فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 33 (تابستان 1391)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 33 (تابستان 1391)

  • 296 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/06/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عباس سعیدی صفحه 5
    سخن سردبیر 5 مطالعه تطبیقی موانع شکل گیری پیوندهای روستایی- شهری 7دکتر عباس سعیدی، دکتر فرهاد عزیزپور، دکتر صدیقه حسینی حاصل، ابراهیم خلیفه و جهانبخش ریکا عوامل موثر در توسعه گردشگری شهری کرمانشاه 27دکتر مسعود تقوایی، دکتر حمیدرضا وارثی و اعظم صفرآبادی ارزیابی تاثیر اجتماعی پروژه تفکیک زباله از مبدا در مناطق شهر 49دکتر رحیم سرور مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی و رویکردهای نظامی 71دکتر یداللهکریمی پور و کوثر کریمی پور تاثیر نئوتکتونیک بر مخروطه افکنه رود حاجی عرب(دشت قزوین) 87دکتر مهران مقصودی، نرگس ابراهیم خانی و دکتر مجتبی یمانی پهنه بندی پدیده لغزش با استفاده از روش LNRF در جاده هراز 107دکتر محسن رنجبر و محمد معمار افتخاری تحلیل و ارزیابی پایداری کشاورزی در مناطق روستایی 129دکتر احمد تقدیسی، محمدرضا بسحاق سطح توسعه مکانیزاسیون کشاورزی شهرستان های استان کرمانشاه 149دکتر جعفر توکلی تحلیل نقش فرایندهای هیدرومورفودینامیک درتشکیل و تکامل 169دکتر رسول صمدزاده، دکتر مقصود خیام و فاطمه توانگر کلیمانی آشکارسازی تغییرپذیری گرمای دهه های اخیر آذربایجان غربی 195دکتر نادر پروین محیط شناسی ژئوپلیتیکی ایران-عراق 211دکتر حسن کامران، علی محمدپور و فرهاد جعفری تحلیل نابرابری شاخص های کیفیت زندگی در سطح محلات شهر بابلسر 253دکتر علی شماعی، امین فرجی ملایی و آزاده عظیمی
  • عباس سعیدی، فرهاد عزیزپور، صدیقه حسینی حاصل، ابراهیم خلیفه، جهانبخش ریکا صفحه 7

    گرچه کارشناسان و سیاستگزاران پیوسته برنقش بالقوه روابط و پیوندها در تعدیل نابرابری های موجود بین محیط های روستایی و شهری تاکید دارند، اما در ایران هنوز طرح جدی مباحث علمی مرتبط با این زمینه ها به سبب ساده انگاری های مرسوم مغفول مانده است. آشکار است که در چنین شرایطی، مبنای لازم برای فهم و درک صحیح ماهیت و نحوه اثربخشی این پدیده ها فراهم نمی آید، مگر از طریق اندیشه ورزی و پیشبرد پژوهش های موردی در نواحی مختلف. پیوندهای روستایی شهری در واقع به واسطه مجموعه ای از جریان ها مشخص می گردند؛ این گونه جریان ها، از جمله، عبارتند از جریان افراد، کالاها، نوآوری، فناوری و سرمایه. دامنه و شدت این جریان ها هرچند به مناسبات تاریخی و درجه توسعه یافتگی نواحی بستگی دارد، اما سیاست های عمرانی می توانند نقش موثری در معنی دار کردن آنها برعهده گیرند. به سخن دیگر، سیاست ها و برنامه های سنجیده و متناسب می توانند در برپایی پیوندها و اصلاح روابط به نحوی موثر و کارآمد اثربخش گردند و به تعدیل تفاوت ها و نابرابری های روستایی شهری بیانجامند. پا این وجود، دوام مناسبات سنتی فضایی و پایایی روابط دیرپای شهر و روستا در برخی نواحی، مانع از شکل گیری پیوندهای کارآمد روستایی شهری شده است. این مقاله کوشش دارد، ضمن بررسی روابط سنتی روستایی شهری، موانع اصلی برقراری پیوندهای مثبت بین روستاها و شهرها را در دو ناحیه ظاهرا متفاوت، هرچند به اجمال، مورد پژوهش قرار دهد.

    کلیدواژگان: حوزه نفوذ، پیوندهای روستایی، شهری، شبکه منطقه ای، روابط روستای شهری، مرودشت، کوهدشت
  • مسعود تقوایی، حمیدرضا وارثی، اعظم صفرآبادی صفحه 27
    تنوع ابعاد و پیچیدگی های صنعت گردشگری، متناسب با مناطق جغرافیایی، زمینه های ویژه ای برای برنامه ریزی و مدیریت گردشگری ایجاد کرده است. در مناطق مستعد توسعه صنعت گردشگری، باید به دنبال عوامل محرک جریان گردشگری بود، توسعه گردشگری راه حل کلی برای رفع همه مسائل نیست، اما راهبردی مناسب، برای توسعه پایدار و کاهش محرومیت مناطق، پیش روی برنامه ریزان قرار خواهد داد. ضرورت پرداختن به مساله گردشگری شهری، نیازهای پیش روی شهرنشینان؛ از جمله: زندگی آپارتمانی، شلوغی شهرها، یکنواختی محیط های شهری، استفاده از اوقات فراغت، گسترش خانه های دوم، آمایش مناطق اطراف شهرها و... است. این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است. جمع آوری داده ها از طریق بررسی های اسنادی و کتابخانه ای و مطالعات میدانی انجام و به شناخت توان ها و قابلیت ها و محدودیت ها و نارسایی های گردشگری در شهر کرمانشاه پرداخته و در تجزیه و تحلیل داده ها از مدل SWOT استفاده شده است. یافته ها، نشان دهنده آن است که؛ شهر کرمانشاه به رغم برخوردار بودن از ظرفیت های بالای گردشگری در بخش های تاریخی، فرهنگی و طبیعی، با کمبود امکانات زیربنایی و رفاهی، ضعف تبلیغات، تعدد تصمیم گیران و مسایل مدیریتی، مواجه است، از سویی، وجود زمینه های اشتغال زایی، درآمدزایی ارزی و سرمایه گذاری محلی، قابلیت های توسعه گردشگری این شهر، هستند. شایان ذکر است؛ اصلاح نهادهای مدیریتی، تقویت تبلیغات، تعامل بیشتر بین مسئولان و سازمان های مرتبط با گردشگری و مردم، راهکارهای مهم توسعه پایدار گردشگری شهری در کرمانشاه است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، گردشگری شهری، شهر کرمانشاه، SWOT
  • رحیم سرور صفحه 49
    ارزیابی تاثیر اجتماعی در کنار ارزیابی تاثیر اقتصادی و ارزیابی تاثیر زیست محیطی از جمله ابزارهای هدایت روند توسعه پایدار شهری به شمار می رود، امروزه بواسطه گذر از شهر دولت به شهر قومیت و نیز افزایش سطح مطالبات شهروندان و سیال شده الگوهای فرهنگی و تنوع یابی شاخص های اجتماعی، توجه با اثرات اجتماعی ارزیابی تصمیم گیری ها و طرح و برنامه های توسعه به امری ضروری تبدیل شده است و جایگاهی قانونی پیدا کرده است. تفکیک زباله از مبدا اولین فاز از کل چرخه مدیریت پسماند محسوب می شود و ازآنجا که بیواسطه به رفتارها و تصمیم فرد و خانوار برمی گردد، لذا تا حدود بسیار زیادی بار اجتماعی- اقتصادی دارد و موفقیت آن منوط به اصلاح ساختار های فرهنگی هدایتگر تصویر ذهنی شهروند و به تبع آن تصمیمات وی است، ضمن اینکه پیاده سازی این قبیل طرحها خود به معنی اصلاحات اجتماعی نیز است.در این تحقیق «پروژه تفکیک زباله از مبدا» که در سطح منطقه 21 شهرداری تهران اجرا می شود، مورد ارزیابی اجتماعی- فرهنگی قرار گرفته است و این ضرورت از آنجا نشات گرفته است که ارزیابی تاثیر اجتماعی برای تمامی پروژه هایی که شهرداری می خواهد اجرا کند، باستناد مصوبه شورای شهر تهران به یک الزام قانونی تبدیل شده است. نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای و از روش پرسشگری، بازدیدهای میدانی، مصاحبه های عمیق و تحلیل های کارشناسی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که رفع نواقص موجود در فرایند اجرای مدیریت پسماندهای شهری و نیز پیشبرد موفقیت آمیز آن منوط به کاربست برنامه مدیریتی است که در این تحقیق ارائه شده است که مبنای اصلی آن مستخرج از پیاده سازی روش ارزیابی تاثیر اجتماعی در فاز تفکیک زباله از مبدا است.
    کلیدواژگان: ارزیابی اجتماعی، تفکیک زباله، تحلیل اجتماعی، منطقه 21، مشارکت
  • یداللهکریمی پور، کوثر کریمی پور صفحه 71
    مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی با پشتوانه تجربیات گرانبهای جهانی، یکی از طرح های بنیادی برای رویارویی با چالش های پرشمار کرانه های دریایی است. این رویکرد که از آغازهای دهه هفتاد هجری خورشیدی در دستور کار برنامه های بلندمدت جمهوری اسلامی ایران از جمله برنامه های سوم و چهارم قرار گرفته است، نگاهی فرابخشی، یکپارچه و آمایشی برای توسعه پایدار ساحلی دارد. هم چنین دربرگیرنده سه محور پاسداری از محیط زیست، توسعه ای و مدیریتی است. اما جهت گیری اصلی این مقاله بر این نکته بنیادین استوار است که اعمال مدیریت یکپارچه بر مناطق ساحلی ایران، بدون در نظر گرفتن ویژگی ها، کارکردهای سیاسی- نظامی و رویکردهای امنیتی در مقیاس بین المللی، منطقه ای و ملی ممکن نیست. بر این پایه، از آن جا که قابلیت های سه کرانه دریایی ایران، آنها را به نوارهای استراتژیک تبدیل کرده است، در همه مراحل ICZM، در نظر گرفتن رویکردهای نظامی از منظر راهبردی برای اجرایی شدن آن گریز ناپذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی، رویکردهای امنیتی، محیط زیست ساحلی، نظامیگری، چالش های راهبردی
  • مهران مقصودی، نرگس ابراهیم خانی، مجتبی یمانی صفحه 87
    مخروطه افکنه ها از جمله اشکالی هستند که تحت تاثیر عوامل زمین ساختی و اقلیمی شکل می گیرند. این اشکال به تغییرات تکتونیکی بسیار حساس بوده و آثار آن را در خود ثبت می کنند. مخروط افکنه حاجی عرب به عنوان مطالعه موردی در جنوب دشت قزوین و در محل ورود رودخانه حاجی عرب به دشت تشکیل شده است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر فعالیت های زمین ساختی بر ویژگی های مورفومتری و رسوب شناختی این مخروط افکنه است. برای دست یابی به این هدف، از تصاویر ماهواره IRS سال 2008 میلادی، عکس های هوایی1:55000 سال 1335، عکس های هوایی 1:20000 سال 1346 و 1347 و عکس های هوایی 1:40000 سال 1379 استفاده شده است. علاوه بر این از نقشه های توپوگرافی رقومی شده و نقشه های زمین شناسی 1:100000 منطقه و همچنین با از طریق بازدیدهای میدانی، تاثیر این فعالیت ها بر روی خصوصیات مورفومتری مخروطه افکنه، همچون شکل، مساحت و محل رسوب گذاری آن و نیز تغییرات رسوبات در مقاطع طولی و عرضی آن مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این از نیمرخ های طولی و عرضی، جهت بررسی نقش فعالیت های زمین ساختی در ایجاد پادگانه ها و بریدگی ها و نیز چند بخشی شدن مخروط افکنه استفاد گردید. نتایج نشان می دهد که بیشتر فعالیت های تکتونیکی در منطقه، مربوط به حرکات گسل ایپک و گسل جنوب اشتهارد است که در بالادست مخروطه افکنه حاجی عرب واقع شده و ویژگی های مورفومتری و رسوب شناسی این مخروطه افکنه را تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، نئوتکتونیک، مخروط افکنه، رودخانه حاجی عرب
  • محسن رنجبر، محمد معمار افتخاری صفحه 107
    زمین لغزش همواره به عنوان یکی از مخاطرات محیطی برای فعالیت های انسانی محسوب شده است. از این رو مطالعه و شناخت عوامل به وجودآورنده، و دست یابی به مکانبسم هایی جهت کنترل آنها جزء اهداف کاربردی محسوب می گردد. پهنه بندی لغزش یکی از روش هایی است که می توان به کمک آن مناطق بحرانی را تعیین کرده و از نقشه های پهنه بندی به دست آمده در برنامه ر یزی ها استفاده کرد. در این تحقیق، هدف، بررسی علل رویداد زمین لغزش و ارزیابی میزان وقوع این پدیده از طریق مدل های ریاضی و کمی در جاده هراز از امامزاده هاشم تا لاریجان است. از آنجا که در این منطقه زمین لغزش های فراوانی اتفاق می افتد و خسارات هایی به اراضی، مناطق مسکونی و راه های ارتباطی وارد می کند، بنابراین، هدف شناخت عوامل مسبب و تشدیدکننده و سرانجام پهنه بندی زمین لغزش از طریق مدل کمی بوده است. برای دستیابی به این هدف ابتدا عوامل مهم و تاثیرگذار در پدیده لغزش از قبیل شیب، جهت شیب، سنگ شناسی، گسل فاصله از جاده، کابری زمین و... بررسی شده و در نرم افزار ILWIS رقومی شده اند. سپس با استفاده از عکس های هوایی و بازدید میدانی با استفاده از GPS کلیه لغزش های موجود در حوضه شناسایی و به روی نقشه منتقل گردیده اند. پس از تعیین وسعت و درصد زمین لغزش ها در کلاس های مختلف، کمی کردن عوامل موثر و وزن دهی به طبقات با توجه به پارامترهای مدل LNRF صورت پذیرفته است و نقشه های عوامل بر اساس مقادیر وزنی تهیه شده است. در نهایت، با اعمال نقشه های عوامل وزنی ساخته شده در مدل فوق طبقه بندی آنها بر اساس نقاط شکست نمودار تجمعی فراوانی وزن داده ها، نقشه پهنه بندی نهایی زمین لغزش به دست آمده است.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پهنه بندی، ارزیابی مدل، تراکم سطح و LNRF
  • احمد تقدیسی، محمدرضا بسحاق صفحه 129
    امروزه دست یابی به یک نظام کشاورزی پایدار، یکی از سیاست های مهم بخش کشاورزی کشورها است. از این رو، هدف پژوهش حاضر سنجش پایداری کشاورزی در مناطق روستایی شهرستان ازنا و شناسایی عوامل اجتماعی، اقتصادی و زراعی موثر بر آن است. روش تحقیق در این بررسی از نوع تحلیلی، علی و پیمایشی بوده که با استفاده از جمع آوری آمار و اطلاعات از طریق روش های میدانی بدست آمده است. جامعه آماری این تحقیق سرپرستان خانوارهای روستایی تمامی روستاهای شهرستان ازنا است که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به حجم 264 نفر از بین آنها به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردید و اطلاعات موردنیاز از طریق پرسشنامه ایی معتبر بعنوان ابزار اصلی گردآوری اطلاعات جمع آوری شد. همچنین آزمون پیش آهنگی برای بدست آوردن ضریب اعتبار پرسشنامه انجام گرفت که ضریب اطمینان آلفای کرونباخ آن بیش از 89/0 به دست آمد. یافته های حاصل از طریق تجزیه و تحلیل های آماری در نرم افزار SPSS نشان می دهد که بین چهار دهستان شهرستان ازنا از نظر میزان به کارگیری و رعایت اصول کشاورزی پایدار تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین در نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه به روش گام به گام، چهار عامل سطح تحصیلات، مهارت های اطلاعاتی، انگیزه پیشرفت و درآمد حاصل از محصول حدود 40 درصد از تغییرات متغیر پایداری کشاورزی را توضیح می دهند که در این راستا گسترش برنامه های ملی سوادآموزی، تقویت برنامه های آموزشی و ترویجی در ابعاد کمی و کیفی، تداوم روند پرداخت وام های کم بهره و کوتاه مدت و تعیین قیمت تضمینی متناسب با هزینه های تولید در راستای پایدار کردن فعالیت های کشاورزی در منطقه، از جمله پیشنهادهایی است که براساس نتایج تحقیق ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، کشاورزی پایدار، مناطق روستایی شهرستان ازنا
  • جعفر توکلی صفحه 149
    پژوهش حاضر با هدف تمهید زمینه مناسب جهت برنامه ریزی توسعه منطقه ای، به سنجش سطح توسعه مکانیزاسیون کشاورزی شهرستان های استان کرمانشاه پرداخته است. در این راستا از 12 شاخص مکانیزاسیون بهره گیری شده و 7 شاخص توسعه زیرساختی و 8 شاخص توسعه نهادی بخش کشاورزی نیز در ارتباط با آن ارزیابی شده اند. پس از رفع اختلاف مقیاس و وزن دهی به هر شاخص با استفاده از تحلیل عاملی، شاخص ترکیبی نهایی محاسبه شد. نتایج گویای آن است که ضریب تغییرات استفاده کنندگان کودپاش به بهره بردار (0.973) نشانگر بیشترین اختلاف و ضریب تغییرات شاخص استفاده کنندگان تراکتور نسبت به کل بهره برداران (0.309) مبین کمترین اختلاف بین شهرستان های استان است. بر پایه شاخص ترکیبی مکانیزاسیون شهرستان های کرمانشاه و سرپل ذهاب در رتبه های اول و دوم و پاوه و ثلاث و باباجانی در ردیفهای دوازدهم و یازدهم جای گرفتند. همچنین بین شاخص های ترکیبی توسعه زیرساختی و توسعه نهادی با توسعه مکانیزاسیون وجود رابطه مثبت و معنی دار تایید شده است.
    کلیدواژگان: نابرابری ناحیه ای، سنجش توسعه یافتگی، توسعه مکانیزاسیون کشاورزی
  • رسول صمدزاده، مقصود خیام، فاطمه توانگر کلیمانی صفحه 169

    در حد فاصل خط تغییر شیب ارتفاعات تالش و دریای خزر و در محدوده ارتفاعی 60-8/28- متری منطبق با مصب رودخانه کرگانرود، نوار باریک ساحلی وجود دارد که تشکیل و تکامل آن در ارتباط مستقیم با جنبش های شدید گسله آستارا و پایین رفتن فرونشست خزر جنوبی از یک طرف و تراکم آبرفت های رودخانه کرگانرود از طرف دیگر، در طول واپسین مراحل کواترنر پسین یعنی هولوسن است. دلتای کرگانرود بزرگ ترین و وسیع ترین دلتای موجود در محدوده بین آستارا- اسالم است. وسعت این دلتا و پیشروی آن در دریای خزر بیانگر وسعت زیاد حوضه تامین کننده نهشته های آن و همچنین حجم زیاد مواد فرسایش یافته و حمل شده به وسیله رودخانه کرگانرود در طول کواتر نر پسین است. تکامل این دلتا به عنوان یکی از زیر سیستم های ژئومورفیک ساحلی دریای خزر در ارتباط با عوامل زمین ساختی و تغییرات آب و هوایی بوده است. بدین ترتیب که در دوره های بین یخچالی که با پسروی دریای خزر همراه بوده، دلتا از نوع فرایند غالب جریان رود بوده و به سرعت گسترش یافته، اما در طول مراحل یخچالی که با افزایش قابل توجه سطح آب دنبال گردیده تغییر روند داده و به صورت دلتای با عملکرد غالب امواج تغییر مورفولوژی داده است. این پژوهش بر پایه مشاهدات مستقیم میدانی و مطالعه عکس های هوایی 1:55000، نقشه های توپوگرافی1:50000 و زمین شناسی1:250000 و 1:100000، تصاویر ماهواره ای 1:100000 استوار بوده و برای تهیه نقشه های موجود در متن پژوهش نیز از نرم افزار ARC GIS استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تغییراات آب و هوایی، کواترنر پسین، دلتای گرگانرود، تحولات مورفولوژیک، فرایندهای هیدرومورفودینامیک
  • نادر پروین صفحه 195
    هدف از این تحقیق مطالعه انحراف احتمالی دمای استان آذربایجان غربی از حالت نرمال است. بدین منظور ابتدا سری های زمانی متوسط دمای حداقل ماهانه ایستگاه های هواشناسی سینوپتیک منتخب منطقه طی سال های (2005-1961) جمع آوری و تنظیم گردید. نواقص آماری برخی از سری ها با روش جرم مضاعف برطرف گردید. به منظور بررسی و شناخت تغییرات سری های زمانی از آماره t آزمون کندال و روش آماری-گرافیکی من- کندال استفاده شد و نوع و زمان تغییر داده ها مشخص گردید. بر اساس بررسی نمودارهای گرافیکی تغییرات مولفه های u وu` متوسط دمای حداقل منطقه طی نیم قرن اخیر دستخوش تغییراتی شده است. این تغییرات از نوع نوسانات کوتاه مدت اقلیمی و روند است که در اکثر سری های زمانی عمدتا از دهه 1990 به ویژه سال های 2005-2000 بیشتر مشهود است.
    کلیدواژگان: تغییرپذیری دما، روند، روش ناپارامتریک، آذربایجان غربی
  • حسن کامران، علی محمدپور، فرهاد جعفری صفحه 211

    ایران و عراق در منطقه ژئواستراتژیک خاورمیانه قرار گرفته و از موقعیت و شرایط خاصی برخوردارند به طوری که مورد توجه قدرت های جهانی قرار گرفته اند. اما عوامل و ارزش های جغرافیایی دو کشور یکسان نیست و ایران در این زمینه برتری زیادی نسبت به عراق دارد.
    هدف از این تحقیق بررسی شرایط، موقعیت و عوامل و ارزش های ژئوپلیتیکی دو کشور ایران و عراق و شناخت جایگاه دو کشور در این زمینه است که با بررسی صورت گرفته با روش تحقیقی توصیفی و تحلیلی به این نتیجه می رسد که این شرایط و ویزگی ها در ایران نسبت به عراق بسیار مطلوب تر و برتری قرار دارد.

    کلیدواژگان: عوامل ژئوپلیتیکی، جغرافیا، سیاست، ایران و عراق
  • علی شماعی، امین فرجی ملایی، آزاده عظیمی صفحه 253
    یکی از بررسی های مهم برای برنامه ریزان شهری شناخت سطح کیفیت زندگی در مقیاس محلات شهری و چگونگی نابرابری بین آنها است. امروزه نابرابری های شاخص های کیفیت زندگی شامل کیفیت مسکن، حمل و نقل و ارتباطات، وضع دسترسی به نیازهای روزمره، تسهیلات شهری، ایمنی و امنیت در سطح محلات شهر بابلسر، برنامه ریزان و مدیران شهری را بر این داشته تا به توزیع عادلانه در سطح شهر توجه ویژه ای داشته باشند. به دنبال این مسائل، مفاهیم نوینی در ادبیات برنامه ریزی شهری از جمله توسعه پایدار محله ای و مفهوم کیفیت زندگی مطرح شده است.
    هدف این مقاله بررسی و مقایسه کیفیت زندگی از منظر شاخص های عینی و ذهنی در شهر بابلسر است. این مطالعه به برنامه ریزان کمک می کند که توزیع جغرافیایی کیفیت زندگی را در محلات شهری متعادل و متوازن گردانند. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. به منظور سنجش کیفیت زندگی در سطح محلات شهر بابلسر از روش میدانی استفاده شده است. داده های به دست آمده از طریق پرسشنامه، با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته و برای دستیابی به درجه و اختلاف کیفیت زندگی محلات شهر بابلسر از آزمون های ANOVA، Tukey HSD و T-test استفاده شده است.
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین محلات مختلف شهر بابلسر نابرابری در سطوح کیفیت زندگی زیاد است. این نابرابری ها در متغیرهای دسترسی ها، تسهیلات شهری، تامین نیازهای روزمره، مشارکت، گذران اوقات فراغت، مسکن، ارتباطات و امنیت است. اما بیشترین اختلاف در شاخص دسترسی است. در عین حال از نظر شاخص امنیت به جز دو محله همت آباد و شهرک دانشگاه، سایر محلات در شرایط یکسانی هستند و دارای امنیت برابری هستند. از طرفی محلات شهرک ساحلی، شهر دانشگاه، همت آباد، یورمحله، قاضی محله و کتی بن در شرایط بهتری از نظر شاخص های مورد مطالعه در مقایسه با محلاتی چون جوادیه، کاظم آباد، بی بی سرروزه و سادات محله قرار دارند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، محلات شهر، ابعاد عینی و ذهنی، رضایتمندی، شهر بابلسر
|
  • Abbas Saidi, F. Azizpour, S. Hosseini Hassel, E. Khalifeh, J. Rika Page 7

    Though policy makers and researchers are increasingly acknowledging the potential role of rural-urban relations and linkages play in alleviating inequality between rural and urban environments, still research and policy discussion surrounding the matter have been unfortunately hampered by oversimplification of these issues. The both terms “relations” and “linkages” are used frequently in the literature and in policy discussions, yet definitions are largely situational and case specific and provide little basis for a unified understanding of what constitutes these relations and linkages. The rural-urban linkages are characterized by a series of flows, like people, technology, goods, capital, natural resources, and information. In fact, the notion is that activities or interventions in one area have consequences in the other. On the other hand, creative policies can turn liabilities into resources and bridge the rural-urban divide. Yet, because of continuation of traditional relationships between urban centers and countryside, the formation of positive and reciprocal rural-urban linkages are hampered. This article tries to discover the main causes affecting this process.

    Keywords: Hinterland, Rural, urban Linkages, Regional Network, urban Relations, Marvdasht, Kuhdasht
  • M. Taghvaei, H. R. Varesi, A. Safarabadi Page 27
    Diversity of dimensions and complexity of the tourism industry, according to geographical areas, has created special areas for tourism planning and management. In areas with potential for tourism development, one must seek factors causing high tourism flows, although the development of tourism in different regions is not the overall solution to resolve all issues, but it will provide the planners with a new strategy for sustainable development and reducing privation. Necessity of dealing with the issue of urban tourism is due to urbanization and the needs facing the citizens; including: apartment living, crowded cities, urban environmental uniformity, the use of leisure time, expansion of second houses, preparation of areas around towns and villages, etc. This study is done through descriptive – analytical methodology. Data is gathered from documents and library studies, field studies. The goal is to identify potentials, capabilities, limitations, and shortcomings of urban tourism in the city of Kermanshah. SWOT strategic model is used to analyze the data. The findings indicate that despite having high capacities of tourism in the historical, cultural, and natural sections, this city suffers from the lack of infrastructure and welfare facilities, poor advertising, multiple decision makers and management problems. On the other hand, Kermanshah has the tourism potentials of employment, local investment and currency income. It should be noted that reformation of administrative institutions, promotion of advertising, greater interaction between officials and organizations associated with tourism and the people are among the important strategies for sustainable development of tourism in Kermanshah city.
    Keywords: planning, urban tourism, the city of Kermanshah, SWOT
  • Yadollah Karimipour, Kosar Karimipour Page 71
    ICZM with its rich background and high level of experiences has a remarkable status to solve problems and face challenges related to negative aspects of human life. Third and fourth Iranian national development plan considered ICZM as a mean to manage sustainable development for its Coastal zone. Different Iranian Coastal Zone (two in south and one in north) can not be managed and developed without paying attention to political, military and security aspects of these zones and ICZM also can play an effective role to achieve any sort of success.
    Keywords: ICZM, security approaches, coastal environment, strategic challenges
  • Mehran Maghsoudi, Narges Ebrahimkhani, Mojtaba Yamani Page 87
    Alluvial Fans are forms affected by tectonic and climatic conditions. These landforms are very sensitive to tectonic activities and usually show the effect of changes. Haji Arab Fans as a case study located in southern of Qazvin plain. The aim of this research is study effect of tectonic activities on sediment and morphometric characteristics of this fan. To achieve to this object, initially of IRS satellite images (2008), and aerial photos in scales of 1:55000 (1995), 1:20000(1967), 1:40000(2000), are used. In addition, digital topographic maps and geological maps in scale of 1:100000 are used as main tools. Also, through field works, the impact of these activities on the morphometric characteristics of alluvial fan, such as shape, size and location of the deposited sediments, as well as changes in the transverse and longitudinal sections were examined. In addition, the longitudinal and width profiles take for distinguish of the role of tectonic activities in the terraces and sections and was used as a part of the alluvial fans. The result show that the major tectonic activities in the region originate from Eipak and southern Eshtehard faults that located on the upper part of Haji Arab alluvial fan. Finally the main part of morphometric and sedimentology characteristic of fan is effected by tectonic movement of Eipak fault.
    Keywords: Geomorphology, Neotectonic, Alluvial fan, Haji Arab River
  • Mohsen Ranjbar, Mohammad Meamar Eftekhari Page 107
    Landslide always as one of the environmental hazards to human activities is considered. Hence the study and understanding of the causative factors, and control any practical purpose is considered. Landslide zoning is one of the ways it can help identify critical areas and zoning maps obtained can be used in planning. In this study, target, investigate the causes of landslide events and evaluate the occurrence of this phenomenon through mathematical models and a road lie to the emamzadeh Hashem until larijan. Because of the large landslides occur in this area, the lands, residential areas and communication routes, such losses can be entered. Therefore, the aim of identifying the causative factors and landslide zoning resonator and finally through a model has been. To achieve this goal, first and most important factors affecting the slip phenomena such as slope, aspect, lithology, fault distance from the road, and inherited land. Have been studied and have been in digital ILWIS software. Then, using aerial photos and field visits, and GPS all existing landslides in the basin have been identified on the map. The landslide area and percentage in different classes and determine the model parameters obtained LNRF as little weight factors of maps has been prepared based on weighted values. Finally, the weight of the maps made in the model based on the weight of cumulative chart data breakpoints, the final zoning map landslide is obtained.
    Keywords: landslide, zoning, assessment model, the Haraz Road, LNRF
  • Ahmad Taghdisi, Mohammad Reza Bosshaq Page 129
    Today obtaining a sustainable agricultural system is one of important policies of agriculture of countries. Therefore, the objective of current study is evaluation agricultural Sustainability in village regions of Azna township and identification of effective factors on them. The study method in this study is survey which is obtained by collecting statistics and information through field methods. The statistical society of this research is the rural family parents of all the Azna township villages. 264 individuals were selected using sampling Cochran formula and the required information was collected using valid questionnaires as the main data collecting device. Also the pioneering test was carried out to obtain validity coefficient of questionnaire that the assurance coefficient of Cronbach alpha was obtained higher that 0.89. The obtaining results from statistical analysis in SPSS software shows that there is meaningful difference between four villages of Azna township. Also in obtained results from multiple Regression by stepwise method, the four factors of education level, information skills, development inspiration and income from product describes about 40 percent of variable changes of stability in agriculture that in this regard the national programs of educating, enforcing educational programs in quantity and quality terms, constancy of low interest and short term loan paying and insured price setting relative to production costs in order to stabilize agricultural activities in the region, constitute the comments that are provided based on research results.
    Keywords: sustainable development, sustainable agriculture, village regions of Azna township
  • Jafar Tavakkoli Page 149
    This research conducted in order to providing appropriate context for Regional development planning in regard with assessing agricultural mechanization level in Kermanshah province's townships in Iran. To this end we employed 12 indicators for measuring mechanization level, 7 agricultural infrastructure and 8 institutional indicators in correlation with mechanization. After releasing indicators from various scales and weighting to them on the basis of factor analysis method the final mixed indicator was determined. The results clarify that coefficient of variation for fertilizer distributor users to all farmers (0.973) indicate high disparity between the townships. Vice versa, this coefficient for tractor users to all farmers (0.309) indicates low disparity between the townships. According to mixed indicator of mechanization, Kermanshah and Sarpole- Zahab townships placed first and second in the ranking and Pave and Salas & Babajani townships acquired twelve and eleventh position in respect of mechanization development. Furthermore Pearson correlation approved positive and significant relation between agricultural infrastructure and institutional indicators with mechanization development.
    Keywords: regional disparity, development level measuring, agricultural mechanization development
  • Rasul Samadzadeh, M. Khayyam, F. Tavangar Kalimay Page 169

    Between Thalesh mountain knick and Caspian sea and also, elevation limit – 28/8 – 60 meters in accordance with Kargunrud river estuary there is narrow coastal strip, whose formation and evolution is in direct connection with movement of Astara fault and attenuation of south Caspian depression on the one hand and the accumulation of alluviums of Kargunrud river on the other during the late Quaternary namely Holocene. Kargunrud Delta is the largest and most comprehensive existing delta in the scope between the city of Astara and Asalem.The Extent of this delta and its progress in Caspian sea represents the vastness of the basin providing many of the deposits as well as its high volume of material eroded and transported by the Kargunrud river during the late quaternary. Evolution of this delta as one of subsystems Coastal geomorphic of the Caspian sea has been in relation with tectonic and climatic change. Thus in the interglacial period which had coincided with the regression of Caspian sea the delta of the river Flow was the dominant type of process and has quickly spread, but during glacial periods which has been followed by changing trends and significant increases in sea levels change geomorphologically as delta with dominant performance of the waves.

  • N. Parvin Page 195
    The goal of this survey is to study the possible deviance of temperature from its normal condition in Azerbaijan gharbi. Therefore at firs mean temporal series of minimum temperature of selected synoptic meteorology stations of the area during (1961–2005) were collected and adjusted. Statistical defects of some series were resolved by doubled mass method. In order to examination and recognition of series temporal changes, the T statistic of Kendal test and statistical-graphical method of man-kendall were used and time and type of data changes was determined. According to examination of graphical diagrams, changes in U and U' components of average minimum temperature and precipitation of the area in recent half century have undergone some changes. These changes are the kind of short term climatic fluctuations and trend that is apparently evident in most of the temporal series, particularly from 1990s particularly during 2000-2005.
    Keywords: variability temperature, trend, nonparametric method, Azerbaijan gharbi
  • Dr. H. Kamran, A. Jafarpour, F. Jafari Page 211

    Geographical values and factors are quantified opportunities and characteristics that are desirable to political actors. These political actors can be individuals or groups or nations, located either in teams or in games. In the context of nations, the overall values and geographical factors that are of geopolitical interest depend on, locations and geographic space characters, spatial patterns, people, governing systems, culture. Their contributions to the political utility attract attention to the actors. Iraq and Iran in the Middle East have geostrategic position and due to certain conditions have been considered important by the world powers. Geographic factors and values of these two countries are important but not identical. In Iran there is a lot better than Iraq in this field. This paper studies situations and geopolitical factors and values of the two countries, Iran and Iraq in this field. The study was descriptive and analytical methods to reach the conclusion that these conditions are very favorable towards Iran than Iraq.

    Keywords: Geopolitics, Geopolitical factors, Geography, Politics, Iraq, Iran
  • Dr. Ali Shamai, Azadeh Azimi, Amin Faraji Mollaie Page 253
    One of the important considerations for urban planners is recognizing the quality of life thorough the scale of urban neighborhoods. Today, disparities in living standards, including housing quality, the situation of access to the daily needs, environmental pollution, safety and security etcetera make planners and social peacemaker on it that provide a choice. Following these issues brought the new concepts in urban planning literature as sustainable development and quality of life.The aim of this paper is study the quality of life indicators from the perspective of subjective quality of life in the city of Babolsar. These studies will help planners to turn balanced the spatial distribution of living standards in urban areas. Method of This paper is descriptive-analysis and its main axis is based on qualitative research. To measure quality of life in neighborhoods of Babolsar city is used questionnaire method. Data obtained in the form of a questionnaire distributed has been analyzed with use of SPSS software. To achieve the degree of difference in quality of life in Babolsar city neighborhoods was used ANOVA, Tukey HSD and T-test.The results suggest that disparities between various neighborhoods levels of quality of life in the city of Babolsar is very high. This inequality is in access variables, urban facilities, daily needs, participation, leisure, housing, communications and security. But the greatest difference is in the index of accessibility. Yet in terms of security indicator, except two Hema-abad and Shahrak-e-daneshga neighborhoods, other areas are in the same conditions and with equal security. On the other hand the Shahrak-e-saheli, Shahrak-e-daneshga, Hemat-Abad, Yurmahale, Ghazi mahale and Kati-ben neighborhoods has better situation in terms of the studied indicators in comparison with Javadiyeh, Kazem Abad, Bibi-Sar-rozeh and Sadat-mahale neighborhoods.
    Keywords: Quality of life, Mental aspects, Satisfaction, Babolsar