فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهتاب سبزیان، محسن ایمانی صفحه 1
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی مقایسه ای سبک زندگی خانواده های شاهد و ایثارگر با خانواده های عادی استان لرستان است که به صورت توصیفی مقایسه ای صورت گرفت. بدین منظور 460 نفر از افراد سرپرست خانوار خانواده های شاهد و ایثارگر و خانواده های عادی استان لرستان به روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه سبک زندگی اسلامی (ILST) در ده مولفه (عملکرد اجتماعی، مسائل عبادی، باورها، مسائل اخلاقی، مسائل مالی، مسائل خانوادگی، سلامت جسمی، مسائل تعقلی و عملی، مسائل امنیتی، زمان شناسی) جمع آوری و با نرم افزار SPSS-19 تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که در مولفه های عبادی، باورها، اخلاقی، مالی، خانوادگی، جسمی، تعقلی، امنیتی، بین دو گروه نمونه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0p<). اما در عملکرد اجتماعی و زمان شناسی تفاوتی وجود ندارد (05/0p>). همچنین نتایج نشان داد که بین زنان و مردان در کل مقیاس سبک زندگی و کلیه خرده مولفه های آن تفاوت معناداری وجود ندارد و بین کل مقیاس سبک زندگی و خرده مولفه های آن بر اساس سطح تحصیلات فقط در خرده مولفه زمان شناسی تفاوت معناداری وجود دارد)05/0p<). بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که برنامه ریزی و اجرای آموزش، با هدف تقویت بیشتر سبک زندگی اسلامی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، خانواده، شاهد و ایثارگر، مقایسه
  • نرگس سجادیه، محمدرضا مدنی فر، خسرو باقری صفحات 39-65
    پژوهش حاضر بر آن است تا با مفروض انگاشتن نظریه اسلامی عمل و چارچوب انسان شناختی آن، تصویری از دوران کودکی و اهداف فعالیت های تمهیدی در آن فراهم آورد. روش مورد استفاده، روش بسط مفهومی است. در این راستا، ابتدا در تحلیلی استعلایی، شرط های ضروری اهداف واسطی تربیت،استنباط شده و تلاش شده تا از میان آن ها، آن دسته از شرط هایی که در دوران کودکی امکان تحقق دارند، در مقام اهداف تمهید در دوران کودکی تبیین شوند. برخی از این اهداف از این قرارند: سلامت، پاکی و قوت جسم، آشنایی اولیه با آموزه های دینی شامل پیام های انسانی، مفاهیم، مناسک و مظاهر دین، افزایش قابلیت انتخاب و دست ورزی با امیال درونی و افزایش گرایش معطوف به مصادیق خیر.
    کلیدواژگان: کودکی، اهداف، تربیت، تمهید، نظریه اسلامی عمل
  • حسین ضرغامی، محمدحسین ضرغامی، حسن ضرغامی صفحات 67-84
    در این مقاله، با رویکرد تحقیقی طرح های آزمایشی کلاسیک، به ارزیابی تاثیرات آموزش های مدارس قرآنی، که به صورت کلاسهای فوق برنامه در برنامه آموزشی مدارس اجرا می شود، بر روخوانی قرآن پرداخته شده است. برای این منظور، شهر بردسکن به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب گردید و دو گروه از دانش آموزان مقطع ابتدایی این شهر به عنوان گروه آزمایش و گروه کنترل انتخاب شدند. از هر کدام از گروه ها، قبل و بعد از برگزاری این کلاس های آموزشی، آزمونی در زمینه مهارت های قرآنی در بخش های مختلف به عمل آمد، با این تفاوت که دانش آموزان گروه کنترل در این کلاس ها شرکت نکرده بودند. یافته ها نشان داد که این دوره های آموزشی تاثیر مهمی بر مهارت روخوانی دانش آموزان ابتدایی می گذارد. بر اساس روش های آماری به کار گرفته شده، شامل میانگین و انحراف استاندارد، نمودارهای شبکه ای، آزمونهای ناپارامتری و به ویژه تحلیل کواواریانس، مشخص شد که بیشترین تاثیر، از طریق آموزش های مربوط به لحن به دست آمده است. یافته ها همچنین تفاوت معناداری را بین دانش آموزان دختر و پسر از لحاظ میزان تاثیرگذاری نشان ندادند. به این ترتیب، می توان گفت برگزاری این دوره های آموزشی در بهبود روخوانی قرآن مجید در دانش آموزان ابتدایی تاثیر مثبتی داشته است و دستکم به برخی از اهداف خود دست یافته است.
    کلیدواژگان: مدارس قرآنی، پیش آزمون، پس آزمون، گروه آزمایش، گروه کنترل، نمودار شبکه ای، تحلیل کوواریانس
  • جمیله علم الهدی، زینب خاکسار صفحات 85-109
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش فعال بر خودانگیختگی دانش آموزان نسبت به نماز است. بدین منظور، مطالعه کیفی یک کارگاه آموزشی با موضوع آموزش مفاهیم کاربردی نماز، از حیث چگونگی تاثیرگذاری عناصر محتوا، ارزشیابی، فعالیت های یادگیری و روابط معلم و دانش آموز بر خودانگیختگی دانش آموزان نسبت به نماز، به عنوان محور اصلی اهداف و سوالات تحقیق، انتخاب شده است. قضاوت ها، انتخاب ها و آرزوهای 38 دانش آموز شرکت کننده در کارگاه، به عنوان منبع استنباط و ارزیابی وضعیت انگیزشی آن ها، پس از شرکت در کارگاه و از طریق مصاحبه و مشاهده ی عملکرد آن ها، مورد استفاده قرار گرفته است. تحلیل داده های جمع آوری شده بر اساس نقشه ی مفهومی استنباط شده در این پژوهش حاکی از آن است که بر اساس موضوع و موقعیت یادگیری و به میزان تامین منابع انگیزش درونی (چالش، کنجکاوی، تخیل و کنترل) در عناصر کلیدی فرآیند یاددهی-یادگیری (محتوا، فعالیت های یادگیری، ارزشیابی و روابط معلم و دانش آموزان) و در نتیجه، زمینه سازی مشارکت فعال) ذهنی – عملی) دانش آموز همراه با تجارب هیجانی و عاطفی مثبت، رشد چشمگیری در انگیزه های درونی دانش آموزان نسبت به یادگیری و رفتارهای خودانگیخته آن ها به ویژه پایبندی آن ها به نماز به وجود می آید. علاوه بر این، بهره گیری از مربیان آگاه و توانا و نیز توجه به نقش خانواده، خصوصا در حوزه ی تعلیم و تربیت دینی، تسهیلگر این فرایند خواهد بود.
    کلیدواژگان: آموزش فعال، خودانگیختگی، آموزش نماز
  • عبدالعظیم کریمی صفحات 111-131
    یکی از چالش های اصلی در تعلیم و تربیت امروز، غلبه یافتن وجه ایجابی آن بر وجه سلبی و هجوم بی امان طرح ها و برنامه های فرهنگی و تبلیغی در مدارس و مراکز فرهنگی و تربیتی است که بدون توجه به اصل تزکیه (آماده سازی ورغبت انگیزی) ارائه می شود و موجب ناهمخوانی و بلکه تعارض و تضاد بین درون دادها و برون دادها می گردد. در این مقاله سعی شده است وجه سلبی تربیت در قالب مفهوم قرآنی «تزکیه» از نظر مبانی، رویکرد و روش با وجه ایجابی آن مقایسه گردد تا از این طریق بتوان به الگوی برخاسته از تعالیم قرآنی و عرفانی تربیت بازگشت. دو گزاره بنیادی در رویکرد «تزکیه به مثابه تربیت سلبی» عبارت اند از «شعار توحیدی» لا اله الا الله «و دیگری شعار» انا لله و انا الیه راجعون«که در اولی، نفی و سلب آنچه ما را از فطرت خویش دور می سازد، و در دومی، بازگشت و رجعت تعالی بخش به درون مایه های وجودی و تلاش برای فعلیت بخشیدن آن هاست.
    کلیدواژگان: تزکیه، تربیت سلبی، تربیت ایجابی، تدسیه
  • محمدرضا کریمی والا صفحات 133-154
    با توجه به اینکه یکی از شاخص های مهم در سیره اهل بیت (ع) ستیز با آشفتگی های تفرقه و فراگیر ساختن روح همدلی در عرصه های مختلف فکری و سلوک اجتماعی و سیاسی است، تا از اندیشه ها و رفتارهای متفاوت، برآیندی مثبت در مسیر تکامل جامعه پدید آید، هدف این مقاله، پاسخ به این پرسش اساسی است که آیا مقتضای چنین سیره ای، با در نظر گرفتن اندیشه ها و آرای متغایر افراد که بستر تنوع و حتی اختلاف توقع ها، سلیقه ها و مواضع می شود و می تواند منشا از هم پاشیدگی انسجام جامعه اسلامی گردد، در پی ریزی همدلی اجتماعی چیست؟ این تحقیق، با روش اسنادی تحلیلی و در راستای ترسیم مختصات جامعه سازوار و متکامل، به این نتیجه رسید که سبک زندگی معصومین(ع)، در قبال آرا و رفتارهای مخالف، بر مبنای تنوع گرایی همراه با انسداد بی راهه های گمراهی و انحراف فکری و نمایاندن حق ناب از طریق تضارب اندیشه ها و دیدگاه های متقن و انتظام یافته بر پایه اصول عقلانی و حریم اراده الهی است.
    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، جامعه اسلامی، سبک تکثرگرایی، همگرایی اجتماعی، حق ناب
  • فاطمه وجدانی صفحات 155-176
    هدف از انجام این پژوهش، دستیابی به یک نظریه رشد و تحول اخلاقی متناسب با مبانی فکری و فلسفی اسلامی است که بتواند تمام مولفه های موثر در تخلق به اخلاق را تحت پوشش قرار دهد و ارتقای اخلاقی را مرتبه بندی کند. روش انجام پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. یافته ها نشان داد که رشد اخلاقی دارای پنج مولفه اساسی است که به نوبه خود مشتمل است بر چهار مولفه رشد شخصی (معرفت، عواطف، ایمان و ملکات اخلاقی) و یک مولفه زمینه ساز(جامعه صالح و الگوهای اخلاقی) و رشد همه این مولفه ها شرط لازم برای رشد و تحول اخلاقی است. سپس مدارج سه گانه تحول اخلاقی (مرتبه اخلاق انسانی، مرتبه اخلاق دینی متعارف و مرتبه اخلاق دینی عرفانی) تبیین و تشریح شد و در نهایت، بر اساس یافته ها، پیشنهادهایی برای بهبود برنامه های تربیت اخلاقی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مولفه های رشد اخلاقی، مدارج رشد اخلاقی، تفسیر المیزان، تربیت اخلاقی
  • حسن شکراللهی، محمد داودی صفحه 167
    هدف این مقاله بررسی روش های آموزش توحید افعالی در قرآن است. توحید افعالی یکی از مراتب توحید است و مصادیق متعددی دارد که مهم ترین آنها توحید در خالقیت، توحید در ربوبیت و توحید در مالکیت است. این تحقیق که با استفاده از قواعد تفسیر انجام شده، نشان می دهد که برای آموزش مصادیق اصلی توحید افعالی در قرآن از روش های: مفروض گرفتن، القای مستقیم، توجه دادن به فطری بودن توحید افعالی، برانگیختن تفکر، استدلال، برانگیختن عواطف و احساسات، و ارائه نمونه های عینی و نقل سرگذشت های واقعی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: روش آموزش، توحید افعالی، مفروض گرفتن، القای مستقیم، فطری بودن، تفکر، استدلال
|
  • Mahtab Sabzian, Mohsen Imani Page 1
    The aim of this research is to compare the lifestyle of Shahed families with non-isargaran families in Lorestan province done through descriptive-comparative study. To this aim، 460 persons of the family householders were selected through random sampling. the sample was calculated through Kocran formula. The data about Islamic lifestyle questionnaire (ILST) in ten parameters (social aspects، worshiping problems، beliefs، ethical problems، financial problems، familial problems، physical health، actional and intellectual problems، security problems، time management) were gathered and analyzed using SPPS-19. The findings revealed that in worshiping، beliefs، ethical، financial، familial، physical، intellectual، and security parameters meaningful differences (p<. 05). there was، however، no difference in social function and time management. Also، there were no differences between males and females in the whole inventory of lifestyle. The only difference is between the whole inventory of lifestyle and its sub-parameters based on level of education and time management. It can be concluded that planning and education aiming at reinforcing Islamic lifestyle seems necessary
    Keywords: lifestyle, Shahed, Isargaran, comparison
  • Narges Sajadieh, Mohammad Reza Madanifar, Khosro Bagheri Pages 39-65
    This research is an attempt to provide a picture of childhood and the aims of device activities through presupposing Islamic action approach and the anthropological framework. The methodology of the research is conceptual generalization. To this aim، firstly، necessary conditions of mediational goals are inferred through elevation analysis in order to elucidate the those childhood conditions that can be actualized. Some of the goals are as follows: health، purity and power of the body، initial familiarity with religious teachings such as human messages، concepts، customs، and manifestation of religion، increasing the capability of selection، fondling with internal wills، and increase in tendency toward benevolence.
    Keywords: childhood, goals, education, device, Islamic action theory
  • Hussein Zarghami, Mohammad Hussein Zaerghami, Hassan Zarghami Pages 67-84
    This article، through researchical classical pilot plans، investigates the effects of Quranic-elementary schools teachings، as extracurricular programs، on the Quranic reading skill of the students. To this aim، the city of Bardeskan was selected for the study and the sample was divided into two groups، namely treatment and control. Each of the groups were tested before and after the classes on reading skills. The only difference was that the control group did not take part in the classes. The findings revealed that these educational courses had paramount effect on the reading skill of the elementary students. According the statistics used in the study- mean، standard deviation، network charts، non-parametric tests and especially ANCOVA، it was revealed that accent has showed the most effect. The findings also revealed significant difference in terms of gender. Therefore، it can be claimed that Quranic teachings has had positive effects on the elementary students and at least has achieved some of its goals
    Keywords: Quranic schools, pretest, posttest, control group, network charts, ANCOVA
  • Jamileh Alam Alhoda, Zeinab Khaksar Pages 85-109
    The aim of this research is to investigate the role of active teaching on self-motivation of the learners to prayer. To this aim، a qualitative study of a workshop on teaching applied concepts of prayer in terms of how the content factors can influence، assessment، learning activities and the student-teacher relations on self-motivation of the learners to prayer were selected as the main research questions. Judgments، selections، and desires of 83 participants in the workshop were used as the inferential source and evaluation of the extent of motivation after the workshop were gathered through interviews and observations. Analysis of data based on conceptual map reveals that on the basis of the issues and learning situation as well as the extent of internal self-motivation (challenge، curiosity، imagination، and control) in the key elements of the learning-teaching process (content، learning activities، assessment، and learner-teacher relations) and consequently preparation for active participation (mental، actional) of the learners along with emotional and positive experiences will make a considerable growth in internal motivation of the learners to learning and self-motivated behaviors especially fidelity to prayer. Moreover، use of well-educated and capable instructors as well as paying attention to the role of family particularly in religious education can facilitate the process
    Keywords: active teaching, self, motivation, teaching prayer
  • Abdol Azim Karimi Pages 111-131
    Superiority of affirmative aspect of education over negative aspect،، and continuous attacks of propogational and cultural plans and programs at schools and cultural centers which are presented without considering the principle of edification (preparation and motivating) is a as a serious challenge in education; this، in its own turn، causes incongruence and sometimes contradiction between the inputs and outputs. This paper is an attempt to compare the negative aspect of education conceptualized through Quranic edification with affirmative aspect، form theoretical، approach and methodological side in order to refer back to the Quranic and mystic –induced pattern. Two basic interpretations in the edification as negative education approach are monotheistic slogan، «there is no God but Allah» and the next slogan «from Allah we come and to him we refer» in the first of which negation of what deviates us from our disposition and in the second of which referring and elevating restitution to existent thematics and attempt to actualize them.
    Keywords: edification, negative education, affirmative education, TEDSIEH
  • Mohhammad Reza Karimi Vala Pages 133-154
    Considering that one of the important criteria in the custom of AHL Al Beyt is fighting chaos of disunity and epidemizing the spirit of sympathy in different thinking and behavioral aspects in society in order to achieve a positive resultant in the completion of the society; the aim of this paper is to answer the question «what appropriates such customs in establishing social sympathy is?». The methodology used in the study is documentary-analytic toward drawing features of complete and agreeable society and concluded that the lifestyle of the of AHL Al Beyt، in confronting opposite thoughts and behaviors، is based on variety along with blocking deviant ways and representing the very righteousness through contradiction of thoughts and valid and organized perspectives on the bases of intellectual principles and limit will of God.
    Keywords: AHL Al Beyt, Islamic society, pluralism style, social convergence, the very righteousness
  • Fatemeh Vojdani Pages 155-176
    The aim of this study is achieving a developmental theory of morality congruent with thinking and philosophical basics which can cover all the effective parameters of morality and rank the moral development. the methodology used in the study is descriptive- analytic. The findings revealed that moral development has five parameters which consisted of four basic parameters of personal (knowledge، emotions، faith، and moral habits) a background parameters (healthy society and moral patterns) and the development of all these parameters is a necessary condition for the maturity and development of morality. Then، the trilateral levels of development (levels of humane morality، levels of normal religious morality، levels of mystic religious morality) are elucidated and explained. Eventually، based on the findings some suggested for improvement of moral education programs.
  • Hassan Shokrollahi, Mohammad Davoudi Page 167
    The aim of this paper is to investigate methods of teaching unity of Divine Actions in Quran. Unity of Divine Actions is one of the levels of unity and has several instances the most important of which is unity in Creation، unity in Lordship، and unity in Ownership. Utilizing the principles of interpretation، this research reveals that in order to teach instances of unity of Divine Actions Quran uses methods such as presupposition، direct inspiration، directing attention to instinctive nature of Divine Actions، thought-provoking، argumentation، provoking emotions and feelings، presenting objective instances، and reporting the real events.
    Keywords: methods of teaching, unity of Divine Actions, presupposition, direct inspiration, instinct ion, thoughtfulness, argumentation