فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 41 (تابستان 1393)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 41 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عباس سعیدی صفحه 5
  • عباس سعیدی، حسن افراخته، فرهاد عزیزپور، سیده کیناز محمودی صفحه 7

    رشد بی رویه شهرها و کلانشهرها زائیده عوامل و نیروهای متنوعی است که در زنجیره ای همبسته قابل ردیابی است. در واقع، یکی از بارزترین و شناخته ترین عوامل دخیل در این فرایند، جابجایی های جمعیتی و تمرکز امکانات و فعالیتها در شهرها، بویژه کلانشهرهاست؛ در این ارتباط، دو پدیده خورندگی و خزش شهری از پدیده های مکمل این روند بی رویه رشد به حساب می آیند که با دست اندازی کانونهای شهری به اراضی پیرامونی و اغلب زمینهای کشاورزی و روستایی پیرامونی در پیوند تنگاتنگ قرار دارند. اگر در عمل سرچشمه همه مسائل شهرها و کلانشهرها در این دو پدیده قابل ردیابی نباشند، لااقل بسیاری از مشائل محیطی و معضلات کالبدی- فضایی شهری، به پس زمینه های بنیادین و فرایندهای مرتبط با آنها باز می گردد.
    این مقاله، ضمن پراختن به این پدیده ها، برخی اقدامات شهری را که در فرایند رشد و گسترش کانونهای شهری و کلانشهری، به جای حل و تعدیل نارسایی های زیستی، به پیچیدگی ها و نابرابری های فضایی می افزایند، مورد بحث قرار می دهد. محور دربند- کاشانک با در برداشتن 15 عرصه روستایی پیشین، نمونه ای از رشد شتابان شهری و پدیده الحاق شهری طی روندهای خزش و خورندگی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که رشد شتابان ساخت و ساز در محور مورد پژوهش طی چند دهه اخیر، چشم انداز عمومی آن را که اصالتا محوری حاوی ترکیبی همساز با محیط در دامنه های جنوبی البرز بوده است، کاملا دگرگون ساخته، باغها و کوچه باغهای سرسبز و ییلاقی را به خیابان ها و محله های پررفت و آمد شهری- مسکونی تبدیل ساخته است. ادامه این فرایند نه تنها چهره ظاهری و سیمای درونی این محور را تا به حال تغییر داده، بلکه به نظر می آید به زودی ارتفاعات بالادست این محور را نیز از حالت طبیعی و اولیه خود خارج ساخته، به ساخت و سازهای ناهماهنگ شهری تبدیل سازد.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های روستایی، پدیده الحاق، خزش کلانشهری، بافت کالبدی، فضایی، محور دربند، کاشانک
  • بهادر زارعی، زهرا انصاری صفحه 43
    مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری نشانه وفاداری مردم کشور به حاکمیت موجود و همچنین احساس رضایت آنها از سیستم حاکم بر کشور و تلاش برای بهتر شدن وضعیت کشور است. میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری اسلامی ایران از درصد بالایی برخوردار است که این موضوع نشان دهنده اعتماد مردم کشور به سیستم حاکمیت موجود و امید در جهت بهتر شدن اوضاع موجود در کشور از ابعاد مختلف است، اما این میزان مشارکت در استان های مختلف کشور بسیار متفاوت است و استان هایی که از میزان توسعه یافتگی بالاتری و در قسمتهای مرکزی کشورند از میزان مشارکت بالاتری نسبت به استان هایی که در نواحی مرزی هستند برخوردارند. هدف از این پژوهش بررسی مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری دوره یازدهم در مقایسه با کل کشور در 11 دروه می باشد که از آمار و اطلاعات موجود در وزارت کشور و سایر ارگان ها در جهت انجام این تحقیق کمک گرفته شده است، لذا در این تحقیق آمارهای مربوطه از جداول آمار انتخابات مربوط به استان تهران اخذ و تفکیک شده و تحت عنوان استان تهران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: جغرافیای انتخابات، استان تهران، انتخابات دوره یازدهم، مشارکت در انتخابات
  • سید حسن صدوق، ژیلا سجادی، سید نورالدین امیری صفحه 63
    سنجش و ارزیابی مستمر از تغییرات و پیامدهای اجتماعی ناشی از فعالیتهای عظیم صنعتی کارگربری چون نفت و گاز در مراکز جمعیتی پیرامونی آن، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، ضرورتی اجتناب ناپذیر در کاهش پیامدهای منفی اجتماعی به عنوان موانعی در تحقق پایداری اجتماعی و امنیت این فعالیتها می باشد. چرا که هجوم جمعیت مردان جویای کار از نقاط مختلف، با ویژگی های متفاوت می تواند علاوه بر تامین نیروی انسانی موردنیاز عاملی در بروز مسائل اجتماعی در مقصد شود. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به ارزیابی اثرات اجتماعی فعالیتهای صنعتی پارس جنوبی در مراکز جمغیتی بخش عسلویه پرداخته است. در این راستا از داده های رسمی موجود و داده های جمع آوری شده میدانی نیز استفاده شده است. جامعه نمونه تعداد 200 سرپرست خانوار بوده است. جهت نتیجه گیری بهتر از روش تحلیل عاملی برای تلفیق متغیرهای موردنظر استفاده گردیده است. نتایج تحقیق در مرحله توصیفی تاثیر ورود جمعیت مهاجر در تغییرات شدید ویژگی های جمعیتی این بخش را نشان می دهد. اما بررسی دقیق تر مبتنی بر ارتباط و همبستگی میان شاخص های مورد بررسی نشان می دهد که تغییرات در ویژگی های جمعیتی برخلاف انتظار عامل پایداری اجتماعی نیز در محدوده نبوده است. با توجه به اهمیت این صنایع پیشنهاد اصلی این مقاله بر ضرورت بررسی و تحلیل مستمر و دقیق تغییرات جمعیتی- اجتماعی جهت سنجش و کنترل پیامدهای منفی توسعه این صنایع در برنامه ریزی و تصمیم گیری های آتی آن تاکید دارد.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، مهاجرت، تغییر اجتماعی، منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی
  • رحیم سرور، سمیه محمدی حمیدی، اژدر ولی خانی صفحه 83
    معلولیت به مثابه پدیده ای زیستی و اجتماعی، واقعیتی است که تمام جوامع، صرف نظر از میزان توسعه یافتگی، اعم از کشورهای صنعتی و غیرصنعتی با آن مواجه هستند. همچنین روز به روز بر شمار جمعیت میانسال و کهنسال که گروه کم توان های حرکتی را تشکیل می دهند با افزایش امید به زندگی در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه از جمله در کشور ما افزوده شده و می شود. گروه-هایی که توجه به نیازهای زیستی آنان در محیط اجتماعی یعنی در فضاهای عمومی شهری می تواند امکان حرکت مستقل و فارغ از کمک دیگران را برای ایشان فراهم آورد و در نتیجه بر پویایی زندگی این گروه های جمعیتی تاثیری در خور توجه برجای بگذارد. لذا ساماندهی و مناسب سازی فضاهای عمومی شهری با توجه به نیازهای معلولان و کم توان های حرکتی، یکی از ضروریات هر جامعه، بخصوص جامعه ماست که بعد از جنگ علاوه بر دو گروه یادشده با شماری از جانبازان نیازمند این توجه مواجه شده است. در پژوهش حاضر هدف تحلیل و شناسایی مولفه های کلان، میانه و خرد اثرگذار در فعالسازی یا رکود فضاهای عمومی در راستای برخورداری از حقوق مدنی معلولین به عنوان یک شهروند در بهره گیری از فضاهای عمومی شهری پرداخته شده است. نوع تحقیق کارردی وروش آن نیز توصیفی تحلیل می باشد. همچنین با بهره گیری از تکنیک SWOT نقاط ضعف و قوت (عوامل داخلی) ونیز فرصت ها و تهدیدهای حاکم بر فضاهای عمومی شهری (عوامل خارجی) در میدان دوم صادقیه واقع درمیان منطقه پنج و دو شهرداری تهران به عنوان نمونه مورد مطالعه بررسی شد. سپس عوامل داخلی و خارجی حاکم بر فضاهای عمومی محدوده مزبور با استفاده از طیف لیکرت امتیازدهی و ارزیابی گردید؛ یافته های پژوهش نشان داد که فضاهای مذکور به دلیل نقایص کالبدی، مدیریتی و جامعوی، نتوانسته اند نقش بایسته خود را به عنوان فضایی برای تعاملات اجتماعی (حوزه عمومی) در رابطه با معلولین ایفا نمایند. همچنین نتایج مشخص ساخت که راهبرد محافظه کارانه (WO) در اولویت نخست برنامه ریزی ساماندهی و نوسازی ساختار کالبدی فضاهای عمومی منطقه مورد مطالعه قراردارد؛ لذا بر پایه اخذ استراتژی محافظه کارانه می توان با ارائه راهبردها و راهکارهای پاسخده به نیاز شهروندان و اولویت بندی آنها براساس محدودیت منابع و هزینه ها، و ترتیب و توالی اجرای آنها به ساماندهی و مناسب سازی این فضاها در راستای دستیابی به یک فضای عمومی شهری به عنوان یک حوزه عمومی جهت جامعه هدف نائل شد.
    کلیدواژگان: معلولان، کم توان های حرکتی، فضاهای عمومی شهری، ساماندهی شهری
  • اسماعیل علی اکبری، مصطفی طالشی، شاپور دیوسالار صفحه 107
    این مقاله با استناد به روش تحقیق توصیفی تحلیلی، طیف متفاوت و متنوعی از روابط بین فرم فیزیکی مکان های شهری و توسعه فضاهای الکترونیک را در قالب فرآیندهای اجتماعی، اقتصادی و کالبدی بررسی و سنجش کرده است. با تبیین یک پایگاه نظری مستند و مستدل، چارچوب نظری در ارتباط با یک نمونه موردی (منطقه شش کلان شهر تهران که بخاطر ظرفیت های موجود مجازی انتخاب شده) با طی مراحل و روش های علمی به آزمون گزارده شده است. در بسط دیدگاه های متفاوت، بیشترین بهره برداری از رویکردهای نظری مربوط به ساخت اجتماعی و سیاسی تکنولوژی بعمل آمده است. اهداف محوری مقاله نیز بر مدار بررسی و سنجش میزان تاثیرپذیری فرآیندهای اقتصادی، اجتماعی و کالبدی شهر در نتیجه توسعه فضاهای مجازی از منظر شهروندان، استوار گشته است. نتایج بدست آمده نشان می دهند که در استفاده از بسیاری خدمات مجازی مانند استفاده از اینترنت، شبکه الکترونیک بانک ها و موسسات، گذراندن اوقات فراغت از طریق فضاهای مجازی، استفاده از درگاه های الکترونیک شهری و... سطح استفاده شهروندان بالا بوده است. نتیجه بررسی آثار مثبت توسعه تکنولوژی سایبر بر فرآیندهای اقتصادی، اجتماعی فرهنگی و کالبدی از نگاه جامعه نمونه نشان می دهد که آثار مثبت این فرآیندها از توسعه تکنولوژی سایبر مورد تایید جامعه بوده است. بنابراین، توسعه فضاهای مجازی و گذار از فرآیندهای سنتی، امکان غلبه بر موانع و محدودیتهای زمانی و فیزیکی موجود در سطح منطقه را فراهم کرده و به شدت میزان مراجعات فیزیکی و حضوری شهروندان را برای اخذ خدمات کاهش خواهد داد.
    کلیدواژگان: فرآیندهای اقتصادی، اجتماعی و کالبدی، شهر مجازی و الکترونیکی، منطقه شش تهران
  • نصرالله مولایی هشجین، حیدر ابراهیمی صفحه 135
    شهرستان املش یکی از شهرستانهای شرق استان گیلان است که علیرغم برخورداری از جاذبه های گردشگری با چشم اندازهای زیبا و غنی از آثار باستانی وبه ثبت رسیده، به جهت در بن بست قرار گرفتن آن و عدم توجه مسئولین محلی در زمینه برنامه ریزی و اقدام در جهت معرفی جاذبه ها و توسعه زیرساخت ها موجب شده است تا گردشگران از وجود پتانسیل های شهرستان اطلاع چندانی نداشته باشند و در نتیجه توریسم در املش کمرنگ جلوه نماید. هدف از انجام این پژوهش برنامه ریزی بر روی جاذبه های گردشگری املش با استفاده از یک سیستم مدیریتی نوین در تعیین طرح ها و اقدام در جهت معرفی جاذبه ها به منظور توسعه گردشگری بوده که طی آن به ساکنین محدوده به مثابه جامعه ذینفعان نگریسته می شود.
    روش پژوهش توصیفی و تحلیلی است. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده و فرضیات در زمینه توانمندی جاذبه ها و نقش برنامه ریزی راهبردی بر اساس مدل ارزیابی متوازن در شکوفایی توریسم در املش بیان شده است. در بررسی و آزمون فرضیه از نسبت هایP و در قالب آزمون Z عمل گردیده است و با استفاده از نتایج پرسشنامه ها، فرضیات با 95%سطح اطمینان آزمون گردیدند.
    با توجه به نتایج تحقیق و آزمون فرضیه ها، توانمندی جاذبه های توریستی املش و نقش مدل ارزیابی متوازن در برنامه ریزی ها و در جهت توسعه و رونق گردشگری شهرستان، تایید گردیده است.
    املش با مواهب طبیعی و تاریخی آن، قابلیت و توانایی آن را دارد تا برحسب پیگیری های مسئولین محلی و شهرستان و طی برنامه ریزی راهبردی با استفاده از یک رویکرد نوین در مدیریت راهبردی به نام مدل ارزیابی متوازن، موجبات توسعه و رونق توریسم در املش را فراهم سازد و بدین طریق با ایجاد فرصت های شغلی، جلب مشارکت عمومی و نهادینه ساختن فرهنگ توریسم پذیری و نیز نظام بخشی شیوه های مختلف تبلیغات و ایجاد بستر مناسب جهت جلب بخش خصوصی و در نتیجه تقویت زیرساخت ها که منجر به جلب و جذب توریست داخلی و خارجی می شود رشد و بالندگی شهرستان را رقم زند.
    کلیدواژگان: جاذبه های گردشگری، توریسم، برنامه ریزی راهبردی، مدل ارزیابی متوازن، گردشگر، املش
  • یوسف قویدل رحیمی، محمود احمدی، داریوش حاتمی زرنه، محمد رضایی صفحه 161
    باران های ابر سنگین و سیل آسای غیرطبیعی در مناطق خشک و کم باران و با پوشش گیاهی تنک در اغلب موارد منجر به رخداد سیلاب های سنگین و غیرقابل پیش بینی شده و همه ساله خسارات سنگینی در بخش-های تاسیسات زیربنایی، عمرانی و کشاورزی برای مناطق مرکزی، شرقی و جنوب شرقی کشورمان به بار می-آورند. در پژوهش حاضر، به تحلیل همدیدی بارش سنگین 6/90میلیمتری منجر به سیل 13 بهمن 1389 برابر با 2 فوریه 2011 میلادی شهرستان جیرفت پرداخته شد. ابتدا از طریق داده های ایستگاه های زمینی بارش مذکور شناسایی و سپس با استفاده از داده های جو بالاو ترسیم نقشه های مربوطه بارش سنگین جیرفت مورد تحلیل قرار گرفت. وجود کم فشار چندهسته ای با محور شمالی- جنوبی بر روی ایران مرکزی، کشیده شدن فرود بسیارعمیق با محور شمالشرق- جنوبغرب بر روی روسیه، ترکیه، عراق، عربستان ودریای سرخ و قرارگرفتن منطقه مورد مطالعه در زیر منطقه واگرایی بالایی، استقرار هسته منفی پیچانه در تمامی سطوح جوی برروی جیرفت، بالاسو بودن هوا در تمامی سطوح که موجب صعود هوا و ناپایداری شده و مقادیر تاوایی که گویای جریان واگرایی و صعودی هوا برای تمامی سطوح جو است، همچنین ضخامت زیاد جوکه نشان دهنده جبهه گرم بر روی منطقه می باشد بعلاوه استقرار رودباد بزرگ جبهه قطبی وادغام آن با رودبادهای مستقر در آفریقا از سمت غرب و رودباد مستقر در جنوب شرق آسیا از سمت شرق موجب تشدید ناپایداری ها و ایجاد شرایط باروکلینیک برای شهرستان جیرفت شده است. منابع عمده رطوبتی بارش سنگین جیرفت در سطوح500 و 700 هکتوپاسکال دریای سرخ و خلیج فارس می باشد، اما در ترازهای 850 و 1000 هکتوپاسکال دریای عرب، خلیج عمان و خلیج فارس نقش اصلی تامین رطوبت بارش سنگین را ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: تحلیل همدید، بارش سنگین، سیل، شهرستان جیرفت
  • وحید ریاحی، سیمین تولایی، پرویز ضیاییان، عطاالله عبدی، انور عزیزدوست * صفحه 179

    عدم وجود امکانات و تجهیزات امدادی در روستاهای کشور، عدم دسترسی سریع نیروهای امدادی به روستاها و دوری روستاهای کشور از مراکز ارائه دهنده خدمات ایمنی، از گذشته تاکنون موجب خسارات و تلفات زیادی در روستاها شده است. با توجه به مقرون به صرفه نبودن استقرار مراکز آتش نشانی و خدمات ایمنی در تمامی روستاها، احداث و مکانیابی صحیح این پایگاه ها می تواند موجب افزایش کارایی و ضریب ایمنی روستاها شود. این پژوهش باهدف تعیین روستاهای مناسب برای ارائه خدمات ایمنی و آتش نشانی در سطح شهرستان بوکان، به مطالعه وضعیت فعلی ایمنی در روستاهای شهرستان پرداخته و با استفاده از مدلANP، به انتخاب سیستماتیک روستاهای مناسب خدمات ایمنی پرداخته است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و جامعه آماری تحقیق، روستاهای شهرستان بوکان و جامعه نمونه شش روستای منتخب بوده است. نتایج نشان می دهد که نخست، وضع موجود ارائه خدمات ایمنی در سطح روستاهای شهرستان نامناسب و فاقد الگوی علمی است. سپس چهار روستای داشبند، نوبار،گلولان و جوانمرد بیشترین و روستاهای ساری قامیش و ناچیت کمترین اولویت را برای ایجاد پایگاه آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرستان بوکان دارند.

    کلیدواژگان: خدمات ایمنی، ایمنی روستایی، آتش نشانی روستایی، شهرستان بوکان
  • سیدعباس رجایی*، احمد پوراحمد، اسفندیار زبردست صفحه 201
    مناطق شهری با مشخصه هایی چون دگرگونی و پویایی مداوم بنا به مقتضیات و شرایط اجتماعی و اقتصادی دچار تحولاتی می گردند. این تحولات و پویایی بنا به مقتضیات مکانی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه متفاوت بوده و تحت فرایندها و سازکارهای خاص شکل و توسعه می یابند. مقاله حاضر از روش اسنادی و با به کارگیری متون مختلف، به بررسی مراحل توسعه مناطق شهری در سطوح ملی و کلانشهری از دیدگاه مدل شهرنشینی متغیر می پردازد. یافته های مطالعه نشان می-دهد مناطق شهری همانند شهرها در طی رشد و توسعه خود مراحلی از رشد و توسعه را طی می-کنند که این مراحل بر اساس مدل شهرنشینی متغیر در سه مرحله شهرنشینی، برگشت تمرکز و شهرگریزی مطرح می گردند. با استناد به بررسی مدل شهرنشینی متغیر در چند کشور با ساختارهای اجتماعی اقتصادی متفاوت این مدل می تواند به عنوان مدلی با توانایی تفسیر مراحل توسعه شهری در سطوح ملی و کلانشهری به کار گرفته شود. همچنین مرحله برگشت تمرکز در این مدل از مهمترین ویژگی های مدل به شمار رفته که تفسیر مناسبی از مراحل توسعه شهری خصوصا در کشورهای در حال توسعه ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: شهرنشینی متغیر، شهرنشینی، شهرگریزی، برگشت تمرکز، توسعه شهری، مناطق کلانشهری
  • سیدرامین غفاری، محمود مرادی، داود نیک بخت صفحه 219

    گردشگری روستایی یکی از انواع مهم گردشگری است این نوع گردشگری می تواند به عنوان یک راهبردتوسعه منجر به بهبود رفاه اجتماعی و اقتصادی در مناطق روستایی شود. لذا برنامه ریزان باید به گردشگری روستایی به مثابه موتور محرکه توسعه بنگرند وآن را در برنامه های توسعه خود لحاظ کنند.
    این پژوهش با ارائه مدل ترکیبی در برنامه ریزی توسعه گردشگری روستایی سعی دارد به روش تحلیلی توصیفی و با بهره گیری از روش اسنادی- میدانی درگردآوری اطلاعات در بخش مرکزی شهرستان بویراحمد و نیز با اجرای مدلهای استانداردسازی و آنالیز تاکسونومی به کمک نرم-افزارهای Gis،Spss و Excel، به لایه بندی، رتبه بندی و تعیین سطوح فضایی همگن روستایی به لحاظ توسعه صنعت گردشگری روستایی در قلمرو پژوهش بپردازد. نتیجه آن که ساختار مکانی- فضایی حاکم بر 29حوزه گردشگری روستایی و تعیین اولویتها براساس سنجش قابلیتها در روندی از توسعه فضایی گردشگری روستایی مشخص گردید تا در مقیاس منطقه ای نیز مورد استفاده قرار گیرد. از این رو راهبردهای اجرایی در توسعه ساختار و سازمان فضایی حاکم بر حوزه های گردشگری روستایی ارائه گردید.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه گردشگری، برنامه ریزی فضایی، آنالیز تاکسونومی، شهرستان بویراحمد
  • محمد سلیقه، ابراهیم بهشتی جاوید صفحه 239
    عدم تعیین محدودیت ها و جاذبه های فصلی یک منطقه می تواند باعث سردرگمی و چه بسا دلزدگی گردشگر از منطقه ای که در فصل نامناسب از آن بازدید بعمل آورده بشود. لذا نیاز بر آن است که در نقشه های گردشگری تقویم گردشگری فصلی هر منطقه نیز مشخص گردد. در این پژوهش به منظور تعیین پهنه های مناسب برای گردشگری در چهار فصل از دو مدل بیوکلیماتیک TCI و تحلیل سلسله مراتبیAHP استفاده گردیده است. نقشه های خروجی شاخص سیستماتیک شرایط اقلیمی را برای گردشگری با استفاده از 7 پارامتر میانگین بارش ماهانه، میانگین دما، میانگین نم نسبی، بیشینه دما، کمینه نم نسبی، میانگین روزانه ساعات آفتابی و سرعت باد مورد ارزیابی قرار می دهد، در حالی که در تحلیل سلسله مراتبی سعی شده اثر شاخص های اقلیمی در میزان اثر گذاری در جاذبه های هر فصل در نظر گرفته شود. نتایج حاصل از تطبیق دو مدل مذکور و مقایسه خروجی ها با واقعیت های موجود در منطقه مشخص نمود که خروجی مدل تحلیل سلسله مراتبی پهنه های واقعی تری نسبت به مدل بیوکلیماتیک در اختیار گردشگران قرار می دهد.
    کلیدواژگان: گردشگری، شاخص بیوکلیماتیک، تحلیل سلسله مراتبی، شهرستان سمیرم
  • سیدعباس احمدی، محمود واثق، احسان لشکری، بنت الهدی فرایی صفحه 257
    بررسی زمینه ها و مولفه های جغرافیایی- فرهنگی که در ایجاد، ثبات و گسترش حکومت ها نقش-آفرینی می کنند همواره مورد علاقه و توجه محققان بوده است. با توجه به اینکه هر ملت بر اساس جغرافیای فرهنگی ویژه خود، تفکر، مذهب، جهان بینی و ایدئولوژی خویش را تعریف و پی گیری می نماید، مطالعه این تفاوتهای مکانی در مناطق و کشورهای مختلف دارای اهمیت است. در این پژوهش، مولفه های فرهنگی مهمی نظیر تاثیر امامان و امامزادگان، علما و خاندان های مذهبی؛ تاثیرات متقابل جغرافیای انسانی و طبیعی مکان های با هویت شیعی و یا ایرانی بر روی یکدیگر؛ استحکامات طبیعی و فاصله های فیزیکی فضاها و همین طور تاثیر جغرافیایی- سیاسی دولت های شیعی مورد مطالعه قرار گرفته و نقش جغرافیا و فرهنگ حاصل از آن در رسمی شدن مذهب شیعه در ایران تبیین می شود.
    این تحقیق از نوع تحقیقات بنیادی بوده و با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است. منابع اطلاعاتی این تحقیق را مدارک مکتوب (کتب، مجلات تخصصی، مقالات، مطالب موجود در فضای مجازی) و مصاحبه با کارشناسان تشکیل داده اند. با مطالعه بر روی جغرافیای طبیعی و فرهنگی ایران، جغرافیای تاریخی- سیاسی ایران و جریانات فکری- فرهنگی، این نتیجه به دست می آید که زمینه ها و مولفه های جغرافیایی- فرهنگی سرزمین ایران نقش مستقیمی در ظهور و فراگیری مذهب تشیع در این سرزمین ایفا کرده اند.
    کلیدواژگان: جغرافیا، مذهب، فرهنگ، تشیع، ایران
  • علی حاجی نژاد، زینب فضلعلی صفحه 279
    فناوری اطلاعات به عنوان مجموعه ای از مهارت ها اهمیت روزافزونی برای مردم در کلیه امور زندگی پیدا کرده است. امروزه پیشرفت جوامع از ابعاد مختلف علمی و فناوری، روندی انفجاری و غیرقابل کنترل به خود گرفته است؛ به گونه ای که جهان هر روزه شاهد کشف و اختراع ابزارها و وسایل، تبیین روش ها، ساختارها و فرایندهایی است که بدون کاربست آن ها حل مسایل و مشکلات سازمان ها امکان پذیر نیست، بدین معنا که انسان ها ناگزیرند برای مواجهه با مسایل روزافزون و جدید سازمانی و حل آن ها، همواره خود را با دانش و فناوری های جدید مجهز کنند. بنابراین ممکن است انسان ها در مقطعی از زمان از دانش و مهارت لازم برای مواجهه با پدیده های سازمانی برخوردار باشند، ولی تغییرات و تحولات محسوس و شتابزده علمی به سرعت دانش و مهارت آنان را منسوخ می کند. بنابراین بازسازی و نوسازی دانش و تجربیات آن ها برای سازگاری با تغییرات ضروری است. با توجه به این مساله، در این تحقیق بر آن شدیم تا به اهمیت استفاده از فناوری اطلاعات در مدیریت روستاهای ایران و بررسی میزان مهارت دهیاران در استفاده از فناوری اطلاعات و میزان تاثیر عوامل جغرافیایی و ویژگی های شخصی دهیاران در میزان مهارت آنها بپردازیم. بدین منظور از روش تحقیق تحلیلی توصیفی استفاده شد و اطلاعات موردنیاز به روش اسنادی و میدانی جمع آوری شد. در این تحقیق، براساس چارچوب نظری، پرسشنامه ها تهیه و عملیات میدانی انجام شد. پرسشنامه نهایی توسط 16 دهیار روستاهای دارای دهیاری شهرستان گلوگاه و33 دهیار روستاهای دارای دهیاری شهرستان بهشهر از استان مازندران تکمیل شد. تحلیل های آماری نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر آن است که بین دهیاران منطقه مورد مطالعه از نظر میزان مهارت الکترونیکی تفاوت معناداری وجود ندارد؛ همچنین بین دهیاران دو شهرستان گلوگاه و بهشهر از این نظر نیز تفاوتی وجود ندارد. نتایج تحقیق همچنین نشان داد که بین میزان مهارت در استفاده از فناوری اطلاعات و تحصیلات دهیاران در سطح اطمینان 95 درصد و در سطح معناداری 0/008 تفاوت معناداری وجود دارد. اما بین میزان مهارت رایانه ای دهیاران و متغیرهایی جغرافیایی مورد مطالعه در این تحقیق شامل میزان فاصله از مرکز شهرستان و استان، نوع راه ارتباطی، وضعیت توپوگرافی و سطح امکانات روستا هیچ گونه تفاوت معناداری از نظر آماری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیریت روستایی، دهیار، مهارت رایانه ای، شهرستان گلوگاه، شهرستان بهشهر
  • سید جواد امام جمعه زاده، حسین مهدیان صفحه 297
    در عصر جهانی سازی فرهنگی آن دسته از ارزش های هویتی که از پویایی و سیالیت و قدرت انتقال بالاتری برخوردار باشند، شانس بیشتری برای بقا دارند. مذهب شیعه و هویت ایرانی از بارزترین شاخصه های هویتی کنونی ملت ایران هستند که می توانند در برابر پدیده جهانی شدن با حفظ ارزش های هویتی از طریق ایجاد وحدت و همبستگی ملی، بقاء ملی ایران را حفظ نمایند. از دیدگاه جغرافیای سیاسی ملت ایران دارای دو شکاف مذهبی و قومیتی می باشد که در عصر کنونی و به واسطه افزایش آگاهی ها محسوس تر شده اند و می توان گفت، پرداختن به هر یک از شاخصه های هویت کنونی ملت ایران یعنی مذهب تشیع یا هویت ایرانی و نادیده گرفتن دیگری ایجاد شکاف ملی را در پی دارد. این مقاله با روشی توصیفی تحلیلی به دنبال تشریح آن است که امنیت و بقاء ملی ایران در بلندمدت از طریق اتکا همزمان بر مذهب شیعه (پیوند دادن گروه ها و اقوام گوناگون زبانی به ویژه در بخش مرکزی فلات ایران حول مذهب مشترک) و هویت ایرانی(پیوند دادن گروه های مذهبی حول هویت زبانی- نژادی مشترک) حاصل می گردد.
    کلیدواژگان: ژئوکالچر، هویت ایرانی، مذهب شیعه، امنیت ملی
|
  • Abbas Saidi, Hassan Afrakhteh, Farhad Azizpour, Kinaz Mahmoodi Page 7

    Excessive growth of towns and cities is caused by a variety of factors and forces that can be traced in correlated chain. In fact, one of the most dramatic and well-known factors involved in the process, is in one hand, the unwelcomed movement of population, and in other hand, inappropriate centralization of amenities and resources in the cities, especially in metropolitan areas. The two related phenomena, namely urban sprawl and gobbling (up) the scarce natural resources, considered as complementary to the process of irregular growth of urban centers, are closely linked in deterioration of peripheral rural lands. If in fact most insufficiencies of metropolitan areas are not caused by these two phenomena, many fundamental urban environmental problems and physic-spatial issues can be traced in their background effects. This article besides reviewing these phenomena, discusses some measures which instead of helping to sustain urban environments, lead to more complexities and disordered and uneven urban spaces. The Darband-Kashanak Axis, including 15 former rural distinct spheres, is an example of deterioration of natural landscapes, caused by inappropriate and unplanned sprawl of metropolitan areas. The results of the study reveal that the expedite growth of metropolitan area, through rapid constructions in the area, have changed dramatically the local indigenous harmonic landscape, containing a beautiful and fertile section of well-known landscape of alborz mountains, into a conflicting and perverted urban space. Continuation of this process, led not only to disordered physiognomy of this axis, but in near future would metamorphose its natural and cultural vision.

    Keywords: Metropolitan Sprawl, physic, spatial Fabric, Annexation, darband, Kashanak
  • Bahador Zarei, Zahra Ansari Page 43
    Participation in the country's presidential elections, a sign of loyalty to the current regime, and they are satisfied with the system and trying to get better at governing the country. Turnout in presidential elections in the Islamic Republic of Iran is a high percentage that reflects the people's confidence in the existing governance system and hope for better things in the country are of different dimensions, However, this contribution is very different in different provinces and provinces that have higher rates of development in the central parts of the country have higher participation rates than provinces that border areas are. The purpose of this study contribute to the overall national presidential elections XI is the 11 courses available information and statistics in the Department of the Interior and other agencies in order to assist this research has been In this study the statistics of statistical tables relating to the obtaining of Tehran and Tehran Province analyzed separately and under exposed.
    Keywords: Electoral geography, Tehran: Iranian Elections, Participation in Elections
  • S. Hassan Sadough, Zhila Sajadi, S. N.Amiri Page 63
    The constant measurement and assessment of social changes and impacts of immense and labor intensive industrial activities such as oil and gas in peripheral population centers, particularly in developing countries is essential for reducing the negative social impacts which is considered as a hindrance for accomplishing the social sustainability and safety for these activities. Because the flow of male population from different parts of the country, with various characters looking for job opportunity, although supplying the adequate human labor but can bring about social problems for the destiny. Therefore this research paper with descriptive-analytical methods attempts to assess the social impacts of South Pars Industrial activities in its peripheral population centers. The available official data as well as data collected by the land survey were used for this research. Population sample include 2oo head of the family. Factor analysis was used as a suitable method for gaining a better result. The results from descriptive analysis show the effect of migrant population in change of population character of the study area. But the close investigation based on correlation between the indicators show that the changes in population characters not only brought about harmful social impacts such as more addiction but unexpectedly have not caused social sustainability too. So due to the importance of this industry and in order to measure and control the negative impacts of this industry the constant and close investigation of population and social changes are strongly suggested.
    Keywords: Economic development, migration, social changes, South Pars Esecial Zone
  • Rahim Sarvar, Somayeh Mohammadi Hamidi, M.Veisian Page 83
    As a biologic and social phenomenon, disability is a fact that both industrial and non-industrial countries, apart from their level of development, are faced with. Also, regarding the increased life-expectancy level in the developed and developing countries including Iran, size of the middle-aged and old population of the world, who constitute the motor disabled group is increasing. Paying attention to the living needs of these groups in the social environment, i.e. in the urban public spaces, can help them to live independently and without other’s helps, which it in turn may result in more dynamic life for such demographic groups. Thus, organizing and improving urban public spaces, with regard to the needs of the disabled and motor disabled individuals, have become one of necessities in each community, particularly in our society where another group, wounded-in-action (WIA), after Ira-Iraq War was added to two mentioned groups. This study aims at identifying and analyzing macro, medium and micro effective components of activation or declination of the public spaces in order to bring about civil rights for the disabled, as citizens, and also the capacity to use urban public spaces. It is an applied study based on descriptive-analytic methods.
    Keywords: Disabled, Motor, disabled individuals, urban public spaces, urban organization
  • Ismail Aliakbari, Mustafa Taleshi, Shapour Divsalar Page 107
    This study was performed using the descriptive-analytic research method to assess various relationships among the physical form of urban places and development of electronic places in the context of social, economic and physical processes. By providing a valid and reliable theoretical basis, the conceptual framework of the study was examined in a case study (District 6 of Tehran Municipality was selected because of its existing virtual potentials) by going through scientific steps. In expanding different viewpoints, the highest level of advantage was taken from the theoretical approach to the social and political constructs of technology. The primary objectives of the research were also determined based on the results of assessment of the viewpoint of citizens on the influence of development of virtual spaces on economic, social and physical processes. Results indicated that the rate of usage of some virtual services (such as the Internet, banks and institutes electronic network, spending leisure time, city electronic portal, etc.) is high among citizens. In addition, results of the assessment of the viewpoints of citizens on the positive effects of development of the cyber technology on economic, sociocultural and physical processes showed that development of the cyber technology has a positive effect on these processes. Therefore, development of virtual spaces and transition from conventional processes provides for overcoming temporal and physical obstacles and limitations in the district. It also will drastically reduce the frequency of physical visits paid by citizens to receive services.
    Keywords: economic_social_physical processes_virtual_electronic city_district 6 of Tehran municipality
  • Nasrollah Molaei Hashjin, Heidar Ebrahimi Page 135
    The town of Amlash is located in Eastern Guilan province. This town enjoys many tourist attractions with beautiful landscapes and is rich in registered ancient monuments. However, this town is located in blind region, and the local authorities fail to heed to planning, introducing its tourist attractions, and developing the infrastructures. Due to these factors, tourists have little information about the potentials of the town. As a result, tourism in Amlash has faded. The present research intends to plan on tourism attractions in Amlash using a modern management system and designate plans and measures in order to introduce the attraction and develop tourism, consequently. In studying and testing the hypotheses, P ratio in Z test has been used. Using the results of questionnaire, the hypotheses were tested with 95% of confidence. Regarding the results reached and hypotheses testing, the capability of Amlash tourist attractions and the role of BSC model have been approved in developing and thriving tourism in the town. With natural and historical assets, Amlash has the capability of developing tourism through the attention of local authorities and strategic planning by a modern approach to strategic management namely balanced scaling. Accordingly, developing job opportunities, gaining public participation, institutionalizing the culture of tourist acceptance, systematizing different methods of advertisement, making suitable arena for gaining private sector, and consequently, strengthening the infrastructure that will result in the attraction of domestic and foreign tourists and the growth of the town.
    Keywords: tourist attraction, tourism, strategic planning, BSC, tourist, Amlash
  • Y. Ghavidel Rahimi, Mahmoud Ahmadi, D. Hatami Zarneh, M. Rezaie Page 161
    Super Heavy rains and abnormal floods In dry areas with low rainfall and sparse vegetation In most cases, led to occurrence of unpredictable heavy flooding and every year create a lot of damage in the Sector of, infrastructure, construction and agriculture, For central, eastern, and southeastern Iran. In this paper, was paid to Synoptic Analysis of super Heavy Rainfall 90 mm leads to flooding On 2 February, 2011 in Jiroft city. First, Mentioned precipitation, was detected from ground stations. And then using data from the upper atmosphere and associated mapping, was analyzed super Heavy rainfall in Jiroft city. Exist of Multi-core low pressure with Axis of north – south On central Iran, Stretch of Very deep trough with Axis of northeast – southwest On Russia, Turkey, Iraq, Saudi Arabia and the Red Sea and located area of The study under region of the divergence above, Establishment Of negative core eddy At all levels of the atmosphere On Jiroft, Top side weather at all levels That led to rising air and instability, and vorticity values that Indicates Divergence and upward air flow for all levels of atmosphere, also large thickness atmosphere that Indicates Warm front over the region, In addition to, Establishment of the great jetstream of polar front And integration with jetstreams that located in Africa From the West And jetstram in southeast Asia from the East Lead to increase instability and create Unstable atmospheric conditions for the city of Jiroft. The main sources of humidity super heavy rainfall Jiroft in Levels 500 and 700 hP are the Red Sea and the Persian Gulf. But in the levels of 850 and 1000 hP, Arabian Sea, Gulf of Oman and the Persian Gulf, Play a major role to supply humidity for heavy rainfall.
    Keywords: Synoptic analysis, super heavy rainfall, flooding, city of Jiroft
  • V. Riahi, S. Tawalaei, P. Ziaeian, A. Abdi, A. Azizdoust Page 179

    Lack of emergency equipment’s and facilities to rescue mission crews as well as lack of access in Iran’s rural settlements and the isolation of rural entities with respect to security services have led to many casualties and damages. Taking into consideration the uneconomic nature of fire station location in rural areas, optimum location of decision may result in an increase in efficiency and security of these places. This study aims to assign the appropriate villages for locating fire station in Bookan. This in turn, requires the investigation of present status of villages regarding these security and emergency measures. This demands the application of ANP. The research method is based on descriptive – analytical method. Our community target is all of Bookan villages out of which six villages were selected. This study suggests that the current statuses of these security services are very un-appropriate and do not follow scientific pattern. Moreover, Dashband, Noubar, Gelolan and Javanmard possess high priorities regarding security locational measures as opposed to Sarighamish and Nachit which possess the least priorities.

    Keywords: Security Services, Rural Security, Rural Fire Station, Bookan County
  • S. Abbas Rajaei*, Ahmad Pourahmad, Esfandiar Zebardast Page 201
    Urban areas with features such as constant change and dynamism and Social and economic situations will evaluate. The evolution and dynamics for locational circumstances in Developed and developing countries are different and developed and shaped under specific Processes and mechanisms. In the present study, using different texts, documents method and with differential urbanization model study urban development in national level and metropolitan area. The results of this study show that urban regions in their growth and development process like cities contains of urbanization, polarization reversal and counterurbanization phases. With attention to survey of differential urbanization modeling some countries with various social economic structures, this model can be used as a capable model for analysis of urban development phases in national and metropolitan scales. Also polarization reversal phase in this model is one of most important attributes of this model can be used for analysis of urban development processes especially in developing countries.
    Keywords: Differential urbanization, urbanization, counterurbanization, polarization reversal, metropolitan regions
  • S. R. Ghafari, M. Moradi, D. Nikbakht Page 219

    Rural tourism is one of the important subparts of tourism. This part of tourism can a development strategy to improve the social and economic well being of rural areas. Thus, the planners must know rural tourism as motor growth and put it in their rural development program. This research with offering Synthetic model In Rural Tourism Development Planning tries to get through and use of field – documentary method in data collection and analytic – descriptive study in central area of Boyerahmad province, and with fulfillment models of Z-score and taxonomic analysis, by using of GIS, SPSS, Excel softwares to the setting layer, to promoting a higher grade, recognition of the level rural spaces for tourism industry development in research scope at a result space structural dominant in 29 tourism scopes and priorities has on the assessment of abilities into the process of rural tourism space development until it is used in zone scale. In this case executed strategies were offered in structural and spatial organization development governs on rural tourism scope.

    Keywords: Rural tourism, Tourism development, Spatial planning, Taxonomic Analysis, Boyerahmad Township
  • Mohammad Saliqeh, E. Beheshti Javid Page 239
    Restrictions and seasonal attractions of the area can lead to confusion and perhaps cut the tourists from the region, the season of the visit is inappropriate. Therefore, it is necessary, suitable tourism zone is specified for each season. In this study to determine the suitable zone for tourism in the four seasons, the two models have been used bioclimatic (TCI) and Analytical Hierarchy Process (AHP). bioclimatic model (TCI), 7 of climatic parameters for climatic conditions, is used.: Average monthly rainfall, average temperature, average relative humidity, Maximum temperature, minimum relative humidity, mean daily sunshine hours and wind speed While the hierarchical analysis, we tried to consider the impact of climate indicators Attractions in every season. Finally, by comparing model output with reality in the region, was determined Analysis of the hierarchical model, suggest that the actual zones more than bioclimatic model, for tourists.
    Keywords: Tourism, Analysis hierarchy process, Tourism Climate Index, Semirom
  • Abbas Ahmadi, Mahmud Vaseq, Ehsan Lashgari, B. Farayi Page 257
    Study and Survey culture geographic field and factors- and study their roles in the creation and stabilization of state has always attracted the attention of researchers. With pay attention to cultural context, each nation based on their specific cultural geography defines and pursue their ideology, religion and ideology. so, the study of spatial differences Geographical culture factors indifferent states and regions are important. In Iran so far, doesn’t study suggestibility the Shiite from environmental and human characteristics of Iran plateau. So, In this study, is explained the suggestibility of shiism religion cultural component in Iran from geographical factors, such as the interaction between rise the shiism in Iran and natural sites on the; and natural defenses and physical spaces as well as the impact of geographical distance. This research reveals that, in the study of culture, historical geography, political and intellectual movement should be take consider the impacts of the physical geography areas and components. Particularly, environmental and physical of Iran plateau have play direct role in the rise cultural landscape of Iran, particularly in shiism religion.
    Keywords: cultural, geography, shiism, religion, Iran
  • Ali Hajinezhad, Z. Fazlali Page 279
    Information Technology as a set of skills has an increasing importance in all aspects of daily life of rural areas. Considering this, it is tried to investigate the importance of using IT in managing the Iranian villages, and studying the village administrators’ level of skills in taking advantage of IT, the impact of geographical factors, and personal qualities of the village administrators in their level of skills. For this purpose the descriptive-analytical method was used and the information and data were gathered through documentary and field work research. Based on the theoretical framework, the questionnaires were prepared and the survey was carried out. The final questionnaire was filled out by 16 and 33 village administers of Galoogah city and Behshahr respectively. The statistical analysis of the results of the survey reveals that there is no a significant difference among the village administers of these two cities in terms of enjoying IT skills. The research findings have also shown that with 95% certainty there is a significant difference of 0.008 between their education level and their skills in using IT. However, there was no correlation between geographical parameters and IT usage in the region. These parameters included the distance of the village and the city, and the center of the province, the type of the road and access, topographic situation and the facilities in the villages.
    Keywords: information technology, rural management, village administrator, skill, Behshahr, Galoogah
  • J. Emamjomaaeh, H. Mahdian Page 297
    In the age of cultural globalization, those identifying values which have dynamism, fluidity and higher transmission power have a greater chance for duration. Shia school of thought and Iranian identity are the most manifest features of the current Iranians identity which can protect the Iran`s national duration against globalization phenomenon by unity and national solidarity. From the view of the Political Geography Iranians have two rifts; ethnic and denominative which become more perceptible in this time due to increased awareness and It can be said that getting through one of them (Shiite and Iranian identity) and ignorring the other one will result in creation of national rift.This paper, by descriptive and analytic method will describe that Iran security and national duration, in long-term period will achieve by simultaneous reliance on Shia school of thought (linking the various ethnic and linguistic groups especially in the central plateau of Iran around common denomination) and Iranian identity (linking different denominative groups around common linguistic-racial identity).
    Keywords: Geocalture, Iranian identity, Shiite, national security