فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1393)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده الهام آقایی، انسیه زاهدی، جمیله علم الهدی صفحه 7
    این مقاله می کوشد شبکه مفهومی زیبایی در قرآن کریم را شناسایی کرده، مولفه های کلیدی زیبایی و زیبانمایی را از آن استنباط و دلالت های آن برای حیطه هدف گذاری برنامه ریزی درسی را استخراج کند. در این پژوهش برای تامین اهداف فوق از روش توصیفی- تحلیلی محتوای متن استفاده و سپس یافته های تحقیق توسط صاحب نظران به کمک اجرای پرسشنامه اعتباریابی شده است.
    بر مبنای این پژوهش دلالت های استخراج شده از شبکه مفهومی زیبایی در قرآن کریم برای حیطه هدف گذاری برنامه درسی در دو دسته قابل تقسیم هستند که مهمترین آن ها عبارتند از: 1. درک، باور و توجه به زیبایی های حق، کلام حق، جهان آفرینش (اعم از آفاق و انفس) به منزله تجلیات حق؛ زیبایی های اعتقادی و عملکردی برای نورانی کردن درون و برون؛ تزیین زشتی ها توسط شیطان؛ زشتی های اعتقادی و عملکردی به عنوان عامل ظلمانی شدن درون و برون؛ 2. پرورش مهارت های رضایتمندی از خالق زیبایی ها؛ لذت بردن از زیبایی های حق، کلام او، جهان آفرینش (اعم از آفاق و انفس) به منزله تجلیات او؛ لذت بردن از زیبایی های اعتقادی و عملکردی؛ تنفر از زیبایی های کاذب اعتقادی و عملکردی ظلمت آفرین؛ تعامل عاطفی و معنوی با زیبایی ها؛ توانمندی های مشاهده غیر عینی و غیر مادی (درک باطنی)؛ پرورش مهارت های تولید مصنوعات زیبا؛ پرورش فضایل اخلاقی و تهذیب نفس و پرهیز از رذایل اخلاقی.
    کلیدواژگان: شبکه مفهومی، زیبایی، تربیت، برنامه درسی، قرآن کریم
  • مهدی ایزدی، سید سجاد طباطبایی نژاد صفحه 31
    در این مقاله تلاش شده است با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، ابتدا مجموعه ای از اصول و روش های آموزش معاد از احادیث اهل بیت (ع) استخراج شده، سپس با بهره گیری از یافته های دانش تعلیم و تربیت، تفسیر و تحلیل گردند. اصول «مخاطب شناسی»، «انگیزش مخاطب»، «نهادینه ساختن آموزه ها در ذهن مخاطب»، «عینیت بخشی»، «استفاده از فرصت ها» و «جاری ساختن یاد معاد و قیامت در زندگی» از جمله مهمترین این اصولند. این اصول در این روش ها به کار گرفته شده اند: «نیاز سنجی و شناخت حساسیت ها»، «توجه به عوامل غیرمعرفتی»، «سوالی»، «کرامت بخشی»، «تنظیم و دسته بندی مطالب»، «قرینه گویی»، «تذکر»، «موعظه» و «محاسبه نفس».
    کلیدواژگان: معاد، آموزه های معصومان(ع)، اصول و روش های آموزش معاد
  • محمد بهشتی صفحه 51
    پژوهش حاضر به تطبیق و مقایسه علم النفس اشراقی و مشایی و نتایج تربیتی آن پرداخته است. این تحقیق از نوع نظری و روش مورد استفاده در آن تحلیل اسنادی است و در این جهت آثار شیخ اشراق و ابن سینا و منابع و مآخذ مرتبط با این بحث مورد بررسی قرار گرفته و سرانجام به سه نتیجه دست یافته است: 1. فلسفه مشاء و اشراق در باب علم النفس مشترکاتی دارند از قبیل اذعان به اینکه انسان موجودی ترکیب یافته از نفس و بدن است، و نفس موجودی مجرد، زوال ناپذیر، و دارای ظرفیت و قابلیت های بی پایان است و با ارتباط متقابلی که با بدن دارد می تواند با تعلیم و تربیت ظرفیت ها و قابلیت های خود را به فعلیت برساند. 2. علم النفس اشراقی با علم النفس مشایی تفاوت های جدی در تعاریف و اصطلاحات، ادبیات، حوزه و قلمرو، متدلوژی، جهت گیری، محتوا و نتایج دارد. 3. نتایج تربیتی علم النفس مشاء و اشراق نیز متفاوت است، از جمله اینکه: هدف غائی در فلسفه مشاء سعادت انسان است اما در فلسفه اشراق، هدف غائی تربیت، جداشدن و بریدن از تعلقات و وابستگی های مادی و انقطاع کامل از غیرخداست، بدانسان که جز خدا نبیند و به جز او نخواهد اما اصول تربیتی مشترک در فلسفه مشاء و اشراق عبارتند از: اصل تدرج، اصل دوام و استمرار، اصل اعتدال، اصل مهرورزی و اصل کرامت. اما در فلسفه اشراق باطن گرایی، توجه به سیر باطن، آخرت گرایی، بازگشت به وطن اصلی و تلطف سر نیز اضافه شده است و روش های تربیت در فلسفه اشراق نیز عبارتند از: تلقین، خلوت، ذکر، یاد مرگ و قیامت....
    کلیدواژگان: علم النفس، فلسفه مشاء، فلسفه اشراق، تعلیم و تربیت، مبانی، اهداف
  • رضا جعفری هرندی*، علی یزدخواستی صفحه 71

    هدف پژوهش حاضر تحلیل میزان توجه کتاب های درسی دوره ابتدایی و راهنمایی به فرهنگ ایثار و شهادت است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا با رویکرد کاربردی است. جامعه پژوهش شامل 4 عنوان با 24 جلد کتاب بوده که در سال 1387 چاپ شده و تمام آنها به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری چک لیست تحلیل محتوای محقق ساخته بوده و نتایج پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش بیانگر آن است که 1- در مجموع 1230 مرتبه به محورها و مولفه های مفهومی مرتبط با فرهنگ ایثار و شهادت توجه شده است. میزان آن در کتابهای فارسی، هدیه های آسمانی، اجتماعی و تاریخ به ترتیب 626، 230، 287 و 87 مرتبه بوده است. 2- بیشترین توجه به محور ایثار، در کلاس دوم راهنمایی و کتاب فارسی دوم راهنمایی شده و کمترین توجه به محور سایر اصطلاحات، در کلاس دوم ابتدایی و کتاب های تاریخ اول و دوم راهنمایی شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب درسی، ایثار، شهادت، دوره ابتدایی، دوره راهنمایی
  • محمود سعیدی رضوانی، حسین باغگلی، عبدالله مهاجر صفحه 95
    هیئات مذهبی یکی از کانون های تربیت دینی غیررسمی و دارای تاریخچه ای طولانی در تاریخ ایران می باشند. پژوهش حاضر تلاش نموده است با انجام مقایسه ای بین افراد هیئتی و غیرهیئتی، میزان اثرگذاری این مراکز بر مخاطبان خود را مورد سنجش قرار دهد. به این منظور پرسشنامه ای در قالب چهار مقوله (هویت دینی، هویت ملی، ارزش های اجتماعی- اخلاقی و باورهای فردی) ساخته شد. جامعه آماری پژوهش حاضر جوانان29-17 سال مشهدی بودند که در دو گروه هیئتی و غیرهیئتی دسته بندی شدند. به دلیل عدم وجود آمار دقیق از افراد هیئتی و غیرهیئتی روش نمونه گیری در مرحله تعیین طبقه ای غیر نسبتی بوده است.
    مقایسه صورت گرفته نشان داد که افراد هیئتی در هر چهار مقوله به طور معناداری از افراد غیرهیئتی بالاتر هستند، ضمنا نمره افراد هیئتی در سه مقوله هویت دینی، هویت ملی و باورهای صحیح فردی از میانگین طیف (نمره متناظر با نقطه برش 50 درصدی) به طور معناداری متفاوت و بالاتر است و در مقوله ارزش های اجتماعی به طرف منفی متمایل می باشد. در مجموع می توان چنین استنباط کرد که برون داد تربیتی هیئات مذهبی در دو مقوله هویت ملی و باورهای فردی رضایتبخش است، در مقوله هویت دینی در حد انتظار نیست و در مقوله ارزش های اجتماعی رضایتبخش نیست.
    کلیدواژگان: هیئت مذهبی، هویت ملی، هویت دینی، ارزشهای اخلاقی، مشهد
  • حمیده فروهرزاده*، رضاعلی نوروزی صفحه 119

    نوشتار حاضر می کوشد مسئله نفس را از دیدگاه علامه طباطبایی با بهره گیری از شیوه ی توصیفی تحلیلی، مورد بررسی قرار دهد و مسائلی چون حقیقت نفس، تجرد نفس، مراتب نفس و رابطه نفس و بدن از دیدگاه ایشان را روشن سازد، سپس با توجه به دیدگاه های وی، برخی از دلالت های تربیتی آن را تبیین نماید. با توجه به مبانی نظری علامه در شناخت نفس، برخی از دلالت های تربیتی آن عبارت است از: اصالت بعد معنوی انسان در برابر بعد مادی و تقدم رتبی تزکیه بر تعلیم؛ جاودانگی و فناناپذیری نفس و مادام العمر بودن امر تعلیم و تربیت؛ تاثیر تکوینی علم و عمل در سعادت یا شقاوتمندی نفس؛ تاثیر ژرف کنترل هواهای نفسانی و خواهش های حیوانی بر شکوفایی قدرت شگرف نفس؛ ارتباط وثیق ظاهر و باطن و لزوم آغاز اصلاح و تربیت از ظاهر به باطن و...

    کلیدواژگان: معرفت نفس، تجرد روح، نفس، تعلیم و تربیت
  • حسین کارشکی، مجید پاکدامن، فاطمه قربانی صفحه 139
    هدف این پژوهش بررسی نقش برنامه درسی مراکز پیش دبستانی و مهدهای قرآنی در مهارتهای خواندن و یادگیری خودتنظیمی دانش آموزان پایه اول دبستان بود. جامعه آماری،کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه اول دبستان شهرستان فریمان در سال تحصیلی 90-91 بود. از جامعه یاد شده نمونه ای 146 نفری انتخاب شد. برخی از شرکتت کنندگان دوره پیش دبستانی را در پیش دبستانی قرآنی گذرانده بودند، برخی پیش دبستانی نرفته بودند و عده ای هم در پیش دبستانی های عادی بوده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های محقق ساخته و انطباق یافته یادگیری خودتنظیمی و مهارتهای خواندن ویژه کودکان دبستانی استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و آزمونهای تعقیبی مربوطه تحلیل شد.
    نتایج نشان داد کودکانی که به پیش دبستانی قرآنی رفته اند از توانایی خواندن بالاتری نسبت به بقیه گرو ه ها برخوردارند و برنامه های پیش دبستانی قرآنی بر پیشرفت مهارتهای خواندن آنان تاثیر مثبتی داشته است (p
    کلیدواژگان: خود تنظیمی، مهارتهای خواندن، پیش دبستانی، آموزش اسلامی، مهد قرآن
  • علی لطیفی، حمید پارسانیا، محمد داودی صفحه 153
    این پژوهش به بررسی رویکرد اسلامی سازی معرفت به عنوان قدیمی ترین رویکرد در زمینه ی نظریه پردازی در دانش تربیت اسلامی می پردازد. بدین منظور در نخستین گام، مقصود از اصطلاحات «اسلامی سازی معرفت»، «تربیت اسلامی» و «روش شناسی» بیان گشته و سپس در ادامه، مهم ترین آرای اندیشمندان این رویکرد -با تمرکز بر آرای عبدالرحمان نقیب، تربیت پژوه مسلمان مصری- در دو سطح مبانی و روش شناسی ارائه می شود. در پایان نیز به مهم ترین نقاط قوت و ضعف این رویکرد و میزان توفیق پیروان آن در دست یابی به اهداف خود اشاره خواهد شد. به نظر می رسد هرچند این رویکرد نقش به سزایی در شکل گیری یک جریان فرهنگی اجتماعی نسبت به ضرورت بازتولید دانش تربیت اسلامی و تدارک ادبیات علمی در این زمینه داشته است، اما ضعف در مبانی و عمق نظری این رویکرد، از مهم ترین نقاط کور آن به شمار آمده و امکان نقش آفرینی جدی در فضای علوم تربیتی معاصر را از آن سلب می نماید.
    کلیدواژگان: روش شناسی پژوهش در تربیت اسلامی، دانش تربیت اسلامی، نظریه پردازی در تربیت اسلامی، اسلامی سازی معرفت، علم دینی
|
  • S.Elham Aghaie, Ensieh Zahedi, Jamile Alomolhoda Page 7
    Formation of aesthetic conceptual network, inferring the key parameters of aesthetic and extraction of the implications for curriculum planning are the main aims of this research. To reach the aims, the methodology used is documentary−analytic of content analysis and then the findings are validated through an expert−consulted questionnaire in the field. The implications are as follows: (1) comprehending,believing, and paying attention to the beauty of God, the words of God, the creation (whether macrocosm or introversion) in order to manistefation of God, functional and doctrinal beauty to brighten the inside and outside, decoration of vices by Satan, functional and doctrinal vices as the factors affecting the darkness of inside and outside; (2) development of satisfaction skills form the creator of beauties, enjoying the beauty of the God, the words of God, and the creation of the world in order to manifest, enjoying functional and doctrinal beauties, hatred of darkening pseudo functional and doctrinal−beauties, emotional and spiritual interaction with beauties, empowering of non−material nonobjective observation (internal discernment), empowering the skills for production of beautiful products, development of moral virtues and refinement of self and avoiding moral vices.
    Keywords: Quran, curriculum planning, aesthetics, training, conceptual network of beauty
  • Mahdi Izadi, Seyyed Sajad Tabatabie Nejad Page 31
    This paper is an attempt, through descriptive−analytic method, to extract a set of principles and methods of teaching resurrection from the narrations of infallibles and, then, analyzed and interpreted using the findings in education. The principles of recognizing addressee, motivation of the addressee, institutionalization of teachings in the minds of addressee, objectification, utilizing opportunities, implementation of the remembrance of resurrection and judgment day in the life are among the most important principles. The following principles are applied in the following
    Methods
    needs analysis and recognition of sensitivities, paying attention to non−knowledge factors, questioning, giving dignity, categorization of the materials, symmetry, notification, preachment, and self−calculation.
    Keywords: resurrection, teachings of infallibles, principles, methods of teaching resurrection
  • Mohammad Beheshti Page 51
    This study compares and contrasts self−knowledge from the perspective of Masha and Eshragh. This research is theoretical and the methodology is documentary; the findings are categorized in three groups: (1) these two perspectives have some similarities such as confession of the view that human is a being made of self and body and self is an immortal abstract being with endless potentials and capacities and due to its interactive relations with body can, through education, get actualized; (2) these two perspectives are considerably different in terms of definitions, expressions, literature, realm, methodology, directionality, content, and consequences; (3) the outcomes of the two perspectives are different in the followings: the ultimate aim in Masha philosophy is the happiness of human while in Eshragh the ultimate aim of education is separation and disconnection form the attachments and material dependence and complete separation from non−God views so as sees God only and want him only; yet, the common educational principles in the two philosophies are the principle of gradation, principle of consistency and continuity, moderation, affection, and munificence. But in Eshragh philosophy internal orientation, attention to internal development, hereafter orientation, return to the main homeland, and the softening the secret is also added and the educational methods in this school are indoctrination, reclusion, recitation, death remembrance and resurrection.
    Keywords: self−knowledge, philosophy of Masha, philosophy of Eshragh, education, basics, aims
  • Raza Jafari Harandi, Ali Yazdkhasti Page 71

    The main of this research is to shed light on the extent the textbooks in general education focus on the concepts of sacrifice and martyrdom. The methodology used in this study is descriptive and content analysis in an applied approach. The sample consisted of four titles with 24 volumes published in the solar year 1378. The instrument used in the study was a checklist developed by the researcher and the results were analyzed using descriptive statistics. The findings revealed that firstly, 1230 times the parameters of martyrdom and sacrifice were mentioned. The number of repetition in Farsi books, heavenly gifts, social teachings, and history were 626, 230, 287, and 87, respectively. Secondly, the most focus on the concept of sacrifice is seen in the second year of guidance school, and the least attention is in the second year of elementary school, the history book of the first and second year of guidance school

    Keywords: Content Analysis, textbook, sacrifice, martyrdom, elementary school, guidance school
  • Mahmood Saeedi Rezvani, Hossein Baghgoli, Abdollah Mohajer Page 95
    Religious communities as a center for informal religious education have a long history in Iran. This study is an attempt to compare the religious community members and non−members and the influences it might have on the persons. To do so, a four−part questionnaire which addressed the religious identity, national identity, moral−social values, and personal beliefs, respectively, was developed. The samples include the young attendants aged 17−29 from the city of Mashhad categorized in two groups, namely community members and nonmembers. The sampling procedure is random. The results revealed that the members are significantly higher than nonmembers in the four items; moreover, the scores of the members in three parts− religious identity, national identity, and personal beliefs− were higher than the average continuum and in social values the trend was negative. As a whole, it is inferred that educational output of the religious communities in two parameters−national identity and personal beliefs− is satisfactory, in religious identity is not as expected and in social values it is unsatisfactory.
    Keywords: national identity, social values, religious non government organizations, Mashhad, religious identity
  • Hamideh Foroharzadeh Page 119

    This paper tries to investigate the issue of self from the perspective of Allameh Tabatbaie using descriptive−analytic approach. In doing so, the issues such as the reality of self, abstraction of self, levels of self, and the relation between self and body are clarified; then, some of the educational implications, as followed, are elucidated: authenticity of spiritual aspect against material aspect, priority of refinement over education, eternality and immortality of self and everlastingness of education, genetic effect in happiness and unhappiness SHAGAVATMANID, deep effect of control of self sensual passions on flourishing the surprising power of self, the close relations between the esoteric and exoteric and the necessity of initiation and education from exoteric to esoteric to conscience, etc.

    Keywords: education, knowledge of self, abstraction of spirit, self
  • Hossein Kareshki, Majid Pakdaman, Fateme Qorbani Page 139
    Aim
    The main objective of this research program investigating the role of pre-school centers and Quran pre-school on self-regulating learning and reading skill in first-grade students.
    Method
    Statistical population is all of students in first grade elementary schools of Fariman city in academic year of 1390-91. We selected 146 students from this population. Cluster random sampling method was used. students had be in regular pre-school groups, Quran pre-school and not preschool before elementary school. We developed and used self-regulating learning and reading skill scales for gathering data. Data analysis was computed by ANOVA and Related Post Hoc tests.
    Results
    Results show that students that had been in Quran preschool have better reading than group that had not went preschool (pConclusion
    Preschool programs, in specially, Quran preschools, have important role on development of reading skills and self-regulation learning, and then it should be spread.
    Keywords: self, regulating, reading skills, pre, school programs, Islam education
  • Ali Latifi, Hamid Parsania, Mohammad Davoudi Page 153
    This research investigates the Islamic approach in islamicization of knowledge as the oldest approach in theorizing Islamic training knowledge. In doing do, at the first step the definitions of the terms, islamicization of knowledge, Islamic training, and methodology are presented and then the most important ideas of Islamic scholars, namely Abdolrahman Naqib, the Egyptian Islamic training expert, in this approach are, fundamentally and methodologically, discussed. Eventually, the most important weaknesses and strengths of the approach as well as the degree of the success of the followers in achieving their goals are mentioned. It seems that, although the approach has had a considerable role in the formation a cultural movement with regard to the necessity of reproduction of Islamic training knowledge and provision of scientific literature, it suffers from weakness in foundations and theoretical depth to play a significant role in contemporary education.
    Keywords: methodology in Islamic training, Islamic training knowledge, theorizing in Islamic training, islamicization of knowledge, religious knowledge