فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 14 (بهار و تابستان 1391)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 14 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا اعرافی، سید نقی موسوی صفحه 7
    نوشتار حاضر، با هدف تمرکز بر مفهوم تربیت و ارائه تعریفی نو از آن بر اساس روش توصیفی- تحلیلی، در صدد است تا با استمداد از مفاهیم فلسفی، میزان انطباق مفهوم «تربیت» بر مفهوم «حرکت در فلسفه» را تبیین نماید. بدین منظور، در بخش اول، معانی لغوی واژه تربیت در سه زبان عربی، فارسی و انگلیسی بررسی و برای راه یابی به معنایی واحد از این واژه در زبان عربی، از میان دو ریشه «رب ب» و «ر ب و»، ماده دوم ترجیح داده شد. بخش بعدی پژوهش، کاربردها و اصطلاحات تخصصی تربیت را بررسی کرده، با طبقه بندی تعاریف موجود و تبیین دو گونه روش شناسی برای تعریف تربیت (تعریف ارزشی و تعریف تحلیلی)، رهیافت دوم را مدنظر قرار داد و با این تحلیل که «تغییر و تحول تدریجی در گستره زمان» عنصر اصلی تربیت به شمار می رود، فرضیه تطبیق مفهوم تربیت با مفهوم حرکت در فلسفه را پیش کشید. در ادامه، عناصر شش گانه حرکت در فلسفه بر مفهوم تربیت تطبیق شد و میزان انطباق مفهوم تربیت بر مقولاتی که فلاسفه حرکت را در آنها جاری می دانند، مورد بررسی قرار گرفت و در پایان، تعریفی از تربیت ارائه شد.
    کلیدواژگان: تعریف تربیت، حرکت در فلسفه، تحول تدریجی در گستره زمان
  • سید محمدرضا تقوی صفحه 29
    نشان دادن نقش و جایگاه کلیدی امر به معروف و نهی از منکر در پرتو پدیده مهم ظهور امام زمان (عج) و ایجاد انگیزه در جامعه دینی برای پرداختن مجدد به این مهم، دو هدف اصلی پژوهش حاضر است. مهم ترین وجه ممیزه پژوهش حاضر از تحقیقات پیشین، ارائه نظریه و مدلی برای قرار دادن امر به معروف و نهی از منکر در یک چارچوب دینی با توجه به برداشتی است که نویسنده از فلسفه دین و فلسفه تاریخ دریافت کرده است.
    روش پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کیفی با رویکردی توصیفی– تفسیری و با نگرشی تحلیلی- تطبیقی به منابع دینی و روان شناختی است.
    در این مقاله ضمن توضیح ریشه های اعتقادی امر به معروف و نهی از منکر، مفاهیم کلیدی این نظریه که عبارتند از «قبض» (= شرایط کنونی) و «ظهور» (= شرایط مطلوب و آرمانی) و جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در انتقال از شرایط کنونی به شرایط آرمانی تبیین می گردند. در نهایت پیشنهادهای عملی برای فعال نمودن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ارائه می شود.
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، نظریه قبض و ظهور
  • معصومه جیریایی شراهی، جمیله علم الهدی صفحه 51
    استخراج دیدگاه اسلامی در مورد تفاوت های جنسیتی یا برابری جنسیتی، استنباط مولفه های اصلی و متمایز دیدگاه اسلامی درباره جنسیت و استخراج دلالت های آن برای برنامه ریزی آموزشی از اهداف پژوهش حاضر هستند. در این پژوهش برای استنباط دیدگاه قرآن درباره تفاوت های جنسیتی و ملاحظه های آن در تعلیم و تربیت، از روش تحلیلی- توصیفی محتوای متن استفاده شده است و سپس یافته های تحقیق توسط صاحب نظران به کمک اجرای پرسشنامه اعتباریابی شده است.
    مولفه های استخراج شده از دیدگاه علامه طباطبایی (ره) پیرامون جنسیت حاکی از آن هستند که دیدگاه قرآنی تفاوت جنسیتی یا تساوی جنسیتی را به طور مطلق برنمی تابد. زن و مرد از دیدگاه قرآنی دو صنف از نوعی واحد هستند و از این رو، علاوه بر اشتراک در بسیاری از ویژگی های جسمی، روحی، حقوق و تکالیف دارای تفاوت هایی نیز در این موارد هستند. خداوند متعال هدف خود از تفاوت جنسیتی را شناختن یکدیگر و - نه ستم و فخرفروشی- می داند؛ هیچ جنسیتی بر جنس دیگر برتری ندارد مگر آنکه با تقواتر باشد. این بدان معناست که نگاه توحیدی به مرد و زن باید مورد توجه برنامه ریزان آموزشی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تفاوت های جنسیتی، جنسیت و آموزش، جنسیت و قرآن، تفسیر المیزان
  • بهروز رفیعی صفحه 77
    این جستار بنیادی- تاریخی، با روش توصیفی- تحلیلی به واکاوش مطالب کتاب آداب المعلمین پرداخته و معلوم داشته است در آن دوره و دیار، مکتب چه جایگاه آموزشی داشته و چگونه اداره می شده است و فضای آموزشی- تربیتی حاکم بر آن چه گونه بوده است و روح حاکم بر تعاملات عناصر انسانی آن با یکدیگر چه صبغه ای داشته است: فقهی، اخلاقی، یا عرفی. هم چنین از رهگذر این بازکاوی به شماری از مولفه های مهم فعالیت آموزشی مکتب یعنی اهداف، اصول، برنامه و مواد آموزشی، اشارت رفته و نشان داده شده است که مکتب چگونه اداره می شده و رفتار معلمان با شاگردان چگونه بوده و شاگردان و معلمان چه حقوق و تکالیفی داشته اند و معایب معلمان مکتب و رویکردشان به تنبیه شاگردان چه بوده است.
    کلیدواژگان: مکتب، قیروان، ابن سحنون، آداب المعلمین، اهداف، اصول، مواد درسی
  • مریم قاسمی، کاظم حاجی رجبعلی صفحه 103
    توجه به حواس انسان، به عنوان نقطه آغاز تفکر او، نقش مهمی در تعلیم و تربیت دارد؛ زیرا پایه تعلیم و تربیت بر شناخت است و شناخت را نمی توان منفک از حواس دانست. در این میان، دریافت های بصری به علت تفوق بر حواس دیگر در ارتقای کمی و کیفی یادگیری فرد موثر است. به دلیل آنکه حواس پرورش یافته انسان را در شکوفایی تفکر و توسعه شناخت از جهان توانمند می سازند و شناخت عمیق تر و اصیل تری را برای او مهیا می کنند، پی گیری این موضوع در متون اصیل اسلامی می تواند افق های تازه ای را پیش روی محققان تعلیم و تربیت قرار دهد. در این راستا، بیانات امیرالمومنین علی علیه السلام به عنوان منبع اصیل اسلامی بسیار راهگشاست. بررسی مسئله مذکور، ما را به ده منظر دلالت می دهد که می توانند به عنوان مدل های تقویت مشاهده در تعلیم و تربیت ارائه شوند. مدل های یاد شده در دو دسته کلی مشاهده در آیات طبیعی و مشاهده در روابط انسانی تبیین شده اند. علاوه بر آن، آثار و نتایج تربیتی ویژه ای که بر هر دسته مترتب می باشند نیز مورد اشاره قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: تفکر، پرورش حواس، تقویت مشاهده، علی (ع)، مدل های مشاهده
  • زیبا کاظمیان صفحه 123
    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر رسانه ها بر آموزش شیوه های موثر امر به معروف و نهی از منکر با استفاده از روش تحقیق همبستگی است. این تحقیق نشان داد تلویزیون موثرترین رسانه در زمینه آموزش شیوه های موثر امر به معروف و نهی از منکر است و از بین شبکه ها، شبکه چهار نیز در این امر پیشتاز بوده است؛ تبلیغات با جاذبه احساسی دارای بیشترین اثربخشی است؛ روش پرسش و پاسخ در مقایسه با روش سخنرانی به طور معناداری اثربخشی بالاتری دارد؛ و در مقایسه دو استان گیلان و خراسان رضوی، اثر بخشی آموزش شیوه های موثر امر به معروف و نهی از منکر در استان خراسان رضوی در سطح بالاتری است.
    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، رسانه دینی، راهبردهای تبلیغی، جاذبه پیام تبلیغاتی
  • علی لطیفی صفحه 141
    پژوهش حاضر به طرح ملاحظاتی انتقادی درباره مباحث دو فصل نخست از جلد اول کتاب «درآمدی بر فلسفه تعلیم و تربیت در جمهوری اسلامی ایران»، نوشته دکتر خسرو باقری می پردازد. مولف این کتاب در فصل نخست، به طرح سه رویکرد به فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی و تبیین ویژگی های آنها پرداخته و با برشمردن برخی نقاط ضعف دو رویکرد نخست، رویکرد سوم را به عنوان رویکرد مختار خود در کتاب برگزیده است. فصل دوم کتاب نیز به بحث از سه
    روش
    (1) تحلیل و تفسیر مفهومی، (2) استنتاج به صورت قیاس عملی، و (3) تحلیل (شبه) استعلایی اختصاص دارد.
    ملاحظات انتقادی پیرامون مطالب فصل اول، در بخش نخست مقاله و در دو عنوان «ملاحظات عام و بنیادین» و «ملاحظات موردی و محتوایی» ذکر شده است. انتقادات وارد به فصل دوم نیز در بخش دوم مقاله و در ذیل سه عنوان «ملاحظات عام و بنیادین»، «ملاحظات موردی و محتوایی ناظر به هر یک از روش ها» و «ملاحظاتی درباره کاربرد روش ها در دیگر فصول کتاب» نظم یافته اند.
    کلیدواژگان: فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی، خسرو باقری، روش شناسی پژوهش تربیتی، قیاس عملی، تحلیل مفهومی، تحلیل شبه استعلایی
  • رضا علی نوروزی، منیره عابدی صفحه 165
    هدف از نگارش مقاله حاضر، تبیین دیدگاه تربیتی علامه طباطبایی بر اساس انواع علم می باشد. به منظور دستیابی به هدف مذکور، از رویکرد کیفی و روش توصیفی تحلیلی با مراجعه به منابع دست اول استفاده شده است. این تحقیق نشان می دهد که بر اساس تقسیم بندی علامه از علم حصولی می توان به اهداف و ویژگی های جالب توجهی برای محتوای برنامه درسی دست یافت. این اهداف که عبارتند از پرورش حسی، ذهنی، عقلی، اجتماعی، اخلاقی و ذوقی، دستیابی به انواع علوم مطابق واقع، خودآموزی و تولید علم، استفاده از علوم در حل مسائل زندگی و پرورش خلاقیت، در نهایت به پرورش همه جانبه انسان منجر می شوند. به منظور تحقق اهداف فوق، لازم است محتوای برنامه از ویژگی هایی چون تناسب، توالی، تعادل، تنوع، انطباق، ارتباط و... برخوردار باشند. این نتایج حاکی از آن است که توجه به انواع علم (از دیدگاه علامه طباطبایی) می تواند در تدوین محتوایی غنی برای آموزش دانش آموزان مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، انواع علم، علم حصولی، دلالت های تربیتی، تعلیم و تربیت اسلامی، برنامه درسی
|
  • Ali Reza Arafi, Seyyed Naqi Mosavi Page 7
    The definition of "education" Has been considered from the past by the education scholars. The present paper will focus on the concept of education and provides a new definition of education based on a descriptive–analytical methodology and has sought to explain the balance of the applicability of the concept of education on the concept of the "movement in philosophy". Firstly lexical meanings of the word "education" in three languages, namely, Arabic, Persian and English are taken into consideration. In doing so, I tried to find single meaning of this term in Arabic. The next part of the research noticed specialized terminology of the education. Then I classified definitions and explained two types of methodology to define the term “education”. The definition adopted is the one that sees education as gradual change and development over time as the main elements to pose the hypothesis to match concept of the education on concept of the movement in philosophy. Then it was matched to six original elements of the movement in philosophy to the concept of the education. At the end, the final definition of education is proposed.
    Keywords: Definition of education, movement in philosophy, gradual change in the time range, Educational processes
  • Seyyed Mohammad Reza Taqavi Page 29
    The main two aims of the present study are showing the key role of commanding to right and forbidding the wrong in emergence of twelfth Imam and encouraging the religious society for reconsidering the issue. The main difference of this study with the previous one is proposing a model to framework the issue of commanding to the right and forbidding the wrong based on the philosophy of religion and the philosophy of history. The methodology is qualitative, descriptive-interpretive approach which is viewed adaptively-analytically based on religious and psychological sources. In the next part of the article the belief roots of commanding to the right and forbidding the wrong are explained and the key concepts of the issue, namely, present conditions and emergence-ideal conditions- as well as the location of commanding to the right and forbidding the wrong in transition for the ideal situations are presented. Ultimately, practical suggestions for activation of this issue in the society has been have been proposed.
    Keywords: commanding to the right, forbidding the wrong, theory of present, ideal conditions
  • Masomeh Jiriaie Sharahi, Jamileh Alamolhoda Page 51
    Nowadays the issue of gender and the issues related to that have got the focus of researchers in different fields. Since the large part of one's understanding of "being man" or "being woman", his (her) responsibilities and expectations of him (her) has been formed in formal education system, so research studies must be conducted based on Islamic principles to make the characteristics of educational system clear about the gender differences or the gender equality.The current research aims are the extraction of Islamic approach about the gender differences or the gender equality, inference of the main and distinctive components of Islamic approach about the gender and the explanation of Islamic approach significations about the gender for education. At this research descriptive-analytic method of text content was used in order to infer Quran approach about the gender differences and it's considerations in education and then the research findings were validated by practitioners through questionnaire performance.The extracted components from Allameh Tabatabaie approach about gender indicate that Quranic approach doesnt reflect the gender differences or the gender equality absolutely. Women and men from Quranic approach are two classes from unit type and thus in addition to similarity in many physical, moral, rights and tasks characteristics, they also have differences in these cases. God states aim of gender differences as recognition of each other not abuse and pride, no sex has a superiority over the other unless he(she) has more virtue, and this means a Unitarianism look to woman and man; this must be taken into consideration by educational policymakers.
    Keywords: Gender Differences, Gender, Education, Gender, Quran
  • Behrouz Rafie Page 77
    This historical-fundamental inquiry has considered the content of the book entitled “customs of teachers” through descriptive-analytic methodology to shed light on the location of Maktab, the way it was managed, and the environmental of training-education as far as human interactions, namely, Feqhi, moral, or conventional, has been concerned. In doing so, a number of elements such as the relationship between the teachers and the learners, the forms of management of the religious schools, aims, principles, educational materials, the duties and rights of the teachers as well as the learners have been reviewed; besides, the form of punishment and the defects of the teachers are evaluated.
    Keywords: religious school, Ibne Sohnoun, adabol moalemin, aims, principles, course materials
  • Maryam Ghassemi, Kazem Hajirajabali Page 103
    Attention to the human senses as a starting point for thinking plays a major role in education as it is based on understanding and understanding cannot be separated from the senses. Visual perception due to its dominant over other senses is the most effective in improving the quality and quantity of learning. Cultivated sensibility supports learner in prosperity of thinking and developing understanding of the world as it provides deeper and original cognition, tracking this topic in Islamic educational original texts can put forward many horizons in education for researcher. In this regard Imam Ali’s statements as a genuine source of Islam can help so much. These issues result in ten aspects for cultivating visual perception. We have introduced them in ten aspects divided into two categories and educational outcomes for each of them are, also, mentioned.
    Keywords: Thinking, cultivating sensible, visual perception, Imam Ali, visual models
  • Ziba Kazemian Page 123
    This applied research article shows that advertising and promotional media influence effective teaching practices on enjoins what is right and what is forbidden. It was found that Television is the most influential media on the teaching practices. Also among the channels, channel four has been at the front. Also impact of promotional appeal on the effectiveness of advertising was proven that Q&A method has significantly higher effectiveness in comparison with the lecture method. In comparing two provinces of Gilan and Khorasan Razavi, the latter was found to be at a higher level of education effective practices. This article reviews new strategies in advertising and utilization of them in the training of religious teachings is discussed.
    Keywords: enjoin what is right, forbid the wrong, Religious Media, Advertising strategies, advertising message Attractions
  • Reza Ali Nowrozi, Monireh Abedi Page 165
    The aim of present paper is the explanation of Allame Tabatabaee educational views based on the kinds of knowledge. The research approach of this study is qualitative and its method is descriptive – analytic through original references (resources). The findings indicate that we can find interesting aims and characters for content of curriculum. This aims are training of sensory, mental, rational, social, moral and artistic, finding the kinds of real knowledge, self-education, production of science as well as Using science in solving life problems and training creation. These aims finally result in all-side training, equation, variety, conformity, relation, etc. These results imply that attention to kinds of sciences (from Allame Tabatabaee views) can be useful in formation of a rich content for students.
    Keywords: Allame Tabatabaee views, the kinds of sciences, acquired science, educational implication, Islamic education, foundation of education, curriculum