فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 53 (تابستان 1396)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 53 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 22
|
  • عباس سعیدی صفحه 5
  • محمد سلیمانی، ابوالفضل زنگانه، محمد شیخی صفحه 7
    این مقاله به بررسی تفاوت های فضایی تراکم جمعیت، متاثر از فرایند مداخله نوسازی در محله های مختلف کلانشهر تهران می پردازد. الگوی تراکم محله های مختلف شهر به نوعی نشانگر هویت خاص اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن و نمایانگر چشم اندازهای متفاوت موجود در شهر است. این مقاله درصدد پاسخ به این پرسش است که الگوی تراکم جمعیت طی سه دوره 7 ، 85 و 90 در سطح شهر تهران چگونه است؟ این تحقیق با مطالعه فضایی زمانی تغییرات تراکم جمعیت سعی در شناخت بهتر الگوی فضایی تراکم جمعیت با استفاده از ArcGIS و Geoda و تکنیک های تحلیل آماری فضایی به ویژه خودهمبستگی فضایی دارد. تکنیک خودهمبستگی فضایی ابزار بهتری برای نمایش الگو و نظم حاکم بر پراکندگی فضایی پدیده ها را جستجو می کند و تمرکزهای فضایی را شناسایی می کند. یافته های این پژوهش نشان داد توزیع تراکم جمعیت بیان کننده تمایزات فضایی در شهر تهران است. طی سه دوره 75، 85 و 90 تغییر الگوی پراکندگی جمعیت در سطح شهر تهران به صورت خوشه ایبوده است. گرچه از شدت و تمرکز خوشه های بالا-بالا و پایین-پایین کاسته شده اما در مجموع، خوشه های پرتراکم بیشتری در سطح شهر تشکیل شده است و در مناطق مختلف شهر به صورت پراکنده مشاهده می شوند، یعنی پهنه های جدیدی با تراکم بالا در سطح شهر ظاهر شده اند. پهنه های بی تفاوت (باقیمانده) در طی این دوره ها در مکان هایی که پهنه های بالا-بالا ظهور پیدا کرده اند خود را نشان می دهند و این مورد نشان دهنده این امر است که محدوده های جدیدی از شهر مستعد تشکیل خوشه های بالا-بالا هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، تراکم جمعیت، الگوی مسکونی، نوسازی، کلانشهر تهران
  • زهرا حجازی زاده*، فرشاد پژوه، صنم کوهی، فرزانه جعفری صفحه 21
    در این پژوهش، ابتدا داده های غلظت آلاینده ها از شرکت کنترل کیفیت هوای استان تهران اخذ گردید. سپس برای پیمایش قائم جو با استفاده از نرم افزار RAOB و داده های جو بالای ایستگاه مهرآباد نمودار ترمودینامیکی (SKEW-T) ترسیم گردید. جهت بررسی گردشهای جوی با استفاده از پایگاه داده های مرکز میان مقیاس اروپا (ECMWF) نقشه های مربوطه در نرم افزار Grads ترسیم شد. در این پژوهش، نخست روند فصلی و تعداد روزهای آلوده فراگیر در بازه زمانی1390- 1396 استخراج و بررسی گردید. یافته ها بیانگر روند کاهشی در غلظت آلاینده هایی همچون SO2، CO، O3، 2.5 PM و روند افزایشی غلظت10 PM و NO2 در طی بازه زمانی مورد مطالعه می باشد؛ سپس با تعیین روزهای با آلودگی بسیار شدید و فراگیر، به تفسیر همدید نمونه های منتخب برای هر فصل پرداخته شد. در فصول زمستان و بهار با نفوذ سامانه پرفشار سرد مهاجر بر روی نیمه شمالی ایران در سطح زمین و در سطوح میانی وردسپهر کشیده شدن پشته ای از روی سرزمین عربستان و عراق و منطبق بر پرفشار سطح زمین، شرایط حاکم در زمان رخداد آلودگی های شدید و فراگیر بوده است. در فصول تابستان و پاییز نیز شبیه هم با استقرار پرفشار در روی خزر و نوار شمالی کشور و گسترش کم فشار پاکستان تا نواحی جنوبی البرز و در سطوح میانی وردسپهر با نفوذ ناوه کم عمق وابسته به کم ارتفاع شمال روسیه بر روی منطقه پژوهش با ایجاد شرایط باد آرام و کاهش عمق لایه مرزی شرایط مناسبی برای افزایش پتانسیل آلودگی هوای استان تهران فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: آلودگی، سامانه پرفشار، لایه مرزی، شدید و فراگیر، استان تهران
  • کیومرث یزدان پناه درو*، حسن کامران، کمال رنجبری صفحه 37
    مناطق کردنشین عراق با محوریت دو حزب سنتی، اتحادیه میهنی و حزب دمکرات با توجه به فرصت هایی که بعد از فروپاشی رژیم بعث، بوجود آمد توانستند در قدرت سهیم شوند و اختیارات بی شماری را در زمینه های اقتصادی، امنیتی و سیاسی در ساختار جدید عراق به دست آورند. در ساختار جدید عراق اقلیم کردستان با محوریت حزب دمکرات در زمینه های امنیتی، اقتصادی، سیاست خارجی، قلمروخواهی و... به صورت یکطرفه عمل کرده و به جای طبعیت از الگوی تعاملی دوسویه با حکومت مرکزی عراق از الگوی تقابلی تبعیت کرده است و با حکومت مرکزی در چالش بوده است. بعد از حمله داعش به عراق دشمن مشترک از یکسو، موجب ایجاد همکاری نظامی بین اقلیم کردستان و حکومت مرکزی عراق شد و از سوی دیگر، خلاء امنیتی بوجود آمده در مناطق مورد اختلاف موجب قلمروسازی و فروش نفت آن مناطق توسط اقلیم شده و چالش ها با حکومت مرکزی را تشدید کرده است. سیاست های تقابلی و غیرشفاف حزب دمکرات با حکومت مرکزی در زمینه های اقتصادی و امنیتی و همسویی بیش از حد به ترکیه موجب ایجاد بحران و نارضایتی سایر احزاب در اقلیم کردستان شده است و این شرایط باعث شده جهت توازن قوا در بین جریان های سیاسی با توجه به پیشینه تاریخی مشترک، اتحادیه میهنی به ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای نزدیکتر شود. این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و منابع کتابخانه ای- اینترنتی و اسنادی به تحلیل ژئوپلیتیکی اقلیم کردستان بعد از فروپاشی داعش پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که جنگ داعش با توجه به ظرفیت های پیش آمده موجب شده که حزب دمکرات با تشدید سیاست های تقابلی با حکومت مرکزی و نزدیکی بیش از حد به کشور ترکیه و همچنین در راستای توازن قوا در ارتباط با قدرت های منطقه ای اتحادیه میهنی به سمت ایران بیشتر متمایل شود که امکان تجزیه ژئوپلیتیکی کردستان عراق بین قدرت های منطقه ای (ایران و ترکیه) بیش از پیش محتمل تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: عراق، اقلیم کردستان، تجزیه ژئوپلیتیکی، قلمروخواهی، داعش
  • اسماعیل علی اکبری صفحه 55
    اراضی درون شهر، عرصه های توسعه شهراند و توسعه درونی، فرایند بهینه سازی استفاده از اراضی درونی است. برنامه ریزی و مدیریت رشد از طریق سیاست توسعه درون افزا، در مقایسه با سایر سیاست های رشد در بیرون و پیرامون، با چارچوب پایداری سازگارتر و به اهداف پایداری نزدیک تر است.
    این مقاله کوشیده است با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از داده های اسنادی، ظرفیت ها و ضرورت های توسعه درونی کلانشهر تهران را مطالعه نماید. یافته ها، تهران را شهری ظرفیت دار و در نتیجه مستعد برای مدیریت رشد و بازآرایی فضایی از طریق توسعه درون افزا می داند. بیش از 18 هزار هکتار اراضی با قابلیت توسعه درونی در 30 درصد مساحت شهر و 52 درصد عرصه ها و فضاهای خالی بزرگ با اهداف توسعه ای و قابلیت دستیابی بالا، به علاوه، الگوی توزیع با آهنگ افزایشی از شرق به غرب و شمال به جنوب، نه تنها مدیریت رشد کالبدی، بلکه، بازآرایی فضایی برای تعدیل نابرابری ها میان مناطق و پهنه های شهر را با توسل به سیاست توسعه درونی و ظرفیت های موضعی و موضوعی آن امکان پذیر می سازد. توسعه مجدد در پهنه های شمال، شرق و جنوب، توسعه جدید در پهنه غربی و تجدید حیات در پهنه مرکزی، چارچوب کلی الگوی فضایی راهبرد توسعه درونی بر مبنای “ظرفیت موجود” در تهران است. واضح است، بهره گیری از فرصت آمایشی توسعه درونی به منظور تعدیل نابرابری های فضایی، مستلزم نهاد مدیریت شهری غیررانتی است که به رانت فضایی ناشی از فعالیت های ساختمانی در شهر وابستگی چندانی نداشته و یا اساسا به آن بی نیاز باشد.
    کلیدواژگان: توسعه درون افزا، ظرفیت های درونی، مدیریت رشد کالبدی، بازآرایی فضایی، تهران
  • رحیم سرور، مجید اکبری*، بهروز درویش صفحه 73
    ایران با بیش از 4000 سال قدمت، سرزمینی بزرگ با تاریخ و شرایط متنوع جغرافیایی می باشد، هر منطقه ای از این کشور به علت شرایط اقلیمی، طبیعی و فرهنگی خاصی که دارد توانسته الگوهای متنوعی از تولید غذا را توسعه ببخشد. غذا در پهنه ایران زمین نمادی از زمینه های فرهنگی وابسته به جغرافیا در بستر تاریخی می باشد. در ایران وقتی صحبت از توریسم غذا می کنیم یعنی داریم از یک خلاقیت شکوفا شده صحبت می کنیم که دارای اجزای زیادی است مثل: نحوه تولید، عمل آوری، ذخیره سازی، فرآوری و دستوالعمل تهیه و بالاخره نحوه پذیرایی و سرو غذا و همچنین فرهنگ دارویی وابسته به آن.تنوع غذایی در مناطق مختلف ایران به حدی زیاد است که می توان از برند خلاقیت در توریسم غذا صحبت کرد.
    هدف اصلی این تحقیق تعیین متغیرهای اثربخش در مدل توسعه گردشگری غذا در ایران می باشد که برای جمع آوری داده ها از مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است و بعد با استفاده از یک متدولوژی تحلیلی تحت عنوان مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) روابط بین متغیرهای توسعه گردشگری غذا تعیین و به صورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفته است و در نهایت، با استفاده از تحلیل MICMAC میزان اثرگذاری و اثرپذیری متغیرها بر یکدیگر مشخص شد. نتایج پژوهش نشان داد عامل تهیه غذای سالم و رعایت نکات و اصول بهداشتی در مراحل مختلف تهیه و سرو آن با قدرت نفوذ 9 بیشترین تاثیر در توسعه گردشکری غذا در ایران عمل می کند همچنین برگزاری جشنواره ها و ترویج مصرف غذاهای محلی نقش مهمی در خلاقیت این حوزه دارد.
    کلیدواژگان: گردشکری، گردشگری غذا، مدل سازی تفسیری، ساختاری، تحلیل MICMAC، کشور ایران
  • فرزانه افضلی نیا*، حسین محمدی، منوچهر فرج زاده صفحه 91
    مواجهه با گرما و تنش گرمایی که اغلب افراد طی فعالیت های روزانه یا فعالیت در محیط کار با آن مواجه می شوند، بر روی فعالیت های فیزیکی انسان تاثیر به سزایی خواهد داشت. هدف از این مطالعه، بحث و بررسی اثرات تنش گرمایی در مناطق 22گانه بر شهروندان تهرانی می باشد. برای این منظور از داده های پرسشنامه ای بهره گرفته شده است. این پژوهش، از نوع توصیفی بوده و به شکل میدانی انجام می گیرد. همچنین برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. این پرسشنامه با توجه به حجم نمونه و با کمک فرمول کوکران بر روی 385 نمونه انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه ای از نرم افزار SPSS و نرم افزار MATLAB استفاده شده است. بررسی یافته های توصیفی نشان داد که 60 درصد از پاسخگویان را زن و 40 درصد آنها را مرد تشکیل می دهند. از آنجایی که وزن، تقریبا با تنش گرمایی ارتباط مستقیم دارد، می توان تنوع طبقاتی وزن را جهت تحلیل عوامل و واکنش های ذهنی تنش گرمایی شهروندان تهرانی تقریبا مناسب ارزیابی کرد. براین اساس 7/32 درصد آنها دارای وزنی بین 55 تا 65 و 09/29 درصد آن ها وزنی بالاتراز 75 کیلوگرم دارند. به منظور بررسی و تحلیل نقش تنش گرمایی بر شهروندان تهرانی از تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ایاستفاده شده است. نتایج نشان داد که براساس تحلیل عاملی، تنش گرمایی برآرامش روح و روان، عامل خستگی و گرمازدگی و کاهش فعالیت و افزایش تعرق بدن، گرفتگی عضلات، بیماری های ریوی و قلبی بیشترین تاثیر را دارد. این در حالی است که براساس تحلیل خوشه ایبه ترتیب، بیشتر بر بیماری های قلبی ریوی و گرفتگی عضلانی، آرامش روح و روان و عامل خستگی، سرگیجه، گرمازدگی و کاهش فعالیت و افزایش تعرق بدن تاثیر گذاشته است. بررسی حاکی از اثرات تنش گرمایی بر جنسیت، نوع شغل، تاهل، تجرد، مرد و زن بیانگر این است که تنش گرمایی با جنسیت، شغل و سن ارتباط معنی داری داشته است در حالی که تاهل، تجرد و وزن، تاثیری بر تنش گرمایی ندارد.
    کلیدواژگان: تنش گرمایی، واکنش های ذهنی، تحلیل خوشه ای، تحلیل عاملی، شهروندان تهران
  • ارزیابی طرح های توسعه شهری از دیدگاه شهروندان / مورد مطالعه: پیاده راه سازی خیابان سلمان فارسی اهواز
    علی شماعی*، سعید یوسفی صفحه 113
    یکی از راهبردهای مشارکت و نظارت مردم بر طرح های توسعه شهری ارزیابی این طرح ها از دیدگاه شهروندان است. یکی از طرح های مهم توسعه شهری که در درون خود یا پیرامون خود چندین پروژه توسعه شهری را ایجاد می کند پیاده راه سازی است. این طرح ها در پی کاهش سلطه تدریجی سواره بر فضاها و معابر شهری و برنامه ریزی و طراحی شهری انسان محور براساس نیازهای انسان پیاده به منظور ارتقاء ارزش ها و جاذبه های اجتماعی و فرهنگی فضاهای شهری شکل می گیرد. این طرح ها با هدف افزایش کیفیت فضاهای شهری و مسائل زیست محیطی و ارتقای فضاهای اجتماعی، اقتصادی، ادراکی و غیره می باشد. هدف این پژوهش، ارزیابی میزان رضایتمندی شهروندان از طرح پیاده راه سازی خیابان سلمان فارسی اهواز از ابعاد مختلف کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی است. نگاهی گذرا به شهر اهواز و اکثر کلان شهرهای کشور که فضاهای باز شهری و پیاده راه های آن از نظر پاسخگویی به نیازهای شهروندان در وضع مطلوبی به سر نمی برند، موید ضرورت و اهمیت این پژوهش است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و پیماشی از طریق داده ها و اطلاعات اسنادی و میدانی انجام گرفته است. جامعه نمونه، شامل کسبه و ساکنین خیابان سلمان فارسی و عابرین می باشند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی بوده و حجم نمونه 100 نفر درنظر گرفته شده است. با استفاده از نرم افزار آماری spss و بکارگیری آزمون های پارامتریک و ناپارامتریک Ttest،،chi-square،Correlation، Friedman به تحلیل پرسشنامه اقدام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که شهروندان از پیاده راه سازی مسیر رضایتمند هستند که به ترتیب بیشترین رضایتمندی شهروندان در بعد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و در نهایت، زیست محیطی است. به طورکلی با توجه به وضعیت خیابان سلمان فارسی قبل از اجرای طرح پیاده راه سازی که به صورت خیابانی متراکم با ترافیک بالای سواره بوده است اجرای طرح پیاده راه و فضاهای باز عمومی از ضروریات کلان شهرها است.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، پیاده راه، خیابان سلمان فارسی، اهواز، طرح های توسعه شهر
  • یاشار ذکی*، احد پاشالو صفحه 133
    حکومت ملت ها از زمان شکل گیری با بحران های متعدد سیاسی و ژئوپلیتیکی روبرو شده اند. در بحران های ژئوپلیتیکی که زمینه مناقشه بر سر کنترل و به دست آوردن یک یا چند ارزش جغرافیایی قابل ملاحظه است، باعث دیرپایی بحران و عدم حل وفصل آن می شود؛ زیرا مورد مناقشه در زمره منافع ملی محسوب می شود که امکان مصالحه بر سر آن برای طرف های درگیر وجود ندارد.
    جمهوری آذربایجان به عنوان مهم ترین بازیگر در منطقه ژئوپلیتیکی قفقاز جنوبی بعد از استقلال به دلیل گسترش طلبی ارضی ارمنستان با بحران ژئوپلیتیکی اشغال سرزمین مواجه شد. بحرانی که بعدها با مداخله برخی قدرت ها جنبه بین المللی پیدا کرد. ایران به عنوان مهم ترین همسایه آذربایجان همواره سعی کرده تا به نحوی با مداخله در این بحران جایگاه خود را در میان بازیگران
    منطقه ای و فرامنطقه ای حفظ کند. بر این اساس تحقیق حاضر، به روش توصیفی تحلیلی در پی بررسی این سوال اساسی است که عملکرد ایران برای حل بحران قره باغ چگونه ارزیابی می شود؟
    نتایج تحقیق نشان می دهد که بحران قره باغ با توجه به چندلایه بودن، تداوم و پایداری بحران، تعدد بازیگران و تعقیب اهداف ژئوپلیتیکی خاص توسط میانجی گران ابعاد پیچیده ای به خود گرفته است. ایران نیز بر اساس ماتریس پیچیده بحران و نیز الزامات ژئوپلیتیکی خاص خود اهداف مختلفی را پیگیری می کند: از تشکیل ائتلاف سه گانه بین آذربایجان، ارمنستان و ترکیه جلوگیری کند، مانع از گسترش بحران به سمت مرزهای خود شود و در نهایت، نقش بازدارنده ای در باب حضور بازیگران فرامنطقه ای مانند اسرائیل و آمریکا در کنار مرزهای خود داشته باشد.
    کلیدواژگان: بحران ژئوپلیتیکی، جمهوری آذربایجان، منطقه قره باغ، میانجی گری ایران، ارمنستان
  • محمد مهدی حسین زاده، رعنا نوروزی طیولا صفحه 151
    با توجه به بحران جهانی آب، داشتن اطلاعات درست از آن در نقاط مختلف برای مدیریت برنامه ریزی و بهینه سازی ضروری است. روش های مرسوم اندازه گیری بسیار پرهزینه، وقت گیر و دشوار است که سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به منظور تخمین رواناب حوضه آبریز در سال های اخیر جهت کاهش این مشکل مورداستفاده قرارگرفته است. در این تحقیق، با استفاده از بارندگی روزانه در نرم افزار SMADA دوره بازگشت 2 و 50 ساله حاصل شد. ابزار ArcCN-Runoffبا توجه به صحت و دقت بالایی که در پژوهش های متعدد از آن حاصل شده جهت ایجاد نقشه های شماره منحنی و ارتفاع و حجم رواناب در حوضه کشار مورداستفاده قرار گرفت. منطقه کشار به سه گروه هیدرولوژیکی B،C،Dو هفت کاربری تقسیم شد. نتایج تحقیق نشان داد CN 79 در گروه هیدرولوژیکی C بیشترین مساحت (08/56 درصد )از اراضی سطح حوضه را شامل می شود، خاکهایی با نفوذپذیری کم کهتوانایی تولید رواناب آنها نسبتا زیاد است و 15 درصد از منطقهCN بالای80 را دربر می گیرند، این درحالیست که به دلیل وقوع رگبارهای شدید و کوتاه مدت، ریزش باران های طولانی مدت همزمان با بالارفتن درجه حرارت و ذوب شدید برف، این حوضه در معرض خطر سیلاب قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تخمین رواناب، حوضه کشار، شماره منحنی، روش SCS، ArcCN-Runoff
  • میثم ارگانی، سید عباس رجایی*، حسین منصوریان صفحه 165
    شهرگریزی با تعاریف گوناگون در ادبیات پژوهش مطرح شده و تعریف آن بر افزایش جمعیت شهرهای کوچک(small cities) در فرایند رشد و توسعه شهرها دلالت دارد. در این پژوهش، براساس داده های جمعیتی، مهاجرتی، آمدوشدهای روزانه(commuting) و محرک های مهاجرتی، سعی شده است با بهره گیری از روشی اکتشافی به بررسی پدیده شهرگریزی در منطقه کلانشهری اصفهان پرداخته شود. نتایج نشان می دهد که افزایش جمعیت در طی دورهای مختلف از شهرهای بزرگ به نفع شهرهای کوچک و خارج از محدوده کلانشهری تغییر جهت داده است. به صورتی که در فواصل نزدیک به شهر اصلی رشد جمعیت کمتری در طی دهه اخیر مشاهده می شود. با توجه به مهاجرت و اثربخشی مهاجرت (migration effectiveness)بر جمعیت و همچنین محرک های مهاجرتی در منطقه می توان بیان داشت که عواملی مانند دستیابی به مسکن بهتر و شغل از جمله مهمترین محرک ها در افزایش جمعیت شهرهای کوچک در پیرامون شهر اصلی بوده است. همچنین کاهش آمدوشد روزانه جمعیت با فاصله گرفتن از شهر اصلی نشان می دهد که شهرهای با فاصله گرفتن از شهر مرکزی از استقلال عملکردی بیشتر برخوردارند. همچنین براساس مدل برگشت تمرکز (polarization reversal)و بررسی فرایندهای تحولات جمعیتی در منطقه کلانشهری، تحولات جمعیتی از مرکز به پیرامون مشاهده می شود که در هر دوره به کاهش جمعیت شهر اصلی و افزایش جذب جمعیت در شهرهای کوچک منجر شده است. در مجموع می توان بیان داشت که منطقه کلانشهری اصفهان از یک مرحله شهرنشینی به مرحله شهرگریزی وارد شده است.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، شهرگریزی، اثربخشی مهاجرت، آمد و شد روزانه، منطقه کلانشهری اصفهان
  • سیدعلی موسوی نور*، حمیدرضا وارثی، جمال محمدی صفحه 181
    رشد شهرنشینی و تمایل جمعیت های انسانی به محیط های شهری، بستر با اهمیت شدن مفهوم زیست پذیری شهری را بیش از پیش فراهم ساخته است. زیست پذیری شهری یکی از مبانی اساسی توسعه پایدار شهری و همچون سکه دو رو دارد که یک روی آن معیشت است و روی دومش پایداری بوم شناختی است.
    پژوهش حاضر، با هدف ارائه الگوی ترکیبی زیست پذیری کلانشهر تهران براساس شاخص های زیرساختی تدوین شده است. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی و از نوع پیمایشی و از لحاظ هدف، کاربردی است. ابزار گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای پیمایشی و پرسشنامه محقق ساخته؛ 485 نفر از شهروندان ساکن کلان شهر تهران به روش نمونه گیری احتمالی و اطلاعات گردآوری شده با استفاده از معادلات ساختاری و آزمون های آماری در نرم افزارهای Smart PLS، Spss تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج این پژوهش، در بین 13 شاخص زیست پذیری مورد سنجش در مناطق 22 گانه کلانشهر تهران، حاکی از آن است که شاخص امکانات و خدمات زیرساختی بالاترین امتیاز و شاخص پیوستگی و تعلق مکانی پائین ترین امتیار را دارند. در بین ابعاد سه گانه زیست پذیری، بالاترین نمره متعلق به بعد اقتصادی است. یافته های دیگر پژوهش نشان داد در بین مناطق 22 گانه شهر تهران، منطقه 1، 3 و 2 حائز بالاترین نمره و در مقابل منطقه 20، در پائین ترین رتبه از نظر شاخص های زیست پذیری قرار دارد. بررسی آمار توصیفی مربوط به نمره نهایی و نیز ابعاد زیست پذیری در مناطق 22گانه نشانگر این بود که نمره میانگین زیست پذیری کلانشهر تهران، برابر با 041/3 شده است، که در سطح پایین قرار دارد.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، کیفیت زندگی، امکانات و زیرساخت ها، معادلات ساختاری، کلانشهر تهران
  • عوامل محیطی موثر بر وقوع جرائم شهری (جرم سرقت) / مطالعه موردی: منطقه 1 و 7 شهر قم
    محسن کاملی *، سید باقر حسینی صفحه 205
    معمولا در هر شهری، مکانی وجود دارد که ما از آن به عنوان محلات خطرناک یاد می کنیم و در این مناطق جرائم به سادگی اتفاق می افتد و وقتی مجبور به گذر از این خیابان ها یا محلات هستیم فقط می خواهیم سریع عبور کرده و همیشه علل پیدایش چنین اماکنی در شهرها برای همگان جای سئوال دارد. در واقع اگر افراد مکانی را برای زندگی انتخاب می نمایند، حتما اولین مسئله ای که ذهنشان را به خود مشغول می کند وجود امنیت است، چرا که امنیت یک شاخصه مهم برای بالا بردن کیفیت زندگی اجتماعی محسوب می شود و یکی از عواملی که امنیت را در فضا بوجود می آورد عوامل محیطی شکل دهنده به آن فضا است. به همین واسطه هدف مقاله حاضر، بررسی عوامل محیطی موثر بر وقوع جرم سرقت می باشد. محدوده مورد مطالعه شهر قم بوده و مناطق 1 و 7 این شهر به صورت موردی بررسی شده است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی بر پایه پیمایش است و از فن پرسشنامه استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که از دیدگاه ساکنین منطقه یک شهر قم شاخصه نگهبان محله با میانگین4.21 می تواند در کاهش جرم سرقت بیشترین تاثیر را داشته و میزان تراکم جمعیت کمترین اثر را خواهد داشت، از طرف دیگر ساکنین منطقه هفت افزایش کیفیت درب و پنجره ها را با میانگین4.46عامل اصلی در کاهش جرم و گویه تامین امکانات و تاسیسات برای عملکرد بهتر محله از جانب شهرداری را دارای کمترین تاثیر می دانند. هم چنین بین توجه شهرداری ها با ضریب همبستگی48/0 همانند حفاظت فیزیکی محله با ضریب29/0و کاهش جرم سرقت در مناطق 1 و 7 ارتباط مستقیمی وجود دارد به طوری که هرچه حفاظت فیزیکی و تامین امکانات، تاسیسات و زیرساخت های شهری بیشتر باشد میزان جرم سرقت در این مناطق کاهش پیدا خواهد نمود.
    کلیدواژگان: طراحی محیطی، امنیت، جرم، قم، سرقت
  • عطاءالله عبدی*، محمد دارابی، سید محمد تقی رئیس سادات صفحه 219
    شکل دادن به هویت ملی و قومی در نواحی پیرامونی ایران طی چند دهه اخیر، گسترش فراوانی یافته است. روند تحولات ژئوپلیتیک و شکل گیری واحدهای سیاسی جدید پیرامون ایران، این امر را در رابطه با شکل دادن به همگرایی یا اصطکاک هویتی تقویت نموده است. از جمله این نواحی، اقلیم خودمختار کردستان عراق است که پس از توفیق در خودمختاری، اهل فرهنگ منطقه شروع به تدوین و قرائت رسمی از تاریخ نمودند تا تکیه گاهی هویتی برای مردمان این منطقه به وجود آورند. در بررسی های تاریخی این منطقه با تاریخ ایران، سه دوره را می توانیم درنظر بگیریم: دوره باستان، دوره اسلامی و دوره معاصر. گرچه خود این دوره ها هم قابل تقسیم و تفکیک هستند. دو دوره قبل در قالب مقالات جداگانه بررسی شده است. اما مورد مطالعه این مقاله، نگاه تاریخ رسمی اقلیم کردستان به تاریخ معاصر کرد و به ویژه در رابطه با رویدادهای سیاسی و تاریخی مشترک میان ایران و اقلیم کردستان است.
    این پژوهش، با روش توصیفی تحلیلی و با ابزار گردآوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای فراهم آمده است. محتوای کتب تاریخ و جغرافیای مقطع متوسطه اقلیم کردستان عراق مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل گویای آن است که رویکرد نظام آموزش رسمی در اقلیم کردستان به مقوله تاریخ و هویت ایرانی برخلاف دروه باستان امری یک دست نیست و در بیشتر موارد نوعی ناهمگونی و ناهم داستانی در خوانش روید های کردها در ایران با آنچه در کتب درسی اقلیم کردستان است وجود دارد.
    کلیدواژگان: هویت، آموزش رسمی، کرد، اقلیم کردستان عراق، ایران
  • محمدرضا بذرگر، محمد رحیمی*، علی سلطانی صفحه 233
    موضوع توانمندسازی سکونتگاه های غیررسمی همواره با دو چالش روبرو بوده است. اول فقدان ظرفیت های لازم برای اجرا و آشنانبودن مدیریت شهری با ماهیت طرح توانمندسازی جهت افزایش این ظرفیت ها و دوم عدم اعتماد ساکنین اینگونه بافت ها به مدیریت شهری و به تبع آن چالش جذب مشارکت آن ها. این پژوهش بر آن است که با تمرکز بر چالش اول به عنوان مساله پژوهش، با رویکردی تحلیلی توصیفی به سنجش و مقایسه ظرفیت های موجود مدیریت شهری در راستای توانمندسازی سکونتگاه های غیررسمی در پنج شهر ایران بپردازد تا کاستی هایی که از سوی مدیریت شهری متوجه این موضوع است، مشخص گردد. در این راستا با استناد به منابع اسنادی و کتابخانه ای، شاخص های سنجش ظرفیت مدیریت شهری در ابعاد مختلف تدوین شده است. در ادامه جهت کمی سازی و گردآوری داده های موردنیاز هر شاخص، از نظر کارشناسان، استفاده از مصاحبه های عمیق و اطلاعات موجود در طرح توانمندسازی سکونتگاه های غیررسمی این شهرها استفاده شده است. جهت تحلیل داده ها و سنجش عدد نهایی ظرفیت موجود مدیریت شهری هر یک از شهرهای مورد بررسی در راستای توانمندسازی سکونت گاه های غیررسمی هر شهر، از مدل ANP-FUZZY و برای وزن دهی شاخص ها در این مدل، از متخصصین، مدیران شهری و پژوهشگران نظرسنجی صورت گرفته است. نتایج رتبه بندی مدیریت شهرهای مورد مطالعه جهت توانمند سازی سکونتگاه های غیر رسمی از بیشترین به کمترین ظرفیت به ترتیب: 1. شیراز؛ 2. مرودشت؛ 3. یاسوج؛ 4. زابل و 5. ایرانشهر می باشد و به ترتیب شاخص های: 1. استفاده از روش های شهرسازی مشارکتی؛ 2. برگزاری نشست ها و کارگاه های آموزشی شهروندی مرتبط با مسائل اسکان غیررسمی و 3. میزان پایداری درآمد بیشترین اهمیت را در این رتبه بندی داشته اند.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، توانمندسازی، ظرفیت سنجی، فرایند تحلیل شبکه، فرایند تحلیل شبکه ای فازی، مدیریت شهری
  • یونس خسروی*، مهدی دوستکامیان، الله مراد طاهریان صفحه 251
    انتقال بخارآب در جو، وابستگی مستقیمی به شرایط گردش جوی دارد و با تغییرات گردش جو در طی سال میزان و مسیر انتقال رطوبت نیز تغییر می یابد. یکی از مولفه های گردش جوی موثر در وزش و انتقال رطوبت، مراکز پرفشار هستند که در صورت قرارگیری بر روی سطح آب و منابع تامین رطوبتی می تواند موجب وزش رطوبتی در سطح گسترده ای شوند. بااین حال نقش سامانه های کم فشار و سیکلون ها در وزش و شار رطوبت اگرچه به اندازه سامانه های پرفشار نیست، ولی نقش به سزایی نیز در انتقال و نحوه وزش رطوبتی دارند. هدف از این پژوهش، بررسی و مطالعه وزش رطوبتی بارش های ایران می باشد. برای این منظور داده های فشار، رطوبت ویژه، مولفه مداری و نصف النهاری سطوح 1000، 850، 700 و 500 هکتوپاسکال از پایگاه داده NCEP/NCAR وابسته به سازمان جو و اقیانوس شناسی ایالات متحده امریکا استخراج موردبررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که وزش رطوبتی بارش های ایران ناشی از الگوی وزش رطوبتی کم فشار دو هسته ای سودان و شرق مدیترانه- پرفشار اروپا، الگوی وزش رطوبتی کم فشار چندهسته ای ایران مرکزی، شرق مدیترانه و جنوب شرق عربستان، الگوی وزش رطوبتی پرفشار شمال غرب اروپا-کم فشار خلیج فارس، الگوی وزش رطوبتی پرفشار سیبری و قزاقستان- کم فشار جنوب شرق ایران و کم فشار مدیترانه بوده است. در مجموع نتایج نشان داد که دریای عرب در تراز پایین و دریای مدیترانه در تراز بالا بیشترین نقش را در وزش رطوبتی بارش های ایران داشته اند.
    کلیدواژگان: وزش رطوبتی، مولفه مداری و نصف النهاری باد، توزیع مکانی، بارش، ایران
  • حسین کامران، سید عباس احمدی، حسین بقایی نیا، زهرا انصاری صفحه 265
    تقسیمات کشوری از مصادیق بارز نقش آفرینی دولت ها در مدیریت فضای سرزمینی است که در بسیاری رشته های علمی به خصوص در جغرافیای سیاسی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. دولت ها با انجام تقسیمات کشوری و قلمروسازی هدفمند در حوزه سرزمینی خود، اهداف خاصی را دنبال کرده و بر اساس قواعد و مقررات مشخصی، مدیریت موردنظر خویش را در فضای سرزمینی اعمال می کنند. در فرایند تغییر سطح واحدهای سیاسی اداری عوامل متعددی نقش آفرینی می کنند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به جمعیت، وسعت، فرهنگ و قومیت، قدمت، امنیت، دسترسی و... اشاره کرد. درعین حال در مواردی مشاهده می شود که وجود یک سری ملاحظات سیاسی و ژئوپلیتیک و یا ویژگی های دینی و مذهبی، معیارهای مذکور را در حاشیه قرار داده و خود به تنهایی نقش اصلی را در ارتقاء سطح تقسیمات کشوری ایفا می نماید.
    یکی از این موارد در ایران تبدیل شهرستان قم به استان قم است که در این مقاله چرایی و چگونگی آن و نیز عوامل تاثیرگذار در آن مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد.
    این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی انجام شده و اطلاعات و داده های موردنیاز آن از طریق منابع کتابخانه ای، الکترونیک و مراجعه به اسناد و مدارک مربوطه گردآوری شده است.
    نتیجه تحقیق نشان داد که در ارتقای سطح سیاسی شهرستان قم و شکل گیری استان قم، عامل سیاسی مذهبی نقش اصلی را ایفا کرده و نسبت به دیگر عوامل تاثیر بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی تشیع، سازمان دهی سیاسی فضا، سیاست، مذهب
  • امیر گندمکار، راضیه فنایی، فاطمه دانشور، حسین کاردان، مریم سادات احدی نژاد، نجمه رضایی صفحه 277
    گرد و غبار همواره به عنوان یکی از مهمترین مخاطرات محیطی مطرح بوده و پیامدهای زیست محیطی نامطلوبی را بر جای می گذارد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی روند روزهای همراه با گرد و غبار و سری های دمایی استان همدان و تاثیر سری های دمایی بر تعداد روزهای همراه با گرد و غبار شکل گرفته است. در این زمینه از آمار تعداد روزهای همراه با گرد و غبار، متوسط دما، دمای حداقل و دمای حداکثر ایستگاه های همدان، همدان نوژه و ملایر طی دوره آماری 2012-1992 استفاده شد. ابتدا سنجش بهنجاری داده های مورد مطالعه توسط آزمون اندرسون دارلینگ بررسی و ماه های نرمال و غیرنرمال جدا شدند؛ سپس جهت ماه های غیرنرمال از آزمون من-کندال و جهت ماه های نرمال از آزمون t و روش کمترین مربعات استفاده شد. در نهایت، توسط آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ارتباط سنجی ها انجام گردید. نتایج حاصل نشان داد سری های دمایی در ماه هایی که رونددار بوده اند از روند افزایشی برخوردار بوده اند. تعداد روزهای همراه با گرد و غبار نیز در ماه های سرد سال روند کاهشی و در ماه های گرم سال روند افزایشی داشته است. طبق مدل پیش بینی انجام شده روند رخداد این پدیده در آینده نیز افزایشی خواهد بود.
    کلیدواژگان: دما، روند، گرد و غبار، مخاطره، همدان
  • مرضیه موغلی* صفحه 295
    انتخاب محل دفن پسماندها یکی از مراحل مهم در مدیریت پسماندهای جامد شهری می باشد. با توجه به اثرات مخرب زیست محیطی، اقتصادی و اکولوژیکی لندفیل ها، انتخاب محل دفن باید با دقت و طی یک فرایند علمی صورت گیرد. در این تحقیق با هدف تعیین مکان مناسب دفن پسماند شهری شهر نخل تقی با استفاده از قابلیت های ابزار GIS اجرا شده است. سیستم اطلاعات جغرافیایی از جمله روش های نوینی است که امروزه برای انجام مطالعات مکان یابی مورد استفاده قرار می گیرد.
    در این مطالعه معیارها و ضوابط انتخاب مکان های مناسب برای دفن بهداشتی پسماندها مانند خصوصیات زمین شناسی، راه های دسترسی، شیب، گسل ها، نقشه کاربری اراضی، فاصله از مراکز شهری و روستایی و... استفاده شده است. سپس بر اساس لایه های اطلاعاتی نقشه های عوامل موثر در مکان یابی محل دفن شهر نخل تقی تهیه و ارزش گذاری شدند و با تحلیل نقشه نهایی محل دفن پسماند شهر نخل تقی متوجه شدیم که در مکان یابی محل دفن به اصول و ضوابط مکان یابی توجه نشده است و محل فعلی دفن در پهنه نامناسب قرار دارد.
    کلیدواژگان: پسماند، مکان یابی، محل دفن، GIS، شهر نخل تقی
  • سمیه سادات سجادی، عباس ارغان*، زینب کرکه آبادی صفحه 311
    استفاده از مدل ارزیابی ردپای اکولوژیکی در لایه های توسعه پایدارشهری جهت تحلیل توسعه امنیت اجتماعی در جوامع شهری یکی از راهکارهای جدید در عرصه مطالعات شهری بوده که در این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی از طریق مدل ردپای اکولوژیک به منظور تعیین میزان زمین موردنیاز شهروندان و با بررسی جغرافیایی مناطق شهری به این تحلیل می رسیم که تا چه حد فضای بوم شناسی و سامانه های زیستی منطقه مذکور، قادر به پاسخگویی و حمایت تمامی فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی ساکنان خود می باشد و یا ناپایداری شهری فقط معطوف به مسائل اقتصادی و مصرف مواد، انرژی و خدمات نبوده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که جای پای اکولوژیکی منطقه 13شهرداری تهران معادل 6/2هکتار، به ازای هر نفر در سال می باشد. توزیع این مقدار در پنج گروه اصلی شامل: مواد غذایی32/0، مسکن 25/0، حمل و نقل 39/0، کالاهای مصرفی 13/0 و خدمات 52/1 می باشد.
    نتایج این تحقیق موید این مطلب است که منطقه13 برای برآوردن نیازهای زیستی و پایداری خویش متکی به خود نبوده و نیازمند دیگر مناطق تهران می باشد. از سوی دیگر، الگوهای توسعه منطقه بنابر محاسبات صورت گرفته از طریق ضرایب جینی و آنتروپی نسبی شانون تا حدودی پراکنده بوده و نابرابری و عدم تعادل در توزیع جمعیت در نواحی شهری آن را نشان می دهد. همچنین، ارقام به دست آمده از شاخص های موران و گری بیانگر این هستند که الگوی رشد شهری تهران متمایل به پراکندگی بوده و به الگوی توزیع تصادفی نزدیک تر است. همچنین نتایج بررسی توسط مدل هلدرن نیز نشان می دهد 11 درصد از رشد فیزیکی منطقه13 در اثر رشد افقی و 89 درصد در نتیجه رشد جمعیت بوده که با استفاده از مدل های فوق در مقاله حاضر، به بررسی شرایط منطقه 13 شهرداری تهران براساس مدل های مختلف ارائه شده، می پردازیم.
    کلیدواژگان: ردپای اکولوژیکی، شاخص موران، ضریب جینی، ضریب آنتروپی نسبی شانون، مدل هلدرن
  • مارال محمدی زنجانی*، بهناز امین زاده صفحه 333
    بناها و فضاهای شهری تاریخی، پدیده ای است که بسیاری از کشورهای صاحب قدمت کمابیش با آن مواجهند. تحقق عینی عصر «جهانی شدن» و شتاب فزاینده تغییراتی که تمامی شئون زندگی آدمی را فراگرفته است، نه تنها از اهمیت این سرمایه های تاریخی و داشته های فرهنگی نکاسته، بلکه، بحران هویت و سرگردانی جوامع امروزی، نگاه ها را بیش از پیش به میراث به یادگار مانده از نسل های گذشته دوخته است. حمام های ایرانی به عنوان یکی از فضاهای شهری پویا در کانون مرکز محلات قدیمی کشور، از جمله این آثار و بناها به شمار می آیند که در گذشته ای نه چندان دور، کارکردهای متعدد و مختلفی در حوزه های بهداشتی، درمانی، اجتماعی، اقتصادی، مذهبی و... داشته اند. امروزه این حمام ها عمدتا متروکه و بلااستفاده شده، و یا دست کم بخش عمده ای از نقش ها و جایگاه خود را از دست داده اند، در حالی که هنوز برای ایفای بخشی از کارکردهای آن ها جایگزینی وجود ندارد. علاوه بر این، نقش حمام های ایرانی در هویت بخشی و ایجاد احساس تعلق از یک سو، و پتانسیل های اقتصادی آن ها در توسعه گردشگری را نیز نمی توان از خاطر دور داشت. از این رو، تلاش برای بازنده سازی این بناها به معنای فراهم آوردن اقتضایات زمان حال در عین حفظ ارزش ها و هویت بنا ضروری می نماید.
    بررسی پیشینه ی فعالیت های معطوف به باززنده سازی حمام های سنتی ایرانی، گویای آن است که مجموعه ی عوامل و شاخصه هایی در موفقیت یا شکست آن ها موثر بوده اند. به نظر می رسد که فهم نادرست از مولفه های اثرگذار بر احیای بافت های تاریخی بخشی از ریشه های توفیق یا عدم توفیق این امر را تشکیل می دهد. در این بین پرداختن به چیستی این عوامل و وزن نسبی آن ها پرسشی است که در ارتباط با طرح ریزی و اجرای مداخلات مرتبط با احیای بناها و بافت های تاریخی فرسوده مطرح می باشد.
    این مقاله در پی آنست که از رهگذر شناسایی، تحلیل و اولویت بندی عوامل کلیدی موثر بر باززنده سازی حمام های ایرانی، گامی هر چند کوچک در راستای ضرورت های پیش گفته بردارد. این مهم در گام نخست از طریق مطالعات کتابخانه ای، مشاهدات میدانی و انجام مصاحبه با صاحبنظران محقق شده است. پس از شناسایی عوامل مهم تاثیرگذار، لیست عوامل به منظور رتبه بندی با بهره گیری از ابزار پرسش نامه، به قضاوت خبرگان سپرده شده است. داده های به دست آمده، با استفاده از آزمون های آماری و به کمک نرم افزار SPSS، مورد تحلیل قرار گرفته و در نهایت، اهم شاخصه های موثر در خصوص امر باززنده سازی حمام های سنتی ارایه گردیده است. شایان ذکر می باشد به منظور افزایش عینیت دستاوردهای پژوهش، کلیه فرآیندها و مراحل با عنایت و توجه به حمام تاریخی محتشم کاشان انجام شده است.
    کلیدواژگان: حمام ایرانی، عوامل کلیدی، باززنده سازی، بناها و فضاهای شهری تاریخی، حمام محتشم کاشان
  • علی سعیدی، مجتبی داودی، حسن حسین امینی* صفحه 351
    امروزه پدافند غیرعامل اهمیت زیادی در زمینه نظامی و مدیریت شهری دارد؛ چراکه با پیاده سازی اقدامات پیشگیرانه طبق دستورالعمل های آن می توان تا حد زیادی از خسارات وارد آمده از حمله دشمن کاست. یکی از اقدامات مهم در این زمینه ساخت پناه گاه در سطح شهر به منظور کاهش تلفات انسانی در زمان بحران است. ساخت پناه گاه دارای ملاحظات و قوائدیست که یکی از این ملاحظات، مکان ساخت پناه گاه هاست که در نقاطی از شهر واقع شوند که بیشترین افراد ممکن قادر باشند در زمان مناسب به آنجا برسند. در این پژوهش، مکان یابی پناه گاه شهری با رویکرد پدافند غیرعامل و با استفاده از الگوریتم های تصمیم گیری چندمعیاره انجام شده است. ابتدا از روش تحلیل سلسله مراتبی برای وزن دهی معیارها استفاده شد، سپس نقشه های معیار تولید شده با استفاده از توابع منطق فازی، فازی سازی و در انتها، نقاط به الگوریتم TOPSIS وارد شده تا ارزیابی و اولویت بندی شوند.
    در این پژوهش، 39 لایه اطلاعاتی شهر زاهدان گردآوری و در 15 معیار دسته بندی شد. معیار «فاصله از مراکز حساس و مهم» و «فاصله از مراکز با عملکرد پشتیبانی» به ترتیب با 23 و 13 درصد بیشترین وزن؛ و «فاصله از حریم راه آهن» و «شیب زمین» به ترتیب با 1 و 1 درصد کمترین وزن را دارند. پس از اجرای زنجیره پردازشی روی معیارها، لایه خروجی تولید شد و نقشه نهایی مکان یابی پناهگاه شهری ایجاد شد. نتایج نشان می دهد که اکثر مناطق شرق و شمال و تا حدودی مرکز شهر برای احداث پناه گاه نامناسب هستند، چراکه چندین عامل منفی مانند بافت فرسوده ی شهر، مراکز خطرناک و صنعتی، گسل، آب های سطحی، آب های زیرزمینی و بخشی از خطوط انتقال فشار قوی برق همگی در شرق و شمال شهر متمرکز شده و باعث تشدید یکدیگر شده اند و باعث شده تنها منطقه غرب و جنوب شهر (و چند منطقه کوچک در شرق و جنوب شرقی شهر) برای احداث پناه گاه مناسب تشخیص داده شوند.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، پناهگاه، تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، TOPSIS
|
  • M. Soleimani, A. Zanganeh, M. Sheikhi Page 7
    This paper contains a comparative study of neighbourhood transformation taking place in different administrative parts of Tehran city in Iran. The way of occupation of different areas of the city show it’s certain economic, social and cultural identity and presents different landscapes in city. This paper tried to answer this question that how is population density during 1996, 2006 and 2011 in Tehran. This tried to recognize the spatial pattern for population density using ArcGIS, Geoda and techniques of spatial-statistical analysis especially spatial autocorrelation in better way by spatial-temporal investigation. Spatial autocorrelation measures the correlation of a variable with itself through space. The results show that during the three periods of 1996, 2006 & 2011 pattern of population distribution in Tehran has been clustered and has changed during these three periods. Although the intensity and concentration of High-High and Low-Low clusters is reduced however, the more high-density clusters have been formed in the city. Indifferent (Residual) zones have emerged during these periods in places where the High-High zones have formed, this means that New boundaries will change to form high-high clusters.
    Keywords: Spatial Analysis, Population Density, Residential Pattern, Renewal, the Great Tehran
  • Zahra Hejazi Zadeh*, F. Pazhooh, S.Koohi, F.Jafari Page 21
    In this study, first pollutants concentration data was obtained. After that for atmospheric right scrolling with using RAOB software and high level atmospheric data of Mehrabad station draw the thermodynamic chart (SKEW-T).In order to analyzing the atmospheric circulations with using European among scale center data base (ECMWF), the related maps draw in GRADS software. In this research, first seasonal trend and number of Pervasive polluted days in a time period of 1390-1396 extracted and analyzed. The founded expresses decreasing trend in pollutants concentration like PM2.5, O3, CO,SO2 and increasing trend in NO2, PM10 concentration in a understudy time period. After that with determining most intensive and inclusive polluted days, paid to analyze the synoptic selected samples. In winter and spring season with penetrating migrant cold high pressure on north half of Iran in sea level and stretching a high pressure on Arabia and Iraq countries in mid troposphere level and confirm to sea level high pressure, was the dominant condition in a time of inclusive and severe pollutant occurrence. Also in the summer and fall season similar to them with settling the high pressure on Caspian and north bar of country and spreading the Pakistan low pressure to south Alborz regions and in troposphere mid level with penetrating shallow trough belong to Russia north low pressure on the research area with creating quite wind and decreasing the boundary depth layer provided suitable condition for increasing Tehran’s pollution potential.
    Keywords: Pollution, High pressure system, boundary layer, Inclusive, severe, Tehran province
  • Dr. Kimours Yazdanpanah Dero*, Dr. Hassan Kamran, Kamal RanjbarĪ Page 37
    The Kurdish regions of Iraq, centered on two traditional parties, the Patriotic Union and the Democratic Party, were created with the opportunities created after the collapse of the Baath regime. They were able to take power and gain countless powers in the economic, security and political fields of the new Iraqi structure. In the new Iraqi structure, the Kurdistan Region is centered on the Democratic Party in the areas of security, economic, foreign policy, territoriality, and so on. Acting unilaterally And, instead of the nature of the intergovernmental pattern of interaction with the central government of Iraq, it has followed the pattern of opposition and has been challenged by the central government. Following the ISIS invasion of Iraq, the common enemy on the one hand has led to military cooperation between the Kurdistan Region and the central government of Iraq. On the other hand, the security vacuum created in the disputed areas has led to the cultivation and sale of oil in those areas by the climate and has exacerbated the challenges with the central government. The opposition of the Democratic Party to the central government in the fields of economic and security and the excessive alignment with Turkey has caused the crisis and dissatisfaction of other parties in the Kurdistan region. And this situation has made the Patriotic Union closer to Iran as a regional power, in order to balance the political currents with regard to the common historical background. This research uses a descriptive-analytical method and library-based sources and documents to analyze the geopolitical analysis of the Kurdistan region after the collapse of ISIS. The results of the research show that the ISIL war with regard to its capabilities has led the Democratic Party to intensify its opposition to the central government and the proximity to Turkey as well as to the balance of power in relation to the regional powers of the Patriotic Union toward Iran. It is more likely that the possibility of the geopolitical division of Iraqi Kurdistan between the regional powers (Iran and Turkey) is more likely.
    Keywords: Iraq, KurdistanRegional, geopolitical decomposition, Territorialism, ISIS
  • Dr.Esmaeil Aliakbari Page 55
    The lands in cities are areas for urban development and infill development is the process of optimization of land use. Planning and growth management by infill development policy, compare with other growth policies is closer and more consistent to sustainability. In this paper, we are going to study capacities and necessities of infill development of Tehran, by means of descriptive analytic and by use of documentary data. Findings indicate Tehran has the capacity of development and subsequently ready to growth management and special rearrangement via infill development. More than 18000 hectares of lands with infill development capacities that occupied 30% of city areas and 52% of vacant spaces and areas with developmental goals and high availability along with distribution and increment process, from east to west and north to south, makes possible not only physical growth management, but also facilitate spatial rearrangement to balance of inequality among regions and city zones by means of the policy of infill development and topical and local capacities. Redevelopment of north ,east and south areas, new development of west area and revitalization of central area, are general strategies of infill development in Tehran.
    Keywords: infill development, infill capacities, physical growth management, spatial rearrangement, Tehran
  • R.Sarvar, M.Akbari*, B.Darvish Page 73
    With the start of the twenty-first century because of economic infrastructure, health, security, communication, tourism has become one of the world's top three industries. In recent years, tourism has grown considerably meal in one of the most dynamic and most innovative tourism sector has become. Gastrvnvmy the purposes and tourism companies of the importance of tourism and economic development in order to diversify the national, regional and local awareness. The aim of the present study, functional, and in terms of data collection is descriptive. And data collected through questionnaires. tourism development and integrated set of food analyzed and finally using MICMAC analysis of variables and their effects on other variables were determined according to. Underlying operating model and to start and improve our position in the industry should be emphasized in the first place. As well as encouraging the development and promotion and consumption of local foods with the four lowest leverage effect. These variables have low leverage and dependence.
    Keywords: Tourism, food tourism, Interpretive Structural Modelling, analysis MICMAC, Iran
  • F. Afzalinia*, H. Mohammadi, M. Farajzadeh Page 91
    Exposure to heat and heat stress that most people encounter during daily activities or activities in the workplace will have an impact on human physical activity. The aim of this study was to discuss the effects of heat stress in the 22 districts on citizenships of Tehran. For this purpose, the questionnaire data has been used. This research was descriptive and fieldwork was done and a questionnaire was used for data collection. This questionnaire was performed according to a sample size of 385 cases and through using Cochran's formula. For analysis the data of questionnaire was used SPSS and MATLAB software. The findings of descriptive showed that 60% of the respondents were female and 40% men. Since weight has almost direct connection to heat stress, the evaluation of the weight class diversity can be almost suitable for the analysis of the factors and mental responses of heat stress on citizenships of Tehran. Based on this issue, 32.7% have a weight between 55 and 65 and 29.09% have weight more than 75 kg. In order to analysis, the role of heat stress on citizenships of Tehran factor analysis and cluster analysis have been used. The results indicated that based on factor analysis, heat stress has the most effects on the calm of soul and spirit, fatigue and heatstroke and decreased activity and increased transpiration of the body, cramps, pulmonary and heart disease. According to cluster analysis, cardio pulmonary disease and cramps, the calm of soul and spirit and fatigue, dizziness, heatstroke and decreased activity and increased transpiration have been affected respectively. The study showed that the effects of heat stress on gender, type of occupation, marriage, celibacy, male and female and there is a significant relationship between heat stress and gender, occupation and age while marital, celibacy and weight dont have influence on heat stress.
    Keywords: Heat stress, mental responses, cluster analysis, factor analysis, citizenships of Tehran
  • A.Shamaee*, S. Yusefi Page 113
    Considering walking not only as the earliest kind of urban transportation, but also it can lead to a high level of safety and comfort for people. Unfortunately, these days because of the lack of urban walking-based open spaces and low quality of these spaces, residents of present cities have encountered with serious problems for doing their social interactions. With a quick look at Ahvaz city (located at the western south of Iran) and most of Iran`s metropolises, obviously it can be found that most of Iran`s metropolises, in particular Ahvaz cannot meet their resident`s needs and expectations. Our purpose of this study is to assess the satisfaction of Salman Farsi street`s residents from the plan of sidewalk construction of this street in terms of its physical, social, economic and environmental dimensions. We use field and library methods to collect information in this kind of descriptive study. Our sample society is including the shopkeepers, residents and pedestrians of Salman Farsi Street and also we developed our sampling based on a random method. Considering this point that our sample size is 100 participants, we use SPSS Statistical Software and parametric, nonparametric tests such as Ttest, chi-square, correlation, Friedman for analyzing the questioners. Based on this study`s results, we can conclude that most of the street residents and users are satisfied with sidewalk construction of Salman Farsi street, in a way that the greatest satisfaction is related to its physical dimension, while most of the residents and users aren`t satisfied with its environmental dimensions.
    Keywords: Satisfaction, walk, Street Salman Farsi, Ahvaz
  • Y. Zaki*, A. Pashalou Page 133
    Nation-states have encountered several political and geopolitical crises since the outset of their formation and development. In geopolitical crisis that the grounds for the conflict over the control and capture of one or more geographical values are significant, the crisis endures and sustains to some extent and cannot be easily resolved; since the issue of conflict belongs in the national interests upon which no compromise is feasible for the parties involved. The Republic of Azerbaijan, as an important actor in the geopolitical region of Southern Caucasia, faced a geopolitical crisis of the occupied territories due to Armenian territorial expansionism. It was a crisis that gained some international aspects following the intervention of some powers. Iran, as the most important neighboring country to Azerbaijan, has very often attempted to maintain her own position among regional and transregional actors through intervening in this crisis. Accordingly, this current study descriptively-analytically attempts to examine the question how Iran’s performance is assessed to resolve Karabakh’s crisis. The research findings demonstrate that Karabakh’s crisis has become complicated due to its being multi-faceted, its longevity and resistence, the plurality of the actors and the persuit of some particular geopolitical objectives by the mediators. Iran also follows up her own various objectives on the basis of the complex matrix of crisis and her geopolitical implications: prevention of triple coalition of Azerbaijan-Armenia-Turkey; averting the crisis spreading to her borders; playing an inhibitory role against the presence of transregional actors like Israel and U.S. accosting her borders.
    Keywords: Geopolitical Crisis, The Republic of Azerbaijan, Karabakh Region, Iran's Mediatory Role, Armenia
  • M.M. Hussein Zadeh, R. Norouzi Tiula Page 151
    Due to the global water crisis, having the right information for managing the planning and optimization in different locations is essential. The conventional methods of measuring are very costly, timeconsuming and difficult. In recent years in order to reduce this problem and estimate runoff the watershed, the Geographic Information System (GIS) has been used. In this study, by using daily rainfall data in the SMADA software,return period of 2and 50 years was obtained.ArcCN-Runoff tool with respect to the accuracy and precision in numerous research studies have been made to creat maps and volume of runoff curve number and height were used in the watershed KESHAR. KESHAR area into three groups hydrological B -C-D and was divided into seven land use. The results showed that land use and vegetation and importance of the area in the basin is the most important parameter determines the loss of significant influence and impact on runoff .Curve Number Basin KESHAR shows , rocky outcrops small surface area occupied by the greatest CN (91), The highest volume and highest runoff in the user's area Hydro Group C with 08/56 percent, With low permeability and high potential of runoff is derived, Which puts the area at risk of flooding.
    Keywords: CN, SCS method, GIS, ArcCN-Runoff, runoff estmation, Keshar Watershed
  • Meysam Argany, Seyed Abbas Rajaei*, Hossein Mansourian Page 165
    Counter-urbanization has been defined with many definitions in research literature as increasing of the small town population in the process of urban expansion and development. This study investigates the counter-urbanization process in Isfahan metropolitan area based on an exploratory method using the population and immigration data, diurnal commuting, and the immigration motivators. The results show that, during different periods, population growth has been changed from the greater cities’ metropolitan area to the small towns. So that, there is less population growth near the main greater cities during the last decade. Regarding the immigration as well as migration effectiveness over the population, and immigration motivators, it can be said that the most important parameters of small towns’ expansion near the greater cities are better habitation opportunities, and finding better jobs. Furthermore, decreasing the diurnal commuting close to the greater cities shows that small towns, which are farther from the greater city, have more autonomy. In addition, based on polarization reversal model, and population development investigation in metropolitan areas, there are population development from the greater cities’ centre to the periphery area, which is leaded to decrease the population of the main greater city, and increase the population absorption in small towns. Consequently, the urbanization of Isfahan metropolitan area has entered to a counterurbanization phase.
    Keywords: urbanization, counter-urbanization, migration effectiveness, diurnal commuting, Isfahan metropolitan area
  • S.A. Mousavi Nur *, H.R. Waressi, J.Mohammadi Page 181
    The growth of urbanization and the tendency of human populations to urban environments have made the context more meaningful for the concept of urban livability. Urban livability is one of the basic foundations of sustainable urban development, and as a dual-use coin, one of which is livelihoods, and on the other, it is ecological sustainability. The purpose of this study is to provide a combination model of Tehran metropolis based on infrastructure indicators. The research method is descriptive -analytical and of survey type and in terms of its purpose. Data were collected through a library-based survey and a researcher-made questionnaire. 485 residents of Tehran's metropolitan area were sampled using probability sampling and data were collected using structural equations and statistical tests in Smart PLS, Spss software were analyzed. The results of this study indicate that among the 13 biodegradability indicators measured in the 22 metropolitan areas of Tehran metropolitan area, the index of infrastructure facilities and services has the highest score and the index of continuity and location belonging to the lowest scores. And among the three dimensions of bioavailability, the highest score belongs to the economic dimension. Other findings of the study showed that in the 22 areas of Tehran, the 1, 3, and 2 ranges have the highest score and opposite to the 20th zone in the lowest rank in terms of biomass indicators. The descriptive statistics regarding the final score and the livability dimensions in the 22 areas showed that the average life expectancy score of the metropolis of Tehran was 3.041, which is at a low level.
    Keywords: Livability, Quality of Life, Facilities, Infrastructures, Structural Equations, Tehran Metropolis
  • Mohsen Kameli *, Seyed Bagher Hosseini Page 205
    Usually there is a place in every city that we call dangerous neighborhoods, and in these areas, crimes are simply happening, and when we have to pass through these streets or neighborhoods, we just want to pass quickly and always the reasons for the emergence of such places. In cities, it's a question for everyone. Indeed, if people choose a place for life, the first thing that carries their minds is the existence of security, because security is an important indicator for raising the quality of social life, and one of the factors that it creates is its security. The purpose of this article is to investigate the environmental factors affecting the crime of theft. The study area is located in Qom, and areas 1 and 7 of this city have been investigated as a case. The research method is descriptive-analytic based on the scroll and is used by the questionnaire. The results of the research indicate that, from the viewpoint of residents in the Qom area, the indicator of the guardian of the neighborhood with an average of 4.21 could have the greatest impact on the reduction of theft crime and the population density has the least effect, on the other hand residents of the seven area increase the quality The door and windows with an average of 4.46 main factors in reducing the crime and providing the facilities and facilities for the better performance of the neighborhood by the municipality have the least impact. Also, there is a direct relationship between municipalities with a correlation coefficient of 0.48, such as physical protection of the neighborhood with a coefficient of 0.29 and a reduction in the crime of crime in areas 1 and 7, so the greater the physical protection and provision of facilities, facilities and urban infrastructure, the amount of theft in These areas will be reduced.
    Keywords: environmental design, security, crime, Qom, theft
  • Ata-Allah Abdi*, Mohammad Darabi, Seyed Mohammad Taghi Raeissadat Page 219
    The development of a national and ethnic identity in the periphery of Iran has become widespread in recent decades. The process of geopolitical developments and the formation of new political units around Iran has strengthened this in relation to shaping identity or friction. Among these areas is the Kurdistan Region of Iraq, which after being successful in autonomy, the regional culture began to formulate a formal reading of history to create an identity support for the people of this region. In historical studies, the relativity of this region with the history of Iran can be consider as three periods: in ancient times, the Islamic period and contemporary, these courses can be divided and differentiated. The two previous periods have been review in separate articles. The study of the official history of Kurdistan Region in contemporary history, especially in relation to the common political and historical events between Iran and the Kurdistan Region, is explore. This research based on descriptive-analytical method and with the data was gathering tool through library studies. The textbooks of social studies, history and geography of the high school of the Kurdistan Region of Iraq, have been investigated and analyzed. The results indicate that the official education system approach in the Kurdistan region to the category of Iranian history and identity is not the same as the ancient era and in most cases, there is a kind of heterogeneity in the readings of the Kurds in Iran with what is in the Kurdistan Region textbooks.
    Keywords: Identity, Formal education, Kurds, Kurdistan Region of Iraq, Iran
  • M.R. Bazrgar, M. Rahimi*, A. Soltani Page 233
    Empowerment of informal settlements has been always faced with two challenges. Firtly, Lack of necessary capacity to implement and unfamiliarity of urban management with the nature of empowerment plan to increase these capacities. Secondly, distrust of the residents of these textures to urban management and consequently the challenge of attracting their participation. This study aims by focusing on the first challenge as a research problem, with analytical- descriptive approach to evaluate and compare the existing capacity of urban management in order to empower informal settlements in five cities, so that the shortcomings of the urban managment regarding this issue to be determined. In this regard, according to documents and library resources, indicators of urban management capacity has been developed in many aspects. Furthermore, in order to quantify and collect data needed for each indicator, according to experts, using in-depth interviews and avialable information in the empowerment plan of informal settlements of theses cities has been considered. To analyze the data and evaluate the final number of available capacity of urban management of each of the surveyed cities in order to empower informal settlements of each city, the FUZZY-ANP model, and for weighting of indicators in this model, professionals, city administrators and researchers were surveyed. Ranking results of the management of the cities in order to empower informal settlements from highest to lowest capacity were 1- Shiraz, 2- Marvdasht, 3- Yasouj, 4-Zabol, and 5-Iranshahr respectively. Moreover, the indiocators of 1- using participatory planning method, 2- meetings and workshops related to issues of informal settlements, and 3- the stability of income respectively had the highest significance in this ranking.
    Keywords: informal settlement, enablement, capacity-building, urban management, fuzzy- ANP
  • Younes Khosravi*, Mehdi Doostkamian, Allah Morad Taheriyan Page 251
    Transferring the water vapor in the atmosphere directly depend on the conditions of atmospheric circulation, amount and path of humidity changes related to the atmospheric circulation variation. one of the main factors of atmospheric circulation affecting on transferring the moisture is high pressure centers that if placed on the water surface and humidity resources causes the moisture advection in a widely area. However, the role of low pressure systems and cyclones in advection and moisture flux, although not as much as high-pressure systems, but also played a significant role in transmitting and condition of moisture advection. the aim of this study is survey the moisture advection of Iran's precipitations. in this regard, pressure data, specific humidity, u wind and v wind parameters in 500, 700, 850 and 1000 hpa from NCEP/NCAR database were extracted and analyzed. the results showed that the moisture advection of iran's precipitations is related to the moisture advection pattern of low pressure of dual-core of Sudan and east Mediterranean - Europe high pressure, moisture advection pattern of multicore low pressure of central Iran, east Mediterranean and south east of Saudi Arabian, moisture advection pattern of highpressure of north west of Europe- low pressure of Persian gulf, moisture advection pattern of high pressure of Siberia and Kazakhstan- low pressure of south east of Iran and low pressure of Mediterranean. Overly, the results showed that Arabian Sea in low level and Mediterranean Sea in high level had an important role in moisture advection of Iran's precipitations.
    Keywords: Moisture Advection, U wind, V wind, spatial distribution, Precipitation, Iran
  • Hasan Kamran, Seyed Abbas Ahmadi, Hossein Baqayi Nia, Zahra Ansari Page 265
    Administrative divisions are a clear indication of the role played by states in managing the territorial space, which is being discussed in many disciplines, especially in geopolitics. By pursuing country-specific divisions and territorial targeting, governments pursue specific goals and, according to specific rules and regulations, apply their own management in territorial territory. In the process of changing the level of political-administrative units, there are several factors that make up one of the most important ones, such as population, size, culture and ethnicity, age, security, access, etc. However, in some cases, it can be seen that the existence of a series of political and geopolitical considerations or religious or religious characteristics imposes these criteria on the sidelines and alone plays a key role in promoting the level of division of the state. One of these cases in Iran is the conversion of Qom county to Qom province. This article explores why and how it is influenced by it. This research has been done by descriptive-analytical method and its data and data have been collected through library resources, electronics and referring to relevant documents. The results of the research showed that political and religious factor played a major role in promoting the political level of Qom and forming Qom province, and had a greater impact than other factors.
    Keywords: Shie ideology, political organization of space, politics, religion, Qom
  • Amir Gandomkar, Razieh Fanaei, Fatemeh Daneshvar, Hossein Kardan, Maryamalsadat Ahadinejad, Najmeh Rezaei Page 277
    Dust has always been considered as one of the most important environmental hazards and has undesirable environmental impacts. This study aims to investigate the trend of dusty days and temperature time series in Hamedan province and the effect of temperature series on the number of dusty days. In this regard, the number of dusty days as well as average temperature, minimum temperature and maximum temperature of the stations in Hamedan, Nozheh Hamedan and Malayer, during the statistical period of 1992-2012, were used. At first, the Normality test of the data was performed by Anderson-Darling test and then the normal and abnormal months were separated. Then for non-normal months, Mann Kendall test and for normal months, t test and Least Squares method were used. Finally, the Correlation test was performed, using the Pearson Correlation and Linear Regression tests. The results showed that the temperature time series in the months with specific trends have been increasing. Also, the number of dusty days has decreased in the cold months of the year and increased in the warm ones. According to the Prediction model, the occurrence of this phenomenon will have an increasing trend in the future.
    Keywords: Temperature, Trend, Dust, Hazard, Hamedan Province
  • Marzieh Mogholi* Page 295
    Choose landfill is one of the most important steps in the management of municipal solid waste. With regard to environmental impact, economic and ecological landfill, the landfill must be done carefully and in a scientific process. In this study, to determine the appropriate location for Solid Waste Palm City Taqi using the capabilities of GIS tools have been implemented. Geographic information systems including the innovative methods used today to study the location. The selection criteria for landfill waste Mnayb places such as geology, access roads, slope, fault, maps, land use, urban and rural centers have been used.the current location is buried in the wrong zone.
    Keywords: waste, location, landfill, GIS, Nakhl Taghi City
  • S.Sajadi, A.Arghan*, Z.Korkeabadi Page 311
    This study examines the ecological footprint of human activity on two key issues of sustainable development layer Models with emphasis on documents and studies, geography and urban planning. To collect information about the literature of library and data gathering methods to confirm or refute the hypothesis of the study questionnaire was used. This descriptive study, explain and geography footprint by model citizens was conducted to determine the required land.With geodetic survey can be concludedIs the ecological environment and biological systems able to meet the area and its residents are supported by all social and economic activities Do not just focus on economic issues and urban sustainability consumption of materials, energy and services? The results show that the ecological footprint of 1.93 hectares per person per year, This amount is distributed in five major groups including food, 1.3, 0.65, housing, transportation, consumer goods 0.26 and 0.55 is .08 Services The results of this study indicate that the region 13 to satisfy their biological needs and sustainability are not self-reliant Tehran and other areas is needed And the other regional development patterns, according to calculations by Gini coefficients and relative entropy Shannon somewhat scattered And the imbalance in the distribution of population in urban areas is evident. Figures obtained from the coefficients and Gary Moran also suggest that the growth pattern of the city Towards been scattered and random pattern closer.
    Keywords: The trace of Geography, Ecology, Sustainable Development, Urban sustainability, Urban development
  • Maral Mohammadi Zanjani*, Behnaz Amin Zadeh Page 333
    Urban historical sites and structures are of phenomenon that lots of countries of age face. Coming true the era of "globalization" and the increasing acceleration of changes that have embraced all aspects of human life have not only underscored the importance of these historic capital and cultural affairs, but the crisis of identity and wandering of contemporary societies, looks more than It has been pinned to the legacy of the past generations. Persian baths are considered as one of the dynamic urban spaces in the center of the country's old neighborhoods, and not so long ago this type of structure and work had various functions performed in the fields of health, social, economy and etc. Today most of these baths are abandoned and useless or at least have lost most of their roles and positions, whereas one cannot underestimate the role of Iranian baths in creating the feeling of belonging among society and the economic potential it had in tourism industry development. Therefore trying to restore these structures while adopting them to modern society and needs and also keeping the authenticity and originality seems necessary. Studying the past activities concerning restoration of Iranian historical baths brings to the light a combination of factors which led to its success or failure. It seems, misunderstanding of affecting factor on restoring historical structures will somehow shape the roots to success and failure of this act. In this regard, considering what these factors and their weight are, they are a question that is posed in connection with the planning and implementation of interventions related to the restoration of old buildings and historical buildings. This article seeks to identify, analyze and prioritize the key factors affecting the restoration of Iranian baths, a small step, in line with the above requirements. This was done firstly through library studies, field studies and interviews with scholars. After identifying important influential factors, the list of factors has been passed to the expert's judgment in order to rank using the questionnaire tool. The obtained data were analyzed by SPSS software using statistical tests. Finally, the most important parameters for the restoration of traditional baths have been presented. Needless to say that in order to enhance the objectivity of the research achievements, all processes and procedures has been done with due attention and attention to the historical bath of Mohtasham Kashan.
    Keywords: Iranian bath, key factors, restoration, urban historical sites, structures, bath of Mohtasham Kashan
  • Ali Saeidi, Mojtaba Davoodi, H.H. Amini* Page 351
    Nowadays “Passive Defense” is very important in urban management and Militarism, because we can reduce damages from enemies attack by complying with its rules. Making urban shelters is one of important actions to reduce human casualties. Making urban shelters have its rules. Finding the best place in city is one of these rules which should be complied. The shelter must be created in place that people can reach very fast in the crisis. In this paper urban shelter site-selecting implemented using multi criteria decision making algorithms with passive defense approaches. In the first step, Analytical Hierarchy Process (AHP) method is used in order to determine the weight of each criterion. Then, we use fuzzy logic functions to produce fuzzificated factor maps. Finally, we utilize TOPSIS algorithm to evaluate all the points of city and create assessment map. Zahedan (in the southeast in Iran) is chosen as case study. In this paper 39 layers (map) gathered and categorized into 15 factor. Most weight is dedicated to “Distance from important points” (23 %) and lowest weight is dedicated to “slope” (1 %). The results shows most areas in the east and the north and center of the city are not suitable places to build urban shelters since several inappropriate factors like “Distance to fault” , “Distance to Old buildings” , “Distance to dangerous area” , “Distance to rivers” , “Distance to under waters” and “Distance to high voltages power lines” are focused in these areas and intensify the effect of each other’s. And the west area in the city (and some small limited areas in northeast and southeast) is suitable for urban shelter.
    Keywords: Passive Defense, Urban Shelter, AHP, Fuzzy Logic, TOPSIS