فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 24 (بهار و تابستان 1396)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 24 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کریم مهری صفحات 7-29
    مقاله حاضر با استفاده از رویکرد تفسیری و روش شناسی نظریه داده بنیاد به بازسازی معنایی تحول معنوی براساس بیانات مقام معظم رهبری می پردازد. پرسش های تحقیق عبارتند از: چه مدل نظری تحول معنوی را از دیدگاه مقام معظم رهبری تبیین می کند؟ چه تغییراتی در جامعه ایران باید رخ دهد که تحول معنوی صورت گیرد؟ راهبردهای کنشی و پیامدهای آن چیست؟
    یافته های به دست آمده شامل چندین مقوله عمده به این شرح است. متعین های تحول درونی انسان، استمداد از دین به عنوان شرایط علی درونی؛ معنویت ستیزی استکبار در سده های اخیر به عنوان شرایط علی بیرونی، معنویت در جامعه صدر اسلام و خلا معنوی جهان امروز و گرایش دوباره بشر به معنویت به عنوان بستر؛ تاثیر انقلاب اسلامی در تغییر روند معنویت زدایی در جهان، جایگاه و نقش معنویت در مرحله نظام اسلامی، جامعه اسلامی، تمدن اسلامی، مسئولیت دولت اسلامی نسبت به معنویت آحاد جامعه، به عنوان شرایط مداخله گر؛ معنویت در حوزه فردی نظیر خودنگری مداوم، حفظ سکینه در حوزه مسئولان و آموزش اخلاقی جامعه از سوی حکومت به عنوان راهبرد کنشی؛ و هدف دار شدن زندگی، نقش معنویت در پیروزی انقلاب، توام بودن پیشرفت حقیقی بااخلاق و معنویت در جامعه اسلامی به عنوان پیامدهای مثبت تحول معنوی، طغیان سیاسی به عنوان پیامدهای دوری از معنویت و مقوله هسته ای این بررسی تحول معنوی است که مقولات عمده فوق را دربرمی گیرد.
    کلیدواژگان: تحول معنوی، علوم انسانی، معنویت زدایی، نظریه پردازی داده بنیاد، تفسیری، برساختی
  • سوسن کشاورز، سینا ترکاشوند صفحات 31-47
    هدف کلی پژوهش حاضر تبیین سیره تربیتی امام صادق (ع) جهت ارائه الگویی برای سبک زندگی اسلامی می باشد. چراکه یکی از الزامات تحقق جامعه دینی، شکل گیری سبک زندگی اسلامی از طریق ارائه و تبلیغ انواع سبک های زندگی مقبول و منطبق با آموزه های اسلامی است. سبک زندگی، نشان دهنده مجموعه جهت گیری های ارزشی، هنجا رها، خواسته ها، تمایلات و شیوه های رفتا ری جامعه است. روش مورد استفاده تحلیل محتوای کیفی است. این پژوهش حاکی از آن است که سیره تربیتی امام صادقj، نشانگر توجه ایشان به تمامی ابعاد و ساحت های تربیتی (اعتقادی، عبادی و اخلاقی؛ ساحت اجتماعی، سیاسی؛ ساحت زیستی و بدنی؛ ساحت اقتصادی و حرفه ای؛ ساحت زیبایی شناختی و هنری؛ ساحت علمی و فناورانه) بوده و به همین دلیل به عنوان اسوه حسنه، قول و فعل و تقریر ایشان می تواند الگوی مطلوبی برای شکل بخشی به سبک زندگی آحاد جامعه باشد. متناظر با پیشنهاد کاویانی و بهره گیری ایشان از دیدگاه آدلر برای ارائه الگویی تجویزی برای سبک زندگی اسلامی و متناظر با محور تنه درخت سبک زندگی، می توان با نظر به ابعاد مختلف ساحت های تربیتی مطرح گردیده، نوع نگرش به هستی، نگرش به خود و نگرش به دیگران را برای شکل گیری سبک زندگی متربیان مبتنی بر سیره تربیتی امام تصویر نمود.
    کلیدواژگان: سیره تربیتی، امام صادقj، سبک زندگی اسلامی
  • محمد کاویانی صفحات 49-72
    هدف این پژوهش عبارت است از یک بررسی تطبیقی میان سبک زندگی خانوادگی از دیدگاه قرآن و مدرنیته؛ سوال اصلی این است که نقاط اصلی تمایز میان آن دو کدام است؟ به این منظور، با تکیه بر روش توصیفی−تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای و رویکرد علمی−دینی به مطالعه آموزه های قرآن کریم و دیدگاه های اندیشمندان مدرنیته و آمارهای جوامع متاثر از آن، پرداختیم. دستاورد اصلی این تحقیق این است که هفت تفاوت عمده بین آن دو، کشف شد؛ بعضی از آن تفاوت ها عبارت است از: 1. سبک زندگی قرآنی، بر آزادی «خدامحور» و سبک زندگی مدرنیته، بر آزادی «انسان محور» مبتنی است؛ 2. خانواده، در سبک زندگی قرآنی، برخلاف سبک زندگی مدرنیته، جایگاهی والا دارد؛ 3. ساختار خانواده اسلامی بر ازدواج «شرعی و قانونی»، «خانواده دوجنسیتی» و «خانواده تک شوهری»، تاکید دارد، در حالی که در سبک زندگی مدرنیته، خانواده، از ارزش چندانی، برخوردار نیست و بشر در ساختار خانواده، آزادی کامل داشته و خانواده «هم بالینی»، خانواده «تک جنسیتی» و خانواده «چندشوهری» تجویز می گردد. براساس این تفاوت ها، تفاوت های دیگری نیز شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، مطالعات قرآنی، سبک زندگی اسلامی، خانواده اسلامی، خانواده مدرن، روان شناسی اسلامی
  • فاطمه صنعتی، زهره موسی زاده صفحات 73-97
    یکی از مسائل جدید در تعلیم و تربیت کشورهای پیشرفته وارد کردن برنامه های تربیت اقتصادی به سیستم آموزشی در کنار آموزش مهارت های اولیه و ضروری است، که این مسئله ناشی از اهمیت روزافزون این موضوع می باشد. این پژوهش با هدف تبیین مولفه های تربیت اقتصادی براساس آموزه های اسلامی صورت گرفت. روش انجام پژوهش، تحلیل متن به روش قیاسی−استقرایی بود. جامعه آماری پژوهش آیات قرآن کریم بوده که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، آیات مرتبط با موضوع پژوهش، تا رسیدن به حد اشباع، مورد بررسی قرار گرفت. از پرسشنامه محقق ساخته به منظور دریافت تایید نظر متخصصان جهت بررسی تناسب مقوله های استخراج شده با اهداف پژوهش استفاده شد.
    یافته های پژوهش در تبیین مولفه های تربیت اقتصادی براساس آموزه های اسلامی، شامل استخراج 48 مولفه ذیل سه مفهوم کلی تولید، توزیع و مصرف است. به تفکیک در ذیل مفهوم تولید، 3 مقوله عوامل تولید، کسب و کارهای مولد و عوامل بهره وری تولید با 19 زیرمقوله، در ذیل مفهوم توزیع، 3 مقوله هدف توزیع، ابزارهای مالی توزیع و آسیب شناسی توزیع ثروت با 16 زیرمقوله و در ذیل مفهوم مصرف، 2 مقوله نیازها و انگیزه های ایجاد مصرف و ویژگی های مصرف با 13 زیرمقوله، استخراج و طبقه بندی شده است.
    کلیدواژگان: تربیت اقتصادی، تولید، توزیع، مصرف، آموزه های اسلامی
  • سیدعلی حسینی زاده، علی فتحی صفحات 99-118
    قرآن کریم، کتاب تربیتی است که خداوند متعال، در آن هم به طور مستقیم از روش هایی برای تربیت پیامبر اکرمn و سایر مردم استفاده کرده است و هم روش هایی را به پیامبر و دیگران برای تربیت آموخته است. هدف این پژوهش بررسی این مسئله است که آیا مربیان انسانی می توانند از روش های تربیتی خداوند در قرآن کریم به منظور تربیت انسان ها استفاده کنند یا اینکه روش های تربیت قرآن کریم ویژه خداوند است و مربیان انسانی نمی توانند در تربیت از آنها استفاده کنند؟ این تحقیق برای پاسخ به این سوال از روش تحلیل و تفسیر آیات قرآنی استفاده کرده و به هشت دسته دلیل بر جواز استفاده مربیان از روش های تربیت الهی در قرآن کریم دست یافته است که عبارتند از: هدف تربیتی و هدایتی قرآن، عمومیت و عقلایی بودن زبان قرآن، توصیه به تدبر و تفکر در آیات قرآنی، دستور قرآن به تمسک به حبل الله ، خلیفه بودن انسان برای خدا، الگو بودن پیامبر و جواز استفاده آن حضرت از روش های الهی، و نظایر آن.
    کلیدواژگان: روش تربیتی، تربیت قرآنی، تربیت الهی، تعمیم پذیری، خلیفه الله
  • بهناز مهاجران، تقی اکبری، محمد حسنی، میرنجف موسوی، مریم سامری صفحات 119-138
    امروزه یکی از دغدغه های اندیشمندان علوم تربیتی موضوع گرایش به معنویت و اخلاق مداری دانش آموزان و به تبع آن رفتار مناسب شهروندی است، با توجه به اهمیت موضوع، هدف پژوهش حاضر، مقایسه و بررسی ارتباط بین رشد اعتقادی و خود پنداره و رفتار شهروندی در دانش آموزان دختر و پسر بود. این یک بررسی پیمایشی از نوع توصیفی –همبستگی و مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان متوسطه دوم ناحیه یک اردبیل به تعداد 15824 در سال تحصیلی 94-95 بودند که به تعداد 380 نفر (190 دختر و 190 پسر) به روش نمونه گیری ساده انتخاب شدند. با حضور در محل تحصیل به پرسشنامه رشد اعتقادی وخود پنداره SCQ و پرسشنامه تربیت شهروندی پاسخ دادند. روایی و پایایی پرسشنامه ها در تحقیقات متعدد تایید شده بود.برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره برای تجزیه و تحلیل آماری همبستگی بین متغیر ها و ارتباط آنها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد بین رشد اعتقادی و متغیر خودپنداره و همچنین رفتار شهروندی ارتباط معناداری وجود دارد و از سوی دیگر این متغیر ها در بین دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معنادداری وجود دارند.تقویت رشد اعتقادی دانش آموزان مدرسه می تواند به تقویت خود پنداره و رفتار مناسب شهروندی دانش آموزان منجر شود.
    کلیدواژگان: خودپنداره، رشد اعتقادی، رفتار شهروندی، گرایش به دین
  • علیرضا حافظی صفحات 139-150
    هدف از انجام این پژوهش، تحلیل محتوای مجلات رشد کودک، از نظر تربیت دینی بود. روش تحقیق پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا بوده است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی متون و تصاویر این مجلات در سال تحصیلی 1392−1393 بوده است. دو مولفه: انس و ارتباط با خداوند مهربان، شناخت پیامبران به ویژه پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) به عنوان مولفه های تربیت دینی از نظر فراوانی مورد بررسی قرار گرفتند. مولفه انس و ارتباط با خداوند مهربان از زیرمولفه های: عمل به دستورات الهی، شناخت نعمت ها و استفاده درست از آنها و مولفه شناخت پیامبران به ویژه پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) از زیرمولفه های: شناخت انبیا و ائمه اطهار(ع)، عمل به توصیه های آنها و رفتن به زیارت تشکیل شده اند. همه متون و تصاویر مجلات رشد کودک به عنوان واحد تحلیل انتخاب شدند. براساس معنی داری خی دو در سطح 05/0، نتایج نشان داد که نه تنها این مولفه ها به صورت نامتعادل در هر یک از این مجلات مطرح شده اند بلکه در بسیاری از موارد، برخی از زیرمولفه های این مولفه ها −به ویژه شناخت پیامبران به ویژه پیامبراکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) با کمترین توجه همراه بوده است که برای جبران این نقیصه پیشنهادهای لازم ارائه شد.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، مجلات رشد کودک، تحلیل محتوا
  • مهدی محمدی، معصومه حسن خانی، معصومه امید صفحات 151-167
    هدف اصلی این نوشته، تحلیل محتوای 151 مقاله منتشر شده در 20 شماره دوفصلنامه علمی−پژوهشی «تربیت اسلامی» است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی است که با استفاده از روش تحلیل محتوا صورت گرفته است.
    یافته های پژوهش نشان داد که در هر شماره این نشریه، 7.55 مقاله منتشر شده که 80.8 درصد آنها با استفاده از روش کتابخانه ای نوشته شده بودند. 77.3 درصد از مقاله ها را نویسندگان مرد نوشته اند. بیش از 58 درصد از نویسندگان مقاله ها نیز دارای مدرک دکتری بودند. 41.7 درصد از مقاله های نوشته شده تک مولفه بودند. در بین دانشگاه ها نیز دانشگاه اصفهان با 40 مقاله، پژوهشگاه حوزه دانشگاه با 30 مقاله و دانشگاه تهران با 23 مقاله بیشترین سهم را در انتشار مقاله های این نشریه عهده دار بودند. از نظر موضوعی نیز 22 درصد مقاله های منتشر شده در حیطه ها و ابعاد تعلیم و تربیت در اسلام نوشته شده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، دوفصلنامه تربیت اسلامی، مقاله های فارسی
|
  • Karim Mehri Pages 7-29
    This paper, using an interpretative methodological grounded theory approach, rebuilds the semantic spiritual development based on the statements of the supreme leader; the research questions are as follows: which theoretical model elucidates the statements of the leader? Which changes should occur in the Iranian society to form spiritual changes? What are the interactive guidelines and their outcomes?
    The findings are multi sided; internal developmental determinants of human, assistance of religion as internal causative conditions, spiritual hostility approach of the superpowers in the recent years as external causative conditions, spirituality in the initial stages of Islamic development, and the spiritual gap in recent years and re-inclination of human toward spirituality as a background, the impact of Islamic revolution in the changing the trend of de-spiritualizing in the world, the position and the role of spirituality in the stages of Islamic system, Islamic society, Islamic civilization, the Islamic state responsibility for the spirituality of public as intervening conditions, spirituality in personal scope such as constant self-evaluation, keeping stability in the manager's realm and moral education of the society by government as an interactive guideline, target-orientation life, the role of spirituality in the Islamic revolution victory, coincidence of real development and spirituality in the Islamic society as positive spiritual development, political unrest as consequences of un-spirituality ; the core aspect of this issue is spiritual development which covers the above mentioned aspects.
    Keywords: spiritual development, humanities, de-spiritualizing, grounded theory, interpretive-structural
  • Susan Keshavarz, Sina Torkashvand Pages 31-47
    The main aim of this research is to elucidate the tradition of Imam Sadegh in order to present appropriate lifestyle since one of the requirements of the actualization of religious society is the formation of Islamic lifestyle through presentation and propagation of reasonable lifestyles based on Islamic teaching. Lifestyle represents the holistic orientation of values, norms, tendency, and the behavioral manifestation of the society. The methodology used in the research is qualitative content analysis; the findings revel that Imam Sadeg has paid attention to all aspects of education (belief, worship, moral, social, political, biological, physical, economic, professional, aesthetic, artistic, scientific and technological side). Such comprehensive consideration can be used a OSVEH HASANEH and his words and actions can be a good model in formation of public lifestyle. In accordance with the suggestion of Kaviani and his resort to Adler's prescriptive perspective on Islamic lifestyle as well as in accordance with the pivot of tree stem of lifestyle, the Imam's views such as attitude toward life, self, and others can be sued in the formation of the lifestyle of the candidates.
    Keywords: education tradition, Imam Sadegh, Islamic lifestyle
  • Mohammad Kaviani Pages 49-72
    The aim of this research is the comparative investigation of family lifestyle from the perspective of Quran and Modernity; the main question is that what are the distinctive points between these two. In doing so, using analytical-descriptive approach along with library tools and religious-scientific approach, the teachings of Quran and scholar's perspective as well as the statistics of the two societies were addressed. The central achievement of this study is that there are seven differences between the two poles some of which are as follows: 1) Quranic lifestyle is based on God-centered freedom while in that of modernity it is human-centered. 2) family in Islamic lifestyle, contrary to modern lifestyle, has a great position. 3) the structure of the quranic family emphasizes religious and legal marriage, double-sex family, and single-husband family while in the modern approach, family does not enjoy a high stance and persons are free in the structure of family; that is, they prescribe sexual-intercourse, single-sex family, multi-husband family. Based on the above-mentioned differences, some other discrepancies, also, occur.
    Keywords: God-centered freedom, Islamic lifestyle, modern family, Islamic psychology
  • Fatemeh Sanaati, Zohreh Mosazadeh Pages 73-97
    One of the new issues in the education system of the developed countries is the inclusion of economic education programs along with basic and necessary skills, which shows the importance of the issue. The aim of this research is elucidation of economic education parameters based on Islamic teachings. The methodology used in this study is content analysis using deductive-inductive approach. The population of the study is Quran verses, extracted through targeted sampling, related to the issue. The research –made questionnaire used in this study was evaluated and corrected by experts. The findings of the study reveal that in the elucidation of the parameters the basic three parameters are production, distribution, and consumption. In the production parameter, the three aspects are production factors, dynamic businesses, and productivity factors with 19 sub-branches; In the distribution parameter, the three aspects are the aim of distribution, financial tool of distribution, and pathology of wealth distribution with 16 sub-branches; in the consumption parameter the two aspects are needs and motivations of creating consumption with 13 sub-branches; these are all extracted and classified.
    Keywords: economic education, production, distribution, consumption, Islamic teachings
  • Seyyed Ali Hoseinzadeh, Ali Fathi Pages 99-118
    Quran is a book which has used direct educational methods for the education of prophets and people and has taught prophets and others some methods of education; the aim of this research is the investigation of the issue that whether human trainers can use the heavenly methods for education of the people or they are God-specific and cannot be used in the education of people. The methodology used in this study is interpretive analytic in the verse of Quran which are classified into eight groups: the guiding and educational aim of Quran, rationality and generality of the language of Quran, recommendation to thinking in quranic verses, order of Quran in resorting to hablolah, Caliph being of human for God, model of the prophet for the people, and the validity of using prophet's methods and the like.
    Keywords: educational method, Quranic education, divine education, generalizability, Caliph of God
  • Behnaz Mohajeran, Taghi Akbari, Mohammad Hassani, Mir Najaf Musavi, Maryam Sameri Pages 119-138
    Nowadays, inclination toward spirituality and morality of the students and hence the citizenly behavior is one of the great concerns of education experts. importantly, the aim of this study is the comparison of the relationship between belief development and self-image and citizenly behavior in the school students. The methodology of the research is a correlational-descriptive survey. The population (N=15824) of the study was all the female students in Ardabil Province, district 1. The sample consisted of 380 students, 190 males and 190 females who answered SCQ as well as citizenly questionnaire. Validity and reliability of the questionnaires were already proved in several studies. Data analysis was done through multiple variance analysis, and Pearson correlation. The findings revealed that there is meaningful relationship between self-image and citizenly behavior and belief development. On the other hand, these variables showed meaningful difference in genders. Reinforcement of the belief development of the students can fortify self-image and appropriate citizenly behavior of the students.
    Keywords: self-image, belief development, citizenly behavior, religious tendency
  • Alireza Hafezi Pages 139-150
    The main aim of this research is to analyze the content of the child development journals in religious education. The methodology used in the study is descriptive- content analysis. The population of the study was all the texts and pictures of these journal in the year 1392-1393. The two (frequency) parameters that were the focus of investigation were intimacy with the beneficent Allah and recognition of the prophet and Imams; the sub-parameters of the intimacy with Allah were dedication to heavenly order, recognition of NEMAT and correct use of them; the second sub-parameters were recognition of the prophets and Imams, dedication to the orders and going to pilgrim. All the texts and pictures were selected for analysis. At p=0.05 level the chi showed asymmetry in the journals; moreover, in most journals, the sub-parameters of recognition of the prophets and Imams the least attention has been given to the issue. At the end some suggestions are provided.
    Keywords: religious education, child development journals, content analysis
  • Mahdi Mohammadi, Masomeh Hasan Khani, Masomeh Omid Pages 151-167
    The main aim of this article is the content analysis of the articles published in the last 20 issues of the journal. The design of the study is applied research utilizing content analysis. The findings revealed that in each of the issues7.55 articles have been pubished; 80.8% of the articles were library research; 77.3% of the articles were written by male writers; more than 58% of the authors were PhDs; 41.7% of the articles were written by a single author; among the university writers, Isfahan university submitted 40 articles, research institute for Hawzah and university 30 articles, university of Tehran 23 articles, respectively. The issues covered in the article were basically concerned with aspects of education in Islam (22%).
    Keywords: content analysis, Islamic education bi-quarterly, Farsi articles