکه صاحب نظران تربیت اسلامی را به چه معنایی به کار برده اند؟ در ارائه الگوی تربیتی از چه منابعی بهره گرفته اند؟ در استفاده از منابع از چه روش هایی (توصیفی، توصیفی استنباطی و استنباطی) بهره گرفته اند؟ برای بررسی سوالات بالا، پژوهشگران از روش تحلیل محتوا استفاده نموده اند. نتایج به دست آمده، پنج الگوی نظری در دیدگاه صاحب نظران تربیت اسلامی را نشا نمی دهد. رویکرد اول که بیشتر صاحب نظران تاریخی را دربر می گیرد مبتنی بر دیدگاه انسان شناسی است. رویکرد دوم، رویکرد نظام گرا به تربیت اسلامی است. رویکرد سوم، رویکرد مسئله محور، رویکرد چهارم، رویکرد تحلیل مفهومی و در پایان رویکرد پنجم، رویکرد تحلیل فلسفی است.
    کلیدواژگان: الگوهای نظری تربیت اسلامی، مبانی تربیتی، اصول تربیتی، اهداف تربیتی، روش های تربیتی
  • بابک شمشیری، مرضیه نوذری صفحه 51
    مسئله پژوهش حاضر این است که از طریق مصاحبه با صاحب نظران علوم تربیتی، روان شناسی، علوم دینی، ادبیات کودک و مربیان پیش دبستانی آسیب های تربیت دینی کودکان پیش دبستانی را شناسایی نماید. پرسش های تحقیق عبارت اند از: آسیب های تربیت دینی کودکان در مقطع پیش دبستانی کدام است؟ راه حل های مناسب برای درمان این آسیب ها چیست؟ و چه تفاوت ها و شباهت هایی میان نظرات مصاحبه شوندگان حوزه های مختلف وجود دارد؟ مطالعه حاضر از جمله تحقیقات کیفی است. در این مطالعه از مصاحبه نیمه باز و روش نمونه گیری هدفمند برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. تعداد مصاحبه شوندگان 18 نفر است که 8 نفر متخصص علوم تربیتی و روان شناسی، 4 نفر علوم دینی، 2 نفر ادبیات کودک و 4 نفر مربی پیش دبستانی هستند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای عرفی یا رابطه ای بهره گرفته شد، به این صورت که نتایج از درون داده ها به دست آمده اند. عمده ترین آسیب های شناسایی شده در این مطالعه عبارت اند از: عدم توجه به اصل دین یابی، عدم توجه به تجارب دینی فردی، در نظر نگرفتن اصل فطرت، عدم دین محوری در برنامه تعلیم و تربیت، عدم رعایت آزادی در تعلیم و تربیت به ویژه تربیت دینی، رعایت نکردن میانه روی و سرانجام عدم به کارگیری تخیل و استفاده از زبان هنر.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تعلیم و تربیت دینی، پیش دبستانی، روان شناسی، علوم تربیتی، علوم دینی، ادبیات کودک
  • سید محمدرضا تقوی صفحه 75
    برای انتقال هر مفهوم ارزشی مثل ایثار و شهادت، رویکردهای متفاوتی متصور است. اما معیار درستی یک رویکرد را بایستی در خارج از آن جستجو کرد و آن چارچوبی است که آن مفهوم، در آن طرح می شود. پژوهش حاضر، تلاش می کند تا متناسب با مستندات اعتقادی، سند ملی آموزش و پژوهش های روان شناختی، ضمن ارائه تبیینی از راهبرد آموزش دین به شیوه انتقال فرهنگ ایثار و شهادت بپردازد. براساس این دیدگاه، رسیدن به مفاهیم عالی تر دینی مثل ایثار و شهادت در گرو طی فرایند اصولی مراحل پردازش، پذیرش و پرورش دین است. در مرحله پردازش، مفاهیم مبنایی دین آموزش داده می شود و تاکید بر فهم و درک یادگیرنده است. در مرحله پذیرش، فرد به صورت انتخابی و اختیاری در معرض پذیرش پیام کلی (مبانی، ضرورت، اهمیت و اهداف) دین قرار می گیرد. در مرحله بعد، نظام آموزشی ضرورت پرورش دستورات الهی در درون فرد (خودسازی) و سپس اقامه دین در سطح جامعه (جهاد) را برای یادگیرنده تبیین می نماید. بر این اساس، به میزانی که نظام آموزشی موفق می شود تا فرد را در طی مراحل یادشده هدایت نماید، مفاهیم عالی تر دینی (مثل ایثار، شهادت یا انتظار) گسترش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: آموزش دین، نظریه پردازی، فرهنگ ایثار و شهادت
  • حجت الاسلام محمد بهشتی صفحه 105
    فقه الاخلاق و فقه التربیه رویکردی میان رشته ای است که در آن گزاره های فقهی نگاه اخلاقی تربیتی بررسی می شود و علاوه بر اینکه حکم فقهی مسئله تربیتی بیان می شود، برای احکام فقهی تحلیل های اخلاقی تربیتی ارائه می گردد و تعامل و ارتباط فقه و اخلاق و تربیت در عرصه های گوناگون نشان داده می شود و با استفاده از احکام فقهی اخلاقی، نظام سازی اخلاقی به وجود می آید. فیض کاشانی دانشور برجسته جهان اسلام به دلیل جامعیت علمی و برخورداری از علوم متعدد و متنوع در زمینه های گوناگون، علاوه بر اینکه در ساحت اخلاق و تربیت نظریه پردازی کرد و آرای سترگ خود را در آثاری چون «المحجهٔ البیضاء»، «الحقایق فی محاسن الاخلاق» و «زاد السالک» ارائه کرده است، به نوپردازی نیز دست یازید و در ساحت فقه به پژوهش اخلاقی تربیتی پرداخت و از زاویه اخلاق و تربیت، پاره ای از احکام فقهی را بررسی کرد. در این زمینه کتاب «النخبهٔ فی الحکمهٔ العملیه والاحکام الشریعه» را نگاشت. این پژوهش ضمن معرفی این اثر سودمند و ماندگار، نگاه اخلاقی تربیتی فیض را به پاره ای از احکام فقهی بیان می کند و پیوند فقه و اخلاق را در زمینه های مختلف نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فقه، تربیت، فقه التربیه، فقه الاخلاق
  • احمد سلحشوری، محمدرضا یوسف زاده صفحه 121
    عقل، عاطفه و عمل سه عنصر اساسی تربیت اخلاقی هستند. درباره تاثیر و برتری عقل و عاطفه در تربیت اخلاقی، بحث های فراوانی شده است. این مقاله قصد ندارد به بررسی این نکته بپردازد که آیا بین این دو ثنویت است یا وحدت، چرا که امروزه دیگر از ثنویت هایی که شاید قرن ها به طول انجامیده است دیگر خبری نیست. آنچه که در این پژوهش مطرح می شود جایگاه و نقش عقل و عاطفه در تربیت اخلاقی با توجه به زمان است. بررسی ها نشان می دهد که از منظر زمان عواطف در دوران اولیه کودکی عواطف زودتر از امور عقلانی و انتزاعی حضور و ظهور پیدا می کنند. بر این اساس تربیت اخلاقی باید از احساسات شروع شود و بهترین زمان دوران کودکی است، چون دنیای کودکی دنیای مملو از عواطف و احساسات است. از این رو تربیت اخلاقی صحیح، در گرو اهتمام و توجه به هر دو ب‍عد عقل و عاطفه با توجه به عنصر زمان است.
    کلیدواژگان: عقل، عاطفه، زمان، رویکردها، تربیت اخلاقی
  • نازی عبدالله پور، میرروح الله سیدمهدوی اقدم، حسین قلی زاده، زینب علی اشرفی زکی صفحه 141
    این پژوهش به بررسی رابطه بین نگرش مذهبی و رضایت از زندگی می پردازد. برای انجام این پژوهش 400 دانشجو از بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به صورت تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه معبد و مقیاس رضایت از زندگی استفاده شد. تحلیل داده های به دست آمده نشان داد که رضایت از زندگی با هر سه بعد نگرش دینی (انجام واجبات، انجام مستحبات و دخالت دادن دین در انتخاب ها و تصمیم ها) همبستگی مثبت معناداری دارد. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که ابعاد نگرش مذهبی به صورت معناداری توان پیش بینی تغییرات رضایت زندگی را دارند. بررسی بیشتر داده ها نشان داد که از میان سه بعد نگرش مذهبی، دو بعد انجام واجبات و دخالت دادن دین در تصمیم گیری ها و انتخاب ها، با اطمینان 99 درصد، می توانند تغییرات رضایت از زندگی را پیش بینی کنند. نتایج این مطالعه بازگوکننده این مطلب است که علاوه بر انجام واجبات، که بیشتر بعد فردی دین اسلام است، دخالت دادن دین در تصمیم ها و انتخاب ها که بیشتر بعدی اجتماعی است، رضایت از زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: دینداری، رضایت از زندگی، دانشجو
  • رضاعلی نوروزی، سیدمهدی سجادی صفحه 155
    این مقاله با استفاده از روش تحلیلی و توصیفی، به تبیین رویکرد پوپر در تعلیم و تربیت و به ویژه، فرایند یادگیری می پردازد. بررسی آرای پوپر بیانگر آن است که اندیشه های وی طیف گسترده ای از موضوعاتی چون فلسفه علم، معرفت شناسی، فلسفه اولی، علوم، ریاضیات، هنر و... را دربر می گیرد. اعتقاد پوپر به عقل و التزام وی به عقلانیت و تکریم انسان و توجه به مسئله سعادت و رضایت، همچنین دیدگاهش در معرفت شناسی، مبنی بر بررسی و اصلاح خطاها به مدد عقل و شواهد تجربی که خردگرایی انتقادی نام گرفته، دلالت هایی برای حوزه تعلیم و تربیت دارد. از دید پوپر، تکرار در اکتشاف و یادگیری نقشی ندارد. وی از تعلیم و تربیت تقلیدی انتقاد می کند و تعلیم تربیت خلاقانه و فعالانه را می پذیرد. دیدگاه پوپر در معرفت شناسی، یادگیری مسئله محور و یادگیری دموکراتیک دانش آموز را در کلاس به دنبال دارد
    کلیدواژگان: پوپر، تعلیم و تربیت، معرفت شناسی، یادگیری مسئله محور، یادگیری دموکراتیک
  • خلیل زامل عطشان صفحه 173
|
  • Mohammad Reza Sharafi Jam , Ommolbanin (Fatemeh) Husseinzadeh Page 7
    Illustrating a portrayal of Imam Khomeini's great thoughts and explaining the philosophy of his glorified educational movement, this study was to find out the secrets of his word's deep influences on people's soul and spirit and also, opened a new way to educational discourses. Herby, Imam Khomeini's educational heritage should help authorities in administering their main educational goals. Through content analysis method, the study begins with analysis of unique features of his remained messages. Besides humility toward people, adoring, trusting and respecting them, using the "accepted by all" concepts, real, plain and precise messages, there was a conscious and gnostic movement between concepts of "all" and "nothing" at the heart of all the messages. In one hand, he underestimated himself in the presence of "All" including Allah and people and in the other hand, underestimated "all"-the world and all things. Moving from "Nothing" to "All" is a movement that he started from Allah and invited others to that, too.
  • Seyyed Javad Ghandili , Marzieh Aali Page 27
    Presentation of theoretical model in Islamic education is a method in which theoreticians of Islamic education theorizing religious education in a systematic way. Indeed, being systematic is a distinguishing character of this method through other approaches and point of views toward Islamic education. In this view, Islamic educational system is a collection of elements and their inter-relationships which connect together through specific features. The present research was to describe theoretical model of Islamic education and hence, it focused on the study of presented theoretical models of Islamic education by theoretician and tried to find that what did they mean by the models of Islamic education?, which sources being used?, which methods were applied in using resources?; descriptive-descriptive method or inferential-inferential method. To find precise answers for the above-mentioned questions, the content analysis method was used. Results of the research showed that five theoretical models were found by Islamic educational theoreticians. First, the model which was mainly known by historical theoreticians and was based on anthropology, second, was a systematic approach; third, a kind of problem-based approach, fourth, conceptual analysis approach and the last, was a philosophical analysis approach.
  • Babak Shamshiri , Marzieh Nowzari Page 51
    The present study was to recognize children's religious educational damages via interview with experts in educational sciences, psychology, religious knowledges, children's literature and primary school teachers. The questions of research are as follows: what are children's religious educational damages in primary schools based on the interviewee's viewpoints?, what are right solutions to repair the recognized damages according to interviewee's opinion?, and one marginal question: what are the similarities and differences between the interviewee's opinions in educational sciences, psychology, religion, literature and primary schools teachers?. This study was a qualitative research which used a half-open interview to collect required data of research. Number of experts participated in the survey was 18. 8 out of 18 were experts in educational sciences and psychology, 4th interviewees were experts in religious knowledges, just 2 experts in children literature and 4th primary school teachers. Considering the purpose of this research, it must be mentioned that a systematic sampling was used through collection of data which were analyzed by rational or conventional content analysis method and results were inferred from the collected data. The most important damages recognized through the research were listed below: neglecting the principle of seeking religion by person and focusing on teaching religion instead, not taking individual religious experiences into account, not considering the principle of priority of being, not administering religion-oriented educational program, not caring about the principle of freedom in education particularly religious one, disregarding equilibrium and finally not using imagination and art in education.
  • Seyyed Mohammad Reza Taghavi Page 75
    There would be different approaches to cultural transformation of value based concepts such as martyrdom and altruism. However, it is difficult to judge which approach is the best one without having a general framework and strategy in which the concept is defined. The present study has tried to set out a strategy of religious education for cultural transformation of martyrdom and altruism. According to this point of view, acquisition of higher religious values such as martyrdom and altruism depends on going through three fundamental processes including processing, acceptance and promotion of religion. By processing, religious key concepts are taught. The emphasis in this stage is on the receiver's understanding. In the second stage, learners are exposed to the selection and acceptance of general message (involving principles, necessity, significance and objectives of the message) randomly, and finally the educational system is supposed to encourage learners to internalize religious basic concepts and instructions (self-improvement) and then they try to extend these concepts to their society. Hence, to the extend the educational system is helpful in conducting learners going through those processes, higher religious concepts such as martyrdom, altruism and waiting for savior (Intizar) should be expanded through society.
  • Hojjat Al-Islam Mohammad Beheshti Page 105
    The ethical jurisprudence (Figh Al-Akhlagh) and the educational jurisprudence (Figh Al-Tarbiat) are an interdisciplinary approach in which jurisprudential statements based on an ethical-educational view being studied; also the jurisprudential judgment of educational problem is issued. Moreover, ethical-educational analysis of jurisprudential judgments are presented. The relation between jurisprudence (Figh), morality and education in various fields is illustrated, as well as, an ethical system could be created by using ethical-jurisprudential judgments. Allameh Feiz Kashani, the great scholar of Muslim world, was knowledgeable in different various sciences and not only theorized ethics and education but also, showed his precise thoughts in the books such as "Al-Hojjat Al-Bayza", "Al-Haghayegh fi Mahasen Al-Akhlagh" and "Zad Al-Salek". Allameh Feiz Kashani had some innovations and performed a type of ethical-educational research in jurisprudence (Figh) and deeply studied some jurisprudential judgments from the viewpoint of morality and education. Due to those studies, he had written "Al-Nokhbeh fi Al-Hekmat Al-Ilmye va Al-Ahkam Al-Shariat". Besides introducing the above-mentioned lasting and useful book (Al-Nokhbeh fi Al-Hekmat Al-Ilmye va Al-Ahkam Al-Shariiat), this research paper was aimed to mention his ethical-educational approach toward some jurisprudential judgments and indicated the relationship between jurisprudence (figh) and morality in the related fields.
  • Ahmad Salahshoori , Mohammad Reza Yoosefzadeh Page 121
    Reason, emotion and practice are three important elements of moral education. Lots of discussions have been taken place on the significance and impact of reason and emotion in moral education. This research paper was not to find that if there is such a dualism between these two ones or a kind of unification between them, and that is because of the fact that there are few arguments about dualities anymore today, those which were existed for a long time. The present study was to recognize the position of reason and emotion in moral education and their importance according to time factor. The studies showed that emotion appears earlier than reason at the beginning years of childhood (early childhood). Moral education starts with emotion. Since childhood is a stage of life characterized with the increase of emotion, it is known the best time for practicing moral education. Decent moral education depends on regarding both reason and emotion and considering time factor, too.
  • Nazi Abdollah Pour , Mir Ruhollah Seyyed Mahdavi Aghdam, Hussein Gholizadeh, Zeinab Ali Ashrafi Zaki Page 141
    The present research aimed to study the relationship between religiosity and life satisfaction. For this purpose, four hundred students of Islamic Azad University of Tabriz were selected in a multi-stages clustering sampling method and also Mabad questionnaire and life satisfaction scale were used. By analyzing the data of research, it was shown that there are positive significant relationship between life satisfaction and three dimensions of religiosity; acting to religious obligations, discretions and applying religion in decision makings and having choices. It was confirmed through multi-variable regression analysis of research data that dimensions of religiosity can predict life satisfaction changes in a significant way. Among three dimensions of religiosity, there was just two, i.e. acting to religious obligations and applying religion in decision making and choices, could predict life satisfaction changes with the certainty of 99%. Results showed that not only acting to obligations which is more individual-based in Islam, but also applying religion in decision making and having choices, which are more social than being individual, can influence life satisfaction.
  • Reza Ali Nowrozi , Seyyed Mahdi Sajjadi Page 155
    Using an analytical and descriptive method, this research paper was to explain Popper's approach to education in general, and the process of learning in particular. By reviewing Popper's ideas, it was clear that his thoughts involved an extended area of subjects such as philosophy of science, epistemology, metaphysics, mathematics, art and etc. His belief to reason and rationality, as well as, respecting human, his/her happiness and consent and his approach to epistemology based on the recognition and correction of errors by using reason and empirical evidences which is called critical rationalism, have had some implications for education. In this point of view, frequency has not any role in finding and learning. Popper criticized imitative education and accepted a creative and active one. His approach in epistemology has followed with problem-based learning and democratic learning of students in the classroom.