فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 45 (تابستان 1394)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 45 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/22
  • تعداد عناوین: 13
|
  • افشین متقی*، حسن کامران صفحه 5
    انقلاب کمونیستی چین در سال 1949، سبب پیدایش دگرگونی های گسترده ای در سیاست خارجی چین شد. این کشور، دوره های مختلفی از سیاست خارجی را پشت سر گذاشته و روابطش با کشورهای دنیا، با فراز و فرودهای فراوانی همراه بوده است. روی هم رفته، سیاست خارجی چین از زمان انقلاب کمونیستی در سال 1949 تاکنون را می توان به دو دوره ی مختلف تقسیم کرد؛ دوران مائو و دوران پس از مائو. در دوران مائو، چین برای پاسداری از نظام نوپای خود، سیاست اتکای به شوروی را در پیش گرفت، اما مائو پس از مدتی به دلیل اختلافات ایدئولوژیک با مسکو، از شوروی فاصله گرفته و سیاست اتکای به خود را در دستور کار قرار داد. پس از مرگ مائو و روی کار آمدن دنگ شیائو پینگ، چین از سیاست های ایدئولوژیک فاصله گرفت و به سمت سیاستی واقع گرایانه و عملگرا پیش رفت. در واقع در این دوران بود که چین با گسست از سیاست های ایدئولوژیک مائو، شاهد چرخشی در سیاست خارجی خود بود که تا به امروز به قوت خود باقی است. پژوهش پیش رو، با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و تشریح وجوه مختلف سیاست خارجی چین از دوران مائو تا به امروز پرداخته است و می کوشد تا به این پرسش پاسخ دهد که سیاست خارجی چین از انقلاب کمونیستی سال 1949 تا بدین سو، دچار چه تغییراتی شده است؟ بر پایه ی نتایج این پژوهش، سیاست خارجی چین از صبغه ی ایدئولوژیک خود فاصله گرفته و رویکردی واقع گرایانه و عملگرا را براساس واقعیت های ژئوپلیتیک جهانی دنبال می کند.
    کلیدواژگان: چین، سیاست خارجی، مائو، انقلاب کمونیستی 1949، ژئوپلیتیک
  • عباس سعیدی، لاوین رمضانی صفحه 31
    با توجه به اینکه مرزها اغلب به عنوان مانعی برای حرکت آزادانه انسان و کالاها به شمار می روند، بایست آنها را در عمل از یک سو، در بعد قلمرو (سرزمینی) و ملاحظات توسعه و امنیت ملی و از دیگر سو، در بعد اجتماعی- اقتصادی و بین عرصه های فعالیتهای رسمی و غیررسمی در عرصه های مختلف سکونتگاهی مورد فهم و سنجش قرار داد. از سوی دیگر، مرزها در برخی موارد، به ویژه توسط ساکنان شهرها و روستاهای این گونه نواحی، به سادگی نادیده انگاشته میشوند؛ علت این امر- در اغلب موارد- به تعارض موجود میان تعلق ملی به سرزمین اصلی و همسانی فرهنگی- مذهبی با ساکنان آن سوی مرز بازمی گردد؛ یعنی، تعارض بین احترام به قوانین جاری در کشور خودی و تعلق خاطر به”دیگران“در آن سوی مرز. مبادلات مرزی از جنبه های اصلی برقراری ارتباط و امرار معاش مرزنشینان در کشورهای همسایه به شمار می رود. این گونه مبادلات در کشورهایی همچون ایران، بلحاظ تاریخی، پیوسته در گذر زمان به انحاء مختلف وجود داشته است، هرچند در دهه های اخیر ابعاد تازه ای یافته است. در واقع، نبود زیرساخت های تولیدی و زیربنایی، فقدان اشتغال و بیکاری، نازل بودن درآمد و سرمایه و... در پاره ای نواحی مرزی، منجر به گرایش قابل توجه مرزنشینان بدین گونه فعالیتها شده است. بدین سان، مبادلات مرزی در سالهای اخیر به شکل گیری جریانهای تازه ای منجر شده، شبکه هایی در سطح محلی برپا نموده است. هرچند این شبکه ها به طور غیررسمی موجب پیوندهای درونی و بیرونی بیناسکونتگاهی شده، اما به سبب خودجوش بودن و تحول خودبخودی این پیوندها، پیوسته در معرض نوعی”شکنندگی“قرار دارند. ساماندهی مبادلات مرزی در قالبهای رسمی و پشتیبانی از مرزنشینان فعال در این عرصه، می تواند به برپایی توسعه و امنیت مرزها منتهی گردد. این مقاله در چارچوب سکونتگاه های عمدتا روستایی بخش مرکزی بانه (کردستان) کوشش دارد، تا نقش مبادلات مرزی را در روند شکل گیری جریان-های مختلف در قالب رویکرد شبکه ناحیه ای و اثربخشی آنها در تحول فضایی سکونتگاه ها را نشان دهد. نتایج پژوهش نشان می دهد که تعاملات مرزی در ناحیه بانه نه تنها به جریان های مختلف افراد، سرمایه، کالاها، اطلاعات و نوآوری دامن زده است، بلکه، به دگرگونی بافت سکونتگاه ها، از جمله تغییر در ساخت مسکن و فضاهای مسکونی، از یک سو، و تحول در فرصت های اشتغال و کسب درآمد بیشتر و نهایتا به تغییر رفتار اجتماعی- اقتصادی مرنشینان منجر شده است.
    کلیدواژگان: مبادله مرزی، تحول فضایی، جریان ها، شبکه محلی، سکونتگاه انسانی، شهرستان بانه
  • محمود احمدی، حسن لشکری، قاسم کیخسروی، مجید آزادی صفحه 53
    تغییرات آب و هوایی با تغییر الگوهای اقلیمی و به هم ریختن نظم اکوسیستم ها، عواقب جدی بر محیط زیست وارد می کند. تغییر در این الگوها می تواند به گرم شدن جهانی هوا و پیامد وقوع سیل ها، گرما و سرماهای شدید، تکرار بیشتر خشکسالی ها و... منجر شود. این امر در خراسان بزرگ به سبب وسعت زیاد و ویژگی های طبیعی خاص و عواملی مانند وجود رشته کوه های مرتفع و مناطق کویری، دوری از پهنه های آبی و وزش بادهای مختلف موجب گوناگونی آب وهوا در هر یک از مناطق آن شده است. هدف از این پژوهش بررسی 16 شاخص حدی دما در منطقه خراسان بزرگ به منظور آشکارسازی تغییرات اقلیمی است. روش کار از 25 سال آمار دمای روزانه ایستگاه های سینوپتیک (14 ایستگاه) طی سال های 2011-1987 براساس تحلیل اماری استفاده گردید. نتایج نشان داد، ایستگاه های محدودی از جمله قوچان و سبزوار در تعدادی از نمایه های حدی دما (CSDI،TR20،TNX،FD،TN10P) روند کاهشی را نشان می دهند، در سایر ایستگاه ها در بیش از 90 درصد درچار تغییرات دمایی از نوع گرمایشی می باشند. در بین شاخص ها، در مرتبه اول، شاخص های روزهای تابستانی، روزهای گرم، حداکثر دمای حداکثر، شب های گرم، طول دوره گرم، 100 درصد روند افزایشی و شاخص روزهای سرد 100 درصد روند کاهشی را نشان می دهند. همچنین شاخص های شب های حاره ای و حداکثر دمای حداقل، حداقل دمای حداقل با بیش از 85 درصد روند افزایشی و شاخص شب های سرد با 85 درصد روند کاهشی در مرتبه دوم قرار دارند. در مرتبه سوم، شاخص-های حداقل دمای حداکثر، طول فصل رشد به ترتیب با 71 و 69 درصد روند افزایشی و شاخص روزهای یخبندان با 71 درصد روند کاهشی قرار دارند. از این رو می توان نتیجه گرفت خراسان بزرگ، تغییرات شدید دمایی را، از نوع گرمایشی طی 25 سال اخیر تجربه کرده است و با توجه به رفتارسنجی شاخص ها شدت این نوع تغییرات در دهه های آتی افزایش بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، شاخص های حدی دما، خراسان بزرگ
  • تقی کاظمی تاری، محمدتقی رهنمایی، اسماعیل علی اکبری صفحه 77
    این مقاله ضمن بررسی توزیع جغرافیایی اقلیت های دینی، یعنی ارمنی ها، آشوری ها، زرتشتی ها و کلیمی ها در تهران به پیامدهای امنیت اجتماعی آن تاکید دارد. برای این منظور ابتدا مباحث نظری مرتبط با موضوع مطرح شده و سپس الگوهای اولیه توزیع جغرافیایی اقلیت های دینی در تهران ارائه شد. بدنبال آن الگوهای کنونی توزیع جغرافیایی آنها تشریح و عوامل همگرایی و واگرایی اقلیت های دینی مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد، پراکنش جغرافیایی اقلیت های دینی در تهران از انتظام فضایی خاصی برخوردار نیست. یعنی در بعضی موارد به صورت جدایی گزینی اسکان یافته-اند و زندگی می نمایند (مثل غالب جمعیت ارامنه و برخی از جمعیت زرتشتی). در موارد دیگر به صورت پراکنده در سطح شهر تهران سکونت دارند. به رغم فراز و فرودهایی که اقلیت های دینی و رابطه آنها در طول تاریخ با حکومت داشته، از منظر امنیت اجتماعی ظرفیت های زیادی برای همگرایی آنها در تهران وجود دارد، که در صورت برنامه ریزی مناسب می توان این ظرفیت ها را از قوه به فعل تبدیل کرد و از فرصت های آن برای تعمیق امنیت اجتماعی بهره جست.
    کلیدواژگان: اقلیت های دینی، امنیت، امنیت اجتماعی و تهران
  • سید حسن صدوق*، فهیمه آزادی صفحه 93
    پارامترهای ژئومورفولوژیک از عوامل تعیین کننده و تاثیرگذار بر کیفیت منابع آب، بخصوص آب های سطحی، از قبیل رودخانه ها و دریاچه ها است. کیفیت شیمیایی آب می تواند متاثر از لیتولوژی سازندهای موجود در حوضه آبریز، جنس رسوبات حمل شده به رودخانه و عوامل اکولوژیک، نظیر فعالیت های انسانی، فعالیت های کشاورزی، صنعتی و شهری باشد که تلفیق این موارد تحت عنوان اکوژئومورفولوژی بررسی می گردد. در این تحقیق، تاثیر پارامترهای تاثیرگذار بر کیفیت شیمیایی آب رودخانه الشتر در دو ایستگاه دره تنگ و ایستگاه سراب صیدعلی و همچنین تاثیر تغییر فصل بر کیفیت آب این رودخانه، بررسی شده است. در این تحقیق از روش آزمایشگاهی- تحلیلی استفاده شد که مواد مورد استفاده آن نمونه های برداشت شده آب در طول دوازده ماه از دو نقطه دره تنگ و سراب صیدعلی (سال آبی 1391-1392) در حوضه آبخیز الشتر و همچنین نقشه های 100000/ 1 زمین شناسی و 25000 /1 توپوگرافی منطقه بوده است. نتایج تحقیق نشان داد که تنوع سازندهای زمین شناسی، ازقبیل سازندهای آهکی و فرسایش پذیر در این حوضه و نقش رواناب ها در ایجاد و انتقال رسوبات مختلف به رودخانه الشتر، آب رودخانه را تحت تاثیر قرار داده است اما کیفیت آن را نامطلوب نکرده است. نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نیز نشان داد که تغییر فصل بر میزان آلودگی بر پارامترهای سدیم، منیزیم، نیترات و نیتریت تاثیر داشته است و در سطح 5 درصد دارای اختلاف معنی دار است و در سایر پارامترها عدم تاثیر تغییر فصل بر میزان آلودگی رودخانه الشتر را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کیفیت شیمیایی آب، رودخانه الشتر، اکوژئومورفولوژیک
  • جواد اطاعت، علی اکبر دبیری صفحه 115
    جهانی شدن فرایندی در حال تکوین و رو به گسترش در جهان محسوب می شود که با استفاده از ابزارهای قدرتمند خود ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جوامع انسانی را در برگرفته است. در این میان توسعه و گسترش ارتباطات و اطلاعات که هم به عنوان ابزار و هم بعدی از این پدیده به حساب می آید، بیش از سایر ابعاد جهانی شدن گسترش یافته است. این وابستگی به فن آوری اطلاعات و ارتباطات علی رغم مزایای قابل توجه، اشکال جدیدی از آسیب پذیری را نیز برای جوامع ایجاد کرده است. یکی از زمینه های آسیب پذیری سوءاستفاده گروه های افراطی و تروریستی از توسعه تکنولوژی های ارتباطاتی و اطلاعاتی است. در واقع گروه های تروریستی سعی می نمایند از شرایط ایجاد شده به منظور گسترش اقدامات و برنامه های خود استفاده کنند. در این مقاله که با روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته است به ارزیابی تاثیر جهانی شدن ارتباطات و اطلاعات بر اقدامات، برنامه ها و ساختار سازمانی گروه های تروریستی پرداخته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که تروریست ها از جهانی شدن ارتباطات و اطلاعات و فرصت-های آن به منظور جذب نیرو، آموزش، تبلیغات و حتی اقدامات تروریستی استفاده می کنند. این امر موجب شده است که ساختار سازمانی برخی از گروه های تروریستی حالت شبکه ای به خود بگیرد و این گروه ها از تحرک و تکثر جغرافیایی بیشتری برخوردار گردند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهانی شدن ارتباطات و اطلاعات، تروریسم، سازمان های تروریستی
  • سید رامین غفاری صفحه 135
    طرح هادی روستایی نخستین تلاش سازمان یافته و فراگیر ملی است که با هدف ساماندهی کالبدی و بهینه سازی کاربری اراضی در بافت فیزیکی سکونتگاه های روستایی کشور تهیه و اجرا می گردد، امروزه اندک زمانی پس از طی فرایند بررسی و تصویب با انبوهی از تقاضای تغییر در کاربری های مصوب با چالشی جدی مواجه است. موضوعی که این مقاله در پی بررسی و شناخت عوامل موثر در آن است. در راستای نیل به اهداف این پژوهش ضمن بهره گیری از جنبه های توصیفی- تحلیلی از سه روش مشاهده، بررسی اسنادی و پرسش نامه ای نیز استفاده خواهد شد، گردآوری داده ها از 14 نقطه ی روستایی دارای طرح هادی در قلمرو تحقیق و ارزیابی و پردازش آن ها در نرم افزار SPSS نشان می دهد که بین عوامل اجتماعی- اقتصادی و تغییر کاربری اراضی در طرح های هادی روستایی ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین عوامل اقتصادی به مرتب بیش از عوامل و انگیزه های اجتماعی در تغییر کاربری اراضی سهیم اند.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، اقتصادی، تغییر کاربری اراضی، طرح هادی روستایی
  • گیتی صلاحی اصفهانی، پارسا التیامی نیا* صفحه 157
    از آنجایی که یکی از عوامل بروز تغیرات کاربری زمین، فعالیت گردشگری و به ویژه ساخت و سازهای ناشی از تقاضاهای تفریحی و خانه های دوم است، مدیران روستایی (شورا و دهیاری ها) می-توانند کارایی موثری در حفظ و حراست از اراضی کشاورزی داشته باشند.
    سعی مقاله بر این است تا با هدف بررسی نقش مدیریت روستایی در حفظ اراضی کشاورزی با تاکید بر خانه های دوم در دهستان زیرتنگ سیاب استان لرستان، پاسخگوی این سوال باشد؛ مدیران روستایی چگونه توانسته اند در حفظ و حراست از اراضی کشاورزی دهستان زیرتنگ نقش آفرین باشند؟ برای پاسخ علمی به سوال فوق از روش توصیفی پیمایشی استفاده شده است و روش جمع آوری داده ها و تحلیل اطلاعات، اسنادی، پیمایشی، و میدانی است. بر اساس نتایج بدست آمده، توجه به یرشاخص های: توجیه روستاییان برای جلوگیری از فروش اراضی کشاورزی، منصرف نمودن فروشندگان زمین، هماهنگی با سازمان های ذیربط... می تواند میزان نقش آفرینی مدیران روستایی را در حفاظت از اراضی کشاورزی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، خانه های دوم، دهستان زیر تنگ سیاب اراضی کشاورزی
  • میرنجف موسوی*، محمد ویسیان، سمیه محمدی حمیدی، مریم اصغری صفحه 185
    فضاهای شهری عرصه وقوع ناهنجاری های شهری هستند در نتیجه شاهد عدم وقوع امنیت در شهر هستیم. امنیت یکی از نیازهای اساسی برای تکامل بشری است. بنابر این شناسایی کمی و کیفی شاخص ها و عوامل موثر بر ویژگی های محیطی و تاثیر آن بر امنیت اجتماعی شهروندان امری ضروری می نماید. هدف این پژوهش سنجش امنیت در مناطق شهری سرخس می باشد. پژوهش حاضر بر آن است تا با مقایسه تطبیقی مناطق شهری سرخس میزان امنیت اجتماعی را در این مناطق مورد ارزیابی قرار دهد. برای دستیابی به هدف پژوهش که ابعاد امنیت اجتماعی را پوشش دهند 5 مولفه (امنیت جانی، امنیت مال، امنیت در فضاهای شهری، نقش پلیس در امنیت، اعتماد اجتماعی) که هر یک دارای معیارهای می باشند در نظر گرفته شد. روش پژوهش توصیفی-تحلیل و پیمایشی است. جامعه آماری شامل ساکنان 54-15 ساله در شهر سرخس می باشد که به روش خوشه ایتعداد نمونه 248 نفری مورد بررسی قرار گرفته اند. اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع اوری و با استفاده از مدل Vikor تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که مولفه مربوط به احساس امنیت فضاهای شهری در همه مناطق شهری مورد مطالعه وضعیت بهتری نسبت به دیگر مولفه های مورد مطالعه می باشد. مناطق دو و سه شهر سرخس از بیشترین احساس امنیت جانی برخوردارند. مولفه نیروی انتظامی در مناطق 1، 4، 5 بیشترین تاثیر را در احساس امنیت شهروندان دارد.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، فضاهای شهری، شهر سرخس
  • رودابه فرهادی* صفحه 203
    امروزه در طراحی و اجرای پروژه های شهری، بر بهره گیری از همکاری بین بخشی و مشارکت اجتماعی تاکید می شود. اما جلب مشارکت مردمی بدون نزدیک شدن نظرات مردم و مسئولان امری مشکل به نظر می رسد. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی وجود یا عدم تفاوت معنی دار بین نظرات مردم و مسئولان در مورد اولویت بندی پروژه های شهری است. بدین منظور، نظرات مردم در بین 424 نمونه تصادفی گردآوری شد و با نظرات 46 تن از مسئولان مرتبط با پروژه شهر سالم در شهرری (به عنوان یکی از پروژه هایی که در سطح بین المللی مورد توجه است) در رابطه با اولویت بندی فعالیت ها، مورد مقایسه قرار گرفت. این تحلیل های آماری با استفاده از واریانس دو متغیره و از طریق آزمون ناپارامتری فریدمن و آزمون یو- مان ویتنی در محیط SPSS انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین دیدگاه های مردم و مسئولان و کارشناسان در مورد سطوح فعالیت پروژه شهر سالم تفاوت معنی داری وجود دارد. ولی در زمینه اولویت بندی رسیدگی به گروه های آسیب پذیر تفاوت معنی داری میان دیدگاه های مردم و مسئولان و کارشناسان وجود ندارد و در زمینه اولویت بندی رسیدگی به مسائل شهری نیز نیاز به بحث و بررسی بیشتری دارد. در پایان مقاله ضمن نتیجه-گیری پیشنهاداتی برای اجرای بهتر پروژه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی سالم شهری، مشارکت اجتماعی، گروه های آسیب پذیر، مسائل و مشکلات شهری، اولویت بندی فعالیت ها
  • آزیتا رجبی، فاطمه خرقه پوش* صفحه 229
    از مهم ترین عوامل جذب گردشگر در هر کشوری، می توان از شهرهای آن کشور با بناهای ارزشمند معماری نام برد. خانه های قدیمی به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری اینگونه شهرها در میزان جذب گردشگران و توسعه فعالیت های گردشگری سهم به سزایی دارند. در کشور ما نیز خانه های قدیمی فراوانی وجود دارد که می توانند مکان های جالبی برای جذب علاقمندان به اینگونه آثار باشند، که در این میان شهر ساری با داشتن چندین خانه قدیمی با سبک های متفاوت از این نظر در خور توجه می باشد. لذا، هدف این پژوهش ارزیابی نقش خانه های قدیمی شهر ساری در جذب گردشگر و همچنین بررسی جایگاه اصلی خانه های قدیمی نسبت به دیگر جاذبه های شهر ساری است. تحقیق حاضر از نظر روش، توصیفی تحلیلی مبتنی بر پیمایش بوده است و پژوهش بنا به ماهیت، موضوع و اهدافی که برای آن پیش بینی شده است از نوع تحقیقات کاربردی بوده است، در تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری T تک متغیری و مربع کای و فریدمن استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که خانه های قدیمی شهر ساری در صورت اجرای عملیات صحیح مرمت و بازسازی و همچنین تغییر کاربری درست و معرفی آن به همراه تاریخچه خانه ها به گردشگران و احداث زیرساخت های مناسب گردشگری در آن، موجب توسعه گردشگری و جذب هر چه بیشتر گردشگر در شهر ساری خواهند شد.
    کلیدواژگان: نقش، خانه های قدیمی، ساری، گردشگر
  • امین فرجی ملایی*، هادی علیوردیلو، حسن حسینی امینی صفحه 247

    جنگ از عناصر پایدار بشر می باشد، ژئوپلیتیک و روابط بین الملل وقتی از منطق خارج شود منجر به رودررویی و جنگ می شود. به طورکلی دفاع و پدافند در مقابل جنگ و تهدید دارای دو بعد است پدافند عامل و پدافند غیرعامل که از گذشته های دور و با پیدایش انسان همراه بوده و به مرور زمان با رشد تکنولوژی پیشرفته تر شده است. تفاوت مقیاس قدرت در جغرافیای جهان باعث شده تا کشورهایی به فکر تجاوز، حمله و تهدید سایر کشورها برآیند. با این دیدگاه کشورهای مورد تهدید به فکر استفاده از برنامه هایی برای دفاع از خود افتاده اند که یکی از این برنامه ها آمایش دفاعی سرزمین از دیدگاه پدافند غیرعامل است. به طوریکه این برنامه ریزی به ساماندهی فضای سکونت، اشتغال، امکانات، زیرساختها و خدمات با توجه به عوامل دفاعی امنیتی، محیطی و انسانی، موقعیت و شکل سرزمین و شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... پرداخته و تمام جوانب ایجاد بحران و خطر را در نظر می گیرد. از این دیدگاه بسیاری از اهداف و اصول پدافند غیرعامل در بطن برنامه ریزی آمایش سرزمین قرار گرفته است. به طورکلی برنامه ریزی آمایش سرزمین یک دیدگاه آینده نگرانه و عادلانه نسبت به استفاده و بهره برداری از توان ها و قابلیت های هر محیط و یک دیدگاه دفاعی امنیتی در پراکندگی انسان ها، فعالیت ها و زیرساخت های انسان در فضای یک کشور میپردازد. در این مطالعه با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و مطالعه اسنادی کتابخانه ای اقدام به واکاوی و تحلیل مشکلات پیشه روی امنیت و دفاع کشور از سطح ملی تا سطح منطقه ایی و شهری پرداخته شد. به همین دلیل و بخاطر شرایط سیاسی و تهدیدهایی که به علت اهمیت استراتژیک؛ علیه کشور ایران در منطقه و جهان صورت می گیرد و همچنین با تحلیل فضایی که به پراکندگی سکونت و فعالیت در این مطالعه صورت گرفته، نتایج آن گویای عدم تعادل و لحاظ مسائل دفاعی در نظام شهری و روستایی، امکانات و زیرساخت ها، اشتغال، فعالیت و... بوده است که لزوم نگرش دوباره مسئولان سیاسی، نظامی و برنامه ریزان به ایجاد تعادل در عوامل یاد شده برای ایجاد امنیت، دفاع و همچنین جلوگیری از ایجاد فکر تجاوز و تهدید به کشور را ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: آم��یش سرزمین، پدافند غیرعامل، برنامه ریزی شهری، جغرافیا، ایران
|
  • Afshin Mottaghi*, Hasan Kamran Page 5
    China's Communist revolution in 1949 led to the transformation extensively in Chinese foreign policy. This country has gone through different periods from the foreign policy and its relations with the countries of the world, has been associated with many ups and downs. In total, China's foreign policy ever since the Communist revolution in 1949 can be divided into two different periods, and during the Mau period. Under Mao, China to protect its fledgling state, relying on Soviet policy, but Mao later due to ideological differences with Moscow, from the Soviet Union and policy away from its reliance placed on the agenda. After the death of Mao and the rise of Deng Xiao Ping, China's policies towards the ideological distance and went and pragmatic Realpolitik. It was in this period that China's break with the ideology of Mao's policies, the rotary control in its foreign policy that remains to this day. This Paper with methodology of descriptive-analytic, has been reviewed the various aspects of the foreign policy of China from the Mao era, up to Now, and has attempted to respond to this question that What are changes in the foreign policy of China, from the Communist revolution of 1949 up hitherward? The results show that the foreign policy of China has backed away from the ideological fettle and has pursued realistic and practical approach based on the realities of the world geopolitics.
    Keywords: China's Foreign Policy, Mao, 1949 Communist Revolution, Geopolitics
  • Border Exchange, Local Networks and Spatial Changes of Human Settlements / The Case of Central District of Baneh County (Kurdestan)
    Abbas Saidi, Lavin Ramezani Page 31
    It is true, that borders often operate as an obstacle to the free movement of people and goods, so they should be considered in the context of territorial development and national security considerations, related to socio-economic relations, on the one hand, and spheres of different formal and informal activities in rural and urban settlements, on the other. Moreover and in some cases, borders are simply ignored, especially by rural and urban residents of the border areas. The contradiction between living in one side and socio-cultural belonging to the other side of the border is the main issue. This issue results in most cases to resisted conflict between respect for the laws of the main country itself and belonging to "others". Border exchange is of the main issues in communication and livelihood between neighboring countries. Historically, in such countries as Iran, cross-border transactions in different forms have always been available; though in recent decade have gain new dimensions. In fact, the lack of infrastructures, vast unemployment, and lower income, in absence of productive capital led to significant interest of border people in these activities. Research on border exchange in Baneh District reveals that, border transactions, with its related flows, such as flows of people, capital, goods, information, and innovation, have led not only to physical transformation of settlements’ fabric, including changes in housing patterns and living spaces, but also resulted to more occupation opportunities and higher income levels and better standards of living, which led to changing socio-economic behavior of the people engaged.
    Keywords: border exchange, flows, local networks, spatial changes, human settlements, Baneh County
  • M. Ahmadi, H. Lashkari, Gh. Keikhosravi, M. Azadi Page 53
    Climate change with changing climate patterns and confounds Ecosystems discipline, imports Serious consequences on the environment. Changes in weather patterns Could Lead to severe flooding, extreme heat or cold, more frequent droughts. Each of these phenomena could put at risk the regional food reserves. North east of Iran due to the large area has very varied natural conditions and each of the areas included specific natural features. The extent of the area and factors such as mountains rising, desert areas. In this research, were use 25 year synoptic meteorological stations (14 stations) statistics from1/1/1987 to 31/12/2011? Result show that some station such an Ghochan and Sabzevar, show an decrease trend in the number of extreme temperature indices (CSDI, TR20,TNX,FD,TN10P). Other stations, in 90%, experience increase extreme temperature changes. Among the indicators, in the first order; the days of Summer, the warm days, The maximum temperature limit, the warm nights, the warm period duration Indicators Show an increase of 100% and cold days index shows an decreas of 100%. Also the minimum temperature of at least, maximum temperature of at least and tropical night indicators by more than 85% increasing trend and the cold night index by more than 85% are In second place. The maximum temperature of at least and the growing season duration indicators with 71% and 69% increasing trend and the ice days index with 71% decreasing trend, are In the third place. Hence we can derive the great Khorasan experience sever increasing temperature changes in last 25 years and based on behavior of indices, severity of this changes in coming decades will be multiple.
    Keywords: Climate Change, Extreme Temperature indices, great Khorasan
  • T. Kazemi Tari, M. T. Rahnemayi, E. Aliakbari Page 77
    This essay, while studding the geographical distribution of religious minorities such as Armenians, Zoroastrians, Jewish and Assyrian in Tehran emphasizes the social security consequences. To do this, first theorical discussions related to the subject and then primary patterns of geographical distribution of the religious minorities in Tehran are presented. Following this today’s patterns of geographical distribution of religious minorities are described and their common and different factors are studied and it appeared that geographical distribution of religious minorities does not have a special special arrangement. That means, in some cases they have settled down and lived separately (like most of the Armenian population and some of the Zoroastrians), and other cases the live scatteredly in Tehran. In spite of the rise and falls of that religious minorities and their relations with the government have had, from the social security point of view, there is great potential for their getting close to the society and in case of suitable planning it’s possible to develop this potential to active and utilize the opportunities to deepen the social security.
    Keywords: religious minorities, security, social security, Tehran
  • Seyed Hasan Sadough, Fahimeh Aazad Page 93
    Geomorphologic parameters are the decisive and influencing factors on the quality of water resources, particularly surface waters, such as rivers and lake. Chemical quality of the water can be affected by formation litho logy of the drainage basin, river sediments transported, material and ecological factors, such as human activities, agricultural, industrial and urban activities that combining these items as Ecogeomorphology checked. In this study Impact of influence factor on the Chemical quality of the Aleshtar River in the 2 eststion: Dare tang and Sarabseydali and as well as the impact of season changes in the water quality of the Alashtar River, have been studied. In this study vitro analytical method was used that the water samples taken during the twelve months of the Daretang and Sarab Seydali (91-92 water years) in Aleshtar drainage basin and the geology map (1/100000) and topography map (1/25000). The results showed that variety of geological formations, such as limestone and erodibilit formation in this drainage basin and role of the runoff on the creating and transport of sediment in the Aleshtar River affected the river water quality, But it noting bad the quality of water. One-way analysis of variance showed that the effect of the seasons change on pollution, only affected on parameters of sodium, magnesium, nitrate and nitrite on the 5 percent level is significant and the other parameters shows that the Season change, have no effect on the amount of pollution in the alashtar river.
  • Javad Etaat, Ali Akbar Dabiri Page 115
    Globalization is process that ongoing and expanding in the world, with uses his powerful tools surrounded various aspects of human societies included: economic, political, cultural and social. In the meantime, development of information and communication that counting as well as tool and dimension from this phenomenon, expanded more than any other aspects of globalization. This dependence on ICT, despite the significant advantages, to create new forms of vulnerability. One of vulnerability conditions, abuse groups of extremist and terrorist are from development of information and communication technologies. In fact, terrorist groups trying to use created conditions in order to expand their activities and programs. At this research that perform with analytic-descriptive to investigating the globalization effects of information and communication on activities, programs and organizational structure of terrorist groups. Attained results from this research show that terrorist’s uses from globalization of information and communication and opportunities it’s for recruitment, training, promotion and even terrorist actions. This conditions to causes that organizational structure a number of terrorist groups have been network status and this groups to having more mobility and geographical diversity.
    Keywords: globalization, globalization of information, communication, terrorism, terrorist organizations
  • Sayyed Ramin Ghaffari Page 135
    Rural Haddi Design is the first organized attempt And Comprehensive national that with the purpose Regulatory And Optimize land use in The physical context of Rural settlements Produce and running. Today, shortly after review and approval process with demand changes in a host of applications approved is facing a serious challenge. Subject that This Article will Review and identify the factors affecting it. For the purposes these study, In addition to using descriptive – analytical three methods of observation, documentation review and a questionnaire will be used. Data collected from 14 villages have a Haddi design conductor In the realm of research Evaluation and processing of data in SPSS software Shows That The Socio - Economic and Rural land use change in Haddi design, there is a significant relationship. Also Economic factors More than social factors Influence of land use change.
    Keywords: Socio, Economic factors, Land use change, Rural Haddi Design
  • Giti Salahi, P. Eltiaminia Page 157
    Since one of the causes of changes in land use, tourism activities, especially the construction of the demands of recreation and second homes, rural leaders (the Council and Dhyaryha) can be efficient in the preservation of agricultural land., The paper is trying to determine the role of rural management in maintaining agricultural land with an emphasis on second homes in the zirtang syab rural district province, is the answer to this question: How have rural managers in the preservation of agricultural lands and villages are under tight actors? To answer the question of the cross-survey method was used and the method of data collection and analysis of information, documents, surveys, and field. According to the results, according to the following criteria: feasibility villagers to prevent the sale of agricultural land, give the seller the ground, in coordination with relevant organizations. .. can the role of rural managers to protect agricultural lands show.
    Keywords: Rural management, second homes, zirtang syab Rural district, agricultural land
  • Reviews feeling Security in urban areas / Case Study: urban areas Sarakhs
    M. N. Mousavi, M. Veseyan, S. Mohammadi, M. Asghari Page 185
    Urban Spaces Occurrence position Urban anomalies in result we are witnessing the lack of Occurrence security in the city. Security is one of the basic needs for human development, so identify quantitative and qualitative indicators and factors affecting the environmental characteristics of And its impact on social security of citizens are necessary. The objective this study is to assess security in urban areas Sarakhs. This study attempts to by comparing the social security in the areas of comparative urban areas Sarakhs evaluate. For achieving to research aims of social security to cover the 5 components (security Life, financial security, security in urban areas, the role of the security police, social trust) are each criteria was considered. Research method Descriptive -Analytic and survey. Statistical population 54-15 year old residents are included in Sarakhs that cluster sampling method the sample of 248 people have been studied. Information Through questionnaires Collected and using Vikor model was analyzed. The results show that factors related to feel safe urban spaces In all urban areas studied The study is better than other factors. Regions two and three of fern. The most their sense of security Life Having. factors police force In areas 1, 4, 5 the greatest impact on the sense of security Citizens.
    Keywords: security, social security, urban spaces, city Sarakhs
  • Rudabeh Farhadi* Page 203
    Nowadays in the design and implementation of urban projects emphasis to gaining of intersectoral coordination and community participation. But attracting community participation seems difficult without approaching the people and officials opinions. The main object of this research is the examination of existence or lack of significant difference between people and officials opinions about urban projects prioritization. For this purpose, people’s viewpoints were collected through 424 coincidental samples and it has been compared with viewpoints of 46 related officials with “Healthy Cities Projects” in Rey city (As one of the projects that is a consideration at the international level) in field of activities prioritization. The statistical analysis was performed using two multivariate ANOVA and non-parametric test of Friedman and U-Mann-Whitney test in SPSS environment. The results indicate that in case of activities levels on “Healthy Cities Projects”, there is a significant difference between people's and officials viewpoints. But, in field of prioritization investigating vulnerable groups’ there isn’t a significant difference between viewpoints of people’s and officials. And in the field of urban issues to prioritize investigation also it requires additional discussion. In the end of article the solutions were proposed to better carry out the project.
    Keywords: healthy urban planning, community participation, vulnerable groups, urban problems, activities prioritizing
  • Azita Rajabi, F. Kherghepush Page 229
    One of the factors of tourist attractions in each country can be the valuable building in respect with architecture. Old houses are important for one of tourist attraction and affect on tourist attraction and developing tourist attraction. In our country there are plenty of old houses that are interesting places for attracting the people who are interested in this places in which Sari has few old houses with different architecture that are important. Therefore the purpose of this study is analysis of old houses role in tourist attraction and analysis of position of this old houses in respect to others. The method of this study is descriptive –analytic and with respect to subject and purposes that are anticipated are practical studies. In analysis of data, the SPSS soft ware and statistic T test with one variable and square and Friedman are used. The result of study shows that if old houses old Sari are mending and rebuilding and changing the correct use of them and introducing them with their history of houses for tourist and creating infrastructures that are appropriate for tourist in them can cause developing the tourist and attraction of tourist in Sari.
    Keywords: role, old houses, tourist, Sari, changing the use
  • A. Faraji Molaie, H. Aliverdiloo, H. Hossieni Amini Page 247

    In general defense in two areas of defense and passive defense has long been associated with the creation of man and man's time, using more advanced techniques and resources they have. But this progress has not been uniform in all parts of the planet relative to the differences led the countries to think of rape, assault and threatening other countries to afford. So the threated country of the use of programs for self-defense was thinking that one of these programs from the standpoint of passive defense is territorial defense preparation. So that the plans to regulate the residence, employment, facilities, infrastructure and services with regard to defense and security, environmental and human, position and shape of the land and the economic, social, cultural and. .. and considers all aspects of crisis and danger. From this perspective, many of the goals and principles of passive defense in the context of land use planning in the world. In general, land use planning is a forward-looking and fair view of the use and operation of the power and functionality of the environment and a vision of security and defense in the distribution of people, activities and the infrastructure of people in the space of a countrys. In this study, using the analytical method to analyze and study the documentation and analysis of business issues on security and defense of the national level to municipal level has been assessed. For this reason and because of the political situation and the threats against Iran in the region and the world takes place and also the spatial analysis of the scattering of residence and activity in this study, the results indicate an imbalance in rural and urban systems, facilities and infrastructure, employment and activity and... The attention again of political, military and planners authorities is necessary to balance security and defense, and also avoid thinking of harassment and intimidation in the country.

    Keywords: territorial planning, passive defense, urban area, territory, Iran
  • Marzieh Moghali Page 275
    Urban solid waste is an integral part of human life and production of such waste along with its different qualities and quantities is one of the most important environmental issues of the present era. Nowadays، selection of the proper site and optimal location for waste disposal is essential، accounting for one of the major aspects of waste management. Among all، the science of geomorphology، which deals with the effects of changing land surface، could play an important role in locating landfill. In this study، we attempted at finding an optimal location for the municipal landfill of Darab City with an emphasis on the geomorphologic criteria and other influencing (environmental، socio-economic) factors. The current waste disposal site in the city of Darab is located on sand-gravel alluviums of a few meters thick، which lie on Asemary karst formations. Karst water of this formation serves as the main source of drinking water for the city. Nevertheless، the solid waste leachate may cause deterioration of the water quality. The main topic of this paper is to determine a new disposal place for the city using GIS and AHP with the help of geomorphologic and environmental parameters. 13 map layers were prepared as inputs to GIS system، including topography، distance from the residential area، and faults in a combined way and a new area for landfill was suggested. However، the final site selection requires further geotechnical and hydrological analyses. In the end، we can conclude that geomorphologic and geographical parameters account for of the main factors of landfill location and disregarding geographical studies will lead to many problems in the face of human beings.
    Keywords: topography, waste, geomorphology, GIS