فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا یوسف زاده*، مرتضی شاه مرادی صفحات 7-27
    نهضت سترگ عاشورا آموزه ها و پیام های پیدا و پنهان فراوانی برای ابعاد مختلف زندگی انسان دارد. یکی از مهم ترین ابعاد این نهضت بزرگ، بعد سیاسی آن است که می تواند دلالت های فراوانی برای تربیت بعد سیاسی دانش آموزان و تدوین یک برنامه درسی سیاسی داشته باشد که نقش مهمی در موفقیت و رشد بعد سیاسی و اجتماعی دانش آموزان دارد.
    هدف این مقاله تعیین دلالت های نهضت عاشورا برای تربیت سیاسی است. روش پژوهش تحلیل و تفسیر مفهومی است. یافته ها نشان می دهد مولفه های مهم تربیت سیاسی براساس نهضت عاشورا شامل حمایت از حق و مقابله با باطل، امر به معروف و نهی از منکر، نپذیرفتن ذلت، عزتمندی و سربلندی، عدالت خواهی، بصیرت و تدبیر، آزادی و آزادگی، مسئولیت پذیری و نظارت همگانی مردم بر مسائل سیاسی، تاکید بر نقش نخبگان و دانشمندان در مسائل سیاسی و سرانجام ولایت مداری است.
    کلیدواژگان: نهضت عاشورا، تربیت سیاسی، حمایت از حق، امر به معروف و نهی از منکر
  • مقصود امین خندقی *، زهرا اسلامیان صفحات 29-59
    این مقاله با هدف بررسی و نقد دیدگاه میلر درباره برنامه درسی معنوی براساس دیدگاه شهید مطهری انجام شد. برای این منظور آرای این دو اندیشمند درباره معنویت واکاوی شد. در بخش اول این مقاله، ویژگی های معنویت در دیدگاه میلر و در بخش دوم ویژگی های معنویت در دیدگاه شهید مطهری بررسی و تشریح شد و در بخش سوم نیز به نقد دیدگاه میلر درباره برنامه درسی معنوی براساس دیدگاه شهید مطهری پرداخته شد.
    نتایج آشکارگر دو نوع نگاه متفاوت نسبت به معنویت است: نگاه نخست معنویت اومانیستی که رویکردی غربی است و نگاه دوم معنویت الهی که رویکردی دینی و اسلامی است. معنویت از نگاه میلر ذیل نگاه نخست است، که ریشه در آموزه های مکتب اومانیستی دارد؛ ازاین رو انسان و ابعاد (نیازهای) دنیوی او هسته مرکزی و غایت آن را تشکیل می دهد که در پرتو گزینش رویکرد تلفیقی از آیین های الهی و غیرالهی دسترس پذیر است؛ درحالی که شهید مطهری با رد دیدگاه اومانیستی صاحب نظرانی همانند میلر، معنویت را امری فطری و الهی دانسته، که بر محوریت حق مبتنی است و جز با آموزه های الهی و دینی به دست نمی آید؛ ازاین رو دست اندرکاران تعلیم و تربیت باید آگاه باشند که نه تنها رویکرد جدید غرب درباره معنویت، از روی اشتباه و تصور نادرست، معنویتی ناب و حقیقی تلقی نشود، بلکه از پیامدها و آثار پیدا و پنهان به کارگیری این رویکرد بر مخاطبان نظام آموزشی نیز آشنایی داشته باشند.
    کلیدواژگان: معنویت، آموزش و پرورش، برنامه درسی معنوی، میلر، شهید مطهری
  • مرزبان ادیب منش*، محمد جواد لیاقتدار، احمدرضا نصر صفحات 61-84
    این مقاله با هدف شناسایی و تبیین ابعاد و مولفه های برنامه درسی معنوی براساس متون و منابع آن انجام شد. روش پژوهش به شیوه توصیفی و به لحاظ هدف از نوع کاربردی و شامل تحلیل محتوا از نوع اسنادی است. متون و منابع مرتبط با حوزه برنامه درسی معنوی جامعه تحلیلی بود که در این میان چهل منبع داخلی و سی منبع خارجی شناسایی و تحلیل شدند. برای گردآوری اطلاعات از فهرست وارسی ابعاد و مولفه های برنامه درسی معنوی استفاده شد.
    ابزارهای اندازه گیری، برگه فیش برداری و نیز سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته شده بود. یافته ها نشان از آن است که برنامه درسی معنوی شامل چهار بعد هنر و زیباشناسی، تعقل، اخلاق، و روح می باشد و هر یک از این ابعاد مرکب از مولفه هایی است که بعد هنر و زیبا شناسی با 14؛ بعد اخلاق با 12؛ بعد روح با 11؛ بعد تعقل با 9 مولفه، به ترتیب بیشترین و کمترین میزان توجه را داشتند. همچنین در بعد هنر و زیبا شناسی، مولفه آموزش بیان ادراک، احساسات با 32 و خبرگی با 5؛ در بعد اخلاق، مسئولیت پذیری با 10 و حیا با 4؛ در بعد روح، اعتقاد به خدا با 10 و حضور داشتن با 5، در بعد تعقل، برقراری ارتباط با نظام هستی با 8 و تلاش برای کنترل خویش با 2 فراوانی به ترتیب بیشترین و کمترین توجه را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: مولفه ها، برنامه درسی معنوی، تحلیل محتوا، منابع و متون
  • حسن انصاری*، مسعود آذربایجانی صفحات 85-100
    کتب منبع دانشگاهی یکی از منابع مهم یادگیری و آموزش دانشجویان است. به دلیل این اهمیت و با توجه به نقش مهم نیازهای دینی/ معنوی در سلامت روان، پنج کتاب منبع رشته های مشاوره و روان شناسی بالینی با نظر استادان و کارشناسان انتخاب و از نظر میزان توجه به برخی واحدهای دینی/ معنوی مانند ایمان به خدا یا خداباوری، اعتقاد به آخرت یا معاد، باورهای مذهبی، اعتقاد به روح یا روان غیرمادی، مناسک یا رفتارهای مذهبی (مثل نیایش، دعا، نماز، روزه و...) ، خواندن کتاب مقدس، انگیزه یا هدف های معنوی، گذشت یا بخشش، توبه یا بخشیده شدن و شکر الهی، با روش تحلیل محتوا بررسی شدند.
    یافته ها نشان می دهد واحد ایمان به خدا یا خداباوری فقط در یکی از کتاب ها و آن هم به صورت محدود (چهار بار) بیان شده است. واحدهای توبه، شکر الهی، خواندن کتاب مقدس و اعتقاد به روح یا روان غیرمادی، در هیچ کدام از کتاب های منبع آورده نشده است. اعتقاد به آخرت در دو کتاب (یک بار با نگاه مثبت و چهار بار با نگاه منفی) ، باورهای مذهبی در همه کتاب ها (26 بار با نگاه مثبت و پنج بار با نگاه منفی) آورده شده است. رفتارهای مذهبی در سه کتاب (شش بار) ، انگیزه یا اهداف دینی/ معنوی در دو کتاب (پنج بار) و بخشش فقط در یک کتاب (یک بار) با نگاه مثبت مطرح شده است؛ بنابراین، واحد ایمان به خدا که موضوعی مهم است، فقط در یکی از کتاب ها مطرح شده، برخی واحدها در هیچ کتابی مطرح نشده و باورهای مذهبی و اعتقاد به آخرت در برخی از کتاب ها مورد تردید واقع شده است؛ از این رو بجاست با توجه به نقش مهم بعد دینی/ معنوی در سلامت روان، به ویژه در فرهنگ دینی جامعه ایران، از کتبی به عنوان منبع درسی دانشگاه ها استفاده شود که بیشتر به واحدهای دینی/ معنوی پرداخته، یا دست کم نگاه منفی به آنها نداشته باشند.
    کلیدواژگان: نیازهای دینی- معنوی، مشاوره و روانشناسی بالینی، تحلیل محتوا، کتب منبع دانشگاهی
  • حجت الله میرخدایی جندانی، حسنعلی بختیار نصرآبادی، محمدحسین حیدری* صفحات 101-114
    «مکتب خانه» به دلیل قدمت طولانی و پوشش حداکثری، یکی از مهم ترین نهادهای آموزشی−تربیتی، پس از ورود اسلام به ایران به شمار می رود که تاثیرات پایداری در فرهنگ تربیتی ایران، از جمله «اخلاق حرفه ای معلمی» ، داشته است. در این مقاله، با هدف تبیین نقش مکتب خانه ها در شکل گیری اخلاق حرفه ای معلمی و با بهره‏گیری از روش پدیدارشناسی تفسیری، نگارندگان تلاش کرده‏اند تا تجارب زیسته افرادی که مکتب خانه را درک کرده اند، فهم و روایت کنند.
    بدین‏منظور، با کاربرد روش نمونه گیری هدفمند، سیزده نفر از سالخوردگانی انتخاب شدند که فضای مکتب‏خانه را درک کرده بودند و برای گرد‏آوری اطلاعات از ابزار مصاحبه نیمه‏ ساختاریافته و برای تحلیل یافته‏ها نیز از روش اسمیت استفاده شد. پس از تحلیل مصاحبه ها، مؤلفه‏های اخلاق حرفه‏ای معلمان مکتب‏خانه در پنج مقوله عمده و هجده خرده مقوله تقسیم بندی شد که مقوله‏های اصلی عبارت اند از: شور و شوق معلمی، تعهد حرفه ای، ایجاد میل به یادگیری در فراگیران، توجه ویژه به تربیت اخلاقی و دانش تدریس.
    نتایج نشان می‏دهد که شماری از شاخص های مثبت و منفی اخلاق حرفه ای معلمی امروز جامعه ایران، ریشه در نگرش و رفتار معلمان مکتب خانه دارد و انجام پژوهش های مشابه می‏تواند در تبیین وضعیت موجود و مطلوب اخلاق حرفه‏ای معلمی ایران راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: مکتب خانه، آموزش مکتبی، اخلاق حرفه ای معلمی، تجربه زیسته
  • حسینعلی مهرابی کوشکی، بهرام افشاری، سیدعلی سیادت* صفحات 115-140
    این مقاله با هدف بررسی و رتبه بندی عوامل مؤثر بر اهمال کاری در سازمان آموزش و پرورش و استفاده از آموزه های اسلامی برای رفع این آسیب انجام شده است. مقاله از نظر هدف کاربردی و روش آن ترکیبی از نوع اکتشافی است. مدل یابی آن براساس الگوی مفهومی و معادلات ساختاری می باشد.
    گرد آوری اطلاعات بخش کیفی با روش شبکه متخصصان و ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته تا حد اشباع و در بخش کمی دو پرسش نامه با تایید روایی و پایایی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی با استفاده از نرم افزار NVIVO10 و تحلیل محتوای استقرایی و در بخش کمی از معادلات ساختاری و درخت تصمیم CRT به کمک نرم افزارهای SPSS23 و AMOS18 انجام شد.
    براساس نتایج تحلیل مسیر بیشترین تاثیر بر اهمال کاری مربوط به عوامل برون سازمانی است؛ بنابراین مهم ترین راه کاهش اهمال کاری تعمیق و اعتلای فرهنگ ناب اسلامی در سازمان است؛ ازاین رو با تعلیم آموزه های اسلامی و معرفی و ارائۀ الگوها و مصادیق بارز اسلامی می توان اهمال کاری در سازمان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: اهمال کاری، آموزش و پرورش، رتبه بندی، آموزه های اسلامی
  • علی ستاری* صفحات 141-166
    هدف این مقاله شناسایی اصول تربیت براساس مبانی انسان شناختی و ارزش شناختی در حکمت متعالیه است. روش پژوهش توصیفی−تحلیلی بوده و در این راستا اصول تربیت متناظر با هر یک از مبانی انسان شناختی و ارزش شناختی ‏حکمت متعالیه ‏بررسی شد. با تکیه بر مبانی انسان شناختی در حکمت متعالیه، اصول تربیت بدین شرح استخراج شدند: توجه به ویژگی های مشترک و تفاوت های فردی، کمک به رشد عقلانی همراه با محدودیت های آدمی، رعایت تقوا در کسب دانش، پرورش اعتماد به نفس، رعایت شئون فردی و اجتماعی، تحرک و پویایی و رشد همه جانبه متربیان.
    کاربست این اصول در تربیت به مربیان در سوق دادن متربیان به فطرت، پیشگیری از انحراف از فطرت، بیدار ساختن فطرت، تقویت نیروی اراده و اعتماد به نفس، شناسایی هویت و جایگاه فردی و اجتماعی، آگاه سازی نسبت به محدودیت های آدمی، تقویت تقوا، تقویت روحیه کمال طلبی، رشد همه جانبه و کمک به تحرک و تلاش در متربیان کمک می کند.
    براساس مبانی ارزش شناختی حکمت متعالیه، اصول تربیت بدین شرح شناسایی شدند: پرورش گرایش به خیر، شناخت خداوند به عنوان خیر مطلق، میانه روی در بهره گیری از لذات، هماهنگی در کسب توامان لذت و سعادت، تبیین عقلانی فضیلت و تقویت گرایش به زیبایی حقیقی و نظام احسن. کاربست این اصول در تربیت به مربیان در داشتن خلوص نیت در تلاش های علمی، پرهیز از افراط و تفریط و گرایش به میانه روی ‏در رفتارها، تقویت روحیه فروتنی، داشتن انعطاف در تعامل های علمی، پرهیز از زیبایی های ظاهری و گرایش به زیبایی های حقیقی کمک می کند.
    کلیدواژگان: اصول، مبانی، تربیت، انسان شناسی، ارزش شناسی، حکمت متعالیه
  • حلیمه شیخ علیشاهی، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی* صفحات 167-186
    موضوع رابطه نفس و بدن قدمتی به اندازه تاریخ فلسفه دارد که امروزه در پرتو نگاه های فیزیکالیستی در غرب به مسئله بدن و ذهن تقلیل پیدا کرده و یکی از مسائل مؤثر در حوزه های مختلف تعلیم و تربیت است. این مقاله، با بهره گیری از روش تحلیلی دیدگاه دو اندیشمند مسلمان و غربی، یعنی ملاصدرا و دکارت، را درباره این موضوع و دلالت های تربیتی آن بررسی کرده است.
    روش تحقیق این مقاله تحلیلی است. انتخاب این دو دانشمند به دلیل تاثیرگذاری فوق العاده آنها در جریان های فکری پس از خود به ویژه در موضوع رابطه نفس و بدن است. نظریه دکارت با تاکید بر تمایز نفس و بدن، رابطه آنها را به معضلی حل نشده تبدیل کرده و راه را برای رویکردهای افراطی اید ئالیسم و فیزیکالیسم در غرب گشوده است. ملاصدرا نیز با ارائه تبیین فلسفی یگانه انگارانه نفس و بدن، به عنوان راه حل تباین نفس و بدن تاثیر فراوانی در اندیشمندان پس از خود برجای گذاشته است.
    برخی از دلالت های مهم تربیتی اتحاد وجودی نفس و بدن، جسمانیةالحدوث بودن نفس، حرکت جوهری و اتحاد قوای آن عبارت است از: یادگیری مادام العمر، ارتقای اهداف تربیتی، در هم تنیدگی ابعاد تربیت، توجه هم زمان به نیازهای جسمی و روحی، تنوع روش های آموزشی، تاکید بر فضای تربیتی، نقش الگویی مربی و تفاوت های فردی در برنامه تربیتی.
    کلیدواژگان: رابطه نفس و بدن، تعلیم و تربیت، دکارت، ملاصدرا، حرکت جوهری، حدوث جسمانی نفس
  • مسعود صفایی مقدم، منصور مرعشی، علی محمد حسین زاده، احمد حقی* صفحات 187-209
    این مقاله یکی از چالش های مهم حوزه تربیت اخلاقی، یعنی شکاف میان نظر و عمل در تربیت اخلاقی را بررسی می کند. پرسش اصلی آن است که چرا فرد گاه با وجود دانستن قواعد اخلاقی، در عمل از آنها پیروی نمی کند؟ روش پژوهش، تحلیلی−استنتاجی است؛ بدین سان که در مقام تبیین نظریه اعتباریات علامه طباطبایی از روش تحلیلی و در مقام نتیجه گیری و کشف دلالت های تربیتی این نظریه در تربیت اخلاقی، از روش استنتاجی استفاده شده است.
    نتایج نشان می دهد که نظریه اعتباریات علامه، راه حلی متفاوت پیش روی مسئله دیرینه رابطه نظر و عمل در اخلاق و تربیت اخلاقی است. این تفاوت اساسی را می توان در تفکیک میان حسن فی نفسه و حسن اعتباری و در اثبات تقدم اعتبار وجوب بر اعتبار حسن مشاهده کرد. چنان که در این دیدگاه، دوگانگی میان نظر و عمل در تربیت اخلاقی وجود ندارد؛ زیرا امیال و عواطف انسان، نقش خود را در کنار شناخت های حقیقی، در ایجاد شناخت های اعتباری ایفا می کند و سرانجام این شناخت های اعتباری هستند که به عنوان علت تامه تحریک اراده، عمل اخلاقی را شکل می دهند.
    این نظریه در بعد تربیتی نیز تصور متفاوتی از فرایند تربیت پدید می آورد که براساس آن، به جای تمرکز بر تقویت اراده، باید در کنار ارائه و تبیین شناخت های حقیقی، زمینه محیطی و روانی لازم را نیز برای ایجاد ادراک های اعتباری، متناسب با آنچه که به عنوان حسن حقیقی شناخته شده اند، فراهم آورد.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، ادراکات اعتباری، ادراک های حقیقی، اعتبار حسن، اعتبار وجوب، علامه طباطبایی
  • بهمن اکبری، لیلا مقتدر، محمد جواد آقاجانی* صفحات 211-230
    این مقاله با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر عزت نفس و پریشانی روانی زنان معتاد انجام شد. طرح پژوهش از نوع پیش آزمون−پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه معتادان زن (34 نفر) مراجعه کننده به مراکز درمان اعتیاد شهرستان رودسر در سال 1395 بود که از میان آنها، 24 زن معتاد که بیشترین نمره پریشانی روانی و کمترین نمره عزت نفس را کسب کرده بودند، به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) گمارده شدند. سپس، آموزش مهارت های زندگی با استفاده از مفاهیم و آموزه های نهج البلاغه گردآوری، تدوین و طی 10 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آموزش داده شد؛ درحالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. در پایان، هر دو گروه به پرسشنامه ها پاسخ دادند. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که ارتباط مثبت معناداری بین مفاهیم نهج البلاغه و عزت نفس و رابطه منفی معناداری بین مفاهیم نهج البلاغه و پریشانی روانی وجود دارد. بنابراین، آموزش مهارت های زندگی با تاکید بر مفاهیم نهج البلاغه به کاهش پریشانی روانی و افزایش عزت نفس در گروه آزمایش منجر شده است؛ ولی این نتیجه درباره گروه کنترل به دست نیامد.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، نهج البلاغه، عزت نفس، پریشانی روانی، زنان معتاد
|
  • Mohammad Reza Yoosefzadeh *, Murteza Shah Muradi Pages 7-27
    Ashura great movement has numerous explicit and implicit teachings and messages for various aspects in human life. One of the most important aspects of this great movement is its political dimension, which can have great implications for the political education of students and developing a political curriculum that plays an important role in students' success and growth of social and political dimension.
    The present study aims at determining the implications of Ashura movement for political education. The research method is conceptual analysis and interpretation. The findings shows that the important components of political education based on the Ashura movement include supporting the truth and countering the falsehood, enjoining good and forbidding evil, rejecting abjection, honor and dignity, seeking justice, insight and expedience, freedom and largess, accepting responsibility and public supervision on political issues, the emphasis on the role of elites and scientists in political issues and, finally, following leadership.
    Keywords: Ashura movement, political education, supporting the truth, enjoining good, forbidding evil
  • Maqsud Amimkhandaghi *, Zahran Eslamiyan Pages 29-59
    The present study has been conducted to review and evaluate Miller’s position about spiritual curriculum based on Mutahhari’s view by scrutinizing their ideas about spirituality. In the first part, features of spirituality in Miller’s view, and in the second part, features of spirituality in Mutahhari’s view have been described. In the third part, Miller’s idea about spiritual curriculum has been criticized based on Mutahhari’s view.
    The results show that there are two different views about spirituality: the first view is the humanistic spirituality which is a western approach and the second view is the divine spirituality which is the religious and Islamic one. The spirituality demonstrated by Miller is originated from humanism doctrine. Its core and its ultimate goal consist of human and human’s needs and it can be achieved by the combined approach of divine and non-divine religions, while Mutahhari rejected the humanistic view of some experts like Miller, and considered the spirituality as an innate and divine reality based on the truth, which can be achieved merely by divine and religious teachings. Therefore, those who are responsible for educational systems should beware not to consider the new western approach about spirituality wrongly as the real spirituality, and be aware of the consequences of applying this approach in educational systems.
    Keywords: spirituality, education, spiritual curriculum, Miller, Mutahhari
  • Marzban Adib, Manesh *, Muhammad Jawad Liyaqatdar, Ahmad Reza Nasr Pages 61-84
    The present study aims at identifying and analyzing the dimensions and components of spiritual curriculum based the related resources and textbooks. The research method is descriptive and of practical type, and includes content analysis as documentary analysis. Analytical population consists of sources and textbooks relevant to spiritual curriculum available, among which 40 domestic and 30 foreign sources were identified and analyzed. The data were collected using the inventory (checklist) of dimensions and components of spiritual curriculum.
    The measurement tools included forms for taking notes and the researcher-made content analysis inventory. The research findings indicate that based on the resources and textbooks, the analyzed curriculum with emphasis on the spiritual aspects of epistemology and value comprised four aspects namely the art and aesthetics, wisdom, ethics and spirit. And each of these four aspects is composed of components: the art and aesthetics with 14 components, the ethical dimension with 12 components; the spirit dimension with 11 components; the wisdom dimension with 9 components respectively received the highest to lowest attention. In the art and aesthetics, the component of expressing perceptions: feelings and ideas with 32 frequency, and mastery with 5 frequencies; in the ethical dimension: responsibility taking and equality and justice with 10 frequencies and modesty with 4 frequencies; in the dimension of spirit: faith in God and love each component with 10 frequencies and presence and poetry, each with 5 frequencies; in the dimension of wisdom, communicating with the universe with 8 frequencies and trying to control the self with 2 frequencies have received the highest to lowest degrees of attention respectively.
    Keywords: components, spiritual curriculum, content analysis, resources, textbooks
  • Hassan Ansari *, Masoud Azarbayejani Pages 85-100
    One of the most important sources of learning and teaching for university students are the academic source books. Because of the importance of and given the important role of religious-spiritual needs in mental health, five source books in consulting and clinical psychology courses were selected by the professors and experts, and their contents were analyzed in terms of paying attention to some spiritual religious units such as faith in God, belief in the Hereafter, religious beliefs, belief in an immaterial soul or psyche, religious behaviors or rites (such as prayer), reading the scriptures, spiritual motivation or goals, forgiveness, repentance, and thanking God.
    The findings show that faith in God has been stated only in one of the books and in a very limited way (4 times). Repentance, thanking God, belief in an immaterial soul or psyche and reading the scriptures have not been referred to in any of the books. Belief in the Hereafter has been mentioned in two books (once positively and four times with a negative look), and religious beliefs has been mentioned in all books (26 times with a positive look and 5 times with a negative look); religious behaviors has been referred to in three books (6 times), spiritual/ religious goals in two books (5 times), and forgiveness only in one book (1 time) with a positive view. So, ‘faith in God’ as an important matter has been mentioned only in one of the books, some units not have appeared in any of the books, and belief in the hereafter and religious beliefs have been challenged in some books. Thus, in view of the important role of the religious/ spiritual dimension in mental health, it is necessary to use those textbooks in university courses that have paid more attention to religious/ spiritual units or, at least, have no negative look at them.
    Keywords: religious-spiritual needs, consulting, clinical psychology, content analysis, academic source books
  • Hojjatollah Mihkhodaeijondani, Mohammad Hossein Heidari *, Hassan, Ali Bakhtiyar Nasr, Abadi Pages 101-114
    Because of the long history and maximum coverage, maktabkhaneh (old Iranian school) was one of the most important educational institutions after the entrance of Islam into Iran. It has had permanent influence on Iranian educational culture, including "teachers' professional ethics". In this study, aiming at clarifying the role of maktabkhaneh in formation of professional ethics of teachers through an interpretative phenomenological approach, the researchers have tried to understand and account for the lived experiences of people who have been educated in maktabkhanehs.
    To do so, 13 elderly people who had experienced the atmosphere of maktabkhaneh were selected using purposive sampling. Then, needed information was collected using semi-structured interviews, and the Smith method was used for analyzing the interviews. After analyzing the interviews, the components of teachers' professional ethics were divided into five main categories and eighteen subcategories, including the enthusiasm in teaching, professional commitment, creating an eagerness to learn in students, special attention to moral education and teaching knowledge.
    The results showed that the a number of positive and negative indicators of teachers' professional ethics in today's Iranian society are rooted in the attitudes and behaviors of maktabkhaneh teachers, and doing similar studies can help to explain the current and favorable situation of teachers' professional ethics in Iran.
    Keywords: maktabkhaneh, teacher’s professional ethics, lived experience
  • Sayyid Ali Siyadat*, hossein ali mehrabi Kooshki, bahram Afshari Pages 115-140
    The present study aims at investigating and ranking the factors effective in negligence in educational system and using Islamic teachings for eliminating them. As far as the goal is concerned, the article is practical and the method used is of exploratory type. Its model-finding is based on conceptual model and structural equations.
    The statistical population of this study was composed of 5196 people including all teachers, managers and educators of six districts in Isfahan city in 1395. A sample of 394 people (Cochran, 1977) was selected by stratified sampling method.
    Data collection was carried out by referring to experts in education provided by the network of experts and using semi-structured interviewing. Qualitative information gathering was conducted by expert network and semi-structured interviewing method to saturation, and in the quantitative part two questionnaires were completed with validity and reliability. Data analysis in the qualitative section was performed using NVIVO10 software and inductive content analysis, and in the quantitative part of the structural equations and CRT decision tree, we used SPSS23 and AMOS18 software.
    The results show that 92 percent of outage changes are explained by this model. Based on the results of path analysis, the greatest impact on overspending is on outsourcing factors. Therefore, neglecting Islamic beliefs and culture in society increases the amount of negligence. The first factor in the culture component is the most important way of reducing the negligence and deepening and enhancing the pure Islamic culture in the organization. Therefore, it is suggested to reduce the nudity in the organization by teaching Islamic teachings and introducing and presenting typical Islamic models and examples.
    Keywords: negligence, education, ranking, Islamic teachings
  • Ali Sattari * Pages 141-166
    The present article aims at identifying the principles of education based on the value judgments and anthropological tenets of transcendental philosophy. The research method is descriptive-analytical and, accordingly, the principles of education in correspondence with value judgments and anthropological tenets of transcendental philosophy. On the bases of anthropological tenets of transcendental philosophy, the principles of education were extracted as follows: paying attention to common features and individual differences, helping the intellectual growth along with human’s limitations, observing abstinence in acquiring knowledge, nurturing one’s self-confidence, observing individual and social statuses, and the educators’ dynamism and overall development.
    Applying those principles in education would be helpful in leading educators to human nature, preventing deviation from human nature, wakening one’s nature, reinforcing one’s will and self-confidence, identifying one’s identity and individual status, making learners aware of human’s limitations, reinforcing piety and abstinence, reinforcing the eagerness to seek perfection, overall development, and helping dynamism and effort in educators.
    Based on the tenets of value judgments in transcendental philosophy, the principles of education were identified as follows: Nurturing one’s leaning towards goodness, knowing God as absolute goodness, moderation in enjoying pleasures, harmony in getting pleasure and felicity simultaneously, intellectual explanation of virtue and reinforcing leaning towards true beauty and the best system. Applying these principles in education is in the following forms: having sincere intention in scientific efforts, avoiding negligence and excess and leaning to moderation in behaviors, reinforcing humbleness, flexibility in scientific interactions, avoiding superficial beauties and leaning towards true beauties.
    Keywords: principles, tenets, education, anthropology, value judgment, transcendental philosophy
  • Halime Shaikh ali shahi , Tahereh Javidii Kalateh Javarabadi * Pages 167-186
    The relationship between body and soul has a history as old as the history of philosophy؛ an issue that has reduced؛ in the light of today's physicalistic views in the West؛ to the relationship between body and mind. It is one of the issues affecting education in various fields. The present article focuses on the views of the two Western and Muslim thinkers؛ i. e. Descartes and Mulla Sadra؛ on the topic and its educational implications. The research method in this study is analytical. These two thinkers have been chosen because of their extraordinary influence on their later intellectual currents؛ especially in the relationship between soul and body. Descartes' theory؛ with its emphasis on the distinction between body and soul؛ has turned their relationship into an insoluble problem؛ paving the ground for extreme approaches of idealism and physicalism in the West. Since Mulla Sadra has provided a philosophical explanation for the unity of soul and body as a solution for this problem؛ he has had a great impact on later thinkers. The important educational implications of the unity of soul and body؛ physical origination of the soul؛ essential movement؛ and the unity of soul’s faculties are as follows: lifetime learning؛ promotion of educational goals؛ mutual relationship of the dimensions of education؛ simultaneous attention to physical and spiritual needs؛ variety of teaching methods؛ emphasis on the educational environment؛ the modeling role of the educator؛ and the individual differences in the educational programs
    Keywords: body-soul relationship, education, training, Descartes, Mulla Sadra, essential movement, physical origination of the soul
  • ahmad haghi *, Masoud Safaie Muqaddam, Sayyid Mansur Mar’ashi, Ali Muhammad Hossein, zade Pages 187-209
    The present article examines one of the important challenges in the field of moral education, namely the gap between theory and practice in moral education. The main question of the article is as follows: ‘why do, sometimes, individuals not follow the moral rules in spite of knowing them?’
    The research method used in this article is an analytical-inferential one. In other words, the inference method has been used to explain the theory of Allamah Tabataba’i’s credentials from the analytical method, and in concluding and discovering the educational implications of this theory in moral education.
    The results of this study show that Allamah’s theory of credentials is a different solution to the relation of opinion and practice in ethics and moral education. This fundamental difference can be seen in the separation between intrinsic goodness and virtual goodness and in proving the priority of validity of incumbency over validity of goodness, as there is no dichotomy between the theory and practice in moral education in this view. This is because human desires play their role alongside real knowledge in creating virtual knowledge, and ultimately this virtual knowledge is generated by the incitement of will and as the main cause of the incitement of will, they form a moral act.
    This theory, in the educational dimension, also creates a different conception of the process of education, according to which one must prepare the peripheral and mental ground necessary for creating virtual perception along with presenting and explaining true recognition instead of focusing on reinforcement of will
    Keywords: moral education, virtual perceptions, true perceptions, validity of goodness, validity of incumbency, Tabataba’i
  • Bahman Akbari, lyla moghtader , Mohammadjavad Aghajani* Pages 211-230
    The present article aims at examining the effect of teaching life skills on self-esteem and psychological distress of addicted women, with emphasis on Nahj al-Balagha concepts. This research design was of pre-test/post-test type with a control group. The statistical society was composed of all addicted women referring to Addiction Treatment Centers of Rudsar city on 2016. Among them, 24 women who achieved the lowest score in self-esteem and highest score in psychological distress were selected through random selection and assigned into experiment group (12 subjects) and control group (12 subjects). Then, teaching life skills with an emphasis on Nahj al-Balagha concepts were gathered and taught during ten sessions (90 minute each) for the experiment group, whereas the control didn’t receive any teaching. At the end, both groups responded the related questionnaires. The result of covariance analysis showed that there is a meaningful positive relationship between teaching concepts of Nahj al-Balagha and self-esteem (p<0/005), and a meaningful negative relationship between teaching concepts of Nahj al-Balagha and psychological distress (p<0/005). Therefore, teaching life skills with an emphasis on Nahj al-Balagha concepts had a significant role in increasing self-esteem and decreasing psychological distress in addicted women
    Keywords: teaching life skills, Nahj al-Balagha, self-esteem, psychological distress, addicted women