فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 37 (تابستان 1392)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 37 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/05
  • تعداد عناوین: 16
|
  • صفحه 5
  • پروفسور اکارت اهلرس صفحه 7
  • یاشار ذکی، احمد پوراحمد صفحه 23
    مضمون اصلی علم جغرافیا مطالعه زمین به عنوان جایگاه انسان است ولی موجودیت های درون رشته ای جغرافیا بدلیل تفکیک و انقسام پیاپی آن، «جغرافیاهای بسیار» و به تبع آن «برداشت های واگرا یا حداقل ناهمگرا» را بازتولید می نماید. ماحصل تعدد روزافزون گرایش های متعدد جغرافیا، همزیستی مخاصمه آمیز و متشتتی است که در برخی مواقع، پایگاه علمی این رشته دانشگاهی را در هاله ای از ابهام فرو می برد. دوگانه انگاری های جغرافیایی سبب تجزیه گرایی جغرافیا، رشد تخصص گرایی متمایل به جدایی از پیکره اصلی و به نوعی فروپاشی رشته شده است که از آن تحت عنوان جغرافیای گسسته یاد می شود. از این رو، مقاله حاضر در پی آنست تا ماهیت و موضوع جغرافیا را در ارتباط با مقوله بسیار مهم جغرافیاهای دوگانه طبیعی انسانی، ترکیبی تخصصی، قانونمند ناحیه ای تبیین نماید. تبیینی که ضمن تاکید بر جایگاه ویژه هر یک از آنها در درون نظام علمی گسترده جغرافیا، همه تقسیمات را در هسته متحدبخش جغرافیای یکپارچه به هم متصل می سازد. با رویکرد فوق، طرح مدل جغرافیای یکپارچه در تقابل ساختاری با جغرافیای گسسته قرن بیستم ضروری می نماید. هسته کانونی مدل، مشتمل بر شاخص های اصلی جغرافیایی همچون فضا، مکان، محیط و نقشه است که در واقع به عنوان زیربنایی ترین پایه مشترک تمامی جغرافیدانان با هر گرایش تخصصی محسوب می شود. مدل مزبور، قابلیت بازنمایی شاخه ها و تخصص گرایی ادغام شده در مرکز جغرافیای یکپارچه و ایجاد کنش متقابل در گرایش های درونی آن علم، ضمن تعامل با اهداف و مقاصد بیرونی (سایر رشته ها) و پیوندهای بین رشته ای را دارد.
    کلیدواژگان: جغرافیای یکپارچه، جغرافیای گسسته، دوگانگی های جغرافیایی
  • محمدباقر قالیباف، محمدرضا حافظ نیا، علی محمدپور صفحه 47
    به دنبال افزایش جمعیت و وسعت شهرها و همچنین افزایش مسئولیت های واگذار شده به حکومت͏های شهری، آنها برای مدیریت بهینه͏تر و ارائه خدمات بهتر به شهروندان، شهر تحت نظر خود را به چندین منطقه تقسیم کردند. در واقع تقسیمات شهری ابزاری برای تقسیم شهر به واحدهای کوچک تر جهت مدیریت مناسب͏تر و بهتر است. تدوین تقسیمات شهر معاصر مبتنی بر برنامه ریزی است و عوامل سه گانه «شهر»، «شهروند» و «مدیریت شهری» در آن نقش دارند. تقسیمات شهری منتج از تعامل این عوامل سه گانه، یگانگی و پایداری شهر را رقم زده و گرداندن شهر در لوای مدیریتی واحد و یکپارچه را میسر می گرداند. در این راستا منطقه بندی اداری یک شهر به عنوان ابزاری مهم در برنامه ریزی شهرها، به ویژه شهرهای بزرگ شناخته می شود. و باید اذعان نمود که یکی از ابزارهای چیره شدن بر پیچیدگی شهر، تقسیمات شهری است؛ پدیده ای که اصالتا همزاد شهر بوده است. هدف از این مقاله تبیین نقش تقسیمات شهر در مدیریت یکپارچه شهری در شهر تهران بوده است که با روش تحقیقی توصیفی و تحلیلی و با مطالعات تاریخی در زمینه سیر تقسیمات شهری تهران سعی در رسیدن به این مهم را داشته است. براساس نتایج بدست آمده دستیابی به توسعه یکپارچه و پایدار شهری و نیز خدمات رسانی هماهنگ و یکپارچه به فضای شهری در گرو مدیریت یکپارچه فضای شهری و مدیریت یکپارچه فضای شهری خود در گرو رعایت اصل تقسیم سلسله مراتبی فضای شهری است؛ امری که در کلانشهر تهران تحقیق نیافته است. بنابراین باید گفت که تقسیم فضای شهری به صورت سلسله مراتبی می تواند به عنوان بسترساز شکل گیری مدیریت یکپارچه عمل کرد که این امر به نوبه خود می تواند یکپارچگی ذی نفعان، یکپارچگی فضایی، یکپارچگی سیاستگذاری و یکپارچگی عملکردی را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: کلان شهر تهران، تقسیمات شهری، مدیریت یکپارچه، یکپارچگی عملکردی
  • حسن کامران، افشین متقی، فاطمه سادات میراحمدی *، بهادر غلامی صفحه 71
    انقلاب اسلامی ایران در زمره یکی از بزرگترین رخدادهای قرن بیستم است که علاوه بر تغییرات بنیادین در نظام سیاسی و جامعه ایران، در فراسوی مرزها نیز حرکت کرد و الهام بخش مسلمانان در کشورهای مختلف شد. انقلاب ایران بیشترین تاثیر را بر جمعیت های شیعی منطقه داشته است. در این میان شیعیان پاکستان به دلیل همسایگی با ایران، وجود میراث مشترک فرهنگی، زبانی و مذهبی و... تاثیرات عمیقی از انقلاب ایران پذیرفتند. این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی تاثیرات انقلاب اسلامی ایران بر شیعیان پاکستان بر اساس نظریه پخش می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد تاثیرات انقلاب ایران بر شیعیان پاکستان تحت تاثیر ویژگی های مبدا پخش(ایران) و مقصد پخش(پاکستان) بوده و همچنین متاثر از اثر همسایگی و بیشتر از نوع پخش سرایتی بوده است. انقلاب ایران برای شیعیان پاکستان همراه با فرصت ها و چالش هایی بوده است. انقلاب ایران موجب احیاء حیات سیاسی- اجتماعی و سیاسی و تشکیلاتی شدن شیعیان پاکستان شد که به شکل خود آگاهی، هویت جویی و تقویت رفتار مذهبی شیعیان؛ رشد مطالبات سیاسی؛ نهادسازی و شکل گیری تشکل و حزب سیاسی و نقش آفرینی بیشتر شیعیان در سیاسی کشور بروز پیدا کرد. اما از سوی دیگر عملکرد موانع پخش که شامل طیفی از نیروهای داخلی، منطقه ای و فرامنطقه ای بوده است، باعث ایجاد موج جدیدی از خشونت های ضد شیعی در پاکستان شد که تاکنون ادامه دارد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، شیعیان، پاکستان، پخش، پخش سرایتی
  • اسماعیل علی اکبری، محمدتقی رهنمایی، مهدی ابراهیمی بوزانی * صفحه 97

    مقدمه بهبود وضعیت فضایی-کالبدی شهرها انجام مطالعات و تهیه طرح های توسعه شهری است. برای این منظور بررسی «چارچوب نظری و محتوایی» طرح های شهری در ایران که وسیله قانونی و اجرایی تعادل بخشی و توسعه فضاهای شهری است، ضروری است. این مقاله با بهره گیری از روش کیفی و شیوه تحلیل محتوا (اسنادی) نشان می دهد طرح های توسعه شهری در ایران براساس روش شناسی پوزیتیویستی (اثبات گرایی) تهیه می شوند. الگوی سنتی تهیه طرح در این روش شناسی، الگوی جامع-تفصیلی است. این الگو یک مدل خطی است که از شناخت شروع شده و بعد از انجام استنتاج به ارائه طرح ختم می شود. در این الگو، وضعیت کالبدی و کاربری زمین در شهرها در قالب نقشه هایی به صورت کامل و قطعی تصویر و پیشنهاد می شود. طرح های تهیه شده با این روش عمدتا تحقق نیافته و لذا در این خصوص باید مطالعات لازم انجام تا ضمن شناخت آسیب های این روش شناسی، تغییرات لازم برای رفع آسیب ها و افزایش تحقق پذیری طرح های توسعه شهری ایجاد شود. رویکرد پیشنهادی این مقاله در رابطه با نحوه تهیه طرح های توسعه شهری، تلفیقی از رویکردهای شناخته شده و پیشنهادی و مبتنی بر طراحی دقیق شبکه معابر شهری، جانمایی قطعی کاربری های فضای سبز و آموزشی با عملکرد محله ای؛ پهنه بندی سایر کاربری ها به ویژه با عملکرد فرامحله ای، و تهیه طرح های موضعی و موضوعی به ترتیب برای بافت های ویژه و موضوعات خاص و یا نیازمند جامع نگری است.

    کلیدواژگان: روش شناسی طرح توسعه شهری، کارآیی، تحقق پذیری
  • رحیم سرور، احمد سعادتی صفحه 115
    وقوع زلزله دست بشر نیست و هنوز امکانی نیز برای پیش بینی آن فراهم نشده است ولی کنترل ابعاد بحران های مختلف پس از وقوع زلزله در اختیار بشر است. ساختار نظام شهرنشینی در شرایط جغرافیای ایران در کنار الگوهای استقرار جمعیت و نیز شاخص های فنی ساختمان نشان دهنده آسیب پذیری شدید ساختارهای اجتماعی و اقتصادی در برابر وقوع انواع حوادث بویژه زلزله دارد به نحوی که طی سال های گذشته 3 درصد کشته های ناشی از زلزله در سراسر جهان به ایران تعلق داشته است که از این لحاظ ایران در جایگاه سیزدهم جهان قرار گرفته است. که این خود می تواند گویای ابعاد پیچیده و وسیع بحران در تهران و به تبعیت آن در سراسر کشور باشد. تحقیقات انجام شده توسط صاحبنظران، وقوع زلزله تهران را قطعی اما با زمان نامشخص بیان کرده است، این در حالی است که ضعف سازه های تهران و پیش بینی شدت نسبتا زیاد زلزله احتمالی، حکایت از خسارات مالی و جانی بسیار زیاد بحران پیش رو دارد. تجربیات کشورهای مختلف حکایت از اتخاذ تدابیر مختلف به منظور کنترل و تقلیل تبعات پس از وقوع حوادث طبیعی دارد که از جمله یکی از کارآمدترین روش ها پوشش حداکثری بیمه زلزله است که هنوز در کشور ما نه در ساختارهای قانونی و نه در ساختارهای مدیریتی و حتی حوزه آگاهی های اجتماعی و فرهنگی شهروندان از جایگاه روشن و مشخصی برخوردار نیست. هدف از انجام این مطالعه اثرسنجی گسترش پوشش بیمه زلزله در بازسازی تهران بعد از وقوع زلزله است. نوع تحقیق، توصیفی - پیمایشی بوده و برای دستیابی به اطلاعات از روش مطالعات اسنادی و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است، جامعه آماری شامل کلیه مدیران، معاونان وکارشناسان بیمه اتکائی و زلزله در مراکز بیمه در شهر تهران و کلیه بیمه گذاران شامل عامه مردم در مناطق مختلف شهر تهران بوده و از روش نمونه گیری تصادفی - خوشه ایاستفاده شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که بحران اصلی حاکم بر مناطق زلزله خیز کشور بویژه منطقه آسیب پذیری چون تهران، ناتوانی ساختارهای دولتی و خصوصی در جبران خسارات ناشی از وقوع زلزله است که گسترش پوشش بیمه زلزله درکاهش فشار بار مالی دولت و جلب مشارکت بخش خصوصی، کاهش خسارات مالی و جانی و کنترل تبعات بعدی بحران در حد بسیار زیاد می باشد.
    کلیدواژگان: تهران، ارزیابی، زلزله، بیمه، مدیریت بازسازی
  • مسعود تقوایی، محمدعلی فیروزی، مجید گودرزی صفحه 133
    توسعه گردشگری، به ویژه در کشورهای کمتر توسعه یافته، عامل موثری در مقابله با فقر است و سبب افزایش درآمد قشرهای مختلف، کاهش بیکاری و رونق اقتصادی و در نتیجه بهبود کیفیت زندگی مردم و افزایش رفاه اجتماعی می شود. گردشگری بزرگ ترین مولد اشتغال و ثروت در جهان و موتور اقتصادی برای ملل توسعه یافته و در حال توسعه است. حرفه گردشگری 11 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل می دهد، بیش از 200 میلیون شغل را در سراسر جهان پشتیبانی می کند که 8 درصد کل اشتغال را شامل می شود. از این رو شهر شیراز، با توجه به داشتن توان های خاص برای توسعه گردشگری، از جمله در زمینه های؛ اکو توریستی، تاریخی و فرهنگی می تواند نقش مهمی در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، با توجه به موقعیت جغرافیایی خود، ایفا نماید. بنابراین هدف از این پژوهش، برنامه ریزی گردشگری شهر شیراز با تاکید بر فناوری اطلاعات است. روش تحقیق در این پژوهش ترکیبی از روش های توصیفی- تحلیلی است. آزمون های فرضیات تحقیق با استفاده از آزمون پیرسون، تحلیل رگرسیون خطی ساده، تحلیل واریانس یک طرفه (Anova)، تحلیل میانگین دو جامعه (t-test) و کای اسکوئر صورت گرفته است. به علاوه، برای تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدات و ارائه راهبردهای توسعه گردشگری، از مدل استراتژیک Swot بهره گرفته شده است. تجزیه و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزارSPSS و EXEL و ترسیم نقشه ها از طریق نرم افزار Arc GIS انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که دسترسی به امکانات ICT در مکان های گردشگری در میزان رضایت از جاذبه ها و در معرفی جاذبه های گردشگری شهر شیراز نقش داشته و فناوری اطلاعات در جذب گردشگر و نحوه اقامت آن تاثیر دارد. همچنین، نتایج تحلیل Swot نشان می دهد که در مجموع تعداد 24 نقطه قوت و فرصت به عنوان نقاط مثبت و 29 ضعف و تهدید به عنوان محدودیت ها و تنگناهای پیش روی توسعه فناوری اطلاعات در گردشگری شهر شیراز قابل شناسایی و بررسی است؛ لذا می توان گفت که محدوده مورد مطالعه دارای نقاط ضعف و آسیب پذیری بالایی است که برای رفع آن ها نیاز به یک برنامه ریزی جامع، منطقی و مبتنی بر نقاط قوت و فرصت ها است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی گردشگری، فناوری اطلاعات، گردشگری الکترونیک، شهر شیراز، مدل SWOT
  • ریحانه سلطانی مقدس صفحه 157
    جریان های فرامحلی سرمایه نقش موثری در اقتصاد روستایی ایفاء می نمایند. این جریان ها شامل جریان مردم، محصولات کشاورزی، سرمایه و اطلاعات هستند که فیمابین نواحی روستایی و شهری وجود دارند. در نواحی مختلف جغرافیایی شدت و دامنه این جریان ها متفاوت است. در این راستا توان های محیطی نواحی جغرافیایی تاثیر زیادی در جذب و گسترش جریان های سرمایه دارد. به صورتیکه براساس پژوهش های تاکولی (1998) این جریان نقش زیادی در دگرگونی هایی بخش های اقتصادی روستایی از طریق پایدارسازی و تنوع اقتصادی سکونتگاه ها دارد. جریان فرامحلی سرمایه از شهر به روستا باعث گسترش بخش های صنعت و خدمات می شود. همچنین این جریان سایر جریان های فضایی را تحت تاثیر قرار می هد. بنابراین بهره مندی کارآمد از این جریان ها باعث کسب ارزش افزوده بیشتر برای خانوار روستایی می شود. جریان سرمایه براساس سازوکارهای مختلفی از جمله: اقتصاد ناحیه، کارکردهای بازاری و خدماتی شهرها و بازیگران شهری شکل می گیرد. برمبنای بررسی های موردی اهلرس عواملی مانند روابط مالکیت و سکونت مالکان در شهر باعث یکسویه شدن جریان سرمایه از روستا به شهر می شود که این جریان عامل انتقال ثروت به شهرها و فقیر شدن روستاییان است. زیرا توزیع نابرابر سرمایه خانوارهای روستایی و شهری، باعث تضاد میان رفاه خانوارهای روستایی و شهری می شود و نارسایی ها و کمبودهای زیرساختی نواحی روستایی باعث ایجاد جریان های مهاجرتی به شهرها شده که عدم تعادل های ناحیه ای را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جریان فرامحلی سرمایه، پیوندهای روستایی- شهری، فضای روستایی، کلانشهرها، توسعه، جریان اطلاعات
  • علی نصیری صفحه 171
    تولید آمار و اطلاعات دقیق و واقعی تر همیشه مهمترین دغدغه فکری مدیران و برنامه ریزان است. روش‎های گوناگونی برای تولید این نوع از آمار و اطلاعات وجود دارد، از جمله این روش‎ها می‎توان به روش‎های سنتی (نقشه برداری های زمینی) و پیشرفته (نقشه برداری های هوایی ماهواره‎ای) اشاره کرد. در مورد روش‎های پیشرفته، فن آوری سنجش از دور به دلایل گوناگون از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است، به گونه ای که با توسعه و گسترش این فن آوری، انقلابی در تولید آمار و اطلاعات مکاندار به وجود آمده و افق جدیدی را به روی مدیران و برنامه ریزان گشوده است. در این مقاله قابلیت های فناوری سنجش از دور و GIS در تهیه نقشه کاربری محصولات کشاورزی و تولید آمار و اطلاعات مربوطه در استان همدان مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به نظام بهره برداری زراعی و وضعیت و اندازه قطعات (بزرگی و کوچکی) زمین های زراعی و پیچیدگی و کیفیت محصولات و ویژگی های خاک در استان مورد مطالعه و همچنین ویژگی ها و کیفیت داده های سنجش از دور استفاده بهینه از فناوری سنجش از دور در کشور ما و استان مورد مطالعه مشخص نیست. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که نتایج در تولید اطلاعات سطح کاربری های محصولات مختلف رضایت بخش ولیکن در برآورد مقدار محصول یا بعبارتی عملکرد چندان رضایت بخش نیست.
    کلیدواژگان: فناوری سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی، کاربری محصولات کشاورزی، همدان
  • صادق کریمی، دکترحسین نگارش، دکترتقی طاوسی، بهلول علیجانی صفحه 189
    ازون تروپوسفری یک ترکیب ثانویه و یکی از اجزای اصلی در سیستم سیبرنتیک آب و هواست. این ترکیب دارای آهنگ تغییرات منظم روزانه، ماهانه و سالانه است تا از این طریق میزان ورودی اشعه های فرابنفش خورشید را که به تروپوسفر می رسند، کنترل نموده و از ورود بیش از اندازه آنها جلوگیری نماید. در این میان آب و هوا هوشمندانه چرخه ازون تروپوسفری را از طریق بازخوردهای مثبت و منفی کنترل می نماید. متقابلا چرخه ازون تروپوسفری نیز با نظم خود، به حفظ تداوم پویا در آب وهوا کمک می نماید. این پژوهش شناختی با اتکاء به تجزیه و تحلیل آماری داده های بلندمدت ازون تروپوسفری در کلانشهر تهران انجام شده است. نتایج نشان می دهد انسان با افزایش پیش عناصر ازون باعث گردید تا نظم چرخه طبیعی این ماده مفید به هم بخورد. بنابراین طی یک سینرژی مثبت غلظت های ازون تروپوسفری به شدت افزایش یافت. در چنین وضعیتی، ازون تروپوسفری نام آلاینده به خود گرفته است. افزایش میانگین ازون تروپوسفری در سال های اخیر، یک لایه محافظتی بر سطح شهر تهران بوحود آورده است. طی این فرآیند، شاخص اشعه فرابنفش کاهش یافت. کاهش دریافتی اشعه فرابنفش خورشید در مقابل افزایش ازون تروپوسفری، مکانیزم کنترلی آب و هوا بوده تا رفتار ازون را به حالت نرمال برگرداند. نتیجه این بازخورد منفی، آغاز روند نزولی در فراوانی وقوع ازون های بیشینه و نامطلوب و همچنین کاهش میانگین ازون سالانه شهر طی سال های 2008 تا 2010 بوده است.
    کلیدواژگان: چرخه ازون تروپوسفری، سیستم سیبرنتیک آب و هوا، تداوم پویا، تابش، اشعه فرابنفش
  • دکترعلی حاجی نژاد، دکترعلی عسگری، سمیه محمدی، مهدی رمضان زاده صفحه 217
    زلزله یکی از شایع ترین انواع مخاطرات طبیعی است که از گذشته تا کنون بیشترین آسیب را بر جامعه بشری وارد نموده است. زلزله دی ماه 1382 بم دراستان کرمان از جمله زلزله های بسیار زیانباری بود که آسیب های فراوانی را به لحاظ تلفات انسانی، شدت و بعد تخریب کالبدی به همراه داشت. بدیهی است به دلیل اهمیت لزوم توجه به خواست سانحه دیدگان، یکی ازمهمترین نکات در بازسازی مناطق تخریب شده، بررسی این موضوع است که فرآیند بازسازی به چه میزان با خواست مردم انطباق داشته و مشارکت و همراهی آنها به عنوان یک مولفه اثرگذار در روند بازسازی و به تبع آنها بهره وری بهتر فعالیتهای صورت گرفته را در پی داشته است. براین اساس هدف اصلی این تحقیق بررسی نقش مشارکت مردم درفرآیند بازسازی و رابطه بین مشارکت مردم در بازسازی کالبدی و استفاده از فرصت های توسعه کالبدی مانند مسکن، معابر و دسترسی، خدمات عمومی و زیربنایی و بافت شهر بم است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است و شیوه های گردآوری اطلاعات شامل روش های اسنادی و میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه) است. به منظورتحلیل متغیرهای مورد مطالعه، از نرم افزار SPSS و روش های آماری همبستگی، رگرسیون و آزمون های آماری پارامتریکT استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد میزان مشارکت مردم از دید جامعه نمونه مثبت ارزیابی شده و از بین شاخص های توسعه کالبدی مشارکت مردم بیشترین تاثیر را بر روی شاخص مسکن و بافت شهر داشته و میزان مشارکت مردم در استفاده از فرصت توسعه مسکن و بافت شهر بیشتر از سایر شاخص ها بوده است و کمترین تاثیر را بر روی شاخص های خدمات و تسهیلات عمومی و زیربنایی داشته است. به نظر می رسد نقش بیش از حد دولت در بازسازی این شاخص ها باعث کم رنگ شدن میزان مشارکت مردم شده است.
    کلیدواژگان: زلزله، مشارکت مردم، ابعاد کالبدی بازسازی، بم
  • سیدموسی دیباج صفحه 233
    این مقاله در جستجوی امکان مفاهیم، نظریه و بنیادهای نوین دیگری درباره زمین است. امروزه پدیده جهانی شدن نوید بخش امکان مراتب و مدارج گوناگون مباحث زمین است. برای کشف معانی نوین زمین باید قلمروهای وسیع دانش طبیعی و ماوراءطبیعی و الهی ملاحظه شود. این عرصه نوین از فلسفه، کلام و الهیات تا جغرافیای منطقه ای و زمین شناسی زمخت مادی و دیگر دیسیپلین ها را دربرمی گیرد. این عرصه آمیخته ای از مطالب انتزاعی و عینی در خصوص فضاهای مطلق و نسبی زمین است. تحقیق در مفهوم تمامیت (Ganzheit) که ریتر در یک منطقه کوچک یا بزرگ (قاره) جستجو می کند همچنان وظیفه یک عالم جغرافیدان و نه غیر او است. اما تمامیت چیزی بیش از مجموع اجزاء آن است و از مجموع شرایط اقلیمی و آب و هوایی و مردمان بیشتر است. چنانچه ما حق داریم درباره تمامیت منطقه سخن بگوییم می توانیم درباره تمامیت زمین و جهان سخن بگوییم. همچنین اگر درباره غایت (telos) یک پدیده یا حتی یک دوره جغرافیایی سخن می گوییم می توانیم نخست از غایت زمین و سپس غایت کی هان سخن به میان آوریم. غرض از این نوشته، احیای مطلق دانش جغرافیای قرون وسطی غایت انگارانه نیست، بلکه غرض بدایت و افتتاح هرمنوتیک جغرافیای نوینی است که طرح پرسش های فلسفی سنتی از جهان شناسی و جغرافیا را امری عبث و بیهوده نمی داند.
    کلیدواژگان: جغرافیای زمین، دانش زمین، ژئوتئولوژی، هرمنوتیک زمین، نظریه زمین ابن عربی، دانش جغرافیای اسلامی، جغرافیای تطبیقی
  • محمد باقر چوخاچی زاده مقدم، مهدی علی نژاد، داود امینی صفحه 247
    کشور عراق از گروه های قومی و مذهبی متنوعی تشکیل شده است. از مهمترین آنها می توان به کردها و شیعیان اشاره نمود که به لحاظ فرهنگی، قومی، مذهبی و تاریخی با ایران وجوه مشترک دیرینه ای دارند. از زمان فروپاشی امپراتوری عثمانی و شکل گیری عراق که با تحت الحمایگی این کشور از سوی انگلستان مقارن بود، تنش های فرهنگی- اجتماعی و قومی- مذهبی در عراق شروع شد. حال این سوال مطرح می گردد که وجود شکاف های قومی- مذهبی عراق چه تاثیری بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران دارد؟ فرصت ها و تهدیدات امنیتی ایران در حوزه ژئوپلیتیک قومی- مذهبی عراق چیست؟ با توجه به یافته های تحقیق، ترکیب جمعیتی ناهمگن عراق – وجود گروه های جمعیتی مختلف و در عین حال بحران زا- به عنوان عامل متغیر ژئوپلیتیکی، بیشترین تاثیر را در ابعاد سیاسی، امنیتی، نظامی و اقتصادی بر جمهوری اسلامی ایران دارد. لذا ایران باید با درک واقعی از تحولات بین المللی و هم چنین تحولات سیاسی، امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی عراق و روابط آن با آمریکا و کشورهای همسایه، مبادرت به ارتباط با شیعیان و اقلیت کرد در عراق نماید که این سیاست می تواند بر روند همگرایی و همکاری های اقتصادی، سیاسی و نظامی بین دو کشور تاثیر مثبت داشته باشد و با درک واقعیات ژئوپلیتیک جاری توسط طرفین، این شرایط در حال رشد و توسعه می باشد. در نهایت برای کاهش تبعات ناشی از مسائل قومی مذهبی عراق بر منافع و امنیت ملی پیشنهاداتی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، عراق، قومیت، مذهب، امنیت ملی، اقلیم کردستان
  • کمال امیدوار، حسین سالاری صفحه 271
    از جمله مسائلی که امروزه در بین اقلیم شناسان مورد اختلاف است وجود تغییر اقلیم یا تغییر روند در پارامترهای جوی است. لذا هدف این تحقیق بررسی روند تغییرات گرما و بارش در مقیاس سالانه و در غرب و شمال غربی ایران است تا با استفاده از چگونگی این روند، وجود یا عدم وجود تغییر اقلیم در این منطقه از کشور تعیین شود. به همین منظور، از دو روش پارامتری تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون و دو روش غیر پارامتری من کندال و ضریب اسپیرمن استفاده شده و با استفاده از نرم افزار Arc GISبه بررسی تغییرات در حال رخداد آن پرداخته شد، در نهایت با نرم افزار Minitab و روش سری های زمانی و ترسیم خط رگرسیون تغییرات این روند تا سال 2020 میلادی پیش بینی شده است. منطقه مورد مطالعه تقریبا بین عرض های جغرافیایی 34 تا40 درجه شمالی و 44 تا50 درجه طول شرقی واقع شده است. از بین ایستگاه های منطقه مورد مطالعه 9 ایستگاه با بیشترین داده با دوره آماری 46 ساله (1959-2005) انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که سری های سالانه هر چهار روش فوق (روش های پارامتری و ناپارامتری) داده های بارندگی و گرما در برخی ایستگاه های منطقه کاهش و در برخی دیگر افزایش داشته است. این روند تغییرات در نمودار سری های زمانی نسبت به روش های پارامتری و ناپارامتری کمی تفاوت دارد. همچنین تعدادی از ایستگاه ها در حال تغییر روند گرما و بارش بوده که در پهنه بندی نمایان شده است و نشانه تغییر اقلیم در این منطقه است.
    کلیدواژگان: غرب و شمال غربی ایران، روش های پارامتری و ناپارامتری، تغییر اقلیم، تغییر گرما و بارش، سری های زمانی، GIS
  • کتایون تیموریان، پروانه زیویار صفحه 289
    هدف اصلی برنامه ریزی شهری، ارتقای کیفیت زندگی و ایجاد محیط آرام و جذاب برای شهروندان است و مبلمان شهری به عنوان یکی از مهمترین عناصر محیط شهری، سهم بسزایی در مطلوبیت و مطبوعیت فضا از نظر شهروندان دارد. از سویی استانداردسازی مبلمان شهری منجر به افزایش کارآیی این عناصر، پایداری بیشتر مبلمان شهری و ارتقای سطح رضایت کاربران می شود. عدم رعایت استانداردسازی مبلمان شهری در آشفتگی بصری و ایجاد نارضایتی برای کاربران را به همراه خواهد داشت. در این مقاله با استفاده از نرم افزارهای GIS، Spss، جمع آوری داده ها از طریق پیمایش میدانی و توزیع پرسشنامه در میان کاربران مبلمان ها، به بررسی کمی و کیفی این عناصر پرداخته شده است. بر اساس مطالعات انجام شده، نقاط ضعف فراوانی در برنامه ریزی این عناصر در سطح محدوده یافت می شود از جمله: عدم جانمایی صحیح عناصر مختلف مبلمان شهری، تراکم بیش ازحد انواع مبلمان، آشفتگی محیطی ناشی از پراکنش نامتعادل عناصر و... بررسی تطبیقی استانداردهای رایج مبلمان شهری با وضع موجود نیز از دیگر بخش های این پژوهش است. نتایج بدست آمده از این بررسی نشان می دهد. بر اساس بررسی های میدانی در قالب توزیع پرسشنامه می توان گفت رضایتمندی ساکنان از مجموعه عوامل مبلمان در محدوده مورد نظر در سطح نازلی قرار دارد.
    کلیدواژگان: مبلمان شهری، استانداردسازی، رضایتمندی، تهران
|
  • Eckart Ehlers Page 7
    The great theme of our time is global change, covering both climate and environmental changes. Of course, climate is one of the main triggers of environmental changes, but it is not the only or most important one. As the reports of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) conclude, “since the start of the industrial era (about 1750),...the human impact on climate greatly exceeds that due to known changes in natural processes …” It is against this background that the term “Anthropocene” has to be seen. The anthropocene is considered to mark the beginning of a new geological era because of the overwhelming influences of human impacts. So, Down to Earth is a more than appropriate reminder to the international geographical community to (re)consider geography’s potentials, strengths and weaknesses and its tradition as a bridge-builder between nature and society and their mutual interactions and dependencies; It is a challenge, a task and a unique chance to (re)establish geography as a serious and engaged discipline at the crossroads of nature and society.
    Keywords: Anthropocene, Environment, Human Geography, Global Chanhge, environmrntal Change, Climate Change
  • Yashar Zaki, Ahmad Pourahmad Page 23
    Geographical Dichotomies give rise to separatism and specialism tending towards detachment from main body of knowledge and science. Thus it leads to the collapse of this field of study; thence, the creation of fragmented geography. So this paper attempts to express and explain the entity and subject matter of geography concerning such a very important category as dıchotic physical geography and human geography, synthetic geography and specialistic geography, systematic geography and regional geography. This is an Explanation that unites all dichotomies within the unifying core of integrated geography while emphasizing the specific stance of each within the extensive scientific discipline of geography. The aforementioned model has the potentiality to represent the branches & specialism contracted within the core of integrated geography and to initiate a bilateral reaction among internal branches of that discipline, meanwhile it has the capability to interact with the aims of extrinsic disciplinary & interdisciplinary linkages.
    Keywords: Integrated Geography_Fragmented Geography_Geographical Dichotomies_Essential Component of Geography_Core – Periphery of the Discipline of Geography
  • M. B. Ghalibaf, M. R. Hafeznia, A. Mohammadpour Page 47
    With population growth and urban expansion, increased responsibilities are assigned to municipal governments to manage goverance more efficiently and provide better services to citizens. Earlier, the "city" was divided into several regions. However, now-a-days, the municipal division lets to dividing the city into smaller units for proper management, the recent cities subdivision is based on such a planning. Three factors have important role in this, they are "city", "citizen" and "urban management" based factors. Urban divisions resulting from the interaction of these triple factors led to sustainable city in this area and the city under the unified management In this regard, the administrative classification of cities are known as an important tool in urban planning, especially in large cities. The purpose of this article explains the role of political divisions - Administrative City in the city of Tehran has been integrated management.
    Keywords: Tehran metropolis, urban divisions, integration management, functional integration
  • Hasan Kamran, A. Mottaghi, F. Mirahmadi, B. Gholami Page 71
    Iranian Islamic Revolution is one of the biggest social upheavals of 20th century. It not only drastically changed the Iranian political and social landscape, but had many repercussions in the region and in the world. It influenced and motivated Muslims and specially Shiites everywhere in the region. Pakistani Shiites, particularly, were hugely impressed, as could be expected due to the fact that the two countries are neighbors and the two Shiite populations are inheritors of the same socio-cultural and religious legacy. Here we have used analytical- descriptive method to gauge this influence and to explain it on the basis of Diffusion theory. Our investigation shows that the influence has been shaped by particulars of the origin (Iran) and of the destination (Pakistan) and by the fact that the two countries are neighbors; and that is why there has been a contagious Diffusion involved. Iranian Islamic Revolution has always been a source of both opportunities and challenges for Pakistani Shiites. Iranian Islamic Revolution revived the socio-political existence of Pakistani Shiites and organized them round a core motif. It gave them a religious identity and strengthened their quest for a better stance within Pakistani society, and it motivated them to establish political parties and express their political demands.
    Keywords: Iranian Islamic Revolution, Pakistan, Shiite, Diffusion, Contagious Diffusion
  • E. Aliakbari, M. T. Rahnamaei, M. Ebrahimi Page 97

    This article utilizes qualitative and context analysis method, to show that urban development projects are prepared in accordance with positivistic methodology. Traditional pattern in preparation of this methodology is comprehensive model. Its model, in this methodology is linear, starting from recognition and ends with plan presentation. In this pathern the physical and functional condition of the land is recommended completely and definitelay in the form of maps. Plans which are prepared by this method are not mostly achieved, therefore, necessary studies should be conducted to identify the damages of this methodology and make the necessary changes to fix these damages in order to reach the the urban development plans. This paper reviews the preparation of urban development project methodology and explain the ways of preporation of these plans in order to increase fulfillment and reduce the problems of citizens as well as City management. Recent approach is the combination of known and offered approaches, which are based on the exact planning of urban streets, certain place of green spaces and ertain educational uses with neighborhood functions, zoning of other applications, specifically with beyond neighborhood uses, and preparation of topical and thematical projects for special contexts, as well as subjects that requires comprehensive look.

    Keywords: Methodology, urban development project, efficiency, fulfillment.
  • R.Sarvar, A.Saadati Page 115
    Earthquake is a calamity out of mankind’s control and despite uninterrupted struggles no mean has been discovered for predicting temblors so far. However, the human being is able to control the various dimensions of crises caused by earthquakes. The urban system structure in the Iran’s geographical condition along with demographic patterns of establishment as well as the building technical indexes show how susceptible are the social and economic structure against the natural calamities, particularly earthquakes, as 3% of quake casualties of the world belong to Iran where is placed in the 13th rank of the world. This study intends to analyze the efficiency of extension of the earthquake insurance coverage to reconstruction of Tehran after temblors. A descriptive-survey research was used and documentary studies method as well as the author’s questionnaires were used to achieve the necessary data. The results indicate that the main crisis in the earthquake-prone zones of Iran, particularly the susceptible zones like Tehran, either public or private structures are unable to compensate the damages caused by temblors, hence extension of the earthquake insurance coverage would be very helpful in mitigating the financial burden of government and attracting participation of the private sector, decreasing life and material damages and controlling the negative consequences of crises.
    Keywords: Tehran, Evaluation, Earthquake, Insurance, Reconstruction Management
  • M. Taghvaei, M. A. Firoozi, M. Goodarzi Page 133
    Tourism development, especially in less developed countries, is an effective factor in rooting out poverty and it causes income increase for all people, unemployment decrease, economic boom and consequently, improvement of people’s life quality and increase of social welfare. Tourism is considered as the largest creator of employment and wealth all over the world and as an economic motor for developed and underdeveloped nations. With respect to having special potentials for tourism development in many domains including ecotouristic, Historic and cultural ones, Shiraz city could play a significant role in economic, social and cultural fields regarding its geographical location. So, the present article aims at tourism planning of Shiraz City with emphasis on IT. Results of SWOT Analysis suggest that total of 24 strengths and weaknesses as positive points and total of 29 opportunities and threats as negative points are identified and examined in the face of IT development of Shiraz’s tourism. Thus, it could be said that the region under study has many weaknesses and vulnerabilities. For solving these, there is a need for a comprehensive and rational planning based on strengths and opportunities.
    Keywords: Tourism Development, Information Technology (IT), Electronic Tourism, Shiraz City, SWOT Model
  • Reyhaneh Soltani Moghadas Page 157
    Translocal flows of capital play an important role in rural economy. They include the flow of people, agricultural products, capital, and information that exist between rural and urban areas. The severity and extent of these flows vary across geographical areas. In this regard, the environmental capacities of the geographical regions are highly important in attracting and expanding capital flows. According to Takoli (1998), these flows have a prominent role in the transformation of rural economy through stabilization and economic diversification of rural settlements. The translocal flow of capital from urban to rural areas can help expand the industrial and services sectors. Moreover, they can affect other spatial flows. Thus, the efficient utilization of these flows will bring in benefits for rural households. The capital flow is formed based on different mechanisms including: regional economy, market functions, urban services and the urban actors. The case studies of Ehlers reveal that factors such as the property relations and owners’ residence in the city will provoke the one-way flow of capital from rural to urban areas, leading to the transfer of the wealth to the cities and thus the impoverishment of the rural areas. The unbalanced distribution of the rural and urban households will encourage migration to the cities, creating a regional imbalance.
    Keywords: Translocal capital Flows, Rural, Urban Linkages, Metropolitan Centers, Development, Information Flows
  • Ali Nasiri Page 171
    Producing true statistics and real information is the most important mind obsession of the managers and programmers. There are several methods for producing this type of statistics and information, such as the traditional methods like ground survey and advanced ones like remote sensing and air photo technology. In advanced methods the remote sensing technology enjoys special importance due to some reasons, to the extent that with the development of this technology a revolution has been made in producing statistics and spatial data and also a new horizon has been opened to managers and programmers. In this paper the capabilities of remote sensing technology and GIS in providing the related statistics and data in Hamadan province has been evaluated. Because of the system of land use, the situation and size of crop land, soil properties, complexity and quality of crops in the province and also due to the characteristics and qualities of remotely sense data, the optimum use of the remote sensing technology in our country and the study area is not clear The results derived from this study show that the remote sensing technology makes good crop mapping but this technology fails to offer favorable result in the amount of yield estimation
    Keywords: remote sensing, technology, geographic system information, crop mapping, Hamadan
  • S. Karimi, H. Negaresh, T. Tavousi, B. Alijani Page 189
    Troposphere ozone is a secondary combination and one of the primary components of the cybernetics climate system. This combination also have regular changes of daily, monthly and yearly to control and prevent entry the ultraviolet radiations (UV-A & UV-B rays) that to reach the troposphere. However, Climate control the troposphere ozone cycle through positive and negative feedback cleverly. Troposphere ozone cycle mutually help to maintain Dynamic continuity in climate. The cognitive research is done relying on statistical analysis of long-term data of tropospheric ozone in the Tehran. Results show that people with increasing of the required elements for tropospheric ozone has caused be out of order the natural cycle this useful material. Thus, during a positive synergy increased ozone concentrations greatly. In such Condition, troposphere ozone is called the pollutant. Increasing of Tropospheric ozone in recent years has created a protective layer on the surface of Tehran. During this process, UV index declined. Reduce incoming solar ultraviolet radiation Against Increasing of tropospheric ozone, climate control mechanism is to return behavior of the ozone to normal condition. The result of this negative feedback has been the downward trend in the frequency of peak ozone and bad ozone, as well annual average decline during 2008 to.
    Keywords: Troposphere Ozone Cycle, Cybernetic Climate System, Dynamic Continuity, Radiation, Ultraviolet Radiation
  • S. Karimi, H. Negaresh, T. Tavousi, B. Alijani Page 217
    Troposphere ozone is a secondary combination and one of the primary components of the cybernetics climate system. This combination also have regular changes of daily, monthly and yearly to control and prevent entry the ultraviolet radiations (UV-A & UV-B rays) that to reach the troposphere. However, Climate control the troposphere ozone cycle through positive and negative feedback cleverly. Troposphere ozone cycle mutually help to maintain Dynamic continuity in climate. The cognitive research is done relying on statistical analysis of long-term data of tropospheric ozone in the Tehran. Results show that people with increasing of the required elements for tropospheric ozone has caused be out of order the natural cycle this useful material. Thus, during a positive synergy increased ozone concentrations greatly. In such Condition, troposphere ozone is called the pollutant. Increasing of Tropospheric ozone in recent years has created a protective layer on the surface of Tehran. During this process, UV index declined. Reduce incoming solar ultraviolet radiation Against Increasing of tropospheric ozone, climate control mechanism is to return behavior of the ozone to normal condition. The result of this negative feedback has been the downward trend in the frequency of peak ozone and bad ozone, as well annual average decline during 2008 to. Keywords: Troposphere Ozone Cycle, Cybernetic Climate System, Dynamic Continuity, Radiation, Ultraviolet Radiation. Analyzing The Role Of People In The Process Of Skeletal Reconstruction Due To Natural Disasters (Case Study: Bam City)A. Hajinejad, A. Asgary, S. Mohammadi and M. RamezanzadehEarthquake is one of the most common types of natural hazards. From past to now, it has entered the most hurt on human population. January 2004 earthquake in Bam, Kerman province, was the very damaging earthquake which had a lot of damages in terms of human casualties and physical damage severity. Due to the importance of damaged people, one of the most points in the reconstruction of damaged area was this point: how much the reconstruction process has matched with the people of compliance and the participation of people as an effective component has been used in the reconstruction process and its results in better productivity. The main point of this research is the analysis of people participation in reconstruction process and the relationship between people participation in this process with the uses of improvement skeletal choices such as: settlement, pedestrian crossing, public services and the rebuilding of Bam city. The research method is descriptive – analysis and data process collection is included (observation, interview and questionnaire). In order to analysis the variables, SPSS software and correlation test and parametric T test has been used.
    Keywords: Earthquake, Physical Dimensions Reconstruction, People Communion, Bam
  • S. Musa Dibadj Page 233
    The Earth (ارض) in the view of the great mystic philosopher Ibn- Arabi carries a potentiality of Ganzheit, a German term introduced by Ritter adopted both in a small region as well in a whole continent. Ibn Arabi establishes his metaphysical theory of Earth as adherent with Ganzheit to which the Earth is taken as an ontological path to a variety of transcendental Names of God. The aim of this article is to enclose another possibility of the concept: the theoretical foundation about the Earth. The globalization processes, lead to unprecedented discourses on the future of the Earth, in which new subject realms of physical and metaphysical sciences, including geography, and even theological endeavors become further disclosed gradually becoming more adjacent.
    Keywords: Ibn Arabi theory of Earth, Modern Geography, theological Geography, Islamic Geology. Islamic Geography
  • M.B.Chokhachizadeh Moghaddam, M.Alinejad, D.Amini Page 247
    Iraq is the country formed by various tribal-religious groups among which are Kurds and Shiites that have deep-seated cultural, tribal, religious, and historic similarities with Iran. Now the question is how the tribal-religious gaps in Iraq might influence the national security of Islamic Republic of Iran? What are the opportunities and threats of Iran in Iraq’s tribal-religious geopolitics extent? According to the research, the heterogeneous society combination-existence of various population groups which are potentially crisis-rising- as the factor of geopolitical transitive has the most influence on political, security, military, and economic dimensions of Islamic Republic of Iran. Therefore, Iran, by close observation of the international mutation and political, security, economic, social and cultural changes of Iraq and its relations with America and neighboring countries, should tighten its relations with Iraq’s Shiites and minority Kurds which can help to gain more convergence in Iran-Iraq cooperation and create the grounds for convergent economic, political and military cooperation between two countries that seems to be expanding through true realization of the current geopolitical realities. At the end, there has been proposed some suggestions to reduce the pellicle dangers and threats of Iraq’s tribal-religious problems affecting Iran’s interests and national security.
    Keywords: geopolitics, Iraq, tribalism, religion, national security, Kurdistan domain
  • K. Omidvar, H. Salary Page 271
    The purpose of this study examines changes in temperature and precipitation trends in the annual scale and placed in northwestern Iran. How to use this process, the presence or absence of climate change to be determined. Therefore two methods of parametric regression analysis and Pearson correlation coefficients and nonparametric methods I used Kendall and Spearman coefficients. Using Arc GIS software to examine changes had occurred in the paid, and Minitab software using time series method changes the process by 2020 we predict.
    Keywords: West, North, Western, Non, Parametric, Parametric Methods, Climate Change, Changing Temperature, Precipitation, Time Series
  • K.Teymoreyan, P. Zivyar Page 289
    Urban furniture as the most ingredients urban environment contribution at citizens of utilitiy space. Standardization urban furniture these elements lead to increased efficiency,user satisfaction is to promote greater stability and urban furniture.Non – standard visual chaos of the urban furniture creating discontent among the users. In this paper using GIS, SPSS navigation and field datd collection through guestionnaires distributed among users furniture the guality and guantity of these elements have been. According to studies many weaknesses in planning of these elements are found in alimited are including: non – exponential fit properly elements urban furnitureexcessive accumulation of furniture environmental perturbation caused by the un balanced distribution of ingredients and…. The results show that based on field studies in the form of a series of resident satisfaction questionnaire can be said about the low level rang furniture.
    Keywords: urban furniture, standardization, satisfaction, Tehran