فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیومرث قیصری گودرزی، منصور خوشخویی، احمد سلحشوری صفحات 7-27
    هدف از این مقاله بررسی و استخراج اصول تربیت توحیدی براساس آموزه های قرآن و ائمه اطهارb است. یکی از چالش های اساسی و مسائل نظام تربیت رایج، عدم استقرار نگرش جامع توحیدی در متربی است که این نقیصه خود را در فضای پر تردید عصر حاضر بیش از گذشته نمایان کرده است؛ اگرچه به توحید به عنوان غایت نهایی تربیت اسلامی تاکید فراوان و مکرری شده است؛ اما نظام تربیتی رایج تنها در مراحل اولیه تربیت به ارائه مطالبی سطحی در باب توحید می پردازد و در سایر مراحل تربیتی به این اصل اساسی و بنیادین آنچنان که لازم و شایسته است توجه نمی شود.
    این مقاله با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی و استنتاجی به واکاوی متون اسلامی در رابطه با توحید و تربیت می پردازد و مبانی و اصول تربیت توحیدی را براساس آموزه های قرآن و ائمه اطهارb استخراج می کند. با توجه به مبانی انسان شناسی توحیدی در مبنای فقر وجودی انسان، اصولی همچون اصل معرفت، ارتباط و اتصال، تمنا، پرهیز از کثرت گرایی، اخلاص و رضا و خشنودی بررسی و در ارتباط با مبنای صیرورت انسان به سوی خدا، به اصول انتخاب، همت بلند و اراده قوی، تناسب و هماهنگی، تعالی و استعلا، حرکت درونی و استمرار پرداخته شد و در پایان نیز اصول تذکر، محبت، گشودگی و زیبایی شناسی در رابطه با مبنای فطرت الهی و گرایش های درونی ویژه انسان بررسی گردید.
    کلیدواژگان: توحید، تربیت توحیدی، اصول تربیت توحیدی و تربیت اسلامی
  • محمد حسنی، فاطمه وجدانی صفحات 29-54
    هدف از این مقاله، تحلیل محتوای کتاب های درسی مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی جهت استخراج الگوی نظری تربیت اخلاقی در این کتاب هاست. روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی از نوع قیاسی است. برای دستیابی به هدف مقاله، محتوای کتب یادشده از نظر اهداف، محتوا، اشکال ارائه محتوا و روش (یاددهی−یادگیری و ارزشیابی) بررسی شدند. یافته ها نشان می دهد که رویکرد برنامه درسی مطالعات اجتماعی، بین برنامه ای یا تلفیقی است؛ اهداف اخلاقی در کنار دیگر اهداف درس قرار گرفته و محتوای کتاب های درسی هم به تبع اهداف، دارای مضامینی اخلاقی شده است. مدل هدف گذاری، هرمی است. همچنین، برای یاددهی−یادگیری از روش هایی همچون بحث گروهی، بحث درباره موقعیت های اخلاقی فرضی، الگوپردازی، روش توضیحی و روش ایفای نقش استفاده شده است. اشکال ارائه محتوای اخلاقی نیز به طور عمده شامل متن، تصاویر و فعالیت است. برای ارزشیابی نیز افزون بر شیوه های معمول روش هایی همچون خود ارزشیابی نیز پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، کتاب مطالعات اجتماعی، دوره ابتدایی و تحلیل محتوای کیفی
  • پریسا ایران نژاد، فاطمه منعمی صفحات 55-70
    هدف از این مقاله، نیازسنجی برنامه آموزشی بر اساس سبک زندگی اسلامی−ایرانی مقطع متوسطه است. روش تحقیق توصیفی−پیمایشی و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه ناحیه های چهارگانه شهر کرج است که در سال تحصیلی 93−94 مشغول به تحصیل بوده اند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز تعداد 28194 نفر کل جامعه آماری و براساس فرمول کوکران 379 نفر مطالعه شدند. شیوه گرد آوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه محقق ساخته حاوی 70 سوال بسته پاسخ از طیف لیکرت بود. جهت تایید روایی پرسشنامه از روایی محتوایی و از نظر اساتید مجرب استفاده شد که سرانجام پس از اصلاح و تایید روایی، برای کسب پایایی، پرسشنامه میان 30 نفر از دانش آموزان در دسترس توزیع شد و ضریب آلفای کرونباخ آن برابر 751/0 به دست آمد.
    در تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گیری از نرم افزار spssدر سطح آمار توصیفی از شاخص های فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. در این مقاله چهار بعد شامل مهارت های زندگی، بهداشت و ایمنی، فرهنگ و هنر، دینی و مذهبی بررسی شد. یافته ها نشان می دهد، به جز بعد مهارت های زندگی میان وضعیت موجود و مطلوب برنامه آموزشی در ابعاد دینی و مذهبی، بهداشت و ایمنی و فرهنگ و هنر تعادل برقرار نیست و به برنامه آموزشی نیاز وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، نیازسنجی، برنامه آموزشی و دانش آموزان دختر
  • مهدیه سادات خشوعی صفحات 71-93
    هدف این مقاله، تدوین «الگوی کیفیت زندگی کاری اسلامی در آموزش و پرورش» به عنوان راهکاری جهت تربیت اسلامی نسل آینده است. این مقاله با روش تحلیل محتوا انجام شده و برای دستیابی به هدف مقاله، کتاب مفاتیح الحیات (آیت الله جوادی آملی، 1391) و پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) به روش نمونه گیری هدفمند از نوع موارد معروف انتخاب شدند. سپس کتاب از نظر کیفیت زندگی کاری اسلامی و پایگاه از نظر راهکارهای ایجاد کیفیت زندگی اسلامی، تحلیل شدند.
    در این تحلیل، ابتدا مفاهیم مرتبط با کیفیت زندگی کاری اسلامی استخراج و سپس مفاهیم بر اساس محتوای مشترک و چهار رکن مدرسه (یعنی معلم، دانش آموز، مدیر و کارمند) طبقه بندی و به این ترتیب الگوی کیفیت زندگی کاری اسلامی تدوین گردید. سپس راهکارهای ایجاد کیفیت زندگی اسلامی شناسایی و در مرحله آخر نیز اعتبار و پایایی الگو و راهکارها بررسی و تایید شدند. به این ترتیب الگوی کیفیت زندگی کاری اسلامی به عنوان راهکاری جهت تربیت اسلامی نسل آینده تدوین و براساس الگو و راهکارها نقشه تربیت اسلامی نسل آینده در آموزش و پرورش طراحی شد.
    کلیدواژگان: الگوی کیفیت زندگی کاری اسلامی، تربیت اسلامی نسل آینده، آموزش و پرورش
  • محمدرضا سالاری فر، مهدی بیاتی، حسن سالاری پور صفحات 95-117
    درونی سازی و ترویج ارزش های اسلامی از جمله عفاف و حجاب نیازمند روندی موثر و تدریجی است که در ایران، آسیب های جدی در این فرایند مشهود بوده است. این مقاله درصدد ارائه مدلی نظری برای بررسی آسیب های روش تربیت عفاف در جامعه ایرانی است. پرسش اصلی این است که براساس چه مدل نظری می توان آسیب های تربیت عفاف در ایران را بررسی کرد؟ این مقاله با روش تحلیل محتوای متون دینی، آثار تربیت اسلامی و تحقیقات حوزه عفاف و حجاب و روش استقرایی به تدوین مدل و سپس با نظرسنجی از متخصصان علوم اسلامی، به سنجش اعتبار این مدل نظری پرداخته است. براساس نتایج تحقیق، متخصصان ضمن تایید بررسی آسیب های تربیت عفاف در پنج حوزه خانواده، محیط های آموزشی، رسانه ها، نهادهای حکومت و موقعیت های مذهبی، تاثیر گویه های خانواده و محیط های آموزشی، را بالاتر از سایر حوزه ها ارزیابی کردند.
    کلیدواژگان: عفاف، حجاب، متون اسلامی، آسیب های تربیت، مدل نظری، ایران
  • زهرا شعبانی صفحات 119-142
    هدف از این مقاله مقایسه تاثیر آموزش پیش دبستانی بر عملکرد انس با قرآن نوآموزان مکتب القرآن و سایر مراکز پیش دبستانی است. روش پژوهش علی−مقایسه ای، جامعه آماری، نوآموزان مکتب القرآن الکریم و سایر مراکز پیش دبستانی، روش نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای و ابزار اندازه گیری آزمون رشد قرآنی یا عملکرد فعالیت های مختلف انس با قرآن می باشد. روش تجزیه و تحلیل با استفاده از آزمون T انجام شده است. یافته ها نشان می دهد عملکرد آمادگی انس با قرآن شامل، فهم داستان های قرآنی (به صورت تصویری)، فهم مفاهیم قرآنی، حفظ سوره های قرآنی، ترجمه آموزه های قرآنی و روخوانی قرآن نوآموزان مکتب القرآن با سایر مراکز تفاوت معناداری دارد و بالاترین میانگین ها به نوآموزان مکتب القرآن اختصاص دارد؛ بنابراین، عملکرد انس با قرآن نوآموزان مکتب القرآن بیشتر از سایر مراکز است.
    کلیدواژگان: انس با قرآن، مفاهیم قرآنی، آموزه های قرآنی، داستان های قرآنی، حفظ سوره های قرآنی، روخوانی قرآن، پیش دبستانی مکتب القرآن
  • مینا صدری صفحات 143-159
    هنرهای سنتی، کارکرد تربیتی در حیطه دین و اخلاق داشته اند. این کارکرد ناشی از هماهنگی صورت با معنا بوده است. مناسبت صورت با معنا منجر به سیر از ظاهر به باطن شده و فرایند تعلیمی آن در این مرحله شکل می گیرد. یگانگی صورت و معنا در هنرهای سنتی دوره معاصر نادیده گرفته شده و به تبع، فرایند تعلیمی آن از دست رفته است. سوال این است که جدایی صورت از معنا در هنرهای سنتی چگونه به وجود آمده و چه آسیب هایی را به دنبال داشته است؟ فرض آن است که نحوه آموزش و تاثیرپذیری هنرهای سنتی از نظام آموزشی و ملاک های ارزش گذاری تفکر غرب، این آسیب را به وجود آورده است. به جهت رسیدن به جواب، منابع به روش کتابخانه ای شناسایی و ویژگی های هنری دو بازه زمانی قدیم و معاصر مطابقت داده شده است.
    با تحلیل محتوایی، یافته های پیش رو به دست آمده است: اختلال در وحدت صورت و معنا ناشی از 1. جدا افتادن هنرمندان هنرهای سنتی از علوم دیگر؛ 2. نادیده گرفتن مراحل منطقی آموزش؛ 3. اهمیت شیوه شخصی به دلیل اصالت یافتن فردیت و نوآوری است. با توجه به دستاوردها، نتیجه مهم قابل ذکر، از دست رفتن وجه تعلیمی به واسطه اختلال در سیر از ظاهر آثار به باطن آنهاست.
    کلیدواژگان: هنرهای سنتی، نظام آموزشی، تعلیم و تربیت، صورت و معنا، نوآوری، اصالت فرد، شیوه شخصی
  • محمد مزیدی، محمد خدمتیان صفحات 161-183
    تربیت جنسی شاخه ای از تربیت است که به مباحثی نظیر کنترل و جهت دهی به میل جنسی، روابط سالم دختر و پسر، آمادگی برای ازدواج و آشنایی با حقوق و تکالیف خانوادگی می پردازد. هدف اصلی این مقاله، مقایسه دیدگاه های تنی چند از اندیشمندان مسلمان پیرامون تربیت جنسی و ارائه الگویی بر مبنای دیدگاه های آنان است. پارادایم پژوهش، کیفی و طرح تحقیق، غیر پیدایشی است. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، هشت نفر از اندیشمندان مسلمان مورد مطالعه قرار گرفتند.
    روش گردآوری داده ها اسنادی است؛ بدین معنا که ضمن مراجعه به متون و نوشته های منسوب به این صاحب نظران یاد شده، داده های مورد نظر استخراج و با استفاده از روش تحلیل محتوای رابطه ای، تجزیه و تحلیل شدند. سرانجام با استفاده از روش مقایسه مستمر داده ها، مقوله های تربیت جنسی از دیدگاه اندیشمندان مسلمان در سه بخش اهداف، روش و محتوا، استنتاج شد و با مقایسه و تقابل آنها الگویی ارائه شد. هرچند اندیشمندان مسلمان دوره کودکی و نوجوانی را مدنظر داشته اند؛ اما تاکید اصلی ایشان آماده سازی جوانان برای ازدواج و تشکیل خانواده می باشد. نتایج نشان می دهد که مباحث مربوط به اهداف و روش های تربیت جنسی از دیدگاه اندیشمندان مسلمان، تطابق مناسبی با فضای فرهنگی عصر حاضر دارد؛ اما برخی از جنبه های محتوای تربیت جنسی مورد نظر آنها نیاز به تجدید نظر دارد.
    کلیدواژگان: ندیشمندان مسلمان، تربیت جنسی، اهداف، روش، محتوا
|
  • Kumars Gheysari Godarzi, Mansur Khoshkhui, Ahmad Salahshoori Pages 7-27
    The present research aims at investigating and extracting the principles of monotheistic education based on the teachings of the Quran and the Infallible Imams. One of the most fundamental challenges and issues of the common education system is the non-establishment of the comprehensive monotheistic attitude in the educated person, an issue that is much striking in the doubtful atmosphere of the present era. Indeed, although monotheism has been frequently and repeatedly referred to as the ultimate goal of Islamic education, the existing education system deals only with the initial stages of education by presenting some superficial materials on monotheism. In other educational stages, little attention is paid to this basic principle. In the present study, we have used a descriptive, analytical and deductive method to explore the Islamic texts regarding monotheism and education and extract the tenets and principles of monotheistic education based on the Quran and the views of the Infallible Imams. Considering the bases of monotheistic anthropology in the basis of human’s existential poverty, the principles such as the principle of knowledge, relationship and connection, supplication, avoiding pluralism, sincerity, and consent and satisfaction were investigated, and regarding the human’s movement towards God, we dealt with the principles of selection, great effort and strong resolution, proportion and harmony, elevation and transcendence, internal motion and continuation. Finally, the principles of admonition, affection, openness and aesthetics regarding the basis of divine nature and internal orientations specific to human beings were studied.
    Keywords: monotheism, monotheistic education, the principles of monotheistic education
  • Mohammad Hasani, Fatemeh Vojdani Pages 29-54
    The present study aims at an analysis of content of textbooks on social studies in primary schools to extract the theoretical model of moral education in those books. The research method was the method of inductive analysis of the qualitative content. To do so, the content of the abovementioned books were investigated from the viewpoints of goals, content, the forms of presenting the content and method (teaching, learning, and assessment). The findings showed that the approach of the textbooks on social studies is an inter-curricula or integrative one. The moral goals are together with other goals of lessons, and the content of the textbooks contain, following the goals, moral themes. The model of setting goals is the pyramid model. Besides, methods such as group discussion, discussion on assumed moral situations, setting models, explanatory method and role-play model were used for teaching-learning. The forms of presenting moral content include text, pictures and practical activities. To evaluate, in addition to usual methods, we suggested methods such as self-assessment.
    Keywords: moral education, social studies books, primary school, qualitative content analysis
  • Parisa Irannejad, Fateme Monemi Pages 55-70
    The present research aims at assessing the needs of a curriculum based on the Islamic-Iranian lifestyle for high school students. The research method used was descriptive-survey and the statistical society of the research included all female students in high school of the four districts in Karaj city in 1393-1394 educational year. Using the random cluster sampling method, 379 subjects were selected among 28194 students based on Cochran formula. The methods for gathering data were library studies and a researcher-made questionnaire containing 70 questions of Likert spectrum. To confirm the validity of the questionnaire, content validity and the opinions of the experienced experts were used, and after modifications and confirming the validity, the questionnaire was handed out among 30 available students, and Cronbach’s alpha was found to be 0.751. Using SPSS software for data analysis, frequency indices, percentage, mean, and standard deviation were used in descriptive statistics; and one-sample T-test was used for inferential statistics. In the present research, four aspects were investigated: life skills, health and security, culture and art, and religious aspect.
    The findings show that except for the aspect of life skills, there is no equilibrium between the desired and existing situations of the curriculum in religious, health and security, and culture and art aspects, and that a proper curriculum is needed.
    Keywords: lifestyle, assessing needs, curriculum, female students
  • Mahdiya Sadat Khoshui Pages 71-93
    The present study aims at formulating the “Islamic model for Quality of working life in educational system” as a method for Islamic education of the future generation. The study was conducted through the method of content analysis. To achieve the goal of the research, Allama Jawadi’s Mafatih al-Hayat (1391 SH) and the website for preserving and publishing IRI Supreme Leader’s works were selected through purposive sampling method. The book was analyzed from the viewpoint of the quality of Islamic working life, and the website was analyzed from the viewpoint of methods for presenting Islamic life quality. In this analysis, first the concepts related to Islamic quality of working life were extracted and then the concepts were classified on the basis of shared content and the four pillars of the school (teacher, student, principal, and the personnel), and thus the Islamic model of quality of life was formulated. Then the methods for creating Islamic quality of life were identified and, finally, the reliability and validity of the model and the methods were investigated and confirmed. In this way, the Islamic model of quality of life and working life as a method for Islamic education of the future generation was formulated and the plan of Islamic education of the future generation in educational system was designed on the basis of the model and the methods.
    Keywords: Islamic model for quality of working life, Islamic education of the future generation
  • Muhammad Reza Salari-Far, Mahdi Bayati, Hassan Salaripour Pages 95-117
    Internalization and promotion of Islamic values including Hijab and modesty necessitate an effective and gradual movement. In Iran, however, serious defects have been visible in this trend. The present research is seeking to offer a theoretical model for investigating the defects of method of teaching modesty in Iranian society. The main question of the research is what the proper theoretical model for investigating the defects of method of teaching modesty in Iran is. The study was conducted through content analysis of religious texts, the works on Islamic education, and the researches in the sphere of modesty and Hijab to formulate a model and, having collected the comments of experts in Islamic sciences, assessed the validity of this theoretical model. Based on the findings of the research, the experts confirmed the defects in the sphere of teaching modesty in five domains of family, educational milieus, media, governmental institutes and religious situations, and maintained that the effect of the items of family and educational milieus is greater than other domains.
    Keywords: modesty, Hijab, Islamic texts, defects of education, theoretical model, Iran
  • Zahra Shabani Pages 119-142
    The present study aims at comparing the effect of pre-school education on associating with the Quran among novices in Maktab al-Quran and other pre-school centers. The research method was causal-comparative and the statistical society composed of novices in Maktab al-Quran and other pre-school centers. The sampling method was multi-stage cluster sampling and the measuring tool was the test of Quranic growth or the performance in various activities related to association with the Quran. The analysis method was T-test. The findings of the research showed that the performance of association with the Quran including comprehending Quranic stories (video format), comprehending Quranic concepts, memorizing Quranic chapters, translating Quranic teachings and reading the Quran among the novices in Maktab la-Quran was meaningfully different from those of other pre-school centers, and the highest averages were for the novices in Maktab al-Quran. The performance of association with the Quran among the novices in Maktab al-Quran was better than other pre-school centers.
    Keywords: : association with the Quran, Quranic concepts, Quranic teachings, Quranic stories, memorizing the Quran's chapters, reading the Quran, Maktab al-Quran pre-school center
  • Mina Sadri Pages 143-159
    Traditional arts have had an educational function in the realm of religion and morality. This function was the result of a harmony between form and meaning. The harmony between form and meaning would result in a movement from the outward to inward, and its educative process is formed in this stage. The identity of form with meaning has been neglected in contemporary traditional arts, and accordingly, its educative process has been lost. The question is how the separation between from and meaning has come about and what the consequent defects were. It is presumed that the defect is resulted from the mode of education and the effect of educational system on traditional arts as well as the evaluating standards of the western thought. To get the answer, the related library sources were identified and the artistic features of the ancient and contemporary periods were compared and contrasted through a content analysis, the following findings were obtained: a disorder in unity of form and meaning is the result of (a) a separation between traditional artists and other sciences; (b) neglecting the logical stages of education; and (c) the importance of personal method is due to the principality of individuality and innovation. In view of the achievement, the most important result which is worth noting is the loss of educational aspect due to a disorder in the movement from outward to inward.
    Keywords: form, meaning, innovation, individuality, personal method, education
  • Muhammad Mazidi, Mohammad Khedmatiyan Pages 161-183
    Sexual education is a branch of education dealing with discussions such as control and directing sexual desire, healthy relationship between girls and boys, readiness for marriage and familiarity with family rights and duties. The main goal of the present article is a comparison between the views of some Muslim thinkers regarding sexual education and offering a model based on their views. The research paradigm is qualitative and the research design is non-generative. Using the method of purposive sampling, we studied eight Muslim thinkers. The method for gathering data was documentary; that is, while referring to the works of the abovementioned authorities, we extracted the related data and analyzed them using the method of relational content analysis. Finally, using the method of continuous comparison of the data, the categories of discussion on sexual education from the Muslim thinkers’ view were extracted in three sections of goals, method and content. They were then compared and contrasted to present a model.
    Although Muslim thinkers were considering childhood and teenage period, their main emphasis was on preparing the youths for marriage and forming family. The results show that the discussions pertaining to goals and methods of sexual education from Muslim thinkers’ view is properly conforming to the cultural atmosphere of the present age. However, some aspects of sexual education they had in mind require revision.
    Keywords: Muslim thinkers, sexual education, goals, method, content