فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 49 (تابستان 1395)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 49 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/06
  • تعداد عناوین: 24
|
  • اثرات زیست محیطی تغییر کاربری اراضی ناشی از فعالیت های گردشگری / مطالعه موردی: نواحی روستایی بخش مرکزی شهرستان تنکابن
    فرامرز بریمانی*، نازنین تبریزی، منصوره کریمی رستگار صفحه 5
    یکی از چالش های اساسی طی دهه های اخیر(1380-1390)، در نواحی روستایی کشور مساله تغییر کاربری اراضی ناشی از فعالیت های گردشگری است که تبدیل به یک چالش در سطح ملی گردیده و ابعاد گسترده ای یافته است. اثرات زیست محیطی به عنوان یکی از مهمترین آنها به شمار می رود. بر همین اساس، مقاله حاضر به دنبال شناخت و تحلیل اثرات زیست محیطی تغییر کاربری ناشی از گردشگری در اراضی نواحی روستایی بخش مرکزی شهرستان تنکابن است. روش تحقیق به کار گرفته شده توصیفی- تحلیلی با استفاده از داده های عینی و ذهنی منتج از پرسشنامه تکمیل شده توسط ساکنان روستا است. داده های گردآوری شده توسط پرسشنامه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS پردازش شده اند، و بر اساس هدف و ماهیت داده ها از آزمون-های آماری تی تک نمونه ای و پیرسون بهره گرفته شد. نتایج یافته ها حاکی از آن است که ارتباط بین دو متغیر توسعه گردشگری و اثرات زیست محیطی تغییر کاربری در منطقه موردمطالعه تائید می شود اما این ارتباط از نوع معکوس است، به این ترتیب که، با توسعه گردشگری اثرات منفی زیست محیطی نسبت به اثرات مثبت آن رشد بیشتری دارند. و نیز نتایج دیگر نشان می دهد که تفاوت معناداری در بین یازده روستای مورد مطالعه در ارتباط با تاثیر گذاری اثرات زیست محیطی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، تغییر کاربری اراضی، اثرات زیست محیطی، روستاهای بخش مرکزی تنکابن
  • محمود جمعه پور، زهرا حیدری* صفحه 21
    امروزه فعالیت های گردشگری در نواحی روستایی صرفا به گشت و گذار در طبیت تعبیر می شود و عملا قوانین و برنامه های هدفمندی به این منظور تعریف نشده است که بتواند با توجه به ظرفیت های موجود در مناطق مختلف روستایی، نوع خاصی از گردشگری شکل گیرد، این ضعف در قوانین می تواند آسیب های جبران ناپذیری به محیط های حساس و شکننده وارد ساخته و نواحی روستایی را با چالش روبرو کند. به-همین منظور هدف این پژوهش مطالعه ظرفیت های موجود در روستاها و برنامه ریزی برای گردشگری است، به خصوص در بخش کشاورزی که اشتغال اصلی جوامع محلی را شامل می شود، و کاربری صحیح این منابع پایداری محیطی را به همراه خواهد داشت. در این پژوهش منطقه مورد مطالعه، نواحی روستاهایی حوضه تیرم رود (رودخانه شیرود)، واقع در شهرستان تنکابن است که دارای ظرفیت های بسیاری مرتبط با بخش کشاورزی بوده و همچنین مورد توجه گردشگران زیادی هم به صورت روزانه و هم گردشگران خانه های دوم قرار گرفته است. روش تحقیق، به لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق را کشاورزان 7 روستای منتخب در حوضه تیرم رود بخش مرکزی شهرستان تنکابن تشکیل می دهند. معیار انتخاب روستاها به روش تخمینی و براساس شناخت محقق بوده و نیز برای انتخاب جامعه نمونه تحقیق (کشاورزان) از روش کوکران استفاده شده است. اطلاعات موردنیاز با استفاده از پرسشنامه تهیه شده است و نتایج نشان می دهد که مولفه های دلبستگی و مشارکت کشاورزان وضعیت مطلوبی دارند و در مقابل مولفه مدیریتی و برنامه ریزی در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری کشاورزی، پایداری محیط، نگرش، نواحی روستایی، تنکابن
  • روزبه میرزایی* صفحه 41
    روستاها و شهرها به شکل فزاینده ای تمایل دارند تا از طریق توسعه رویدادها، فرهنگ و طبیعت خود را با گردشگران به اشتراک بگذارند. برگزاری این رویدادها موجب ایجاد درآمد در جوامع محلی می شود. این مقاله به دنبال بررسی نقش گردشگری رویداد به عنوان ابزاری در جهت تنوع بخشیدن و توسعه اقتصادی پایدار جوامع محلی است. بررسی جشنواره گل غلطان به عنوان مطالعه موردی مشخص نمود بیش از نیمی از بازدیدکنندگان از نحوه برگزاری جشنواره راضی، علاقه مند به بازدید مجدد و توصیه آن به آشنایان خود هستند. از طرفی گردشگری موجب تقویت اقتصاد جامعه محلی می گردد. در این نمونه، گردش پول ایجاد شده توسط نیمی از بازدیدکنندگان جشنواره با/بدون اقامت شبانه، بیش از متوسط هزینه سفرهای داخلی هر خانوار در ایران بوده است، برای حفظ مشتریان وفادار و استفاده از گردشگری رویداد به عنوان ابزاری جهت تنوع بخشی به اقتصاد محلی، در گام اول بایستی عوامل انگیزشی موثر بر حضور در رویداد جهت تنظیم دقیق برنامه های بازاریابی و توسعه گردشگری متناسب با نیاز بازارهدف، شناسایی گردد. نتایج تحلیل عاملی 37 مورد انگیزشی بر روی 287 بازدیدکننده، 6 عامل گل غلتان وخانواده، اکتشاف فرهنگی، اجتماعی شدن، بومی، تازگی و فرار را برای حضور گردشگران در این جشنواره مشخص نمود.
    کلیدواژگان: گردشگری رویداد، اقتصاد محلی، توسعه پایدار، انگیزش، جشنواره آئین گل غلتان
  • منصور غنیان*، آذر هاشمی نژاد صفحه 61
    تحقیق حاضر با هدف تحلیل انگیزاننده های مشارکت در توسعه گردشگری پایدار از دیدگاه ساکنان محلی منطقه حفاظت شده دز به تحریر درآمدهاست. جامعه آماری تحقیق شامل ساکنان هفده روستای منطقه حفاظت شده دز با جمعیت 6764 نفر می باشد که تعداد 352 نفر بر اساس جدول مورگان و تاکمن و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخت که روایی آن با نظر تیمی از متخصصان موضوعی تایید گردید. به منظور پایایی آن از ضریب آلفای کرنباخ استفاده شد که مقادیر بین 80/0 تا 87/0 به دست آمد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که مهم ترین انگیزه ساکنان محلی برای مشارکت در فعالیت های توسعه گردشگری پایدار، «اختصاص امتیازاتی از طرف دولت به مشارکت کنندگان در حفاظت از محیط زیست»، «افزایش فرصت های تفریح و امکانات رفاهی روستا و منطقه»، «توجه بیشتر دولت به منطقه»، «احساس افتخار و تعلق خاطر نسبت به منطقه»، «علاقه به فعالیت های گردشگری پایدار و حفاظت از منابع طبیعی و چشم اندازهای منطقه» بوده است. همچنین سه متغیر رضایت ازپیامدهایزیست محیطی گردشگری، رضایت از پیامدهای اجتماعی گردشگری، رضایت از پیامدهای اقتصادی گردشگری،44درصد از تغییرات متغیر وابسته «انگیزه مشارکت ساکنان محلی در فعالیت های توسعه گردشگری پایدار» راتبیین می کنند.
    کلیدواژگان: انگیزه، مشارکت، توسعه گردشگری پایدار، محیط زیست، کسب و کار
  • سنجش تعیین کننده های اصلی وفاداری در گردشگری روستایی / مطالعه روستایی: روستاه ای دهستان گلیجان، تنکابن
    مهدی رمضان زاده لسبویی* صفحه 79
    روستاها با توجه به ماهیت متفاوت کارکردی خود نیبت به فضاهای شهری پیوسته مورد توجه شهرنشینان قرار داشته است در مراحل اولیه رشد گردشگری روستاها جاذبه های طبیعی بیشتر مورد توجه گردشگران قرار می گرفت، اما در وفاداری آنان عواملی مانند تصویر مقصد، اعتماد، تعهد، انگیزه، وابستگی به مکان، کیفیت درک شده مقصد و رضایتمندی از عملکرد مقصد تاثیرگذار است. نواحی روستایی دهستانگلیجان در بخش مرکزی شهرستان تنکابن با برخورداری از تیپ های خاص روستایی اعم از روستاهای ساحلی، دشتی، جلگه-ای، جنگلی و کوهستانی و نیز برخورداری از تنوع مزارع و باغات، آب و هوای خوب، مناظر بکر پیوسته مورد توجه گردشگران قرار دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر، هم تحلیل عوامل موثر بر رضایتمندی و وفاداری گردشگران است. روش تحقیق توصیفی و تحلیل و به لحاظ هدف کاربردی است. اطلاعات موردنیاز پژوهش بر اساس منابع کتابخانه ای و پرسشنامه گردشگران تهیه شده است. جامعه آماری تحقیق را گردشگرانی تشکیل می دهند که در سال 1394 از نواحی روستایی منطقه مورد مطالعه دیدن کرده اند. اطلاعات جمع آوری شده بر استفاده از نرم افزار آماری spss مورد پردازش قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که رضایتمندی بیشترین تاثیر را در وفاداری گردشگران دارد (0.613)، همچنین نتایج نشان می دهد که وابستگی به مقصد با بتای (0.578) در رتبه دوم تاثیرگذاری در میزان وفاداری گردشگران دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، وفاداری، رضایتمندی، دهستان گلیجان، شهرستان تنکابن
  • مهدی سقایی*، زهره جوانبخت قهفرخی، محدثه عیدی باغ عباسی صفحه 95
    گردشگری اجتماع محور به عنوان یکی از گونه های گردشگری پسافوردی ناشی از ضرورت توجه به پایداری و توسعه اجتماع های محلی در فرایند گردشگرپذیری در مقاصد روستایی شکل گرفته است. این-گونه از گردشگری پایداری فرهنگی، اجتماعی و زیست محیطی را مد نظر داشته و به وسیله ی اجتماع محلی، مدیریت و مالکیت شده و هدف از آن ضمن سودمندی گردشگری برای اجتماع محلی، قادرساختن بازدیدکنندگان به افزایش دانش و آگاهی شان درباره اجتماع و روش های زندگی در آن است. از این رو، گردشگری اجتماع محور در توسعه جوامع محلی دارای قابلیت گردشگری به خصوص در نواحی روستایی می تواند کارکردی مناسب داشته باشد. با توجه به این ویژگی ها، گردشگری اجتماع محور می تواند در توسعه گردشگری در استان گلستان مفید واقع شود چرا که وجه غالب گردشگری در استان گلستان میتنی بر الگوی فضایی گردشگری روستایی می باشد. بدین منظور در این مقاله با استفاده از ارزیابی استراتژیک قابلیت های شکل گیری گردشگری اجتماع محور در استان گلستان مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این تحقیق حدود 80 کارشناس و متخصص گردشگری بوده که در قالب یک پرسشنامه محقق ساخت و تکنیک دلفی مورد پرسش قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان دهنده یک استراتژی کلان محافظه کارانه (ثباتی) در رابطه با شکل گیری گردشگری اجتماع محور بوده که تحلیل عاملی نتایج بررسی شاخص ها، اولویت شاخص های اقتصادی و بعد از آن مشارکت مردمی را در شکل گیری و توسعه گردشگری اجتماع محور در استان گلستان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: گردشگری پسافوردی، گردشگری اجتماع محور، ارزیابی استراتژیک، جوامع محلی، استان گلستان
  • رضا خسروبیگی برچلویی* صفحه 115
    دغدغه بسیاری از تحقیقات روستایی در حال حاضر معطوف به فهم این موضوع است که اساسا چه ساختارهایی به طورکلی بر جامعه روستایی و بخصوص گردشگری مرتبط با آن حاکم می باشد. آنچه که مشهود است برخی دل نگرانی های اقتصادی نسبت به سنتی بودن (ناکارایی) جامعه روستایی دارند و برخی دیگر کیفیت کنونی روستاها را با یک دیدگاه آرمان گرایانه اساس هویت ملت (موزه طبیعی و فرهنگی) دانسته و خواستار حفظ و پایداری شوونات آن هستند. بهرحال، در شناسایی قدرت های شکل دهی به اقتصاد(گردشگری) روستایی نباید به توسعه دهندگان و حفظ کنندگان اکتفا کرد، بلکه ضرورت دارد بحث را به سمت گفتمان سوق داد: یعنی به تصویر کشیدن چگونگی نقش گفتمان ها در برخورد با روستابودگی و فعالیت های گردشگری مرتبط با آن. مقاله حاضر نحوه گسترش گردشگری در سکونتگاه های روستایی را مرتبط با گفتمان «نوسازی» می داند و با تاسی از آن پیگیر گسست/پیوند سیاست گذاری های متولیان توسعه و ساکنین محلی (روابط دولت و مردم) در سطح اقتصاد روستایی خواهیم بود. در ادامه به این ضرورت می-رسیم که روستابودگی در کشور بواسطه یک گفتمان «جایگزین» از نوسازی معنی پیدا کرده و در برخورد با سیاست های ارائه شده تقاضای استقلال محلی و منطقه ای دارد. در نهایت، نیروهای شکل دهنده به روستا در یک موضع یک سویه و غیر واقع بینانه انتظار پس دادن نتایجی از این جامعه روستایی دارند (رشد و عملکرد بالای اقتصادی) که از توان شرایط کنونی جوامع محلی(امکانات و زیرساخت ها) خارج است و با رویکرد محض به گردشگری روستایی به دنبال طرح های جاه طلبانه ای هستند که همواره کمترین مشارکت های محلی را می طلبد (گسست حلقه های تصمیم گیری و ساکنین محلی).
    کلیدواژگان: گفتمان، نوسازی، استقلال محلی، تمرکززدایی، گردشگری، روستا
  • محمدحسن ذال* صفحه 133
    پژوهش حاضر که به لحاظ هدف کاربردی و از منظر ماهیت توصیفی تحلیلی است، به واکاوی ظرفیت های توسعه ی گردشگری میراث فرهنگی روستای باستانی میمند کرمان می پردازد. در این پژوهش بر ظرفیت هایی همچون میراث، اجتماعی- فرهنگی، زیرساختی و نهادی تاکید شده است. داده های پژوهش حاضر با روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. مطالعات میدانی پژوهش، شامل طرح ابزار پرسشنامه بر اساس ادبیات پژوهشی و گردآوری آراء متخصصان حوزه های گردشگری و معماری سنتی می باشد. روایی پرسشنامه از سوی همکاران دانشگاهی تایید شده و آلفای کرونباخ (864.) نیز نشانگر پایایی بالای ابزار است. برای پردازش داده ها از نرم افزار SPSS و برای تحلیل داده ها نیز بر اساس ماهیت داده ها و اهداف پژوهش، از آزمون های تی تک نمونه ای، فریدمن و رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج نشان می دهند، ظرفیت های میراث فرهنگی بیشترین نقش و سهم را در توسعه ی گردشگری در این منطقه دارند. در این میان شاخص های معماری سنتی و هویت، نگرش جامعه ی محلی، احداث زیرساخت ها و تعامل مسئولین با گردشگران به ترتیب مهمترین شاخص های ابعاد میراث فرهنگی، اجتماعی فرهنگی، زیرساختی و نهادی محسوب می شود. همچنین سهم هر یک از ابعاد در توسعه ی گردشگری میراث فرهنگی برابر نبوده و بعد میراث فرهنگی بیشتری و بعد زیرساختی کمترین سهم را در توسعه ی گردشگری میراث فرهنگی داشته اند. در این خصوص باید اذعان داشت که میراث فرهنگی اساسا عامل شکل گیری گردشگری در این منطقه محسوب می شود و سایر ابعاد به ترتیبی که یاد شده، نشانگر سطح توسعه یافتگی و جایگاه این گونه از گردشگری در منطقه می باشند.
    کلیدواژگان: گردشگری میراث، ظرفیت های فرهنگی، میمند، کرمان
  • زاهد شفیعی، فیروزه فرخیان، محمد علی رجایی ریزی، مرضیه موغلی صفحه 153
    طی چند دهه ی اخیر، صنعت گردشگری به یکی از صنایع با اهمیت جهان و محرکی برای پیشرفت اجتماعی- اقتصادی مبدل شده است، روند صعودی تعداد گردشگران بین المللی نیز چشم انداز روشنی را برای این صنعت در سال های آینده به تصویر می کشد. هم زمان با اهمیت یافتن صنعت گردشگری، پیامدهای زیست محیطی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی- فرهنگی آن نیز، بیش از پیش در کانون توجه قرار گرفته است. با وجود پیامدهای مثبت بسیار، گردشگری اگر به صورت عقلانی برنامه ریزی و مدیریت نشود پیامدهای نامطلوب بسیاری نیز در پی خواهد داشت. به منظور به حداقل رساندن پیامدهای منفی احتمالی، مفهوم گردشگری پایدار مطرح شد که به معنای ایجاد تعادل میان سه بعد اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی- فرهنگی توسعه گردشگری است. واقعیت آنست که با وجود مورد پذیرش قرارگرفتن پارادایم گردشگری پایدار و صدور بیانیه ها و به امضا رسیدن توافقنامه های متعدد در سال های اخیر، در حوزه توسعه گردشگری پایدار فاصله زیادی میان حرف و عمل وجود دارد و تعداد اندکی از سیاست های مصوب، به نتایج مورد انتظار منتهی شده اند. در متون علمی مرتبط، به موانع بسیاری بر سر راه تحقق اصول گردشگری پایدار اشاره شده است. پژوهش کاربردی حاضر با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای، مراجعه به بانک اطلاعاتی نهادهای معتبر بین-المللی و تجزیه و تحلیل محتوایی مفاهیم و داده های ثانویه گردآوری شده، استدلال می کند ریشه بروز تمامی این موانع را باید در دو عامل نهادینه نشدن پایبندی به اصول پایداری در فرهنگ و ارزش های اخلاقی افراد جامعه و ناکارآمدی سیستم سنتی سیاستگذاری گردشگری جستجو کرد. این مقاله حرکت جوامع به سمت پذیرش پایبندی به اصول پایداری را مستلزم فرهنگ سازی از طریق شیوه های رسمی و غیررسمی آموزش و تغییر جهت گیری نظام آموزشی فعلی می-داند. هم چنین با این استدلال که در حوزه گردشگری، ضعف و اجرایی نشدن سیاست های موجود تا حد زیادی به محدودیت ها و ناکارآمدی ساختار تمرکزگرای سنتی سیاستگذاری حاکم بر گردشگری بازمی گردد، این مقاله حکمروایی خوب را به عنوان مفهومی که یک نظام سیاستگذاری کارآمد باید بر مبنای اصول آن شکل گیرد و یک رویکرد عملی برای حرکت به سمت توسعه پایدار گردشگری پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، موانع تحقق، فرهنگ سازی، سیستم سیاستگذاری گردشگری
  • ناصر علیقی زاده فیروزجایی*، مصطفی قدمی، شهربانو وهابی خنکدار صفحه 173
    هدف از این تحقیق شناخت نقش فعالیت گردشگری در اقتصاد محلی و همچنین سنجش میزان تاثیر منافع حاصله از آن بر حفاظت از منابع طبیعی است. محدوده موردمطالعه شبه جزیره میانکاله و پنج روستا از روستاهای دهستان میانکاله نظیر زاغمرز، امیر آباد، زینوند، نمک چال و یعقوب لنگه از توابع شهرستان بهشهر است که تحت تاثیر توسعه گردشگری قرار گرفته اند. روش این تحقیق توصیفی تحلیلی مبتنی بر پیمایشی و ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه خانوار و روستا می باشد. داده های تحقیق از طریق آزمون های آماری تی تک نمونه ای، تی مستقل یا مقایسه ای و همبستگی و با استفاده از نرم افزار spss مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته های تحقیق در منطقه مورد مطالعه نشان می دهدکه گردشگری اثرات اقتصادی مثبت و معناداری بر ساکنان داخل منطقه حفاظت شده و روستاهای پیرامونی آن داشته است. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد به طور کلی منافع اقتصادی ناشی از توسعه گردشگری که توسط جوامع محلی درک شده است با میزان حمایت آنان در حفاظت از منابع طبیعی محلی همبستگی معناداری دارد. همچنین نتایج آزمون تی مستقل بین ساکنان داخل مناطق حفاظت شده و روستاهای پیرامونی بیانگر آن است بین این دو به لحاظ میزان وابستگی اقتصادی به بخش گردشگری تفاوت معناداری وجود دارد به طوری که ساکنان داخل مناطق حفاظت شده وابستگی اقتصادی بیشتری نسبت به ساکنان روستاهای پیرامونی دارند. از سوی دیگر به لحاظ میزان حمایت ساکنان از توسعه اکوتوریسم و میزان تمایل به حفاظت از منابع طبیعی بین این دوگروه تفاوت معنادار است گرچه به طورکلی میزان حمایت از توسعه گردشگری در مناطق حفاظت شده و میزان تمایل به حفاظت از منابع طبیعی بیش از حد متوسط است، اما ساکنان داخل مناطق حفاظت شده به دلیل وابستگی اقتصادی بیشتر نسبت به ساکنان روستاهای پیرامونی، دارای میزان حمایت بیشتر و تمایل به حفاظت از منابع طبیعی بالاتری از ساکنان روستاهای پیرامونی بوده اند.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، منطقه حفاظت شده، دهستان میانکاله، اکوتوریسم نواحی روستایی
  • ناصر رضایی*، فضیلت حبیب اللهی صفحه 191
    گردشگری مبتنی بر جوامع محلی، اثرات مثبت و منفی گوناگونی بر جوامع محلی که میزبان گردشگران می-باشند، می گذارد. این اثرات دربرگیرنده طیف گسترده ای از اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است که با توجه به گستردگی آنها لازم است که در مطالعات گردشگری مورد توجه قرار گیرند. پژوهش حاضر به بررسی میزان ادراک ساکنین روستای چم آسمان (شهرستان لنجان، اصفهان) از اثرات گردشگری مبتنی بر جوامع محلی می پردازد. برای پاسخ به این سوال و جمع آوری دیدگاه های ساکنین جامعه محلی، از پرسشنامه با طیف لیکرت استفاده شد. پس از گردآوری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و استفاده از آزمون های فی، کرامر و پیرسن، به تحلیل داده ها پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که ادراک ساکنین از اثرات گردشگری مبتنی بر جوامع محلی به ترتیب از افزایش آگاهی ساکنین محلی، افزایش درآمد، افزایش سطح کیفیت زندگی، و افزایش تعامل فرهنگی میان ساکنین و گردشگران، بالاتر از حد میانگین بوده است. و ادراک ساکنین از اثرات گردشگری مبتنی بر جوامع محلی در دریافت منفعت یکسان از آن، در سطح نامطلوبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری مبتنی بر جوامع محلی، ادراک، اثرات اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی
  • بررسی گردشگری ساحلی از دیدگاه اقلیمی / نمونه موردی: شهرستان بابلسر
    همت الله رورده* صفحه 209
    امروزه گردشگری فراتر از یک صنعت به مثابه یک پدیده جهانی و اجتماعی دارای پیچیدگی های خاص خویش است. اقلیم به عنوان یک پدیده محیطی نقش مهم در برنامه ریزی صنعت گردشگری دارد. از طرفی جوامع محلی با بهره گیری از دانش بومی می توانند در شناخت پتانسیل های اقلیمی یک مکان نقش به سزایی داشته باشند. برای تعیین پتانسیل اقلیمی از مدل CIT و جهت سنجش شاخص آشری از کار میدانی، پرسشنامه استفاده گردید. در این تحقیق از متغیرهای اقلیمی حرارتی، زیبایی شناسی و فیزیکی استفاده شد. نتایج نشان می دهد در طی سالهای 1380 تا 1393در شهرستان بابلسر فصل بهار و پاییز اقلیمی کوتاه تر از تابستان و زمستان دارند و همچنین تنش گرمایی بسیار شدید و سرمای بسیار شدید نیز در بابلسر دیده نمی شود. مطلوب ترین شرایط روزانه برای گردشگری ساحلی در شهرستان بابلسر بر اساس شاخص اقلیمی گردشگری از 25 اردیبهشت تا 15 خرداد و از 6 مهر تا 25 مهر ماه است که عدد 6.5 (استرس گرمایی اندک) نشان داده شده است. از دیدگاه جامعه محلی، شرایط اقلیمی تاحدودی گرم یا گرم و آسمان صاف یا همراه با ابر پراکنده، مطلوبترین شرایط گردشگری ساحلی برای استفاده از دریا و ساحل می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری ساحلی، اقلیم، جوامع محلی، شاخص CIT، بابلسر
  • محمد نجارزاده*، مجید نعمت الهی صفحه 225
    گردشگری در مناطق روستایی و دور افتاده اهمیت ویژه ای پیدا کرده است و ابزاری برای رفاه جوامع محلی تلقی می شود. این نوع گردشگری اگر در راستای پایداری عمومی روستاها باشد می تواند باعث توسعه این مناطق شود. بدین منظور هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر توسعه گردشگری روستایی با در نظر گرفتن پایداری عمومی این مناطق و در راستای توسعه جوامع محلی است. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در هر یک از این روستاها دو نوع پرسشنامه بین مردم محلی و گردشگران توزیع شد. برای به-دست آوردن حجم نمونه مردم محلی و گردشگران از فرمول کوکران استفاده شده است. انتخاب نمونه از مردم محلی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و انتخاب گردشگران با روش نمونه گیری در دسترس انجام شده است. روایی و پایایی ابزار سنجش (پرسشنامه) با استفاده از تحلیل عامل تاییدی و آلفای کرونباخ بدست آمده است. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری موسوم به تحلیل مسیر، آزمون همبستگی پیرسون و تی تک نمونه ای تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که جاذبه های گردشگری، نحوه ی برخورد مردم محلی، وضعیت پایداری و زیرساخت های گردشگری به ترتیب بیشترین ضریب تاثیر را در توسعه گردشگری روستایی در منطقه قلات دارند. میانگین سطح پایداری محیطی و زیرساخت های گردشگری از سطح متوسط پایین تر ولی میانگین متغیرهای جاذبه ها، برخورد مردم محلی، پایداری اقتصادی و اجتماعی بالاتر از سطح متوسط است. بین پایداری زیست محیطی و روند توسعه گردشگری روستایی در منطقه قلات رابطه ی معکوس و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، پایداری، آزمون توکی، منطقه قلات
  • کارآفرینی راهبردی مقصدهای گردشگری روستایی / مطالعه موردی: دهستان جنت رودبار رامسر
    مصطفی محمدی*، سید محمد میرتقیان رودسری صفحه 249
    امروزه صنعت گردشگری یکی از منابع مهم درآمد و از عوامل موثر در تبادلات فرهنگی بین کشورها محسوب می گردد. در این راستا نخستین گام در توسعه گردشگری هر منطقه تعیین جاذبه های گردشگری موجود می-باشد. در کشور ایران، روستاها با وجود داشتن منابع طبیعی، با مشکلات اقتصادی متعددی مواجه می باشند. این مسایل لزوم توجه به راهکارهای مکمل اقتصادی چون گردشگری روستایی و کارآفرینی گردشگری روستایی را مطرح می سازند. تحقیق حاضر با تکیه بر فرآیند برنامه ریزی راهبردی و فنون پیشنهادی با هدف شناسایی و اولویت بندی راهبردهای کارآفرینی گردشگری روستایی در دهستان جنت رودبار شهرستان رامسر صورت پذیرفت. به این منظور، دادها به روش پیمایشی و مطالعات میدانی جمع آوری و با استفاده از ماتریس سوات کلیه راهبردها تدوین گردید. نتایج نشان داد با توجه به ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (3.57) و ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (3.42)، دهستان جنت رودبار رامسر با توجه به قرارگرفتن در موقعیت هجومی و توسعه سریع، می بایست تحت راهبردهای رشد و ساخت مبتنی بر بهره گیری از نقاط قوت و منتفع شدن از فرصت ها واقع شود. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که، راهبردهای تهاجمی-توسعه، مناسب ترین روش مدیریت موثر کارآفرینی گردشگری روستایی برای دهستان جنت رودبار رامسر است و نیز با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی، بهترین راهبرد های تهاجمی-توسعه در قالب نتیجه گیری و پیشنهادهای کاربردی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، کارآفرینی، برنامه ریزی راهبردی
  • نازنین تبریزی* صفحه 277
    یکی از انواع گردشگری که امروزه در جهان بسیار رونق یافته، گردشگری آشپزی است. تجارب متعدد جهانی حاکی از آن است که این صنعت نقش بسیار مهمی در رفاه و ارتقاء کیفیت زندگی جوامع میزبان ایفا می نماید. مناطق مختلف ایران نیز به دلیل برخورداری از پتانسیل های متنوع فرهنگی، در موضوع مورد بحث جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است که از جمله این مقاصد می توان به روستای سرولات در استان گیلان اشاره نمود. از این رو پژوهش حاضر با هدف افزایش میزان ثمربخشی اقدامات آینده، به سنجش وضعیت گردشگری آشپزی در روستای سرولات از دیدگاه ذی نفعان پرداخته است. جامعه آماری پژوهش شامل سه گروه کارشناسان، گردشگران و ساکنان بوده و ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخت است. پژوهش بر اساس ماهیت توصیفی– تحلیلی بوده و جهت تحلیل داده های آن، از روش تحلیل رگرسیون، آنتروپی و مدل ACSI استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد هم از دیدگاه کارشناسان و هم از دیدگاه ساکنان، گردشگری آشپزی بیشترین اثر را بر توسعه اجتماعی - فرهنگی و اقتصادی روستا داشته و تاثیر آن بر ابعاد «زیرساختی»، «محیط زیستی» و «دولتی- نهادی» ناچیز بوده است. همچنین شاخص رضایتمندی گردشگران از مجموع فعالیت های گردشگری آشپزی در روستای سرولات، در مقیاس صفر تا صد، 67.16 محاسبه گردید که بیشتر، نشان دهنده کاستی های زیرساختی و خدماتی در مقصد می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری آشپزی، توسعه محلی، رضایتمندی گردشگران، روستای سرولات
  • توریسم بین المللی و نابرابری درآمدی / مطالعه موردی: کشوره ای عضو سازمان کنفرانس اسلامی
    مهدیه رضاقلی زاده*، مجید آقایی، یوسف عیسی زاده روشن صفحه 295
    با توجه به اهمیت کنونی صنعت توریسم در فرآیند توسعه پایدار و تاثیر معنادار آن بر نحوه توزیع درآمد در کشورها، در این مطالعه بر آن شدیم تا به بررسی وضعیت توریسم بین الملل و تاثیر آن بر نابرابری درآمدی در کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی (OIC) بپردازیم. به منظور تعیین این رابطه با استفاده از نظریات اقتصادی و با تکیه بر مدل های پانل پویا (DPD) و به کارگیری تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) ، رابطه میان توریسم بین الملل و نابرابری درآمدی در کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی(OIC) طی دوره زمانی 2009 تا 2013 مورد آزمون و بررسی قرار گرفت. نتایج تجربی حاصل از این تحقیق رابطه مثبت میان درآمد ناشی از توریسم بین الملل و بهبود نابرابری درآمدی (کاهش ضریب جینی) در این کشورها را تائید نموده و بیان می دارد که توسعه صنعت توریسم باعث کاهش نابرابری درآمدی در کشورهای عضو کنفرانس اسلامی طی دوره مورد بررسی گردیده است.
    کلیدواژگان: کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی (OIC)، توریسم بین الملل، نابرابری، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • معصومه پازکی، داود شیخی صفحه 317
    ژئومورفوتوریسم با تاکید بر حفظ تمام خصیصه های جغرافیایی یک مکان، بر ویژگی های زمین شناسی و ژئومورفولوژیکی به عنوان بستر کلیه فعالیت های انسانی و خصیصه های جغرافیایی تاکید دارد و شکل ویژه-ای از صنعت گردشگری است که می تواند به پایداری توسعه در ابعاد محیطی، اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی کمک نماید. در پژوهش حاضر ابتدا با استفاده از روش تاپسیس، شاخه های گوناگون گردشگری در شهرستان گرمسار رتبه بندی شدند و سپس با بهره گیری از روش پرالونگ قابلیت های گردشگری ژئومورفوسایت های جاده ای گرمسار از لحاظ ارزش های اکولوژیکی، زیباشناختی، فرهنگی، اقتصادی و علمی مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت، با استفاده از آزمون t و همبستگی پیرسون فرضیه های تحقیق تحت آزمون قرار گرفت. در مرحله اول با استفاده از روش تاپسیس مشخص شد که ژئومورفوتوریسم جاده ای، بالاترین امتیاز (5742/0) را در بین گونه های مختلف گردشگری شهرستان داشته است و در مرحله بعد، نتایج تکنیک پرالونگ، نشان داد که ژئومورفوسایت ها می توانند در سه خوشه اصلی طبقه بندی می شوند که خوشه اول (بالاتر از 6/0) شامل دو ژئومورفوسایت معادن نمکی و برآمدگی و خوشه دوم (4/0-6/0) شامل ژئوموروفوسایت های پارک ملی کویر، کوه اژدها، پلاگ نمکی، دیوار و زبانه نمکی، بنه کوه و غار دق کشکولی و خوشه سوم (کمتر از4/0) شامل کویر ریگ جن می باشد. همچنین ژئومورفوسایت ها از 3 نقطه نظر ارزش میزان بهره وری، ارزش کیفیت بهره وری و میانگین ارزش
    بهره وری نیز تقسیم بندی شدند.
    کلیدواژگان: ژئوموروفوتوریسم، ژئومورفوسایت، مدل تاپسیس، روش پرالونگ، شهرستان گرمسار
  • مهدی حسام*، سید هادی کریمی صفحه 337
    صنعت گردشگری به عنوان صنعتی پویا، بخش مهمی از فعالیت های اقتصادی و تولیدی کشورها را به خود اختصاص داده است. در این میان برندسازی مقصد به یکی از مهمترین مباحث در حوزه بازاریابی مکان و بازاریابی گردشگری تبدیل شده است. ارزش ویژه برند مقصد گردشگری عبارت است از مجموع دارایی های (یا بدهی های) برند در رابطه با نام و سمبل مقصد گردشگری که موجب تغییراتی در ارزش خدمات و تجاربی که در آنجا فراهم می شود، تعیین می گردد. با توجه به اهمیت این موضوع، در این تحقیق به ارزیابی و اولویت بندی مقصدهای گردشگری بر اساس ارزش ویژه برند از دیدگاه گردشگران در شهرستان های استان گیلان پرداختیم. روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد. جامعه موردمطالعه، کلیه گردشگران شهرستان های استان گیلان می باشد که با استفاده از نمونه گیری تصادفی تعداد 380 نفر در کل استان انتخاب شده و از طریق پرسشنامه داده های متغیرهایی مانند تصویر ذهنی، آگاهی، کیفیت ادراک شده و نهایتا وفاداری به برند مقصد جمع آوری گردید. برای تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده ابتدا کلیه گویه ها با استفاده از مدل Fuller triangle سلسله مراتبی وزن دهی شده اند، در مرحله بعد با استفاده از مدل Oreste به رتبه بندی شهرستان های استان گیلان بر اساس ارزش ویژه برند از دیدگاه گردشگران پرداخته شد. نتایج نشان دهنده ارزش بالاتر برند گردشگری شهرستان های بندر انزلی، فومن، رشت و آستارا و وضعیت نامناسب شهرستان های املش، رضوانشهر و صومعه سرا می باشد.
    کلیدواژگان: مقصدهای گردشگری، ارزش ویژه برند، گردشگران، شهرستان های استان گیلان
  • تحلیلی بر نقش بازارچه های خوداشتغالی در گذران اوقات فراغت شهروندان / مطالعه موردی: بازارچه خوداشتغالی پارک لاله تهران
    لیلا حبیبی*، سعید خلیلی صفحه 357
    با توجه به اهمیت فراغت در زندگی مدرن، برنامه ریزی فضاهای فراغتی به یکی از پایه های مهم برنامه ریزی برای کلانشهرها تبدیل شده است. در این میان فضاهایی مانند پارکها، مراکز سرگرمی و بازی، مراکز ورزشی و فرهنگی فضاهایی اند که مخصوصا برای گذران اوقات فراغت طراحی شده اند. در کنار این فضاها، فضاهایی اند که در کنار دیگر کارکردها به کارکرد فراغتی نیز رسیده اند. این فضاها شامل مجتمع های تجاری جدید، پاساژها، بازارها و بازارچه ها می باشند که علاوه بر بعد اقتصادی می توانند بخشی از نیازهای ساکنان شهرها را از بعد فراغتی برآورده سازند. با توجه به اهمیت این موضوع، تحقیق حاضر در صدد است تا به ضرورت وجود بعد فراغتی در
    بازارچه های خود اشتغالی اشاره داشته و میزان موفقیت بازارچه خود اشتغالی پارک لاله تهران را از این منظر با استفاده از نظر استفاده کنندگان ارزیابی نماید. تحقیق حاضراز نوع توصیفی- تحلیلی بوده. روش تحقیق بر اساس روش اسنادی و کتابخانه ای در مطالعات مربوط به ادبیات تحقیق و روش میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه و به صورت نمونه گیری تصادفی در ارزیابی نظرات شهروندان به انجام رسید. برای تحلیل نتایج هم از آمار توصیفی و هم استنباطی استفاده گردید به گونه ای که هم از شاخص میانگین و هم از آماره همبستگی کندال استفاده گردید. در این راستا روابط معناداری بین متغیرهای مورد نظر بدست آمد. نتیجه تحقیق تجربه بازارچه خود اشتغالی پارک لاله را بر اساس نظر استفاده کنندگان نمونه موفقی در برنامه ریزی فضاهای فراغتی نشان داده است که می تواند با حذف نقاط ضعف آن به عنوان الگوی مناسبی برای سایرمناطق و شهرها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازار، بازار خود اشتغالی، فراغت، گردشگری شهری
  • فاطمه کوچکی نژاد*، جعفر معصوم پور سماکوش صفحه 373
    هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی عملکرد مدیریتی در راستای مدیریت بلایای طبیعی با تاکید بر چهار بعد سیل، زلزله، لغزش و خشکسالی است. منطقه مورد مطالعه نواحی روستایی بخش مرکزی شهرستان کرمانشاه را شامل می شود که هر دو منطقه جزو مناطق گردشگر پذیر حداقل در مقیاس شهرستان کرمانشاه است به طوری که سرمایه گذاری های هم در این دو منطقه با هدف توسعه فعالیت های گردشگری صورت گرفته است. از طرف دیگر با توجه به موقعیت قرارگیری هر دو منطقه هم در گذشته و هم در سال های اخیر، بارها مورد تهدید بلایای طبیعی قرار گرفته است. روش تحقیق در این مطالعه، توصیفی- تحلیلی و به لحاظ ماهیت کاربردی است. بر این اساس، اصول مدیریت بلایای طبیعی از دیدگاه جامعه محلی موردارزیابی قرار گرفته است. جامعه نمونه تحقیق سرپرستان خانوار های ساکن در نواحی روستایی بخش مرکزی شهرستان کرمانشاه است که از بین انها تعداد 250 پرسشنامه تایید شده مورد بررسی قرار گرفت. موردنیاز پژوهش از طریق پرسشنامه تدوین شده بر مبنای نظریات مدیریت بلایای طبیعی و مطالعات جهانی مرتبط با موضوع و نیز موقعیت جغرافیایی و شرایط اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی و نهادی محدوده مورد مطالعه، گردآوری شد و بعد از کدگذاری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و مورد پردازش قرار گرفت. نتایج حاصل نشان می دهد که از بین انواع بلایای تهدیدکننده آگاهی بیشتری در مورد زلزله دارند و نیز نتایج نشان می دهد که اقدامات انجام شده در روستا برای کاهش اثرات زلزله در با تاکید بر عملکرد مدیران در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و مقابل در مورد لغزش از عملکرد مدیران رضایتمندی نسبی وجود دارد.
    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، گردشگری، جامعه محلی، نواحی روستایی، بخش مرکزی، کرمانشاه
  • سمیرا متقی* صفحه 389
    مقاله حاضر، با بررسی عوامل موثر بر رشد اقتصادی با تاکید بر صنایع غیرنفتی مانند گردشگری، که در برنامه های توسعه ای کشور نیز به شدت مورد توجه قرار گرفته است، به تجزیه و تحلیل تاثیر مستقیم و غیرمستقیم شاخص های رشد اقتصادی دوره قبل، دریافتی های گردشگران بین المللی و نرخ ارز حقیقی بر رشد اقتصادی کشور ایران طی دوره زمانی 1380 تا 1392 پرداخته و این مهم را با تحلیل نتایج حاصل از مدل سازی تحقیق و به روش توصیفی تحلیلی، صورت داده است. نتایج به دست آمده موید این امر است که: اولا؛ شاخص های رشد اقتصادی دوره قبل، دریافتی از گردشگران بین الملل و نرخ ارز حقیقی، به ترتیب، بیشترین تاثیر را بر رشد اقتصادی کشور ایران، طی دوره زمانی مذکور داشته اند، که این نشان دهنده اثرگذاری بسیار نرخ رشد دوره قبل بر نرخ رشد دوره جاری و به عبارتی اثر پروانه ای در رشد اقتصادی است. در ثانی؛ ضریب قابل قبول شاخص دریافتی از گردشگران بین الملل (نماینده رشد صنعت توریسم)، از یک سو، حاکی از تاثیر مستقیم و بسیاربالای صنعت مذکور بر رشد اقتصادی کشور ایران می باشد (تاثیر دریافتی از گردشگران برGDP)و از سوی دیگر، با تاثیر بر سایر بخش-های اقتصادی، منجر به تاثیر غیرمستقیم بر رشد اقتصادی می گردد، همچنین این اثر دوگانه در نرخ ارز حقیقی نیز به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه، رشد اقتصادی
  • طراحی و برنامه ریزی محورهای گردشگری شهر ساری / مطالعه موردی: محور گردشگری بافت قدیم
    افشین سفاهن، آزیتا رجبی*، عباسعلی حاجیان تیلکی صفحه 403
    شهرها بواسطه دارا بودن جاذبه ها و تاسیسات گردشگری فراوان، تعداد زیادی گردشگر را به سوی خود جذب می نمایند. بنابراین، بسترسازی، شناسایی جاذبه ها و منابع در مرحله اول و سپس ارزیابی و اولویت بندی در مرحله بعدی، و بعد از آن معرفی محوری که از این اولویت ها عبور نماید، امری ضروری به نظر می رسد. وجود جاذبه های فراوان و موقعیت مکانی ساری می تواند در توسعه این شهرستان نقش مهمی را ایفا کند، لذا هدف این پژوهش، طراحی محور گردشگری بافت قدیم شهر ساری می باشد. این تحقیق از نظر روش، توصیفی - تحلیلی مبتنی بر پیمایش بوده است و پژوهش بنا به ماهیت، موضوع و اهدافی که برای آن پیش بینی شده است از نوع تحقیقات کاربردی بوده است، تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و با هدف طراحی محور گردشگری بافت قدیم شهر ساری انجام شده است. در این مدل، پس از تشکیل گروه، تعیین هدف و مشخص نمودن معیارها و گزینه ها که به یک ساختار سلسله مراتبی منجر می شود، با توجه به آمار و اطلاعات و بررسی میدانی و نظرهای گروه تصمیم گیرنده که متشکل از مسئولان و دست اندرکاران امر گردشگری شهر ساری بودند، به امتیازدهی به معیارها و گزینه ها پرداخته شده و با استفاده از نرم افزار Expert Choice تجزیه و تحلیل و اولویت-بندی جاذبه های گردشگری شهر ساری انجام گشت. در ادامه جاذبه های بافت قدیم در 4 گروه جاذبه با عنوان گروه 10 جاذبه اول، 10 جاذبه دوم، 10 جاذبه سوم و گروه جاذبه های مذهبی تقسیم شده است. کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، شهرداری ساری، مدیران آژانسهای مسافرتی و شهروندان محورهایی را برای هر کدام از گروه ها طراحی می کنند به گونه ای که محور طراحی شده از تمامی جاذبه های آن گروه عبور کند. در این مرحله برای انتخاب بهترین محور در هر گروه از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده می شود و محورهای مختلف از نظر جاذبه های طول مسیر، هزینه های اجرا، جدا بودن پوسته گردشگری و شهری، فواصل زمانی و ویژگی های محور مقایسه و رتبه بندی گشته و در پایان برای هر گروه بهترین محور انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، طراحی، محور گردشگری، شهر ساری، بافت قدیم
  • یعقوب مرادی*، یوسف درویشی صفحه 419
    شناخت وضعیت موجود مناطق از لحاظ شاخص های توسعه و مقایسه آنها با یکدیگر، اولین مرحله در برنامه ریزی های منطقه ای و ایجاد تعادل و تامین عدالت اجتماعی بین مناطق به شمار می رود. هدف از تحریر این مقاله، تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان اردبیل و تحلیل نابرابری های منطقه ای در این استان است. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی است. در پژوهش حاضر سعی شده با بهره گیری از مدل موریس و استفاده از شاخص های توسعه در زمینه های بهداشتی- درمانی، آموزشی، فرهنگی- اجتماعی، اقتصادی، صنعتی، کالبدی و زیربنایی به تعیین و تحلیل سطوح توسعه شهرستانهای استان اردبیل پرداخته تا نتایج بدست آمده از این تحقیق در سایر مطالعات مرتبط مورد استفاده قرار گیرد.
    یافته های پژوهش نشان می دهد سطوح شهرستان های استان اردبیل متعادل نبوده و بین شهرستان های استان به لحاظ شاخص های توسعه اختلاف و شکاف بزرگی وجود دارد(ضریب برخوداری حداقل 27 تا حداکثر 54) همچنین وضعیت شهرستان ها را در 4 سطح برخوردار، نسبتا برخوردار، محروم و بسیار محروم مشخص می-کند که در این میان شهرستان های نیر، کوثر و سرعین در سطح برخوردار، اردبیل، نمین، مشکین و خلخال نسبتا برخوردار و سایر شهرستان های استان در سطح کم برخودار و محرومی قرار دارند.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، نابرابری، سطوح توسعه، مدل موریس، استان اردبیل
  • میرهادی حسینی* صفحه 433
    قحطی، سیل، زلزله، جنگ های ویرانگر، بیماری های همه گیر، و... در میان مردم در طول تاریخ مهمترین موضوعاتی است که می تواند در مبحث تاریخ اجتماعی یا مردم نامه نویسی مورد مداقه قرار گیرد. در این مقاله از منظر تاریخی به پراکنش این زلزله ها و تاثیرات تاریخی برجای مانده از آن در حوزه فلات ایران پرداخته ایم. اسناد مربوط به زلزله های ایران پیش از اسلام کمیاب است. اما در دوره اسلامی (به واسطه گسترش سنت تاریخ نویسی) محققین به دنبال ثبت حوادث طبیعی برآمده اند. نقشه پراکندگی زلزله در تاریخ ایران طی ده قرن اول هجری نشان می دهد که کانون های اصلی زلزله ها در دو قرن اول اسلامی، سیستان و خراسان بوده است. قرن سوم و چهارم را می توان قرن زلزله در تمام ایران نامید. قرن پنجم را تا حدودی می-توان قرن زلزله ها درخراسان و آذربایجان دانست. قرن ششم را می توان قرن آرامش زمین در خراسان و آذربایجان دانست. اما در عوض قرن هفتم و هشتم قرن زلزله های مهیب در تبریز و خراسان است. قرن نهم قرن زلزله در سواحل جنوبی و شمالی ایران است و قرن دهم به غیر از تبریز و قائن، شهر مهم شیراز به لرزه درآمد. در قرن یازدهم تبریز، خرسان و لار در معرض زلزله قرار دارند. به طورکلی سلوقیان نسبت به بقیه حکومت ها در تاریخ ایران، بیشتر در معرض زلزله بوده اند. همچنین شهرهای مهم تبریز، ری و نیشابور زلزله خیزترین، و اصفهان امن ترین آنان محسوب می شود.
    کلیدواژگان: زلزله، مهلرزه، جغرافیای تاریخی، تاریخ اجتماعی، حوادث طبیعی
|
  • Faramarz Barimani *, Nazanin Tabrizi, Mansoure Karimi Rastegar Page 5
    One of the main challenges of recent decades (1380-1390), in rural areas of Iran is land use change as a result of tourism activities, so that become a national challenge and has extensive consequences. Environmental effects of mentioned challenge are considered as one of the most important items. Accordingly, this article seeks to identify and analyze the environmental Effects of land use changes resulting from tourism activities in rural areas of the central district of Tonekabon. The research method is descriptive-analytic and used both objective and subjective data based on questionnaires completed by the inhabitants of the villages. Data collected by questionnaires have been processed using SPSS statistical software, and based on research objective and nature of the data; one sample t-tests and Pearson were used. The results approved the relationship between “development of tourism” and “environmental effects” of land use change in the study area, but this relationship is the reverse. Thus, tourism development led to negative environmental effects more than positive ones. As well as other results showed no significant difference between the eleven surveyed villages in relation to environmental effects.
    Keywords: Tourism, Land use change, Environmental effects, Central rural area of Tonekabon
  • Mahmood Jomehpour, Zahraheydari* Page 21
    Nowadays tourism activities are merely translated into spending time in the nature and practically no rules or targeted plans are defined for the purpose of being able to form a special type of tourism based on the available capacities in different rural areas. This flaw in planning can result in irreparable damage in sensitive and fragile environments and make the rural areas face a challenge. That being said, the aim of this paper is to study the available capacities in villages and planning for tourism, especially in agriculture sector which includes the main occupation of the local community, and correct usage of these resources will result in environmental sustainability. In this paper, the case study is, rural areas around Tirom rood (Shirood Lake) located in Tonekabon county that has various capacities related to agriculture sector and had been a center of attention of many tourists both daily and second-home. Methodology is applied in terms of goas and in terms of nature, is descriptive-analytic of elevated type. The statistical population of this study is compromised of farmers of 7 selected villages in the area of Tirom Rood central sector of Tonekabon County. The criterion for selection of the villages used an estimated method based on the knowledge of the researcher and also for selection of the research's sample population (the farmers) Cochran's method was used. Required data has beenprepared using questionnaires and results show that attachment and farmers participation components have a favorable condition and on the contrary management and planning components have an unfavorable condition.
    Keywords: Agritourism, Environmental Sustainability, attitude, Rural areas, Tonekabon
  • Roozbeh Mirzaei* Page 41
    Villages and cities are increasingly keen to share their culture and nature with visitors by the promotion of festivals. Income can be generated by such festivals. This paper considers the contribution of event tourism to sustainable local economic development. Cultural events cause ethnic solidarity and strengthening the intercultural communications. By examining Golghaltan Festival in Amirie city of Damghan, shows that more than half of the visitors satisfy, eager to revisit and recommend it to their friends. On the other hand, tourism can improve local economy. In this case, the cash flow generated by the half of the tourists and day visitors are more than the average cost of per Iranian household’s domestic travels. So, for the first step to keep loyal customers and to use event tourism as a tool for diversifying the urban economy,the event motivational factors should identify to detail marketing programs and to develop tourism facilities tailored to the needs of target market. As results of factor analysis of 37 motivational items on 287 visitors as a sample, 6 factors include Golghaltan& family, cultural exploration, socialization, local, novelty and escape were determined.
    Keywords: Event tourism, Local economy, Sustainable development, Motivation, Golghaltan Festival
  • M.Ghaneyan*, A. Hashemi Nejad Page 61
    The study aimed analysis of motivation of community resident’s participation for sustainable tourism development in Dez Protected Area in Khuzestan province. The total Statistical population of the study has been the local residents of the seventeen village of protected area Dez with a population of 6764 that 352 of simple selected according to the table of Morgan and Tackman by random sampling. Data was gathered via the use of a research- made questionnaire which its validity was confirmed by theexpert and reliability was determined by Corenbach alpha between 0.80 to 0.87. Results of study showed that the most important motivation of community residents’ participation in sustainable tourism development, were An allocation of concessions to participants in environmental protection by the government, increasing leisure opportunities in the village, more government attention to the region, a sense of pride and belonging to the region, interest in sustainable tourism activities and conservation of natural resources in the region. Also, three variables of satisfaction of tourism environmental, social and economic impacts, predict a variation 44% of motivation for participation in sustainable tourism development.
    Keywords: motivation, participation, sustainable tourism development, environment, business
  • Mehdi Ramezanzadeh Lasboyee* Page 79
    Due to the different practical nature of villages compared to urban areas, they have been the point of attention of urbanites. During primary levels of rural tourism growth tourists were mostly attracted to natural attractions but in their loyalty, factors such as destination image, trust, commitment, motivation, attachment to place, perceived destination quality, and being satisfied about destination's operation, are influential. Village areas of Goleijan rural district in central areas of Tonekabon County that have special rural forms such as seaside, plain, flatland, forest and mountainous villages and also having variation in farms and gardens, pleasant weather, intact sceneries, have been tourists center of attention. Main aim of this current research is analyzing the factors influencing tourist's satisfaction and loyalty. Methodology of the research is descriptive-analytic and is applied in terms of goals. Research's required data is collected using library resources and tourists questionnaires. Statistical population of the study is compromised of the tourists who have visited the rural areas of the case study in the year 1394. Collected data is processed using SPSS software. Results show that satisfaction has the most influence on tourist's loyalty (0.613). Results also show that attachment to place with a Beta of (0.578) is the second most influential factor on tourist's level of loyalty.
    Keywords: Rural tourism, Loyalty, Satisfaction, Golijancounty, Tonekaboun Township
  • Mehdi Saghaii*, Zohreh Javanbakht Ghahfarrokhi, Mohadeseh Eydi Bagh Abbasi Page 95
    Community-based tourism is one of the species Post-Fordism tourism that it is the result of attention to the stability and development of native communities in the process of attracting of tourism which has purposed in rural destinations. This kind of tourism has considered the cultural sustainability% social and environmental that is managed by the native community that one of goal is usefulness of tourism for native Communityand also to enable the visitors to increase their knowledge about life by explaining their methods. So due to these reasons the community-based tourism in the development of native communities with tourism potential% can be efficient in rural areas. And cause of these features% community-based tourism can be useful in the development and improvement of tourism in Golestan province. Because the dominant form of tourism in Golestan province is based on spatial pattern of rural tourism. Therefore% by using the strategic assessment% capabilities of the formation of community-based tourism in Golestan province was investigated in this article. The statistical population was about 80 experts and tourism professionals that a questionnaire was prepared for them and Delphi techniques were questioned. The results represent a conservative strategy (stability) in relation to the formation of community-based tourism that the factor analysis of indicators show the economic indicators priorities and after that public participation in the formation and development of community-based tourism in Golestan province.
    Keywords: Community based tourism, Post, Fordism tourism, Native community, Strategic assessment, Golestan province
  • Reza Khosrobeigi Borchelouie* Page 115
    Concern many rural research is now focused on the understanding of this issue That's essentially how rural society structures in general and tourism in particular is associated with that ruling. What is evident in some of the traditional economic concerns (inefficiency) rural community and other current quality of some villages with an idealistic view on the identity of the nation (natural and cultural museum) and want to maintain the stability of its aspects are considered. However, in recognition of the strength of the economy (tourism), and preserved rural developers participants should suffice, but it is necessary discussion led to the discourse: Namely to portray the role of discourse in dealing with rurality and tourism activities associated with it. This article is how to develop tourism in rural settlements related to the discourse of "modernization" knows and, following the example of its follow-break / link policy development authorities and local residents (government relations and public) will be at the level of the rural economy. This underlines the importance of continuing to arrive at the village in the country through a discourse of "alternative" means of modernization found and in dealing with local and regional demand is provided autonomy policies. Eventually, the forces shaping the country in a position of unilateral and unrealistic to expect the results of this rural community (economic growthand higher yields) that the current situation of the local communities (facilities and infrastructure) and outside upon approach to rural tourism are looking for an ambitious plan that has the least participation of local demand (break the loop of decision-making and local residents).
    Keywords: discourse, modernization, local autonomy, decentralization, tourism, rural
  • Mohammad Hasan Zaal* Page 133
    The present descriptive-analytical study which has a practical purpose attempts to explore the of cultural heritage tourism development capacity in the ancient village of Meimand in Kerman. In this study we emphasized some potential such asheritage, sociocultural, Infrastructure and institutionl. Data were collected using library and field methods. Field research includes designing questionnaire based onrelated literature and having opinion of experts in tourism and traditional architechture. Reliability of the questionnaire was confirmed by universitycolleagures and Chronbach’s alpha (.864) also shows a high reliability for the questionnaire. To process data SPSS software was employed and for analysis of collected data, we employed one-sample t-test, Freedman’s test, and regression, based on the nature of the data and purpose of the study. Results show that cultural heritage capacity has the most important role in tourism development in this area. Other variables such as traditional architecture and identity, attitude of the local people and infrastructures are also important variable. In addition, different variables have different contribution in tourism development in such a way that cultural heritage and infrastructures have the most and the least important parts, respectively. In this regard, it is to be stated that cultural heritage basically forms tourism in this area and other aspects as mentioned before in order, indicate degree of development and the status of this kind of tourism in the area.
    Keywords: Heritage Tourism, cultural Potentials, Maymand, Kerman
  • Zahed Shafiei, Firoozeh Farokhian, Mohammad Ali Rajayi, Marziye Moghali Page 153
    Over the past few decades, tourism has become one of the most promising industries in the world and also a key driver for socio-economic development. With tourism gaining importance, it’s economic, political, environmental and socio-cultural impacts also came under the spotlight. Despite the many potential positive impacts, if not rationally planned and managed, tourism can be a significant contributor to environmental, economic and socio-cultural problems. To reduce potential negative impacts of tourism, concept of sustainable tourism has been raised. The fact is, this concept despite being widely accepted by many governments and international bodies, have yielded few examples which show them being put into practice effectively and in the context of sustainable tourism development, there is a wide gap between theory and practice. In related scientific literature, there is a mention of many factors hindering achievement of sustainable tourism development. The article argues all thementioned barriers are resulted from two main basics, first, commitment to principles of sustainability is not institutionalized in moral values of the modern society, second, ineffectiveness of traditional system of policymaking in tourism. Society's movement toward sustainability, requires culture building through formal and informal educational channelsand reorientation of contemporary educational system. On the other hand, Good Governance is being suggested as a concept which an effective policy making system could be based upon and also a practical approach for successful planning and implementation of sustainable tourism development policies.
    Keywords: Sustainable tourism, Barriers of sustainability, Culture building, Policy making system
  • Nasser Aligholi Zadeh Firoozjaie *, Mostafa Ghadami, Farzane Vahabi Page 173
    This research aims to investigate impacts of tourism on local economy and its results in natural resource conservation by local community. The case study area includes protected area of Miankaleh and its vicinity villages. The survey analysis was employed using questioners of residents both inside and outside of the area. In order to analyze variables it used statistical method includs one sample t-test and independen sample t-test and correlation with SPSS software. The results show that tourism has entailed meaningful economic impacts to the protected area. The other result shows there is significant relationship between perceived tourism economic benefits by the local community and their advocating to protect their natural resource. Inside residents show higher dependency to tourism activities than outside communities. Additional finding shows that while there is no significant difference between the two groups of resident’s support to the protected area, but inside community shows more and higher enthusiasm to protect the area. This reaction from inside community to protect the area can be explained by higher dependency to or more positive attitude to economic impacts of tourism in the case study area.
    Keywords: Natural Resource, Protected Area, Miankale County, Ecotourism, Rural areas
  • Naser Rezaie *, Fazilat Habibollahi Page 191
    Community-based tourism, has different positive and negative effects on local communities that host tourist. These effects include a wide range of economic, social and environmental Due to the extent that they need to be considered in tourism studies. The present study investigates the perception of village residents ChmASman (Lenjan city, Isfahan) the effects of community-based tourism. To answer these questions, and to collect views residents of the local community, questionnaire include Likert range was used. After collecting data using SPSS software, phi, Kramer and Pearson tests, was used to analyze data. The results show that resident's perceptions of tourism impacts on local communities in order to raise awareness of local residents, increase revenue, enhance quality of life, and increased cultural interaction among residents and tourists, higher than average. And resident's perceptions of tourism impacts on local communities receive the same benefit, it is undesirable.
    Keywords: Community, based tourism, perception, economic, social, environmental effects
  • Hematollah Roradeh* Page 209
    Today tourism regarded more than an industry as a global and social phenomenon has its own complexities. Climate as environmental phenomena has an important role in tourism industry planning. On the other hand, local communities can have a significant role in recognizing climate potential of a place by using local information. In order to determine climate potentials and assess the ASHARE index, the CIT model and questionnaire field work were employed, respectively. In the study, the thermal, aesthetic, and physical climate variables were also used.Analysis of data showed that during the years 2000 to 2013 in Babolsar city the spring and autumn are shorter than summer and winter and extreme heat and cold stresses are not seen in Babolsar.Based on tourism climate index the most favorite daily condition for coastal tourism in Babolsar city is from the 14th of May to the 4th of June and from the 27th of September to the 16th of October for which the 6.5 (a slight heat stress) degree has been recorded. From the viewpoint of the local community the most favorable condition for coastal tourism to use the coast and the sea is the warm or nearly warm climate condition and the clear sky or a sky with scattered clouds.
    Keywords: coastal tourism, climate, local community, the CIT index, Babolsar
  • Mohammad Najjarzadeh *, Majid Nematolahi Page 225
    Tourism in rural and remote areas is particularly important and is a Means for the well-being of local communities. This type of tourism if were in order to general sustainability of villages, could develop this regions. The purpose of this paper is study of Factors affecting the development of rural tourism with regarding of the general sustainability of regions and the development of local communities. The research method was descriptive - survey and interms of purpose is practical. The data collection instrument was a questionnaire. The data collection instrument was a questionnaire. In order to analyze data in each of these villages, two types of questionnaires were distributed among locals and tourists. To obtain sample of locals and tourists, Cochran table was used. For locals, Random Sampling method and for tourists Available Sampling method was used. Validity and reliability assessment questionnaire was obtained by using confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha. Data were analyzed with Structural Equation Modeling called path analysis, One - sample T test, Pearson correlation. Results show that tourist attractions, the way of local behaving, sustainability status and tourism infrastructure have highest impact factor in the development of rural tourism in the region of Qalat. The average level of environmental sustainability and tourism infrastructure are lower than mean but the average level of attractions, the way of local behaving, economic and social sustainability are higher than the mean. There is significant inverse relationship between environmental sustainability and the rural tourism development in the region of Qalat.
    Keywords: Rural development, sustainability, Tukey Test, The region of Qalat
  • Mostafa Mohammadi, Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari Page 249
    Today, tourism industry is an important source of incomes and one of the Factors affecting of cultural exchanges between the countries. In this regard, the first step in the development of tourism in each region to determine available Tourist Attractions. In Iran, villages with natural resources are faced with numerous economic problems. These issues bring up the importance of attention to economic complementary strategies such as rural tourism and entrepreneurship of rural tourism. This study is formed by based on strategic planning process and offering techniques, with the main porpuse of identifying and Prioritizing of appropriate strategies of entrepreneurship of rural tourism in Jannat Rudbar’s rural district of Ramsar. For this purpose, data were collected through a survey and field studies and all strategies were developed by using the SWOT matrix. Finding showed that According to internal factors evaluation matrix (IFE=3.57) and external factors evaluation matrix (EFE=3.42), Jannat Rudbar’s Rural district of Ramsar fall in aggressiveness and rapid development’s strategic location and it should be under growth and construction strategies based on taking advantage of the strengths and opportunities. The results of the study imply that aggressivedevelopment strategy is the most appropriate of entrepreneurship of rural tourism in Jannat Rudbar’s rural district of Ramsar, and also, Were presented aggressive- development strategy in the form of Conclusions and practical suggestions by the use of a quantitative matrix of strategic planning (QSPM), that can be improve aggressive position of the entrepreneurship of rural tourism in Jannat Rudbar’s rural district of Ramsar.
    Keywords: Rural Tourism, Entrepreneurship, Strategic Planning, Jannat Rudbar's rural district
  • Nazanin Tabrizi* Page 277
    Today, culinary tourism is a type of tourism that is prospering in the world. Various global experiences show that this industry plays a very important role in the welfare and promotion of life quality of host communities. Due to having various cultural potentials, different regions of Iran, possess special position in this subject. Sarvelat village in Gilan province is one of these destinations that can be cited. Therefore, this study measures the situation of culinary tourism in Sarvelat village from the perspective of stakeholders, with the aim of increasing the effectiveness of future actions. The statistical population consists of three groups including experts, tourists and residents and the researcher-made questionnaire has been used as data collection tool in this research. It is a descriptive-analytic research and Regression analysis, Entropy and ACSI model has been used for data analysis. Research findings indicate that according to the opinions of experts and residents, culinary tourism have the greatest influence on social, economic and cultural development of this village and its effects on "infrastructural", "environmental" and "governmental" aspects were minimal. The index of tourist's satisfaction from culinary tourism activities in Sarvelat was calculated as 67.16, on a scale from zero to one hundred, which most of all indicates the lack of infrastructure and services in this destination.
    Keywords: Culinary Tourism, Local Development, Tourist's Satisfaction, Sarvelat Village
  • Mahdieh Rezaghlizadeh *, Majid Aghaei, Yousef Eisazadeh Roshan Page 295
    Based on the current importance of tourism industry in the sustainable development process and its significant effect on income distribution of countries, the impact of international tourism on inequality in OIC countries was analyzed in this study. Dynamic panel model and general method of moment estimator were applied in order to investigate the relationship between international tourism and inequality in OIC countries in the period of 2009-2013.The results confirmed the positive relationship between international tourism and income inequality improvement (Gini coefficient) and indicate that development in tourism industry leads to the reduction of income inequality in OIC countries during the period under review.
    Keywords: OIC countries, International tourism, Inequality, General method of moment (GMM)
  • M. Pazoki, D.Shikhi Page 317
    Geomorpho-tourism emphasizes on keep all the geographical character of a place and geomorpho-sites serve as earth heritage can be considered as the factor of Formation of sustainable tourism in the region via Combined with cultural, historical and ecological heritages. In this research, various branches of tourism in the Garmsar were ranked via Topsis model and road Geomorpho-tourism capabilities of Garmsar were evaluated in terms of ecological, aesthetic, cultural, economic and scientific values by prolong and finally, hypotheses were tested by using the T test and Pearson's correlation. In the first phase, via using TOPSIS, it was determined that road Geomorpho-tourism has had the highest score (0.5742) among different species of tourist in the Garmsar and in the next step, the Results of Prolong techniques, showed that geomorpho-sites can be classified in three main clusters that The first cluster (more than 6/0) contains two geomorpho-sites of salt mines and salt welt and The second cluster (0.4-0.6) contains geomorpho-sites of Desert National Park, Mount Dragon, salt plug, salt wall and salt tongue, Bone mountain and Degh Kashkouli cave and The third cluster (less than 4/0) is Jen sand desert. Also Geomorpho-sites divided in terms of value of the amount of efficiency , In terms of value of efficiency quality and In terms of the average value of efficiency.
    Keywords: geomorpho, tourism, road geomorpho, sites, pralong, TOPSIS model, Garmsar
  • M. Hesam*, S.H. Karimi Page 337
    Tourism industry as a dynamic industry, an important part of economic activities and the country's production is allocated. In the meantime, Destination branding is one of the most important issues in the field of location marketing and tourism marketing is converted. Tourism destination brand equity is the sum of assets (or liabilities) brand name and symbol tourism destination in relation to the changes in the value of the services and experiences that are provided, is determined. Given the importance of this issue, in this study to assess and prioritize tourism destinations by tourists in the province of Guilan looked at from the perspective of brand equity. The research method is descriptive - research. The study population included all tourists Guilan province using random sampling of 380 people in total and selected province through questionnaire variables such as image data, awareness, perceived quality and brand loyalty, ultimately, the destination was collected. To analyze the obtained data of all the items are weighted using the hierarchical model Fuller triangle, In the next stage Oreste ranking model based on the brand equity of of Guilan province was a tourists. The results indicate higher value tourism brand of Bandar Anzali, Fooman, Rasht and Astara and unsuitable conditions in Amlash, Rezvanshahr and Some Sara.
    Keywords: Tourism destinations, brand equity, tourists, Guilan Province's Counties
  • L.Habibi*, S.Khalili Page 357
    According to the problems of machine life in modern era and organized human needs, planning of leisure spaces has been one of the important issues for residents of metropolitans. A lot of spaces with different functions are provided for leisure time of citizens, too. The parks, Entertainment and game centers, sports centers cultural spaces like cinema, are designed especially for the purpose of leisure. In addition to these spaces, there are some spaces that have functions for leisure among the other functions. These spaces include new commercial complexes, shopping malls, and markets. Markets can fulfill the needs of residents by using of leisure dimension as well as economic dimension .therefore, this research tries to point the necessity of existence of leisure dimension in self- employment markets and assess the success of the Laleh park market by using of the views of users in these place..Research method is the based on documentary and library method in studies related to the research literature and used the field method for evaluation the views of citizens by questionnaires.Then, Kendall correlation statistic is used to analyze the results. Significant relationships has been observed between demographic factors and variables such as the ability of the self- employment market for inter-urban tourism, Satisfaction of market facilities and desire to spend time . Also, the goals and motivations of people for referring to the Laleh park market has determined .The result of research indicates that the experience of self- employment market is a successful pattern in leisure spaces planning and it can be used as a suitable alternative for the other cities by elimination of weaknesses.Therefore, this market is renowned because of its art- based nature and its traditional products that can be used as a model to be imitated in other areas. Creating these spaces requires the effort of the municipal authorities in identifying suitable locations and supporting people working in these spaces. Obviously, these Proceedings can be economic for jobseekers, women employed or self-employed person of households and young people interested in the field beside of leisure profits for people in this market.
    Keywords: Bazaar, market, self, employment market, leisure, tourism, urban tourism
  • Samira Motaghi* Page 389
    This article examine the factors affecting on economic growth with an emphasis on Iran 's non-oil industries such as Tourism industry using the variables economic growth in the previous period, international tourism income and real exchange rate in the period of 1380-1392 . The result show that: a)The above variables (economic growth in the previous period, international tourism income and real exchange rate) has the greatest impact on the economic growth. And higher economic growth leads to higher economic growth in later periods. b)High coefficient of international tourism income show that tourism has the progressive impact on economic growth from the direct effect on GDP and indirect effect from the impact on other sectors.
    Keywords: tourism, development, economic growth
  • Afshin Safahan, Azita Rajabi, Abbas Ali Hajian Tilaki Page 403
    Cities attract plenty of tourists because they have many attractions and historical places. So strengthening and recognition of attractions and sources in first place and then analysis and prioritize in the other step and then introducing the places are necessary. There are many attractions and places in Sari that can improve this city. So the purpose of this study is tourist attraction of old places in Sari. Method of this study in the first part is descriptive –analytic and study on the basis of nature and subject and purpose that is anticipated is practical research. In analysis of information, we use AHP to Design old sari tourism orientation. in this model after forming this group and determination of purposes and identification of criterion and choices cause hierarchy of structures and with respect to statistic and data and study field and opinion of group decision making score to criterion and choices . They use expert choice software and analysis and hierarchy of tourist attraction of Sari. In continuing of ranking obtained: 4 group attractions with the title of 10 first attractions and second 10 attractions and third ten attractions are formed. Expert of cultural heritage and hall city of Sari and manager of agency and citizenry are axis that each group design them in the way that design axis pass all the attraction of this group. In this stage for selecting the best choice axis in each group again we use analytic ranking method. Different axis of with respect to attraction of length of way and cost of performance and isolated tourist and city and time and features of comparison and ranking and at the end for each group the best axis is selected.
    Keywords: programming, designing, tourist axis, old places
  • Y.Moradi*, Y. Darvishi Page 419
    Identify current areas of development indicators and comparing them to each other, the first step in regional planning and balance between regions and social justice is.The purpose of writing this article, the degree of development in city of Ardabil and analysis of regional disparities in the province. The research method is descriptive - analytic. . In this study, using the model of Morris and the use of development indicators in the fields of health, education, socio-cultural, economic, industrial, physical and infrastructuralTo determine and analyze the levels of infrastructure development of the city of Ardabil province to the results of this study be used in other studies. The findings show that the city of Ardabil province was not balanced and the city there is a big gap in terms of development indicators (coefficient comprise at least 27 to a maximum of 54). It also has city status on 4 levels, relatively deprived, deprived, much indicates that in the meantime the city of Nir, Kosar and Sareyn privileged, Ardabil, Namin, Moshkin and khalkhal the city's relatively high and low level Asin and underdeveloped.
    Keywords: Development, Inequality, Development, Model Morris, Ardabil province
  • Mirhadi Hosseini* Page 433
    Famine, flood, earthquake, devastating wars, epidemics … , Among the people In history are The most important issues in the context of social history or the people writing that can be contemplated. In this article historically referred to the distribution and effects of this earthquake left it in the Iranian plateau. Documents relating to pre-Islamic Iran earthquakes are rare. But in the Islamic period (due to the spread tradition of historical writing) researchers are looking for natural disasters recorded in past. Distribution map of earthquakes in Iran, during the first ten centuries AD show that the main focus of the earthquake in the first century of Islam, have been Sistan and Khorasan. Third and fourth century can be the century of the earthquake in Iran. Fifth century is approximately century earthquake in Khorasan and Azerbaijan. The sixth century is the century of peace of land in Khorasan and Azerbaijan. But the seventh and eighth centuries, is centuries of devastating earthquake in Tabriz and Khorasan. Ninth century is century of earthquakes on the southern coast and northern Iran and in the tenth century, with the exception of Tabriz and Qaen, Shiraz important cities shaken. In the eleventh century Tabriz, Khorasan and Lar are prone to earthquakes. In general the Seljuks, the rest of the government in Iranian history, were more prone to earthquakes. Also important earthquakeprone cities are Tabriz, Ray and Nishapur, Isfahan was the safest city.