فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 48 (بهار 1395)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 48 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/05
  • تعداد عناوین: 21
|
  • عباس سعیدی صفحه 5
  • نقش جریان محصولات زراعی در پیوندهای روستا - شهری / مطالعه موردی: بخش مرکزی شهرستان دزفول
    عصمت کرمی فر*، ریحانه سلطانی مقدس، مصطفی طالشی، سید رامین غفاری صفحه 7
    انتقال محصولات کشاورزی– زراعی، از نواحی روستایی به بازارهای شهری، نقشی کلیدی در افزایش مقیاس پیوندهای روستا- شهری دارد. شهر دزفول، از طریق تامین تسهیلات مربوط به بازاریابی و دیگر زیرساخت های لازم برای انتقال محصول به بازار، موجب ارتباط و اتصال روستاهای منطقه با بازارهای محلی، ملی و حتی بین المللی شده است. البته نتایج پژوهش نشان داد که روستاهای منطقه از نظر حجم ارسال محصول به بازار محلی و ملی با یکدیگر متفاوت هستند. به گونه ای که در برخی، حجم ارسال محصول به بازار محلی بیش از بازار ملی است و در برخی دیگر عکس این قضیه صادق است. اما بررسی ها نشان داد که انتقال محصولات زراعی به بازارهای محلی و ملی اثر مثبتی بر برخورداری روستاییان از ارزش افزوده حاصل از این انتقال ندارد. به گونه ای که شاخص برخورداری روستاهای منطقه از خدمات اقتصادی- اجتماعی و سیاسی در سطح روستا، نشان داد که افزایش درآمد حاصل از انتقال محصولات زراعی به بازار شهری نه تنها در سطح خدمات نقطه ای، بلکه در زمینه خدمات حوزه ای درجه اول و درجه دوم نیز عاملی در افزایش بهره مندی روستاییان از تسهیلات یاد شده نیست. به سخن روشن، میانگین درآمد روستاها، ارتباطی با بهره مندی آنها از خدمات در هر سه سطح نداشته و در موارد وجود اختلاف نیز، افزایش درآمد، عاملی در افزایش خدمات نبوده است. این امر، عدم تاثیر پارامتر درآمد حاصل از ارسال محصولات زراعی از سطح روستاهای منطقه را در ایجاد پیوندی مثبت و قوی با شهر در زمینه ی بهره مندی از خدمات اجتماعی و رفاهی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پیوندهای روستایی، شهری، جریان محصولات زراعی، بخش مرکزی دزفول
  • سید عباس رجایی*، احمد پوراحمد، وحید عباسی فلاح صفحه 31
    سرمایه اجتماعی که حاصل شکلگیری و استقرار ارزشها، هنجارها، سنتها و در بستری از روابط متقابل اجتماعی است، زمینه ساز همکاری، اعتماد و مشارکت فعال و مثبت در زندگی اجتماعی از جانب افراد است. بدین ترتیب سرمایه اجتماعی با سازوکارهای اجتماعی میزان احساس امنیت را در اذهان عموم تقویت کرده و جامعه را به سوی رشد و تعالی سوق میدهد. به دلیل اهمیت سرمایه اجتماعی در میزان سرمایه اجتماعی، پژوهش حاضر، با هدف تعیین رابطه میان مولفه های سرمایه اجتماعی با احساس امنیت اجتماعی در شهر ورامین انجام شده است. روش اجرای این پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که توسط نرم افزار SPSS و GIS مورد تحلیل و تصویر درآمده است. داده های تحقیق از 415 نفر افراد 18 ساله و بالاتر که در زمان انجام پژوهش در محلات 35 گانه شهر ورامین بودند جمع آوری شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین سرمایه اجتماعی و احساس امنیت در جامعه رابطه معناداری وجود دارد بدین صورت که با افزایش میزان سرمایه اجتماعی در اکثر محلات شهری احساس امنیت اجتماعی نیز افزایش یافته و ضریب همبستگی یافته ها نیز رابطه مسقیم و معناداری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی، پیشگیری، شهر ورامین
  • قاسم عزیزی، فرامرز خوش اخلاق، محمد مراد، عبدالرضا زندی صفحه 51
    در این مقاله رابطه بارش با ضخامت لایه پایین وردسپهر بررسی شده است. منطقه مورد مطالعه بین عرضهای جغرافیایی(5/32 تا 37) درجه شمالی در رشته کوه های زاگرس در غرب میانی ایران قرار دارد. مطالعه در طول دوره آماری (2010-1991)، انجام و دو سال پر بارش و دو سال کم بارش انتخاب و در آن سالها برای ماه های فوق روزهای بارشی فراگیر درمنطقه از نوع کم تا 5 میلیمتر، متوسط 5 تا 10 میلیمتر و زیاد بیشتر از 10 میلیمتر انتخاب گردید. با بررسی آنومالی ضخامت متوسط جو بر روی ایران طی دوره آماری (2010-1991)، نسبت به بلند مدت 66 ساله نتیجه گرفته شد که در منطقه غرب میانی ایران به طور میانگین ضخامت متوسط سالیانه جو حدود 5/1 ژئوپتانسیل متر افزایش داشته است. سپس ضخامت لایه (850-1000)، دما و نم ویژه سطح 700 هکتوپاسکال در روز بارش و دو روز قبل از آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمد حاکی از عدم وجود رابطه یکسان بارش با ضخامت لایه پایین وردسپهر در ماه های مختلف سال بوده است. از 20 مورد بررسی ضخامت لایه پایین وردسپهر در روزهای منتخب بارش در منطقه غرب میانی ایران طی دوره آماری (2010-1991)، مشخص شد که در 11 مورد آن ضخامت (850-1000)، در روز بارش کاهش داشته است و در 7 مورد افزایش ضخامت صورت گرفته است. در2 مورد نیز تغییری در ضخامت لایه پایین وردسپهر صورت نگرفته و ضخامت در آن لایه ثابت باقیمانده است. میزان تغییرات ضخامت جو در لایه پایین وردسپهر در انواع بارش ها از روند یکسانی تبعیت نکرده و در ماه های مختلف نحوه تغییرات و مقدار آن متغیر بوده است. همچنین رابطه بارش با ضخامت جو در لایه پایین وردسپهر در فصول مختلف سال نیز از روند خاصی تبعیت نکرده است و تابع شرایط پیچیده تری است.
    کلیدواژگان: ضخامت، غرب میانی ایران، لایه پایین وردسپهر
  • فاطمه شهریار، امیر گندمکار*، رحیم هاشم پور، محمدحسین رامشت صفحه 73
    با توجه به روند افزایش جمعیت و گسترش شهر نشینی، امکان سنجی توسعه ی شهرهای جدید با توجه به پارامترهای اقلیمی، نقش عمده ای را در برنامه ریزی و مکانیابی ایفا می کند. در پژوهش حاضر اهمیت و وزن پارامترهای اقلیمی با بهره گیری از منطق سلسله مراتبی فازی و داده های حاصل از دو پرسشنامه دلفی و مقایسه ی زوجی، تعیین و در مکانیابی و امکان سنجی توسعه ی شهرهای جدید و بررسی مناطق مستعد از نظر شرایط اقلیمی در مطالعه ی موردی استان قزوین استفاده شد. در نهایت 6/9 درصد مساحت استان در ناحیه بسیار مطلوب، 3/31 درصد در نواحی مطلوب، 7/40 درصد در نواحی حد متوسط، 3/12 درصد در مناطق نامناسب و 1/9 درصد در منطقه بسیار نامناسب از نظر امکان سنجی توسعه ی شهری جدید در استان قزوین قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، توسعه شهری، تحلیل سلسله مراتبی، استان قزوین
  • امین اکبری، امیر ملکی، محمد جواد زاهدی مازندرانی، شاه بختی رستمی صفحه 93
    جرم از پدیده های مهمی است که میتواند چهره شهر را مخدوش نموده و به عنوان معضلی اجتماعی نظام مدیریت شهری را به چالش فراخواند. اینگونه رفتارهای انحراف آمیز، گاه از برخی افراد روی میدهد و پیامدهای آن نه صرفا دامن خود آنها و قربانیانشان، بلکه گریبان جامعه را نیز میگیرد و مشکلاتی از جمله احساس ناامنی و کاهش ضریب سلامت و شادابی اجتماعی را برای جامعه ایجاد میکند. هدف این نوشتار آن است که با رویکردی میان رشته ای و با به میان آوردن پای جغرافیا و جامعه شناسی، به بررسی جرائم مالی و به تحلیل فضایی اجتماعی آن در شهر کرمانشاه بپردازد. داده های این تحقیق برگرفته از آمارهای موجود در مرکز تحقیقات ناجا (مرکز سامانه110) و اداره آمار استانداری کرمانشاه است. برای سنجش سطح توسعه-یافتگی و سطح برخورداری محلات، روش تاکسونومی عددی و موریس استفاده شده است.
    یافته ها نشان می دهد سطح برخورداری محلات، توزیع یکسانی ندارد و به پنج سطح نابرابر تقسیم بندی میشود. نتیجه آزمون خوشه بندی حاکی از آن است که توزیع جرائم مالی از الگوی متمرکز تبعیت میکند و در شهر، کانون های جرم خیز شکل گرفته است. میزان همبستگی بین نابرابری و جرائم مالی نیز 513/0 بوده و با سطح 95 درصد اطمینان، معنادار است. نتایج نشان می دهد محلات مختلف با سطح برخورداری متفاوت از امکانات، زمینه تبلور نابرابری بین محلات و ساکنان آن را فراهم می کنند و از طرفی شکل گیری جرم چه از حیث نوع آن و چه از نظر نرخ، در فضاهای مختلف متفاوت است. به عبارت دیگر ماهیت فضا، به جرم شکل میبخشد. از سوی دیگر نابرابری میتواند زمینه لازم را برای وقوع جرم ایجاد نماید، گرچه نوع تاثیر آن در محله های مختلف شکل یکسانی ندارد.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی اجتماعی، نابرابری اجتماعی، جرائم مالی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، کرمانشاه
  • حسن صدوق صفحه 113
    کاربرد جغرافیای طبیعی بیتردید برخی از عناصر لازم را برای پاسخگوئی به آثار قابل پیشبینی ناشی از تغییرات اقلیمی و به طورکلی مداخله جامعه در محیط زیست فراهم می نماید. با این حال جغرافیای طبیعی کاربردی را اساسا نبایستی تاحد یک نظم آموزشی با ظرفیت صرفا تکنیکی و مبتنی بر تجربه و یا مدلگرائی تنزل دهیم.
    جان تریکار (J.Tricar) که خود از صاحب نظران صاحب سبک در جغرافیای طبیعی و به ویژه ژئومورفولوژی است در اساس با تقسیم علوم به بنیادی و کاربردی موافق نیست. در یک پژوهش روشمند داده های علمی متفاوت به گونه ای با هم درمی آمیزند تا سرانجام به یک رویکرد ترکیبی جدید و عملیاتی دست یابیم. بیتردید کاربرد جهتدار در جغرافیای طبیعی با سمت وسوی اقدام از پژوهش نظری متمایز است، زیرا رویکرد کاربردی روش علمی را بسوی راه حل های ملموس هدایت میکند. این نیز روشن است که جغرافیای نظری از طریق ترکیب داده ها و متدهای چند رشته ای و پردازش اطلاعات به دست آمده کلی است، استغنا می جوید، زیرا در این نوع پژوهش پردازش داده های آماری، مدل ها، (simulatian) به تمیم قواعد کمک مینماید. در عین حال، بایستی اعتبار راه حلهای قابل تصور و وضعیت های پیشنهادی قابل کنترل باشند. در کاربرد همچنین مساله ظریف روابطی که مجری، تصمیم گیرنده و جامعه را پیوند می دهند مطرح می باشد. در این عرصه، مسائلی که غالبا در جریان اقدام و اجرا مطرح می شوند، نقش اقدام کننده و نیز بی طرفی وی را گاه کمرنگ مینماید. در این شرایط مجری باید دارای آنچنان منش تامولجوئی باشد که راه حل های قابل قبول در پیچ وخم توقعات متفاوت در عرصه های تکنیکی، مالی وحتی سیاسی قابل حل و فصل باشند.
    کلیدواژگان: مخاطرات، سوانح طبیعی، جغرافیای طبیعی، سوانح انسانی، مدیریت بحران
  • مریم هاتفی، زهرا پیشگاهی فرد، عزت الله عزتی صفحه 129
    تقریبا کلیه تحریم های کنونی علیه ایران حاصل، ملاحظات سیاسی داخلی آمریکا برای جلب رضایت گروه های ذینفوذ طرفدار اسراییل در آمریکا است. مهمترین اتهامات آمریکا علیه ایران، یعنی حمایت ایران از تروریسم بین المللی، مخالفت خشونت آمیز با روند صلح اعراب- اسراییل و توسعه سلاح های کشتار جمعی (و موشک های حامل این سلاح ها)، همه در اصل بهخاطر اسراییل است. دولت آمریکا رسما این رفتارها را ناپذیرفتنی میداند و در تلاش است تا از طریق اعمال تحریم ها به اهداف خود دست یابد. با تصویب قانون تحریمهای ایران بعد از انقلاب اسلامی، آمریکا به وسیله سه طرح داماتو، کینگ و طرح اقدام یهودیان ایپک بعد جدیدی به اقدامات تحریمی خود افزود. «قانون تحریم های جامع ایران» بر مبنای «قانون دموکراسی کوبا» مصوب سال 1992 تنظیم شد و داماتو با استفاده از این قانون که در آن شعبات خارجی شرکتهای آمریکا از تجارت با ایران ممنوع شده بودند؛ قانون تحریم ایران را تنظیم و تقدیم کرد. در همان زمان که طرح قانونی داماتو در دستور کار مجلس سنا قرار داشت و حامیان بیشتری را به خود جلب میکرد، پیتر کینگ نماینده مجلس نمایندگان در 23 فوریه سال 1995 طرح قانونی مشابهی را به مجلس نمایندگان تقدیم کرد. در این بین «کمیته امور عمومی آمریکا و اسراییل» (ایپک) از طریق بسیج نفوذ خود موظف به پیشبرد منافع اسراییل در آمریکا شد. در این مقاله برای بررسی قانونی سازی تحریم های جمهوری اسلامی ایران به موضوع طرح ها و قوانین داماتو، کینگ و طرح اقدام ایپک میپردازیم.
    کلیدواژگان: تحریم های جامع ایران، داماتو، کینگ، ایپک
  • تحلیل اکوموزه در روند پایداری زیست محیطی / نمونه موردی: روستای بالقلو، بخش نوبران، شهرستان ساوه
    گیتی صلاحی اصفهانی صفحه 143
    با گسترش روزافزون مهاجرت های روستایی نیاز به فعالیتی جایگزین و در عین حال مکمل برای کشاورزی در نواحی روستایی احساس می شود تا به منظور توسعه پایدار روستایی امکان بهره مندی روستائیان از معیشت پایدار فراهم آید که کیفیت زندگی و رضایت مندی روستائیان را به همراه داشته باشد. توسعه و گردشگری در نواحی روستایی به مثابه اکوموزه روستایی قابلیت لازم را برای احیاء روستاها دارد و با تحلیل اکوموزه روستایی بالقلو (بخش نوبران- شهرستان ساوه) در روند زیست-محیط پایداری با مولفه های حفظ بیشتر محیطزیست از طرف روستائیان دفع بهداشتی زباله و جلوگیری از ورود فاضلاب های خانگی به معابر افزایش ادراک روستائیان از التزام نگهداشت حفاظت از محیطزیست و حیات وحش.
    این مقاله، سعی دارد با استفاده از روش توصیفی پیمایشی و مدل تحلیلی SWOT به بررسی شناخت اکوموزه روستایی بالقلو در زیست محیط پایداری بهپردازد. یافته ها نشان میدهد که افزایش آگاهی اجتماعی، مشارکت و توانمندسازی روستائیان میتواند در احیاء اکوموزه روستایی بالقلو در روند زیست محیط پایداری و در نهایت، توسعه پایدار روستایی موثر باشد.
    کلیدواژگان: اکوموزه روستایی، توسعه روستایی، زیست محیط پایداری، روستای بالقلو
  • تحلیل رابطه بین متغیرهای فردی و حرفه ای بر شیوه بهره برداری برنجکاران / نمونه موردی: خانواره ای برنجکار در شهرستان رشت
    مجید یاسوری، نادر افقی، سیده فاطمه امامی صفحه 159
    نظام های بهره برداری، از دیرباز نقش مهم و به سزایی در توسعه کشاورزی کشور داشته و همواره یکی از مسائل بنیادی کشاورزی ایران در به کارگیری منابع آب و خاک آن به شمار آمده است. در این پژوهش، به تحلیل رابطه بین متغیرهای فردی و حرفه ای بر شیوه بهره برداری برنج کاران شهرستان رشت پرداخته شد. به منظور جمع آوری داده های موردنیاز از روش پیمایشی (جمع آوری پرسشنامه از 400 خانوار روستایی) که به شیوه خوشه ایانتخاب گردیده است استفاده شده است. همین طور برای تجزیه و تحلیل یافته ها و دستیابی به مدل نهایی پژوهش در فرضیه اصلی از مدل جدول تقاطعی پیرسون2 با استفاده از نرم افزار SPSS Statistics22 استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است بین دو متغیر مستقل تحقیق وضعیت سواد و سن سرپرست خانوار با نحوه انتخاب شیوه بهره-برداری رابطه معنی داری وجود دارد و اینکه کشاورزان مسنتر و همچنین کشاورزانی که از سطح سواد آموزشی کمتری برخوردارند تمایل کمتری به کشت مکانیزه دارند و گرایش بیشتر کشاورزان در سطح شهرستان رشت به شیوه کشت سنتی است.
    کلیدواژگان: نظام بهره برداری، وضعیت سواد، سن سرپرست
  • امیر صفاری، فرهاد جعفری صفحه 175
  • یونس خسروی، غلامعلی مظفری صفحه 189
    چگونگی توزیع فضایی شاخص های خشکسالی و از همه مهمتر، صحت مدلسازی آنها، امری مهم جهت دستیابی به نتایج قابل اطمینان در تحلیل فضایی این شاخصها به شمار می آید. رویکردهای مدیریتی در زمینه مبارزه با پدیده خشکسالی نه تنها نیازمند اطلاعات کمی در این رابطه است، بلکه دانستن احتمال و ریسک رخداد این پدیده کمک شایانی در اتخاذ تدابیر مناسب مدیریتی می نماید. سیستم پایش خشکسالی از سیستم-های بسیار مفید در مدیریت خشکسالی محسوب میگردد. در راستای طراحی چنین سیستم هایی، پس از محاسبه شاخص های خشکسالی، تحلیل مکانی آنها اهمیت تعیین کنندهای دارد. روش های زمین آمار از جمله تکنیکهایی هستند که میتواند بدین منظور مورد استفاده قرار گیرد. در این تحقیق، از داده های بارش 27 ایستگاه سینوپتیک واقع در استان بوشهر با دوره آماری 19 ساله (سال زراعی 1375-1374 تا 1393-1392) جهت محاسبه شاخص بارندگی استاندارد (SPI) استفاده شد. با توجه به محاسبات صورت گرفته، سال زراعی 79- 1378به عنوان خشکترین سال انتخاب شد و تمامی محاسبات فقط بر روی این سال صورت گرفت. در مرحله بعد محاسبات متغیر مکانی بودن شاخص SPI مورد بررسی قرار گرفت. بعد از احراز این شرط، از روش های زمینآماری شامل کریجینگ معمولی، وزندهی عکس فاصله (IDW) و TPSS برای تحلیل مکانی این شاخص و رسم نقشه های فصلی و سالانه خشکسالی استفاده و عملکرد آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحقیق ضمن تایید متغیر مکانی بودن شاخص SPI نشان داد که روش IDW با توان 2 جهت تحلیل فضایی شاخص SPI مناسبتر میباشد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص بارش استاندارد شده، زمین آمار، تغییرپذیری فضایی، بوشهر
  • رضا برنا، نسا شاعری کریمی صفحه 213
    استان خوزستان با توجه به ترکیب اثر رطوبت و دما، اقلیمی شرجی را در این نواحی پدید
    میآورد که با توجه به تمرکز بالای جمعیتی، نیازمند مطالعات جامع در زمینه شرایط محدودکننده شرجی است. در راستای نیل به این هدف، محدوده استان خوزستان مورد مطالعه قرار گرفته و داده-های دما و رطوبت نسبی در محدوده استان در 10 ایستگاه سینوپتیک طی دوره آماری 1392-1378 با موقعیت های مکانی متفاوت از سازمان هواشناسی کشور جمع آوری شده و مورد بررسی قرار گرفت، شاخص روزهای شرجی برای هر ایستگاه محاسبه و در آزمون من کندال روند پدیده شرجی در محدوده استان بررسی شد. پس از تحلیل روزهای همراه با شرجی در ایستگاه های سینوپتیک استان، نقشه پهنه بندی پدیده شرجی در استان خوزستان تهیه شد. در این پهنه بندی روزهای شرجی در 3 طبقهی روزهای شرجی کم که شامل ایستگاه های دزفول و ایذه، روزهای شرجی متوسط که شامل ایستگاه های بهبهان، رامهرمز و شوشتر و در طبقه روزهای شرجی زیاد، ایستگاه های ماهشهر، آبادان، اهواز و بستان با بیشترین تعداد روزهای شرجی قرار گرفتند. بررسی ها نشان داد که پراکندگی روزهای شرجی در استان خوزستان به دلیل عوامل ارتفاع، اختلاف دما، رطوبت و نزدیکی به خطوط ساحلی است و حداکثر دوره زمانی در فصل تابستان است.
    کلیدواژگان: تحلیل زمانی و مکانی، پدیده شرجی، استان خوزستان، آزمون منکندال، شاخص
  • عباس شاکری، فرشاد مومنی، تیمور محمدی، سعیده علیزاده صفحه 233
    هدف از این پژوهش، استفاده از تئوری حاکمیت خانوار و داده های پانل به منظور بررسی اثر سرمایه اجتماعی با محور اعتماد عمومی شده بر سطح تولید، در هشت بخش اقتصادی اقتصاد ایران طی
    سالهای 1375-1386 است.
    در این پژوهش، این نکته بررسی می شود که آیا اعتماد به عنوان جز معنوی تابع تولید می تواند وارد تابع تولید کل اقتصاد شود یا خیر؟
    ابتدا سعی نمودیم اعتماد عمومی شده را معرفی و مبانی نظری و یافته های علمی دیگران را مرور نماییم. سپس سعی کردیم با بررسی نظریه حاکمیت خانوار، شاخصی به عنوان نماینده کلیدیترین متغیر سرمایه اجتماعی (اعتماد عمومی شده) را معرفی نماییم و در نهایت، سهم ارزش افزوده بخش های نهادی اقتصاد ایران و ساختار تولید اقتصاد ایران، براساس بخشهای نهادی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج حاصل از تکنیک های اقتصادسنجی در این پژوهش، حاکی از تایید فرضیه تحقیق مبنی بر ارتباط مثبت و معنیدار بین متغیر اعتماد و تولید میباشد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی شده، تولید، ساختارتولید اقتصاد ایران
  • کیفیت سلامت فضاهای شهری با تاکید بر شکبه معابر / مطالعه موردی: پیاده روه ای شهر شیراز
    اعظم صفرآبادی، محمود میرزاده صفحه 259
    فضای عمومی شهری ظرفی است با محتوایی از رفت و آمدها، تحرکات اجتماعی، فعالیتهای روزمره و مناظر اجتماعی؛ که کنش های جمعی، از جمله، معاشرت و تعامل اجتماعی، خبرگیری و اطلاعرسانی در آنها رخ داده و زندگی عمومی آشکار می شود. شهروندان بخش عمده زندگی خود را در فضاهای عمومی شهری سپری می کنند. بنابراین، تحلیل تاثیر این محیط بر جنبه های گوناگون زندگی آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سلامت محیط از مهم ترین شاخص های کیفیت محیط و از اهداف برنامه ریزان شهری برای ارتقای سطح کیفی زندگی شهروندان است. پیاده رو در مقیاس شهر، پذیرای گروه های مختلف شهروندان با اندیشه، احساس، ادراک فضایی، جنس و توانایی های جمعی متفاوت است و پیاده روی مهم ترین امکان برای مشاهده مکان ها، فعالیت ها، احساس شور و تحرک زندگی، کشف ارزش ها و جاذبه های نهفته در محیط شهری است. این مطالعه با هدف بررسی و ارزیابی کیفیت سلامت فضاهای شهری به خصوص پیاده روها انجام شده و پنج معیار سلامت جسمی، اجتماعی، روانی، زیست محیطی و معنوی و نیز 22 زیرمعیار به روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی در محورهای منتخب خیابان های زند، ملاصدرا و جمهوری اسلامی که از معابر مهم و پرتردد شهر شیراز هستند، انجام شده است. نتایج حاکی است: از نظر معیارهای مورد بررسی در خیابان زند معیار سلامت معنوی با وزن 779/0 بیشترین امتیاز و معیار سلامت جسمی با وزن 075/0 کمترین امتیاز را کسب کرده است. در خیابان جمهوری اسلامی معیار سلامت جسمی با وزن 685/0 بیشترین امتیاز و معیار سلامت معنوی با وزن 103/0 کمترین امتیاز را کسب کرده است. در خیابان ملاصدرا معیار سلامت اجتماعی با وزن 66/0 بیشترین امتیاز، و معیار سلامت زیست محیطی با وزن 115/0 کمترین امتیاز را کسب کرده است. در مجموع امتیازها: خیابان ملاصدرا با امتیاز 445/0 در رتبه اول، خیابان جمهوری با امتیاز 369/0 در رتبه دوم و خیابان زند با امتیاز 326/0 در رتبه سوم قرار دارد.
    کلیدواژگان: فضای شهری، فضای عمومی، شبکه معابر، سلامت پیاده رو، شیراز
  • پایداری شاخص های توسعه در ایران با تاکید بر اقتصادی سیاسی نفت / نمونه موردی: کلانشهره ای اصفه ان، تبریز، تهران، شیراز و مشهد
    سمیرا متقی* صفحه 277
    درآمدهای نفتی یکی از شاخصهای مهم در فرایند تصمیمگیری سیاسی دولتها برای اجرای طرح-ها و برنامه های اقتصادی است. به همین دلیل، نوسانات بهای نفت در اقتصاد سیاسی کشورهایی که تا حد زیادی به درآمدهای حاصل از فروش آن وابسته هستند، تغییرات مهمی را ایجاد میکند. یکی از مهمترین تغییرات ناشی از نوسانات بهای نفت، تغییر در توسعهی کالبدی شهرها و تفاوتهای دامنه-دار در شاخصهای توسعهی پایدار است. به بیان دیگر، نوسانات بهای نفت روند طرح ها و برنامه-هایی که از سوی حاکمیت سیاسی به اجرا در میآید را تحت تاثیر قرار میدهد. بدین منظور، پژوهش حاضر با توجه به نوسانات بهای نفت در ایران از سال 2013 تا 2015 به بررسی پایداری شاخص های توسعه در پنج کلانشهر اصفهان، تبریز، تهران، شیراز و مشهد پرداخته است. برای مقایسه ی شاخصهای توسعه در هر کدام از پنج کلانشهر یاد شده از روش ویکور (VIKOR) و برای وزندهی به شاخصها از روش فرایند تحلیل شبکهای (ANP) استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که پایداری شاخصهای توسعه با وجود افت بهای نفت از سال 2014 بدین سو در شهر تهران تا اندازهی زیادی ثابت مانده است. پس از تهران، اصفهان و مشهد ثبات نسبی در پایداری شاخصهای توسعه را تجربه کردهاند و شیراز به عنوان بیثباتترین کلانشهر از نظر پایداری شاخصهای توسعه شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: اقتصادی سیاسی، پایداری توسعه، بهای نفت، کلانشهرهای ایران
  • طوبی امیرعضدی، محسن رنجبر صفحه 297
    در چند دهه ی اخیر سیاست های سامانده ی پهنه های فرسوده با توجه به بهره برداری بهینه از ظرفیت های درونی در برنامه ریزی توسعه، موضوع بررسی علمی و عملی قرار گرفته است و تدوین رویه و اخذ رویکردی مناسب در نوسازی و بازسازی بافتهای فرسوده یکی از کلیدیترین مراحل احیاء این بافت ها بوده است. شهر اسلامشهر به عنوان یکی از شهرهای اقماری پیرامون کلانشهر تهران نقش بسیار مهمی در جذب سرریز جمعیت پایتخت را دارد. این شهر با داشتن عملکردهای متنوع و گسترده، همواره از موقعیت ممتازی در سطح منطقه شهری تهران برخوردار بوده و در منطقه به صورت یک شهر مسلط عمل کرده و با تمرکز جمعیت و فعالیت مواجه گردیده است. بافت فرسوده و قدیمی بهعنوان یکی از مشکلات و معضلات شهر اسلامشهر به شمار میرود که مساحت بافت فرسوده مصوب برابر با 100 هکتار می باشد که نسبت آن به سطح کل شهر برابر با 0.02 درصد است. بخش مهمی از بافت فرسوده شهر اسلامشهر را هسته های روستایی واقع در محدوده قانونی آین شهر شکل داده اند. این هسته ها در معضلاتی از قبیل ریزدانگی بناها، عرض کم معابر، قدمت بالای ابنیه، غیرمقاوم بودن آنها، متروکه شدن برخی از ساختمانها، امکان جابه جایی جمعیت و فعالیتها، جایگزینی فعالیت های ناسازگار، توان مالی پایین ساکنین و خدماترسانی ضعیف هستند. این عوامل از موانع دستیابی به توسعه پایدار محسوب میگردند و ضرورت تدوین الگویی مناسب جهت نوسازی و بازسازی بافت های فرسوده آن دارای اهمیت می باشد. در این پژوهش، جهت ترسیم الگو و رویکرد مداخله در سطح محدوده بافت فرسوده روستا، پس از شناخت وضع موجود محدوده مورد مطالعه و تجزیه و تحلیل آن از طریق ماتریس SWOT، جایگاه محدوده در ماتریس داخلی خارجی تعیین گشت. نتیجه این تحلیل ها نشان داد که محدوده مورد بررسی در ماتریس نه خانهای در موقعیت رقابتی قرار دارد. پس از آن مجموعه ای از شاخصها و معیارهای ارزیابی در تکنیک گروه دلفی مورد ارزیابی قرار گرفتند که الگوی انبوه سازی مشارکتی بالاترین امتیاز را گرفت.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، تکنیک دلفی، مشارکت، بافتهای ناپایدار، روستای چیچکلو
  • رحیم سرور*، مجید اکبری، مریم امانی، مرضیه طالشی انبوهی صفحه 321
    نظریه شهرهای خلاق سن و سال کمی دارد، اما بر پایه های اجتماعی، اقتصادی محکمی استوار است. شهر خلاق و نوآور از جمله مباحث جدید در حوزه ی مطالعات شهر توسط جغرافیدانان، اقتصاددانان و جامعه شناسان در رسیدن به جامعه ی دانایی و توسعه ی دانایی محور مورد تاکید قرار گرفته است. این تحقیق با هدف بررسی و تحلیل کارایی محلات سیزده گانه شهر بناب از لحاظ شاخصهای شهر خلاق می باشد. با توجه به مولفه های مورد بررسی، پژوهش حاضر، از نوع مطالعات «کاربردی» و رویکر حاکم بر آن، «توصیفی- تحلیلی» است. محدوده جغرافیایی و جامعه آماری پژوهش را محلات شهر بناب تشکیل می دهند. حجم نمونه نیز با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک و در نهایت، با حجم نمونه 384 نفر بدست آمد. روایی پرسشنامه از طریق اخذ نظر اساتید محترم و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ برابر 78% محاسبه گردیده است. ابزار گردآوری اطلاعات برای بررسی معیارهای شهر خلاق در قالب چهار شاخص منتخب کلی و 21 شاخص فرعی شهر خلاق می باشد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدلهای کمی از جمله مدل دیماتل فازی، تحلیل پوششی داده ها، کارایی متقاطع و از نرم افزار dea slover استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد در بین محلات سیزده گانه شهر بناب به ترتیب محلات 6، 1، 3 و 12 با بالاترین میزان کارایی با سطح عملکرد عالی و محلات 3، 7 و 8 به ترتیب با کمترین میزان کارایی با سطح عملکرد ضعیف از لحاظ شاخصهای شهر خلاق هستند. همچنین با تفکیک محلات شهر بناب به دو دسته کارا و ناکارا و قرار دادن محلات کارا به عنوان الگو، جهت افزایش کارایی و عملکرد بهینه محلات ناکارا می توان برنامه ریزی کرد. محلات ناکارا با استفاده از برنامه ریزی جهت بهبود ورودی های تاثیرگذار، متناسب با اولویت آن ها و نیز بهره گیری از محلات کارا، می تواند مسیر بهبود مناسبی جهت حرکت به سوی شهر خلاق را داشته باشد. ایجاد محلات خلاق تنها با مسئولیت پذیری دو سویه شهروندان و مسئولین امکانپذیر بوده و در محلات شهر بناب این نیاز وجود دارد که اقشار خلاق جذب سیستم مدیریت شهری شده و به کمک مدیران شهری بپردازند.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، دیماتل فازی، تکنیک تحلیل پوششی داده ها، کارایی متقاطع، بناب
  • احسان یاری*، حسن کامران صفحه 351
    در جهان امروز به دلیل اهمیت روز افزون رشد اقتصادی و تغییر نگرش بیشینه سازی قدرت از حوزه ی نظامی به حوزهی اقتصاد، این حوزه از یک پشتیبان صرف برای تقویت بنیه نظامی به عرصه ی اصلی رقابت میان کشورها تبدیل شده است. با ظهور قدرتهای جدید اقتصادی مانند چین و هند و رشد شتابان اقتصاد این کشورها، بحران کمیابی منابع انرژی بیش از پیش نمایان شده است. از این رو، وابستگی متقابل وهمگرایی اقتصادی و به دنبال آن رشد اقتصادی و امنیت انرژی از عوامل تعیینکنندهی روابط بین کشورها است.
    چین برای تداوم رشد چشمگیر اقتصادی خود ملزم به اتخاذ سیاستهای مناسب در راستای کاهش آسیب پذیری در حوزه ی انرژی است. پیشبینی ها حاکی از آن است تداوم رشد سریع اقتصاد چین منوط به متنوعسازی منابع انرژی وارداتی برای جبران افزایش سریع مصرف انرژی فراتر از منابع داخلی است و این دغدغهی اصلی امنیت انرژی چین در آیندهی پیشرو میباشد. در این راستا کشور چین برای متنوع سازی منابع انرژی وارداتی خود، برقراری رابطه با کانونهای مهم تولید انرژی جهان و
    سرمایه گذاری در بخشهای مختلف صنعت تولید انرژی در مناطق مستعد را بیش از پیش در دستور کار خود قرار داده است. در کنار روسیه و آفریقا، برقراری رابطه با کشورهای تولیدکننده نفت منطقه ی خلیجفارس از گزینه های اصلی سیاست خارجی جدید چین به شمار می آیند.
    منطقه خلیج فارس به عنوان بخش مهم بیضی استراتژیک انرژی، یکی از گزینه های اصلی تامین نیازهای بیش از پیش انرژی جهت تضمین رشد اقتصادی قدرتهای نوظهور اقتصاد جهان است. امنیت انرژی از دیدگاه کشورهای تولیدکننده همانا، متنوع سازی بازار مصرف و خرید نفت این کشورهاست. جذب سرمایه گذاری های خارجی جدید در توسعه ی صنایع انرژی این کشورها برای حفظ جایگاه آنها در بازار تولید، بعد دیگر امنیت انرژی از منظر این کشورهاست. بنابراین مبحث امنیت انرژی را میتوان نقطه تلاقی این کشورها با کشور چین به عنوان قدرت نوظهور اقتصاد جهان دانست. هدف از این پژوهش بررسی اولویتهای سیاست خارجی چین در خلیجفارس در راستای کاهش آسیب پذیری استراتژیک در حوزه انرژی خود و همچنین بهدنبال بررسی تاثیر متقابل اقتصاد و سیاست خارجی و نقش قدرتهای مداخله گر فرامنطقه ای در نوع نگاه چین به برقراری رابطه با کشورهای منطقه خلیج فارس است.
    کلیدواژگان: انرژی، امنیت انرژی، چین، خلیج فارس، سیاست خارجی
  • پروانه زیویار، فروغ فتاحی واجاری صفحه 377
    رشد شتابان شهرنشینی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه از جمله ایران برنامه ریزی کاربری اراضی شهری را با تنگناهای جدی مواجه کرده است. یکی از چالش های پیشروی در این زمینه، مکان یابی مناسب فعالیت ها و خدمات شهری نظیر مراکز آموزشی است. مراکز آموزشی یکی از مهم ترین خدمات شهری محسوب می گردند؛ انتخاب مکان بهینه استقرار مدارس، مستلزم مطالعه ویژگی ها و تناسبات، نحوه استقرار در محیط، نحوه کاربرد فضا و مشخصات پایه ای است. در این پژوهش که به روش توصیفی – تحلیلی صورت پذیرفته، مکانیابی و استقرار مدارس متوسطه منطقه 2 تهران مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور با استفاده از معیارهای سازگاری، مطلوبیت و ظرفیت و بهره گیری از سامانه اطلاعات مکانی(GIS)، مدارس مورد مطالعه به لحاظ مناسبت یا عدم مناسبت با سایر کاربری های شهری مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و تصویری کامل از وضعیت موجود مدارس در قالب ماتریس های سازگاری، مطلوبیت و ظرفیت ارائه گردید. براساس یافته های پژوهش اگرچه مدارس بر اساس ظرفیت و از نظر سرانه ها تقریبا در حد استانداردها قرار دارند اما از لحاظ پوشش دهی به جمعیت منطقه و از نظر معیار سازگاری و مطلوبیت وضعیت مناسبی ندارند.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، مراکز آموزشی، سازگاری، مطلوبیت، ظرفیت
  • نفیسه مرصوصی، محمد سلیمانی مهرنجانی، اسدالله دیوسالار، جعفر شهاب الملک فرد * صفحه 397

    شهر بجنورد همانند بسیاری از شهرهای کشور از سالهای 1340 تاکنون دگرگونی ای همهجانبه و بی ابقه ی را از سرگذرانده است که شناخت ماهیت، ابعاد و آثار آن اهمیت بسیار دارد. درباره منشا، روند و پیامدهای این تحولات در بجنورد تاکنون بررسی هایی انجام گرفته و برخی این شهر را از نظر فضایی کالبدی در معرض پراکندگی شهری دانسته اند. پژوهش حاضر، با نگاه انتقادی به اینگونه قضاوتها سعی کرده است که تحولات فضایی– کالبدی شهر بجنورد را بررسی و تحلیل کند، چرا که بهنظر میرسد پدیده گسترش شهری و به طور خاص پراکندگی فضایی- کالبدی شهرهای ایران را نمی توان بر پایه معیارها و نظریه های کلاسیک پراکنده رویی شهری برخاسته از تجربه غربی- اروپایی به درستی درک کرد، بلکه باید در چارچوب شرایط و فرایندهای حاکم بر کشور به طور عام و شهرها بهطور خاص، بررسی و تحلیل شود. با توجه به ماهیت مساله و اینکه جامعه آماری (محدوده مطالعاتی) کل شهر بجنورد بوده، تحقیق به شیوه فراتحلیل و بر اساس داده-های ثانویه صورت گرفته است. نتیجه پژوهش این بوده است که ماهیت عوامل و فرآیندهای موثر در دگرگونی های شهر بجنورد ایجاب می کند که گسترش این شهر در فاصله سالهای مورد بحث، پراکنده رویی شهری تلقی نشود، چرا که افزایش مکرر محدوده شهر بجنورد موجب شده تا تعداد 14 روستا با زمین ها و تاسیسات مربوط و چند سکونتگاه غیررسمی موجود، در اثر تصمیم مدیریتی در محدوده رسمی جدید شهر قرار گیرند و در نتیجه نسبت مساحت شهر به جمعیت آن از نظر کمی به طور ناگهانی افزایش یابد. علاوه بر این، با در نظر داشتن ماهیت و ویژگی های پراکنده رویی کلاسیک شهر در تجربه غرب و اروپا؛ آنچه که در توسعه فضایی محدوده قانونی شهر بجنورد رخ داده است؛ ماهیتا نمیتواند نماینده عوامل و فرآیندهای پراکنده رویی شهری باشد، زیرا الحاق هسته-های روستایی موجود در حاشیه شهر و ایجاد شهرک های سکونتی– اداری پدیدهای برنامه ریزی شده است که طبق سیاست و تصمیم های دولت و مدیریت شهری در راستای گسترش بلندمدت این شهر صورت گرفته است. از اینرو، با توجه به واقعیتهای موجود، این وضع را میتوان در چارچوب گسترش و تطور طبیعی و اقتضایی شهر بجنورد قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: نظریه تطور طبیعی، توسعه کالبدی، فضایی، پراکندهرویی، شهر بجنورد
|
  • E. Karamifar*, R. Soltani Moghaddas, M. Taleshi, S. R. Ghaffari Page 7
    Sending crops from rural areas to urban markets play a key role in increasing the scale of rural- urban linkages. Dezful, through the provision of marketing facilities and other infrastructure needed to transport product to market, causing connectivity rural areas to local, national and even international markets. The base on the villagers benefiting index of economic, social and political services at the rural area, the results showed that an increasing in revenue from delivering crops to urban markets is not effective not only on spot services, but also in the first and second grade. In a simple word, the average of rural incomes, is not related with benefit atall three levels of service that villager use of and about difference between villages this average do not be an increasing factor on increasing services This parameter of income of transfer the crops from rural area does not affect the positive linkage between village with urban area in the field of benefit of social and welfare services.
    Keywords: Rural, urban linkages, Crops flow, the central section of Dezful
  • Gh. Azizi. M. Moradi, F. Khoshakhlagh, A.R. Zandi Page 51
    This project studies the relationship of rainfall with a thickness of the lower layer of the troposphere. Area between latitude 32.5 and 37 ıN in the Zagros Mountains in the central west of Iran was studied. Study of the long term period of rainfall elucidated seven synoptic stations of the central west of Iran. Two years of High rainfall and low rainfall and pervasive rainfall days of lower (up to 5 mm), medium (5 to 10 mm) and higher (more than 10 mm) for above months were selected from those years. Anomaly investigation on the average thickness of the atmosphere in Iran during this period to the long-term 66-yearold indicated that the annual average thickness has been more about 1.5 meters in the central west region in Iran. So the layer thickness (850-1000), temperature and specific humidity at the lower layer of the troposphere thickness in selected rainfall days in the central west region, it was shown that there was a thickness reduction at the rainfall day in 11 cases, thickness increment in 7 cases and no changes in 2 cases which remains constant. The amount of atmospheric thickness changes in the lower layer of the troposphere has not followed any specific trend and its changes and amount varied in different months. Also, the correlation of rainfall with the atmosphere thickness in the lower layer of troposphere in different seasons has not followed any specific trend and other conditions would be examined.
    Keywords: thickness, the middle west of Iran, the lower layer of the Troposphere
  • A. Akbari, A.Maleki, M.J.Zahedi Mazanderani, Sh. Rostami Page 93
    Some criminals are attracting and involving in violent crimes whose consequences will make a lot of problems not only for themselves and their victims but also for the whole society. Unsafe feeling is one of the main consequences of such situations. The present paper aims to investigate the financial crime in Kermanshah city through a socio-spatial look, by which an interdisciplinary approach comprising sociology and geography is applied.Required data for the present study were obtained from the Research Centre of Police headquarter and Governor of Kermanshah. To review the datamethods of “Correlation Analysis and Spatial statistics analysis” is applied. Two basic methods were also applied for data analysis: for description andexplanation of variables we have applied SPSS software, and to recognize spatial patterns of the studied crime Geographic Information Systems (GIS) is used. To measure the levels of development and fruition of quarters, we have applied the methods of numerical Taxonomy and Morris using Microsoft Excel. Different levels of available facilities and services at different quarters are effective in materialization of social inequalities between them and their residents. Emerging of crime types and their percentages are also different at different spaces. In other words, the nature of space is an effective factor in crime creation. Social inequalities are also impacting the contexts for crimes, although their appearances are different at different quarters of Kermanshah city.
    Keywords: socio, spatial analysis, financial crime, social inequality, GIS, Kermanshah
  • Hasan Sadough Page 113
    The term “application” refers to the introduction of concepts, methods, andtools from one scientific field within a new discipline, with an operational program that delivers benefits to rural and urban communities. In physical geography, application involves the use of methods and research results for evaluating and finding solutions to challenges facing land use, natural resource management plans and the environment. Physical geography eventually seeks to promote life and enhance the well-being of communities. For more than three decades, physical geography has remained a field shrouded in mystery due to the challenges applying its theoretical concepts present. For instance the advantage of dating eroded bedrock surfaces doesnot seem evident to many in the first place. Despite its early unfavorable reception, natural geography, has become recently the subject of much academic inquiries in all branches of Earth Sciences. The mutual interaction of humans and the environment in the context of global change has provedto be the primary source of threat to our physical environment. (Rougeni, 1991) Recent studies have brought to light the pervasive impact of human intervention on the ecology. Along human’s intervention, a permanent cause of damage is climate variability, particularly during the fourth or quaternary period. (Taylor, 1993) As John Tricart, the renowned geomorphology expert indicates, there is no such thing as applied geomorphology and basic geomorphology (Tricart, 1998), and this alsoapplies to all sciences. By and large, by moving beyond the descriptive tradition, chiefly detached from its natural milieu, geography has adopted a critical role, striving to address disharmony and imbalance trough effective techniques and breakthrough research.
  • Giti Salahi Esfahani Page 143
    With the increasing rural migration to alternative activity whilesupplementation is essential for agriculture in rural areas to develop sustainable rural villagers benefit comes from sustainable livelihoods thathave qualify of life and people satisfaction. Tourism in rural areas as ruraldevelopment and the ability to revitalize villagers and with analysis in the rural eco-museum of Baloghloo (Nobaran_Saveh) process of environmentally sustainable by the components of the villagers to preserve the environment and prevent from domestic waste water passages , environmental protection and wildlife. This article attempts to the calibration method and SWOT analytical model to study environmentally sustainable Baloghloo Eco-museum villagers. The findings suggest that increasing social awareness, participation and empowerment of rural villagers can restore the Baloghloo eco-museum in environmentally sustainable process to be effective and ultimately sustainable rural development.
    Keywords: rural eco, museum, rural development, environmentally sustainable, Baloghloo village
  • Majid Yasouri, Nader Ofoghi, S.F. Emami Page 159
    Farming system has long been an important and significant role in the agricultural development and always was one of the fundamental issues of Iran agriculture in the use of oil and soil resources. This study aims is to investigate contextual variables (age, family members and literacy status of householder) on how to choose the method of rice cultivation in the city of Rasht.In order to collect the required data, the survey method is used (by questionnaire from 400 rural household) which is selected by cluster method. As well as to analyze the findings and to obtain the final version of research in main hypothesis, Pearson intersection table model ( ) and SPSS software is used. The results show that there is a significant relationship between the two independent variables, literacy status and age of householder with how to select the method and that older people and those with lower levels of literacy are less likely to have mechanizedcultivation, and the tendency of most people in the city of Rasht is to use traditional cultivation method. The present research in terms of purpose is applied and its method isdescriptive analytic.in other to collect data from both documentary techniques include reading books, article, theses and also survey included field visits, interview and questionnaires were used. The study population consisted of farmers living in the city of Rasht that by using Morgan table, the sample size of 400 is obtained. To analyze the results and to obtain the final version of research hypothesis, a cross table method X2 and SPSS software are used.
  • Amir Safari, Farhad Jafari Page 175
    Risk is defined as the willing or unwilling expose of humans and their belongings to hazard. Analysis of areas located within risk zones is a scientific measure for preparation of appropriate basic information of the level and severity of the risk event. .According to such point of subsidence hazards in the karaj-shahriar is noticeable. Interferometric Synthetic Aperture Radar (InSAR) technique is a valuable tool in monitoring crustal deformation due to its large extensive- massive spatial coverage and high spatial resolutions. Therefore, by using interferometry of radar waves, the rate and value of the subsidence in the studied area have been extracted. Algorithm used in this study is StaMPS (the Stanford Method for PS) and SBAS method by using 24 descending ENVISAT ASAR images spanning between 2003 and 2010. The maximum rate obtained from this method is 136 mm/year.
    Keywords: Risk, Subsidence, Interferometric synthetic aperture radar (InSAR), STAMPS, SBAS method
  • Yunes Khosravi, Gh.A. Mozafari Page 189
    Spatial distribution of drought indices and most importantly, its modeling accuracy, are considered an important topic to obtain reliable results in the spatial analysis of these indicators. Management’s approaches against drought are not only requires quantity information about drought but also knowing the likelihood and risk of occurrence of this phenomenon can help in managing the appropriate measures. In this study, the rainfall data of 27 climatic stations in Boushehr province for period of 19 years (1995-2013) were used for calculation the SPI index. According to the initial assessment, the 1999-2000 was known as the most arid year and the spatially variability of SPI index was evaluated only in this year. In this research, several geostatistical methods including Ordinary kriging, Inverse Distance Weighted and PSS were assessed for the derivation of maps of drought indices at 27 climatic stations in the Boushehr province of Iran. The results indicated that IDW method with the power of two is more appropriate for spatial analysis of SPI index and Ordinary Kriging method is more appropriate for spatial analysis of EDI index. Several geostatistical methods including Ordinary kriging, Inverse Distance Weighted (IDW) and TPSS were used to assess the spatial analysis of SPI index, mapping the seasonal and annual drought index. The results indicated that IDW method with the power of two is more appropriate for spatial analysis of SPI index.
    Keywords: Drought, Standardized Precipitation Index (SPI), Geostatistics, Spatially Variability, Boushehr
  • Reza Borna, N. Shaeri Karimi Page 213
    Khuzestan province combination of humidity and temperature creates a sultry climate in these areas which requires comprehensive studies on sultry restrictive conditions according to the high concentration of population. Inorder to achieve this goal Khuzestan province was studied and temperature and relative humidity data in 10 synoptic stations in the province during the period 1999-2013 with different spatial locations was collected from the Meteorological Agency and examined, the sultry days index for each station was studied and trend of sultry phenomenon was investigated using Mann Kendall test. After analyzing the sultry days in synoptic stations sultry zoning map was prepared. The zoning was classified to three categories; Low sultry days that includes Dezful and Izeh stations , Moderate sultry days containing Behbahan, Ramhormoz and Shushtar stations and High sultry days including Mahshahr, Abadan, Ahvaz and Bostan stations with the most number of sultry days. The results showed that the distribution of sultry days in Khuzestan province is because of the height, differences in temperature, humidity and proximity to the shoreline and the maximum sultry period happens in the summer.
    Keywords: Spatial, Temporal Analysis, Sultry Phenomenon, Khuzestan Province, Sultry Index, Mann Kendall
  • A. Shakeri, F. Momeni, T. Mohammadi, S. Alizadeh Page 233
    In this paper Family governance theory and panel data on the effects of social capital on Production -driven generalized trust in the Iran Economy have paid during the period 1375-1386.. In this study, it is examined whether the Trust as spiritual but can enter the production function production function of the economy or not? In this paper, we have tried tointroduce public trust and scientific literature and the findings of our review . The index family also tried to investigate the theory of sovereignty as the key representative of social capital (generalized trust) introduce . In this study, the share of value added in the economy and the institutional structure of the economy was examined by institutional sector. The results of econometric techniques in this study showed confirm the hypothesis of a significant positive relationship between the variables of trust and production.
    Keywords: social capital, generalized trust, production, structure of the economy
  • Azam Safarabadi, Mahmoud Mirzadeh Page 259
    Public urban space is a dish containing traffic, social movements, daily routine activities and social scenes where collaborative actions like resting, social interactions, and news inquiry and delivery happens and a public life is shaped. Citizens live most of their lives in public urban spaces. Therefore, analysis of the influence of this environment on the various aspects of their lives is of paramount importance. This study is conducted to investigate and evaluate the quality of the health of urban spaces, specifically the sidewalks, based on five main criteria of physical, social, mental, environmental and spiritual health and 22 more sub-critera,utilizing an Analytical Hierarchy Process (AHP) methodology in the selected axes of Zand, Molla Sadra and Jomhouri Eslami streets which are among the important and heavily-travelled roads of the city of Shiraz. Considering the criteria under study, the results revealed that: In Zand street, spiritual health with a weight of 0.779 has obtained the highest score, while physical health with a weight of 0.075, the lowest score. In Jomhouri Eslami street, physical health with a weight of 0.685 has obtained the highest score, while spiritual health with a weight of 0.103 the lowest score. In Molla Sadra street, social health with a weight of 0.66 has obtained the highest score, while environmental health with a weight of 0.115 the lowest score. Taking all the scores into account, Molla Sadra street with a score of 0.445, Jomhouri Eslami street with a score of 0.369, and Zand street with a score of 0.326 are in the first, second and third places respectively.
    Keywords: Urban space, public space, road network, sidewalk health, Shiraz
  • Samira Mottaghi Page 277
    Oil incomes is one the significant indices for political decision-making of governments to accomplish of political project and planning. Therefore, oil price fluctuation makes an important change in the political economy of oildepended countries. One of the most epochal changes from oil price fluctuation is commutation in physical development of cities and expanded differences in sustainable development indices. In other words, procedure of political government project and planning is affected by the oil price fluctuation. Thereupon, this paper is studied the sustainability of development indices in five metropolitans of Isfahan, Tabriz, Tehran, Shiraz and Mashhad with regarding to the Iran’s oil price fluctuation from 2013 to 2015. By using of VIKOR and Analytical Network Process (ANP) have beencompared the development indices in every five mentioned metropolitans. Results show that sustainability of development indices has stabilized rather in Tehran city from 2014 up to day. After this, Isfahan and Mashhad have experienced a rather sustainability and Shiraz has recognized as the most instable city from the perspective of the sustainability of development indices.
    Keywords: Political Economy, Sustainability of Development, Oil Price, Iran's Metropolitans
  • Toba Amirazodi, Mohsen Ranjbar Page 297
    In recent decades, the policy of organizing distressed areas, with regards to utilization of internal capacities in developmental programming, has become a subject of scientific and practical studies while formulation of procedures and selecting the appropriate approach to modernization and reconstruction of destressed areas have been one the key stages in resuscitation of these areas. The city of Islam Shahr, as one of the satellite cities around Tehran metropole, plays an important role in attracting population overload from the capital. Islam Shahr, having various and expansive functions, have always had a prominent place amongst the urban areas of Tehran, has operated as a dominant city, and therefore has encountered with population and activity concentration. Old and distressed areas are one of the problems and perplexities of the city of Islam Shahr (formal area is estimated around 100 hectares whose rate to the whole area of the city is 0.02 percent). An important section of distressed area in the city of Islam Shahr is situated inrural core areas inside its legal borders. These core areas suffer from perplexities such as petty housing, short breath of passageways, old buildings, buildings lack of resistance, abandonments of some buildings, possibility of population and activity migration, replacement of incompatible activities, economic impuissance of residents, and poor services. These factors are accounted as the barriers to achieving the sustainable development and it is of great importance to formulate an appropriate model formodernization and reconstruction of these destressed areas. In this study, for the purpose of formulating a model and adopting a interfering approach to rural distressed areas, after understanding the existing state of affairs in case at hand and analyzing it using SWOT matrix, the position of these areas had been determined in the internal-external matrix. Out results show that the studied case, in a 9-piece matrix, is situated in a competitive state. Afterwards, a series of indicators and criteria has been evaluated using Delphi technic, in which the mass construction model has acquired the highest score.
    Keywords: Distressed Areas, Delphi technic, Participation, Unstable zones, the village of Chichklu
  • Ehsan Yari, Hasan Kamran Page 351
    In today's world due to the increasing importance of economic growth, this area is to strengthen the military might spend a backup to the main arena of competition between countries has become. With the emergence of new economic powers like China and India and the country's fast economic growth, the crisis has been the scarcity of energy resources than ever before. The interdependence and economic integration, followed by economic growth and energy security of the determinants of relations between the countries. China to continue its economic growth required to adopt appropriate policies to reduce vulnerability in the field of energy. Forecasts suggest that China's rapid economic growth of the country's energy resources are insufficient,and this issue concerns China's energy security future is ahead. In this regard, China to diversify its sources of imported energy, relationships with the world's most important center of energy production put on its agenda. In addition to Russia and Africa, relations with oil-producing countries of the Persian Gulf area of China's new foreign policy options are considered. Persian Gulf region as an important part of the strategic energy ellipse, one of the main suppliers of energy needs more than ever to ensure economic growth of the world economy is emerging powers. Energy security from the perspective of the consumer market and purchase of oil producing countries, namely the diversification of these countries. Attract new foreign investments in the development of the energy industry, the other from the perspective of the country's energy security. So the topic of energy security can be the intersection of these countries with China as the world's new economic power. The aim of this study was to investigate China's foreign policy priorities in the strategic Persian Gulf in order to reduce the vulnerability of its energy. Also looking for examining the interaction between the economy and foreign policy and the role of trans-regional powers in view of China's relations with the countries of the Persian Gulf.
    Keywords: energy, energy security, China, the Persian Gulf, foreign policy
  • P.Zivyar, F.Fatahi Page 377
    The rapid growth of urbanization in many developing countries, including Iran's planned urban land use has serious limitations. One of the challenges in this field, properly locating and municipal services such as educational centers. Training centers are one of the most important urban services; Selecting the optimum deployment of schools, require the features and proportions, how to deploy in the environment, how to use space and basic profile. In this study, the descriptive - analytically, localization and establishment of secondary schools in district 2 of Tehran is investigated. For this purpose, using consistent measurements, utility and capacity and utilizing Geographic Information System (GIS), occasion or no occasion at other schools studied in terms of urban land uses were analyzed and complete picture of the situation in schools format compatibility matrices, utility and capacity were presented. Results showed that although the schools based on the capacity and the per capita are almost at the standard level But in terms of coverage of population and in terms of compatibility and suitability criteria are not suitable.
    Keywords: spatial distribution, training centers, compatibility, compliance, capacity
  • N.Marsosi, M.S.Mehranjani, A.Devsalar, J.Shahabolmolk Page 397

    Bojnurd city as many cities in the country from 1340 years to date, experienced comprehensive and unprecedented changes. That recognition of the nature, scope and effects is very important. About the origin, process and implications of these developments in Bojnurd, some of the studies have conducted this city in terms of space - physical exposure had experimented urban sprawl. Classical theories of urban sprawl resulting from the Western-European experience to understand that, but in terms of the conditions and processes of the country in general and in particular cities, reviews and analysis. Due to the nature of the problem and the population (the study area) and total Bojnurd, research has been conducted meta-analysis based on secondary data. The result of this is that the nature of the factors and processes involved in the transformation of Bojnurd requires the expansion of the city between the years in question is not considered urban sprawl, because the frequent increase of Bojnurd made up of 14 villages with Moreover, with regard to the nature and characteristics of the classic city sprawl in the West and Europe experience; what occurred in the spatial development of the legal limits Bojnord, cannot be nature and processes of representative urban sprawl, because nuclear accession in suburban and rural settlements residential building - office phenomenon that is planned and managed in accordance with the government policy to long-term city develop. Thus according to available facts, the situation in the context of the development and evolution can be considered normal and contingency Bojnurd.

    Keywords: theory of natural evolution, the development of physical space, sprawl, Bojnurd