فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 43 (زمستان 1393)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 43 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عباس سعیدی صفحه 5
  • مصطفی طالشی، ریحانه سلطانی مقدس، مانی سعیدی صفحه 7
    تحولات اجتماعی- اقتصادی دهه های اخیر زمینه ساز دگرگونی های همه جانبه در عرصه های مختلف، از جمله تحول در نظامهای زراعی و روابط و مناسبات تولید در بخش کشاورزی شده است. سرآغاز این گونه دگرگونی ها را می توان از سالهای آغازین دهه 1340 خورشیدی و اجرای اصلاحات ارضی در ایران پیگیری نمود. با اجرای قانون اصلاجات ارضی و وضع قوانین بعدی در نحوه مالکیت اراضی، نظام سنتی بهره برداری کشاورزی که طی سده ها در کشور حاکم بود، به تدریج دگرگون شد و شکلهای دیگری از بهره برداری، از جمله تعاونی، کشت و صنعت و مزارع مکانیزه پدیدار شد. این در حالی بود که در کنار این گونه نظامهای نوین، نظام سنتی تولید کشاورزی نیز همچنان به بقای خود ادامه می داد. در این میان، تفاوت و در مواردی تعارض آشکاری میان شیوه های سنتی تولید که بخصوص در روستاها هنوز دوام یافته بود و شیوه های نوین که عمدتا در مزارع مکانیزه اعمال می شد، پدیدار گشت. این تفاوتها جنبه های مختلفی را شامل می شود که در ابعاد زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی قابل ردیابی و بررسی است.
    این مطالعه در چارچوب روستاهای بخش مرکزی شهرستان ورامین کوشش داشته است، ضمن بررسی تطبیقی شیوه های مختلف، به مطالعه کارآمدی آنها در قالب توسعه پایدار و پایداری فعالیت کشاورزی به پردازد. بر این اساس، پیامدهای زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی هر یک از این نظامها به طور مقایسه ای مورد بررسی قرار گرفته است. بدین ترتیب، در این پژوهش کوشش شده است تا نگرش سیستمی و در همین ارتباط، مفاهیم و الزامات آن در بررسی نظامهای کشاورزی و افزون بر آن، مفاهیم توسعه پایدار و پایداری کشاورزی مورد تاکید قرار گیرد. پرسشهای اصلی این پژوهش حول نحوه گذرا از نظام سنتی به نظام نوین بهره برداری و تطبیق این دو نظام باز می گردد. این پرسشها زمینه ساز فرضیات تحقیق بوده اسست که عبارتند از:الف. فرایند دگرگونی نظامهای سنتی و شکل گیری نظامهای نوین زراعی به دنبال تحولات اجتماعی- اقتصادی، زمینه ضعف بهره برداری سنتی از منابع آب و خاک را فراهم آورده است؛ ب. اگر چه نظامهای زراعی نوین در زمینه میزان و سطح تولید و همچنین دسترسی به بازار موفق تر عمل کرده اند، اما نسبت به نظامهای سنتی در عرصه پایداری کارآمدی کمتری داشته اند.
    جامعه آماری این پژوهش 27 روستای بخش مرکزی شهرستان ورامین است و برای پیشبرد آن از روش ترکیبی (کمی و کیفی) بهره گیری شده است. این مقاله در 5 فصل تنظیم شده است.
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که هرچند در آغاز به نظر می رسید که واحدهای نوین در عرصه تولید محصولات و کسب درآمد بیشتر موفق عمل خواهند کرد، در عمل به سبب عوامل درونی، از جمله بهره گیری بی رویه از منابع محدود و حساس آب و خاک، و اثرگذاری عوامل بیرونی، از جمله تخصیص ناکافی آب از تاسیسات فراناحیه ای آبرسانی، نتوانسته اند همچون نظامهای سنتی، به نحوی پایدار و در سازگاری با محیط پیرامونی به کار خود ادامه دهند.
    کلیدواژگان: نظام بهره برداری، توسعه پایدار، نظام سنتی، نظام نوین، بخش مرکزی ورامین
  • نفیسه مرصوصی، محمدرضا پورمحمدی، اسماعیل نصیری، یوسف محمدزاده صفحه 37
    توسعه پایدار شهری، توسعه ای همه جانبه و ناظر بر ابعاد مختلف بوده و درپی آن است که ابعاد اکولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی و اثرات فعالیت انسان را با هم آشتی دهد. رویکردهای سنتی به توسعه شهری عموما به طور یک سویه، معطوف به سیاست ها و اهداف اقتصادی بوده اند. کلانشهر تبریز نمونه ای از مدل های توسعه شهری است که به رغم انسجام فضایی و فشردگی در مرحله پیدایش تا دوره پهلوی به ویژه قبل از قانون اصلاحات ارضی اوایل دهه 40، در پی تحولات ناشی از شهرسازی دهه های اخیر به کلی متحول شده و امروز گرفتار ساختاری متخلخل و بیمارگونه شده است. تحلیل فضایی رویکرد توسعه پایدار با استفاده از متغیرهای پایداری، استفاده از یافته های تحقیق در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های مرتبط با طرح های توسعه شهری و کمک به مدیران نهادها و سازمان های ذیربط در مدیریت شهری از اهداف تحقیق بوده است. نتیجه حاصل از بررسی های انجام شده بیانگر آن است که در میان ده منطقه شهری تبریز، سه منطقه محروم (مناطق یک، هفت و ده) با ضریب متوسط توسعه یافتگی 0/27 در پایین ترین سطح برخورداری و توسعه-یافتگی قرار گرفته اند. شش منطقه به عنوان مناطق نیمه توسعه یافته و نیمه پایدار هستند که دارای ضریب متوسط توسعه یافتگی 0/585 هستند. یک منطقه هم (منطقه دو) تنها منطقه برخوردار و توسعه یافته شهر محسوب می شود که با ضریب توسعه یافتگی 0/74، آخرین اولویت توسعه را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، توسعه پایدار شهری، کلانشهر تبریز، تحلیل عاملی، HDI، AHP وSWOT
  • حمیدرضا محمدی، احمد غم پرور* صفحه 57
    خاورمیانه از جمله نقاط جغرافیایی است که در زمینه انرژی (نفت و گاز) انبار انرژی جهان نام گرفته است و از این رو با فرصت و تهدیدهای منبعث از این مواد حیاتی خواه ناخواه باید دست و پنجه نرم کند. این گفته به معنای حضور بازیگران موثر بر سیاست و اقتصاد سیاسی بین الملل و تلاش آنها برای تثبیت شکلی از ساختارهای سیاسی منطبق یا همراه با خواست خود در منطقه است و این شرایط در واقع به معنای خدشه دار بودن وجود حاکمیت مستقل در این ساختارها می باشد. در این راستا برای تحلیل چنین وضعیتی نظریه ی وابستگی متقابل به عنوان نحله ای از اندیشه ی نئولیبرالی مبنای نظری قرار گرفت و برای درک بهتر مساله بعد از ارائه محیط شناسی منطقه در گام بعدی مقوله ی نفت و جایگاه آن در اقتصاد جهانی بررسی شد و بعد از ذکر گوشه هایی از موضع امریکا به عنوان بازیگر تاثیرگذار نظام بین الملل در خصوص این ماده استراتژیک به تاثیرگذاری این ماده حیاتی و سیاست بازیگران قدرتمند نظام بین الملل بر تغییر رژیم های سیاسی در ایران با تاکید بیشتر سخن گفته شده است. در پایان تحلیل داده ها در راستای هدف پژوهش که به روش اسنادی (کتابخانه ای) منابع خارجی و داخلی گردآوری شده اند، به این نتیجه منتهی شده است که تغییر و تثبیت ساختارهای جغرافیایی سیاسی خاورمیانه به دلیل حاکمیت بعد نامتقارن وابستگی، به منافع کشورهای قدرتمند گره خورده است و این وضعیت با حضور بازیگران جدید از شرق و جنوب آسیا و رقابت آن ها با بازیگران سابق در آینده پیچیده تر خواهد شد.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی بین الملل، انرژی(نفت)، وابستگی متقابل، خاورمیانه
  • علی حاجی نژاد، ابوذر پایدار*، خدیجه صادقی صفحه 81
    امروزه طرح های هادی با هدف ساماندهی و بهسازی بافت کالبدی نواحی روستایی انجام می شود. میزان موفقیت طرح های هادی اجرا شده و رضایت مندی مردم، یکی از مهمترین موضوعات مورد مطالعه در علم جغرافیای روستایی می باشد. همسو با چنین موضوعی، تحقیق حاضر هدف دارد دیدگاه روستاییان و مسئولین در زمینه میزان موفقیت و تاثیربخشی طرح های هادی و میزان رضایت مندی از نتایج اجرای این طرح ها را ارزیابی کند. جامعه آماری شامل 5 روستای بخش مرکزی شهرستان رشتخوار می باشد که طرح هادی آن اجرا شده است. جامعه نمونه برای روش شناسیQ شامل 30 نفر از مسئولین، متخصصان و مردم محلی و برای روش شناسی معمولی 348 سرپرست خانوار می باشد. روش تحقیق کمی و کیفی بوده و از روش های کتابخانه ای، و میدانی با ابزار پرسشنامه و مشاهده برای گردآوری داده ها استفاده شده است. به-منظور تحلیل نوع ادراک مردم و مسئولان از روش شناسی Q، و برای تعیین مطلوبیت شاخص های موفقیت طرح هادی از آزمون Anova و on sample t-test استفاده شده است. یافته های حاصل از تحلیل روش شناسی Q نشان داد ادراکات مردم و مسئولان 4 نوع - شامل موافقین اصلاح طرح های هادی؛ موافقین شدید اجرای طرح ها با روند فعلی؛ موافقین منطقی و متعادل، و مخالفین طرح های هادی- است. همچنین یافته های حاصل از تحلیل Anova نشان داد تاثیرگذاری طرح های هادی در اکثر زمینه ها منفی می باشد و تنها در زمینه تسهیل حمل و نقل و کیفیت بخشی به معابر روستایی موفقیت حاصل شده است. همچنین یافته های آزمون T نشان داد نوع ادراک محیطی مردم و مسئولان مهمترین عامل موثر بر وجود اختلاف نظر بین مردم و مسئولان در مورد تاثیربخشی طرح های هادی می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کالبدی، طرح هادی، ادراکات روستاییان، روش شناسی Q، شهرستان رشتخوار
  • رسول افضلی، سیدعباس احمدی، محمود واثق، منوچهر جهانیان صفحه 105
    دیپلماسی گردشگری به نقش گردشگری در ایجاد صلح و دوستی، امنیت، تعامل و همکاری میان کشورهای منطقه خلیج فارس، رونق اقتصادی و افزایش درآمد، خنثی کننده تبلیغات منفی خارجی و جایگاه دولتها در دستیابی به این اهداف اشاره دارد. امروزه مرزهای سنتی دنیای در حال کمرنگ شدن است و در فضاهای احساسی و ذهنی ما، مرزهای جدیدی در حال شکل گیری است. علاوه بر انواع مختلفی از دیپلماسی، همچون دیپلماسی رسمی، عمومی، اقتصادی، تجاری، بازرگانی و غیره که مطرح است، امروزه از نوع جدیدی دیپلماسی تحت عنوان دیپلماسی گردشگری یاد می شود. گردشگری علاوه بر اینکه نیازمند دیپلماسی عمومی است، خود می تواند به عنوان ابزار و مولفه ای جهت بهبود دیپلماسی عمومی و همگرایی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بین کشورها تبدیل شود.
    منطقه خلیج فارس شامل هشت واحد سیاسی، از موقعیت ژئوپلیتیکی منحصر به فردی در جهان برخوردار است. نقاط مشترک و همگرایی بین کشورهای منطقه همچون اشتراکات فرهنگی، تاریخی، مذهبی، نزدیکی جغرافیایی، پیوندهای قومی و منافع اقتصادی بسیار بیشتر و پررنگ تر از نقاط اختلاف و واگرایی بین آنهاست و این اشتراکات زمینه های همگرایی و همکاری میان کشورهای منطقه به ویژه همکاری در زمینه ی گردشگری، امنیت، بهداشت و محیط زیست را هموارتر می کند. پژوهش حاضر، با روشی توصیفی تحلیلی و با مراجعه به اسناد و مکتوبات و نیز با مطالعه مبانی و مفاهیم پایه و تحلیل آنها، به موضوع دیپلماسی گردشگری و تاثیر آن بر همگرایی کشورهای منطقه خلیج فارس پرداخته است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، گردشگری، دیپلماسی گردشگری، همگرایی، خلیج فارس
  • حسن اسماعیل زاده، شمسی صالح پور، یعقوب اسماعیل زاده صفحه 127
    آنچه که به عنوان خلاء برنامه ریزی در ممالک کشورهای جنوب از جمله ایران محسوب می گردد، نبود یا ضعف مشارکت در انجام برنامه ریزی ها است. این امر باعث توسعه نیافتگی در حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی و کالبدی شده است. در این میان، شناسایی عوامل موثر در افزایش یا کاهش میزان مشارکت، نکته مهمی است که شناخت آنها می تواند روند توسعه مشارکت را تسهیل نماید. تحقیق حاضر، با هدف بررسی عوامل موثر بر میزان مشارکت مردم در ساماندهی بافت های فرسوده شهری تدوین شده است. برای انجام این کار از متغیرهای مختلفی مثل وضعیت اجتماعی، وضعیت اقتصادی، وضعیت روانشناختی، کیفیت محتوای پروژه، سن پاسخ دهندگان، و تحصیلات آنها استفاده شده است. بدیهی است که توجه به مشارکت مردم و شناخت عوامل موثر بر افزایش یا کاهش میزان مشارکت، می تواند از هزینه های وارده بر مدیریت شهری را کاسته و انجام امر ساماندهی را تسریع بخشد. جامعه آماری شامل محدوده دولتخواه جنوبی واقع در منطقه 19 تهران می باشد. حجم نمونه برابر با 72 خانوار و شیوه نمونه گیری به صورت اتفاقی بوده است. روایی پرسشنامه براساس اعتبار صوری و پایایی آن با آلفای کرونباخ موردبررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که بین متغیرهای اجتماعی، روانشناختی، اقتصادی، کیفیت محتوای پروژه، و تحصیلات با میزان مشارکت مردم رابطه معناداری وجود دارد، در حالی که بین سن پاسخ دهندگان، با میزان مشارکت مردم رابطه ای وجود ندارد. بررسی های مدل تحلیل مسیر نیز نشان داد که متغیرهای اقتصادی و روانشناختی به طور مستقیم و متغیرهای اجتماعی و کیفیت محتوای پروژه به صورت غیرمستقیم بر میزان مشارکت مردم محلی در ساماندهی بافت های فرسوده تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت شهروندی، بافت های فرسوده، تحلیل های آماری، دولتخواه جنوبی
  • حسن کامران دستجردی*، زهرا میرمحمدی صفحه 143
    سال های زیادی از شروع بحث فضای مجازی گذشته و جغرافیای سیاسی جهان را متحول ساخته است ولی به دلیل بدیع بودن موضوع و شاید غیرقابل لمس بودن آن، در مورد حتی معنای ابتدایی-ترین اصطلاحات مانند فضای مجازی، جنگ سایبری، حمله سایبری، و غیره انسجام خاصی وجود ندارد. این مقاله نتیجه گردآوری، مطالعه و تحقیق بر روی مستندات و اقدامات کشورهای پیشرو در این زمینه مانند روسیه و آمریکا بوده و درصدد استخراج تعاریف، اصطلاحات، طبقه بندی، ویژگی، انواع و... جنگ سایبری است.
    کلیدواژگان: سایبر، فضای سایبری، جنگ سایبری، حمله سایبری، پدافند سایبری، دفاع سایبری، تروریسم سایبری
  • تحلیل فضایی جرم و مکان های جرم خیز / مطالعه موردی: بزه سرقت در شهر قزوین
    اسماعیل نصیری، احسان گلمهر، محمدحسن رحمانی صفحه 157
    گسترش روز افزون جمعیت در نقاط شهری کشورهای در حال توسعه به همراه نا کارآمدی برنامه-های اجتماعی، اقتصادی و به ویژه عدالت اجتماعی پیامدهایی را به دنبال دارد که افزایش جرایم و بزهکاری ها یکی از مهمترین آنها محسوب می شود. به همین دلیل تلاش برای افزایش امنیت شهری و روش های ارتقاء آن به یکی از چالش های فراروی برنامه ریزان، مسئولین و محققان رشته های مرتبط با مسائل شهری تبدیل شده است. هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل فضایی- زمانی جرایم مرتبط با سرقت در بخش مرکزی شهر قزوین برای دوره زمانی 1388 تا 1391 می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده که با استفاده از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی و م اار (Crime Analysis) صورت گرفته است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در زمینه جرایم امنیتی؛ کلانتری17 با بیشترین و به ترتیب کلانتری های 13 و11و12 و14 در مرتبه های بعدی قرار دارند، در زمینه جرایم اقتصادی؛ کلانتری11 با بیشترین و به ترتیب17 و12 و13 و در آخر14 دارای بیشترین جرایم است و در نهایت، در زمینه جرایم اجتماعی؛ بیشترین مورد در کلانتری11 و کلانتری های12 و17 و13 و در انتها 14 در مرتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: جرم، سرقت، فضا، GIS، قزوین
  • بهنام مغانی، حسین غضنفرپور، مصطفی خبازی، زهرا پربار صفحه 177
    با توسعه و گسترش تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، جهان امروز وارد مرحله ای شده که از آن به عنوان دهکده جهانی نام می-برند. این روند افزایشی باعث شده که هر ساله میلیونها نفر از مکانهای تاریخی– فرهنگی، اجتماعی واکوتوریستی بازدید به عمل آورند. در این میان شهرستان کرمان به خاطر توان های قوی توریستی همانند: مجموعه گنجعلیخان (حمام گنجعلیخان، میدان گنجعلیخان و غیره)، بازار سنتی، مجموعه ابراهیم خان، مشتاقیه، گنبد جبلیه، باغهای پرطراوت مانند باغ شازده ماهان وغیره از جایگاه ارزنده و کم نظیری برخوردار است، به گونه ای که به عنوان یکی از قطب های گردشگری، پذیرای گردشگران زیادی از اقصی نقاط کشور و جهان است. مجموعه قابلیت ها وتوانمندی های گردشگری این شهرستان، همراه با آب وهوای مناسب، جذب هزاران گردشگر از نقاط مختلف کشور را سبب می گردد.
    هدف این تحقیق، شناخت جاذبه های گردشگری شهرستان کرمان و بررسی عوامل موثر بر رضایتمندی توریستی این شهرستان است. روش گردآوری اطلاعات در این تحقیق کتابخانه ای، اسنادی و پیمایشی و نوع تحقیق نیز توصیفی تحلیلی است. از SPSS برای تحلیل فرضیات استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد؛ منابع و امکانات توریستی کرمان، جوابگوی انتظارات گردشگران داخلی نیست و رضایت آنان را فراهم نمی سازد. همچنین بین عواملی چون امکانات رفاهی، زیربنایی، وسایل و امکانات راهنمایی و میزان رضایتمندی توریستی رابطه معنی داری وجود دارد. مهمترین بازار گردشگری داخلی کرمان، استانهای فارس، یزد و سیستان هستند، بنابراین، متمرکز ساختن تسهیلات جاده ای و خدمات رسانی در جاده هایی که به بازارهای هدف گردشگری منتهی می شوند یک راهکار اساسی است. در این میان، ایجاد کمپینگ های موقت در ورودی های اصلی، افزایش پارکینگ در مناطق مرکزی و بافت قدیم و ایجاد تسهیلات زیربنایی همچون؛ افزایش ایستگاه های راهنمایی، رستوران بویژه در مناطق پر جاذبه شهری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: گردشگری، رضایتمندی گردشگران، اکوتوریسم، شهرستان کرمان
  • یاشار ذکی، نرجس سادات حسینی نصرآبادی صفحه 193
    امروزه یکی از موضوعات مهم که هم در عرصه سیاسی و هم در عرصه جغرافیای سیاسی مورد بحث قرار گرفته موضوع جهانی شدن است. جهانی شدن در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و غیره خود را نمایان ساخته است. در عصر جهانی شدن، حکومتها نمی توانند قانون شکنی کنند و برای ایفای نقش در جهان امروز باید با انتقال بخشی از قدرت خود موافقت نمایند. مثلا در عرصه اقتصاد، جهانی شدن با وارد کردن بازیگران جدید مثل شرکت های فراملیتی محدوده اختیار حکومتها را محدود کرده است. در زمینه های دیگر هم با وارد کردن تغییرات اساسی به همین صورت رونمایی می کند. اما نکته مهم در این تحقیق این است که این ابعاد مختلف جهانی شدن چگونه حاکمیت ملی را متحول ساخته است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، حاکمیت ملی، اقتصاد، سیاست، فرهنگ
  • بررسی شاخص گرمایش و تاثیر آن بر فعالیت انسان / (مطالعه موردی: بخش ساحلی استان بوشهر)
    علی سعیدی*، رضا ارجمند صفحه 213
    مطالعه وضعیت حرارتی هر منطقه، می تواند دمای مناسب جهت فعالیتهای انسان را معرفی نماید. زیرا هر فرد با توجه به فیزیولوژی بدنی خود در دمای خاصی احساس راحتی کرده و در این حالت است که ضمن تعیین نوع البسه مناسب، با بیشترین بازدهی می تواند فعالیت کند. در این مقاله، شاخص گرمایش (گرمای ظاهری) در استان بوشهر با استفاده از پارامترهای دما و رطوبت نسبی ماهانه طی یک دوره سی ساله (1983 تا 2013) محاسبه و تاثیر آن بر فعالیت انسان ها به عنوان هدف تحقیق بررسی شده است.
    به منظور محاسبه آماری داده ها و تهیه جداول، از نرم افزار Arcgis و نرم افزار محاسبه شاخص گرمایش استفاده شده است. تحلیل داده های شاخص گرمایش نشان می دهد که چهار ماه از سال وضعیت سبز (احساس راحتی و آسایش)، دو ماه از سال وضعیت زرد (بعضی افراد احساس راحتی می کنند) و شش ماه دیگر وضعیت قرمز (وضعیت خطرناک و احتمال گرمازدگی) بر منطقه حاکم است.
    کلیدواژگان: استان بوشهر، شاخص گرمایش، آسایش، گرمازدگی
  • عبدالرضا فرجی راد، جمال بافرانی صفحه 231
    شهرهای نواحی ساحلی مرتبط با آبهای آزاد، باتوجه به ویژگی خاص استراتژیکی وژئوپولیتیکی و امتیازات نسبی خود اهمیت به سزایی در آمایش سرزمین و توسعه کشورها در ابعاد مختلف دارند. این نوع شهرها در روند جهانی شدن خود و در جریان رقابت با کشورهای منطقه ای و جهانی، می توانند آثار تکاثری رشد و توسعه را در ساختارهای مختلف ملی متجلی سازند. یکی از ساختارهای مهمی که در فرآیند جهانی شدن شهرها می تواند تحت تاثیر قرارگیرد، قدرت ملی و ژئوپلیتیک است. پژوهش حاضر با این پیش فرض اساسی که «شهرهای سواحل جنوبی ایران که در منطقه استراتژیک خلیج فارس استقرار فضایی یافته اند، می توانند از طریق توسعه و ایجاد شرایط شبه جهانی شدن بر قدرت ملی و ژئوپلیتیک ایران تاثیر مثبت بگذارند»؛ در پی آن است تا به اولویت سنجی و پتانسیل یابی شهرهای سواحل جنوب کشور اقدام نماید. نوع تحقیق بر اساس ماهیت، توصیفی تحلیلی و برمبنای هدف،کاربردی است. در گردآوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه ای) مبتنی بر نظر خبرگان استفاده شد. تکنیک به کار رفته جهت رتبه بندی شهرها، تاپسیس (TOPSIS) بوده و در وزن دهی ابعاد و شاخص ها از روش آنتروپی استفاده گردید. جهت مقایسه شهرها، هشت مولفه جهانی شدن و هفتاد و هشت شاخص مربوط به آنها به کارگیری شد. ابتدا شهرهای سواحل جنوب براساس مولفه ها و ابعاد مختلف با هم مقایسه و رتبه بندی شدند و سپس بر مبنای شاخص های ترکیبی وتخصیص اوزان اهمیت نسبی به هر بعد، رتبه بندی و اولویت سنجی نهایی گردیدند. نتایج نشان داد که شهرهای ساحلی چابهار،کیش، آبادان و بندرعباس براساس شاخص های ترکیبی در اولویت نخست ایجاد شهرهای شبه جهانی در خلیج فارس قرار گرفتند؛ بنابراین می توان با ایجاد و توسعه شهرهای شبه جهانی در این شهرها به سمت ارتقاء کارکردهای منطقه ای، ملی و جهانی حرکت نمود و از این طریق شاهد توسعه قدرت ملی و ژئوپلیتیک ایران بود.
    کلیدواژگان: شهرهای شبه جهانی، قدرت ملی، ژئوپلیتیک، اولویت بندی، شهرهای ساحلی جنوب ایران
  • زاهد شفیعی، فیروزه فرخیان، لیلا میرقدر صفحه 251
    از اواخر قرن بیستم، مفهوم خلاقیت به طرز فزاینده ای در مباحث مرتبط با توسعه ی گردشگری و بازسازی شهری مورد توجه قرار گرفته است. ظهور و فراگیر شدن ایده ی شهر خلاق شاهدی بر این ادعاست. رقابت شدید میان شهرها به عنوان مقاصد گردشگری، شهرها را ناگزیر به یافتن راهکارهایی جهت متمایز شدن از سایر شهرها و مقاصدگردشگری کرده است. تمرکز بر توسعه ی صنایع خلاق و به کارگیری استراتژی های شهرهای خلاق یکی از راهکارهای پیش روی بسیاری از شهرهای امروزی است. ایران علی رغم پتانسیل های موجود، سهم اندکی از درآمدهای حاصل ازگردشگری معاصر دارد. گردشگری خلاق آخرین حلقه از زنجیره ی تکامل گردشگری است. امکان توسعه ی گردشگری خلاق در ایران به ویژه در کلان شهرهایی مانند اصفهان، به دلایلی نظیر وجود خرده فرهنگ های متعدد، غنای آثار فرهنگی و هنری و اصالت صنایع خلاق از جمله صنایع دستی وجود دارد. هدف از این پژوهش بررسی امکان، ضرورت و تحلیل نتایج معرفی شهر اصفهان به عنوان یک مقصد گردشگری خلاق با تاکید بر صنایع دستی و پیوستن اصفهان به شبکه های معتبر بین المللی شهرهای خلاق است. پژوهش حاضر از نظر هدف، جزء پژوهش های کاربردی و از نظر نحوه ی گردآوری داده ها، جزء پژوهش های کیفی- کمی پیمایشی است. جامعه ی آماری مصاحبه، از میان متخصصان حوزه ی گردشگری و صنایع دستی انتخاب شده است.
    بررسی های صورت گرفته نشان داد اصفهان براساس شاخص های تعریف شده توسط یونسکو و نظریه-پردازانی نظیر ساساکی، توان مطرح شدن به عنوان یک شهر خلاق صنایع دستی را داراست. پیوستن اصفهان به شبکه ی شهرهای خلاق یونسکو پیامدهای مثبتی نظیر ارائه ی یک تصویر منحصر به فرد از شهرو متمایز کردن آن به عنوان یک مقصد گردشگری خلاق و رونق توامان بازار گردشگری و صنایع دستی اصفهان دارد.
    کلیدواژگان: شهرخلاق، گردشگری خلاق، صنایع خلاق، صنایع دستی، اصفهان
  • بابک اجتماعی، سیدرامین غفاری، مجید جاوری، بهرام نجف پور صفحه 279

    هرگاه روند تحول و تکامل سازمان فضایی سکونتگاه ها و عوامل موثر در آن، تحت تاثیر نیروها و روندهای درونی و بیرونی از لحاظ زمانی در تقابل با یکدیگر و شرایط مکانی، قرار گیرند، در نظام و عملکرد این سازمان نابسامانی هایی بوجود می آید که منجر به ناپایداری سکونتگاه های روستایی می شود. در چنین شرایطی دخالت در نظام سکونتگاهی به منظور پایدار نمودن و بهینه سازی آن ضروری است. هدف این مقاله این است که با رویکردی همه جانبه وضعیت پایداری و عوامل موثر بر 75 سکونتگاه روستایی فیروزآباد با استفاده از روش پیمایشی (از سال1370 تا سال1390) مشخص شود. جامعه آماری در این تحقیق شامل 369 آبادی شهرستان فیروزآباد است. جهت تعیین تعداد روستاهای نمونه ابتدا بر اساس درصد رشد جمعیت به دو گروه دارای رشد مثبت (47 درصد) و رشد منفی (53 درصد) به عنوان مبنایی جهت پایداری و ناپایداری تفکیک شده سپس بر اساس روش کوکران حجم نمونه ای برابر با 75 روستا انتخاب شده است. جمع آوری داده ها از طریق مطالعات میدانی و پرسشنامه با حجم 381 نفر و استفاده از شاخص های وزنی و تحلیل فضایی با استفاده از نرم افزارSPSS و GIS صورت گرفته است. یافته ها نشان می دهد که بعد زیست محیطی با 44 درصد بیشترین تاثیر را بر روی سکونتگاه های روستایی فیروزآباد داشته است به طوری که با تغییر یک واحد آن به اندازه 804. بر روی انحراف معیار پایداری تاثیرگذار خواهد بود. نتایج تحقیق نشان می دهد که سهم کاهش منابع آب سالیانه و کمیت آب در بین ابعاد زیست محیطی بیشتر از بقیه بوده به طوری که این دو شاخص حدود 34 درصد تغییرات زیست محیطی را تبیین می کنند و بین این دو نیز سهم کاهش سالیانه منابع آب با 43 درصد بیشتر بوده است. همچنین تحلیل فضایی نشان دهنده این است که روستاهایی که از ناپایداری بیشتری برخوردار بوده اند به سمت حاشیه دشت کشیده شده اند.

    کلیدواژگان: سکونتگاه، پایداری، ناپایداری، رگرسیون، شاخص، فضایی
|
  • Mostafa Taleshi, Reihaneh Soltani Moqaddas, Mani Saidi Page 7
    Socio-economic developments in recent decades lead to massive transformations in various fields, including the transforming of farming systems and the relations of production in the agricultural sector. While new systems were introduced, the traditional system of agricultural production would still survived. The differences and in some cases, the conflicts, emerged between traditional and new modes of utilizations, especially in rural areas. Thus, the differences which include environmental, social and economic aspects, could be traced in different villages. This study reviewing the villages of the Central District of Varamin, tries to examine comparatively the different utilization systems, emphasizing their effectiveness in terms of sustainable development and sustainability of farming activities. Accordingly, the environmental, social and economic consequences of each of these systems have been studied in comparison. The research results indicate that although at first it seemed that the modern utilization units would be practically function more successfully in terms of production and income, but due to internal factors, such as excessive use of limited and sensitive land and water resources, and the influence of external factors, including inadequate allocation of water from a nonlocal water supply, such systems have failed to compete with traditional system, to carry out working in a sustainable manner and in harmony with the surrounding environment.
    Keywords: Utilization System, Sustainable Development, Traditional System, Modern System, Central District of Varamin County
  • N. Marsousi, M. Pourmohammadi, E. Nasiri, Y. Mohammadzadeh Page 37
    Sustainable urban development, is a multilateral development which overseeing various aspects with an aim to reconcile ecologic, social and economic dimensions with effects of human activities. Tabriz metropolis is an example of urban development models that despite its spatial coherence and compactness at the time of emergence until Pahlavi period and, especially, in early 40s, following the developments of urbanization in the last few decades, has been generally changed and nowadays it is experiencing a porous and ill-stated structure. The spatial analysis approach to sustainable development and sustainable by using of stability variables, the use of research findings in policy and planning related to urban development projects and also help to organizations managers and other relevant which involved in urban management are the other aims of this study. The applied methods are descriptive - analytical in which the quantitative models and methods such as factor analysis, AHP method, non-parametric Friedman tests, HDI combination pattern, Geographical Information System (GIS) and etc. have been used. The result of the investigations showed that among 10 metropolitan areas of Tabriz the 3deprived areas with average 0.27% of development factor are placed in the lowest development and in other words is allocated the firstpriorities of urban development for the future management and planning of Tabriz to itself.The second level(Semi-developed regions and semi-permanent) consists of six metropolitan areas by 0.585%of moderate rate of development.First level is including a development region with 0.74% factor of development that allocated the latest preference of developmental to it.
    Keywords: Spatial analysis, Sustainable development, Tabriz metropolitan, Factor analysis
  • Hamid Reza Mohammadi, Ahmad Ghamparvar* Page 57
    The Middle East is one of the main geographical points where is well known as the energy depository of the world. Hence, the region has to coop with the threats and opportunities resulted from the importance of the vital material. This means presence of players affecting policy and international political economy as well as their attempt for stabilizing the form of political structure consistent with their own interests in this region. This makes the presence of independent governance inappropriate for these structures. The mutual dependency theory from neoliberal thinking has been considered for underpinning the study to analyze such a situation. After a review about the environment of the region, the oil and its position in the world economy have been examined to better understand the problem. Then, we attempted to state the stand of United States as the influential player of the world system about the strategic role of oil and the policies of other powerful players to change the political regime in Iran. The results of the analyses from the evidence indicate that change and stabilization of geographical-political structures due to administration of asymmetrical dependency is tied by the benefits of powerful countries. The situation will be more intrinsic due to entrance of new players from the east and their competition with the former players.
    Keywords: international political economy, energy, mutual dependency, Middle East
  • Ali Hajinejad, Aboozar Paidar*, Khadije Sadeghi Page 81
    Nowadays, conductor plans are done with the purpose of organizing and improving the physical fabric of rural areas and is of the kinds of plans that is formed with the approach of creating key changes and preparing the context for rural development in Iran. The success rate of conductor plans performed in Iran and the rate of peoples Satisfaction of them is one of most important issues in rural geography science. In line with this issue, this study intend to investigate and analyze views of Villagers and officials about the rate of rural conductor plans and survey the reason for Between public opinion and government about the success rate of conductor plans. Statistical population of this study includes villages of Village in central part of Roshtkhvar County and sample population includes 5 villages that the conductor plans have been performed in them. This study is an quantitative and qualitative methods and Q-methodology, statistical test in SPSS have been used for analysis. To collect data, Library methods, and field observation and questionnaire is used. To analyze the kind of people and officials perception of Q-method and to determine the success factors utility of conductor plans, variance analysis, fisher and T test have been used. The results of Q-analysis showed that perceptions of people and officials categorized in 4 groups, including: proponent of amending conductor, strong proponent of performing conductor plans with current trend, moderate proponent of performing conductor plans and opponents of performing conductor plans. So people and officials have different perceptions. We conclude that research hypothesis is confirmed. Also results earned from fisher test shows that effects of conductor plans in most fields is negative and have been positive only in 2 aspects, namely facilitating of transportation and increasing the quality of pavements scenes.
    Keywords: physical planning, conductor plans, villager's perceptions, Q, methodology, Roshtkhar County
  • R. Afzali, S. A. Ahmadi, M. Vasegh, M. Jahanian Page 105
    Tourism could be used as a diplomacy tool to increase and improve peace, friendship, security, cooperation among nations and to increase economic growth and income. Nowdays physical borders of countries are dissolving and new forms of borders oure. shaped by our mind, emotions and experiences. Like other types of diplomacy such as formal diplomacy, public diplomacy and business diplomacy, Tourism can also play a vole in expanded of diplomatic relations, which is know as Tourism diplomacy and could be used as a tool for cooperation and convergence. Persian Golf region comprised of 8nation states has a unique geopolitical advantage in the world. These nations have more in common in terms of historical, cultural, religious and linguistic affairs compared to ethnical or racial differences. These common ground could foster cooperation and convergence among these countries. This descriptive – analytic study tries to investigate tourism diplomacy in the regime and the way that it could be used to regional convergence in the Persian Gulf.
    Keywords: Diplomacy, Tourism, Tourism diplomacy, convergence, Persian Gulf
  • Hassan Esmaeilzadeh, Shamsy Saleh Pour, Yaghob Esmaeilzadeh Page 127
    Planning vacuum in south countries is lack of participation in planning doing. This situation has created underdeveloped in economical, social, managerial and physical aspects. So recognizing effective factors in increasing or decreasing of participation range is main matter that recognizing them can facilitate process of participation development. This research tries to study effective factors for citizen's participation range. For doing this work, I have used several indicators, for example social, economical, and psychological situations, project container quality and, age and study level of citizens. undoubtly, attention to citizen's participation and recognizing of effective factors in increasing or decreasing of participation range can reduce from managerial cost of cities, and can facilitate organizing work. Research method is correlation method. Data gathering is library-field method, and data analysis is descriptive- deductive as T test, multiple regression, Pearson regression, and Line regression. Case study is local of south- Dolatkhah of region 19 of Tehran. Sample size is 72 households, and sampling method is accident sampling. Questionnaire admissible is nominal credit, and its durable has been studied via Chronbakh Alfa. Research maps have been prepared using GIS. Results of research show that citizen participation range is more of mean, and it is possible that popularize its results to case study. Results of line regression show that economical and psychological indicators affect direct effective, and social and project container quality indicators affect indirect effective for citizen's participation in organizing old buildings. results show that there is logical relation among social, psychological, economical, project container quality, and studying level by citizen's participation range, has not among citizens age by citizen's participation range.
    Keywords: citizen's participation, old buildings, statistical analysis, South Dolatkhah
  • H. Kamran Dastjerdi*, Z. Mirmohammadi Page 143
    Cyberspace has changed geopolitical. Although cyberspace is a topic that has been presented many years ago, the most elementary expressions such as the meaning of virtual space, cyber war, cyber attack and etc. has no coherent definition. Because cyberspace is an innovative and intangible subject. In this paper, we survey studies anddocumentation of the leading countries in this field of study, such as Russia and America and seek to extract the definitions, terminology, classification, characteristics, types, and etc of Cyber warfare.
    Keywords: Cyber, cyberspace, cyber war, cyber attack, cyberdefense, cyber defense, cyber terrorism
  • Geo-spatial analysis of crime and crime-prone areas / Case study: misdemeanor theft in Qazvin
    E. Nasiri, E. Golmehr, M.H. Rahmani Page 157
    Increasing population in urban areas of developing countries with inefficient social, economic, and social justice implications of plays the increase in crime and delinquency is one of the most important. For this reason, efforts to improve urban security and ways to promote it to one of the challenges for planners, managers and researchers related to urban areas has become. The present study aims to identify and analyze the spatial-temporal theft related crimes in the period 1388 to 1391 is the central part of the city of Qazvin. Analytical method that using GIS software and software side (Crime Analysis) is performed. The results indicate that in the field of security offenses, police station 17 to the 13, 11, 12 and 14, respectively Klantryhay are next in rank, In the area of economic crimes, police station 11 to the 17, 12 and 13, respectively, and at the end of the 14 highest crime. Finally, in the context of social crimes, most of the police station and police station 11, 12, 17 and 13 and the last 14 are next in order.
    Keywords: Crime, theft, space, GIS, Qazvin
  • Behnam Moghani Rahimi, Hossein Ghazanfar Pour, Mostafa Khabazi, Zahra Porbar Page 177
    With the development of information technology and communications, the world has entered a stage where it is known as the global village. This trend has resulted in millions of people each year historical sites - cultural, social, Access Vakvtvrysty to take action. Meanwhile Kerman city due to strong tourism potentials such as Gnjlykhan set (bath Gnjlykhan Gnjlykhan field, etc.), traditional marketing, collections, Ibrahim Khan, Mshtaqyh, Jblyh Dome, a succulent garden like a garden and less worthy place unique is the prince Mahan etc.This Research aimed to investigate the effective economical factors on internal tourists attitude toward city attraction kerman county. This Research has been done in survey method and by using of questionnaire on 330 tourists(both men and women). according to founding of this study, there are significant relation ship between income, welfare and infrastructure instrument, material status with satisfaction ofkerman county. according to result of simple regression analysis, independent variable as good order in kerman county.
    Keywords: tourism, social –cultural attraction, ecotourism, tourist, kerman
  • Yashar Zaki, N. Hosseini Nasrabadi Page 193
    Today, one of the major issues that the political realm and in the realm of political geograph Globalization is discussed. Globalization in the fields of politics, economics, culture, etc. has made its appearance. In the era of globalization, governments can not break the law and to act in the world today must agree to the transfer of power. For example, in the field of economics, globalization, by introducing new actors such as transnational companies limit the power of government is limited. Changes in other areas also entering the same is unveiled. But the important thing is to study how these different dimensions of globalization, national sovereignty has changed.
    Keywords: Globalization, National Sovereignty, Economics, Politics, Culture
  • Ali Saiedi *, Reza Arjmand Page 213
    The study area was a hot and humid climate and climatic constraints on the temperature and humidity will Hdaksrhay, Heating up indicator (The combination of maximum temperature and relative humidity) is more important. Maximum heat index region shows that only four months of the year (December to March) Green and welfare state established. Two months of April and November Yellow Status Six months of the year (May to October) Red is dominant.Analysis of heat index data Shows that four months of the year Status Green (ease and comfort); Two months of the year yellow status (Some people feel at ease) And six months for red (Hazardous conditions and possible heatstroke) The area is rife.
    Keywords: Bushehr Province, Heat index, Comfort, Sunstroke
  • Abdol Reza Faraji Raad, Jamal Bafrani Page 231
    Relying on their certain strategic and geopolitical features as well as their relative advantages, seaports connecting to the free seas are very important in terms of spatial planning and development of countries in various dimensions. Through their globalization procedure and in the course of competition with regional and international countries, the seaports can manifest the additive effects of growth and development in various national structures. National and geopolitical power is an important structure that can be influenced in the citie's globalization process. The study is based on the premise that "Iran's southern seaports, which have been established spatially in the Persian Gulf's strategic zone, can affect positively national and geopolitical power of Iran through development and realizing the quasi-globalization condition." So this study tries to assess priority and potential of Iran’s southern seaports. The study is a descriptive-analytical one in terms of nature and is an applied one in terms of objective. Both library and field (questionnaire) studies, based on experts opinions, were used to collect data. The Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) was used to rank cities, while entropy method was employed for weighing dimensions and indexes. For comparing cities, eight globalization components and their 78 relevant indexes were used. Initially, southern seaports were compared and ranked based on various components and dimensions and then final ranking and priority assessment was carried out based on the mixed indexes and allocation of relative importance to each dimension. The results showed that Chabahar, Kish, Abadan and Bandar Abbas were listed as the first priority of developing quasi-global cities in Persian Gulf in terms of the mixed indexes; therefore, creating and developing quasi-global cities in these cities can improve regional, national and international functions which it may result in increasing of national and geopolitical power of Iran.
    Keywords: Quasi, global cities, national power, geopolitical power, prioritizing, Iran's southern seaports
  • Zahed Shafiei, Firoozeh Farokhian, Leila Mirghadr Page 251
    From the late twentieth century, increasing attention has been paid to the concept of creativity in issues related to tourism development and urban regeneration. Emergence and generalization of the creative city idea is an evidence of this claim. Intense competition between cities as tourism destinations left them with no choice except finding some ways to differentiate themselves from other cities and tourism destinations. Focusing on development of creative industries and applying creative city strategies is one of solutions for many cities. Iran, despite its potentials, owns a small portion of revenues from contemporary tourism. Creative tourism is the last link of tourism’s evolution chain. Development of creative tourism in Iran especially in metropolises like Isfahan is possible for a number of reasons, such as existence of multiple subcultures in the city, richness of cultural and artistic products and authenticity of creative industries including handicrafts. The main purpose of this study is to evaluate the possibility, necessity and analysis of the outcomes of introducing Isfahan as a creative tourism destination with an emphasis on creative handicrafts and Isfahan’s joining reputable international networks of creative cities. The present study is an applied research, in terms of data collection it is a qualitative-quantitative survey. Interviewees were chosen among experts in tourism and handicrafts fields. The research showed that based on the indicators defined by UNESCO and theorists such as Sasaki, Isfahan holds the potential of being introduced as a creative city of crafts. Isfahan joining UNESCO’s creative cities network has some positive consequences such as providing a unique image of the city, differentiating it as a creative tourism destination and simultaneous conjoined prosperity of tourism and crafts industries in Isfahan.
    Keywords: Creative city, Creative tourism, Creative industries, Handicrafts, Isfahan
  • Ejtemaei B., Gaffari R., Javari M., Najafpour B Page 279

    When the evolution of the spatial organization of settlements and the factors that influence internal and external forces and processes interact with each other in terms of time and space requirements, performance of the system and there is some confusion, leading to instability in rural settlements. Settlement system to intervene in such circumstances it is essential to sustain and optimize. The purpose of this paper is a comprehensive approach to the stability and the factors affecting rural settlements 75 Firoozabad the survey (1370 to 1390) to determine. The population of this study includes 369 villages has Firoozabad city. Effort to determine the number of sample villages on the basis of population growth the two groups have positive growth (47 %) and negative growth (53 percent) as the basis for sustainable and instability based on a sample size of 75 villages is chosen Cochran. Data were collected through questionnaires and field studies with a total of 381 cases and weighted indices and spatial analysis was conducted using SPSS and GIS. Results indicate that the environmental index by 44 percent has the greatest impact on rural settlement Firoozaba so that the change of a single. 804 Would affect the stability of a standard deviation. The results show that Reduce the share of annual water resources and environmental aspects of water quantity in most of the rest so these two indicators of environmental change, explaining about 34 % of Between the two also share the loss with 43 percent of the annual water.The spatial analysis shows that the villages were more unstable the sidelines are being plain.

    Keywords: Settlements, stability, instability, regression, index space